Westzijde nu én in de toekomst (DRIELUIK - DEEL 2)

Gepubliceerd: 03-10-2018 9:10

Westzijde nu én in de toekomst (DRIELUIK - DEEL 2)

ZAANDAM – Met mooie volzinnen als ‘één van de historische linten in Zaanstad’ en ‘terugbrengen van het historische karakter’ wordt in de begroting gesproken over het opknappen van de Westzijde. Een grote operatie met vele fases waarvan al goed zichtbaar is hoe het eind 2019 allemaal uit moet zien. Een bespiegeling in drie delen. Vandaag deel twee. (LONG READ).

Tekst en foto’s: Dirk Karten

We zijn inmiddels ter hoogte zijn van het oude Typhoon-pand, (dag- en weekblad zijn verhuisd). Medio volgend jaar moet het zijn omgebouwd tot het You’-hotel. En plaats bieden aan 66 hotelkamers. Het is te hopen dat het uitzicht dan beter is dan nu. Het pand waar ooit kwaliteitszaak De Zaanlandse Schoenhandel in huisde, ziet er leeg en troosteloos uit. Waar is de tijd dat je daar met aandacht werd geholpen aan een beste schoen of slof? Het personeel kende je bij naam en de kwaliteit was altijd super. 

Bischoff
Dat gold ook voor pure Zaanse zaken als Schippers naaimachinehandel. En welke Zaankanter herinnert zich nog de kwaliteitszaak Bischoff op de hoek Stationsstraat (foto 3)? Het verval van dit statige pand met imposante glazen lift en glimmend gepoetst koperen contragewicht begon toen de Kwantum Hallen erin trok. Met door de jaren heen een hele serie ramsjzaken tot slot.

Uitzondering op de regel
Goede uitzondering op de regel is Van Zaane Tweewielers. Wie kocht er niet een uitlaatje voor z’n Solex toen ze dik veertig jaar geleden begonnen aan de Pelikaanstraat? Zakenfamilie pur sang. Geen haar op het hoofd van Peter van Zaane denkt eraan om te verkassen. ‘Waarom? We zitten hier prima’ vertelde hij vorig jaar nog.

Westzijde als Negen ‘Zaanse’ Straatjes?
Het sluit aan op wat Colette Hesse, voorzitter van de Ondernemersvereniging Westzijde, het liefst ziet in de Westzijde: de vestiging van kleinschalige ondernemers. ,,Een begin is al gemaakt als je kijkt ter hoogte van het winkelcentrum. Daar zijn al (nieuwe) kleine speciaalzaken. De Westzijde is uitermate geschikt als winkelstraat met een uitstraling als de Negen Straatjes in Amsterdam of ‘d Oude Stad in Alkmaar.”

En welke branches ziet Colette graag in haar winkelstraat verschijnen? ,,We snakken naar de goede herenmodezaak. Maar ook een speciaalzaak in kinderkleding, delicatessewinkel, cadeaushop of tearoom zou prima passen in de Westzijde.”

Bloeiende gedeelte
Een mooi stukje Westzijde is te vinden ter hoogte van de Vermaning (foto 4). Met de monumentale villa waar binnenkort kinderdagverblijf Villa West intrekt links (foto 5). En fraaie Zaanse geveltjes rechts. Plus het recent begonnen Italiaanse restaurant Sagrestano dat inverdan ligt naast de Vermaning. Hier bloeit de Westzijde zakelijk op. Mede door aantrekkingskracht van winkels als Action en ‘super’ Dirk ( foto 6). Kleine zelfstandigen als het Eethuis en bakkerij Westzijde, Saen City Spa en even verderop de Poolse supermarkt Wisla zorgen voor de (brood)nodige diversiteit.

BIZ Westzijde in oprichting
Achter de schermen wordt er ook gewerkt aan een Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) voor de Westzijde. Dat betekent dat alle ondernemers een bepaalde bijdrage gaan leveren aan zaken die de aantrekkelijkheid van de koopstraat moeten vergroten. Zoals feestverlichting tijdens de Sinterklaas en Kerstmisperiode.

,,De BIZ is nu in oprichting onder de vleugels van de Stichting Binnenstadmanagement Zaandam. Een prima initiatief want dat weet je zeker dat er door een structurele bijdrage van iedere ondernemer bijvoorbeeld geld is voor zoiets moois als feestverlichting. Iets dat er nu niet is. Te zot voor woorden”, meent Colette Hesse.

(wordt vervolgd)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl