Zaanstad neemt proef met ‘verjongen asfalt’

Gepubliceerd: 05-07-2019 8:07

Zaanstad neemt proef met ‘verjongen asfalt’

ZAANSTAD – De geur van verse bitumen in de morgen: als bewoner van Westerkoog is het bijna vertrouwd door de aanleg van de nieuwe rotonde en nieuwe fietspaden (die superglad zijn en een sterke verbetering van de losliggende tegels waar je fietsband makkelijk in weg slipte). Maar ook op de Provincialeweg was deze geur afgelopen dagen te ruiken. En het strakke resultaat te zien van de wegwerkers die in de nacht van woensdag op donderdag actief waren geweest. Alleen ging het hier om het ‘verjongen’ van asfalt.

Zaanstad brengt op een aantal wegen een dunne coating aan van bitumen emulsie. Deze laag op het bestaande asfalt zorgt voor een langere levensduur waardoor vervangen van het wegdek tot wel vijf jaar later kan uitgesteld. Bovendien gaan door deze nieuwe toplaag de onderhoudskosten omlaag, is er minder hinder voor de weggebruikers en is de coating milieuvriendelijk.

Snel en goedkoop
Wethouder Mobiliteit en Openbare Ruimte, Gerard Slegers: ,,Zaanstad kijkt continu naar duurzamere en betere oplossingen. Asfaltverjonging is daar een goed voorbeeld van. Er is minder asfalt nodig en het zorgt voor een besparing. Want het bestaande asfalt hoeft minder snel vervangen te worden.”

De behandeling is relatief snel en goedkoop uit te voeren. De wegen zijn na een paar uur weer open. De coating is milieuvriendelijk want de emulsies zijn op waterbasis.

Methode en werking
De hele dunne toplaag zorgt ervoor dat het asfalt minder snel gaat rafelen en de scheurtjes in het bindmiddel worden opgevuld. Asfaltdeklagen van steenmastiek zijn opgebouwd uit een mengsel van steenslag, zand en vulstof dat door bitumen (het bindmiddel) bij elkaar wordt gehouden. Als het asfalt is verouderd, verliest het bitumen zijn flexibiliteit en hechtingscapaciteit. Dit gebeurt door oxidatie, direct invloed van zonlicht, water, zout, zuren en oliën. Als het asfalt gaat rafelen, dan laten de steentjes los en dit zorgt dat het asfalt steeds meer uit elkaar valt.

Proeflocaties
Asfaltverjonging is nieuw binnen Zaanstad. Andere provincies en gemeenten hebben goede ervaringen met deze toepassing. De verwachting is dat de coating ook een positief effect zal hebben op het Zaanse steenmastiekasfalt (SMA) en geluidsreducerende deklagen.

De coating wordt aangebracht op vier proeflocaties in Zaanstad: Nauernaseweg/Westzanerweg, Rosariumlaan, Dr. H.G. Scholtenstraat en Provincialeweg (stuk tussen de spoorlijn en de Verzetstraat). Op deze vier locaties heeft de gemeente vooraf metingen laten verrichten naar de rafelingstoestand. In de komende periode zal Zaanstad besluiten op welke manier asfaltverjonging geïmplementeerd kan worden in de meerjaren onderhoudsplanning van de asfaltwegen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl