Zaanse Dam tot Dam Home Editions beslist voor herhaling vatbaat

20-09-2020 10:33

Zaanse Dam tot Dam Home Editions beslist voor herhaling vatbaat

STREEK - In het weekeinde waarin heel Zaanstad eigenlink in het teken moest staan van de Dam tot Dam onderdelen was het nu ogenschijnlijk akelig rustig aan dat front. Schijn kan bedriegen. Want er werd door diverse grote en minder grote groepen een Dam tot Dam Home Edition gelopen.

De aanloop kent een verhaal. Daarin staan de woorden COVID-19 en Corona centraal. Het was ooit Cees Lansbergen van Le Champion die in 1981 een hardloopwedstrijd bedacht tussen de Dam van Amsterdam en de Dam van Zaandam. Daaraan vooraf werd al veel eerder (27 augustus 1959) de allereerste Dam tot Damrace gehouden. Dat evenement was een initiatief van de gemeentebesturen van Amsterdam en Zaandam als een ludieke protestactie tegen de gebrekkige verbinding tussen Amsterdam en Zaandam. Zij wilden zo druk uitoefenen op de rijksoverheid om de Coentunnel snel te realiseren.

In 1981 werd dat initiatief opgepakt en om de verkeersstromen door Amsterdam zo kort mogelijk te hinderen werd er zo dicht mogelijk op de IJtunnel gestart. Op 3 november 1985 werd voor het eerst de Dam tot Damloop als trimloop gehouden. In het deelnemersveld toen ook al de Lycurgianen Rene Cornet en Joop Keetman. Beide mannen waren zaterdag ook aanwezig bij de Lycurgus Challenge.

De Lycurgus Challenge kende twee afstanden. De 16,1 en 8,5 kilometer. Voor beide afstanden werden Pacers (16 in totaal) ingezet om de 80 atleten op juiste wijze rond te laten gaan. De 16,1 kilometerlopers gingen vanaf half tien met tussenposes van twee minuten van start. Aansluitend volgden de 8 kilometerlopers dat voorbeeld. Iedere groep had een beoogde tijd achter de naam staan. Het gros van de groepen slaagde prima in die opdracht.

De Loopgroep Zaanstreek heeft op ongeveer hetzelfde moment met ruim 35 lopers de alternatieve DAM TOT DAM volbracht. De loop was verbonden aan een goed doel: het Anna's Huis, zijnde het Centrum voor leven met kanker, gevestigd in Zaandam.
Bij Loopgroep Zaanstreek gaat het niet alleen om de afstand aan te kunnen, maar ook om met elkaar een sportieve ochtend te hebben. Bij de start klonk het warm: 'Kijk nog even om je heen en naar wie je lief mag kijken om nog een bedragje over te maken op de bankrekening van de loopgroep. Het komt goed terecht, zeker voor de mensen die te maken hebben met kanker.' 
In oktober gaan de Loopgroep Zaanstreek leden de cheque naar het Anna’s Huis brengen.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl