Vrouwen bij de mannenteams

11-05-2021 14:59

Vrouwen bij de mannenteams

STREEK - Je mag het gerust een historisch besluit van KNVB noemen: vrouwen mogen volgend seizoen voetballen in mannenteams in de A-categorie. Tot nu mochten vrouwen alleen bij de junioren in jongensteams voetballen. Daarna moesten ze in een vrouwencompetitie uitkomen. 'Dat gaat nu veranderen', zegt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee.

,,Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd. Zodra vrouwen echter de seniorenleeftijd bereikten, moesten zij kiezen tussen spelen in een vrouwencompetitie of gemengd blijven spelen in de B-categorie", zegt Van der Zee. ,,Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit. We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden.”

Dit seizoen werd er middels een pilot al een eerste aanzet gegeven door de voetbalbond. Ellen Fokkema maakte deel uit van de selectie van de Friese vierdeklasser vv Foarút. Door corona werd de competitie naar vier speelronden echter al stilgelegd.


In de Zaanstreek kennen we een prachtige historie waar het vrouwenvoetbal betreft. Marleen Molenaar vertelde daar recentelijk nog over in het sportprogramma Sport In Zaanstad. Zij speelde bij KFC, jarenlang de hoogst spelende club in de streek. Later nam WFC/Fortuna Wormerveer die rol over. Vanuit Wormerveer liftte AZ vervolgens mee en nam de voltallige  selectie over. Dat leverde AZ drie landstitels op waar de Wormerveerders hun bolwerk langzaam zagen afbrokkelen.

Hoe vaak roepen de kenners al niet dat menig voetbalster een meer dan nuttige aanvulling zou kunnen zijn in een herenteam. Die voorzet kan ingekopt worden!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl