Westzijde 173-179: zwaar in de stutten

08-12-2021 11:02

Westzijde 173-179: zwaar in de stutten

ZAANDAM - Het jaar loopt ook voor Stadsherstel Amsterdam weer ten einde, maar dat betekent niet dat men daar stil zit. Er gebeurt van alles, op restauratievlak, maar ook dankzij de subsidiegevers en de vele trouwe Vrienden.

Stadsherstel richt zich al tientallen jaren niet meer alleen op het restaureren van woonhuismonumenten in Amsterdam. Vele soorten panden zoals kerken, forten, pakhuizen, scholen en industriële monumenten heeft zij onder haar hoede. En het werkgebied is in de loop der jaren uitgebreid tot 45 kilometer rondom Amsterdam. Zo ook in de Zaanstreek.

Toegewezen subsidie
Restaureren is wat 'zij van Stadsherstel' het liefst doen, maar dit kunnen zij vanzelfsprekend niet alleen. Daarom is Stadsherstel zeer blij dat de gemeente Zaanstad haar jaarlijkse Kanjersubsidie van 50.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor de restauratie van de houten arbeiderswoningen aan de Westzijde. Deze eenmalige subsidie is bestemd voor omvangrijke instandhoudings- of restauratieprojecten. 


Het gemeentelijk monument krijgt de subsidie omdat de bouwtechnische staat van de huisjes zeer slecht is. De sobere houten huisjes zijn minder goed behouden gebleven dan de rijkere houtbouw huizen, en daardoor zeldzaam geworden. Terwijl ze juist belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Zaanstreek. 'Deze prachtige bijdrage aan de ingrijpende restauratie is dan ook zeer welbesteed!' zo laat Stadsherstel in haar nieuwsbrief weten.

Op de foto de achterzijde van Westzijde 173-179: zwaar in de stutten, oktober 2021. Foto A-Artfotografie

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl