Westzaanse hiëroglyfen herontdekt

11-06-2021 14:54

Westzaanse hiëroglyfen herontdekt

STREEK - Een blik in het verleden zo kun je het rustig noemen. Verborgen in een steeg van de Vogelbuurt te Westzaan.

Het is misschien wat ver gezocht, maar in de Vogelbuurt te Westzaan zijn diverse muren te vinden waar honderden in steen gebeitelde namen en initialen zijn te vinden. De wijk is midden jaren zestig gebouwd. Een archeologische reconstructie én online speurtocht bracht aan het licht dat de eerste kerven zijn gezet zo midden jaren zeventig.

De intentie van de ‘hiëroglyfen’ is divers. Veel te zien zijn twee initialen met een hartje ertussen van kalverliefdes, of juist het onbeantwoorde daarvan, zeg maar je liefdesverdriet op de muur kalken. Of stiekem hopen dat zij, ja het zijn toch veelal de heren die het initiatief tot kerven nemen, het leest en overstag gaat. Ook zijn er natuurlijk mensen die gewoon nooit vergeten willen worden, vereeuwigd in steen gehouwen, het doet me ergens aan denken… Ook veel gezien zijn kreten als DUREX en dergelijke. Op zekere leeftijd zijn dit spannende zaken en dat moet van je af geschreven worden.

Sommige muren bevatten honderden uitingen. Opvallend is, en dat was een soort van ongeschreven wet, dat je nooit ging prutsen aan iemand anders zijn zielenroerselen. Ook was het ‘not done’ om op een baksteen meerdere uitingen te krassen, nee, pak maar een nieuwe. Je hebt natuurlijk altijd ‘lieden’ die schijt hebben aan deze Westzaner ‘steegrules’.

Je kunt goed aan de hoogte van de kunstwerken afleiden welke lengte de makers zoal hadden. De meeste werken zitten rond de 1.60m hoogte, met uitschieters naar 1.80m. Juist, pubers! Die hadden ook de moed om überhaupt zoiets te doen, want vaak was het de achterzijde van een schuur, en daar was de eigenaar vast niet blij mee. Nee, het moest allemaal ongezien.

Veel van het herontdekte is nog onopgehelderd, en de muren zijn met forensische precisie in kaart gebracht. Ik denk dat het Gemeentearchief als de sode….. hun experts moeten inschakelen.

Ikzelf heb een aanvraag gedaan om de muren aangewezen te krijgen als Rijksmonument en binnenkort beginnen de rondleidingen. En als ik iemand zie gniffelen in zijn vuistje, dan weet ik genoeg.Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl