Vrijheid van een kan niet ten koste gaan van gezondheid van ander

21-04-2020 20:05

Vrijheid van een kan niet ten koste gaan van gezondheid van ander

DEN HAAG - Met de woorden ,,We staan voor duivelse dilemma’s” opende minister-president Mark Rutte de persconferentie van hedenavond. De basisregels blijven ook na 28 april de basisregels.

In de middaguren waren al diverse details uitgelekt. Dat zorgde meteen voor het nodige gezoem. Want hoe officieel zou dat lekken zijn?

Omdat de cijfers uit de ziekenhuizen hoopgevend zijn kunnen de maatregelen alleen geleidelijk worden teruggedraaid. ,,Maar de druk op de gezondheidszorg is en blijft enorm groot.''

Ook de situatie in de verpleeghuizen is nog steeds 'zorgwekkend'. Dat moeten we ons blijven realiseren, aldus Rutte. Hij beseft zich terdege dat iedereen staat te springen om de maatregelen te versoepelen.
Dit kan leiden tot een tweede golf aan zieken. ,,En dat willen we per se voorkomen. Dat vraagt om zelfbeheersing. Het gaat om moeilijke afwegingen. We staan aan het prille begin van de weg terug.’'


ONDERWIJS
In het onderwijs zullen vanaf 11 mei basisschoolleerlingen weer naar school kunnen. Om te beginnen zullen zij helft van de tijd naar school. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan ook weer open.
Leerkrachten die tot de risicogroepen behoren, mogen thuisblijven. Ook kunnen zij zich laten testen bij klachten. Wie ziek is, mag nog steeds niet naar school. Dit geldt zowel leerlingen als leerkrachten.
‘Basisscholen kunnen weer open omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen,’ meldde Rutte.
Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les te geven. ,,Het is niet realistisch om van jonge kinderen te verwachten dat ze onderling 1,5 meter afstand bewaren.”
Het voortgezet onderwijs wordt gevraagd zich voor te bereiden op een '1,5 meterbezetting' die vanaf 1 juni zal moeten ingaan. 

SPORT
Als bekend is sportenorm belangrijk voor de gezondheid. ,,Daarom mag het ook individueel, zeker in deze tijd nu we gedwongen meer thuis zitten. Voor jongeren is thuis zitten moeilijker, daarom mogen kinderen tot 12 jaar vanaf 28 april weer buiten en in teamverband trainen bij verenigingen. Nog geen onderlinge wedstrijden, want dat leidt tot reizen en contacten.”
Jongeren ouder dan 12 jaar mogen sporten, maar met inachtneming van de 1,5 meter afstand. ,,Dus geen onderlinge potjes” waarschuwde Rutte. Ouders zijn ook beslist nog niet welkom.
Er zal ook definitief geen betaald voetbal worden gespeeld tot 1 september.’'

EVENEMENTEN
Evenementen gaan niet doortot 1 september. Dat doet de regering omdat het land de risico's niet aankan. Bovendien is er behoefte aan duidelijkheid bij organisatoren. Dat betekent geen Pinkpop, Vierdaagse en Zwarte Cross.

LANGER DOORLOPENDE MAATREGELEN
Ten vierde behandelt de premier de maatregelen die langer zullen doorlopen. Voorlopig is het uitoefenen van contactberoepen (kappers, nagelstudio's) niet mogelijk. De maatregelen in die sector zullen langer duren.
Ook de bezoekersregeling voor verpleeghuizen verandert nog niet. ,,Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het is om geen bezoek toe te laten, het is noodzakelijk om de ouderen zo goed mogelijk te beschermen.’'

BASIS BLIJFT ONGEWIJZIGD
Ten vijfde, stelt Rutte: de basisregels blijven ook na 28 april de basisregels. ,,Blijf zoveel mogelijk thuis en werk zoveel mogelijk vanuit huis. Sporten of boodschappen doen: alleen. Maak er geen uitje van. Houd 1,5 meter afstand. Was je handen zo vaak je kunt. Hoest of nies in je elleboog. Deze basisregels hebben ons gebracht waar we nu zijn. Het punt dat we de maatregelen weer een beetje kunnen versoepelen. Elke versoepeling vraagt nog meer zelfbeheersing en discipline. Houd vol en help elkaar."
,,Of we vervolgstappen kunnen zetten, is afhankelijk van de vraag of we volhouden en doorzetten. De andere maatregelen die niet verruimd kunnen worden, worden verlengd tot 20 mei." 

VIRUS BLIJFT LOEREN
Rutte eindigt zijn praatje. ,,Deze coronacrisis is een van de grootste en ingrijpende situaties die we ooit zullen meemaken.”
De regeringsleider heeft hier de afgelopen dagen zelf enorm mee geworsteld. ,,Ik wil zielsgraag zeggen: 'Er kan meer, er zit ook een kleine verbetering in de cijfers'. Maar stel nu dat er een tweede golf van besmettingen komt. Dat willen we niet.''

Tot slot liet de premier weten dat het virus elke kans zal aangrijpen mensen te besmetten. ,,Dat was de worsteling: Wat kan je nu doen. De vrijheid van de een kan niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander. We moeten het samen doen.’'

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl