Winnaars Hotze de Roosprijs 2021 bekend

Gepubliceerd: 24-06-2021 7:06

Winnaars Hotze de Roosprijs 2021 bekend

STREEK - Het startsein voor de jaarlijkse Zaanse Kinderjury werd op op 2 februari j.l. gegeven door de burgemeester van Zaanstad Jan Hamming, de wethouders en raadsleden. Dit jaar geschiedde dat via een video omdat het door de coronabeperkingen niet mogelijk was om op de deelnemende scholen voor te lezen. Die reis is woensdagavond ten einde gekomen met het bekend maken van de winnaars van de  Hotze de Roosprijs 2021. Dat zijn Bart Meijer en Michiel Eijsbouts geworden met hun debuut ‘Lees dit boek niet!' De auteurs ontvingen samen een cheque van € 4.500,- uit handen van wethouder Cultuur Annette Baerveldt.

De twee andere finalisten - Bouwine Bergsma met ‘Hoe alles begon’ en Gaby Rasters met haar boek ‘Timur’ - ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750,-. De prijs voor het beste boekverslag is voor groep 6A van Et Buut. De leerlingen worden beloond met een schoolreisje naar het Kameleondorp in Friesland.

Lezen is belangrijk
Het was wethouder Baerveldt die stelde dat de finalisten allemaal een geweldig debuut hebben geschreven. Het winnende boek is in haar beleving verrassend en grappig. "Lezen is hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar het moet ook leuk zijn. Als je iets met plezier doet, dan is het makkelijker om er een gewoonte van te maken. Dit boek maakt je aan het lachen en tegelijkertijd steek je er wat van op. Dat is een vorm die kinderen aanspreekt.”

Zaanse Kinderjury
De jury bestaat uit leerlingen van groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen. De leerlingen lazen ruim vier maanden lang de dertien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers en schreven daar boekverslagen over. Vervolgens brachten zij hun stem uit op hun favoriete boek. De klas met de beste boekverslagen wint een schoolreisje naar het Kameleondorp. Dat is een attractiepark in het Friese plaatsje Terhorn dat geheel gewijd is aan de gelijknamige boekenserie van Hotze de Roos. Dit jaar valt groep 6A van et Buut in de prijzen.

Dit boek was perfect
De leerlingen waren zeer te spreken over het winnende debuut. In het juryrapport staat onder andere: “Het heet ‘Lees dit boek niet’ en dus wil je het juist lezen." "Dit boek was perfect voor mij. Er staan grappige weetjes in en minimaal één onderwerp dat je leuk vindt.”

Hotze de Roos woonde en werkte in Krommenie
De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde. Daar schreef hij zijn beroemde boekenserie over de tweeling Sytze en Hylke Klinkhamer die met hun boot De Kameleon allerlei avonturen beleven. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in onze stad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een prijs heeft voor een debuterend kinderboekenschrijver. Op deze manier wil de gemeente het lezen door kinderen op de basisschool stimuleren en debuterende kinderboekschrijvers een steun in de rug geven.

Op de foto van Ton Lentz de trotse Michiel Eijsbouts en Bart Meijer met de cheque van 4.500 euro voor hun debuut “Lees dit boek niet!”.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl