Zaans erfgoed tussen de kerkbanken

Gepubliceerd: 03-09-2018 14:09

Zaans erfgoed tussen de kerkbanken

ZAANDAM – ,,De kerk is goed gevuld, maar het mag voor mij nog wel wat drukker worden”, stelde Winnie de Wit, betrokken bij de organisatie van de Grote Zaanse Erfgoedmarkt, rond half twee ‘s middags. De Zaanse historie (her)leefde volop afgelopen zaterdag in de Oostzijderkerk.

Bij het zien van de stands met zoveel aandacht voor ons historische verleden, kon het haast niet anders dan dat je een beetje trots werd om Zaankanter te zijn. De rijke (dorps)historie kwam tot leven tussen de kerkbanken van de oudste kerk van Zaandam. Zo bracht het echtpaar dat in originele Zaanse koopmanskleding was gestoken het Honig Breethuis onder de aandacht.

Maar er was ook aandacht voor varend erfgoed, er vonden lezingen en rondleidingen plaats, kinderactiviteiten zoals tegels beschilderen en de bezoekers konden de toren beklimmen voor een uniek uitzicht over de stad. Je hoefde niet eens echt goed te zoeken om pareltjes te vinden die herinnerden aan creatieve bekende Zaankanters van weleer. Zo waren er etsen van de Wormerveerse kunstenaar Frans Room te koop, inclusief een unieke historisch boekje over zijn leermeester Gerrit de Jong.

In de muziektent werden de bezoekers begroet door onder meer het Kapiteinskoor terwijl een duo sfeer bracht op de accordeon. Binnenkort is op ZaanTV een filmverslag te zien.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl