Wandelen: het ritme van de vertraging, ook in Oostzaan

18-01-2021 08:30

Wandelen: het ritme van de vertraging, ook in Oostzaan

OOSTZAAN - Het avontuur is al een tijdje gaande. De wekelijkse maandagochtendwandeling in Het Twiske is een groot succes gebleken. Wekelijks melden zeker vijftig wandelaars zich. Er borrelde een idee op om ook het z.g. rollatorwandelen aan te gaan bieden. Dat idee is praktijk geworden en inmiddels ontdekt door KRO-NCRV’s Kruispunt. Een programma 'Wandelen: het ritme van de vertraging' brengt ook de rollatorwandelaars in beeld. Vandaag zijn er opnames, de uitzending volgt op 1 februari.

Wandelen is (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat 72% van de Nederlanders (mei 2020) juist nu een rondje wandelt. Waarom doen we dat? Wat ervaren we tijdens het wandelen? En welk effect heeft wandelen nu echt op lichaam, geest en ziel?

Kruispunt gaat de paden op met zanger Tim Knol, die onder meer door wandelen veertig kilo afviel en in coronatijd een wandelclub oprichtte. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder legt uit waarom wandelen juist nu zo belangrijk is. "Bij inactiviteit is het afweersysteem laag, als je in actie komt neemt dit meteen weer toe." Zelf loopt hij graag in het Amsterdamse Bos met ‘Ommetje’, een wandelapp die de Hersenstichting samen met Scherder ontwikkelde.

Dat lopen van alle leeftijden is en lichamelijk ongemak niet altijd betekent dat je moet stoppen met wandelen, bewijzen de rollatorlopers uit Oostzaan. Zij lopen elke week georganiseerde wandeltochten van zo’n vier kilometer door natuurgebied ‘t Twiske. Het is een initiatief van Stichting Gezond Natuur Wandelen.

Om het rollatorwandelen te introduceren zette Sportservice Oostzaan en Wormerland een vraag uit. Inge Timmer, Rob Wit, Mark Hendriks van Sportservice Oostzaan-Wormerland en ook Lieke Bos van Fysio de Kolk uit Oostzaan waren direct razend enthousiast. Zij benadrukt dat het rollatorwandelen niet alleen is bedoeld voor iedereen met een rollator of rolstoel maar ook voor minder mobiele personen. 


In december 2020 werden de organisatoren benaderd door de redactie van Kruispunt van de KRO/NCRV of zij de unieke sfeer van het rollatorwandelen mochten bijwonen en in een special programma over gezond natuurwandelen te belichten. Er zijn vier kandidaten voor het programma uitgekozen die hun verhaal mogen vertellen in het programma hoe zij de stap hebben gezet om aan deze wekelijkse wandeling deel te nemen. Rob Wit:" Voor vele rollator wandelaars is het de eerste stap het moeilijks om de schroom, te overwinnen : wandelen achter de rollator. De Zaankanters Annemarie en Martin de Hosson - vanaf begin juli wekelijks enthousiaste deelnemers - zullen hun verhaal doen in het programma. De regisseur Monique Keeris was ook diep onder de indruk van de motivatie en achterliggende motieven om aan het wekelijks rollator wandelen deel te nemen.

Timmer en Wit benadrukken ook dat het socialiseren ook een belangrijke factor is van het succes. Helaas is het wekelijkse rollator wandelen voor de derde keer stilgelegd vanwege de Corona maatregelen. "Zodra er weer groen licht wordt gegeven zullen we weer gaan opstarten. De deelnemers missen het wekelijks wandelen enorm en vooral het sociaal contact" aldus Wit.

Hoe dat allemaal bij elkaar in de praktijk is uitgepakt is te zien in een Kruispunt-uitzending die gaat over het ritme van de vertraging in een turbulente tijd.

Kruispunt, maandag 1 februari om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Foto KRO/NCRV
Al snel groeide de belangstelling van deelnemers gemiddeld 16 deelnemers. Door het enorme succes en het enthousiasme

van de deelnemers kregen we enorm veel media aandacht vertelt Wit.

In december 2020 werden wij benaderd door de redactie van Kruispunt van de KRO/NCRV of zij de

unieke sfeer van het rollatorwandelen mochten bijwonen en in een special programma over gezond natuurwandelen

te belichten. Er zijn vier kandidaten voor het programma uitgekozen die hun verhaal mogen vertellen in het programma

hoe zij de stap hebben gezet om aan deze wekelijkse wandeling deel te nemen. Rob Wit:" Voor vele rollator wandelaars is

het de eerste stap het moeilijks om de schroom, te overwinnen : wandelen achter de rollator.

De Zaankanters Annemarie en Martin de Hosson die vanaf begin juli wekelijks enthousiaste deelnemers zullen zijm zullen hun verhaal

doen in het programma. De regisseur Monique Keeris was ook diep onder de indruk van de motivatie en achterliggende

motieven om aan het wekelijks rollator wandelen deel te nemen.

Timmer en Wit benadrukken ook dat het socialiseren ook een belangrijke factor is van het succes.

Helaas is het wekelijkse rollator wandelen voor de derde keer stilgelegd vanwege de Corona maatregelen.

Maar zodra er weer groen licht wordt gegeven zullen we weer gaan opstarten. De deelnemers missen het wekelijks wandelen

enorm en vooral het sociaal contact.

De uitzending : KRO-NCRV Kruispunt Wandelen: het ritme van de vertraging in een tubulentetijd.

Dat bewijzen rollatorswandelaars uit Oostzaan en de Zaanstreek

Zij lopen elke week georganiseerde wandeltochten door het 't Twiske.

Kruispunt 1 februari om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl