Wie lacht, die huilt

Gepubliceerd: 24-04-2021 9:04

Wie lacht, die huilt

ZAANSTAD - Begin april kwam er het heuglijke bericht dat organisaties in Zaanstad, die kunst- en cultuurlessen voor kinderen en jongeren (tot en met 17 jaar) aanbieden, meer mogelijkheden kregen. Dat was een gemeentelijk besluiten. 'Binnen de huidige coronamaatregelen is er de mogelijkheid om kwetsbare groepen meer ruimte te bieden' was toen de motivatie van o.a. wethouder cultuur Annette Baerveldt. Vanaf vandaag is alles toch weer anders. De eerdere toestemming is ingetrokken. Dit betekent dat met ingang van zaterdag 24 april, alle geplande cultuurlessen binnen op de leslocaties van o.a. FluXus niet door kunnen gaan.

Baerveldt liet begin april nog opgewekt weten alle kinderen als kwetsbare groep in deze coronaperiode te beschouwen. "Sporten mogen zij al, maar wij vinden het heel belangrijk dat kinderen in hun vrije tijd ook creatief bezig kunnen zijn. Daarom hebben we besloten dit toe te staan. Uiteraard moeten de organisaties en kinderen zich wel aan de geldende coronaregels houden, maar wij denken dat daarbinnen genoeg mogelijkheden zijn om actief te zijn en dat is heel waardevol voor onze jeugd”.


Ingetrokken
Dat was de stemming begin april. De leslocaties voor de jeugd gingen weer open. Nu is de mededeling dat de toestemming hiervoor is ingetrokken. Dit betekent dat met ingang van zaterdag 24 april, alle geplande cultuurlessen binnen op de leslocaties van o.a. FluXus niet door kunnen gaan.

Binnen de huidige coronamaatregelen is er de mogelijkheid om activiteiten te organiseren voor kwetsbare groepen. De Zaanse interpretatie van die richtlijn was dat alle kinderen als kwetsbare groep aan te merken zijn. Het Rijk heeft nu aangegeven dat dat niet past binnen het juridisch kader. Ze hebben aangegeven dat alleen ouderen, mensen met een beperking en dak- of thuislozen als kwetsbare groep mogen worden aangemerkt.

Stap 2 in openstelling
Het beoefenen van kunst en cultuur wordt in het openingsplan van de rijksoverheid genoemd als stap 2. Als de besmettings- en ziekenhuiscijfers het toelaten zou dat betekenen dat vanaf 11 mei meer mogelijk is voor culturele instellingen die lessen aanbieden. Tot die tijd moeten de deuren van culturele instellingen, ook in Zaanstad, gesloten blijven.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl