Wachten voor verkeerslicht voorspelbaar met kunstmatige intelligentie

23-09-2020 09:07

Wachten voor verkeerslicht voorspelbaar met kunstmatige intelligentie

STREEK - Met behulp van een nieuwe techniek kan, zo stelt de provincie Noord-Holland in een persbericht, het aantal wachtende auto's, motoren en vrachtauto's voor een verkeerslicht worden voorspeld. Met de ‘wachtrijvoorspeller’ is het mogelijk om vanuit de verkeerscentrale van de provincie het verkeer optimaal te regelen en opstoppingen te voorkomen.

Met deze innovatieve aanpak hoeft het verkeer minder lang te wachten en kan het verkeer niet alleen op het kruispunt beter doorrijden, maar in heel de regio.Op de provinciale wegen liggen bij kruispunten met verkeerslichten sensoren in het wegdek. Deze sensoren geven aan hoe druk het is voor een verkeerslicht. Die informatie wordt gecombineerd met eerdere gegevens over het verkeer op datzelfde kruispunt 

De kunstmatig-intelligente-wachtrijvoorspeller past vervolgens zelfstandig de groentijden van het verkeerslicht aan zodat het verkeer optimaal kan doorstromen.

Zaandammer Jeroen Olthof, gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit, zegt daarover dat het voordeel van de wachtrijvoorspeller is dat de verkeerslichten al rekening houden met naderende drukte voordat er een opstopping ontstaat. "Dat is prettig voor de weggebruiker en beter voor het milieu.”

Test met wachtrijvoorspeller op 8 kruispunten
Begin dit jaar is de provincie gestart met het testen van de wachtrijvoorspeller op vier kruispunten op de N201 bij Schiphol. In september worden deze testen uitgebreid met vier kruispunten in de regio Alkmaar en omstreken. Er wordt dan gekeken welk effect de wachtrijvoorspeller heeft op de groene golf en op het andere verkeer dat staat te wachten bij het kruispunt. 
Daarna wordt onderzocht of de voorspeller voor de andere 270 kruispunten in Noord-Holland ingezet kan worden. De verwachting is dat de doorstroming tussen de 4% en 10% verbetert en dat daardoor de CO2-uitstoot vermindert. Niet alleen in de Zaanstreek zou dat natuurlijk prachtig zijn.

Slim, schoon en veilig reizen in Noord-Holland
De provincie Noord-Holland investeert volop in Smart Mobility maatregelen. Met de innovatieve wachtrijvoorspeller heeft het verkeer minder last van onnodige opstoppingen. Dat scheelt tijd en brandstof wat goed is voor de bereikbaarheid en het milieu. De provincie werkt samen met data intelligence bedrijf HAL24K aan de wachtrijvoorspellingen in Noord-Holland. HAL24K levert software en data science producten aan bedrijven en overheden voor datagedreven besluitvorming.

Meer informatie
Met vragen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk voor meer informatie op www.noord-holland.nl/smartmobility.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl