Wapens inleveren zonder problemen

09-10-2021 13:30

Wapens inleveren zonder problemen

STREEK - Wie nog wapens in zijn of haar bezit heeft - het blijft een vreemde manier van bezit - kan deze zonder problemen inleveren. In de Week van de Veiligheid doet de gemeente Zaanstad n.l. mee aan de landelijke inleveractie van wapens. Iedereen kan dan de hele week straffeloos zijn wapen inleveren. De Week van de Veiligheid heeft dit jaar plaats van 11 tot en met 17 oktober.

Burgemeester Jan Hamming is de eerste om te zeggen dat we met z'n allen moeten willen zorgen voor een veilig Zaanstad. 'Wapens horen dan ook niet thuis in Zaanstad. Helaas neemt het wapenbezit in heel Nederland vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat vind ik een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Ik wil dan ook iedereen vragen als u nog wapens in huis heeft, deze in te leveren. Doe het en help mee om de wapens uit Zaanstad te weren.’

Anoniem inleveren
Het inleveren van messen, slag- en stootwapens gebeurt anoniem. Wapens kunt u inleveren op het politiebureau in Zaandijk. Daar staat een ton, waarin u de messen, slag –en stootwapens kunt gooien.

Vuurwapens en munitie
Voor het inleveren van een vuurwapen, munitie of explosieven, moet u een afspraak maken met de politie Dat kan via telefoonnummer 0900 - 8844. De politie komt dan, in burgerkleding, langs om het wapen op te halen. U kunt deze wapens dus niet anoniem inleveren. In principe wordt u niet vervolgd, omdat u deze wapens thuis had liggen. Wel voert de politie onderzoek uit. Dat doet ze om te bepalen of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. In dat geval kunt u alsnog als verdachte aangemerkt worden.

Bewustwording risico’s wapens
Jan Hanning tot slot in het kader van deze actie: “De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op, om de risico’s van wapens met hen te bespreken. Dat kunnen de (groot)ouders zijn, maar ook bijvoorbeeld scholen en verenigingen." 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl