Zwoegen in de buitenlucht

14-05-2020 10:19

Zwoegen in de buitenlucht

STREEK - De algehele fysieke conditie van ons land lijkt een flinke tik te krijgen. Dat gevoel leeft onder veel sporters als zij van de regering te horen krijgen dat alle sportscholen sinds het uitbreken van het Corona Virus met sluiting geconfronteerd worden. Vooralsnog heeft de regering bepaald dat deze maatregel zal gelden tot 1 september 2020.

De lockdown heeft ongemerkt toch effect op het aantal sporters bij een sportschool. Een van de redenen waarom de sportscholen voorzichtig weer op zouden moeten starten. Een andere belangrijke reden is het gezondheidsaspect. Dat mogen we niet onderschatten. Langzaam wordt gedacht aan het opstarten van het nieuwe normaal. Maar de plek waar je veilig en plezierig aan je fitheid kunt werken blijft verboden terrein.

Dat regeringsbesluit begint hier en daar flink te wringen. Het zorgt behalve voor enige frustratie ook voor creativiteit. We nemen u even mee langs een drietal sportieve ondernemingen.

Allereerst Big Gym.

In Zaanstad o.a met vestigingen in Wormerveer (Antillenstraat 1) en twee in Zaandam (M.L. Kingweg 202 en Hof van Saenden 230-B). BigGym is een toonaangevende fitnessketen in Nederland.

Het bedrijf stelt te allen tijde de gezondheid van haar leden en medewerkers voorop. Zij heeft dan ook begrip gehad voor de moeilijke afwegingen die rond Covid-19 zijn gemaakt. Inmiddels is BigGym er echter van overtuigd dat de maatregelen disproportioneel zijn en moeten worden opgeheven. Het bedrijf beschikt over een veilig protocol met zeer verregaande voorschriften en permanent toezicht. In Oostenrijk, Zwitserland en in veel deelstaten van Duitsland zijn sportscholen deze week opengesteld. België volgt op 15 juni.

Onnodig harde maatregelen treffen de sportscholen gedurende enorm lange tijd extreem hard. Ook in zware tijden bestaat gelukkig de mogelijkheid om regeringsmaatregelen te laten toetsen door de rechter en bescherming in te roepen. BigGym heeft daartoe moeten besluiten namens haarzelf, maar ook namens 4000 sportschoolhouders en 3,2 miljoen fitnessleden in Nederland. Op 20 mei om 15.00 uur aanstaande dient BigGym een kort geding in tegen de Staat bij de rechtbank in Den Haag. ‘Wij voelen ons verplicht een vuist te maken en op te komen voor de belangen van onze branche. Daarom treden wij als eerste naar voren om door middel van een kort geding De Nederlandse Staat aan te klagen.’

Marco’s Gym
In Wormerveer is aan de Marktstraat Marco’s Gym gevestigd. Ook daar de frustratie dat de deur gesloten moest worden. Bij Marco’s Gym zijn ze sinds kort weer begonnen in de buitenlucht en het plezier valt van de gezichten af te lezen. Samen met je vrienden in de buitenlucht op veilige 1.5 meter afstand is eenvoudig te handhaven.

De dames en heer, die woensdagavond aanwezig waren om Zumba les te volgen gingen moe maar voldaan naar huis.

Sportsacademy Schreiber
In Krommenie neemt de Sportsacademy Schreiber een prominente plaats in waar het de gezondheid betreft. Naamgever Bob zoals we hem kennen. Als in zijn beste tijd als vechter strijd hij voor het bestaan van zijn geweldige sportschool, die hij samen met Irma Verhoeff opgebouwd heeft.

In samenspraak met gemeente en instanties is hij de trainingen weer opgestart op het pleintje achter zijn Academy.. De bokszakken verhuisden naar de stellingen, die hij speciaal heeft laten bouwen. Met grote nadruk op het respecteren van de 1,5 meter afstand en de instructie dat elke vechter zijn of haar eigen zak houdt gedurende de les, die achteraf gedesinfecteerd wordt en schoongemaakt voor de volgende les.

Bob werd in het begin depressief van alle negatieve berichtgeving in allerlei media. ‘Ik ben afgehaakt om het te volgen. Je hebt geen invloed op de meeste dingen. Ik richt me liever op wat wel kan en mag.’

Alle aanwezige vechters straalden het plezier uit. Het gevoel dat ze weken hebben moeten missen.

De foto’s zijn gemaakt door Peter Seijmour.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl