Vries meest voorkomende achternaam in Wormer

29-05-2019 09:24

Vries meest voorkomende achternaam in Wormer

WORMER - Volgens Telefoonboek.nl staat de familienaam Vries op nummer één als meest voorkomende achternaam in Wormer. Deze familienaam verwijst naar een herkomstnaam, ook wel toponiem genoemd.

Toponiemen zijn afgeleid van aardrijkskundige namen en geven aan waar de persoon vandaan kwam of welk gebied er werd gewoond. Vries is een veelvoorkomende naam in Nederland en vindt zijn herkomst in Friesland. De naam komt, naast die provincie, het meest voor in Noord-Holland en Limburg.

Boer en Bakker
Op de tweede plaats staat Boer. Boer verwijst naar landbouwer, veehouder. Dit wordt ook wel een beroepsnaam genoemd en is tevens een patroniem, oftewel vadersnaam. Dit verwijst naar de voornaam van iemands vader om zo de familierelatie kenbaar te maken.

Bakker staat op de derde plaats en verwijst eveneens naar een beroepsnaam. Namelijk de bakker van brood of andere deegwaren en lekkernijen. Is uw achternaam Butter? Dan staat uw achternaam op de vierde plek. Uit dialectgeografisch onderzoek blijkt dat in West-Nederland (Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland) butter voor boter werd gezegd.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Wormer
Deze ranglijst is verkregen uit data van Telefoonboek.nl.

 1. Vries
 2. Boer
 3. Bakker
 4. Butter
 5. Floris
 6. Jong
 7. Smit
 8. Daas
 9. Groot
 10. Berg
 11. Kramer
 12. Binken
 13. Bos
 14. Conijn
 15. Koning
 16. Post
 17. Visser
 18. Vrooland
 19. Bank
 20. Koomen

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl