Zaanstad verhoogt de leges fors, storm aan opwinding tot gevolg

02-03-2021 15:35

Zaanstad verhoogt de leges fors, storm aan opwinding tot gevolg

ZAANSTAD - Er is rumoer ontstaan over de ongehoord grote verhoging van de legeskosten onze stad. Het ontlokt in recordtempo veel reacties. 'Deze absurde legesverhoging voor kleine evenementen gaat rechtstreeks leiden tot een afname van evenementen die de stad, wijken en buurten kleur geven en voor verbinding zorgen' zo laat bijvoorbeeld Miklós Kuijper op zijn Facebook pagina weten. Ook Menno de Haas heeft zijn afschuw omschreven over de nieuwe tarieven.

Kuijper, behalve trompettist bij de Zaanse topformatie Ten-Hut, ook senior communicatieadviseur bij de gemeente Medemblik en ook nog eens voorzitter van het Adviespanel Cultuur bij Gemeente Zaanstad, somt wat zaken op om aan te geven dat de maat ver te zoeken is. 


'Dodenherdenking? 450 euro. Gratis toegankelijk optreden van een bandje in een park? 1540 euro. Buitenconcert van een muziekvereniging? Niet meer te betalen. Vanuit het Adviespanel Cultuur van de gemeente hebben we onze zorgen uiteraard gedeeld met de wethouder. Maar: hoe meer signalen richting de politiek, hoe beter. Dus als dit jou of je organisatie raakt: laat je horen. Richting de wethouder, richting raadsleden' zo besluit hij zijn oproep.

Noodkreet uit het veld
Uit naam van ROSA Zaanstad meldt Menno de Haas zich ook. Met als titel 'Blijft het stil in de stad?' vervolgt hij met de opmerking dat zijn partij vlak voor het reces een noodkreet bereikte uit de wereld van de evenementen. Hij vertelt dat de Zaankanters daarbij moeten denken aan festivals, sporttoernooien, braderieën, voorstellingen in de openlucht en dergelijke: de dingen die het leven leuk maken en die we nu al weer zo lang moeten missen.

'Zaanstad blijkt met ingang van dit jaar de leges (het bedrag dat betaald moet worden voor een vergunning) te hebben verhoogd. En niet zomaar een beetje: voor een klein evenement van minder dan honderd deelnemers moet ineens €396,60 worden betaald. Dat was €50,75, dus we hebben het over een verhoging van maar liefst 681 procent! De leges op middelgrote en grote evenementen stegen met respectievelijk 290 en 34 procent.

Voor de meeste organisatoren, vaak vrijwilligers, zijn zulke bedragen niet op te brengen. Naast de leges worden ze ook geconfronteerd met hoge kosten als ze licht alcoholische drank willen verkopen en in sommige gevallen moet er ook kostbaar onderzoek gedaan worden. Een gratis concert van een bandje in een park kan zo al €1540 kwijt zijn aan de gemeente, nog voordat er één noot is gespeeld!

Een apart geval vormen de herdenkingen. Voor het organiseren daarvan vraagt Zaanstad nu opeens maar liefst €450! Dat valt niet uit te leggen en is eigenlijk beschamend.

De mensen die voor verbinding en reuring zorgen wordt het werken op deze manier onmogelijk gemaakt. Van verschillende kanten hoorden wij al dat organisaties het bijltje erbij neer willen gooien als hier niets aan gedaan wordt. Dat zou dan weer betekenen dat Zaanstad ook na de coronatijd stil zal blijven.

Wij sloegen de begroting erop na, maar konden deze verhogingen nergens terugvinden. Wie heeft hiertoe besloten en waarom? De snelste manier om daar achter te komen is actualiteitsvragen stellen aan het college, en dat hebben we dus meteen gedaan. Aanstaande donderdag staan die vragen op de agenda van de raad.

ROSA hoopt te horen wat hier is misgegaan, en vooral hoe de verhogingen teruggedraaid gaan worden. Want een stad die een jaar in lockdown is geweest, moet straks weer tot leven komen. We willen elkaar weer kunnen ontmoeten in de parken en op de pleinen. De mensen die zich daarvoor inzetten, zijn onmisbaar voor de samenleving en ze zouden eerder moeten worden gesteund dan ontmoedigd' is het betoog van De Haas. 

Hij besluit opgewekt met een 'Wordt vervolgd!'

De foto is gemaakt door Michel Schermer: de 4 mei herdenking in 2020

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl