Zaanse top-trompettiste Melissa Venema in lichtdienst De Ontmoeting

Gepubliceerd: 18-12-2018 9:12

Zaanse top-trompettiste Melissa Venema in lichtdienst De Ontmoeting

ZAANDIJK – De Ontmoeting viert dit jaar op 24 december de geboorte van Christus in een unieke kerstnachtdienst. Daar spelen onder meer de Zaanse trompettiste Melissa Venema, orgelvirtuoos Dub de Vries en professioneel zanger Mark de Waal een muzikale rol in. 

Naast het hoge muzikale niveau is Mirjam Sloots heel blij met de bijdrage van Karel Eykman. De Amsterdamse schrijver/dichter en liedjesschrijver vertelt lichtverhalen. ,,Voor wie hem niet kent: Karel Eykman schreef onder meer teksten voor Het Klokhuis, Sesamstraat en was de tekstschrijver van Aart Staartjes toen hij de kinderbijbel op tv voorlas”, vertelt de predikante die de dienst organiseert en voorgaat.

Dub de Vries
,,Mensen van het welbehagen, roept op aarde vrede uit”, zingt bariton/dirigent Mark de Waal voor terwijl Tony Sbat die de baspartij zingt en een geluidsopname maakt op zijn mobiel. ,,Zo kan ik thuis het Nederlandse couplet goed oefenen.” Organist Dub de Vries stopt even en de warme klanten van het orgel verstillen in De Ontmoeting, Parklaan 1. Er wordt druk gerepeteerd.

Vierstemmig uitdaging
Dan wordt het tijd om dé uitdaging van de kerstnachtdienst te oefenen: het vierstemming zingen van een wereldberoemd muziekstuk. Mark de Waal heeft het stuk dat normaal wordt uitgevoerd door een compleet koor in een andere toonsoort gezet om aan te sluiten op de stemmen van de zangers. De uitvoering is een idee van Lara, de vrouw van Tony die dit al eens deed in haar thuisland. Samen met haar man Tony slaat ze een brug tussen de kerstviering van christenen in hun thuisland Syrië en ons land. Zo zingt laatstgenoemde onder meer in vier talen het Eer zij God in onze dagen. ,,Het publiek mag het Gloria uit volle borst meezingen”, zegt Lara wervend.

Trompettiste Melissa Venema
Naast vocale kwaliteiten werken organist Dub de Vries en de Zaanse top-trompettiste Melissa Venema aan hun bijzondere samenspel. ,,Samen spelen we onder meer Gabriëlla’s Song wat ik persoonlijk heel mooi vind”, vertelt Melissa die toegeeft perfectionist te zijn. ,,Ik ben niet snel tevreden. Misschien heb ik dit wel van André Rieu”, vraagt het trompettalent zich af die regelmatig solist is in zijn Johan Strauss Orkest.

Wie luistert naar Melissa als ze haar op maat gemaakte Yamaha lichtgewicht trompet bespeelt (‘die verkoop ik voor nog geen miljoen!’) kan maar tot één conclusie komen: ze speelt vanuit haar ziel. ,,Mijn doel is het publiek in De Ontmoeting een mooie avond te geven”, zegt ze.

Herkenbaar
Het programma van de dienst die predikante Mirjam Sloots samenstelde met Rick en Luchiena Rijken is gevarieerd en verrassend. Herkenning staat centraal. Met bekende, lekker mee te zingen kerstnummers. Tegelijk wordt er gespeeld met het begrip ‘licht in het duister’ waarbij de bezoekers worden uitgenodigd zelf licht uit te stralen.

Partyzaan brengt letterlijk het licht in sfeervolle belichting. Inloop vanaf 21.30 uur, aanvang 22.00 uur. Gratis entree. Er is wel een collecte. Na afloop staat het kerstbrood, Glühwein en de warme chocomel klaar.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl