Zaanstreek-Waterland op plek 17 van regio’s met hoogste aantal positief geteste mensen

23-01-2021 08:58

Zaanstreek-Waterland op plek 17 van regio’s met hoogste aantal positief geteste mensen

STREEK - Het weekoverzicht vanuit de GGD Zaanstreek-Waterland leert dat er in totaal 17662 vastgestelde besmettingen in regio Zaanstreek-Waterland vallen te noteren. Daarmee staat Zaanstreek-Waterland momenteel op plek 17 van de regio’s met het hoogste aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners.

Onze regio is een relatief kleine regio en daardoor kunnen afwijkingen (stijgingen of dalingen) per 100.000 snel zichtbaar zijn en verschuivingen geven in de ranking. Landelijk is een voorzichtige daling zichtbaar van het aantal vastgestelde besmettingen. In onze regio zien we deze daling sinds deze week ook. De daling is zichtbaar in alle gemeenten, met uitzondering van Oostzaan waar een lichte stijging is.

Opmars nieuwe coronavarianten overschaduwt positiever beeld
De opmars van de coronavariant, die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen heeft geleid, overschaduwt het gematigd positieve beeld in het aantal nieuwe meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag in Nederland.

Geschat wordt dat van de mensen die afgelopen week in Nederland besmet werden, er ongeveer 10% de meer besmettelijke Britse variant heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. De verwachting is dat dit half februari opgelopen zal zijn tot minimaal de helft van alle nieuwe besmettingen.

Het percentage positieve uitslagen uit de GGD teststraten was afgelopen week 13%. Landelijk was er in de afgelopen week een afname te zien van het aantal afgenomen testen. Dit zien we ook terug in onze regio. Dit kan onder meer met de lage testbereidheid te maken hebben. Er lieten zich in de afgelopen week in onze regio 8% minder mensen testen in de reguliere teststraten dan een week eerder. Als we kijken naar het totaal van teststraten en testbussen dan gaat het om 10% minder testen dan vorige week. Ongeveer een derde van de teststraat capaciteit wordt niet gebruikt.

Iedereen kan nog steeds snel terecht voor een test; vandaag een afspraak maken betekent vandaag of morgen testen. De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag van een test in de GGD teststraten is binnen 48 uur.

TESTEN
Dagelijkse reguliere capaciteit teststraten Zaanstreek-Waterland vanaf 18 januari (op werkdagen)
Zaandam 350
Purmerend 350
Wormerveer 300 (alleen op doordeweekse dagen geopend)
Totaal 1000

Dagelijkse tijdelijke capaciteit testbussen, vanaf 18 januari (7 dagen per week)
Poelenburg 150
Volendam 150
Totaal 300

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl