Zaanlandia richt zich op de zaterdag

28-05-2020 15:30

Zaanlandia richt zich op de zaterdag

ZAANDAM - Dat het een bijzonder voetbaljaar is staat vast. Competities die worden afgebroken, clubs die kiezen voor andere speeldagen en spelers die op zoek zijn naar transfers. Bij ZVV Zaanlandia is sprake van een samenloop van omstandigheden die het bestuur van de eerste klasser heeft doen besluiten haar eerste elftal terug te trekken uit de zondagse competitie. Per komend seizoen gaat de aandacht naar de zaterdag.

Dat de schok groot is in het Zaanlandia kamp staat als een paal boven het Gouwwater. Pas kort geleden kwam naar voren dat er voor volgend seizoen onvoldoende spelers beschikbaar zullen zijn om een volwaardige selectie neer te zetten. Van een tweetal spelers was bekend dat zij gingen stoppen. Alle overige mutaties kwamen totaal onverwacht recent uit de hoge hoed.

Voorzitter Hendri Siemons, pas een jaar in functie, denkt te weten dat deze ontwikkeling een soort van eindpunt is van de perikelen die al wat jaren spelen. Dat betrof vooral financiële zaken. 'Het is heel erg dat het zo ver heeft moeten komen'vertelde hij vandaag in het ZaanRadio actualiteitenprogramma Zaanstreek Vandaag. 'Voor ons als bestuur is het uitermate teleurstellend dat een groot aantal spelers heeft aangegeven niet langer voor onze club te willen uitkomen. Dit was een onaangename verrassing en een stevige sportieve tegenslag.

De laatste jaren zat de club, domicilie houdend aan de Karel Lotsylaan, sportief gezien in een opwaartse lijn. In korte tijd wist het vlaggenschip met een vaste kern aan spelers op te klimmen tot en meet de eerste klasse. Op de achtergrond speelde echter al wat problemen.

In de huidige situatie ziet de club geen mogelijkheid om op korte termijn spelers aan te trekken voor het eerste elftal. Bovendien heeft de club onvoldoende spelers die nu al door kunnen stromen om volgend seizoen in de eerste klasse te kunnen spelen. 'Bij Zaanlandia betalen we geen spelers. Dit seizoen speelden de eerste elftalspelers zonder contributie te betalen. Dat kunnen we ons niet langer permitteren.'


Eén van de zaken die op de achtergrond al langer meespeelt is een verplaatsing van de club. In de loop der jaren zijn diverse gesprekken met andere clubs gehouden. Daarin werd gesproken over fusie en andere vormen van samenwerking. Dat is tot op heden nog steeds niet tot iets concreets gekomen. 'De enige zekerheid die er is dat we moeten vertrekken. Hoe en wanneer weet niemand. We zijn ook nog steeds in gesprek met de gemeente.

Nadenken over de toekomst van de club doet het bestuur continue. Hierin speelt de vraag waar de nadruk op moet komen te liggen, het zaterdag- en/ of het zondagvoetbal, een belangrijke rol. Siemons: 'Eerder dan verwacht en gehoopt is deze keuze meer dan actueel en urgent geworden door het wegvallen van de zondagselectie.'

Dat er op het sportpark trouwe leden rondlopen met een traan in hun oog is zeker. 'Dit is absoluut Zaanlandia onwaardig' aldus één van hen. 'Natuurlijk zijn het andere tijden. Het gaat ook in het amateurvoetbal om geld. Onze club heeft helaas geen geldboom op het complex staan. Niemand heeft dit zien aankomen. Een plan maken is dan erg lastig.'

Ondanks de sombere boodschap zo vlak voor de zomer, blijft het bestuur positief naar de toekomst kijken. De keuze om de pijlen op de zaterdag te richten was niet vanzelfsprekend. Er dient dan wel een acceptabele groep te bestaan om dat te willen. Vandaar dat de club nog met enkele spelers, die aangegeven hebben te willen blijven, in gesprek is om te weten hoe zij er in staan.

Voorop staat dat alles netjes opgelost dient te worden. Zo ook het dienstverband met hoofdtrainer Ronald Dooijeweerd dat eerder met een jaar verlengd werd.

'We zetten in op het verder versterken en uitbreiden van de jeugdafdeling en we gaan volgend seizoen vol energie verder bouwen aan een sterk zaterdagmiddagelftal' laat Siemons tot slot weten.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl