Zaanstreek centraal in De (h)eerlijke jaren 50

Gepubliceerd: 21-05-2019 10:05

Zaanstreek centraal in De (h)eerlijke jaren 50

ZAANSTREEK – Wie donderdag 23 mei om 20.25 uur afstemt op NPO 2 komt de Zaanstreek tegen in de nieuwe serie De (h)eerlijke jaren 50. 

De NTR schets in deze serie een divers beeld van het leven in de jaren 50 aan de hand van vier Nederlandse regio’s: de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom, Den Haag, de Zaanstreek en het Groningse Stadskanaal.

Bewoners halen herinneringen op en vertellen over de veranderingen in de jaren 50. Vrolijke verhalen over de onderlinge solidariteit, het eerste eigen huis, gezellig rond de radio. Maar ook sombere verhalen over armoede, strenge hospita’s en het uitzwaaien van familieleden die naar verre oorden vertrekken.

Arbeidersgezinnen
Veranderingen in die tijd als in de opkomende industrialisatie, woningbouw, supermarkten en scholen die uit de grond worden gestampt passeren de revue. Niet om schoolmelk durven vragen omdat je ouders elk dubbeltje moeten omdraaien. Arbeidersgezinnen in onze streek, vanouds een industriegebied, hebben het krap. Maar niet alleen zij; iedereen moet begin jaren 50 de broekriem aanhalen om de wederopbouw van de economie ruim baan te geven. En dat lukt wonderwel.

Wasmachines en koelkasten
Albert Heijn opent naar Amerikaans voorbeeld supermarkten, de munitiefabriek draait op volle toeren met dank aan de Koude Oorlog. Langzaam profiteren de Zaanse arbeiders én de huisvrouwen mee. Wasmachines en koelkasten winnen terrein, terwijl de communisten - na de oorlog sterk vertegenwoordigd in de Zaanstreek - steeds meer in de verdrukking komen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl