Zaanse bierbrouwers presenteren drie nieuwe speciaalbieren

Gepubliceerd: 27-02-2021 14:02

Zaanse bierbrouwers presenteren drie nieuwe speciaalbieren

STREEK - Na drie jaar voorbereidingswerk zullen de Zaanse bierbrouwers Lorenzo Rossi en Stan Beltz op 18 maart drie nieuwe speciaalbieren presenteren. Dat doen zij met hun brouwerij LOST.

Het avontuur startte al in 2017. Toen brouwden zij hun eerste bieren, nog in de garage of op het balkon na het aanschaffen van een ‘startpakket bierbrouwen’. Nu zo’n vier jaar later brengen zij na het testen van liefst 69 verschillende recepten drie speciaalbieren op de markt, genaamd JOOZY (een New England IPA), ICONIQ (een IPA) en ROSSO (een Belgisch blond bier). Met hun concept willen zij niet alleen topkwaliteit bieren produceren, maar ook de beleving rondom bier naar een hoger niveau tillen. Zij zijn brouwerij LOST.

‘Veel brouwers bewandelen dezelfde weg als die wij nu bewandelen’, vertelt Lorenzo. 'Het begint allemaal in de keuken met een kleine startset, waar je zo’n vijf liter bier mee brouwt. In onze vriendengroep houden we jaarlijks een wedstrijd, waarin we proberen op een creatieve manier elkaar in een thema te verslaan. In 2017 was het thema bierbrouwen, nadat een van de jongens een video op YouTube had gezien waarin vrij eenvoudig bier gebrouwen werd.'

De hele groep ging met een startpakket aan de slag en hield geheim wat zij gingen brouwen. Lorenzo won de wedstrijd met zijn witbier dat gebrouwen werd met citroen- en pruimschillen. Zijn bier werd verkozen tot lekkerste bier van de avond. Dit was het begin van een nieuwe passie, want al snel werden de potten en pannen ingewisseld voor een elektrische brouwketel en bleef het experimenteren doorgaan.

Het balkon en de keuken maakte op zeker moment plaats voor een professionele locatie, een loods met spoelkeuken in Westzaan. Bij pasteitjesmaker Marc Gosseling (Pastechi Caribe) konden ze gebruik maken van een hygienische omgeving met voldoende opslagruimte, maar ook een spoelkeuken en werkruimte waarin de bieren gemaakt konden worden. ‘Een stap die we graag wilde zetten’ vertelt Lorenzo. ‘Thuis konden we slechts een testbier per maand maken vanwege de ruimte. De berging zat helemaal vol met een klimaatkast en ingredienten. In de loods kunnen we nu tot acht testbieren per maand maken en staan er 3 stellingkasten voor de opslag van grondstoffen.’

Het concept van LOST is volledig gericht om de ervaring rondom bier zo goed mogelijk te maken. Wat doet LOST dan anders dan andere brouwerijen? ‘Het gaat in de eerste instantie om te begrijpen wat een ervaring leuk maakt. In de horeca is dat bijvoorbeeld de persoonlijke benadering, de setting, de sfeer, maar natuurlijk ook wat er op het menu staat. Iedere horecaondernemer doet dat op zijn eigen unieke manier. Wij willen dan ook goed contact met iedere ondernemer hebben om te begrijpen wat hen uniek maakt, zodat we daarin mee kunnen denken.’ vertelt Lorenzo.

De bieren worden niet in de loods in Westzaan gemaakt, maar bij brouwerij Spierbier in Mijdrecht. De bieren zijn eind januari gebrouwen en liggen nu te rijpen voordat ze verpakt worden. ‘We werken samen met Richard (de eigenaar van Spierbier) voor de productie van ons bier. Door samen te werken met zo’n professionele partij, zorgen we er voor dat onze testbieren ook op grote schaal heerlijk worden.’ vertelt Stan. Op 18 maart komt een bedrijf uit Deventer bij de brouwerij in Mijdrecht met een blikafvullijn langs om de bieren van LOST in blik af te vullen.

Kijk voor meer nieuws op de website https://www.brouwerijlost.nl

Op foto Lorenzo voor de drie tanks met de bieren van LOST

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl