Vervangen Zaanbrug maart 2022

11-10-2021 15:44

Vervangen Zaanbrug maart 2022

STREEK - Het hoge woord is er uit. Naar het zich laat aanzien zal de provincie Noord-Holland in maart 2022 een start maken met het vervangen van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer. Nu al is bekend dat dit hinder voor de recreatie- en beroepsvaart zal veroorzaken.

De huidige Zaanbrug is aan het einde van zijn technische levensduur. De brug wordt daarom vervangen door een nieuwe brug met een grotere doorvaartopening. De breedte wordt circa 16,5 meter en de doorvaarthoogte ongeveer 2,90 meter. Zo hoeft de nieuwe brug straks minder vaak open en kunnen schepen sneller passeren.

Tijdelijke brug
Om het wegverkeer zo min mogelijk te hinderen, is er vanaf de zomer van 2022 op zo’n 200 meter afstand van de Zaanbrug een tijdelijke brug. Deze komt te liggen ter hoogte van de Lassiestraat in de gemeente Wormer. De tijdelijke brug is beweegbaar en kan dus open om de scheepvaart door te laten. Omdat deze brug een doorvaarthoogte heeft van 1,20 meter, kan een groot deel van de vaartuigen niet meer onder de tijdelijke brug door varen. Deze tijdelijke brug kan daarnaast minder snel openen en sluiten waardoor de wachttijden langer kunnen zijn.

De tijdelijke brug wordt lokaal bediend en vaarverkeer wordt, waar gewenst, via de marifoon geïnformeerd over het passeren van de brug.

Uitvoering werkzaamheden
De werkzaamheden aan de Zaanbrug worden voor zover nu bekend uitgevoerd tussen maart 2022 en eind 2023. Naar verwachting wordt begonnen met de aanleg van de tijdelijke brug in maart 2022. Deze brug blijft in gebruikt tot kort nadat de nieuwe Zaanbrug is opengesteld.

Vaaradvies
Door de werkzaamheden en de beperkingen van de tijdelijke brug over de Zaan, kan er vanaf maart 2022 oponthoud zijn op de vaarroute. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl