Zaanstreek herdenkt Februaristaking 1941

26-02-2017 21:54

Zaanstreek herdenkt Februaristaking 1941

ZAANDAM - Zondagochtend herdacht de Zaanstreek de Februaristaking 1941. Dat gebeurde bij het monument op de Wilhelminabrug in Zaandam. De herdenking werd door tientallen Zaankanters bezocht. De burgemeesters van Oostzaan, Wormerland en Zaanstad legden bloemen namens de Zaangemeenten, gevolgd door diverse delegaties uit verzet en politiek.

Na de herdenking bij het monument van Truus Menger volgde een programma in de foyer van het Zaantheater, waar de jonge violist Tim de Vries een kort optreden gaf.

Burgemeester Rob Meerhof speechte namens de Zaangemeenten. Hij roemde Hannie Schaft en Truus Menger: "Verzetsvrouwen die deden wat moest gebeuren. Die daden stelden. Dat deden ook de initiatiefnemers van de Februaristaking, omdat ze het niet pikten dat buren, vrienden, bekenden, medeburgers weggevoerd zouden worden. Joodse burgers die werden weggevoerd. Een bevolkingsgroep werd tot niet gewenst verklaard. Dat leidde tot grimmige confrontaties tussen mensen die de maatregelen steunden en mensen die er tegen in opspraak kwamen." Het was de CPN die de oproep deed om te gaan staken. In Amsterdam, de Zaanstreek en andere plaatsen in Noord-Holland legden arbeiders het werk neer. De nazi's sloegen de staking hardhandig neer. 75 Jaar geleden werd Zaandam als eerste gemeente 'judenfrei' gemaakt, nadat de Zaandamse burgemeester (die de staking steunde) werd ontslagen.

De Februaristaking kon de deportatie van Joden dus niet voorkomen. "Wat de Februaristaking wel deed, was het keihard vaststellen van een norm, van een grens die niet mocht worden overschreden. Deze norm is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Volgens Meerhof legde de staking ook nog een andere norm bloot. "De verplichting je stem te verheffen als zo'n vervolging dreigt te gebeuren. Daarom moet deze Februaristaking herdacht worden." Moeiteloos slaat Meerhof in zijn speech de brug naar deze tijd. Door de komst van veel media en ook nieuwe media hebben we volgens de burgemeester van Oostzaan er een verantwoordelijkheid bij gekregen. Vooral als het gaat om de schending van fundamentele mensenrechten waar we kennis van nemen. "We nemen kennis van discriminatie, uitsluiting en vervolging van bevolkingsgroepen op heel veel plaatsen in de wereld. We kunnen individueel niet alle lasten van de wereld dragen. Wat we wel kunnen is om net als bij de Februaristaking samen met anderen uiting te geven aan onze verontwaardiging. Om de norm van toen te blijven stellen."

Foto's bij dit artikel zijn gemaakt door fotograaf Lammert Melk

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl