Zaanlijn weer optimaal te gebruiken

01-03-2021 14:35

Zaanlijn weer optimaal te gebruiken

STREEK - In de achterliggende periode was het aanbod van touringcars opvallend groot. Dat had alles te maken met de werkzaamheden aan de bekende NS Zaanlijn. De treinen reden niet en werden de passagiers als alternatief per bus vervoerd.

Wat is er allemaal gedaan? In het Nederlandse spoornetwerk liggen ongeveer 7000 wissels. Ook in de Zaanstreek zijn er talrijke van die wissels. Deze zijn storingsgevoelig en duur: ze kosten zo’n 500.000 euro. Daarom geeft ProRail extra prioriteit aan goed preventief onderhoud. Dat heeft plaats gehad. Zo werden ook waar nodig bovenleidingen vervangen. Zo voorkomt Pro Rail dat er door slijtage een breuk in de bovenleiding komt.

De vernieuwing van het spoor veroorzaakt hinder voor vervoerders, reizigers en verladers. Dan zijn er meerdere sporen nodig om het werk goed en veilig uit te kunnen voeren. Het stilleggen van het treinverkeer is dan een adequate oplossing.

De overlast werd - als altijd - zoveel mogelijk beperkt. Dat doet men door bijvoorbeeld zoveel mogelijk ’s nachts te werken. Toch wordt er ook regelmatig overdag aan het spoor gewerkt.


Vanmorgen werden de benodigde materialen weer afgevoerd en is de rust wedergekeerd op de Zaanlijn. Al is dat een ongelukkige uitdrukking. De Zaanlijn is niet voor niets één van de drukst gebruikte lijnen in ons land.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl