Zegers en Fraij exposeren in Weefhuis

Gepubliceerd: 05-09-2017 11:09

Zegers en Fraij exposeren in Weefhuis

ZAANDIJK - Joanne Zegers en Marcel Fraij exposeren samen hun werk in het Weefhuis aan de Lagedijk 39. De expositie is te zien op zaterdag en zondag 16 en 17 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Joanne Zegers maakt schilderijen, Marcel Fraij fotografeert. Het duo had een jaar geleden een boeiend gesprek over het onderwerp ‘is een foto meer 'waar' dan een schilderij?’Een camera vangt het licht op zoals het binnenkomt door de lens en wordt daarom vaak als echt omschreven. Een schilder moet het licht maken met verf en kan alleen suggereren dat er licht is… Met dit gesprek werd de kiem gelegd voor de expositie waarmee ze willen onderzoeken wat hun visies op licht en donker nu zo anders maakt. Of juist zo hetzelfde…

Marcel beschreef zijn zoektocht naar compositie in dezelfde bewoordingen als Joanne zou doen: je maakt constant keuzes over welke vorm, hoeveel licht, welke donkerte is boeiend genoeg? Is misschien de techniek die zij gebruiken bepalend? Hun beelden lijken elkaar wel te raken, maar zijn toch verschillend in aard. Fraij gebruikt ook bewegende beelden; animaties van schuivende horizonnen, diepten en vormen. Zegers houdt het op stilstaande, tijdloze ruimten.

Marcel gaat ook werk projecteren. Daar zal de techniek zeer bepalend zijn, want dichter bij het licht kan je niet komen. Wat doen Joannes schilderijen van gestold licht in olieverf naast een projectie?

Een foto is een momentopname, terwijl een schilder soms maanden kan werken aan een schilderij. Is de tijd dan een bepalende factor voor de aard van een werk? Kan je zien hoe lang iemand heeft gewerkt aan een kunstwerk? Waarschijnlijk niet: Wat je ziet is wat je krijgt. Daar zijn beide kunstenaars het over eens.

Dus wat blijft er over? De toeschouwer moet zelf maar komen kijken en beslissen wat maakt dat sommige beelden van Zegers en Fraij elkaar lijken te overlappen of juist heel verschillend zijn. De kunstenaars zijn in ieder geval heel benieuwd naar ieders bevindingen.

Meer informatie op www.hetweefhuis.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl