Zaans Erfgoedprijs 2020: gebroeders Visser

28-10-2020 10:03

Zaans Erfgoedprijs 2020: gebroeders Visser

ZAANDIJK - Je zal maar niets vermoedend naar Chocolaterie De Cacaoboom in Zaandijk op weg zijn. Op weg naar een interview over de jarenlange geschiedenis met en kennis van de Zaanse houtbouw. Dat overkwam de gebroeders Cor en Wim Visser. Dat interview is er niet gekomen. Wel echter de Zaans Erfgoedprijs 2020. De gebroeders Visser waren totaal maar heel prettig verrast.

Dat geënsceneerde interview moest in de beleving van Cor en Wim de aftrap vormen van een serie interviews met kenners van de houtbouw, zo was hen verteld. Er werd het duo welgeteld twee vragen gesteld toen bestuurslid Paul Carree van de Vereniging Zaans Erfgoed de winkel betrad. Vanaf dat moment nam het gesprek een totaal andere wending.


De verbouwereerde mannen luisterden aandachtig naar het voorlezen van het juryrapport. Het deed de mannen zichtbaar goed. Beiden toonden zich trots en zaten er ruim glunderend bij tijdens de speech van Paul Carree. Een speech die nog een verrassing kende.

Eervolle vermelding
Want waar Anneke Steemers in de veronderstelling leefde dat zij in het complot rondom de broers zat, keek verrast op toen ook zij in het zonnetje werd gezet. De jury kende haar de eervolle vermelding behorend bij de Zaans Erfgoedprijs2020 toe. De vrouw die van De Cacaoboom een soort ‘historische huiskamer’ heeft weten te maken was aangenaam verrast.

De betekenis van Anneke voor de gemeenschap van Koog en Zaandijk is niet te onderschatten: zo is zij niet alleen mede-initiator van de Stichting Koogerpark (1992), maar ook een van de oprichters van de Historische Vereniging Koog Zaandijk (2008) alsmede coördinator van buurthuis Het Brandtweer (2010). Naast onderzoek naar de geschiedenis en bewoners van panden in Koog aan de Zaan – gepubliceerd in wijkkrant ‘Rondje Koog – is Anneke vooral ook een verbindende kracht.

BRON: https://www.zaanserfgoed.nl/home/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl