Wordt Achtersluispolder nieuwe woonwijk?

Gepubliceerd: 04-02-2019 11:02

Wordt Achtersluispolder nieuwe woonwijk?

ZAANDAM – Kajsa Ollongren,  vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken , is donderdag 7 februari te gast bij de Broedplaats De Hoop, Barndegat in Zaandam. 

Zij laat dan de zogenoemde ‘Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie’ officieel van start gaan. Dit is een landelijke financieringsregeling van kortlopende geldleningen. Het geld moet besteedt worden om de voorfase van woningbouwprojecten op oude bedrijventerreinen te financieren. Initiatiefnemers kunnen zo sneller beginnen met de (her)ontwikkeling van locaties waar woningbouw kansrijk maar ingewikkeld is.

Woningbouw
De minister geeft de figuurlijke klap met de hamer niet voor niets op de Achtersluispolder. De gemeente promoot dit industrieterrein als ‘transformatielocatie met veel potentie voor woningbouw’. Je zou ook kunnen zeggen: het ligt zo lekker dichtbij Amsterdam en past goed bij het vermarkten van de Zaanstreek als ‘Groot Amsterdam’.

Bruisende omgeving?
Wethouder MAAK.Zaanstad Gerard Ram zegt het in wat mooiere woorden: ,,Ik zie een toekomst waarin de Achtersluispolder, op het scharnierpunt van Zaanstad en Amsterdam is uitgegroeid tot een stedelijk gebied waar mensen in een bruisende omgeving kunnen werken en wonen”.

Zoals gezegd, mooie woorden. Maar dan moet er wel veel gebeuren. Want de Achtersluispolder is nu nog gewoon een oud(er) Zaans industrieterrein. Oh, excuses. Bedrijventerrein. Dat klinkt chiquer. Maar zou de wethouder daar zelf willen wonen? Oké, een woning aan het Noordzeekanaal klinkt goed. Maar zit je gezellig in je achtertuin met zicht op de stapel containers van Containerbedrijf CTVrede? (zie foto) En zitten de bedrijven op hun beurt te wachten op particulieren die mekkeren over milieu- en geluidsoverlast? Verhuizen naar Hoogtij dan maar voor de ondernemers?

Aansluiting Amsterdam
Wie de ontwikkelingen volgt, zag al dat de gemeente in de Achtersluispolder kavels opkoopt om ‘nieuwe vervoersstromen veilig en goed af te wikkelen’. De gemeente spreekt zelfs van een mogelijke (H)OV route tussen Zaanstad en Amsterdam en ‘stad aan de Zaan en stad aan het IJ.’ Zou de wethouder deze toekomstige verkeersstroom soms bedoelen als hij het heeft over ‘bruisende omgeving’…?

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl