Voedselbank Zaanstreek nog steeds broodnodig

Gepubliceerd: 29-12-2021 10:12

Voedselbank Zaanstreek nog steeds broodnodig

STREEK – Terwijl de miljarden je om de oren vliegen als het gaat om steunpakketten voor de financiële gevolgen van corona, blijkt dat de voedselbank nog steeds een onmisbare schakel is in onze samenleving. Met magazijnmeester Bert van de Zaanse voedselbank maken we de balans op.

Het is in een welvarend land als Nederland best gek dat er ‘loketten’ zijn waar mensen die in armoede leven kunnen terugvallen op de meest basale levensbehoefte die er is; voedsel. Op de website van de voedselbank staat het zo verwoord:

“Ieder mens heeft recht op voedsel. Als mensen – om wat voor reden dan ook – niet kunnen voorzien in die basisbehoefte zal de Voedselbank Zaanstreek hen helpen. Wij doen dat uit respect voor anderen en vanuit solidariteit. Daarmee melden we ook aan de samenleving dat het netwerk van regels en wetten niet in alle hulpvragen kan voorzien. Bijkomend effect van ons werk is dat mogelijke voedselverspilling daarmee kan worden voorkomen.”

Vele particulieren maar ook supermarktketens dragen bij aan het succes van de voedselbank. Onze Zaanse Albert Heijn is al jaren één van de grootste donateurs van voedsel. Voorheen was de Deen dit ook, maar die bestaat niet meer. Landelijk dragen ook de Aldi en de Lidl ook flink bij aan de voedselvoorziening, maar hier blijft het niet bij. Dat is maar goed ook, want er nu worden zo een 270 pakketten per week rondgebracht. Dit waren er aan het begin van het jaar iets meer, zo’n 310.

Maar ook lokale ondernemers zoals bakkerij Brakenhof doneren flinke hoeveelheden broodproducten. Daarnaast krijgen ze rond de feestdagen van heel veel particulieren kerstpakketten e.d. Maar niet alles wordt aangenomen, vertelt Bert. Rond Sinterklaas is het aanbod van o.a. pepernoten zo waanzinnig groot, dat ze die op een gegeven moment niet meer innemen. Daar komt bij dat ze liever inzetten op kwalitatief hoogwaardig voedsel, zonder een overdaad suiker bijvoorbeeld. Daartoe koopt de voedselbank ook zelf groente en fruit in met het geld wat ze via donaties ophalen. Dit giften komen van particulieren maar ook van bijvoorbeeld de Zaanse Rotary.

Er zijn meer mooie initiatieven. De Veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland doneerde dit najaar maar liefst 400 kratten met food en non-food producten die waren verzameld. Ook daar wordt je warm van zo rond de kerstdagen.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een voedselpakket. Dak en thuislozen bijvoorbeeld kunnen niet direct bij de voedselbank terecht, dat loopt via andere organisaties zoals het Leger des Heils. Particulieren of gezinnen die in aanmerking willen komen voor ondersteuning zullen eerst een inkomenstoets moeten doorstaan, iets wat de Voedselbank nu in eigen handen heeft, terwijl dit voorheen door de Gemeente werd gedaan. Er is ook een groep die wel recht er op heeft maar zich uit schaamte niet aanmeld, Bert heeft geen idee hoe groot deze groep is. Soms worden ze echter ook ondersteund door familie of kleine andere initiatieven, dus dan zien we ze niet.

Bert spreekt zijn zorgen uit over de toekomst: “door o.a. hogere energieprijzen en inflatie kunnen mensen eerder in de situatie geraken dat ze ons nodig hebben, we zullen zien. Maar het is dankbaar werk, en we doen het met alle liefde”. Tot slot doet Bert nog een oproep, “de Voedselbank is altijd op zoek naar vrijwilligers, vooral aan chauffeurs is een tekort. Met een dagdeel in de week zijn we al reuze geholpen”. Je kunt je aanmelden via de website:

https://voedselbankzaanstreek.nl/openstaande-vacatures/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl