Vondst Romeinse wachttoren herschrijft geschiedenis

Gepubliceerd: 17-10-2018 15:10

Vondst Romeinse wachttoren herschrijft geschiedenis

KROMMENIE - Bij opgravingen onder het Provily Sportpark in Krommenie zijn resten van een wachttoren blootgelegd waarvan nu vrijwel zeker is dat het gaat om een Romeinse wachttoren. 

Gemeentelijk archeoloog van Zaanstad Piet Kleij: ,,De vondst is ontzettend interessant omdat het, naar nu blijkt, gaat om de meeste noordelijke Romeinse (militaire) nederzetting op het vaste land. Verder dan Krommenie zijn de Romeinen tot nu toe niet gekomen. Hiermee wordt toch de geschiedenis van het Romeinse Rijk een stukje herschreven.”

De archeologen hebben twee van de vier hoekpalen bloot gelegd en uitgegraven. Om de wachttoren heen stond een grote omheining van boomstammen, een palissade. Die omsloot bijna een half voetbalveld. Dit is bijzonder groot voor een palissade rond een wachttoren, meestal waren ze kleiner.

Vijfhoekig
De omheining is niet vierkant, zoals op veel andere plekken in Europa het geval was, maar vijfhoekig. Zowel de grootte als de vorm van de palissade en de ligging van het geheel, buiten het Romeinse Rijk, zijn opmerkelijk. Dit geeft aan dat het een bijzondere vindplaats is.

Aardewerk en zweetdruppels
De bouw zal heel wat zweetdruppeltjes hebben gekost. Onder de palissade ontdekten de archeologen aardewerk, dat mogelijk nog ouder is. Gebaseerd op de vorm van dit aardewerk lijkt het erop dat de wachttoren uit de eerste helft van de eerste eeuw dateert.

De hele wachttoren blootleggen lukt niet. Er ligt een grote elektriciteitskabel die half Krommenie van stroom voorziet. De opgravingen worden deze week afgerond.

Op bijgaande foto's de noordhoek van de palissade blootgelegd. Duidelijk zijn de in de grond bewaard gebleven onderkanten van de palen te zien. En een bijna gaaf, handgemaakte potje aardewerk. De Romeinen noemden de plaatselijke bewoners Friezen. Dit is waarschijnlijk van ‘Fries fabricaat’.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl