Woningplan De Zaanse Helden: goed voor circa 1600 woningen

Gepubliceerd: 29-03-2019 8:03

Woningplan De Zaanse Helden: goed voor circa 1600 woningen

ZAANSTAD – Goed nieuws voor mensen die een woning in de Zaanstreek zoeken: gisteren, donderdag 28 maart, werden de handtekeningen gezet voor de bouw van De Zaanse Helden. Een bouwproject van circa 600 woningen. Binnenkort volgen nog twee overeenkomsten: voor project De Tijdgeest (306 woningen) en Houthavenkade (ongeveer 700 woningen).

De drie woningbouwprojecten zijn goed voor zo’n 1600 woningen in een gevarieerd aanbod voor verschillende doelgroepen. De Zaanse Helden en Houthavenkade maken deel uit van door dit college vastgestelde Top 16. Deze woningbouwprojecten krijgen prioriteit wat betreft gemeentelijke begeleiding om zo tempo te maken met de woningbouwproductie. Dit college heeft de ambitie om duizend nieuwe woningen per jaar te bouwen, waarvan 300 sociale huurwoningen.

Top 16
,,Met deze projecten laten we zien echt op stoom te komen met de woningbouwopgave”, zegt wethouder Hans Krieger (Ruimtelijke Ontwikkeling). Door een Top 16 vast te stellen, en extra ambtelijke begeleiding te geven, realiseren we een versnelling. Ook nodig, want de vraag naar woningen is onverminderd groot.”

De Zaanse Helden
De Zaanse Helden omvat circa 600 koop- en huurwoningen (waarvan 161 sociaal) vlakbij het stadscentrum. De appartementen variëren van circa 45 tot 115 m². Naar verwachting begint de bouw in 2020. De naam verwijst naar de rijke Zaanse geschiedenis met verschillende molens. Elke woontoren krijgt de naam van één van de molens. De enige houtzaagmolen die nog op zijn originele plek staat, de Held Jozua, is aangekocht door de ontwikkelcombinatie. Met een brugverbinding over de Houtveldweg wordt de paltrokmolen bij het plan betrokken.

In dit project en naastgelegen Burano wordt op grote schaal duurzame huurwoningen zonder gasaansluiting gerealiseerd. Op het daklandschap tussen de woongebouwen wordt ruimte gemaakt voor ‘natuurinclusiviteit en biodiversiteit’.

De Tijdgeest
In april volgt een overeenkomst met ontwikkelaar Roodvoet BV voor het nabijgelegen project De Tijdgeest aan het Ebbehout. Het voormalige kantoor van Achmea word gesloopt. Hier komen zo’n 306 vrije sectorhuurwoningen, waarvan 75 procent in het middeldure segment met huurprijzen tussen 720 en 971 euro per maand.

,,Vooral naar dit type huurwoningen is veel vraag. De Tijdgeest voorziet daarmee in de behoefte van vooral starters en één- en tweepersoonshuishoudens”, zegt wethouder Songül Mutluer.

Plan De Tijdgeest weerspiegelt het industriële karakter van onze streek en wordt maximaal negen lagen hoog. De woningen worden gasloos gerealiseerd. Naar verwachting begint de bouw al dit jaar.

Houthavenkade
Een ander groot project is de ontwikkeling van de Houthavenkade. Hier komt in de komende jaren een nieuwe woonwijk met circa 700 woningen. Met kleine jachthaven in combinatie met horeca. Ook hiervoor wordt binnenkort een overeenkomst getekend met de ontwikkelaar, Porten Development.

Het woonprogramma is gevarieerd en telt 30 procent sociale huurwoningen, waarvan een deel niet duurder mag zijn dan 417 euro per maand.

 

Wethouder Mutluer: ,,Dit zijn kleine appartementen voor starters met een bescheiden inkomen. Daarmee spelen we in op de grote vraag naar jongerenwoningen.”


Betaalbaarheid
Daarnaast gaat het om 20 procent middeldure huurwoningen (maximaal 971 euro per maand) en 50 procent woningen in de vrije sector. Voor de middeldure huurwoningen zijn ook afspraken gemaakt over maximale huurstijging en verkoop om er voor te zorgen gemaakt dat de woningen ook op langere termijn betaalbaar zijn voor mensen met een modaal inkomen. De bouw begint naar verwachting eerste helft 2020.

Voorzieningen
In De Zaanse Helden komen voor zo’n 1600 m2 aan voorzieningen. De Houthavenkade biedt vooral veel mogelijkheden voor horeca aan het nieuw aan te leggen passantenhaventje. Voor meer verbinding met de Russische Buurt is het plan om een bruggetje te maken voor fiets- en voetgangers.

Op bijgaande foto’s: de ondertekening van plan De Zaanse Helden met op de achtergrond molen Held Jozua, v.l.n.r.: directie Impact Vastgoed B.V. P.H. van der Ent en M.X. Praagman, wethouders Hans Krieger en Songül Mutluer en R. Steenbrugge, directeur Stebru Ontwikkeling B.V. Plus impressies van de bouwplannen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl