EVENEMENTEN Agenda

Vandaag 01 april
vanaf 15:00 t/m 17:00 uur
Ei-leuk Paaslab!
Proefjes, Paas en Eieren! Hoe herken je een rauw of een gekookt ei. Verstop je onder een zwarte lap en licht het ei door. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? Blaker een ei met vuur zwart en maak er een zilver spiegelend ei mee. Eieren etsen met azijn en patronen afdrukken vanaf zijden en nog veel meer leuke en spannende proeven! Maar info: www.hemlab.nl


Cactusbeurs

De jaarlijkse gezellige beurs van cactussen en andere succulenten van de afdeling Succulenta Zaanstreek/Waterland is op zondag 23 april van 10.00 uur tot 16.00 uur in school ”De Brug” Saenredamstraat 39 te Assendelft.

We hebben ook accessoires, zoals mest te koop en er is gelegenheid voor advies over verzorgen en kweken van de planten.

De toegang is gratis.

Voor meer informatie:

www.succulentazw.nl of

Fons Arens 075 6873062


Vaar mee door de Eilandspolder: de weidevogels zijn binnen

Vaar zondag 16 april met schipper en gids van Landschap Noord-Holland mee door dit prachtige poldergebied tussen Alkmaar en de Zaanstreek. Geniet van de diversiteit aan weidevogels.

De natuur wordt wakker

Je ziet het aan alles, het is weer voorjaar! De Eilandspolder komt langzaam uit zijn winterslaap.
Nu is het moment om de polder in te gaan. Aan boord van de fluisterboot glijd je zachtjes tussen de weilanden en rietkragen door, tot dicht bij de weidevogels. Een unieke belevenis op het water!

Voorjaar in de polder

Boven de weilanden maken de kieviten er met spectaculaire buitelingen al een mooie show van. De grutto's zijn terug uit Afrika en kijken op hun gemak naar een geschikte plek om te broeden.
Ook de bruine kiekendief is terug en druk in de weer met stukjes riet om het nest te maken. Onderweg stap je samen met de gids aan wal voor een korte wandeling door het Uilenbosje waar allerlei zangvogels te zien en te horen zijn.

Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het fris maar goed ingepakt is het volop genieten.

Kinderen zijn van harte welkom. Heb je een verrekijker? Neem die mee, dan geniet je nog meer!

Op de boot is plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt.

Reserveren is verplicht. Ga daarvoor naar www.gaatumee.nl .
Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.

Wanneer: zondag 16 april 2023 van 10:00 tot 12:00 uur
Vertrekpunt: Botenhuis Eilandspolder - Oudelandsdijk 1a - 1844 KN Driehuizen


Vaarexcursie: de eerste weidevogels in het Ilperveld
Deze vaartocht met schipper en gids van Landschap Noord-Holland voert tussen de verschillende eilandjes door. In deze tijd is het hier heerlijk, je ziet aan alles dat het voorjaar is.

Zijn zondag 16 april de eerste weidevogels weer terug?

Geluiden van de vroege lente

Het Ilperveld is in alle jaargetijden een prachtig gebied, maar zeker in het voorjaar. De bomen en struiken krijgen bottende knoppen, en in het riet worden de eerste groene scheuten zichtbaar.
De eerste weidevogels zijn weer terug in het gebied. Futen, meerkoeten en ganzen zijn inmiddels aanwezig en zijn druk bezig een nestelplek te vinden. 
Misschien horen we de eerste kieviten en grutto's: een heerlijk geluid! De lente is dan echt in aantocht!
We laten ons verrassen, wie weet wat we nog meer aan moois gaan tegenkomen.

Ben je in het bezit van een verrekijker, neem deze dan mee. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het vaak fris.

Kinderen zijn van harte welkom. Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt.

Honden zijn in het Ilperveld niet toegestaan.

 

Wanneer: Zondag 16 april van 13:30 tot 15:30 uur. 
Verzamelen: Bezoekerscentrum Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. 


Fietsexcursie door OER-IJ gebied vanaf Fort bij Krommeniedijk
Het prachtige natuurgebied rondom Fort K'IJK staat historisch gezien ook bekend als het OER-IJ. Landschap Noord-Holland en stichting Oer-IJ organiseren gezamenlijk op zaterdagmiddag 15 april om half twee een fietstocht van ongeveer 18 kilometer om kennis te nemen van dit bijzonder landschap.
Geniet fietsend van de lente vanaf Fort K'IJK
Onder leiding van een gids van de stichting OER-IJ wordt het Crommenijelandschap verkend met de middeleeuwse dijken en de diversiteit van de Stelling van Amsterdam. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is. De Lagendijk is een eeuwenoude dijk die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Deze tocht gaat o.a. richting Fort aan den Ham, Fort bij Veldhuis en Fort St. Aagtendijk.
Je ziet het pas als je het weet!
Van de gids kom je alles te weten over de bijzondere Middeleeuwse geschiedenis van het OER-IJ gebied. En hoe dit gebied uiteindelijk geschikt is gemaakt voor de Stelling van Amsterdam, die hier eind 19e eeuw is aangelegd.  Doordat je op sommige plekken nog het oorspronkelijke landschap kunt zien, voelt de geschiedenis echt als een beleving.

Ga je mee?

Wanneer: zaterdag 15 april van 13.30 tot 16.00 uur

Vertrekpunt: Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

Kosten: Volwassenen € 7,00 en beschermers LNH € 4,00. Graag vooraf aanmelden.  

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl  


OVER ZAANSE MINI LENTE EXPERIENCE 2023

Peuters en kleuters van 3, 4 en 5 jaar nodigen wij uit voor de ZAANSE MINI LENTE  EXPERIENCE. Een ochtend gezellig sporten, spelen, muziek maken en knutselen voor de kleine Zaankantertjes. Mee doen aan de MINI experience is goed voor de motoriek, ontwikkeling en persoonlijke groei.

ZAANSE MINI LENTE EXPERIENCE
Voor: kinderen van 3, 4 en 5 jaar
Datum: dinsdag 25 april, dinsdag 2 mei of donderdag 4 mei
Tijd: 10:00-12:00 uur

Locatie: Sporthal Zaanstad-Zuid, De Weer 26, 1504 AH Zaandam

Wel even aanmelden Klik hier 

 


lotte velvet ondergrond 2

Vrijdag 12 mei 2023om 19.50 uur

Lotte Velvet won in 2020 met haar voorstelling ‘Ondergrond’ de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In deze dystopische cabaretvoorstelling verbreekt zij haar relatie met de wereld. Maar zat de wereld überhaupt op haar te wachten? Door middel van muziek, poëzie en grappige scènes geeft zij een stem aan mensen die ook worstelen met de wereld en controle proberen te houden over de huidige veranderende omstandigheden.

Lotte wordt tijdens de voorstelling begeleid door toetsenist en producer Serge Dusault.

Over de finale:

“Velvet zwiert met haar gitaar en elektrische viool van punkcabaret tot prachtige poëzie.” (Theaterkrant.nl)

“Velvet (…) was ontegenzeggelijk de bijzonderste en spannendste finalist.” (Volkskrant)

“Met slim geconstrueerde en geestige liedjes en sketches over de klimaatcrisis en ontevreden burgers won Lotte Velvet het Amsterdams Kleinkunst Festival.”  (NRC)

Regie: Bor Rooyackers www.lottevelvet.nl Facebook @LotteVelvet
Twitter @LotteVelvet Instagram @LotteVelvet

Meer info: www.theateroostzaan.nl


hendrik groen opgewekt naar de eindstreep

Zondag 2 april 2023om 15.30 uur

 

Hendrik Groen is terug! Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater. Hendrik houdt een dagboek bij om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten. De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs - met Beau Schneider in de hoofdrol.

Het verhaal
Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.

Meer info: www.zaantheater.nl


fabian ranciscus

Na twee zeer goed ontvangen shows is het tijd voor Fabian Franciscus zijn derde. Met zijn kenmerkende sympathiek, ontwapenende en vooral ook bange houding trotseert Fabian het leven. Niet met heel veel succes overigens... maar juist dat maakt het leven natuurlijk zo heerlijk onvoorspelbaar en leuk!

Toch? Nou ja, achteraf kun je maar beter om alles lachen, dat is wel zo gezellig. Of zoals Fabian het zou zeggen: "Het leven is maar zwaar en voor je het weet valt er een piano uit de lucht en ga je dood. Je zou er bijna depressief van gaan worden. En dat deed ik dan ook, als enige wel echt met groot succes. In plaats van bang werd ik nog banger en zelfs bangst. En dat op zich vond ik dan ook weer eng. Dus dan maar accepteren dat het er niet beter op gaat worden en dat ik waarschijnlijk toch wel op de meest verschrikkelijke manier ooit dood zal gaan. En dat dan waarschijnlijk óók nog eens blijkt dat ik op de een of andere manier dodelijk allergisch ben voor doodgaan. Zul je net zien... Kortom; een avondje keihard lachen met zijn allen, want dat is sowieso de beste oplossing en ook nog eens lekker gezellig!"

Fabian zijn eerste twee voorstellingen waren zeer goed bezocht en nog beter ontvangen. Ook staat zijn show Vlafeest inmiddels of Netflix en was te zien bij NPO3. Verder was Fabian o.a. te gast bij De Slimste Mens, Kopspijkers, De Vooravond, Spijkers met Koppen, Radio 2 etc. Daarnaast speelde hij zowel op het festival Zwarte Cross als op Lowlands.

Regie: Jelle Kuiper

Meer info: https://tickets.theaterdekaasfabriek.nl/


de albums van hille beschuit voor t plaatje

Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 8 april 2023 t/m 13 mei 202309.00 - 17.00 uur

Ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan opent de Willem Jansen Stichting op 8 april een jubileumexpositie welke volledig is gewijd aan de originele aquarellen die verschillende kunstenaars maakten voor de plaatjesalbums die de voormalige Koek- en beschuitfabriek Hille uitgaf.

De Zaandamse beschuitfabrikant gaf in de periode tot 1960 meer dan twintig albums uit, en voor een aantal hiervan maakten de Zaanse kunstenaars Willem Jansen en Rein Stuurman aquarellen waarvan de inplakplaatjes werden gedrukt. Het sparen van deze plaatjes was indertijd een aantrekkelijke manier van klantenbinding. Twee jaar geleden kreeg de stichting een geheel onverwacht bericht dat honderden van deze aquarellen bewaard zijn gebleven. Niet alleen van de genoemde Zaankanters, maar ook van Bernard van Vlijmen, Harry van Kruiningen en Sam van Beek die ook voor de Hille albums illustreerden.
Onlangs mocht de stichting deze indrukwekkende verzameling aan haar collectie toevoegen, waarmee het zonder twijfel in al die vijftig jaar de meest opmerkelijke verkrijging is. Belangrijk cultureel erfgoed wat terugkomt naar de Zaanstreek en zijn plek vindt in het hart van de collectie.
Deze unieke vondst is dan ook het centrale thema van de jubileumexpositie waarin alle aquarellen worden tentoongesteld. Hierbij wordt ook een uitgave gepresenteerd die ingaat op de geschiedenis van Hille, vertelt over de plaatjesalbums en de kunstenaars die deze hebben geïllustreerd en er is een selectie van de originele aquarellen afgebeeld.

Meer info: www.willemjansenstichting.nl/


marcel van roosmalen en eva hoeke zandweg 17 wormer

Donderdag 20 april 2023 om 20.15 uur

In het najaar van 2017 verhuizen Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke van hun bovenwoning in Amsterdam naar een oude schoolmeesterswoning in Wormer, middenin het dorp. “Eindelijk ruimte”, denkt Marcel. “Grappig, terug naar huis”, denkt Eva. Maar daar komen ze al snel op terug. Een voorstelling over misverstanden, buren, barbequen en altijd wind tegen.

Meer info:www.theateroostzaan.nl


thjum arts

Vrijdag 21 april 2023om 19.00 uur

What you see is what you get! Een authentieke gast met doordachte humor. 
“Thjum speelt in zijn voorstelling ‘Tijdloos Genot‘ een anti-held en dat doet hij met verve. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement. Arts brengt een droogkomische performance”. Dit schrijven anderen over hem, dan zal het wel zo zijn. 

In 2012 besloot Thjum mee te doen aan de jaarlijkse talentenjacht van school met zijn eigen geschreven theatermonoloog. Het was een poging tot verbinden met zijn schoolgenoten, maar tot zijn grote verbazing moest iedereen lachen en bleek wat hij deed ‘comedy’ te heten. Hij won de tweede prijs: een bon voor de Free Record Shop.

Dat hij sinds de talentenjacht een enorme ontwikkeling door heeft gemaakt, blijkt als hij in 2018 mee doet aan het Amsterdams Studenten Cabaret festival en daar de Jury- en Publieksprijs wint. Niet veel later is hij ook finalist bij het Leids Cabaret festival en in 2021 wint hij de Jury- en Publiekprijs bij Cabaretfestival Cameretten.

Meer info: https://tickets.theaterdekaasfabriek.nl/


pieter jouke laars lappen

Zaterdag 15 april 2023om 20.00 uur

In ‘Laars Lappen’ sleept Pieter Jouke u uit de waan van de dag zo terug de tijdgeest in. Hij geeft u alvast alle antwoorden. Dan zoeken we daar later de vragen wel bij. Mooie verhalen en klassieke thema’s in een besmet jasje. Maar dan leuk, absurd leuk... ‘Laars lappen’ gaat in januari 2022 in première in De Kleine Komedie Amsterdam.

Jouke maakt deel uit van De Staat van Verwarring (met ab- surdist Ronald Snijders) en excelleerde op de buis bij het one- liners gezelschap van ‘Pieter Jouke dames en heren’ Padoem Patsss (BNN-VARA). Daarnaast schrijft hij teksten voor ver- schillende cabaretiers en voor vele radio-en TV programma’s, Pieter zit in het schrijversteam van De Avondshow (VPRO), het nieuwe satirische programma van Arjen Lubach dat van- af 2022 te zien is op NPO1. Jouke is regelmatig te horen bij De Taalstaat, bij GIEL en op VERONICA. Hij was te zien bij CQC, De slimste mens, Koppensnellers en Wat vindt Nederland. Jouke is één van de drie breinen achter Buro Renkema (samen met Arjen Lubach en Edo Schoonbeek).

‘... Jouke is uitgegroeid tot een alternatief voor Herman Finkers en Kees Torn. Taalkunstenaars die momenteel niet op de podia te vinden zijn.’ ‘... zijn associaties zijn geestig en vindingrijk ...’ – NRC

‘Prima verhalen en thema’s waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen’ en ‘... onophoudelijke stroom van grapjes, woorden en taalkunstjes ...’ – cabaret.nl

‘In het hoofd van Pieter Jouke moet het een chaotische, wonderlij- ke boel zijn.’ en ‘... grappen schrijven kan hij zeker’ – Volkskrant

‘Hij is briljant ... zorg dat je er bij bent ... mis het niet’ – Daniël Arends

Pieter Jouke: tekst & spel Annelies Herfst: regie

Meer info: www.dorpstheatertown.nl/


verre vrienden theatergroep assendelft

  • Zaterdag 15 april 2023om 20.15 uur
  • Zondag 16 april 2023om 14.00 uur

In Verre Vrienden is een groepje mensen aanwezig op een goed bedoelde teaparty. Zij proberen te feesten, maar de verloren illusies, jaloezie, ontrouw, stukgelopen huwelijken, mislukte carrières en hopeloze ambities verpesten het. De teaparty ontaardt in een kokend feest waar iedereen z'n ziel brandt.

Meer info: www.zaanstoneelhuis.nl


de dappere soldaat

Steef de Jong pakt weer op inventieve wijze uit met decor, beeld, tekst en muziek zoals alleen hij dat kan. Rop Verheijen, Malou Gorter en Diewertje Dir spelen en zingen in de komische operette De Dappere Soldaat, over drie vrouwen die wachten op hun mannen die vechten aan het front. Met een vrolijke, ironische toon komt De Jong tot de kern: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Het verhaal
In de komische voorstelling De Dappere Soldaat wachten drie vrouwen op hun mannen die vechten aan het front. Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadine bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels. Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?

Over Steef de Jong (1983)
Steef de Jong (1983) is theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar met een grote fascinatie voor het genre operette. Zijn voorstellingen ‘ontvouwen’ zich letterlijk als levensgrote kartonnen pop-upboeken voor de ogen van het publiek.

Meer info: www.zaantheater.nl


de navertellers

Vrijdag 7 april 2023om 20.00 uur

Doodservaringen in een opbeurend muziekprogramma
Ontroering en humor en heel mooie muziek
De Navertellers is een opbeurend muziekprogramma van zes ervaringsdeskundigen die hun doodservaring kunnen na-vertellen. Uit de eerste hand! Zes ervaren hemelpoort bestormers Eddie, Kees, Paul, Rob, Terts en Toon hebben elkaar gevonden als ervaren hemelpoort bestormers. Want doodgaan kan iedereen, maar na je dood terugkeren op aarde en daarover een stampend leuk muziekprogramma maken – dan moet je een Naverteller zijn.

Het ruikt naar Werkteater, Parade, Drs P, NUHR, Peter Faber, Theatergroep Flint, Orkater, Frank Groothoff, Bram Vermeulen, de Bayou Mosquitos, Sissies en de film Spetters.

Geen wonder – daar komen ze vandaan.
Na vijftig jaar hebben ze elkaar in deze unieke combinatie gevonden. Ze kennen stuk voor stuk Magere Hein, uit de eerste hand. Ze hebben hem overwonnen, ze zijn van hem gaan houden en ze hebben er een prettige omgang met de dood aan overgehouden. U mag daarvan gul meeprofiteren. Zing mee of maak een dansje – het kan allemaal. Dansmeester Toon staat voor u klaar. Bij leven en welzijn natuurlijk. Maar dat geldt ook voor u!

Meer info: https://tickets.theaterdekaasfabriek.nl/


100 hollandse hits live

Zaterdag 1 april 2023om 20.00 uur

Eindelijk in het theater: de grootste hits uit 75 jaar muziek van eigen bodem. Een avondje meezingen, een traantje wegpinken bij emotionele herinneringen en volledig uit je bol gaan. Met het beste repertoire van muzikale helden als Boudewijn de Groot, André Hazes, Miss Montreal, BLØF, Anouk, Normaal, Golden Earring en nog veel meer. Met o.a. John Vooijs, bekend van zijn deelname aan The Voice.

100% Hollandse Hits staat stil bij de grote taalverscheidenheid van ons land.  Waar de  internationale klappers ‘keihard’ Engelstalig zijn, kent de achtertuin ook vele pareltjes in onze moerstaal en daarbij in het bijzonder de streektaal. Schud even met je mouw en artiesten als Skik, Normaal, Harry Jekkers en Rowen Hèze rollen er in een oogwenk uit. En vergeet de ‘stadionhit’ van de heren van De Kast, ergens eind jaren ’90, niet. 

Een bevlogen band voert je door een stuk muzikaal erfgoed waar dus U tegen gezegd kan worden onder de vocale begeleiding van John Vooijs (Tarzan), Patricia Haastrecht (The Voice of Holland), Baggio en Bas de Groot.

Meer info: www.zaantheater.nl

 


Programma ‘Zinnenprikkelend’
Van 31 maart t/m 10 april kunt u op bijna alle dagen uw zintuigen laten prikkelen, ‘s middags van 13.00 uur tot 17.00 uur en ‘s avonds vanaf 20.00 uur. Bij een aantal activiteiten is de toegang beperkt en moeten belangstellenden zich aanmelden: zinnenprikkelend@hetweefhuis.nl. Helaas is Het Weefhuis niet rolstoeltoegankelijk.

 


geschiedenis van fotografie en de technieken van fotografie in het algemeen door johan lemmen

Maandag 17 april 2023om 20.00 uur

Een verkorte cursus over de geschiedenis van fotografie, de verschillende achterliggende technieken en fotografievormen zoals portret, natuur en architectuur, maar ook fotograferen met je smartphone of tablet.

Meer info: Klik hier 


eindeloos bewustzijn door pim van lommel

Woensdag 29 maart 2023 om 13.30 uur

Cardioloog Pim van Lommel deed ruim dertig jaar onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Volgens hem is een BDE niet te herleiden tot zuurstoftekort, en het verandert mensen blijvend. De heersende visie van artsen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn is te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden, want ons bewustzijn kan soms ook los van ons lichaam ervaren worden.
Hij publiceerde hierover in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet in 2001, en schreef in 2007 de bestseller ‘Eindeloos Bewustzijn’, ‘Een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring’. In november 2017 kwam een speciale geactualiseerde jubileumeditie uit.
Naast Pim van Lommel is Marga van Lennep- Kernkamp gastspreker. Marga vertelt haar eigen ervaring met een Bijna-dood ervaring.

Meer info: klik hier 


keramiek workshop kippen en kuikens

  • Dinsdag 28 maart 202314.00 - 16.00 uur
  • Vrijdag 31 maart 202314.00 - 16.00 uur
  • Dinsdag 4 april 202314.00 - 16.00 uur
  • Zin om met je handen in de klei te zitten? Heerlijk boetseren en onder deskundige begeleiding schattige kippen en kuikens maken voor de Paasdagen? Doe dan mee met deze leuke workshop Keramiek bij atelier In de Hoge Hoed.
  • Meer info: https://indehogehoed.nl/

olfactorisch wandtapijt

Dagelijks vanaf 31 maart 2023 t/m 10 april 202313.00 - 17.00 uur

Getuft wandtapijt in zuiver scheerwol, waarvan deel geverfd met planten, geurcompositie met vers gras, geïntegreerd geursysteem. Als kind staan we heel dicht bij de natuur. We zijn nieuwsgierig en willen alles ontdekken: we vinden niets vies of raar. We spelen in een oneindig gevoel van vertrouwen. De natuur van het kind verandert pas zodra we door onze omgeving worden geconditioneerd met een “Pas op: dat is vies of fout.” . Zo kan het gebeuren dat we stap voor stap steeds verder van onze speelsheid en ontdekkingskracht af komen te staan.

Olfactorisch wandtapijt

Het tapijt geurt naar vers gemaaid gras, dat is een van de hoogst gewaardeerde geuren, het associeert met buiten spelen en vrijheid. Het is vrijwel alleen in natuurlijke staat -buiten- te ruiken of als synthetisch nagemaakt product. De geur van gras die je in deze compositie ruikt, is echter afkomstig van een plantaardige bron: Mentha arvensis, uit de familie van de (peper)munt. Door destillatie (fractioneel distilleren) is een deel van de geur geïsoleerd als CIS-3-hexanol dat de geur van vers gemaaid gras heeft. Verder ruiken we een kruidige noot; de geur van hooi uit Oostenrijkse Alpen. Dit is het gedroogde gras na een lange, zinderende zomer. Met in de compositie als topnoot bergamot dat een positieve werking op het gemoed heeft. Doordat er bij het ruiken van deze geur neurotransmitters in de hersenen aangemaakt worden, voelen we ons blijer.

Het wandtapijt is gemaakt van 100 % wol, geverfd met hibiscusbloemen uit eigen tuin. Het heeft verschillende voel-structuren: geluste en opengesneden polen, van zeer zacht (alpaca) tot ruig (schaap). Er is niveau verschil in het tapijt waardoor ook lijnen goed te voelen zijn. Het is onweerstaanbaar om, zeker nu je neus na het ruiken er al zo dicht op zit, het tapijt aan te willen te raken.

Meer info: www.weefhuis.nl


Collegium Vocale Zaandam

Muziek

zaterdag 15 april 2023
17:00

Cantate BWV66 Erfreut euch, ihr Herzen
Jan Kullmann – alt
Bernard Loonen – tenor
Jelle Draijer – bas
Collegium Vocale Zaandam
Barokensemble Arx Ardens
o.l.v. Cor Brandenburg

Meer info: www.collegiumvocalezaandam.nl


Coeursief

zondag 30 april 2023
15:00

Muziek

De band Coeursief met hart voor het Franse lied vertolken op originele wijze bekende chansons van o.a. Edith Piaf, Charles Aznavour, Jacques Brel etc.
Soms serieus, soms als meezinger, soms nostalgisch, maar altijd in de herkenbare Franse sfeer. De band bestaat uit 5 muzikanten op gitaar, accordeon, viool, contrabas en zang.

Meer info: www.kerkvankrommeniedijk.nl


Camadou and Friends

Muziek

zondag 02 april 2023
15:00

Op zondag 2 april staat Camadou met haar artiestenvrienden Hans van Gelderen, Dasha Beltiukova, Fred Snel, Deborah Pardy, Ed Idema, Kenzo Kusuda en Ruud Douma (Dolly Bellefleur) in de Pasveerzaal met een  Theatraal concert Camadou & Friends: Franse chansons, eigen composities, jazz, bossa-nova, poëzie op muziek van Chopin en meer!

Camadou: ‘Omdat ik al jaren met de oer-Zaankanters Hans van Gelderen en Fred Snel samenwerk, werd mij vaak gevraagd ook eens in de Zaanstreek op te komen treden. Eindelijk is het dan zover en we pakken uit met:

Franse chansons, eigen composities, jazz, bossa-nova, poëzie op muziek van Chopin plus een exotisch intermezzo van dans en fluit. En voor deze ene keer laat Dolly Bellefleur haar robes in de kast en treedt zij op als Ruud

Omringd door mijn Zaanse helden en mijn minstens zo dierbare artiestenvrienden uit Canada, Belarus, Japan, Santpoort-Noord en uit de rest van Nederland, wordt dit voor mij èn hopelijk voor iedereen een heerlijk feest. Bienvenue!’

Meer info:www.fluxus.nl


Kindertheater Potitco met: De Mopperkont

Jeugd & Familie

Eend wil niet meer spelen, hij moppert alleen nog maar.
Of Hond Teun nu met de bal aankomt, Haan hem uitnodigt met elkaar te vliegeren of Schildpad Stof-fel samen bellen wil blazen, steeds zegt Eend: “Nee!”
Zijn vrienden doen hun best om Eend op te vrolijken, maar dat lukt helemaal niet; Eend blijft maar mopperen. Ze snappen er niets van, totdat er iets bijzonders gebeurt…

Het bijzondere aan De Mopperkont is dat het totaaltheater is: een poppenkastvoorstelling én theater én muziek. Daardoor is het makkelijk voor de kinderen om vanuit hun eigen beleving te genieten van de aandoenlijke poppen en hun wereld. Het is een gezamenlijk gebeuren vol momenten om te reageren op het spel en te bewegen op de vrolijke liedjes.
De Mopperkont is ook een positief verhaal met een heldere boodschap: na regen komt zonneschijn.

De Mopperkont is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar en sluit aan bij het doel van de Nationale Voorleesdagen: leesbevordering.

Meer info: www.wormerveerse-vermaning.weticket.com


Ei-leuk Paaslab!

Jeugd & Familie

 

vanaf 10 april 2023

zaterdag 01 april 2023
vanaf 15:00 t/m 17:00 uur

zaterdag 08 april 2023
vanaf 11:00 t/m 13:00 uur

maandag 10 april 2023
vanaf 11:00 t/m 13:00 uur

Proefjes, Paas en Eieren! Hoe herken je een rauw of een gekookt ei. Verstop je onder een zwarte lap en licht het ei door. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? Blaker een ei met vuur zwart en maak er een zilver spiegelend ei mee. Eieren etsen met azijn en patronen afdrukken vanaf zijden en nog veel meer leuke en spannende proeven!

Meer info: www.hemlab.nl


Coco kan ’t!

Jeugd & Familie

Marianne van Houten vertelt het bekende verhaal van het vogeltje dat moet leren vliegen in het allereerste kussentjesconcert. Coco wil wel graag op eigen pootjes staan, maar hij vindt het wel heel erg eng, omdat hij zo hoog woont. Wij Wonen tussen Water, maar alle plekken hebben voor- en nadelen!

Het is de bedoeling dat alle kinderen vanaf twee jaar hun eigen kussentje meenemen naar de Zuidervermaning om dit prachtige en spannende verhaal te horen! Natuurlijk zijn ook ouders en opa’s en oma’s welkom. Het is de bedoeling dat er vanaf nu regelmatig kindervoorstelling in de Zuidervermaning te zien (en te horen!) zijn, met name voor de allerkleinsten.

Meer info: www.zuidervermaning.nl


Zinnenprikkelend

Expositie

Dagelijks t/m 14 april 2023 09.00 - 18.00 uur

Textiel is tactiel. Deze expositie daagt je uit om al je zintuigen te gebruiken, het zien van de kunstwerken is ondergeschikt. Ervaar door aanraking de creaties van de deelnemers van de maak- en experimenteerplaats Eindeloos Textiel. Een belevenis die je niet mag missen. In de gangen het Fluxus-gebouw is werk te zien, iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. 

Deze expositie een onderdeel van de jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ in Stichting het Weefhuis in Zaandijk. Na 20 jaar exposities voor zienden, nu een voor mensen met een visuele beperking. Van 31 maart tot en met 10 april 2023 zal het Weefhuis in het teken staan van de vijf zintuigen. Speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar vooral ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Lees meer.

Over Eindeloos Textiel

Eindeloos Textiel is een maakplek onder leiding van Sabin Kech en Nathalie Prins-van Duin.In deze maakplek komen Textiel- gepassioneerden samen die willen experimenteren, door ontwikkelen, materiaal onderzoeken en -vormgeven. Oude ambachten in een nieuw jasje en nieuwe, moderne technieken komen voorbij. Ze delen kennis, leren anders kijken en proberen nieuwe technieken om hun talent te ontwikkelen. Lees meer.

meer info: www.fluxus.nl


Stoep onder de loep 

Expositie

Dagelijks t/m 31 december 2023 10.00 - 17.00 uur

Je loopt er zo aan voorbij, maar de mooiste wilde plantjes vind je gewoon op de stoep. Ontdek in het Zaans Museum door de ogen van de kunstenaars van de beroemde Verkade-albums en van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN) hoe mooi stoepplantjes kunnen zijn.

De natuur dichtbij huis ontdekken, past helemaal in de traditie van Jac. P. Thijsse, dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums. Hij wist in de vorige eeuw iedereen enthousiast te krijgen voor de Nederlandse natuur. Én leerde ons dat het ‘gewone’ de moeite waard was om te beschermen. Geïnspireerd door Thijsse en de kunstenaars van de Verkade-plaatjes heeft de VBKN aquarellen gemaakt van stoepplantjes. In het museum worden deze naast de originele aquarellen uit de Verkade-albums gepresenteerd. Net als op de stoep wisselen de plantjes in de vitrines met de seizoenen mee.

Stoep onder de loep is een samenwerking tussen het Zaans Museum, de Hortus botanicus Leiden en de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Samen willen we meer waardering kweken voor wilde planten die tussen de stoeptegels groeien.

Meer info: www.zaansmuseum.nl


Opening fototentoonstelling ‘Wonen tussen water’

Expositie

zondag 16 april 2023
13:00

Kees Jak, bekend van de prachtige foto’s bij de verschillende weerberichten op NOS en andere zenders, exposeert zijn impressies van Wonen tussen Water vanaf zondagmiddag 16 april as. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 16 april en dat wordt uiteraard muzikaal begeleid. Hou de site van de Zuidervermaning en de bekende Facebook-sites in de gaten voor verdere openingstijden.

www.zuidervermaning.nl


bakkerij de eenvoud bij bind

Elke zondag t/m 2 april 2023 om 09.00 uur

Op zondagochtend wordt er gebakken bij Bind. En iedereen is welkom.

Vuur, meel, gist, zout, water. De basis van brood is eenvoud. En toch zijn er maar weinig dingen die zoveel waarde kunnen vertegenwoordigen. De geur van vers brood prikkelt  geluk, heimwee, honger, genot en weemoed. Het type brood verteld rijke verhalen over culturen, tradities en rituelen. En samen brood bakken verbindt, want brood bakken kost tijd, rust en aandacht. Dat is nodig om de oven op temperatuur te laten komen, het deeg te laten rijzen en het brood te laten garen. Maar ook ontmoetingen, gesprekken en verbindingen gedijen goed onder deze omstandigheden. Bakkerij de Eenvoud bij Bind is de plek waar zowel het brood als de ontmoetingen ontstaan.

Op zondagochtenden kun je samen de buurtoven komen opstoken. Je kunt deeg maken of  je eigen deeg meenemen. Tijdens het bakken en onder het genot van een kop koffie of thee is er ruimte voor ontmoetingen en gesprek. Het bakken bij Bind is geen workshop maar altijd leerzaam. Uiteraard genieten we samen van het resultaat en het overgebleven brood kan worden meegenomen of uitgedeeld.

Dus hou je van brood, bakken en mooie ontmoetingen? Stuur een mailtje naar bakken@bijbind.nl en kom dan op zondagochtend 9:00 naar Bakkerij de Eenvoud bij Bind, middenweg 107, Zaandam.

Meer informatie over het Feest van Eenvoud, waar Bind deel van uitmaakt, vind je op bakkerij-de-eenvoud.nl.


Fotografie: Hoe ik je zie

t/m 10 april 2023

Met trots is Artzaanstad wederom in staat om een zeer dynamische groepstentoonstelling samen te stellen, waarin zowel werk getoond wordt van internationaal gelauwerde kunstfotografen alsmede aanstormend Zaans talent.
Kom langs en ontdek de verschillende kijk op de mens van Teun Anders & Monique van Laake, David de Lange, Hobie Minnebreuker en Elizabeth Koning.

WAT IS ER TE ZIEN
Teun Anders & Monique van Laake tonen als duo het project ‘Layered Nature’, dat de verhouding van de mens tot de natuur onderzoekt, op zoek naar de gelaagde, in zekere mate complexe, dimensies van liefde, macht en afhankelijkheid.

David de Lange exposeert de uitschieters van zijn confronterende serie “1000 days of self-portraits”; het resultaat van een persoonlijke zoektocht naar zijn identiteit. Een “coming-of-age-serie” zoals De Lange dat zelf beschrijft, dat een rauwe, duistere, soms humoristische kant van hemzelf laat zien.

Hobie Minnebreuker toont het project ‘Lichaam, pantser van glas’’, dat gaat over de dagelijkse confrontatie met ons lichaam; een kwetsbaar pantser dat beschadigd kan raken door onzekerheden. In zijn werk fotografeert Minnebreuker zijn eigen lichaam en die van andere mensen, waarmee hij de kijker uitnodigt zichzelf te herkennen in de schoonheid van imperfecties die ons uniek maakt.

Elizabeth Koning toont werk uit verschillende series, waaronder ‘Deja vu’ en ‘V’, waarin portretten te zien zijn van zowel volwassenen als kinderen -verstild, sober, in een bijna geschilderde omgeving. De modellen zelf lijken eeuwig en onsterfelijk, het is niet mogelijk om ze in een context te plaatsen, mede door de ‘Sfumato’-techniek die Koning toepast, dat ervoor zorgt dat alle kleuren en tonen op zo’n subtiele manier worden gemengd dat ze in elkaar overvloeien zonder de details verloren te laten gaan.

Meer info: www.artzaanstad.nl


Zaterdag 1 april is er in Zorgcirkel Saenden een leuke gezellig rommelmarkt. Er is van alles te koop, boeken, platen, cd’s, puzzels, wat meubels, huisraad, kleding etc. voor ieder is er wel wat te vinden. En voor de liefhebbers natuurlijk ook het Rad van fortuin met vele mooie prijzen. Loten voor het Rad van Avontuur. De lootjes kosten € 0,50 per stuk of 11 voor € 5,00
De rommelmarkt is van 10.00 tot 14.30 uur. Om 14 uur begint de vuilniszakken verkoop, je koopt een vuilniszak voor 2,50 en die kun je vullen zolang die nog dichtgaat.
Alles wat in die zak past mag men meenemen. Zorgcentrum Saenden is deze dag van 10.00 uur tot 14.30 uur geopend voor bezoekers.
Gratis entree.
Waar: Zorgcentrum Saenden, Nova Zembla 2, 1506VD Zaandam, Noord-Holland


zaterdag 01 april 2023
20:15

Ar Keltia neemt je mee

Keltische muziek komt in de Zuidervermaning enorm tot zijn recht. Gelukkig komt Ar Keltia dus op 1 april om melancholische liederen te zingen uit alle gebieden waar ooit Keltisch werd gesproken. Ar Keltia maakt daarbij gebruik van een grote diversiteit aan instrumenten, zoals de Ierse harp, Ierse whistles, gitaar, accordeon en natuurlijk de bodhran.

Marian van Dam en Berna van Rijswijk zingen en bespelen ritme-instrumenten, Chiel Oudejans fluit, whistles en bodhran, Wim Heijne (gitaar en zang) speelt graag Ierse pubsongs en zorgt met zijn gitaarspel voor een eigen benadering van bekende en minder bekende nummers. Tom Slootman (harp en zang) speelt graag op zijn zelfgemaakte Ierse harp Bretonse muziek en kan op een unieke wijze de Ierse jigs en reels laten klinken.

Kaarten kunt u bestellen via de mail.

Meer info: www.zuidervermaning.nl


Schilderskring en jonge helden

Dagelijks t/m 16 april 2023om 12.00 uur

 

Er is veel divers werk te zien in verschillende technieken; van olie en acrylverf, tot aquarel en gebruik van gemengde technieken. In het werk komt het plezier van het schilderen en tekenen tot uiting. Iedere dinsdagochtend komen de achttien leden bij elkaar in het gebouw de Springplank in Assendelft. Dit jaar is het gezamenlijke thema Wonen tussen water en de leden hebben zich laten inspireren tot het maken van zeer uiteenlopende kunstwerken.

 Tijdens de opening spelen twee erg jonge Oekraïense helden dit keer piano. Het zijn de 16-jarige Nestor Shalimov en zijn 17-jarige vriend Fjödor.

Shaposhnikov.Ze komen allebei uit Kharkov, een stad die al maanden onder Russisch vuur ligt. Beide jongens zaten in de Oekraïne beiden op de muziekacademie, ‘Ik begon met klassieke muziek, maar ik heb nu de jazz ontdekt,’ vertelt Fjödor. ‘Ik probeer nu een plaats te krijgen op de jazzafdeling van het Utrechts conservatorium.’

Onnodig te zeggen dat de jongens wel een zakcentje kunnen gebruiken, dus de Zuidervermaning hoopt op een gul publiek!

Meer info op: https://zuidervermaning.nl/


Vragenuurtje met DE ZAANSE REGENBOOG
Ontmoet De Zaanse Regenboog!
Heb je vragen of wil je meer weten over De Zaanse Regenboog, de Politieke Werkgroep, Jouw Gender, ZaanPride of andere LHBTIQ+ activiteiten binnen Zaanstad? Ben je lastig gevallen? Wil je meewerken? Of gewoon nieuwsgierig!
De Zaanse Regenboog is op woensdag 8 maart aanwezig op de Botenmakersstraat 42, 1506 TE Zaandam. Van 15 tot 16 uur. We zitten op de benedenverdieping bij Bureau Discriminatiezaken. Kom langs, je bent van harte welkom om eens binnen te lopen.
De eerstvolgende data van het vragenuurtje:  12 april en 10 mei.


Corine de jong

Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 16 april 2023 10.00 - 16.00 uur

De passie van Corine de Jong (1968) is buiten schilderen: ,,Buiten schilderen is een manier van intens kijken en natuur op die manier leren kennen. In het bos of in polder en duinen struin ik rond op zoek naar plekken die me raken om een bepaalde lichtinval, wolkenluchten of spiegelende waterpartijen. Bomen zijn een vast element in mijn werk. Het is een bijzondere ervaring om de natuur op me in te laten werken, te zien wat zich op een plek aandient aan kleuren, weersomstandigheden, vogels of andere dieren. Het gaat me niet om het precies verbeelden van een specifieke plaats, eerder om de sfeer die ik er ervaar.’'

Corine de Jong tekent als van kinds af, net als haar moeder en opa. Ze heeft gewerkt als docent mandalatekenen en als ontwerpster van wens- en geboortekaartjes. Op dit moment werkt ze als geestelijk verzorger in een verpleeghuis waar ze in haar gesprekken van met bewoners graag gebruik maakt van beelden uit de kunst en natuur. ,,Natuur biedt troost en schoonheid in de ups en downs van het leven.’’

Meer info op : www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl


Ben hermanns

Dagelijks t/m 30 april 2023 09.00 - 20.00 uur

In maart en april exposeert Ben Hermanns met tekeningen van Zaanse plekjes (tijdens de open middagen en de concerten).

Meer info: www.kerkvankrommeniedijk.nl


Poezie in zaanstad

De tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ start in de Poëzieweek 2023. Het thema van de Poëzieweek is 

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag t/m 31 maart 2023  08.30 - 17.00 uur

vriendschap.
Zeven Zaanse (oud-)stadsdichters hebben ieder een paar gedichten rond dit thema aangeleverd uit 
hun stadsdichterstijd. Welk gedicht in de vitrine komt, bepalen ze niet zelf, maar dat doet een 
collega-stadsdichter. Pas bij de opening zien zij welk gedicht er gekozen is! Een vriendschappelijke 
samenwerking dus tussen de stadsdichters die Zaanstad sinds 2005 heeft gekend.
Er zijn veel dichtbundels en alba amicorum (“vriendenboekjes” of poesiealbums) uit de collectie van 
het Gemeentearchief te zien. Bovendien is er een feesthoek met bruidsliederen, gedichten op 
wijnflessen en een draailied: gedichten gaan vaak gepaard met bijzondere vormgeving.
Tot slot leent Linda Willemszoon haar project ‘De sleutel tot mijn hart’ uit, waarin liefdesbrieven van 
1898 tot het digitale heden gearchiveerd worden. Dit bijzondere object kunt u bekijken op de 
studiezaal tijdens de looptijd van de tentoonstelling

Meer info op: Website


kletsnat in het natuurmuseum

Elke zondag t/m 31 maart 2023 om 13.00 uur

Vanaf zondag 8 januari is de expositie Kletsnat te bezoeken in het Natuurmuseum nog steeds. De expositieruimte is hiervoor omgetoverd tot een zoete-onderwaterwereld. De jongste bezoekers krijgen een toverstafje waarmee ze op onderzoek uit kunnen gaan. Wat zwemt daar tussen het riet? Wat doet die ooievaar daar met zijn kop onder het water? Hoe lang kan een paling eigenlijk worden? Kletsnat is een spannende en leerzame onderwaterexcursie voor jong en oud.

Meer info op: www.zaansnatuurmilieucentrum.nl


Stoep onder de loep

Dagelijks t/m 31 december 2023 van 10.00 - 17.00 uur

Je loopt er zo aan voorbij, maar de mooiste wilde plantjes vind je gewoon op de stoep. Ontdek in het Zaans Museum door de ogen van de kunstenaars van de beroemde Verkade-albums en van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland (VBKN) hoe mooi stoepplantjes kunnen zijn.

De natuur dichtbij huis ontdekken, past helemaal in de traditie van Jac. P. Thijsse, dé leukste natuurleraar van Nederland en schrijver van de Verkade-albums. Hij wist in de vorige eeuw iedereen enthousiast te krijgen voor de Nederlandse natuur. Én leerde ons dat het ‘gewone’ de moeite waard was om te beschermen. Geïnspireerd door Thijsse en de kunstenaars van de Verkade-plaatjes heeft de VBKN aquarellen gemaakt van stoepplantjes. In het museum worden deze naast de originele aquarellen uit de Verkade-albums gepresenteerd. Net als op de stoep wisselen de plantjes in de vitrines met de seizoenen mee.

Stoep onder de loep is een samenwerking tussen het Zaans Museum, de Hortus botanicus Leiden en de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Samen willen we meer waardering kweken voor wilde planten die tussen de stoeptegels groeien.

Meer info op: www.zaansmuseum.nl


Hemkade Events

  • Zaterdag 1 april 2023om 20.00 uur
  • Zondag 9 april 2023om 20.00 uur
  • Zaterdag 15 april 2023om 20.00 uur

 

Maart 2023

11 maart – Hellbound 30YRS

25 maart – Snowbass Festival

April
1 april – Wasteland
9 april – Spring Break Amsterdam
15 april – Techglow

Meer info: www.hemkade48.nl
𝐌𝐚𝐫𝐣𝐚𝐧 𝐁𝐞𝐫𝐤 𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭, 𝐬𝐭𝐚𝐦𝐩𝐭 (𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐭...)

Dit worden hilarische avonden om nooit te vergeten! Op 4 april en 18 april komt schrijfster, columniste en cabaretière Marjan Berk naar De Watertoren van Assendelft.

Onze 90(!)-jarige vriendin verheugt zich erop om de avond - samen met jullie - vanaf 18.00 uur te starten met een verrukkelijk stamppotje, waarna ze als toetje om ongeveer 20.00 uur een aantal smaakvolle verhalen uit haar eigen werk en leven zal vertellen. En reken maar dat deze nog altijd kwieke dame je verhalen kan vertellen die je nog heel lang zullen bijblijven... Uiteraard is het ook mogelijk om haar na afloop te laten signeren en om met Marjan op de foto te gaan.

Prijs: €22,95 (inclusief stamppotje) per persoon óf €27,95 (inclusief stamppotje + glas prosecco).

Maak snel een reservering via reserveren@dewatertorenassendelft.nl

𝐎𝐯𝐞𝐫 𝐌𝐚𝐫𝐣𝐚𝐧 𝐁𝐞𝐫𝐤Marjan Berk (1932) was 27 jaar werkzaam in cabaret, toneel, musical, film en televisie. Ze schreef meer dan 100 scenario's. In 1994 ontving zij voor de tv-serie Vrouwenvleugel de Televizier-ring. Ze schreef meer dan 40 romans, verhalen en kinderboeken. Sinds 1983 schrijft ze columns en Marjan is inmiddels de oudste vrouwelijke columnist van Nederland.


t/m 30 april 2023

Ben Hermanns

In maart en april exposeert Ben Hermanns met tekeningen van Zaanse plekjes (tijdens de open middagen en de concerten).

meer info op https://kerkvankrommeniedijk.nl/

 


Al dansend stress loslaten!

Biodanza kan mensen die veel in hun hoofd zitten en continue op standje aan staan weer ontspanning geven. Door uiting en expressie te geven in de dans, kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. De oefeningen hebben als doel je gezondheid te bevorderen, je lijf weer te voelen en de verbinding tussen je hoofd, hart en intuïtie te herstellen.

Door de oefeningen en dansen tijdens workshop wordt je uitgenodigd om andere bewegingen te maken dan je gewend bent, buiten jouw comfortabele zone te bewegen, terwijl je wel danst op jouw manier. Juist nieuwe dingen leren doe je buiten je comfortabele zone. Het is misschien spannend of eng, maar je doet het toch, omdat je weet dat het je verder brengt!

Je bent van harte welkom om mee te dansen!

Wanneer: iedere zondagochtend
Tijd: 10:00 – 12:00 uur (inloop 9:45 uur)
Locatie: Het Element Zaandam, Zilverschoonplein 18 Zaandam (Kogerveld)

Info en aanmelden: Sabine Pols, 06 55528752
www.DansenMetSabine.nl


Tot  1 april 2023

de Zaanse KunstSalon

Dit jaar bestaat de Willem Jansen Stichting 50 jaar en organiseert als een van de jubileumactiviteiten de Zaanse KunstSalon. Hierbij krijgen particulieren de gelegenheid om kunstwerken voor de verkoop in te brengen en ook de kans om op de verkoopexpositie een werk aan te schaffen. Hiervoor berekent de stichting een kleine vergoeding om daarmee andere activiteiten mede verder mogelijk te maken.

Het accent ligt bij de Zaanse kunstschilders Willem en zoon Chris Jansen en ook hun tijdgenoten zoals Freek Engel, Gerrit Slavenburg, Adriaan Timmers, Jan de Boer, Frans Mars, Gerrit de Jong, Felicien Bobeldijk, Jaap Kaal, Jan Kruijver, Leo Poelmeijer en Klaas Bood. Maar ook is er werk te zien van kunstenaars van buiten de Zaanstreek zoals Piet van Wijngaerdt, de Haarlemmer Leendert de Vogel en ook anderen. Verder zijn er meerdere werken op papier te koop van Clemens Briels, Karel Appel en Corneille. Ook gedurende de expositie kan er werk worden ingebracht zodat ook een tweede

Meer info op www.willemjansenstichting.nl


Vragenuurtje bij en Bowlen met DE ZAANSE REGENBOOG


Ontmoet De Zaanse Regenboog!
Heb je vragen of wil je meer weten over De Zaanse Regenboog, de Politieke Werkgroep, Jouw Gender, ZaanPride of andere LHBTIQ+ activiteiten binnen Zaanstad? Ben je lastig gevallen? Wil je meewerken? Of gewoon nieuwsgierig!
De Zaanse Regenboog is op woensdag 8 februari aanwezig op de Botenmakersstraat 42, 1506 TE Zaandam. Van 15 tot 16 uur. We zitten op de benedenverdieping bij Bureau Discriminatiezaken. Kom langs, je bent van harte welkom om eens binnen te lopen.
De eerstvolgende data van het vragenuurtje:  12 april en 10 mei.

meer info op www.dezaanseregenboog.nl


KUNST UIT DE ZAANSTREEK Dagelijks.

In de presentatie Kunst uit de Zaanstreek zie je historische, moderne en eigentijdse werken, gemaakt door kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de Zaanstreek. Oude en nieuwe kunst hangt zij aan zij, wat verrassende contrasten en nieuwe inzichten teweegbrengt.

Het schilderij De Voorzaan en de Westerhem van de wereldberoemde Franse schilder Claude Monet is het pronkstuk van de collectiepresentatie Kunst uit de Zaanstreek. In de collectiepresentatie bevinden zich onder andere twee werken van voormalig fotograaf des vaderland Robin de Puy en een landschap van fotograaf Judith Jockel.

Regelmatig vind je hier een nieuwe selectie van werken uit de collectie van het Zaans Museum. Ook aanwinsten, met name van die hedendaagse kunstenaars, worden hier gepresenteerd.

www.zaansmuseum.n


( Leuk voor de kinderen ) Op zondagochtend wordt er gebakken bij Bind. En iedereen is welkom.

Vuur, meel, gist, zout, water. De basis van brood is eenvoud. En toch zijn er maar weinig dingen die zoveel waarde kunnen vertegenwoordigen. De geur van vers brood prikkelt  geluk, heimwee, honger, genot en weemoed. Het type brood verteld rijke verhalen over culturen, tradities en rituelen. En samen brood bakken verbindt, want brood bakken kost tijd, rust en aandacht. Dat is nodig om de oven op temperatuur te laten komen, het deeg te laten rijzen en het brood te laten garen. Maar ook ontmoetingen, gesprekken en verbindingen gedijen goed onder deze omstandigheden. Bakkerij de Eenvoud bij Bind is de plek waar zowel het brood als de ontmoetingen ontstaan.

Op zondagochtenden kun je samen de buurtoven komen opstoken. Je kunt deeg maken of  je eigen deeg meenemen. Tijdens het bakken en onder het genot van een kop koffie of thee is er ruimte voor ontmoetingen en gesprek. Het bakken bij Bind is geen workshop maar altijd leerzaam. Uiteraard genieten we samen van het resultaat en het overgebleven brood kan worden meegenomen of uitgedeeld.

Dus hou je van brood, bakken en mooie ontmoetingen? Stuur een mailtje naar bakken@bijbind.nl en kom dan op zondagochtend 9:00 naar Bakkerij de Eenvoud bij Bind, middenweg 107, Zaandam.


MAAK JE EIGEN CHOCOLADE­WIKKEL! Dagelijks

Maak je eigen ontwerp voor een wikkel en wikkel met de miniatuur wikkelmachine in de Verkade Experience een chocoladereep in.

Wikkel inclusief Verkadereep naar keuze is in de MuseumShop te koop.

meer info op www.zaansmuseum.nl