Zaanse historie inspireert Amsterdammer Gaby Lovers tot ‘Helden in zicht!’ (INTERVIEW)

Gepubliceerd: 08-11-2018 8:11

Zaanse historie inspireert Amsterdammer Gaby Lovers tot ‘Helden in zicht!’ (INTERVIEW)

ZAANDIJK – Amsterdammer Gaby Lovers is helemaal in de ban van de Zaanse streekhistorie. Dat inspireerde de ondernemer van Windmill Cruises op de Zaanse Schans tot het nieuwe programma Helden in Zicht! Dit is de naam van het storytelling-programma op de twee rondvaartboten. Daarin ‘vertellen’ de acht Zaanse molens in tien talen hun eigen verhaal. 80 stemacteurs werkten hieraan mee. Geboren Zaankanters kunnen de historische beleving op de boot meemaken voor half geld. 

Gaby Lovers, telg uit het roemrijke Rederij Lovers-geslacht met bijna zo’n naamsbekendheid als Amsterdam zelf, is gegrepen door de Zaanse historie. Zijn enthousiasme voor de cultuur en historie werd aangewakkerd na de ontwikkeling van een bijzonder rondvaartarrangement in Amsterdam. Het vormde de basis Helden in Zicht!

Eerste handelsgebied
Het hart van de ondernemer gaat open als hij vertelt over de Zaanse historie. ,,Ik ben verliefd geworden op de Zaanstreek, de rijke historie en directe bewoners. Amsterdam roemt wel de grote successen in de Gouden Eeuw, maar de groei begon bij de houtzaagmolens aan de Zaan. Hier ontstond het eerste handelsgebied van Nederland. Een complete economie. Wist je dat de basis voor verzekeringen is gelegd door Zaanse molenaars? De verrassende Zaanse geschiedenis wil ik niet alleen voorbehouden aan toeristen. Sterker, het getuige van respect voor je eigen cultuur om bij Nederlander te beginnen. Met Helden in zicht! geven we historische verdieping én beleving aan een internationaal publiek. Inmiddels is overigens ruim 50% van onze gasten Nederlands.”

Side-kick op Zaanradio
Zijn enthousiasme gaat zo ver dat de drukbezette ondernemer tijd vrijmaakt om als side-kick te fungeren in het Zaanradioprogramma Daar waar die molens staan. De Zaanse (molen)historie staat daarin centraal. ,,Ervaring als radiomaker heb ik niet. Maar mijn ‘gappy’ Dirk Snel die programmamaker is helpt mij wel. Ik hoop dat de inwoners van Zaanstad hun eigen historie (verder) omarmen. Maar als je die niet kent, valt er niets te omarmen.”

Actie voor geboren Zaankanters
Gaby Lovers heeft speciaal voor authentieke streekgenoten een actie bedacht. ,,Ik zie Zaankanters als ambassadeurs voor hun eigen rijke cultuurhistorie. Maar die moet je anno 2018 aangereikt krijgen op leuke, vriendelijke manier. Wie kan aantonen geboren te zijn in Zaanstad door middel van paspoort of identiteitskaart mag met het hele gezin of de familie voor halve prijs meevaren en het verhaal van Helden in Zicht! meemaken. Deze actie geldt van 1 november tot 1 maart 2019. Gewoon omdat ik vind dat mensen die hier wonen recht hebben op het horen van hun eigen verhaal.”

Daar waar die molens staan
Gaby Lovers is tegelijk nieuwsgierig naar wat mensen van deze actie vinden. Zie voor meer informatie en contactgegevens https://windmillcruises.nl/ Het Zaanradioprogramma Daar waar die Molens staan is komende zondag tussen 10.00 en 11.00 uur te horen op Zaanradio. Zie voor frequenties: www.rtvzaanstreek.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl