Zinderende Zomerzinnen met toepasselijke finale

Gepubliceerd: 16-07-2020 19:07

Zinderende Zomerzinnen met toepasselijke finale

ZAANDAM - Hoe krijg je maximaal 35 woorden in vijf regels op een bierviltje? Daar heeft ZPINK (spreek uit als spink) beweging voor woordkunst de oplossing voor gevonden. Dat heeft geleid tot de Zinderende Zomerzinnen, de zomerschrijfwedstrijd om mensen laagdrempelig woordkunst te kunnen laten bedrijven én om de horeca in Zaanstad een zonnig hart onder de riem te steken met vrolijke bierviltjes. Deel 1 kan in ieder geval als zeer geslaagd de boeken in. Deel 2 zal zich nog moeten bewijzen.

De opdracht luidde een vrolijk zomerse tekst te schrijven. De voorwaarde? Maximaal 35 woorden gebruiken. Dat mocht een kleine anekdote, een verhaaltje of een gedicht zijn. Alles mocht: als het de zomer maar leuker maakt.

Een jury, bestaande uit Hans van der Pol (preses ZPINK), Katrien Lamers (DeFabriek) en Bas Kinsbergen (Bindt), selecteerde in nauwe samenspraak met Stadsdichter075 Ellis van Atten de tien vrolijkste, mooiste, fraaiste teksten, die geprint mochten worden op bierviltjes. Deze bierviltjes zullen in juli door de hele Zaanstreek gebruikt worden in verschillende horecagelegenheden.

Als criteria werden gehanteerd de beheersing van de woordkunst, de originaliteit, creativiteit en de tijdsgeest als belangrijkste. Van de bijna 80 inzendingen valt te zeggen dat er waren die direct en onomwonden over de coronacrisis en de tijd erna gingen. Waar de jury erg gevoelig voor bleek te zijn waren de inzendingen die zonder het te benoemen de geest van deze tijd wisten te vangen. 'Er zaten geweldige woordspelingen en taalvondsten in en de stijl belichtte het hele spectrum. Van romantiek tot de harde realiteit, van klassieke poëzie tot ritmische rapteksten. Daarom complimenten van de jury aan de deelnemers' opende Hans van der Pol de korte rij van sprekers.

De ZPINK voorzitter openbaarde de top 3. Dat waren Jeer, Lianne Krab en Lisa van Tongeren. Vervolgens was het wethouder Cultuur Annette Baerveldt die bekend maakte wie de uiteindelijke winnaar was waarvan de tekst tijdens de Zinderende Zomer 2020 op verschillende plekken in de Zaanstreek op de stoep zal verschijnen.

In de persoon van de charmante Lisa van Tongeren kende de Zinderende Zomerzinnen wedstrijd een uiterst enthousiaste winnaar. De winnende tekst is:


een hele lente naar binnen verzonnen
het leven buitenstebinnen bezonnen
en daarna buiten zinnen begonnen
aan een zomer die nu al voelt als gewonnen

Tot zover deel 1. Nu is het zaak de 10.000 bierviltjes te verspreiden door de streek. 

Op de foto de Top 3 geflankeerd door Ellis van Atten (r) met centraal winnares Lisa van Tongeren en naast haar Jeer en de waarnemer voor de vakantie vierende Lianne Krab.
Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl