Wat gaat het worden tijdens de kerstdagen?

17-11-2020 19:30

Wat gaat het worden tijdens de kerstdagen?

STREEK – Dat is eigenlijk de grote vraag op dit moment. De inmiddels befaamde/gevreesde persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge boden nog niet echt een beeld van die periode. Wel stelde De Jonge dat hoe dichter we op het virus zitten, hoe meer we ons kunnen veroorloven. Het geeft ons perspectief. Het blijft belangrijk om de maatregelen in acht te nemen. Gezond leven maakt een groot verschil voor onze gezondheid."

De opening van de premier was de constatering dat de cijfers nog steeds te hoog zijn. Positief is de dalende trend. “De cijfers laten zien dat de maatregelen werken, of eigenlijk dat ons gedrag werkt. Natuurlijk hoop je op nog meer, beter en sneller, maar al met al houdt het overgrote deel van Nederland zich aan de regels. Ik vind dat een compliment aan ons allen. We kunnen het dus nog een keer samen voor elkaar boksen. Ik hoop dat deze positieve ontwikkeling is om het de komende tijd vol te houden, want er is ruimte voor verbetering, zoals in supermarkten, bij thuiswerken en ons gedrag thuis."

Operaties nog steeds uitgesteld
Het is in de huidige situatie nog altijd lastig om maar een paar vrienden te mogen ontvangen, of thuis te blijven bij klachten. Toch moet dat benadrukte de premier. ‘De druk op de ziekenhuizen is nog steeds hoog. Het beeld is nog altijd heel heftig. Operaties worden nog steeds uitgesteld en mensen melden zich soms niet bij de dokter. Neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten."

Terug naar gedeeltelijke lockdown
Woensdag zullen om klokslag 0.00 uur de maatregelen van twee weken geleden aflopen. Dat betekent dat we weer drie bezoekers mogen ontvangen en gaan de publieke ruimtes weer open, met alle geldende voorwaarden. “Daarmee gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 13 oktober. De horeca blijft dicht, er zijn geen evenementen, geen publiek bij sport, sporten boven de 18 jaar op 1,5 meter, reizen alleen als dat strikt noodzakelijk, en werk thuis zolang het niet anders kan. Voor extra maatregelen is nu geen aanleiding.”

Advies zal plicht worden
Nadrukkelijk werd genoemd dat vanaf 1 december het mondkapjesadvies in publieke ruimtes overgaat in een plicht. “Daarom moeten we dus Sinterklaas sober vieren. Ik roep mensen op dat te doen. Sinterklaas heeft het goede voorbeeld gegeven met een digitale intocht."

Nederland is volgens Rutte geen eiland. Ook om ons heen gelden strenge maatregelen. Er gloort voorzichtig licht. “We moeten de tanden nog even op elkaar zetten. We denken al wel over wat er later samen al wel weer kan. We kijken vooruit: welke stappen moeten we zetten om deze crisis achter ons te laten? Wat geeft ons perspectief voor de lange termijn? Dat is grootschalige vaccinaties, goede medicijnen en veel testen."

Wedden op meerdere paarden
Aansluitend was het woord aan minister De Jonge: "De kranten stonden bol van bemoedigende berichten over vaccins, die komen steeds dichterbij. We hebben afspraken gemaakt met zes ontwikkelaars, we wedden op meerdere paarden tegelijkertijd. Maar we kunnen die pas inzetten als de testfase goed doorlopen zijn, en als blijkt dat de vaccins effectief en veilig zijn. Dan zouden de eerste inentingen al in de eerste maanden van 2021 kunnen plaatshebben."

Testen en traceren
De Jonge verwacht deze week een advies van de Gezondheidsraad en worden de keuzes over de vaccinatievolgorde nog uitgewerkt. Het kabinet zal daarover op korte termijn een beslissing nemen. “We blijven testen en traceren, om zicht te houden op het virus” verzekerde De Jonge. “We blijven de testcapaciteit uitbreiden. Nu kan iedereen met klachten meteen terecht. Laat je ook daadwerkelijk testen als je klachten hebt. Per 1 december kunnen mensen die een melding krijgen via de app of het bron- en contactonderzoek zich ook laten testen zonder symptomen. Daarna moet je tien dagen binnen blijven, maar vanaf 1 december slechts vijf dagen, mits je negatief test."


Geen enkele concessie
De toetsing van de vaccins door de EMA neemt veel tijd in beslag, maar is nodig om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is. De Jonge: "We zijn daar al lang mee bezig. Mensen maken zich zorgen of het te snel goed. Aan testing en toetsing doen we geen enkele concessie. Als het niet veilig of effectief is, gaan we er niet toe over. Een vaccinatie zal niet verplicht zijn, maar u zult ons alle dagen van de week horen over hoe belangrijk het is, omdat het de meest effectieve methode is om het virus te verslaan. Daarom is het verstandig om te kiezen voor het vaccin, dat zullen we over gaan brengen."

ONGEWIJZIGD BLIJFT:
Alleen samen krijgen we corona onder controle.
  • Werk thuis, tenzij het niet anders kan;
  • Klachten? Blijf thuis en laat u testen;
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
  • Was vaak uw handen;
  • Hoest en nies in uw elleboog;
  • Ga niet naar drukke plekken;
  • Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl