Wintertijd en fietsverlichting

24-10-2020 09:31

Wintertijd en fietsverlichting

STREEK - De klok wordt komend weekeinde verzet. Dat betekent in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober een extra uurtje slaap. Om 03.00 uur springt de tijd een uur terug naar 02.00 uur. De dagen worden ook korter. Hierdoor is het extra belangrijk om te fietsen met goede verlichting.

De kans op ongelukken is in het donker vele malen groter dan overdag. Zonder fietsverlichting is de weggebruiker slecht zichtbaar voor het andere verkeer en kan hij/zij zelf ook minder goed zien.

In het donker fiets je met verlichting, dat spreekt voor zich. Maar wist je dat niet alle fietsverlichting ook goede fietsverlichting is? Fietslampjes zijn overal verkrijgbaar, maar de kwaliteit verschilt enorm. Zeker weten dat je met goede verlicht de weg op gaat? Kies dan voor verlichting met het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF).

Ezelsbruggetje
Om te onthouden of de tijd nou een uur naar voren of teruggaat, kun je het volgende ezelsbruggetje gebruiken. In het voorjaar gaat de tijd een uur vooruit, in het najaar gaat het weer achteruit en de klok ook.

De zomertijd gaat volgend jaar in de nacht van 28 maart in en dan gaat de klok dus een uur vooruit. Zomertijd duurt het langst, zeven maanden. De wintertijd duurt maar vijf maanden.

Wintertijd is normale tijd
De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd. De gedachtegang achter de zomertijd – ingevoerd in 1916 – is dat mensen meer gebruik kunnen maken van het natuurlijke daglicht en besparen op elektrische verlichting. Maar er is in de geschiedenis nogal eens geschoven met die zomertijd en van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomer- en wintertijd op hetzelfde moment in, respectievelijk in het laatste weekend van maart en het laatste weekend van oktober.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl