Westzijde nu én in de toekomst (DRIELUIK - SLOT)

Gepubliceerd: 04-10-2018 9:10

Westzijde nu én in de toekomst (DRIELUIK - SLOT)

ZAANDAM – Met mooie volzinnen als ‘één van de historische linten in Zaanstad’ en ‘terugbrengen van het historische karakter’ wordt in de begroting gesproken over het opknappen van de Westzijde. Een grote operatie met vele fases waarvan al goed zichtbaar is hoe het eind 2019 allemaal uit moet zien. Een bespiegeling in drie delen. Vandaag het slot van ons drieluik. (LONG READ).

Tekst en foto’s: Dirk Karten

Even wat mijmeren. Hoe zou de Westzijde er daar uit hebben gezien als Wastora nog bestond? Het gonsde altijd van de mensen in en rond de zaak van de gebroeders Molenaar. Altijd in voor een stunt of actie. Genoeg nostalgie! We lopen verder richting nummer 114, ter hoogte van de BCC. Links weer een leegstaand pand met ‘te huur biljet’, rechts vervallen glorie en graffiti bij een, op zich, prachtige pand.

De haastig dichtgetimmerde en van hekken voorziene gevel van Laser Vision is al maandenlang een doorn in het oog. Daar zal buurman MCB meubelen (de naam herinnert aan de Breedweer waar de meubelcentrale ooit begon) niet blijer door worden. Ook niet van het gapend gat er tegenover (foto 7). Het pand waar ooit het Zaanse Huis & Hypotheekcentrum in was gevestigd wordt opgeknapt, maar buurman ‘verframsj’ ziet er niet uit.

Leegstand
De winkelstand na de Bullekerk is er één van komen en gaan. De zakelijke geest is uit de spirituele Winkel van Sinkel gevlogen. En laten we het maar niet hebben over de zaken tegenover de Bieb. De panden waar Kringloop Jofel, Used Products en Ten Wolde Traiteurs in zaten, staan vooral erg leeg te zijn.

Verskade
Het is te hopen dat de herbestrating die gepland staat voor het gedeelte waar ook de Verskade in is gevestigd (Verkade pand) meer traffic oplevert voor de kwaliteitszaken die daar in zijn gevestigd. Prima producten, leuke formule, ouderwetse service en een zeer smaakvol assortiment. Voorlopig ligt het wegdek open om kabels en dergelijke aan te pakken (foto 8). Daarna begint het opwaarderen met bomen, nieuwe bestrating en plantenbakken zoals aan het begin van de Westzijde te zien is.

Resumé
Bij de Verskade komt grotendeels een eind van het winkelbestand aan de Westzijde. Een verdwaald makelaarskantoor, een kinderdagverblijf en verloskundige praktijk nodigen niet echt uit tot gezellig shoppen. Wat leert de wandeling ons over de zakelijke Westzijde? Dat er zeker nog veel positieve dingen gaan gebeuren hebben we gehoord van Colette Hesse, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Westzijde. Dat de leegstand wordt aangepakt en er volgend jaar zelfs een hotel moet zijn.

Groei verwacht
De leegstand in Zaanstad mag dan met 8% iets onder het landelijk gemeentelijk gemiddelde liggen, uit onderzoek (Locatus) blijkt ook dat het bezoek aan de binnenstad tussen 2009 en 2014 flink is gegroeid. Van bijna 128.000 tot bijna 175.000 bezoekers per week. Dat biedt hoop op zakelijke groei waarvan de Westzijde zeker z’n graantje mee kan pikken.

Of is het beter om op z’n Zaans te zeggen: een Duyvis nootje?

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl