Westzijde nu én in de toekomst, een bespiegeling (DRIELUIK - DEEL 1)

Gepubliceerd: 02-10-2018 9:10

Westzijde nu én in de toekomst, een bespiegeling (DRIELUIK - DEEL 1)

ZAANDAM – Met mooie volzinnen als ‘één van de historische linten in Zaanstad’ en ‘terugbrengen van het historische karakter’ wordt in de begroting gesproken over het opknappen van de Westzijde. Een grote operatie met vele fases waarvan al goed zichtbaar is hoe het eind 2019 allemaal uit moet zien. Maar wie zijn ogen de kost geeft, ziet veel leegstaande bedrijfspanden. We telden er, zonder de leegstand in het winkelcentrum Westzijde mee te tellen, zomaar veertien. Wat gaat er zakelijk mis in de Westzijde? Een bespiegeling in drie delen. Deel één. (LONG READ).

Tekst en foto’s: Dirk Karten

Eerst even wat feiten. In de Detailhandelsvisie Zaanstad 2015-2025 staat de leegstandsmonitor in Zaanstad op ‘half bewolkt’. Bewolkt omdat er panden leeg staan (fotocollage), maar de verwachte bevolkingsgroei biedt enig perspectief op zon.

De Westzijde telt circa 70 ondernemers (tot de Verskade gerekend als winkelgebied.) De gemeente wil ook graag de positie van deze winkel/woon- en verkeerstraat versterken en ziet de Westzijde als logische aansluiting op het A1 winkelgebied van de Gedempte Gracht. Wel moet er wat gebeuren om de gebieden beter met elkaar te verbinden. Genoemd wordt dat te doen door bijvoorbeeld speciaalzaken, de leegstand aan te pakken en een publiekstrekker op de hoek Beatrixbrug/Westzijde.

15 km/uur zone en gratis parkeren?
Genoeg feiten. We laten het steggelen over 30 of 50 km/uur zones voor wat het is. Want zou het niet beter zijn om van de hele straat een 15 km/uur zone te maken met gratis parkeervakken? Consumenten dwing je zo lekker traag langs de etalages te rijden terwijl ze de auto bij koopkriebels gelijk voor de winkeldeur kwijt kunnen. Een stuk vriendelijker dan je auto parkeren voor 10,- euro per vier uur bij Q-park.

Pittige huurprijzen
Genoeg parkeergeneuzel. De entree vanaf de Gedempte Gracht begint kleurrijk en smaakvol (foto 1). Met het gezellige terras van Multivlaai en gretig likkend ijspubliek als de zon schijnt. Je ziet ook schitterende panden (foto 2). Even verderop ter hoogte van het Hazepad begint het zakelijk verval. Rechts twee panden die al jaren het domein zijn van ramsj-zaken. Pal er tegenover twee winkelpanden die al geruime tijd in de verhuur staan. In de tijd dat Blokker nog eigenaar was van Intertoys, moest de Zaandamse vestiging het veld ruimen. Verhuurd staat er nu in de etalage, dus er is hoop op nieuw zakelijk leven. (zie artikel NIEUWS over herontwikkeling)

Positieve beweging
De leegstand is ook een doorn in het oog van Colette Hesse, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Westzijde. ,,We zijn vijf jaar aan het lobbyen geweest voordat de herbestrating een feit werd. Wellicht te lang. Als het eerder was opgepakt, had je misschien minder leegstand gehad. Wat niet wegneemt dat we bijzonder blij zijn met hoe het er nu al uitziet. Het gaf al positieve beweging. Zoals ter hoogte van de Vermaning waar er een nieuw restaurant is gekomen en binnenkort kinderdagverblijf Villa West opent. Maar ook het pand naast Snoeren schoenen is verhuurd aam een kledingzaak.”

Huurprijzen
Zijn de pittige huurprijzen debet aan het feit dat deze toch best goed in de loop liggende panden leeg blijven? Je moet toch 2625 euro per maand aan huur voor 170 m2 neertellen. Ex servicekosten.  De 4125 euro kale huur per maand (bron: Funda in business) werd voor ijs- en wafelsalon Strawberries al snel te veel. Want voordat je het bestelde geserveerd kreeg, gingen vorig jaar de deuren al weer op slot.

,,Colette Hesse: ,,De Westzijde is een A1 winkellocatie. Mede door de prijsontwikkeling in Amsterdam zie je dit soort huurprijzen ontstaan. Dat je daarmee wel zakelijk succesvol kunt zijn, bewijst bijvoorbeeld ijssalon Goemans. Goede kwaliteit en service leveren zegt ook heel veel.”

(wordt vervolgd)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl