Zaankanter Ed Carper vinoloog van het jaar

Gepubliceerd: 05-08-2020 14:08

Zaankanter Ed Carper vinoloog van het jaar

ZAANDAM - Twaalf wijnen, tien kandidaten en één winnaar. Ed Carper wist onlangs het beste de wijnen te benoemen die hij blind moest proeven en omschrijven. De Zaandammer won de wedstrijd in Oldenzaal en mag zich vanaf nu Vinoloog van het Jaar 2020 noemen.

Carper is in het dagelijks leven wijnliefhebber, vinoloog, registervinoloog en met zijn eigen bedrijf Carper Vinum organiseert hij wijncursussen en wijnproeverijen. De Zaandammer is gedreven en noemt wijn 'zijn passie'. Winnen wilde hij graag. Hij deed niet voor niets al een paar keer eerder mee aan de wedstrijd, maar wist nog niet eerder te winnen.

Eindelijk gelukt
De beste wijnproever van het land lacht nog na als hij denkt aan de winst. "Het is nu eindelijk gelukt," zegt hij blij terwijl hij vertelt wat hij allemaal moest doen om er met de titel vandoor te gaan. "In de eerste ronden kregen we vier wijnen uit hetzelfde gebied om te proeven. Er waren een heleboel mensen die dachten dat het om de Elzas ging, maar ik dacht 'Nee, dat moet de Loire zijn'." Zijn neus liet hem hier niet in de steek want Carper had het goed.

"Natuurlijk kun je je vergissen maar in deze ronde had ik weinig twijfels. Ik rook de Sauvigon Blanc en dan zit je al op een heel ander spoor dan wanneer je uitgaat van een Muscat uit de Elzas. Maar ik rook het 'grassige' in de Sauvigon en bleef bij mijn keuze." Gelukkig voor hem was dat de juiste beslissing, waardoor hij de eerste helft van de concurrentie al achter zich liet.


Er volgde een ronde met het proeven van de Pinot Noir met de vraag uit welk land ze afkomstig waren. "We moesten ook de jaartallen raden.... nou ik kan je zeggen: bijna iedereen zat ernaast. Je kunt daar deels wel op trainen, want een wijn ontwikkelt zich. Daardoor verschilt de kleur, de toon in de wijn en dat is een indicatie voor de leeftijd. Dan ga je denken: wat was ook alweer een goed wijnjaar en welke niet? En zo maak je je keuze."

Tot slot kwamen er drie Zuid-Amerikaanse wijnen op tafel. Een makkie voor Carper die onder andere zijn favoriete wijn uit Uruguay er direct uit wist te pikken. "Ja dan herken je dat natuurlijk sneller. Bovendien had ik getraind op wijnen uit Zuid-Amerika dus dat hielp wel", verklaart de wijnkenner.

Shoot out
In de finale blijkt dat er twee personen zijn die evenveel punten hebben gescoord. Er volgt een shoot out waarbij Carper en zijn tegenstander nog één maal een wijnjaar moeten noemen. Carper zit er het dichtste bij en dus pakt hij de titel Vinoloog van het Jaar.

Behalve de titel kan hij de promotie goed gebruiken voor zijn wijnproeverijen die vanwege de corona op een laag pitje stonden. Trots zegt hij: "En ik mag met mijn vrouw naar Château Lafite Rothschild. Daar kom je normaal gesproken niet eens binnen! Maar wij gaan daar lunchen en krijgen een rondleiding. Bij dit château kan een fles wijn wel 1.000 euro kosten."

Hoewel hij nu dus de beste wijnproever van het land is wil dat niet zeggen dat Carper stil blijft zitten. "Ik blijf mijn smaakgeheugen verder ontwikkelen. Het is veel oefenen, volhouden en blijen leren. Ik studeer nu in Oostenrijk voor de titel Weinakademiker . Wijn is mijn passie en daarmee ga ik gewoon verder."

BRON NH NIEUWS

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl