Wielklem komt naar Zaanstad

Gepubliceerd: 19-07-2019 16:07

Wielklem komt naar Zaanstad

ZAANSTAD - Waar is de tijd gebleven dat je in het buitenland de boete voor foutparkeren gelijk kon versnipperen omdat je wist er thuis nooit meer wat over te horen? Omgekeerd is het wel een feit. Blijkbaar heeft ons land wel moeite om openstaande boetes te innen. Zaanstad pakt met een aanpassing in het parkeerbeleid nu eigenaren van voertuigen met buitenlandse kenteken en wanbetalers die onder het betalen van parkeerbelasting willen uitkomen stevig aan met een wielklem.

De afdeling Straattoezicht gaat, bij constatering van het niet betalen bij deze voertuigen, vanaf 2020 een wielklem aanleggen. Bij het niet betalen van de wielklem kan de auto weggesleept worden. Regelmatig komt het voor dat mensen hun auto parkeren in betaald parkeergebied maar niet betalen. Mensen die hun voertuig parkeren in betaald parkeergebied en niet betalen, ontvangen van de gemeente een naheffingsaanslag parkeerbelasting.

Voor de gemeente is het moeilijk om deze naheffingsaanslag te vorderen bij buitenlandse kentekenhouders en wanbetalers. Dit komt omdat bepaalde landen de gegevens van kentekenhouders, die nodig zijn om de parkeerbelasting te verhalen, niet of niet direct verstrekken. Dit wil de gemeente tegengaan. Niet alleen voor de inkomsten maar ook voor de rechtsongelijkheid tussen voertuigeigenaren.

Inzet handhaving
Het aanleggen van de gevreesde gele klem gebeurt als de parkeerpolitie een voertuigen aantreft waarvoor geen parkeerbelasting is betaald en wel in een betaalzone staat. Dit gebeurt bij een niet-Nederlandse voertuigeneigenaar en een wanbetaler die vijf of meer openstaande naheffingsaanslagen heeft.

Eerst moeten de wijzigingen nog worden meegenomen in de Verordening Parkeerbelastingen Zaanstad en de parkeerverordening Zaanstad. Controle hierop begint als de nieuwe regeling bekend is gemaakt en vastgelegd is.
(Foto: P.J.L. Laurens)

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl