Zaans Monetjaar gekoppeld aan 50-jaar Zaanstad

Gepubliceerd: 04-10-2018 8:10

Zaans Monetjaar gekoppeld aan 50-jaar Zaanstad

ZAANSTAD – In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. Het college heeft aan de gemeenteraad laten weten dat het graag de festiviteiten rond dit heugelijke feit ziet samenvallen met het houden van het Zaans Monetjaar.

Het Zaanse Monetjaar heeft als uitgangspunt dat de hele stad optimaal profiteert van het evenement. Het zou onder andere kunnen bestaan uit een expositie met werken van Monet met satelliet-tentoonstellingen, een programma voor de hele stad en een zomerfestival.

In eerste instantie richtte het haalbaarheidsonderzoek zich op een Monetjaar in 2021. In de zomer van dat jaar is het 150 jaar geleden dat Monet in Zaandam verbleef en werkte. Uit een eerste inventarisatie bleek dat er te veel onzekerheden zijn. Pas eind dit jaar is bijvoorbeeld duidelijk hoeveel schilderijen onderdeel kunnen uitmaken van de grote tentoonstelling. Dat daardoor de organisatorische en financiële consequenties nog later inzichtelijk zijn, gaf de doorslag tot doorschuiven naar 2024.

Meer tijd
,,We hebben er voor gekozen meer tijd te nemen”, zegt wethouder cultuur Sanna Munnikendam. ,,Als we zo’n evenement, samen met onze partners in de stad, willen organiseren, dan moeten we dat goed doen. En niet een beetje goed. Bovendien bestaat Zaanstad in 2024 50 jaar. Een ideaal moment voor een feest met uitstraling binnen Zaanstad én daarbuiten.”

Haalbaarheidsonderzoek
Op dit moment wordt het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd door adviesbureau BMC in samenwerking met het Zaans Museum. Uitgangspunt is dat de hele stad optimaal profiteert van een Zaans Monetprogramma, in economische en maatschappelijke zin. Eind 2018 moet er een businessplan liggen. De definitieve keuze voor het Zaans Monetprogramma vindt plaats als de haalbaarheid is aangetoond, aanvullende investeringen in kaart zijn gebracht en de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl