Zaandijkers lopen rood aan

Gepubliceerd: 21-09-2021 13:09

Zaandijkers lopen rood aan

ZAANDIJK - In een wijk waar al enkele woningen onbewoonbaar verklaard zijn verklaard zal je als verhuurder moeten nagaan tot hoever je dat proces laat oplopen. De staat van onderhoud van de sociale woningen in de Rode Buurt is onder de maat. Daarom komt Parteon nu in actie. Wanneer de huurders hebben ingestemd, gaat de woningcorporatie aan de slag met het opknappen en vernieuwen van de Rode Buurt om deze huurders een veilig en fijn thuis te kunnen bieden.

De Rode Buurt is eigenlijk het best bewaarde tuindorp dat dóór arbeiders vóór arbeiders zelf is gebouwd. De buurt sluit in opzet, schaal en architectuur aan bij het groene plantsoen aan de P.L. Takkade/Karl Marxstraat en de oude dorpsbebouwing langs de Zaan. De Rode Buurt is door de gemeente Zaanstad aangewezen als één van de hoogst gewaardeerde cultuurhistorische buurten in Zaanstad.

Belangenafweging
Diverse varianten zijn onderzocht. Bij de keuze voor de aanpak van de Rode Buurt hebben Parteon en gemeente Zaanstad een zorgvuldige afweging gemaakt van de verschillende belangen. Onder meer verduurzaming, woningen voor jongeren en ouderen en behoud van Zaanse identiteit (cultuurhistorisch kader) zijn meegewogen. Ook de belangen en ideeën van bewoners – geïnventariseerd door Parteon – zijn hierin zorgvuldig meegewogen.

Gekozen aanpak
Parteon en de gemeente hebben na deze afweging gekozen voor het grotendeels behouden van de Rode Buurt. Waarbij deze woningen het verhaal van het verleden vertellen, maar ook een duurzame toekomst tegemoet gaan. Dat betekent dat:

  • 70 woningen (aan de Karl Marxstraat, Goeman Borgesiusstraat en de P.L. Takkade) krijgen een hoogniveau-renovatie. Deze woningen gaan minimaal naar label A en worden voorzien van nieuwetijdse voorzieningen, denk hierbij aan vloerverwarming. Ook kunnen huurders kiezen voor zonnepanelen.
  • 26 woningen aan de Domela Nieuwehuisstraat worden vervangen door 24 nieuwe eengezinswoningen welke BENG zijn, dat wil zeggen Bijna Energie Neutraal Gebouw. Zo gaan we de woningen gasloos maken, worden de woningen heel zuinig in verbruik en krijgen de woningen zonnepanelen op het dak. Hierdoor zijn de woningen bijna energie neutraal voor de nieuwe bewoners.

Realisatie woningen
De woningen worden gerenoveerd/gebouwd door HSB Bouw uit Volendam. Zij bouwen de huizen volgens een gestandaardiseerd en efficiënt bouwproces. Het project start naar verwachting met de uitvoering in het tweede kwartaal van 2022. De laatste woningen zijn voor de zomer van 2024 gereed voor de bewoners. De huidige bewoners hebben de mogelijkheid terug te keren naar de Rode Buurt. De overige woningen worden te zijner tijd aangeboden via WoningNet.

Wie vragen heeft kan daarover contact opnemen met Parteon via infoparteonnl of (075) 627 50 00.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl