Wethouder Sanna Munnikendam over komende seizoen: 'Cultuur moet groeien en dat zien we gebeuren in Zaanstad'

Gepubliceerd: 06-09-2019 7:09

Wethouder Sanna Munnikendam over komende seizoen: 'Cultuur moet groeien en dat zien we gebeuren in Zaanstad'

ZAANSTAD – Ze geeft Zaanstad een dikke acht voor het culturele niveau. Toont zich blij met de groei in samenwerking tussen mensen, organisaties en het sociale domein (de sociale kant van het gemeentelijke beleid). En verheugt zich op het nieuwe uitgaansseizoen dat komende zaterdag met de UITmarkt op de Rozengracht begint: wethouder Cultuur Sanna Munnikendam. RTV Zaanstreek vroeg voor ZaanTV haar mening over de culturele ontwikkelingen in de stad en hoe de stand is rond de nieuwe Cultuurvisie. ,,Cultuur moet groeien. En dat zien we gebeuren in Zaanstad.”

Tekst en foto: Dirk Karten

Wie zich wil oriënteren op wat er komend seizoen op cultureel gebied gaat gebeuren, mag een bezoek aan de UITmarkt zaterdag niet overslaan. Sanna Munnikendam: ,,Vrijwel alle culturele organisaties zijn present. Het is bovendien een gezellig, leuk evenement.”

Haar stokpaardje: ‘Zaanstad borrelt al en moet gaan bruisen’. Met de nieuwe Cultuurvisie moet dat gaan lukken.
,,Natuurlijk moet er nog veel gebeuren. Het cijfer acht geef ik voor het enthousiasme en de inhoud van het aanbod bij de culturele organisaties. Daar wil ik graag nog extra dingen aan toevoegen. Want we doen het goed, maar het kan altijd beter. Ik denk daarbij aan versterking in de vorm van een groter aanbod in poppodia. Meer culturele voorzieningen in Zaanstad-Noord. De Groote Weiver moet verhuizen. We moeten heel goed zoeken hoe we in Noord dan iets moois kunnen terugplaatsen.”

Toch staat Zaanstad op de 39e plaats in de lijst meest culturele steden en moet plaatsen als Purmerend en Velsen (half zo groot) voor laten gaan…Doet dat niet zeer?
,,Dat is een punt. Ik zou dolgraag willen dat Zaanstad stijgt op de culturele ladder. Het heeft echter ook te maken hoe Zaanstad als langgerekte gemeente is samengesteld. Als je alleen kijkt naar het aanbod in Zaandam en het afzet tegen het aantal inwoners in Zaandam, zouden we veel hoger staan.”

Is er genoeg geld beschikbaar om de nu gevestigde culturele instellingen dusdanig te ondersteunen dat er ook ruimte is voor creatieve groei?
,,We zijn bezig met het samenstellen van de uitgangsagenda voor de Cultuurvisie. Waarbij de raad in de Voorjaarsnota al heeft aangegeven 1,1 miljoen extra vrij te maken voor cultuur. Nu moeten we kijken hoe we het beschikbare geld zo goed mogelijk invullen. Basis vormt een structuur waarin we bestaande culturele zaken versterken. Met nieuwe dingen die aanvullen, niet concurreren. Daarnaast kijken we hoe om te gaan met de huisvesting van culturele organisaties. Inclusief stukje verduurzaming van de panden. Samen brengen we de wensen in kaart brengen en gaan afwegen waaraan we het geld gaan besteden. Daarbij kunnen we niet alle wensen honoreren. Maar wel Zaanstad meer doen bruisen door deze extra middelen waar ik heel blij mee ben.”

Waarom heeft Zaanstad geen grote publiekstrekkers als bijvoorbeeld De Karavaan? Een Cirque du Soleil?
,,Geen grote publiekstrekkers? Dan vergeet je zeker de Sintintocht… Of Sail. We hebben ze wel degelijk. Wel zou ik meer geld willen uittrekken voor evenementen. Tegelijk moet je dit doen voor de eigen bewoners. Goed voorbeeld vind ik de Hembrug Happening. Klein begonnen en uitgegroeid tot mix van publiek uit Zaanstad en Amsterdam. Dat noem ik de pareltjes van onze cultuur in Zaanstad.”

Los van een groter aanbod in poppodia noemt Sanna Munnikendam daarbij het Hembrugterrein als pareltje. Zowel qua terrein zelf als wat er zich afspeelt. Maar ook evenementen als Boulevaart in Krommenie worden gezien als pareltjes.

,,Klein begonnen en ontpopt als bruisend geheel. En vergeet niet de creativiteit in onze broedplaatsen als de Honig fabriek (die gaat verhuizen naar het voormalige pand van Hellema Verpakkingen aan de Oostzijde-red.). Dat brengt een enorme dynamiek met zich mee en is ook een MAAK Zaanstad gebied. Leuk voor wijk, inwoners en de synergie tussen de verschillende organisaties.”

Het is duidelijk dat Amsterdam Zaanstad overtreft in cultureel aanbod. Wat zijn de ambities om Zaanstad te onderscheiden van ‘de overkant’?
,,Een nieuw museum in het centrum van Zaandam. Omdat het heel interessant is de geschiedenis van Zaandam en Holland te laten zien. Het kan ook veel meer bieden dan het huidige museum omdat er meer plek is. En meer tijd voor bijvoorbeeld wisseltentoonstellingen. De geschiedenis van de Zaanstreek is iets dat niet alleen ons aangaat, maar de hele wereld. En het is heel goed voor het centrum van Zaandam.”

‘Wereld van windmolens’
Hier doelt de wethouder op het onderzoek of het bestaande Zaans Museum op de Zaanse Schans (bij de parking) te verhuizen naar Zaandam in een nieuwe opzet. Dit staat los van het verplaatsen van het molenmuseum van Koog naar het pand Kalverliefde aan het eind van de Zaanse Schans. De naam molenmuseum wordt dan omgedoopt tot Wereld van Windmolens.

Wat is de ultieme culturele droom van de wethouder?
,,Dat Zaanstad echt Monetstad wordt. Als je kijkt hoe onze stad zich heeft ontwikkeld terwijl we oudste industriestad van Europa zijn. Monet zag, toen hij hier vier maanden verbleef, de schoonheid onze molens, de zeilboten, het water, de houten huisjes. Op dat oer-authentieke beeld komen ook toeristen op af. Ik zou het heel mooi vinden als we ons gaan profileren als Zaanstad Monetstad. Met plannen om in 2021 de Zomer van Monet te houden. En te groeien naar de stad waar in het nieuwe museum in Zaandam de 25 Monet schilderijen te zien zijn.”

Het interview met de wethouder cultuur is nu te zien op ZaanTV. Zie voor kanalen www.rtvzaanstreek.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl