EVENEMENTEN Agenda

Oude agenda word automatisch verwijdert en elke week weer nieuwe aangevuld.

iets te melden voor de agenda ?  

 


Marcel-van-roosmalen-en-eva-hoeke-zandweg-17-wormer.

Donderdag 22 februari 2024 om 20.00 uur

In het najaar van 2017 verhuizen Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke van hun bovenwoning in Amsterdam naar een oude schoolmeesterswoning in Wormer, middenin het dorp. “Eindelijk ruimte”, denkt Marcel. “Grappig, terug naar huis”, denkt Eva. Maar daar komen ze al snel op terug. Een voorstelling over misverstanden, buren, barbecueën en altijd wind tegen.

Meer info klik hier 


De-hardrock-karaoke.

Vrijdag 23 februari 2024 om 20.30 uur

De 1e editie van de legendarische Hardrock Karaoke in de Flux afgelopen jaar was een enorm succes! Daarom nu nog een keertje: De Hardrock Karaoke! 

In september 2015 speelde Bob Fosko met zijn Raggende Manne een legendarische show in DE FLUX. In het jaar 2004 maakte deze te vroeg overleden beroeps-schreeuwlelijk een trip naar New York. In een schimmig cafeetje zag hij hoe de gasten hardrock klassiekers konden uitkiezen en die met live begeleiding zongen. Fosko was zo enthousiast dat hij terug in Amsterdam de formule bij het Nederlandse publiek introduceerde. Toen hij zelf door verplichtingen moest afzwaaien, bleef de Hardrock Karaoke bestaan en groeide uit tot een begrip in de stad.

Na publicaties in Panorama en de Nieuwe Revu begonnen ook de grote festivals als Paaspop, de Zwarte Cross en Lowlands de Hardrock Karaoke te boeken en verschenen ze zelfs op luxe cruiseschepen en evenementenlocaties. Tot op de dag van vandaag kent de Hardrock Karaoke dezelfde bezetting als uit het prilste begin: Cyril Directie op drums, Arnold Smits op gitaar, Thijs Vermeulen op basgitaar. Jeroen den Hengst presenteert de avond en speelt gitaar. Verder wordt de band liefdevol geassisteerd door Dirkje Repko die de inschrijvingen regelt en de tekstvellen ophoudt, en de zangers en zangeressen een borrel geeft als ze schor geschreeuwd van het podium komen

Hoe werkt het?
Je staat dus met een band op het podium bestaande uit een aantal stermuzikanten. Je zingt niet mee met een beeldscherm maar krijgt handgeschreven teksten voorgehouden. Iedereen die het podium opgaat is een held en eindigt zijn lied met een afsprong!

Hoe meld je je aan?
Er ligt een intekenlijst op de bar en je kunt kiezen uit meer dan 70 songs. Het is ook handig om de tekst op je mobieltje op te zoeken. Elk nummer wordt maar één keer gespeeld op een avond, dus wees er op tijd bij om je in te schrijven!

Meer info klik hier 


Dansavond-met-dj-patrick.

Vrijdag 23 februari 2024 om 20.30 uur

Dit keer organiseren wij weer een gezellige dansavond met dj Patrick. Lekker swingen op heerlijke muziek uit de jaren ’70 en ’80.

Meer info klik hier 


Toneelleesclub-februari.

Vrijdag 23 februari 2024 20.15 - 22.15 uur

Je kunt elke laatste vrijdagavond van de maand aanschuiven bij de toneelleesclub. Samen hardop een toneeltekst lezen is een leuke, laagdrempelige bezigheid, waardoor je toch een beetje het gevoel krijgt dat je samen theater maakt. Aan het eind van de avond mag je een donatie in de digitale pet doen.

Meer info klik hier 


Middenweg-live-vrijheid.

Vrijdag 23 februari 2024 om 20.00 uur

Hard, ongefilterd en toch gezellig! 

Middenweg is een hiphopduo uit Zaandam, bestaande uit rapper Marvin Adam en producer Lucas de Gier. 

Hun nieuwe album - VRIJHEID is hun 4e album en wordt gepresenteerd op vrijdagavond LIVE in De Kamer. 

 Met medewerking van Hessel du Mark, voor hiphop-songs, Frans Reichardt en Mario Overman voor woordkunst. 

Meer info klik hier 


Slijmfestijn.

 • Vrijdag 23 februari 2024om 11.00 uur
  om 14.00 uur
 • Zaterdag 24 februari 2024om 11.00 uur
  om 14.00 uur

Op verzoek van vele kinderen kan je in Hemlab weer slijm maken. Met borax, lijm en scheerschuim maak je je eigen flubberslijm. Met afwasmiddel maak je smurfensnot en met maïzena oobleck. Je slijm mag je natuurlijk mee naar huis nemen.

Meer info klik hier 


Bijzonder-passieconcert-vocaal-ensemble-intermezzo.

Zaterdag 24 februari 2024 15.00 - 16.00 uur

Bijzonder Passieconcert in de sfeervolle Kogerkerk. VE Intermezzo o.l.v. dirigent Frank Hilberink zingt het Stabat Mater van A. Bononcini. Dit Stabat Mater wordt door musicologen in één adem genoemd met dat van Pergolesi. Ook uitgevoerd wordt de mis in G van F. Schubert. Medewerking verlenen sopraan Alice Gort-Switynk, countertenor David Cohen, tenor Erik Janse, bas Moritz Johannes Kellner, organist Bas Westerhof en het Ensemble Strijklicht onder aanvoering van Frank Rutgers.

Meer info klik hier 


Gewoon-super.

 • Vrijdag 23 februari 2024om 14.00 uur
 • Zondag 25 februari 2024om 14.00 uur

Het leven van de 11-jarige game liefhebber Hedwig staat op zijn kop wanneer ze veel eerder dan verwacht haar vader moet gaan vervangen als de superheld van de stad. Maar Hedwig is geen superheld; ze is klein, een beetje onhandig en niet sportief. Haar vader daarentegen is groot en sterk en de lievelingsheld van de stad. Al snel realiseert Hedwig's vader zich dat de nieuwe superheld misschien wel Adrian, het atletische neefje van Hedwig, moet zijn. Teleurgesteld gaat Hedwig op bezoek bij haar oma, die vroeger zelf ook superheld was. De stoere oma ziet mogelijkheden voor Hedwig en is niet voor één gat te vangen. Er ontstaat een onwaarschijnlijk sterk team waarbij Hedwig bewijst dat je ook zonder superkrachten gewoon super kunt zijn.

Meer info klik hier 


Maak een spijkerschilderij op de Kinderwerkplaats bij HORNBACH

Maak een kunstwerk van hout, spijkers, touw en je eigen creativiteit

24 februari kunnen jonge doe-het-zelvers bij HORNBACH Zaandam een heus kunstwerk maken tijdens de Kinderwerkplaats. Met een houten plank, wat spijkers en touw maken kinderen eigenhandig een spijkerschilderij. Alle kinderen zijn welkom bij HORNBACH om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan.

“Tijdens de Kinderwerkplaats bepalen alle kinderen zelf wat voor kunstwerk ze willen maken”, laat Vestigingsmanager Michael Linden weten. “We hebben verschillende patronen klaarliggen om uit te kiezen. Daarmee kunnen ze zelf aan de slag dankzij ons duidelijke stappenplan. En natuurlijk staan onze medewerkers voor ze klaar om te helpen en voor nuttig tips.” Klusmaterialen zijn natuurlijk volop aanwezig bij HORNBACH. Er is genoeg voor iedereen. En uiteraard mogen alle jonge kunstenaars hun zelfgemaakte spijkerschilderij mee naar huis nemen. “Superleuk om cadeau te geven. Of om zelf thuis aan de muur te hangen.”

Gratis deelnemen
De Kinderwerkplaats is op 24 februari geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Alle kinderen tussen de vier en tien jaar oud zijn van harte welkom. Zij kunnen gratis deelnemen en hoeven zich niet vooraf in te schrijven. Kijk voor meer informatie op de website: www.hornbach.nl/kinderwerkplaats.

 


Benefiet voor Alpe d'HuZes met Hastalavista in Lab-44.

Op 3 maart organiseert Team Timbo to the Top een supergezellig feest in Lab-44 op het Hembrugterrein in Zaandam. De opbrengst van de middag is voor Alpe d'HuZes en wordt voor 100% gebruikt voor onderzoek naar kanker.

De middag begint om 14.00 uur. Als zijn programma het toelaat komt Maarten Peters de middag openen met zijn nummer Hoop en misschien zingt hij nog wel wat meer. Daarna zal DJ Robin van SplashFM iedereen in de stemming brengen voor de hoofdact van de middag "HastalaVista". De in de Zaanstreek bekende band speelt bekende nummers uit de 70's, 80's en 90's. Recentelijk speelden ze nog de zaal plat in De Bull. Garantie dus voor lekker dansen en meezingen. Zij zullen belangeloos twee sets van 50 minuten optreden. Het "HOOP doet leven" AD6 biertje (limited edition Bleke Nelis van Brouwerij Hoop uit Zaandijk) staat op de tap en zal ook in de nieuwe geschenkverpakking te koop zijn.

 

Om 18.00 uur wordt het feest afgesloten, maar dat is nog geen reden om naar huis te gaan. Er is nog gelegenheid om nog even lekker te blijven hangen met een drankje en een lekkere hap. Prima voor gasten die nog een stuk terug naar huis moeten of die thuis niet meer willen koken. Ook hiervan gaat nog een deel naar AD6. We hopen aan het eind van de middag een mooi bedrag bekend te kunnen maken.

 

Toegangskaarten kosten €20,- en zijn te bestellen via info@timbotothetop.nl. Voor meer informatie kijk op www.timbotothetop.nl of op onze socials"


FILMFESTIVAL ZONDAG 24 MAART
Zaanstad 50 jaar op Film

Ter ere van 50 jaar Zaanstad organiseert Videoclub Zaanstreek Noord een filmfestival.
De filmclub uit de Zaanstreek heeft gezocht in de eigen archieven en andere archieven.
Dat heeft geleid tot een prachtige mix van Zaanse films.

Laat je verrassen met juweeltjes, zoals de eerste Albert Heijn reclame, Zaanstad onze stad, de rode Zaan, Wereld van windmolens.
Maar ook uit eigen archief, zoals de bouw van de nieuwe Zaanbrug, welke door enkele leden van de club gedurende de hele bouw is gevolgd. Wat te denken van een documentaire over de chocolade industrie in de Zaanstreek.
En ten slotte een film over de watersnoodramp van 1916 op molen het Prinsenhof te Westzaan. Een gespeelde film van die ingrijpende gebeurtenis.
Zo maar een greep uit het rijke filmaanbod van het festival.

Een filmfestival met vrije keuze en of combinatie uit 4 filmblokken van ieder 45 min.
Filmblok A: Typisch Zaans I
Filmblok B: Zaanse verhalen
Filmblok C: Zaanstad in bedrijf
Filmblok D: Verbinden

Kom ook naar dit Filmavontuur, waar 50 jaar het verleden opnieuw tot leven komt en waar we samen de verhalen opnieuw ontdekken die de Zaanstreek hebben gevormd.
Een mooie gelegenheid om samen met vrienden en familie te genieten van de magie van film.

Welkom op het filmfestival Zaanstad 50 jaar op film, waar de geschiedenis en het heden op film een mooie ervaring gaat worden.

De Stoomhal te Wormer is de locatie waar het festival gaat plaatsvinden.
Zondag 24 Maart van 10:00-16:00
Entree: 4€ pp kaarten aan de kassa
Pakhuisplein 44 1531MZ Wormer

Voor meer informatie en het gehele programma zie: www.videoclubzaanstreeknoord.nl


Zaterdagschrijven.

 • Zaterdag 2 maart 2024om 10.00 uur

Het weekend ontspannen beginnen met de pen in je hand, dat is Zaterdagschrijven.
Op vier zaterdagochtenden geeft Ellis van Atten de cursus Zaterdagschrijven (20 januari, 3 februari, 17 februari en 2 maart 2024).
Met inspiratie vanuit de wereld om ons heen en met prikkelende schrijfoefeningen blijft de pen in beweging, waardoor de cursus geschikt is voor beginnende en gevorderde schrijvers. Je gaat steeds naar huis met een mooie tekst, om te bewaren of verder aan te werken.
Schrijfdocent Ellis van Atten kijkt uit naar jouw schrijftalent.
Heb je interesse geef je dan op bij Anneke Vlot: anneke.vlot@gmail.com
Bij te veel inschrijvingen overwegen we een extra cursus te organiseren.

Meer info klik hier 


Eetcafé in buurtcentrum De Vuister

 

Op donderdag 29 februari van 18.00-20.00 uur kunt u weer genieten van een heerlijk driegangendiner in Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan. Wil je mee-eten en neem gerust je familie, vrienden of buren mee. Wel graag even aanmelden! Dit diner wordt bereidt door een team van enthousiaste vrijwilligers die iedere keer weer een afwisselend diner voor u samenstelt

Voor de € 8.50 pp. hoeft u het niet te laten.

U dient zich van te voren aan te melden, Ada Wechgelaar, 06 28233933 of mail naar awechgelaar@gmail.comEen nieuw jaar vol hedendaagse dans voor volwassenen en ouderen in Zaandam

Sinds 8 januari organiseert Dance Connects weer wekelijks hedendaagse danslessen voor iedereen vanaf 50 jaar in Amsterdam, Weesp, Amstelveen, Diemen en in Zaandam. De danslessen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht conditie, beperking en/of financiële situatie. 

Bij Dance Connects Community draait dansles niet alleen om pasjes leren of een strakke choreografie, maar vooral om je lichaam en geest versterken en ontwikkelen, diverse dansstijlen ontdekken, leuke mensen ontmoeten en vooral veel plezier hebben in bewegen. In elke les werk je onder begeleiding van professionele en gespecialiseerde dansdocenten op dynamische wijze aan je houding, balans, coördinatie, conditie en expressie.

Ons motto is dat iedereen mee moet kunnen doen en dat iedereen meetelt. Heb je moeite om de lessen te kunnen betalen? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk in aanmerking voor korting of gratis lessen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Een proefles is altijd gratis en instromen kan op elk gewenst moment. 

Hou jij van dans, bewegen, muziek, actief en creatief bezig zijn én leuke mensen ontmoeten? Wees dan welkom en dans mee! 

MODERNE DANS 50+

FluXus Verkadefabriek

Westzijde 168

Woensdag 20.00 - 21.00

Meer informatie vind je op https://danceconnects.nl  

Neem contact met ons op via info@danceconnects.nl of 020-2611058.

We zijn telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. Op woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. 

Stichting Dance Connects is een non-profitorganisatie, ondersteund door o.a. Gemeente Amsterdam, Gemeente Zaanstad, Fonds voor Cultuurparticipatie, Lang Leve Kunst Fonds, Oranjefonds en VSBfonds.


Het-mysterie-van-het-alledaagse.

Dagelijks t/m 21 mei 2024 10.00 - 17.00 uur

t/m 21 mei zijn er in het Zaans Museum elf schilderijen te zien van de Zaanse kunstenaars Jaap Kaal en Cornelis Koning. Zij drukten in de eerste helft van de 20e eeuw een stempel op het artistieke klimaat van de Zaanstreek.

Beiden zijn geboren in 1893, in hetzelfde dorp. De een was een arme wees en de ander was de zoon van een ondernemer. Jaap Kaal en Cornelis koning waren sinds hun kindertijd boezemvrienden. Kaal ging na de lagere school werken terwijl Koning studeerde om dominee te worden. Totdat beiden geroepen werden tot het kunstenaarschap.

De vrienden raakten gefascineerd door het alledaagse. Een leven lang drongen ze dieper door tot de kern van het zichtbare, voorbij de uiterlijke schijn. Met de intensiteit van hun grote inspiratiebron  Rembrandt en met dezelfde liefde voor mens en natuur van hun grote voorbeeld Van Gogh.

Meer info klik hier 


Nieuw, Film in De Vuister

Het Zaans en het Nederlands filmarchief is van onschatbare waarde en herbergt een eindeloze hoeveelheid films. Dat zijn pareltjes bij die je graag nog weer eens zou willen zien. Wat is nu een beter moment dan een heerlijke zondagmiddag?
Daarom draaien we op zondagmiddag, 25 februari weer een film in Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan uit het Zaanse Filmarchief met een korte toelichting en wat bijzonderheden om tijdens het kijken extra op te letten.  De film start om 14.00 uur, zaal open 13.30 uur, entree € 2,50. Voor meer info of aanmelden 075-6156814, 
info@devuister.nl


Het fortuijn in het molenmuseum.

Dagelijks t/m 28 april 2024 12.00 - 17.00 uur

Het Fortuin. De tragische geschiedenis van een papiermolen

Sinds 1720 werd er in molen Het Fortuin wit papier gemaakt. Het behoorde tot het beste papier in de wereld. In 1837 besloot de firma Van Gelder Schouten om de fabricage te mechaniseren. Er werden stoomketels en een papiermachine aangeschaft. En toen ging alles mis. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe Het Fortuin uiteindelijk in vlammen op ging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen.

Meer info klik hier 


Eetcafé in buurtcentrum De Vuister

 

Op donderdag 22 februari van 18.00-20.00 uur kunt u weer genieten van een heerlijk driegangendiner in Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan. Wil je mee-eten en neem gerust je familie, vrienden of buren mee. Wel graag even aanmelden! Dit diner wordt bereidt door een team van enthousiaste vrijwilligers die iedere keer weer een afwisselend diner voor u samenstelt

Voor de € 8.50 pp. hoeft u het niet te laten.

U dient zich van te voren aan te melden, Ada Wechgelaar, 06 28233933 of mail naar awechgelaar@gmail.com


Weidevogels spotten bij Fort Krommeniedijk

De weidevogels zijn weer in het land. Bekijk ze vanaf Fort K'IJK tussen Krommenie en Uitgeest.

Boswachters van Landschap Noord-Holland verzorgen twee zondagen vanaf Fort K'IJK een speciale weidevogel/grutto kijkochtend.
Onze nationale vogel, de grutto strijkt namelijk elk jaar neer in de weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk.

Het is een geweldig vogelspektakel dat je niet wilt missen.

Vele vogels profiteren van de inundatie!

Doordat de weilanden afgelopen periode onder water zijn gezet, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar.
De wormen die in de grond leven komen door het water omhoog en die zijn weer een belangrijke voedselbron voor weidevogels.

Niet alleen de grutto profiteert hiervan maar ook andere steltlopers en eenden. In totaal wel 40 verschillende vogelsoorten. Zij verzamelen zich met vele honderden op de weilanden rond het fort.

Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan.
In 2023 hebben boswachters Chris en Hans van Landschap Noord-Holland een podcast opgenomen met de titel "Zo leer je snel 10 weidevogels kennen".

Een prachtige voorbereiding van de kijkochtend. Zie daarvoor: https://www.landschapnoordholland.nl/weidevogelpodcast

Neem vooral een verrekijker mee om er nog meer van te genieten!

Ga je mee? Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl


Wanneer: zondag 25 februari en zondag 3 maart van 9.30 tot 11.00 uur

 

Waar: Fort K'IJK, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

 


Livius-cursus ‘Helden en heldendichten’ in Wormerveer
Buurtcentrum De Lorzie Marktstraat 3.


De Mesopotamiërs hadden het Gilgamesj-epos en de Grieken hadden de Ilias en de Odyssee. De Romeinen hadden de Aeneis. De Franken hadden het Roelandslied en in het Duitse Rijk hadden ze het Nibelungenlied. Het zijn stuk voor stuk prachtige teksten die van generatie op generatie werden voorgedragen, gelezen, bewonderd en geïmiteerd. In deze cursus lezen we wat gedeelten uit deze oude heldenliederen. Ze blijven ons aanspreken. Blijkbaar schuilt er in de aloude epiek iets universeels…
Livius verzorgt al vele jaren laagdrempelige lezingen en cursussen in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Docent is oudhistoricus Jona Lendering, wetenschapsjournalist en auteur van verschillende boeken over oude geschiedenis. Enige voorkennis is voor deze cursus niet per se noodzakelijk.

Buurtcentrum De Lorzie

Marktstraat 3

1521 HS Wormerveer

Donderdag 22 februari 2024

13:30 – 15:30 uur; zaal open 13:15 uur

Kosten: € 95

Reserveren via: www.livius.nl

Informatie: 06-5570.7889

Foto: Anita Bronner


Treinbeurs-in-koog-aan-de-zaan.

 • Zondag 10 maart 2024 09.45 - 14.15 uur
 • Zondag 29 september 2024 09.45 - 14.15 uur
 • Zondag 8 december 2024 09.45 - 14.15 uur

Op zondag 21 januari aanstaande vindt alweer de modeltreinbeurs te Koog a/d Zaan plaats in buurthuis De Vuister, Molenwerf 44 te koog a/d Zaan.

De beurs in Koog is een begrip en bestaat al meer dan 30 jaar.

Er is weer volop belangstelling van deelnemers die uit alle windstreken van Nederland komen. Op de beurs kan men snuffelen tussen kramen met allerlei gebruikte treinen en andere spoorse zaken, en even lekker bijpraten over deze oude hobby die begonnen is met opwindtreintjes en tegenwoordig gestuurd wordt door de modernste digitale technieken.

De bezoeker kan hier terecht om uitbreiding te vinden voor de modelspoorbaan of overtollige spullen te verkopen. Wat de een niet meer gebruikt kan voor de ander wellicht nog goed van nut zijn.

Aanbod

Er zal een aanbod zijn van (gebruikte) treinmodellen, railmateriaal, toebehoren en literatuur van de meeste merken. Op de beurs kunnen (gebruikte) treinen geruild, verkocht en gekocht worden. Hobbyisten die met een probleem op modelspoorgebied zitten kunnen mogelijk een antwoord op hun vragen krijgen.

Meer info klik hier 


Seniorenbingo in De Vuister

Seniorenvereniging Zaanstreek organiseert in samenwerking met Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan op vrijdag 1 maart van 13.330-15.30 uur een Seniorenbingo voor leden en niet-leden. De gezelligheid staat voorop, de kosten zijn laag, leden € 3,50 en niet leden € 4,50 per bordje. Ook deze keer zijn er weer veel leuke prijsjes. Aanmelden is niet noodzakelijk. Kom gezellig langs en neem ook iemand mee. Inschrijven is niet nodig, gewoon vrije inloop.
Voor meer informatie: Yvonne van Zon www.seniorenverenigingzaanstreek.nl


Ontdek de Kalverpolder met Staatsbosbeheer en St. Kalverpolder.

 Vlak voor het broedseizoen begint, geeft Staatsbosbeheer in samenwerking met de vrijwilligers van Stichting de Kalverpolder twee keer een unieke excursie door het natuurgebied achter de Zaanse Schans. Ontdek de weidevogels, de prachtige veenweidennatuur en leer over het werk dat wordt gedaan om dit landschap zo te houden.

 De Kalverpolder is een uniek staaltje Zaans landschap. Een polder met veenmosrietland en weidevogelgrasland vlak achter de dichtbebouwde en industriële rivier de Zaan. Van oudsher heeft deze polder een uniek verkavelingspatroon. Op een luchtfoto kun je goed zien hoe alle perceeltjes zijn ontstaan doordat mensen sloten zijn gaan graven vanaf de randen van de veenmosbulten en vanaf de oevers van de Zaan. Dit unieke landschap met haar bijzondere dieren en planten houden we in stand met de @stichtingkalverpolder. Een bevlogen groep vrijwilligers werkt hier jaarlijks door te maaien en het maaisel af te voeren. Zo zorgen ze ervoor dat de landjes niet te voedselrijk worden en niet dichtgroeien met struiken en bomen. Anders zou hier alleen maar braam, berk en riet staan. Een van oudsher cultuurlandschap dat veel ruimte geeft aan biodiversiteit.

 Je kunt van deze polder genieten door het Schanszichtpad af te lopen. Je wandelt dwars door de polder met een prachtig uitzicht op de windmolens van de Zaanse Schans. Let goed op of je tussen het riet nog een roodborsttapuit of een baardmannetje ziet zingen. En binnenkort arriveren ook de rietzangers en blauwborsten weer.

 Op het plasdrasveldje aan het einde van het Schanszichtpad is jaarlijks dé plek om de eerste weidevogels en met name grutto's te zien. Maar stop voordat je daar bent even bij het Natuurpark van Stichting Kalverpolder om te zien en te lezen over de werkzaamheden die de stichting doet.

 Wil je de polder en het pad ten volle beleven? Geef je dan op voor een van onze excursies in samenwerking met Stichting Kalverpolder eind februari en begin maart. Daarna, vanaf de start van het broedseizoen, sluiten we het pad af zodat er in alle rust gebroed kan worden.

Kijk op de site van Staatsbosbeheer Waterland voor alle activiteiten

 Ontdek de Kalverpolder

Zaterdag 24 februari

10.00 – 12.00 uur

Leeftijd: vanaf 10 jaar

Volwassenen: € 7.50

Kind t/m 12 jaar: € 5.00

Meer informatie en aanmelden:

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/ontdek-de-kalverpolder

 

Weidevogels van de Zaanstreek

Zaterdag 9 maart

10.00 – 12.00 uur

Leeftijd: vanaf 12 jaar

€ 7.50

Meer informatie en aanmelden:

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/weidevogels-van-de-zaanstreek


Muziek en musici die mensen in het hart raken.

De leden van het Utrecht String Quartet doen wat ze de afgelopen 30 jaren steeds met enorm veel passie hebben gedaan: volledig toegewijd de mooiste kamermuziek spelen. Ze treden niet alleen wereldwijd en op de belangrijkste podia in Nederland op, maar ook met plezier op kleinere podia in eigen land, zoals zaterdag 24 februari in Jisp.

 

De vier musici vinden elkaar in hun diepste drijfveer om kamermuziek te maken: een fantastische ervaring creëren die mensen in het hart raakt, met als uitgangspunt mooie muziek en bijzondere componisten. De jeugdige bravoure uit de beginperiode is na dertig jaar verrijkt met de kracht van intens samenzijn en inzicht.

 

Dit strijkkwartet beleeft veel plezier aan het spelen van bekende muziek en zijn zich er terdege bewust van dat grote componisten tijdloze meesterwerken schreven. Het Utrecht String Quartet heeft echter ook een uitstekende reputatie verworven met de zoektocht naar zoekgeraakt en vergeten repertoire en met hun samenwerking met hedendaagse componisten. In Jisp spelen ze o.a. stukken van Van Bree, Martin en Beethoven.

 

De kaarten kosten € 20 per concert. Kaarten reserveert u via reserveren@concertjisp.nl of kijk op de site voor het telefoonnummer.

 

Bekijk de concertagenda en video’s van de musici op www.concertjisp.nl


Start-cursus.

 • Elke donderdag t/m 28 maart 202415.45 - 17.00 uur
 • t/m 6 april 2024 10.15 - 11.30 uur

Start cursus: Van elektron tot knipperlicht! 8-12 jaar
Donderdag 18 januari en zaterdag 20 januari start de wetenschapscursus Van elektron tot knipperlicht! 10 weken lang ontdekken kinderen wat elektronen zijn, wat barnsteen, licht, magnetisme en een aansteker daarmee te maken hebben. De kinderen onderzoeken en maken batterijen. Maken ze een stroomkring en solderen een elektronisch knipperlicht. Aan het eind presenteren de kinderen hun leukste experiment.

Meer info klik hier 


Bridgedrive op zondag in Buurtcentrum De Vuister

Op zondag 3 maart van 13.30-17.30 uur is er in Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan weer een gezellige bridgedrive voor alle bridgers. Bij voldoende belangstelling worden de beginners en gevorderden apart ingedeeld. Kosten €4,00 per persoon, incl. NBB-lidmaatschap. In elke groep zijn er dan voor twee paren prijsjes. Graag vooraf aanmelden. Els Riezenbeek 06 12060578 of bridgedrive@devuister.nl


MA 19 FEB: Bouw je eigen parachute! 9-14 jaar
Hoe maak je van simpele huis-tuin-en keukenmiddelen een waanzinnig mooi zwevende parachute?  Als je parachute klaar ga je hem testen in de hal van de broedplaats de Hoop. Een workshop van vliegkunstenaar Johannes Hogebrink!


Ma 19 feb 2024 11.00-12.30 u
Ma 19 feb 2024 13.30-15.00 u

Kind 9-14 jaar €13 / ZaansePas met MeedoenZaanstad € 1,50 
Volwassene €13 
Tickets www.hemlab.nl/reserveren/

HEMLAB, Barndegat 8, Zaandam

www.hemlab.nl | 06-17165114 | info@hemlab.nl


De-etsen-van-karel-wetselaar.

 • t/m 2 maart 2024
  Geopend: dinsdag t/m zaterdag: 9 uur - 17 uur

Galerie Staphorsius in Westzaan opent het nieuwe jaar met de tentoonstelling “De etsen van Karel Wetselaar”.

Karel Wetselaar (1935-2017) is met grafiek en foto's ruim vertegenwoordigd in de collecties van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn grafiek is ook te vinden in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Toch is deze veelzijdige en getalenteerde kunstenaar relatief onbekend gebleven. Het exposeren en verkopen van zijn werk was voor hem ondergeschikt aan het werken aan zijn prenten en aan het experimenteren en perfectioneren van zijn etstechniek in onder meer aquatint, droge naald en mezzotint. Hij heeft dan ook een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Naar eigen zeggen was hij meer geïnteresseerd in de mening van collega’s en van de experts van het Rijksprentenkabinet.

Wetselaar woonde in Krommenie en de polders daar vormden een grote inspiratiebron voor de graficus, die hij met een fijn gevoel voor detail en sfeer wist vast te leggen. Mist en sneeuw maakten de polders voor hem nog aantrekkelijker.

Ook zijn op de tentoonstelling etsen te zien van de vermaarde Amsterdamse graficus Willem Witsen (1860 – 1923), wiens werk Wetselaar zeer bewonderde. Ook wordt er grafisch werk getoond van een aantal van zijn Zaanse streekgenoten, zoals Gerrit de Jong, Frans Room en Willem Jansen.

Op de expositie zal ook een documentaire van Lucy Besson worden vertoond over Wetselaar en zijn werk. Het boek Karel Wetselaar, etser en fotograaf begeleidt de tentoonstelling en is bij de galerie verkrijgbaar.

Meer info klik hier 


Expositie-bam-1541.

 • Elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 25 februari 2024 10.00 - 17.00 uur

Artzaanstad presenteert in het kader van ‘De Zaanse Connectie’ de tentoonstelling BAM 1541. BAM staat voor Brian Elstak, Aron Kroes en Mounir Raji, drie kunstenaars geboren en getogen in hetzelfde kleine stukje Zaanstreek: Koog aan de Zaan, ofwel postcode 1541.

Is het toeval, of gaf de cijfercombinatie in het adres van hun ouderlijk huis misschien wel toegang tot een geheime inspiratiebron? Brian, Aron en Mounir, opgegroeid in hetzelfde postcodegebied, hebben alle drie succesvolle carrières in de kunst: als beeldend kunstenaar, als schilder en als fotograaf. De tentoonstelling BAM 1541 brengt hun totaal verschillende stijlen bij elkaar. 

Meer info klik hier 


Wandelen-met-de-camera-in-de-aanslag.

 

 • Zondag 24 maart 2024om 10.00 uur
  om 14.00 uur

Loop onder begeleiding van Marjolein Lensink, een in fotografie gespecialiseerde gids, een route tussen station Wormerveer en het Zaans Museum. Tijdens de wandeling van 4,5 km word je uitgedaagd de unieke contrasten van de Zaanstreek met je mobiel of camera vast te leggen. Wat is er te zien en hoe leg je dat zo mooi mogelijk vast? Een streek in beweging, waar industrie, wonen en natuur vechten om de ruimte. Fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard gingen de wandelaars de afgelopen jaren voor. Voor of na de wandeling bezoek je de tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging’ in het Zaans Museum, waarin Bert Verhoeff en David Galjaard foto’s tonen van een streek vol contrasten.

Meer info klik hier 


Zaans-inspireert.

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 16 februari 2024 09.00 - 21.00 uur

 

Neem een kijkje bij de expositie ‘Zaans inspireert’van de cursisten van Kinga Wieczorek in de Verkadefabriek aan Westzijde 168 in Zaandam! In de gangen het Fluxus-gebouw is werk te zien, iedereen is van harte uitgenodigd om langs te komen. 

Beeldend kunstenaar Kinga Wieczorek is volop actief in de Zaanstreek. Ze geeft verschillende schilderlessen voor beginnende schilders tot gevorderden, van jong tot oud. De komende tijd exposeren haar leerlingen in de Verkadefabriek. De kunstwerken laten een uiteenlopende kijk op Zaanstreek zien en zijn gemaakt vooral met acryl- en olieverf.

Deelnemende cursisten zijn: Jelena Abrosimova, Kees Adema, Marleen van Asten, Sandra Van Doorn, Annemieke Jager, Benno Lagerweij, Arrianne Naber, Sophie Nivard, Jomi Prins, Manita Schonewille, Robin Veenman, Fahriye Celik en Hilde Luyt.

Meer info klik hier 


Ox-alien-s-saentje-invasion.

Elke maand op de vrijdag, zaterdag en zondag van de maand t/m 3 februari 2024 15.00 - 18.00 uur

UNKnowN Art Gallery presenteert met trots de meest explosieve straatkunsttentoonstelling van het jaar: Ox-Alien's Saentje Invasion! Deze tentoonstelling, samengesteld door de legendarische Ox-Alien zelf, brengt een aantal van de beste straatartiesten uit heel Nederland naar Zaandam.

 


In het komende jaar blijft Atelier In de Hoge Hoed in Koog aan de Zaan een uitgebreid scala aan schilderworkshops en -lessen aanbieden voor mensen die lekker ontspannen creatief bezig willen zijn of hun artistieke talent willen verkennen of versterken. Of je nu je kunstzinnige vaardigheden wilt verbeteren of juist je creatieve potentieel wilt ontdekken, mijn workshops bieden diverse technieken en onderwerpen. Van het experimenteren met gemengde technieken tot het creëren van levensechte portretten met behulp van de Vullow-techniek.

 

Mijn workshops zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht je ervaring in schilderen. Ik geloof dat schilderen niet alleen een kunstvorm is, maar ook een heel fijne manier om rust en ontspanning in je leven te brengen. Het is een prachtige manier om het nieuwe jaar te starten, ongeacht je vaardigheidsniveau. Alle workshops en lessen zijn altijd inclusief het gebruik van materialen, verf, canvas etc. en een drankje en ook voor groepen te boeken, in het atelier in Koog aan de Zaan en op locatie, om je verjaardagsfeestje of een bedrijfsuitje te vieren.

 

In de schildercursus behandelen we wekelijks een nieuw thema en maak je een schilderij op een canvasdoek. Met een strippenkaart kies je zelf op welke dag je mee doet. Een proefles is altijd mogelijk. In de workshop Levensecht Portret Schilderen kan iedereen een prachtig portret van geliefde, kind, idool of huisdier schilderen met behulp van lichtprojectie. In de mixed media workshop maak je een werkstuk op een canvasdoek met gemengde technieken. De Ontspannen Schilderen workshop op zondagochtend bied een heerlijk rustmoment. Wil je de basisbeginselen van het schilderen met acrylverf onder de knie krijgen, dan is de Startersles een goed start. In de schoolvakanties en 1 keer per maand op zondagmiddag kunnen ouders en grootouders samen met hun (klein-)kinderen komen schilderen. In de keramiekcursus neemt Femmy Veeloo je mee in de wondere wereld van keramiek. En we gaan ook lekker door met de schildercursus voor kinderen van 8 t/m 13 jaar op woensdagmiddag.

 

Programma voor januari, februari en maart 2024

 

Meer informatie en aanmelden voor de lessen en workshops kan op www.indehogehoed.nl of door een Whatsapp-bericht te sturen naar Fiona 06-50428820

Druk op de foto's om ze te vergroten.


Fred-sanders-en-irina-chepik.

Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 5 maart 2024 09.30 - 16.00 uur

 

Voor elke roman van Fred heeft Irina, zijn partner, de kaft geschilderd.

Ze heeft meer schilderijen gemaakt.

Ze verkent haar mogelijkheden, zolas Fred in zijn romans.

De boeken van Fred zijn te koop uit voorraad, QR-code of intekenlijst.

Bedrukt Behang Irina’s schilderijen: bestellen met formaat op intekenlijst.

Fred Sanders https://www.linkedin.com/in/sandersfred/

Wormer Jeugdroman 2020: ‘Lijk in het Trilveen’ – te koop: https://www.bravenewbooks.nl/books/236418

Vervolg in 2021:  ‘Cacaogeheim aan de Zaan’  –   te koop: https://www.bravenewbooks.nl/books/247873

Jeugdroman in 2022: ‘Zwarte rijst in de polder’ –  te koop: https://www.bravenewbooks.nl/books/276817

Nieuwste roman stormvloed epos 2023 ‘Uitdam’ – te koop: https://www.bravenewbooks.nl/books/311


Monet-met-verschillende-technieken.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag 12.00 - 16.45 uur

Wij van het kunstatelier van THUIS met zorg Zaanstreek hebben ons laten inspireren door schilderijen van Monet. We hebben hiervoor verschillende technieken gebruikt: keramiek, schilderen en etsen komen aan bod. We hebben genoten om samen deze expositie tot stand te brengen en willen de resultaten graag delen!

Meer info: https://thuismetzorg.nl/begeleiding-en-dagbesteding/


Bronnen: toegestuurd materiaal diverse persberichten en diverse uitgaande pagina's.