Zaaltjes genoeg? Noordelijk deel van Zaanstad twijfelt

Gepubliceerd: 11-03-2020 10:03

Zaaltjes genoeg? Noordelijk deel van Zaanstad twijfelt

ZAANSTAD - Menigeen in het noordelijke gebied van Zaanstad vindt dat er juist in dat deel van de streek ‘schreeuwende behoefte’ bestaat aan culturele voorzieningen. De raad heeft dinsdagavond een technische presentatie gehad van plannen om de culturele voorzieningen juist in het noorden van de stad op een hoger niveau te brengen.

Het onderzoek dat aan de plannen vooraf is gegaan heeft geleerd dat er voldoende zalen en zaaltjes in Wormerveer, Krommenie en Assendelft beschikbaar zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Extra capaciteit zou mogelijk afbraak doen aan het bestaande aanbod omdat de bezettingsgraad dan afneemt waardoor de kosten van de ruimtes niet meer gedekt worden uit de huurinkomsten.

Wel is er behoefte aan een middelgrote zaal waar voorstellingen kunnen worden gehouden. Daarbij gaat het om een zaal met een capaciteit van 150 zit- of 350 staanplaatsen. Dit formaat zit dan tussen de zalen bij onder meer Fluxus en de Stoomhal in Wormer én de grote zaal van het Zaantheater. Muziekuitvoeringen hebben vaak meer ruimte nodig omdat naast het publiek ook het orkest een plek moet krijgen.

In de voorstellen die nu op tafel liggen wordt op de huidige plek van de Rosariumhorst nieuwbouw gepleegd met daarin ruimte voor het buurtcentrum de Pelikaan. Tegen deze nieuwbouw kan een toneelzaal worden gerealiseerd die voldoet aan de behoefte van de toekomstige gebruikers. Door de zaal tegen het buurtcentrum aan te bouwen met een doorgang tussen beide voorzieningen kunnen veel zaken worden gedeeld waaronder de bar. Daarnaast is het voordeel dat de Pelikaan nu al een goed functionerende beheersgroep heeft waar de toneelzaal op mee kan liften.

In het onderzoek is ook gekeken naar De Groote Weiver (DGW). Op dit moment zit DGW in het voormalige PWN gebouw op het Remeiland (zie foto) tussen de Nauernasche vaart en de N246, de provinciale weg tussen Westzaan en Westgraftdijk. De huidig eigenaar van dit pand, ZVH, heeft plannen om dit gebied te gaan herontwikkelen met woningbouw. In deze plannen is er op de bewuste plek geen ruimte meer voor DGW.

Als serieus alternatief is gekeken naar gezamenlijk gebruik van het voormalig PTT gebouw tegenover het station in Wormerveer. Het pand is nu in gebruik bij een dansschool, met name op de werkdagen. De activiteiten van DGW concentreren zich in het weekeinde zodat er geen knelpunten worden voorzien met gelijktijdig gebruik. De gezamenlijke huisvesting is afgeketst op het verschil in sfeer die de gebruikers in het pand willen brengen. Daarnaast zijn de kosten voor DGW vele malen hoger dan de huidige huur die zij betalen.

Na afsluiting van het onderzoek in december 2019 heeft DGW zelfstandig plannen ontwikkeld om op de huidige locatie de huisvesting te continueren in combinatie met jongerenhuisvesting. De Groote Weiver heeft toen contact gezocht met Maarten Min, de architect van het REM-Eiland. Maarten Min is gelijk gaan tekenen en heeft een nieuw plan ontworpen voor het REM-Eiland. Dit plan is nog niet aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl