Zaanstad en de bomen

09-09-2020 09:52

Zaanstad en de bomen

STREEK - Wat is dat toch in onze gemeente? Jaagt zij de bewoners de bomen in? Binnen de gemeenteraad van Zaanstad was men het er over eens. De gemeente is de fout ingegaan bij vergunning voor de kap van 44 populieren langs de Leeghwaterweg in Zaandam. En dan zijn er ineens tien platanen aan De Weer die ook niet gekapt hadden mogen worden. Andermaal erkent de gemeente schuld.

Het spreekt voor zich dat de bewoners van De Weer ontstemd zijn. Die omschrijving is nog uitermate voorzichtig. Maandag zagen zij dat er in recordtijd tien bomen gekapt werden. Het excuus dat de bewuste bomen stonden aangegeven op de opdrachttekening bleek onterecht. De bewoners beschikten over andere informatie.

Naar nu blijkt is de uitvoerder met een verkeerde tekening op pad gegaan. Om nu juist vergissingen te voorkomen waren de wel te kappen bomen al gemerkt met een roze stip. Dat de nu gesneuvelde bomen een blauwe stip hadden is voor in ieder geval de gemeente een raadsel. Bewoners signaleerden dat afgelopen weekeinde net als meer graffity in de omgeving.

In het Bomenbeleidsplan wordt uitgegaan van het in stand houden van de totale boombeplanting in de gemeente Zaanstad. Om dit te monitoren wordt jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de bomen die gekapt zijn en de bomen die herplant zijn. Dit wordt de Bomenbalans genoemd.

Met het afgeven van een Omgevingsvergunning voor het kappen van bomen wordt een herplantplicht opgelegd. In een periode van twee jaar na het verlenen van de omgevingsvergunning dient herplant plaats te vinden. De bewoners aan De Weer menen daar weinig plezier aan te beleven. De actuele situatie is verontrustend.

Over die herplantverplichtingen zijn meer Zaankanters verontrust.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl