Zambia geen probleem voor Nederland

21-07-2021 15:02

Zambia geen probleem voor Nederland

STREEK - Het Olympisch Vrouwenvoetbaltoernooi is van start gegaan. De opening was zeer verrassend. De Amerikaanse voetbalsters, regerend wereldkampioen en gezien als de uitgesproken goudkandidaat, moesten in hun openingswedstrijd een zware nederlaag incasseren tegen Zweden: 0-3. De nationale trots Oranje voldeed aan de verwachting en versloeg Zambia overtuigend. Na een 6-1 ruststand werd het een 10-3 winstpartij.

De start van onze meiden was overtuigend. Binnen het kwartier stond er al een 3-0 voorsprong op het bord (9' 1-0 Vivianne Miedema, 14' 2-0 Lieke Martens en 15' 3-0 Vivianne Miedema).


In de 19e minuut wordt het toch 3-1 door Barbra Banda. Een dame om rekening mee te houden zo bleek later in de wedstrijd.

Daarna is het weer Oranje dat dicteert waarbij opvalt hoe hoog Zambia zich opstelt. Het biedt de snelle voorwaartse van Nederland volop ruimte.

Eerst is het in de 29e 4-1 door Vivianne Miedema, dan in de 38e minuut 5-1 door Lieke Martens (schot akelig precies langs de staander) en vlak voor de pauze in de 44e minuut 6-1 via Shanice van de Sanden die op tijd in de 5 meter is om in te tikken voor haar eerste Olympische treffer. Na een lastig jaar ongetwijfeld een opluchting.

Na de thee duurde het toch nog tot de 60e minuut alvorens het 7-1 werd via Vivianne Miedema. Vlak daarna was het Jill Roord die de 8-1 scoorde.

Na tien minuten kwam de 9-1 via Lineth Beerensteyn op het scorebord en nam Victoria Pelova in de 81e minuut de 10-1 voor haar rekening. Daarmee leek de kous af, maar was het als het bekende duveltje uit het doosje Barbra Banda die in de 82e en 83e minuut de eindstand op 10-3 wist te bepalen.

Ooit wist Oranje in 2009 al eens een 13-1 winst te behalen tegen Macedonië. Dat zat er vandaag niet in. De drie tegentreffers zorgen ongetwijfeld voor enige vraagtekens bij coach Wiegman.

In de poule van de Nederlandse voetbalsters won Brazilië met 5-0 van China. Bij Brazilië was de zesvoudig wereldvoetbalster van het jaar Marta met twee doelpunten erg belangrijk. Marta is nu de eerste speelster ooit die scoort op vijf Olympische Spelen op rij.

De startopstelling van de OranjeLeeuwinnen: in het doel Van Veenendaal met voor haar Van Dongen, Nouwen, Van der Gragt, Janssen, Groenen, Van de Donk, Roord, Martens, Miedema, Van de Sanden.

De wissels waren ‘onze’ Lize Kop, Van Es, Folkertsma, Wilms, Pelova, Beerensteyn en R. Jansen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl