Zaans Actieplan Luchtkwaliteit wordt gerepareerd

10-11-2021 09:00

Zaans Actieplan Luchtkwaliteit wordt gerepareerd

ZAANDAM – Het actieplan luchtkwaliteit, wat enkele weken geleden door gemeente Zaanstad werd gepresenteerd, gaat op onderdelen gerepareerd worden. Dit werd duidelijk na een gesprek tussen David Sluis van de Werkgroep Coenbrug A8 en wethouder Breunesse.

Al jaren strijd de Werkgroep Coenbrug A8 voor betere milieuomstandigheden voor bewoners langs de A8 west. Een verbeterde luchtkwaliteit is daar één aspect van. Dit wordt breed gedragen door zowel de Zaanse gemeenteraad alsmede het College. Je mocht er dus van uitgaan dat de A8 en de problematiek een plek zouden krijgen in het actieplan. Maar niets was minder waar, geen woord over de A8?

Dit schoot adviseur David Sluis van de werkgroep in het verkeerde keelgat. Waar is de ambitie van de gemeente en wat voor signaal geef je af aan je burgers? Hierop kwam er een gesprek met wethouder Breunesse. Die vond eveneens dat dit niet de bedoeling kon zijn en zegde toe dat het actieplan gerepareerd gaat worden op dit punt. In een later stadium zal hij dit ook met de Raad delen. 


Concreet is het volgende afgesproken:
  • De lobby voor een snelheidsverlaging op de A8-west zal onverminderd doorgaan. Dit zal worden opgenomen in het actieplan.
  • Er is thans geen geld te vinden voor het verhogen van de schermen tijdens het groot onderhoud in 2024. Niet bij de gemeente en niet bij de provincie. Maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen en dan is het handig als de nieuw te plaatsen schermen (2024) modulair van aard zijn en gemakkelijk op te hogen indien daar toekomstig geld voor gevonden wordt. Wethouder Breunesse gaat dit punt kortsluiten met wethouder Slegers die dit vervolgens gaat bespreken met Rijkswaterstaat (de wegbeheerder).
  • Gemeente (GGD) neemt in het eerste kwartaal 2022 contact op met de Werkgroep A8 om hen te betrekken bij voorlichting over wat mensen zelf kunnen doen als ze wonen bij een drukke weg (bv blijven ventileren, hardlopen/fietsen in een schonere omgeving, enz.). Deze toezegging stamt al uit 2019 maar is blijven liggen.

Voor de bewoners langs de A8 west dus voorlopig geen zicht op nieuwe maatregelen die de luchtkwaliteit ten goede komt. Wel zal de gemeente blijven lobbyen voor een snelheidsverlaging en wordt er voorlichting gegeven over wat je zelf kan doen om zo min mogelijk blootgesteld te worden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl