Koken met Mischa Faverey Kitchen Zero.


19-10-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Avocadosalade met gerookte kip.

Het geheel bestaat uit de Avocadopuree, de salade erbij en een lekkere honingdressing.

Voor de avocadopuree:

2 avocado's geschild en ontpit.

Een eetlepel citroensap
Een half uitje zeer fijn gehakt. Een teen knoflook fijn geperst Een stukje geroosterde paprika fijn gehakt3 of 4 theelepels tabasco Een eetlepel olijfolie Zout Grof gemalen peper
Pureer de avocado's. Meng Citroensap, Olijfolie, gehakt uitje, knoflook paprika, tabasco zout en peper er doorheen.

Plaats in de koeling totdat je dit weer nodig hebt om de salade compleet te maken.

Voor de salade:

Een paar mooie frisse bladen IJsbergsla of Hollandse sla

Half uitje in ringen gesneden

Een tomaat in partjes gesneden

Een paar plakjes komkommer

Een filetje gerookte kip (ik haal dat bij de Aldi) In dunne plakjes gesneden

Een ons Hollandse garnalen gewassen en uitgelekt

Een ons uitgebakken spek.

Fijn gehakte peterselie

Peper

Zout

Plaats een portie avocadopuree in het midden van de slakom

Garneer hier de sla en overige groenten omheen

Doe daar de gerookte kipplakjes bij.

Meng de garnaaltjes met wat peper en zout en garneer deze rondom de Avocadopuree.

Doe er een paar reepjes uitgebakken spek bij. 

De uiringen er overheen leggen

Bestrooi met peterselie.

De dressing:

Voor deze dressing meng ik:

Een eetlepel geroosterde sesamolie

4 eetlepels olijfolie

een eetlepel Worchestershiresaus

een eetlepel witte azijn

twee eetlepels honing

een half geperst teentje knoflook

zout

gemalen zw peper

De dressing is voornamelijk bedoeld voor de gerookte kip maar misstaan zeker niet bij de rest van de salade. Het staat de kok natuurlijk vrij om voor een andere dressing te kiezen of anderszins te variëren met componenten van de groenten.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


13-10-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Geroosterde beenham.

Nodig:

1 beenham van ca 1000 gr. Ik bedoel hier de verpakte naturel beenham die regelmatig in de koeling van de supermarkt ligt. Maar laat niets je weerhouden om ook eens een echte ham met bot bij de slager te scoren voor dit recept. Vanzelfsprekend worden de hoeveelheden in de receptuur dan ook wel wat groter.

4 tenen knoflook

1 ui

2 tl korianderzaad

2 tl komijnzaad

50 gr roomboter

4 el slaolie

1 dl suikerwater

Voorbereiding:

Verhit de oven voor op 180 á 190 graden.

Kneus de ontvelde knoflook.

Hak de ui grof.

Rooster de koriander en de komijn kort in een droge pan tot deze lekker gaan geuren.

Bereiding:

Verhit de boter en de olie niet te heet in een hoge braadpan. Temper de vlam naar matig.

Voeg de kruiden, ui en knoflook toe.

Fruit een minuut of 2 zachtjes. De bedoeling is dat de

ingrediënten hun smaak en flavour aan het vet afgeven maar niet verbranden.

Verhoog het vuur naar half hoog.

Voeg de beenham toe en schroei deze helemaal rondom tot ie net niet bruin begint te worden. Wentel de beenham hierbij lekker door het bakvet en de kruiderij.

Zet het vuur uit. Verwijder de beenham ui de braadpan en plaats deze in een passende ovenschaal of braadslee.

Plaats deze halfhoog in de oven. Gebruik geen hete lucht maar gas of elektrisch.

Sluit de oven en laat de beenham gedurende 45 tot 60 minuten roosteren. Het is een spel tussen jou en de oven hoe snel het roosterproces verloopt. Te hoge temperatuur en je ham is bruin voordat ie gaar is en te lage temperatuur maakt de ham langzaam gaar maar het korstje wordt niet echt lekker smakelijk en knapperig.

Zet het bakvet uit de braadpan in een schaaltje gereed voor verder gebruik.

Keer de beenham om de 10 á 15 minuten en bedruip deze dan ook gelijkmatig met het bakvet.

Zet gedurende het laatste kwartier de ovenstand over op grillstand en grill op vol vermogen de buitenzijde van de beenham bruin en knapperig. Keer de ham herhaaldelijk. Smeer intussen wat suikerwater over de bovenzijde en let op dat dat niet te ver carameliseert. Als het goed is krijg je zo een knapperig korstje.

Haal de beenham uit de oven en verpak deze direct strak in een dubbel gevouwen vel aluminiumfolie. Laat de beenham 20 minuten rusten.

Opdienen:

Open daarna het folie, giet evt uitgelopen vleessap in een schaaltje en meng een beetje van het bakvet uit de ovenschaal hierbij.

Snij de beenham in zeer dunne plakjes en serveer in z’n simpelste vorm met een stokbroodje, een paar hardgekookte eieren en eventueel een paar lepels van de jus. Sommigen geven de voorkeur aan geroosterd brood of een warm Surinaams puntje met als saus mosterdsaus of honing-mosterdsaus… Zie maar…

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


6-10-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Spaghetti met Spinazie

Nodig:
1 pak Spaghetti
50 gram roomboter
1 ui klein gesnipperd
1 tomaat grof gesneden

Bereiding:
Kook de Spaghetti volgens voorschrift op de verpakking.
Giet de Spaghetti af en laat deze onder een deksel staan.


Smelt intussen de boter in een ruime pan.
Fruit de ui in de hete boter.
Voeg de tomaat er aan toe.
Na een minuut kan de gekookte spaghetti erbij.
De spaghetti mengen met de gebakken ui en tomaat, op laag vuur.
2 tot 4 flinke handen verse gewassen spinazie door de spaghetti mengen.

Eventueel afmaken met zout.

Hou de spaghetti gereed voor gebruik met vlees, saus en groenten van je eigen keus.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


29-9-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Gehaktballetjes outdoor.

Nodig:
500 gr rundergehakt.
1 ui gesnipperd.
3 of 4 tenen knoflook geperst.
Een flinke teen Laos gemalen.
Een stukje gember, gemalen.
Olie.
2 el Sojasaus.

Heb je een blendertje dan kunnen laos en gember daarin tezamen met de olie en de sojasaus snel en efficiënt vermalen worden. Om het blendertje te helpen is het soms raadzaam om de bestanddelen voor te snijden.

Nodig voor de groenten:
Gesnipperde ui.
Gehakte of geperste knoflook.
Een paar handjes voorgekookte sperziebonen.
Gesneden puntpaprika.
Grof gesneden Chinese kool.
Een handje gesneden lenteui.
Verse taogé

Nodig voor de groentensaus: 
een gesnipperde banaansjalot,
een teen knoflook,
een el tomatenpuree,
2 tl mosterdpoeder,
1 tl chilivlokken,
een el sojasaus,
een el ketjap,
zout en zwarte peper.
Bak het in deze volgorde en breng het op dikte met een beetje water waarin wat maizena is vermengd.

En ook voor de rijst is er niks smakelijkers dan een lekkere satésaus. Meestal gebruik ik een saus van mijn toko. Een milde satésaus of als je van pittig houdt, een beetje Petjilsaus.

Bereiding balletjes:
De uien en het gemalen kruidenmengsel meng je door het gehakt.
En dan ga je er mooie balletjes van draaien.
Kies bij voorkeur voor balletjes die 40 tot 50 gram wegen.

Uit een pond gehakt draai je een mooi bordje vol balletjes.


Ik grill de balletjes op een kolenbbq aan tafel gaar.
Let er wel op dat je ze regelmatig keert. Vooral in het begin als de kolen nog vers zijn kan het allemaal wat snel verlopen met alle verkoolde teleurstellingen tot gevolg.
Maar met wat aandacht, zal het resultaat je niet tegenvallen.

Vaak wordt er een bijbehorende pan of wok bij geleverd, maar als je zelf een passende pan hebt kun je al heel goed aan de gang met wat roerbakgerechten.
In dit geval bakte ik wat voorgesneden groenten in een paar lepels maiskiemolie.

Kies voor mijn groentenrecept of voor een eigen samenstelling van groenten.
Bak de hardste groenten als eerste of kook ze voor.
Na enige tijd roerbakken gaat pas als laatste de verse taogé erin.
Haal de groenten er vrij vlot weer uit om de knapperigheid te bewaren.

En deze keer serveerde ik het gerechtje met koude kleefrijst. Die kleefrijst haalde ik als rijstbuiltjes bij de toko. Het heet ook wel Lontongrijst.

Ketanrijst is ook lekker, maar wel iets (niet veel) bewerkelijker. Zie daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.

Al met al heb je dan een mooi bordje van een van de eerste voorjaarsbarbecues.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


22-9-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Uiensoep met kip en Noodles (4 pers)

5 uien kleingesneden
2 tenen knoflook fijngehakt
1 bosje Choy sum grof gehakt
1 spaanse peper ontpit en in dunne ringetjes gesneden
2 el oestersaus
4 el bloem
3 el Olijfolie

Fruit ui en knoflook in de hete olie glazig.
Voeg de choy sum toe
Voeg de spaanse peper toe
Voeg de bloem langzaam onder roeren toe.

Voeg de oestersaus toe
Goed roeren en de massa een half uurtje zachtjes laten pruttelen. Indien het aanbakt kun je een paar eetlepels water of van onderstaande bouillon toevoegen.

Trek in een minuut of 40 bouillon van:
1,5 liter water
4 kipfilets
een flinke hand gehakte selderie
1 doosje Maggi smaakmaker kipsmaak.
kruidenbuiltje of thee-ei gevuld met:
5 pimentkorrels,
5 kruidnagels
4 salamblaadjes

Als de bouillon op smaak is verwijder je het kruidenbuiltje en de kip.
Voeg de zachtgepruttelde uitjes aan de bouillon toe. Laat het geheel nog even 5 minuten zachtjes verhitten.
Kijk of de soep goed op dikte is. Te waterig is niet ok. Het mag best een dikke gebonden soep worden. Desnoods met een paar lepels allesbinder of in koud water opgeloste maizena op dikte brengen.

Optioneel:
Snij 2 flinke stronken baby paksoy in de lengte in vieren.
Snij een halve ui grof
Verhit wat olie
strooi wat zout in de olie
Bak de ui snel in 15 sec hierin
Voeg hier de baby paksoy aan toe
Bak de paksoy in ca. 1 of 2 minuten rondom.
Ik heb hier ook wat winterpeen bij gebakken.
Je kunt evt. ook taugé hier bij doen als je het vuur hebt uitgedraaid. schep de taogé door de nog hete inhoud van de wok.

Kook 4 plakken noodles in 3 of 4 minuten gaar.
Laat uitlekken en verdeel in een hoopje over 4 soepkommen.
Schep de soep hier overheen. Zorg dat er wat noodles bovenuit steken
Leg een partje Baby Paksoy bovenop de noodles
Snij de kip in dunne plakjes en verdeel deze over de soepkommen bij de Paksoy.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


15-9-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Eenvoudige gebakken rijst.

Echt een eenvoudig gerecht om wat kliekjes mee om te toveren tot een lekker hapje. Onderstaand de basis zoals ik die ooit gebruikte. Het staat een ieder vrij om daar van alles aan toe te voegen zoals stukjes prei, selderie, garnaaltjes, stukjes kiprestjes, gesneden varkensvlees of gesneden ham. Altijd als laatste de rijst toevoegen.

Nodig:
2 á 3 volle borden gekookte afgekoelde rijst. Goed los geroerd.
Een ui klein gesneden.
een teentje knoflook geperst.
Een stukje rode paprika, klein gesneden.
5 eieren.
3 el olie

Een goed hete wok.
Zout
Zwarte peper

Bereiding:
Zorg in ieder geval dat de rijst goed los geroerd is. Dat lukt het beste als de rijst al is afgekoeld en bij voorkeur een nacht in de koelkast heeft gezeten.

Verhit de wok zo heet mogelijk! Als dat niet lukt, dan bij voorkeur een goede anti-aanbakpan gebruiken.

Verhit de olie.
Bak de gesneden ui en knoflook gedurende een minuut in de hete olie.
Voeg de paprika toe en bak deze ook even mee.
Voeg de eieren toe en roer deze in de pan tot brokken roerei.
Als de eieren halverwege gestold zijn, de rijst toevoegen.
Goed roerbakken. Je moet de rijst horen knetteren in de pan! Maar dan wel goed blijven omscheppen.
Zout en zwarte peper toevoegen.

Serveren met groenten, saté, spareribs of balletjes gehakt. Ook lekker met vis of gewoon in een schaaltje als tussendoortje.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


1-9-2024

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Gamba's in Hoisinsaus

Nodig:
6 Black Tiger Gamba's maat 8/12 Gepeld en de darm verwijderd.
1 klein uitje gesnipperd
1 teen knoflook fijngewreven
1 kleine tomaat klein gehakt
2 tl vegetarian mushroomsauce
2 tl hoisinsauce
1 el Shaoxin rijstwijn
olie
1 el roomboter
half glaasje water met een tl maizena erin opgelost

Bereiding:
Verhit de olie en de boter.
Fruit de ui en de knoflook.
Bak de tomaat mee.
Als de tomaat enigszins gaat indrogen voeg je de gamba's toe.
Roerbak alles in 1 minuut.
Voeg de Mushroomsauce en de hoisinsauce toe en roerbak nog eens een minuut goed.
Breng de jus op dikte met het water en wat maizena.

Direct opdienen.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 25 Augustus.

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Spekpizza broodjes.

250 gr tarwebloem gezeefd

kopje lauw water

2 tl suiker

2 tl gedroogde gist

200 gram zuurkoolspek

Bak de spekblokjes bijna gaar in een beetje vet.

Zeef het vet hierna goed af.

150 cc melk

zout

1 ui in ringen gesneden

tomato frito

Geraspte kaas

zeezout

zwarte peper

Oven op 200 graden voorverwarmen

Suiker en gist in het kopje water mengen en 10 tot 15 minuten wachten.

Maak een kuiltje in de bloem en voeg al knedend gist en melk toe tot er een soepel deeg ontstaat. Kneed 10 minuten lang.

Laat het deeg een half uurtje rijzen.

Maak balletjes ter grootte van een ei.

Rol deze uit, langwerpig of rond, naar behoefte.

Leg deze op een vel bakpapier op een bakplaat.

maak een topping bestaande uit achtereenvolgens: tomato frito, ui, gebakken zuurkoolspek, geraspte kaas, zeezout en zwarte peper.

Plaats de bakplaat met de pizza's in de oven en bak ze in 20 minuten tot er een goudbruine rand deeg ontstaat.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 18 Augustus

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Stamppotje doperwtjes met Prei.

Nodig:

100-250 gr. gram prei. Harde delen rigoreus verwijderd

2 takjes selderie fijngehakt

½ pond gehakt

1½ ui gesnipperd

1 hardgekookt ei

250 gr doperwten Bonduelle diepvries

Roomboter

1 maggiblokje (cubes) Proef om er zeker van te zijn dat het geen slappe hap wordt.

Nootmuskaat

Zwarte peper

Een pond kruimig gekookte aardappelen. Kook en pureer deze als laatste. Dan heb je lekker zachte en luchtige aardappelpuree.

Bereiding:

Verhit 25 gr roomboter

Bak het gehakt met een uitjes rul.

Voeg de prei toe en laat dit 5 minuten sudderen met deksel op de pan

Voeg de bevroren doperwten toe en laat alles onder af en toe omscheppen 10 minuten garen.

Voeg het verpulverde maggiblokje toe.

Peper en nootmuskaat toevoegen

 

Kook het ei in 10 minuten hard.

Kook de aardappelen in ca 25 minuten zacht.

Verhit 200 ml volle melk

Voeg hier 25 graam roomboter aan toe.

Stamp de gare en nog warme aardappelen fijn en voeg de helft van de melk toe.

Mix met een elektrische garde tot en er luchtige puree ontstaat. Voeg melk toe tot de puree de juiste consistentie heeft.

 

Hak selderie fijn.

Hak een half uitje fijn.

Voeg dit met het gehaktmengsel toe aan de aardappelpuree.

Meng de massa luchtig tot stamppot.

 

Garneer met het gekookte ei.

Serveren met gehaktballetjes en smeuïge jus, biefstuk, spekkies varkenshaas of en andere lekker stukje vlees van je keuze! Belangrijk is de beschikbaarheid van voldoende jus.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 11 Augustus

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Tjauw min.

Miegerechten zijn meestal bijgerechten net zoals rijst, aardappelen, cassave of pasta. Vaak maakt men mie, maar ook nasi van kliekjes vlees van de vorige dag. Maar voor een vers hoofdgerecht, en zeker voor een feestmaal kies je natuurlijk voor verse ingrediënten. Tjauw min kennen we ook als Chow Mein of Chow Min.

Ingredienten:

500 gr. Chinese mie

Geroosterd varkensvlees en/of geroosterd kippenvlees. De kliekjes van gisteren zijn ook goed. (receptuur zie elders in

 

Makkelijk Koken)

3 tenen knoflook

200 gr. Fachong (Chinees worstje van kip of liever nog varkensvlees,)

1 bosje kaisoi, paksoy, Choy sum of een andere stevige groente. (In noodgevallen gebruik ik zelfs andijvie!)

1 ui

fijngesneden selderie

kippenbouillonblokje

zout

1 tl 5-spices powder

mespunt Ve-tsin/Monosodium Glutamaat/adji-no-moto (De wildste verhalen doen hierover de ronde. Bedenk dat je overal ziek van kunt worden als je er teveel van gebruikt. Bij twijfel gewoon niet gebruiken)

1 theel. suiker

 

ABC Salty Soy Sauce Keçap asin

4 el ABC Salty Soy Sauce Keçap asin Deze sauce is dunner en lichter en smaakt wat minder zwaar maar kan vervangen worden door 2 el van de bekende dikkere Ketjap asin vermengd met 2 el soy sauce van Yellow Label. De Tjauw Min wordt dan wel wat donkerder van kleur.

Olie

 

Bereiding:

Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing.

Spoel ze goed af met koud water en laat ze uitlekken. Als je de mie te warm verwerkt kan de tjauw min zuur gaan ruiken/smaken.

Was de groente en snij deze in grove stukken

Gebruik een deel van het vlees om in kleine stukjes te snijden. Hou de rest apart en snij deze later in hapklare brokken of plakken om bij de mie te serveren.

Ui en knoflook fijn snijden.

 

Bakken:

Verhit een wok en voeg een paar eetlepels olie toe.

Bak de ui en knoflook in de hete olie.

Voeg het kleinste gedeelte van het vlees toe.

Voeg de in plakjes gesneden fachong toe.

Voeg verpulverde maggiblokjes, 5-spices powder, suiker, ve-tsin, ABC soy sauce toe.

Doe er dan de mie bij en roer het geheel voortdurend goed om zodat de mie wordt gebakken.

Op het laatst vlak voor het vuur uit kan schep je de groenten er doorheen, zodat de groenten knapperig blijven.

 

Serveer met de rest van het geroosterde vlees in dunne plakjes gesneden en tafelzuur van bv. Gesneden komkommer.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 4 Augustus

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Gesneden varkensvlees met laos en groenten

Nodig:
500 g varkensvlees. Varkenshaas, Schnitzel, filet, procureur, afhankelijk van je voorkeur voor vet.
4 el olie
1 ui grof gesneden

Voorbereiding:
Snij de ui grof
Snij het vlees in zeer dunne schuine plakjes.

Pureer in een blendertje of met een rasp: 2 tenen knoflook samen met
1 teen gember, 1 teen verse laos, 2 el sojasaus en 2 el suiker

Snij in hapklare stukken:
2 lente uitjes
1 bos paksoy of 6 stronken babypaksoy
1 bakje taogé
8 shitake paddestoelen
3 takken selderie

(Voor een pittige twist bak je een stukje Adjuma peper of sambal oelek mee.)

Voor de saus een kopje water
1 el maizena opgelost in een beetje koud water
1 el suiker

Bereiding:
Verhit wat olie in een zeer hete wok.
bak de uien in 30 seconden.
Voeg er de gepureerde specerijen bij en roerbak 30 seconden goed heet!
Voeg het vlees toe en bak alles onder flink door scheppen tot het vlees overal is dichtgeschroeid.
Voeg dan meteen de groenten erbij Begin met de Shitake en voeg de taogé als laatste toe. Die roer je hooguit 15 seconden door de hete massa. Hou je groenten knapperig. Laat ze niet slap worden!
Schep het gerecht grotendeels uit de wok op een schaal.
Blus de rest in de pan af met wat water.
Roer alles aanzetsels goed los.
Los de suiker erin op
Voeg wat opgeloste maizena toe om de saus te binden.
Om donkerder te maken kun je wat sojasaus toevoegen.
Giet een beetje van de dikke saus over het gerecht.
Het gerecht hoeft niet te 'zwemmen' in saus.

Serveren met Mie of witte rijst.

 


Zondag 28 Juli 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Vissoep Suzuka.

Benodigdheden en voorbewerking:
3 liter water
2 of 3 kg kop en graat visafval
1 grote teen laos kneuzen
1 grote teen gember kneuzen
1 grote teen kunir kneuzen
1 tak sereh kneuzen
1 grote ui grof gesneden
3 grote tenen knoflook kneuzen
3 maggi blokjes
1 el zeezout
3 el vissauce
6 takken selderie

Bovenstaande in een pan tegen de kook aan brengen en dan zachtjes 45 minuten laten trekken.
Je kunt ervoor kiezen om de hete bouillon later via een zeef in de soepkom over de ingrediënten te lepelen of eerst de bouillon te zeven door een schone doek of fijne zeef en dan pas op te dienen. De bouillon die je overhoudt kun je invriezen voor een volgende keer.

Verder nodig:
100 gr prei gesneden
50 gram winterpeen geschrapt en gesneden
1 rode puntpaprika gesneden
1 rode ui klein gesnipperd

Bovenstaande groenten 2 minuten op hoog vuur roerbakken en apart warm houden.

Onderstaande groenten snijden en ook apart houden.

100 gr Paksoy gesneden
4 lenteuitjes gesneden
Je kunt hier ook doperwten en taogé bij doen.
Apart gereed zetten.

Verder nodig:
100 gr Victoriabaarsfilet
100 gr zalmfilet
100 gr Pangafilet
Overigens voldoet elke andere stevige vis.
12 gamba's size 13/15 De rug opengesneden en de darm verwijderd
4 el bloem

4 el olie
4 el oestersaus
1 tl zwarte peper
1 el vegetarian mushroomsauce
1 blikje Po-Ku Mushroom uitgelekt en gesneden
1 rood pepertje klein gehakt
4 nesten gekookte noodles

De vis in grote hapklare blokken snijden.
Vis wentelen in de bloem met wat zwarte peper.
Een beetje olie verhitten in een koekepan.
De vis hierin snel op hoog vuur bakken.
De Po-Ku mushrooms toevoegen en een minuut meebakken.
Na 1 minuut de oestersaus, mushroomsauce en het pepertje toevoegen.
1 el water of iets meer toevoegen om de jus te maken en aanzetsels los te weken.
De vis met bijbehorende jus apart in een schaal warm houden.

Bak de gamba's in de nog hete pan in wat extra toegevoegde olie een paar minuten gaar. Maak ook nu met een paar el water wat bijbehorende jus, zet ze apart gereed en hou ze warm.

Plaats het benodigd aantal soepkommen op je aanrecht of op tafel.
Doe van de gebakken groenten, gekookte noodles, rauwe groenten, gamba's en de vis de gewenste hoeveelheid in een soepkom. Giet hier de hete bouillon overheen. Garneer met gehakte peterselie, bieslook of lenteui.

Proef hoe de verschillende smaken van noodles, groenten, vis, gamba's en champignons een heerlijke combinatie vormen.

Eet smakelijk!

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 21 Juli 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.

Deze zondag: Gehaktballetjes outdoor.

 

Nodig:

500 gr rundergehakt.

1 ui gesnipperd.

3 of 4 tenen knoflook geperst.

Een flinke teen Laos gemalen.

Een stukje gember, gemalen.

Olie.

2 el Sojasaus.

 

Heb je een blendertje dan kunnen laos en gember daarin tezamen met de olie en de sojasaus snel en efficiënt vermalen worden. Om het blendertje te helpen is het soms raadzaam om de bestanddelen voor te snijden.

 

Nodig voor de groenten:

Gesnipperde ui.

Gehakte of geperste knoflook.

Een paar handjes voorgekookte sperziebonen.

Gesneden puntpaprika.

Grof gesneden Chinese kool.

Een handje gesneden lenteui.

Verse taogé

 

Nodig voor de groentensaus:

een gesnipperde banaansjalot,

een teen knoflook,

een el tomatenpuree,

2 tl mosterdpoeder,

1 tl chilivlokken,

een el sojasaus,

een el ketjap,

zout en zwarte peper.

Bak het in deze volgorde en breng het op dikte met een beetje water waarin wat maizena is vermengd.

 

En ook voor de rijst is er niks smakelijkers dan een lekkere satésaus. Meestal gebruik ik een saus van mijn toko. Een milde satésaus of als je van pittig houdt, een beetje Petjilsaus.

 

Bereiding balletjes:

De uien en het gemalen kruidenmengsel meng je door het gehakt.

En dan ga je er mooie balletjes van draaien.

Kies bij voorkeur voor balletjes die 40 tot 50 gram wegen.

 

Uit een pond gehakt draai je een mooi bordje vol balletjes.

 

Ik grill de balletjes op een kolenbbq aan tafel gaar.

Let er wel op dat je ze regelmatig keert. Vooral in het begin als de kolen nog vers zijn kan het allemaal wat snel verlopen met alle verkoolde teleurstellingen tot gevolg.

Maar met wat aandacht, zal het resultaat je niet tegenvallen.

 

Vaak wordt er een bijbehorende pan of wok bij geleverd, maar als je zelf een passende pan hebt kun je al heel goed aan de gang met wat roerbakgerechten.

In dit geval bakte ik wat voorgesneden groenten in een paar lepels maiskiemolie.

 

Kies voor mijn groentenrecept of voor een eigen samenstelling van groenten.

Bak de hardste groenten als eerste of kook ze voor.

Na enige tijd roerbakken gaat pas als laatste de verse taogé erin.

Haal de groenten er vrij vlot weer uit om de knapperigheid te bewaren.

 

En deze keer serveerde ik het gerechtje met koude kleefrijst. Die kleefrijst haalde ik als rijstbuiltjes bij de toko. Het heet ook wel Lontongrijst.

Ketanrijst is ook lekker, maar wel iets (niet veel) bewerkelijker. Zie daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 14 Juli 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.
Deze zondag: Kipballetjes in Currysaus.

Nodig:

6 grote Kippendijenfilets

1 theelepel zout

1 theelepel zwarte peper

 

Meng een kruidenmengsel van:

1 theelepel knoflookpoeder,

1 theelepel uipoeder

1 theelepel gemalen komijn,

1 theelepel gemalen korianderzaad,

en 1 theelepel kaneel

5 of 6 eetlepels Engelse kerrie

 

2 uien die ik snipper

1 flinke handvol gehakte selderij

2 eetlepels maizena

4 tenen knoflook

1 vinger verse curcumawortel

1 teen verse gember

1 of twee rode pepers in ringetjes

 

2 tomaten in groffe blokjes

een paar takjes platte peterselie

1 lepel limoensap

1 eetlepel tomatenpuree

1 dl kookroom

4 eetlepels geraspte cocos.

1 eetlepel gula djawa die ik zelf raspte. Dat haal je bij de toko. Het zit in ronde schijven in plastic verpakking.

En 1 eetlepel kippenbouillonpoeder in water opgelost.

Roomboter of olie

Bereiding:

 

In een molen maal ik het vlees tot kipgehakt. Dat meng ik in een kom met een theelepel zout en een theelepel zwarte peper

De helft van het kruidenmengsel en voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.

De helft van het kruidenmengsel voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.

 

De verse toevoegingen bestaan uit

Een ui die ik snipper.

een flinke handvol gehakte selderij, en dat is verse selderij waar nog een stukje wortelstronk aan zit. Dat blijft langer goed dan de gesneden selderij uit het koelvak.

Ik mengde ook nog 2 eetlepels maizena door het kipgehakt.

Daarna liet ik het gehakt een kwartiertje staan.

Het wordt dan wat steviger en makkelijker verwerkbaar tot gehaktballen.

Dat verwerken doe ik met bevochtigde handen. Dat scheelt een heleboel plakkerij en kleverigheid!

 

Nu de kipballetjes gerold zijn ga je naar het bakken in de pan toewerken.

Meestal met verse ingrediënten, en dat betekent nog wat meer voorbewerking!

Pers voor het bakken, 4 tenen knoflook, Ik gebruik deze keer Chinese knoflook.

Schraap een vinger verse curcumawortel schoon en doe hetzelfde met een teen verse gember; zeg maar gerust een grote teen!

Deze maal je tot pulp! Ik doe daar vaak wat water of olie bij om de rondgang in het molentje te bevorderen.

Dan snij je een of twee rode pepers in

ringetjes.

Snij ook 2 tomaten in groffe blokjes

Hou een  ui apart om te snipperen en door de saus te bakken.

Dat geldt ook voor een paar takjes platte peterselie.

 

Als deze voorbereidingen volbracht zijn, zijn we toe aan het bakken van vlees en saus.

Dat kan gewoon in een hapjespan met boter.

Eerst de kipballetjes. 

 

Als de balletjes zijn voorgebakken, vervolg je met de verse specerijen.

In hetzelfde bakvet bak je de ui en knoflook.

Voeg je ook curcuma en gember toe.

 

Geef het een paar minuten om te bakken waarna de tomatenpuree erbij kan.

Al na 30 seconden voeg je de rest van de droge poederkruiden toe.

Voeg de Engelse kerrie bij de hete massa.

Enige ogenblikken later voeg je de tomaat toe.

 

Als de tomaat uit elkaar begint te vallen gaan de ringetjes rode peper erbij.

En niet lang daarna 4 eetlepels geraspte cocos.

Die roer je door de hete massa en voegt dan het limoensap en de gula djawa (palmsuiker) toe.

 

Voeg de kookroom toe.

Even goed mengen en laten doorwarmen.

Voeg de kippenbouillon toe aan de massa.

Dat is dan het smeuïge sausje voor de kipballetjes.

Bepaal zelf hoe dik je de saus wilt hebben door er meer of minder van de bouillon bij te voegen.

Heb je een beetje teveel bouillon toegevoegd, dan kun je nog altijd wat maizena gebruiken om de saus weer wat in te binden. Maar vaak is gewoon inkoken van de saus al genoeg.

 

Het staat je vrij om gewoon lekker je eigen kippenbouillon hiervoor te gebruiken. Ook dáár hebben we een recept voor bij hobbyrecepten.nl

 

Vergeet niet de platte peterselie aan de saus toe te voegen.

 

Nu de saus gereed is kunnen de voorgebakken kipballetjes er in gaan meesudderen.

Schep ze daarbij af en toe om voor een gelijkmatige garing en opname van de specerijen uit de saus.

 

Ook aan de bijgerechten wordt er gedacht!

Bij dit gerecht wordt er deze keer gebakken spitskool en kerrie eieren geserveerd.

Gebakken in ui, knoflook en tomatenpuree, vormt spitskool een lekker toevoeging aan de kipballetjes die met Aardappelen, rijst of een verse roti gegeten kunnen worden.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


Zondag 7 Juli.

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.
Deze zondag: Pittige kabeljauw.

Nodig:
500 gr verse kabaljauw
Een flinke dot verse koriander.
Een uitje klein gehakt.
Een flinke teen knoflook.
twee theelepels Tomatenpuree
1 teentje verse geperste gember.
2 rode pepers waar de zaden uit zijn geklopt. Gesneden.
Het zou ook met gedroogde chilivlokken of een Adjuma peper kunnen. Net wat je zelf wilt.
1 theelepel vissaus.
3 of 4 el Kokosmelk!
1 eetlepel ketjap manis,
1 theelepel citroensap,
1 eetlepel palmsuiker,
zout
zwarte peper.
Bloem

De bereiding:
De vis zout en peperen.
Door een paar eetlepels bloem wentelen
De stukken vis mogen dan nog even rusten.

Olie in de pan. Daarin bak je de voorgesneden specerijen voor de saus.
Ui knoflook en gember tegelijkertijd,
de tomatenpuree, kort verhitten.
Dan de pepers, de vissaus, citroensap, de ketjap en de kokosmelk!
De palmsuiker mag er dan ook bij.

En dan zorg je dat de saus op dikte komt met een beetje water met een vissbouillonblokje of verse visbouillon.
Tenslotte roer je er nog de koriander doorheen!

De saus is gereed en kan even apart gezet worden!

De vis:
Voordat de vis de pan in gaat haal je de stukken nog even door de bloem.
Dan wat olie of boter in de pan verhitten.
Bak hierin de stukken vis aan beide zijden.
Op matig vuur en met een keer omdraaien in de pan, ondergaat de vis het garingsproces.
Je kunt een deksel op de pan doen om de vis gelijkmatiger en wat sneller te garen.
Na een minuut of 4 giet je de pittige saus om de vis heen en blijft de vis nog een paar minuten daarin nagaren.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero


 

Elke zondag Koken met Mischa Faverey met Kitchen Zero.
Deze zondag: Kipballetjes in Currysaus.

Nodig:
6 grote Kippendijenfilets
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
Meng een kruidenmengsel van:
1 theelepel knoflookpoeder,
1 theelepel uipoeder
1 theelepel gemalen komijn,
1 theelepel gemalen korianderzaad,
en 1 theelepel kaneel

5 of 6 eetlepels Engelse kerrie
2 uien die ik snipper
1 flinke handvol gehakte selderij
2 eetlepels maizena
4 tenen knoflook
1 vinger verse curcumawortel
1 teen verse gember
1 of twee rode pepers in ringetjes
2 tomaten in groffe blokjes
een paar takjes platte peterselie
1 lepel limoensap
1 eetlepel tomatenpuree
1 dl kookroom
4 eetlepels geraspte cocos.
1 eetlepel gula djawa die ik zelf raspte. Dat haal je bij de toko. Het zit in ronde schijven in plastic verpakking.
En 1 eetlepel kippenbouillonpoeder in water opgelost.
Roomboter of olie

Bereiding:
In een molen maal ik het vlees tot kipgehakt. Dat meng ik in een kom met een theelepel zout en een theelepel zwarte peper
De helft van het kruidenmengsel en voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.
De helft van het kruidenmengsel voeg ik toe aan het kipgehakt en meng dat er goed doorheen.
De verse toevoegingen bestaan uit
Een ui die ik snipper.
een flinke handvol gehakte selderij, en dat is verse selderij waar nog een stukje wortelstronk aan zit. Dat blijft langer goed dan de gesneden selderij uit het koelvak.
Ik mengde ook nog 2 eetlepels maizena door het kipgehakt.
Daarna liet ik het gehakt een kwartiertje staan.
Het wordt dan wat steviger en makkelijker verwerkbaar tot gehaktballen. Dat verwerken doe ik met bevochtigde handen. Dat scheelt een heleboel plakkerij en kleverigheid! Nu de kipballetjes gerold zijn ga je naar het bakken in de pan toewerken. Meestal met verse ingrediënten, en dat betekent nog wat meer voorbewerking!

Pers voor het bakken, 4 tenen knoflook, Ik gebruik deze keer Chinese knoflook. Schraap een vinger verse curcumawortel schoon en doe hetzelfde met een teen verse gember; zeg maar gerust een grote teen!

Deze maal je tot pulp! Ik doe daar vaak wat water of olie bij om de rondgang in het molentje te bevorderen.

Dan snij je een of twee rode pepers in ringetjes.
Snij ook 2 tomaten in groffe blokjes
Hou een ui apart om te snipperen en door de saus te bakken.
Dat geldt ook voor een paar takjes platte peterselie.
Als deze voorbereidingen volbracht zijn, zijn we toe aan het bakken van vlees en saus. Dat kan gewoon in een hapjespan met boter.
Eerst de kipballetjes. Als de balletjes zijn voorgebakken, vervolg je met de verse specerijen. In hetzelfde bakvet bak je de ui en knoflook. Voeg je ook curcuma en gember toe.
Geef het een paar minuten om te bakken waarna de tomatenpuree erbij kan. Al na 30 seconden voeg je de rest van de droge poederkruiden toe. Voeg de Engelse kerrie bij de hete massa.

Enige ogenblikken later voeg je de tomaat toe.

Als de tomaat uit elkaar begint te vallen gaan de ringetjes rode peper erbij. En niet lang daarna 4 eetlepels geraspte cocos.
Die roer je door de hete massa en voegt dan het limoensap en de gula djawa (palmsuiker) toe.Voeg de kookroom toe. Even goed mengen en laten doorwarmen. Voeg de kippenbouillon toe aan de massa. Dat is dan het smeuïge sausje voor de kipballetjes.
Bepaal zelf hoe dik je de saus wilt hebben door er meer of minder van de bouillon bij te voegen. Heb je een beetje teveel bouillon toegevoegd, dan kun je nog altijd wat maizena gebruiken om de saus weer wat in te binden. Maar vaak is gewoon inkoken van de saus al genoeg. Het staat je vrij om gewoon lekker je eigen kippenbouillon hiervoor te gebruiken. Ook dáár hebben we een recept voor bij hobbyrecepten.nl Vergeet niet de platte peterselie aan de saus toe te voegen. Nu de saus gereed is kunnen de voorgebakken kipballetjes er in gaan meesudderen.
Schep ze daarbij af en toe om voor een gelijkmatige garing en opname van de specerijen uit de saus. Ook aan de bijgerechten wordt er gedacht!

Bij dit gerecht wordt er deze keer gebakken spitskool en kerrie eieren geserveerd.

Gebakken in ui, knoflook en tomatenpuree, vormt spitskool een lekker toevoeging aan de kipballetjes die met Aardappelen, rijst of een verse roti gegeten kunnen worden.

Bron en foto's: RTV Zaanstreek / Kitchen Zero