Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’

Gepubliceerd: 14-08-2019 7:08

Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’

ZAANSTREEK - ,,Netwerken werkt niet als je blijft zitten. Of veilig aanschuift bij bekenden. Sta op, beweeg! Ga bij jouw onbekende leden aan tafel staan. Doe zaken met de ondernemers links en recht van je. Dan brengt het lidmaatschap van De Corner je echt veel op”, stelt Ton Komen. De voorzitter van de 35-jarige Zaanse Ondernemers Sociëteit is daar zelf het boegbeeld van. Hij drukt iedere bezoeker bij de deur de hand. ,,Ik hou van een persoonlijke begroeting”, klinkt het gedecideerd. Op 13 september viert De Corner het zevende lustrum. Een feestelijke jubileumboottocht met het luxe partyschip Jules Verne speelt daarin de hoofdrol.

Tekst: Dirk Karten

,,Weer zo’n perfect netwerkmoment”, tipt Ton R. Vermij, hoffotograaf van De Corner, secretaris, stipte archivaris en samen met Gidi van den Crommenacker verantwoordelijk voor de publiciteit. Voordat we de historie induiken, eerst de belangrijkste vraag: waarom zou ik als Zaanse zakenman/vrouw lid worden van een 35-jarige zakenclub? Wat levert het mij op?


Hellas: andere tijden…
,,Contacten natuurlijk. Als je het op de goede manier doet, levert het je snel een sterk netwerk op”, vertelt Gidi. ,,Toen ik als Brabantse in de Zaanstreek kwam wonen en werken, reduceerde mijn netwerk tot nul. Natuurlijk stak ik als solist veel tijd in het opdoen van de nodige zakelijke contacten, maar dat kon ook sneller. Daarom werd ik in 2013 lid van De Corner.”

Door haar lidmaatschap maakte Gidi gelijk kennis met honderden Zaanse ondernemers. Al gaf haar eerste bezoek zicht op een totaal andere zakenwereld. De bijeenkomsten waren nog in het clubgebouw van Hellas. ,,De mannelijke leden lieten zich het best omschrijven als ‘vierdelig grijs’ als ik de haarkleur meereken… De mannen stonden aan één kant, het handjevol vrouwelijke leden aan de andere. Na die eerste keer dacht ik: oké, dit is dus mijn (zaken)wereld. Deal ermee Gidi!”

Ze liet zich erdoor niet van de wijs brengen, bleef haar gezicht laten zien en legde zo vele kostbare contacten. ,,Dat vroeg ook tijd. Natuurlijk. Maar mijn netwerk groeide zo heel snel. Verwacht nou niet na iedere meeting gelijk business. Soms lukt dat wel. Het is maar net hoe je contact legt.”

Verjonging
Inmiddels is er van die stoffige zakenwereld niets meer over. Want gelijktijdig aan het lid worden van Gidi, werd door het bestuur op verjonging en verandering ingezet. En met succes. De huidige circa 350 leden vormen een mix van man, vrouw, jonge en oudere ondernemers, vertegenwoordigers van gemeente, grote en kleine bedrijven, zzp‘ers en grote werkgevers. Voorbij is de tijd van voetbalkantines.

Meetings vinden plaats in een eigentijdse locatie: het Zaans Museum. Leden kunnen gratis voor de deur parkeren. Contact leggen gaat haast vanzelf onder het genot van een drankje en hapje. Want dat is vaste prik: leden kunnen na de gastspreker een vorkje meeprikken. Het samen aan tafel eten blijkt het ideale netwerkmoment.

Lidmaatschap opent deuren
,,We hebben geen drempels of ballotage. Je hoeft je niet aan te melden – niet altijd even handig voor de catering geef ik toe- en mag spontaan een introducee meenemen”, legt Ton Komen uit. In september is hij voor het tiende jaar voorzitter. Tijd om te stoppen? ,,Nee, het is een te leuke klus. De Corner is een platform waar werkend Zaanstreek elkaar kan ontmoeten. Met het lidmaatschap heb je de kans heel veel deuren te openen. Als ik onze drie sterke punten mag noemen zeg ik 1. Samenstelling van de leden, 2. Het kwalitatief hoge programma en 3. De goede naam van De Corner, in combinatie met die van het bestuur!”

Snuifje historie
Zakenmensen kijken altijd vooruit. Willen de bal vanaf de corner gelijk het doel inschieten. En leren van opgedane ervaringen. Daarom een snuifje 35-jarige historie. Bijvoorbeeld om uit te leggen waar de naam De Corner vandaan komt. ,,Initiatiefnemer Wim M. Onrust stelde vanaf 11 oktober 1984 de kantine van voetbalvereniging ZVV, waar hij voorzitter van was, ter beschikking. De 99 leden die daarbij waren kregen een inleiding van Jan de Vries. De hoofdredacteur van Dagblad voor de Zaanstreek De Typhoon vertelde zijn visie over ‘automatisering en werkgelegenheid’, zegt Ton R. Vermij.

Bekende gastsprekers
De voormalig PR & Communicatieadviseur Rabobank, Centrummanager, bestuurder en ondernemer, heeft alle publicaties over De Corner door de jaren heen bewaard als kostbaar goud. En niet alleen bewaard, maar ook via de website zichtbaar gemaakt, inclusief het door hem zelf gemaakte jubileumboekje ‘1984-2004 20-jaar De Corner’. Zo wordt duidelijk dat praktisch alle ‘captains of industrie’ ooit gastspreker waren. Van Albert Heijn himself tot burgemeester Lems, van bekende/beruchte wethouders, Forbo, Gerkens Cacao, Garage Zwart, Reklaspits, Amylum, het Zaanoeverproject, het Zaan Centrum Projekt, maar ook de berging van de Koersk, zeezeiler Henk de Velde en MKB-Nederland voorzitter Hans de Boer.

Ook in het afgelopen seizoen werden de leden verrast met boeiende sprekers. Zoals Henk Jan Beltman, topondernemer en grootaandeelhouder van Tony’s Chocolonely, en voormalig directeur Tom Verkade. En coureur Jan Lammers die over zijn miljoeneninvesteringen in de Formule 1 wereld een boekje opendeed.

Dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld
,,Met de start vanaf het voetbalveld wordt ook de naamgeving van de zakensociëteit duidelijk”, zegt Ton Komen. De voorzitter blikt liever vooruit dan in het verleden te blijven hangen. Tegelijk kun je de vraag stellen: haalt De Corner de 50 jaar in deze onlinetijd van LinkedIn en van zakenclubs als ZaanLinQ?

,,Sowieso! Maar zulke vragen stel je niet!” Een brede grijns. Pientere priemende pretoogjes. Om serieus te vervolgen: ,,De maatschappij wordt individualistischer. Dat zie je aan het aantal zzp‘ers die nu lid zijn. Vroeger was er niet één lid. Nu is ons ledenbestand een dwarsdoorsnede van de Zaanse zakenwereld. Het ledental blijft stabiel. Het is een golfbeweging. Zo hebben we net weer tien nieuwe leden, maar hebben ook een aantal bedankt. Soms om hele legitieme redenen als bedrijfsverhuizing buiten de streek.”

Waar voor je geld
De Corner zet zichzelf neer als ‘hét netwerk voor bestuurlijk en ondernemend Zaanstreek.’ Met als profilering ‘een informeel platform om contact te bevorderen tussen Zaanse ondernemers onderling en vertegenwoordigers van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden’. Kan De Corner als zelfstandig zakenplatform blijven bestaan?

,,We zoeken op gezette tijden samenwerking op met andere organisaties en zakenclubs. Zo hebben we met De Maatschappij en ZaanLinQ de nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. De Corner is initiatiefnemer en partner van de Zaanse Ondernemersdag en partner van de Zaanse Startersprijs. We hebben goede contacten met allerlei andere zakenclubs. Samenwerking genoeg. Waarbij voorop staat ‘met behoud van onze identiteit’, aldus Ton Komen.

,,Het is zaak daarin de balans te zoeken”, vult Gidi aan. ,,De leden moeten het gevoel behouden waar te krijgen voor hun geld. We moeten doen wat we beloven in ons jaarprogramma. Per seizoen zijn zes meetings. De samenstelling is een doorlopend proces. Vroeger lieten we het halfjaarprogramma drukken. Nu communiceren we online en spelen veel meer in op de actualiteit.”

Aansprekende sprekers
,,De kick is aansprekende sprekers te krijgen. Dat doen we ad random: door goed om ons heen kijken. Gewoon vragen of iemand wil spreken. Daarbij houd ik niet van nee (…) Het kan zijn dat we iemand uitnodigen die je niet aanspreekt. Het is echter jammer als we daarop worden afgerekend. Want smaken verschillen en de spreektijd is bewust ingekort om de leden meer tijd te geven om te netwerken”, licht de voorzitter toe die traditioneel de spreker als bedankje een herinnering meegeeft. ,,Leukste klus als voorzitter, want er ligt geen druk op.”

Visitekaartjes strooien?
‘Netwerken; het is net werken’ om een open deur in te trappen. Toch moet menig zakenman/vrouw een drempel over om bij een wildvreemde aan te schuiven. ,,Het werkt niet als je visitekaartjes gaat strooien en vervolgens wegloopt. Ga eens echt het gesprek aan. Vraag. Luister. Leg serieus contact en kijk wat je aan elkaar kunt hebben”, tipt Gidi.

Op de groepsfoto staat het huidige bestuur: (v.l.n.r.) Gidi van den Crommenacker, Ton Komen, Marcel Beerse, Ron Kistemaker, Ton R. Vermij en Ariënne Kooter. Frank Duijn en Damir Dulovic ontbreken op de foto. Fotocredits: René Kempes/Photodesign Kempes, Ton R. Vermij. Krantenknipsels o.a. uit Dagblad voor de Zaanstreek De Typhoon en het KNOV Zaanstreek magazine.

Jubileumboottocht
Een meer dan goed moment om dat te doen is de jubileumboottocht op 13 september. De boottocht die werd gemaakt bij het 25-jarig jubileum van De Corner smaakte naar meer. Daarom gaat hij bij het 35-jarig bestaan in reprise. De luxe partycruiser Jules Verne de plek waar op feestelijke wijze het 35-jarig bestaan van De Corner wordt gevierd. Zakenmannen/vrouwen en overige relaties kunnen vanaf 16.00 uur inschepen. Om vervolgens rond 21.00 uur weer voet aan Zaanse bodem te kunnen zetten. Kijk voor meer informatie op: www.de-corner.nl

Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’ Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’ Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’ Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’ Zakenplatform De Corner viert 35-jarig jubileum: ‘Ledenbestand is dwarsdoorsnede Zaanse zakenwereld’

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl