REGIO NIEUWS:

Assendelft / Koog aan de Zaan / Krommenie / Oostzaan / Westzaan / Wormer / Wormerveer / Zaandam / Zaandijk

Regio: 9-6-2023

 

Wist je dat de politie met toestemming van optische en geluidssignalen ter plaatse gaan bij een melding van: een hond in de auto?

Ze  vragen jullie daarom om 112 te bellen als je een hond in een auto ziet zitten en jezelf zorgen maakt om de gezondheid.

Er gaat namelijk een bericht in de ronde dat je het autoruit mag vernielen om de hond te redden. Dit bericht is van niveau Fabeltjeskrant zegt de politie. Dit klopt dus niet.

In de Zaanstreek is de afgelopen jaren geen hond overleden door de warmte in de auto. De aanrijdtijd van de politie blijkt dus voldoende te zijn om de hond te redden.

De politie wil iedereen vragen om 112 te bellen en de adviezen van de centralist op te volgen.

๐Ÿ“ท Politie 


Gemeente Oostzaan: 8-6-2023

De gemeenteraad van Oostzaan heeft een nieuw plan voor het sociaal domein vastgesteld. Dit plan is vier jaar geldig. Onder ‘sociaal domein’ vallen alle werkzaamheden die horen bij werk & inkomen, participatie & zelfredzaamheid, zorg & ondersteuning en opvoeden & opgroeien.

Wethouder Eelco Taams: ‘Tijdens het opstellen van deze plannen hebben we verbinding gezocht met onze inwoners. We zijn met hen, maar ook met onze maatschappelijke partners, in gesprek gegaan. Hun verhalen en adviezen gebruiken we om te bepalen waar de gemeente vooral aan moet gaan werken de komende vier jaar.’

Lees het volledige artikel op de website van de gemeente Oostzaan : https://bit.ly/3J4PvYG


Regio: 8-6-2023

Open Dag Stichting Kalverpolder en Kooiakkers op 14 juni a.s.


Varen, wandelen en natuuractiviteiten voor kinderen!

Kom op zondag 14 juni a.s. een kijkje nemen op het terreinen van de Stichting aan de Kalverringdijk en  de Kooiakkers van de KNNV Zaanstreek- Waterland. Kinderen kunnen een eigen vogel- of vlinderhuisje maken en onderzoeken wat er allemaal in ons polderwater leeft. Schepnetten en microscopen aanwezig!

Diverse natuur- organisaties uit de Zaanstreek zijn ook aanwezig:

– Zaanse Vogelbeschermingswacht
– NME Zaanstreek ( Natuur en Milieu Educatie)
– KNNV Zaanstreek ( vereniging voor veldbiologie)
– KMZ ( Kontakt Milieubeheer Zaanstreek)

 

De open dag 2014 op de foto.

U kunt informatie krijgen over het werk van de ca. 40 vrijwilligers die iedere week in de polder aan de slag zijn om het veenweidelandschap voor de Zaanstreek te behouden en te onderhouden. En natuurlijk is de Kalverpolder de fraaie ‘ achtertuin’ van de Zaanse Schans!

De vrijwilligers van de Stichting Kalverpolder verzorgen rondvaarten door deze prachtige polder. Aan boord een gids van de Zaanse Vogelwacht. U kunt uitstappen(en weer instappen) op de  Kooiakkers, een belangrijk onderzoeksterrein voor veldbiologie.

Wandel over het Schanszichtpad en geniet van de weidse blik over de polder én de Zaanse Schans vanaf de uitkijktoren.
Stel eens de vraag die u altijd al wilde stellen over een vogel, een plant of over het landschap.
Dus….er is geen argument om thuis te blijven!

op de Kooiakkers op de foto.

 

U bent van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur aan de Kalverringdijk 32A. Op de fiets of lopend bereikt u ons over de Zaanse Schans (ca. 100 m, na de laatste molen) of vanaf de Engewormer. Let op parkeerplaatsen voor auto´s zijn beperkt!

Meer informatie?

Bel of email met John van Loon, 0655146371 of kalverpolder.pr@gmail.com 

Meer info op https://kalverpolder.nl/


Regio: 7-6-2023

Jij komt toch ook even leute?

Donderdag 8 juni starten ze weer met Bakkie leut aan de Zaan. Helaas nog zonder Pipowagen maar daar wordt hard voor gespaard. Het terras zal er anders uitzien, ze maken geen gebruik meer van tafels en stoelen maar van Picknicktafels, een aantal zal speciaal voor senioren zijn waarbij er niet over de bank gestapt hoeft te worden.

Binnenkort gaan ze ook weer parasols te plaatsen. U bent van harte welkom voor een heerlijk beker koffie / thee met appelgebak vanaf donderdag 8 juni. Via de FB pagina kunt u kennisnemen of wij open zijn. Niet alle dagen kunnen wij het terras bedienen er zijn nog een aantal vrijwilligers nodig voor de vrijdag de hele dag en woensdagochtend. U kunt zich via onderstaande url eventueel aanmelden. https://bakkieleutaandezaan.nl/aanmelden-als.../


Regio: 6-6-2023

Zo wordt de buurt nog gezelliger.

De afgelopen maanden is er druk geplakt met mozaïek steentjes! Het Sociaal Wijkteam Oud Zaandijk Oud Koog aan de Zaan hebben in samenwerking met Parteon, gemeente Zaanstad en het Brandtweer een Social Sofa geïnitieerd. ๐Ÿ‘Œ

Vandaag werd hij dan eindelijk geplaatst. Het doel er van  is dat de buurtbewoners ervan kunnen genieten, een praatje kunnen maken op de sofa.

๐Ÿ“ท Sociaal Wijkteam Oud Zaandijk Oud Koog aan de Zaan

Klik op de foto om hem te vergroten.


Gemeenten Oostzaan: 6-6-2023

Wegens geplande onderhoudswerkzaamheden door PWN wordt de weg t.h.v. De Haal 143 afgesloten in Oostzaan. PWN plaatst borden met een omleidingsroute.

Meer informatie op de website van PWN ๐Ÿ‘‰ www.pwn.nl/storingen/oostzaan-6

Verwachte start werkzaamheden
8 juni om 10:30 Verwachte einddatum
8 juni om 12:00

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Regio: 5-6-2023

Schrik niet.

Vandaag rond 12.00 uur ontvang jij een #NLAlert testbericht op je mobiele telefoon. Je hoort dan een doordringend alarmgeluid. Let op: dit kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.
๐Ÿ‘‡
Meer info? http://nl-alert.nl

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 4-6-2023

Even een werk maar de klus was geklaard!

De afgelopen maanden is gewerkt aan het project ‘natuurherstel rietgrasland’ in Het Twiske. Op vijf locaties in het recreatiegebied zijn percelen rietland herstelt en teruggebracht in de oorspronkelijk natuurlijke oude staat!
Samen met Recreatie Noord-Holland werkte de provincie aan het herstel van de natuur in het Twiske.
Het hele verhaal over dit project kan je hier lezen: www.twiske-waterland.nl/nieuws/de-klus-is-geklaard/2051

Klik op de foto om hem te vergroten.

๐ŸŽฅโžก๏ธ https://fb.watch/kYe3v416MF/

 Foto's RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Westzaan: 4-6-2023

Het Timpaan volledig gerestaureerd, wat een aanwinst weer voor mooi Westzaan.

Het timpaan van het Reghthuys is  terug!

Het Reghthuys viert feest, want na een jaar afwezigheid is het timpaan boven de ingang van het gebouw terug. Een bijzondere stap in de renovatie van het Westzaanse monument.


Al een jaar ontbreekt er iets aan de voorkant van ’t Reghthuys in Westzaan. Het timpaan, het houtsnijwerk in de driehoek boven de ingang, is weggehaald. Het was na honderden jaren door weer en wind helemaal versleten en moest opnieuw worden gemaakt.
Negen maanden heeft het oude timpaan in de werkplaats van restauratie-timmerman Pim ten Have in het Friese Workum gelegen. Daar maakte Ten Have een nieuw timpaan, exact naar het voorbeeld van het oude. Daarna heeft schildersbedrijf Eggink het 4,5 meter lange houtsnijwerk geschilderd. Op zaterdag 3 juni was  het zover: het nieuwe timpaan is nu weer boven de ingang te bewonderen.

Het bestuur van het Reghthuys liet dit bijzondere moment niet ongemerkt voorbij gaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst afgelopen zaterdag 3 juni van 16.00 tot 19.00 op het plein voor het Reghthuys 

Drietand : Zeevaart.
Kruis : Christendom.
Wereldbol : Handel, scheepvaart, vrijheid.
Kist met documenten: Beschrijvingen van inboedels (van bijvoorbeeld wezen.)
Slang : Symbool van voorzichtigheid.
Spiegel : Zelfkennis.
Hoed : Waardigheid (of hoed van de vrijheid)
Anker : Zekerheid, vastberadenheid.

Pim ten Have is de maker van het timpaan.

๐Ÿ“ท RTV Zaanstreek 

๐ŸŽฅ otter dvd het hele proces ๐Ÿ‘‡

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 3-6-2023

OFC stopt met zondag selectie melden ze.

OFC staat bekend als een zondag vereniging. Door de jaren heen met vele goede trainers als Ale vd Zee, Imdat Ilguy, Rinus Israel, Roy vd Mije, Eric Heerings, Yuri Rose en Pieter Mulders. Maar ook een flink aantal spelers hebben een positieve bijdrage geleverd. Zij hebben er mede voor gezorgd, dat ze uiteindelijk in de 2e divisie uitkwamen.

Helaas van korte duur, want degradatie naar de 3e divisie volgde.Wie de media een beetje gevolgd heeft weet dat de laatste seizoenen zwaar zijn geweest voor de spelers, staf, vrijwilligers en het bestuur. Vele factoren hebben er voor gezorgd, dat wij het moeilijke besluit moesten nemen om niet verder te gaan met een ZO1. Aan de KNVB is inmiddels gemeld, dat ze geen ZO1 inschrijven voor komend seizoen. Hierdoor wordt het ZA1 het vlaggenschip van OFC. De tijd zal het leren of er ooit weer een ZO1 komt. Zeg nooit ‘nooit’. Met de aanschaf van nieuwe kunstgrasvelden en de inzet van velen zien wij de toekomst positief tegemoet.

Ze vragen hun leden, vrijwilligers en alle betrokkenen bij OFC om begrip voor deze beslissing.

Foto: OFC

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 3-6-2023

Café de Kazerne gaat sluiten.

Café de Kazerne gaat sluiten.

Met pijn in het hart moeten ze jullie mededelen dat ze per 23 juli hun deuren gaan sluiten.

Deze beslissing is niet zomaar genomen, maar helaas zijn ze genoodzaakt deze stap te zetten vanwege de onzekerheid in de toekomst en andere externe factoren. Hoewel ze enorm verdrietig zijn om hun café in het mooie Westzaan te moeten sluiten hebben ze enorm goede herinneringen aan de mensen over gehouden.

Ze willen iedereen, hun vaste gasten en feestgangers, bedanken voor hun steun, enthousiasme en de energie die de mensen in het café brachten. Ze zullen het nooit vergeten.

Juul en Joost: “Wij willen onze vaste gasten en feestgangers bedanken voor de onvergetelijke momenten die we samen in ons café hebben beleefd. Bedankt voor jullie trouwe aanwezigheid en de vriendschappen die hier zijn ontstaan. We zullen dit avontuur nooit vergeten!”

Foto: café de kazerne

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 2-6-2023

Met de start van deze maand  juni  is de politie Zaanstreek ook aangekomen bij de maand waarin hun open dag plaatsvindt Wie hem nog niet in de agenda heeft staan: zondag 25 juni tussen 12.00 en 16.00 uur! Locatie: Guishof 1, politiebureau Zaandijk.

Dit keer doen ze de open dag niet alleen als politie zijnde. Ze trekken samen op met de brandweer, ambulance, Hoogwout berging en het Young Fire & Rescue Team!

Ben je benieuwd naar hoe de brandweer branden blust, de ambulance gewonden verzorgt, de politie een boef aanhoudt, hoe Hoogwout helpt bij bergingswerkzaamheden en hoe wij daarin ook vaak samenwerken? Kom langs en vraag het hun!

Ze willen nu alvast het dringende verzoek doen: “Kom met de fiets!” Het gehele parkeerterrein is afgezet om alle voertuigen en enthousiaste hulpverleners de ruimte te kunnen geven.

Foto: Politie Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan: 2-6-2023

Afgelopen donderdagochtend vond er een naturalisatieceremonie plaats in de Raadzaal van Oostzaan. Tijdens deze bijeenkomst kregen 19 Oostzaners, acht volwassenen en elf minderjarige kinderen, het besluit van Nederlanderschap uitgereikt door burgemeester Marvin Polak. Vele verschillende achtergronden en verhalen, maar één gemene deler is dat iedereen heel blij is om in het mooie Oostzaan te wonen. Een mooie afsluiting van de lange weg die zij vaak letterlijk en figuurlijk hebben afgelegd.

Van deze nieuwe Nederlanders hadden negen de Syrische, vijf de Afghaanse, drie de Servische, één de Nepalese en één de Russische nationaliteit.

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan: 31-5-2023

Bestuurlijke toekomst Oostzaan: gemeenteraad ontvangt rapport over vier scenario's en vraagt Oostzaners mee te denken

Op 15 juni komt de gemeenteraad van Oostzaan bijeen om de uitkomsten van het rapport over de bestuurlijke toekomst van het dorp te bespreken. Dit rapport onderzoekt vier mogelijke scenario's die van invloed kunnen zijn op de toekomstige bestuurlijke structuur van Oostzaan. De opties variëren van het behouden van bestuurlijke zelfstandigheid door de ambtelijke samenwerking met Wormerland verder te ontwikkelen, tot het overwegen van een fusie met de gemeenten Zaanstad, Amsterdam of Landsmeer.

Tijdens deze vergadering zullen de verschillende fracties een eerste reactie geven op het rapport. In augustus of september krijgen de inwoners van Oostzaan, evenals lokale verenigingen en het bedrijfsleven de gelegenheid om aan te geven wat zij belangrijk vinden voor Oostzaan. Ook buurgemeenten (of mogelijke fusiepartners) hebben de gelegenheid een zienswijze in te dienen.

Het doel van dit participatietraject is om een breed scala aan perspectieven en ideeën te verzamelen, zodat de gemeenteraad een weloverwogen besluit kan nemen over de toekomstige bestuurlijke koers van Oostzaan. Het streven is om voor het einde van dit jaar tot een definitieve uitspraak te komen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan: 31-5-2023

Oostzaan kort:

In verband met nieuwe bestrating is de Anemoonstraat van 5 t/m 16 juni gestremd voor alle motorvoertuigen.
Op 1 juni wordt een begin gemaakt met nieuwe bestrating van de stoep, maar daar kun je gewoon langs.

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 31-5-2023

BOEKPRESENTATIE KAPITEINSKOOR

 Met trots presenteert het Kapiteinskoor op 10 Juni a.s. het boek 'een kwart eeuw Kapiteinskoor' geschreven door Ron Couwenhoven. Eén van de oprichters van het koor in 1996. Het boek beschrijft de roerige en frivole belevenissen van het koor, vanaf de oprichting tot aan nu. Het koor heeft inmiddels meer dan 700 optredens in binnen en buitenland verzorgd, en telde in de hoogtij dagen meer dan 100 koorleden die de Nederlands talige zeem ookansliederen ten gehore brachten.  Het is een prachtig boek geworden met talrijke foto's en boeiende anekdotes van de afgelopen 27 jaar. Zo'n 250 Kapiteins hebben geschiedenis geschreven, vele van hen zullen in dit boek terug te vinden zijn. Even als verschillende evenementen waar 'Zingen op de Zaan' natuurlijk met kop en schouders bovenuit steekt. De organisatie hoopt op de komst van vele oud leden die ook nieuwsgierig zijn naar het boek.   Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden aan de burgemeester van Zaanstad, Jan Hamming. De happening vindt plaats in het Tolhuys aan de Zaan ( Westzijde 216 te Zaandam ) tussen 14.00 en 17.00 uur met optredens van Benjamin van der Logt, Laurens van Rooijen, Daan de Groot en Rinke van Sante, Mark Enthoven en natuurlijk het Kapiteinskoor zelf. Rond de klok van 15.30 zal het boek gepresenteerd worden. 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 30-5-2023

Kort:

Het lentekabinet in het Twiske is rustig en gezellig verlopen! ๐Ÿ‘ŒOp dit moment zijn ze het festival weer aan het afbreken en hier en daar zwerft nog een fiets die netjes na afloop door de organisatie wordt afgevoerd! Daarna wordt alles weer vrijgegeven voor de bezoekers!

๐Ÿ“ท RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan Regio: 27-5-2023

Kort: Weer wat nieuws in het Twiske.

Lekker stukje vlees of iets anders roosteren
De perfecte zomeravond beleef je in Het Twiske. Rooster een stukje vlees, vis of groenten, schenk er een glaasje wijn bij... Dat is echt genieten!

Maar zinskort op deze barbecue plekken zijn er ook kolenbakken gekomen om de overgebleven kolen in te werpen na afloop,
Voorheen slingerde deze kolen over de grasvelden heen.
De nieuwe bankjes in het twiske die je nu ook zelf kan verplaatsen in de zon of schaduw, die waren er al even en dat is een groot succes.

Een van de afvalmedewerkers van het Twiske:

Wij hopen dat dit goed gaat werken en dat de bezoekers het netjes achterlaten de kolen in de kolenbak, het vuil zoveel mogelijk in de vuilnisbakken, en lekker genieten van de verplaatsbare bankjes in het gebied en meer!

www.twiske-waterland.nl/activiteiten/barbecue/lekker-stukje-vlees-of-iets-anders-roosteren/163

Foto's RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio:25-5-2023

De ZaanPride 2023 komt eraan.

Van 2 tot en met 10 juni is de ZaanPride.
Als regenbooggemeente wil Zaanstad laten zien dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt.

Tijdens deze week zijn er verschillende activiteiten door heel Zaanstad. Met als hoogtepunt de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam op 10 juni. Iedereen is van harte welkom! Loop jij mee?

Klik hier voor het programma en alle informatie: www.zaanpride.nl

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan: 24-5-2023

Kort Oostzaan:

De Brug op de Twiskeweg in Oostzaan
Is vanaf 30-05-2023 gestremd voor het verkeer vanwege herstel werkzaamheden bij de brug zelf de werkzaamheden beginnen om 8 uur in de ochtend.

En in de loop van de ochtend wordt de brug weer vrijgegeven.

๐Ÿ“ท RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 23-5-2023

Kort:

Opbouw lente Kabinet in het Twiske in volle gang.

Lente Kabinet Festival keert terug tussen de bomen van Het Twiske op 27 en 28 mei 2023 en dat betekent twee bomvolle dagen met livemuziek, dj-acts, kunst en cultuur.

Meer informatie ๐Ÿ‘‡

https://www.twiske-waterland.nl/nieuws/lente-kabinet-op-25-en-26-mei-2019/276

 

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio:23-5-2023

De inschrijvingen voor [Z]aan de Wandel 2023 zijn geopend.

Dit jaar vindt de elfde editie van [Z]aan de Wandel plaats; een jaarlijks wandelevenement in de Zaanstreek om geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker en steun te bieden aan Anna's Huis. De wandeltocht wordt gehouden op zondag 24 september en start vanaf een nieuwe locatie, namelijk Zwembad De Crommenije in Krommenie. Inschrijven is nu mogelijk voor de 5, 10 en 15 kilometer! 

Inschrijven kan op verschillende manieren, namelijk als particulier, vriendenteam of bedrijventeam. Als vriendenteam loop je gezamenlijk onder één teamnaam. Je vrienden krijgen een link om zelf de inschrijving te doen en te betalen. Je ontvangt ook een deelbare link voor je socials. 

Als bedrijventeam is het mogelijk om medewerkers, klanten en leveranciers mee te nemen. Je kiest een pakket aan de hand van het gewenste aantal deelnemers en je bedrijfsnaam en logo worden vermeld op de website en op de start- en finishlocatie.

Naast deelnemers is er ook een groot aantal vrijwilligers nodig om het evenement goed te laten verlopen. Opgeven als vrijwilliger kan door een mail te sturen naar vrijwilligers@zaandewandel.nl.

 

Het belooft weer een prachtige editie te worden! Voor meer informatie en inschrijvingen ga je naar www.zaandewandel.nl. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Kroosduiker gesloopt.

Het is al doorgegeven aan de gemeente Zaanstad!
Zij gaan ervoor zorgen dat de Kikker weer in elkaar gezet wordt.
Het is te triest voor woorden dat er kennelijk gasten zijn die vinden dat alles gesloopt moet worden zegt Dorps Contact Westzaan.

Dit met het grote verzoek erbij om de Kikker elders te plaatsen. Ze hebben al diverse plekken aangegeven maar er moet eerst een vergunning voor verleend worden.
Ook daar zijn ze mee bezig!

Oproep Dries Bessels:๐Ÿ‘‡

Na lange tijd genegeerd te zijn geweest is de kikker aan het Middel dan nu echt gesloopt.
Dat doet me denken: zijn er meer mensen die willen helpen hem te redden? We halen de restanten weg, restaureren ze zo goed mogelijk en zetten hem opnieuw neer maar dan bij het Regthuys of zo?
Natuurlijk zou je formeel toestemming moeten vragen maar da gaat maanden duren. Daarom "we vragen geen toestemming, we vragen vergiffenis". Wie helpt er mee?

 

๐Ÿ“ทDries Bessels

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 19-5-2023

De zomer staat voor de deur. Veel Zaankanters gaan dan weer heerlijk het Jagersveld in om te ontspannen en een frisse duik te nemen.

De gemeente Zaanstad neemt verschillende maatregelen om te zorgen dat het zwemwater hier schoon is, zodat jij en jouw (klein) kinderen hier veilig kunnen zwemmen. Benieuwd naar de kwaliteit van het zwemwater in het Jagersveld? Kijk dan op www.zwemwater.nl (tabblad meetgegevens) of op de App Zwemwater.

Om het water schoon te houden is het belangrijk dat honden niet op de strandjes komen. Heeft u kleine kinderen, laat die dan met een zwemluier om zwemmen. Zelf doen we ook veel om het water schoon te houden. We plaatsten een aantal jaar geleden een pomp, die water diep uit de plas oppompt. Die staat 24 uur per dag aan en voert vers water aan. Het pompen helpt om de vorming van bijvoorbeeld blauwalg en bacteriën tegen te gaan. Houd u er wel rekening mee dat het water ’s ochtends kouder kan zijn. Om de strandjes schoon te houden, harken we ze in het zwemseizoen twee keer per week aan.

Waar vind ik informatie over de zwemkwaliteit?

De laatste informatie over de kwaliteit van het water vindt u op www.zwemwater.nl of in de gratis app Zwemwater. Bekijk deze, voordat je in het water plonst. Of kijk op de informatieborden. Deze staan op de verschillende strandjes. Als het water niet veilig is, geven we dat op de onderborden aan. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen! 

Onderzoek naar bacteriën in het water

Het is mogelijk om het zwemwater te onderzoeken op DNA. Dat geeft inzicht in welke bacteriën in het water zitten en of zwemmers daar ziek van kunnen worden. Het laat ook zien of de gemeten bacteriën, afkomstig zijn van uitwerpselen van honden, paarden, watervogels of mensen. De gemeente gaat dit jaar dit onderzoek doen. Zo kunnen we dan nog gerichter maatregelen nemen om de waterkwaliteit verder te verbeteren.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 

Bij de Nauernasche Vaart, de Gouw en de Zaan vinden geen controles plaats, of het water schoon en veilig is om in te zwemmen. Ook is vooral op de Zaan en de Nauernasche Vaart veel scheepvaartverkeer. Als mensen daar gaan zwemmen levert dat gevaarlijke situaties op. Doe dat dus niet!

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 18-5-2023

Gisteren kreeg de kookgroep van De Groote Weiver in Wormerveer uit de hand van wethouder Natasja Groothuismink van de Gemeente Zaanstad ROSA Zaanstad mede namens Zaankanters voor elkaar de vrijwilligerswaardering voor hun bijdrage aan de sociale cohesie in Zaanstad noord door het koken voor buurtmaaltijden. Dit gebeurd al 39 jaar en word door vel gewaardeerd. 

Namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd.

Foto: Herman Helsloot

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 18-5-2023

De kans staat open een plaats van waardering.

Onlangs werden 22 Zaankanters door burgemeester Jan Hamming verrast met een Koninklijke Onderscheiding.
Ken jij ook een Zaankanter die een lintje verdient? Iemand die zich al jarenlang belangeloos inzet voor anderen? Meld haar of hem vóór 1 juli bij de gemeente Zaanstad aan voor de Lintjesregen van 2024!

Klik op de link en meld je ze aan. https://bit.ly/lintjesregen-2024

Foto: Bart Homburg

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 17-5-2023

Echtpaar Van Dalen uit de ‘Bikinistraat” 60 jaar getrouwd!

In 1963 kwam het pasgetrouwde stel te wonen in Oostzaan. Ze konden een nieuwbouwwoning huren van het bedrijf waar Joep werkte.

De tuin moest nog helemaal ingericht worden, maar gelukkig waren er familieleden en vrienden die daarbij hielpen. Het was tijdens de tuinwerkzaamheden schitterend weer en de helpers waren daarom vrij luchtig gekleed. Deze luchtige kleding werd niet door elke Oostzaner op prijs gesteld en er werd geklaagd bij de gemeente. Een wethouder kwam in hoogsteigen persoon een zedelijkheidscontrole doen. Gelukkig was het tijdens deze controle net wat minder weer en was iedereen ‘kuis’ gekleed

De straat werd daarna door de buurt, de ‘Bikinistraat’ genoemd .

Om het integratieproces te bevorderen werd het sportieve echtpaar al snel lid van diverse verenigingen in Oostzaan, zoals de TGO en Mieke is zelfs 55 jaar lid geweest van D.E.V.

Het is nu 60 jaar later en burgemeester Polak kwam dit vrolijke stel feliciteren met hun bijzondere huwelijksjubileum. 

Ook wij van RTV Zaanstreek Feliciteren dit echtpaar.

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 14-5-2023

Indrukwekkende Epoque pakt eerste krans in Assendelft

Epoque heeft zaterdag op ijzersterke wijze de eerste kortebaan van het seizoen gewonnen. Op de Beemsterstraat in Assendelft verloor de ruin samen met pikeur Rick Wester gedurende de middag geen enkele rit. In de finale was de troef van Stal de Groningers ook te sterk voor de verrassende Medusa J met John Dekker.

Vorig jaar won Epoque in zijn debuutseizoen al drie kortebanen, maar zo imponerend als in Assendelft was hij nog niet eerder. Zonder ook maar een moment in de problemen te komen, rekende hij achtereenvolgens af met Leo GS, thuisfavoriet Cotton Eye Joe (Stal Assendelft), Piet de Wit en Kelsa Europoort.

In de finale gaf de debuterende Medusa J in de eerste rit goed tegenstand. In rit twee buitte hij zijn startvoordeel van vijf meter nog beter uit, maar moest hij zich desondanks halverwege al gewonnen geven tegen Epoque. Het was slechts een klein smetje op de verder succesvolle middag van trainster Caroline Aalbers. Haar Lois Lane eindigde immers ook als derde door in de troostfinale Kelsa Europoort en Manon Pools te verslaan. Omdat de stalgenoten elkaar in de halve finale troffen, reed Aalbers de laatste ritten van de middag met Lois Lane.

Nieuwe startprocedure

Assendelft had zaterdag de primeur van de nieuwe startprocedure. Pas na stappend de draai te hebben gemaakt, kwamen de paarden op snelheid. Deze veiligere methode verliep succesvol. De pikeurs leken al snel vertrouwd en incidenten waren er nauwelijks.

De hoop dat de paarden minder snel een galoppade zouden maken, bleek echter ongegrond. Vooral in de eerste twee omlopen gingen te veel paarden in de fout waardoor de koers wat moeizaam op gang kwam.  Gelukkig voor het talrijk aanwezige publiek waren de beslissende ritten wel de moeite waard. Vooral de confrontatie tussen stalgenoten Medusa J en Lois Lane in de halve finale was om van te smullen.

Klik op de foto om te vergroten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan: 13-5-2023

Het college van Oostzaan is bezig met een serie bedrijfsbezoeken aan verschillende ondernemingen in Oostzaan, om zo actief in contact te staan met het lokale bedrijfsleven, te horen waar bedrijven tegenaan lopen, en waar mogelijk de samenwerking op te zoeken in regionaal verband. Deze week was het college te gast bij horecagroothandel VHC Jongens. Daar kregen de burgemeester en wethouders een rondleiding door de indrukwekkende locatie aan de Ambacht in Oostzaan. Hier werd gesproken over de verschillende activiteiten van VHC Jongens. Naast horecagroothandel verzorgen zij ook onder andere bedrijfsbezoeken, kookworkshops, wijnproeverijen, koksopleidingen, en meer. Ook werd er gesproken over onderwerpen als duurzaamheid, biodiversiteit, bereikbaarheid, en de samenwerking tussen VHC en de gemeente. Het college was erg onder de indruk van de veelzijdigheid van het bedrijf en kijkt dan ook terug op een geslaagd bezoek. Dat smaakt naar meer!

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 13-5-2023

Woensdag 17 mei is het IDAHOBIT (of IDAHOT).

'IDAHOBIT is de internationale dag tegen homofobie, bifobie, interseksefobie en transfobie,  een dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor homohaat en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Om inclusief te zijn en de veelkleurigheid van de samenleving in seksuele oriëntaties en gender identiteit en expressie te benadrukken, staat 17 mei voor 'een wereldwijde viering van seksuele en gender diversiteit'.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek met alle nadelige gevolgen voor lesbische, homoseksuele en biseksuele personen. IDAHOT werd voor het eerst georganiseerd door  de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003.  Sindsdien worden er jaarlijks op 17 mei in meer dan 150 landen door steeds meer organisaties activiteiten opgezet. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europees Parlement.

Sinds enkele jaren is er meer aandacht voor de discriminatie van biseksuele en intersekse personen en aandacht voor het geweld waarmee transgender personen worden geconfronteerd.'

Over nare berichtgeving van de laatste tijd, het verbannen van boeken uit bibliotheken (USA), gebiedsverboden voor dragqueens (USA), de demonstraties tegen de voorleesmiddag door dragqueens (NL) en de discriminerende wetgevingen in bv Rusland, Oeganda, Verenigde Staten, daar maken wij ons grote zorgen om.

De Zaanse Regenboog wil deze dag niet zomaar voorbij laten gaan en zal de Regenboogvlag gaan hijsen. Wij roepen dan ook zowel het stadsbestuur Zaanstad als de bewoners op om ook de regenboogvlag te hijsen. Of het nu de Regenboogvlag, de Zaanse Regenboogvlag of één van de progressieve regenboogvlaggen is, elke vlag telt mee.

Foto: Aangeleverd

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 12-5-2023

De Biebbus Zaanstreek op tv!

Op 5 april zijn er in Zaandijk de opnames geweest voor een wel heel bijzondere aflevering van het NPO Zappelin de Magische Auto.
Het ging namelijk over de Biebbus Zaanstreek. Deze is 13 mei te zien om 07:30 uur op NPO3.
In het tv-programma van AVROTROS beleeft presentator Soy Kroon elke aflevering een mooi en spannend avontuur met de favoriete speelgoedauto van een kind. Ze stappen in de magische auto en op mysterieuze wijze belanden ze in de echte grote mensen versie van de lievelingsauto. Daar begint het avontuur!
De 7-jarige Isabel is fan van de Biebbus en de bieb Zaanstreek vind het natuurlijk helemaal top dat hun mobiele Bieb dankzij haar enthousiasme straks op landelijke televisie te zien is.

Meike (leesmediaconsulent) en Biebbus-chauffeur Albert spelen ook een rol in het verhaal.

De aflevering wordt op zaterdag 13 mei om 07.30 uur uitgezonden op NPO Zappelin en is op een later moment ook terug te kijken op NPO Gemist.

๐Ÿ“ทDe Bieb Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 12-5-2023

Lente Kabinet 2023 weer in aantocht.

Lente Kabinet is weer terug het belooft ook  dit jaar weer een succes te worden in het weekend van 27 & 28 mei in het Twiske momenteel zijn ze al weer druk bezig met de borden neerzetten.

Ze noemen Lente Kabinet altijd het kleine broertje van Dekmantel Festival, maar stiekem is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een potige kerel, een solide middelgroot festival met zo'n 15.000 bezoekers per dag. ๐Ÿ‘Œ

De borden zijn vooraankondigingen voor het festival op 27 en 28 mei om ruim vooraf de bezoekers te informeren en ondanks het festival zijn de ondernemers in het Twiske gewoon bereikbaar.

Meer info:๐Ÿ‘‡

https://www.hetkabinetfestival.nl/nieuws/dit-is-lente-kabinet-festival-2023

www.twiske-waterland.nl/agenda/lentekabinet-2023/904

 

๐Ÿ“ท RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 12-5-2023

Op 22 mei is de 'Internationale Dag van de Biodiversiteit'. Op die dag wordt wereldwijd het belang van biodiversiteit onder de aandacht gebracht. In 40 filmtheaters ook in Zaandam door het hele land komen bij de voorstelling van de succesfilm Onder het Maaiveld biodiversiteitshelden aan het woord om meer duiding te geven aan het belang van een gezonde bodem.

In Nederland trapt auteur Kees Klomp de biodiversiteitsdag, in samenwerking met uitgeverij Postcast en M&N Media Group, op zondag 21 mei af met het minifestival ‘De Kracht van het Kleine’, een bijzonder en exclusief biodiversiteitsfeest voor 600 kinderen en hun ouders in Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht.

Kees Klomp, auteur van De Regenmaker: “Het is belangrijk dat we de gedachten en gevoelens van kinderen heel serieus nemen als het om klimaatverandering gaat. En nog belangrijker is het dat we hen een hoopvol handelingsperspectief bieden. De Regenmaker is een verhaaltje wat dat doet; wat kinderen leert dat hun inspanningen ertoe doen."

Op 22 mei - De Fabriek Zaandam - Paul Laporte.

Kaarten voor 21 en 22 mei zijn hier te verkrijgenonderhetmaaiveldfilm.nl

๐Ÿ“ท Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 11-5-2023

Monumentaal gemaal in Zaandijk opent deurenGemaal 't Leven opent voor het eerst zijn deuren voor publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag.

Het monumentale gemaal uit 1904 staat in Zaandijk op een mooie plek aan de Zaan, vlakbij de Zaanse Schans. Bezoekers kunnen zo meer te weten komen over de geschiedenis van de Zaanstreek en het belang van het waterbeheer. Er zijn deskundige gidsen die de bezoekers meer vertellen over de werking van het gemaal. Het gemaal is zaterdag 13 mei te bezoeken aan de Lagedijk 145 in Zaandijk van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 9-5-2023

Ben jij vrijwilliger in de gemeente Zaanstad dan wil ik jou uitnodigen voor het Zaanse vrijwilligersfeest 2023 van Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad met dit jaar als thema jaren 70/disco.

Dit jaar wordt het vrijwilligersfeest gehouden op zaterdag 15 juli 2023 19.30 23.00 bij de Grootte Weiver in Wormerveer. Dit jaar ook weer een fantastisch programma met Zang, muziek, gedichten, hapjes, netwerken en veel gezelligheid. Doe jij vrijwilligerswerk bij een organisatie dan kun jij ook dit jaar weer 1 van de 10 prijzen van 500€ winnen.
Regels loting:

• Alleen mee doen als je vrijwilligerswerk doet bij een organisatie.
• Je schrijft je in als persoon (dus kunnen meerdere mensen van een organisatie mee doen)
• Geld moet ingezet worden voor je vrijwilligerswerk/organisatie (moet verantwoord worden)
• Introducees loten niet mee
• Je moet zelf de prijs in ontvangst nemen. Ben jij er niet dan word er opnieuw getrokken


Na inschrijving via het webformulier krijg je een automatisch bericht dat je bent in geschreven en ongeveer 1 week voor het feest krijg je mail met specifieke gegevens van/over het feest en de loting.


Meld je aan via deze Link https://rb.gy/l9vfr

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Gemeenten Oostzaan: 9-5-2023

Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan ging bij het echtpaar Vonk langs om ze te feliciteren met een wel heel bijzondere mijlpaal.
Voordat ze verkering kregen woonden ze allebei op het Zuideinde en waren bijna buren. Meneer Goosen Vonk had al een oogje op de vier jaar jongere Willy. „Hij wilde mij leren schaatsen. Maar ik had toen helemaal geen zin in die jongen”, zegt mevrouw Vonk.
Toch ging ze een paar jaar later overstag en in 1958 stapten Goosen en Willy in het huwelijksbootje. Ze kochten een huisje op de Heul. En nu 65 jaar later wonen ze daar nog steeds en genieten samen van de lente en van elkaar.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd ๐ŸŽ‰

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan 8 -5-2023

Droge voeten, ook op Nationale Molendag op 13 en 14 mei a.s ook bij de Twiske molen.

Al eeuwenlang strijden wij in Nederland tegen het water. Of het nu de lange zeekust is of laag liggende polders; duinen, dijken, sluizen en gemalen zorgen dat miljoenen Nederlanders droge voeten houden. Zo ook de bijna vijf eeuwen oude Twiskemolen, op de grens tussen Landsmeer en Oostzaan.
De 650 hectare Twiskepolder, het mooie recreatiegebied Het Twiske, wordt met het enige hybridegemaal de Twiskemolen op peil gehouden. Het waterniveau in de polder ligt 2.90 meter onder zeeniveau, en elke centimeter aan gevallen regen in de polder wordt op windkracht of door een elektramotor door de poldermolen naar de boezem weggedraaid.
De enorme vijzel draait met 60.000 liter per minuut het overtollige regenwater weg. Dit spektakrel is voor iedereen te aanschouwen tijdens de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei a.s. Tussen 10.00 en 16.00 uur opent het molenaarsgezin het molenerf voor iedereen die de bijna 500 jaar oude poldermolen, het 1600 m2 molenerf en de 4 hectare molenbiotoop wil bekijken.
Het molenaarsgezin Marijke Brouwer en Marcel Koop staat klaar om iedereen te ontvangen en molenverhalen te vertellen over vroeger en nu. Ook is er een foto-expositie over de heftige windhoos die de molen trof in 2016.
In heel Nederland draaien honderden molens. Korenmolens, houtzaagmolens, oliemolens, papiermolens en natuurlijk ook poldermolens openen hun deuren, gecoördineerd door de dit jaar 100-jarige vereniging De Hollandsche Molen. Deze Nationale Molendagen is dus een extra feestelijk gebeuren, zeker ook omdat dit jaar de 50ste Nationale Molendag wordt gehouden.


Open dagen Twiskemolen:Waar: Het Luijendijkje 3, aan de zuidkant van Het Twiske
Wanneer: zaterdag 13 en zondag 14 mei van 10.00 tot 16.00 uur
Toegang: gratis

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 8-5-2023

Niet genoeg geld voor de bus, tram en metro?

Inwoners met een lager inkomen kunnen 8 gratis kaarten aanvragen bij de Vervoerregio Amsterdam. Hiermee kun je 1,5 uur gratis reizen.

Huishoudens die tot 130 procent van het minimuminkomen verdienen komen in aanmerking voor de regeling. Op is op, dus vraag snel je kaarten aan op www.gratis-ov.nl.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 5-5-2023

10 weken lang, iedere week een andere sport!

Bewegen en elkaar ontmoeten is (ook) voor senioren heel belangrijk. Sportbedrijf Zaanstad organiseert daarom in samenwerking met verschillende sportorganisaties en de gemeente de Sportkennismakings10daagse.
Van 12 mei tot en met 14 juli kunnen 60-plussers iedere vrijdag deelnemen aan de 10daagse.

Meer informatie klik hier onder op de link:
https://bit.ly/sport10daagse

Foto: Sportbedrijf Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 4-5-2023

Stakingen bij distributiecentra Albert Heijn toch weer opgeschort na nieuw bod.

De stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn zijn voorlopig van de baan zegt de FNV. De supermarktketen presenteerde woensdagavond laat een nieuw, verbeterd bod aan de vakbonden. Na 11 dagen van stakingen verdeeld over vijf distributiecentra kunnen de cao-onderhandelingen daardoor worden hervat.

Albert Heijn kwam dinsdag al met de toezegging om 10% extra loon te betalen, maar de FNV wilde pas weer praten als de verslechteringen in de arbeidsvoorwaarden van nieuwe medewerkers ook van tafel zouden zijn. In het nieuwe bod zijn die verslechteringen nu geschrapt. Dat betekent dat ook nieuwe medewerkers recht hebben op 100 % toeslag voor werken op zondag. Verder heeft nieuw personeel ook recht op de regeling die het mogelijk maakt om vervroegd uit dienst te treden.

Verbeteringen voor uitzendkrachten

De roosters van uitzendkrachten worden straks twee weken van te voren vastgesteld en het werken in meerdere ploegendiensten per week wordt sterk beperkt. Daarnaast wordt het aantal medewerkers in vaste dienst uitgebreid met 100 fte.

Belangrijk en onmisbaar

Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: ‘We hebben goede hoop dat we met Albert Heijn tot een goed resultaat kunnen komen op basis van het bod dat er nu ligt. De medewerkers van Albert Heijn hebben laten zien hoe belangrijk en onmisbaar ze zijn. Het is voor ons enorm belangrijk dat zij gewaardeerd worden voor hun harde werk. Of ze nu in vaste dienst zijn of er als uitzendkracht werken.’

Lege schappen

De afgelopen vier dagen staakten zo’n 1500 medewerkers bij vijf van de zes distributiecentra van Albert Heijn voor een beter salaris en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Dat leidde tot steeds meer lege schappen in grote delen van het land. Er stonden nog stakingen gepland in Zaandam, Zwolle, Geldermalsen, Pijnacker en Tilburg. Die gaan voorlopig niet door.

Foto: FNV

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 3-5-2023

Uitzendkrachten Albert Heijn roepen collega uitzendkrachten op ook te staken. 

Uitzendkrachten uit drie verschillende distributiecentra in het land gaan morgen, donderdag 4 mei, naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam zegt de FNV. Ze gaan de uitzendkrachten die daar werken een hart onder de riem steken en oproepen zich aan te sluiten bij de staking. De uitzendkrachten van het distributiecentrum in Zaandam hebben zich als enige nog niet aangesloten bij de staking. 

Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: ‘De uitzendkrachten van de andere distributiecentra zijn voorgoed over hun angst heen en durven te staken. Maar de uitzendkrachten in Zaandam zijn nog steeds onder de indruk  van de intimidatie door het uitzendbureau de afgelopen weken en durven zich nog niet aan te sluiten bij de staking.'

Cao-conflict

De vakbonden en Albert Heijn zitten in een cao-conflict waardoor medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn sinds zondag 23 april het werk neerleggen.

Uitwassen uitzendconstructies

De staking bij de distributiecentra van Albert Heijn is de opstap om voorgoed af te rekenen met alle uitwassen van de uitzendconstructies in de distributiecentra van Nederland. Zo hebben uitzendkrachten te maken met roosters die op de laatste dag nog wijzigen en moeten ze vaak in dezelfde week zowel werken in de dag- avond- als nachtploeg. Ook worden ze niet doorbetaald als ze afgebeld worden en hebben ze te maken met onzekere contracten. Sewbaks: ‘Dit zorgt voor zoveel onzekerheid. De uitzendkrachten kunnen niet of nauwelijks een fatsoenlijk leven opbouwen.’

Intimidatie afgenomen

Vorige week riep de FNV Albert Heijn al op om op te treden tegen uitzendbureaus die uitzendkrachten intimideren en het stakingsrecht schenden. Sewbaks: ‘Er heeft inmiddels een gesprek plaatsgevonden met het uitzendbureau in kwestie, Otto Workforce en de situatie is gelukkig al verbeterd.’

Foto: FNV

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 26-4-2023

Pontje Molletjesveer vaart niet t/m 11 mei.

Aan de pont zullen aanpassingen gedaan worden.

Er komen zonnepanelen op en er komt een boegschroef op. Met de zonnepanelen worden de accu’s van het pontje met zonnig weer opgeladen.

Het pontje blijkt erg windgevoelig en met de boegschroef wordt het pontje beter bestuurbaar. Deze boegschroef is net zo stil als de motor die er nu op zit. Verder worden er nog wat kleinere verbeteringen aangebracht die vooral het gebruik door de schippers verbeteren.

Tot nu toe hebben ze veel enthousiaste reacties gekregen over het nieuwe pontje. Op 15 april, de eerst vaardag, zijn er ruim 160 mensen overgezet.

Vanaf donderdag 11 mei is het pontje weer in de vaart mits er geen tegenslagen zijn in de werkzaamheden.

๐Ÿ“ท Pontje Molletjesveer

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 26-4-2023

Kort: Nieuwe aanwinst voor het Twiske Waterland.
Naast het beheerkantoor Twiske-Waterland is kort geleden een hotel geplaatst voor insecten.
Dit hotel is een goede aanvulling voor deze bijzondere plek. Er stond al een bijenstal met bijenvolken. Er staan fruitbomen zoals appel, peren, noten en veel andere struiken met bloesem . Zoals je op de foto kunt zien staat er al veel in bloei.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 26-4-2023

Op maandag 1 mei staan rebellen van Extinction Rebellion Zaanstreek (XRZ) met medestanders op het Stadhuisplein in Zaandam. Als het oefenalarm klinkt houden ze een 'die-in' en gaan ze op de grond liggen. Dit doen ze om aandacht te vragen voor de ernst van de klimaatcrisis. De actie vindt plaats tussen 11:45-12:15.  


In november 2022 heeft de gemeenteraad de klimaatcrisis uitgeroepen. Desondanks is er nog geen crisisaanpak. Daarom komen de rebellen in actie. De groep wil dat de overheid eerlijk is over de klimaat- en biodiversiteitscrisis en dat mensen bewust worden gemaakt van de noodzaak voor grootschalige verandering. 'Wij rebelleren op de eerste maandag van de maand tijdens het oefenalarm om extra aandacht te vragen voor de klimaatcrisis', zegt Tamara Meerhoff van Extinction Rebellion Zaanstreek, 'Dit is namelijk geen oefening, de klimaatcrisis is er al.' 
 


Tijdens de actie staan de rebellen met vlaggen en spandoeken voor het gemeentehuis. Naast de 'die-in' wordt er een speech gehouden. De actie is voor iedereen toegankelijk en aangemeld bij de gemeente. Nieuwe rebellen, belangstellenden en supporters zijn van harte welkom om naar het Stadhuisplein te komen. 'Wij doen dit uit liefde voor het leven en roepen op om samen te kiezen voor een leefbare en rechtvaardige wereld'. 

 

Extinction Rebellion organiseert creatieve, vreedzame en soms disruptieve acties om druk te zetten op onze overheden, pensioenfondsen, banken en bedrijven en ze te dwingen om de nodige maatregelen te nemen. Dit doen zij omdat burgerlijke ongehoorzaamheid een zeer effectieve manier is om snelle veranderingen tot stand te brengen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 26-4-2023

POSTER PRESENTATIE ZAANPRIDE 2023

De nieuwe poster voor ZaanPride & De Zaanse- Regenboogweek 2 tot en met 10 juni 2023 in Zaanstad is onlangs gepresenteerd door ontwerper Melle tijdens het Zaans Regenboogcafé in Zaanzicht.

Met deze poster nodigen wij iedereen uit om samen met ons ZaanPride Out, Loud & Proud te vieren. We kijken uit naar een zinderende ZaanPride 2023!

Ontwerp Poster Melle

De poster is ontworpen door de Zaanse grafische ontwerper Melle. Melle heeft ook de voorgaande posters voor ZaanPride ontworpen. Dit keer is er gekozen voor een feestelijke, uitnodigende en in Alle Kleuren Zaans herkenbaar ontwerp, met een knipoog naar de jaren stijl van de jaren tachtig.

Onder het motto 'ieder huisje heeft z'n kleurtje' zijn verschillende Zaanse huisjes in alle kleuren van de regenboog terug te zien. De huisjes vallen in elkaar als Tetris, een populair puzzel-computerspel uit 1984 ontworpen door Aleksej Pazjitnov.  De huisjes omarmen elkaar als het ware hetgeen verbeeld dat Zaanstad een tolerante stad wilt zijn die iedereen omarmt!

Ook verwijzen ze naar het Inntel-hotel in Zaandam dat aan de buitenkant volledig bestaat uit een opeenstapeling van bijna zeventig losse Zaanse huisjes. Het gebouw is ontworpen door Wilfried van Winden en sinds 2010 een inmiddels wereldberoemd icoon van Zaanstad. Op de poster wordt verwezen naar de Zaanse Regenboogparade die op zaterdag 10 juni on 12.00 uur op het stadhuisplein naast het hotel zal starten. Dat het een feestelijk en kleurrijke week beloofd te worden is te zien en de dwarrelende driehoekjes en Zaanse huisjes die als confetti neerdwarrelen over Zaanstad.

Logo ZaanPride

Linksboven staat het logo van ZaanPride dat Melle eerder ontwierp. De regenboogkleuren staan voor liefde, respect, vrijheid, acceptatie, gelijkwaardigheid en trots, verenigd in een regenbooghart. Om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. De molenwieken verwijzen naar de Zaanse identiteit.

Programma info

Onder aan de poster staat een QR code. Deze linkt naar de ZaanPride website waar uitgebreide programma-informatie over de Zaanse Regenboogweek met locaties en tijden is te vinden. Naast de poster heeft Melle ook de programmaflyer ontworpen die de komende weken net als de poster in de Zaanstreek zal worden verspreid.

Hang de poster en hijs de Zaanse Regenboogvlag

De Zaanse Regenboog nodigt alvast iedereen uit om de Zaanse LHBTIQA+-community te supporten door vanaf vrijdag 2 juni de regenboogvlag uit te hangen en de poster op te hangen.  Als fier teken van zichtbaarheid en solidariteit. Er is een speciale Zaanse Regenboog supportvlag te verkrijgen à 15 euro bij Party Corner (Westzijde 1, Zaandam). De opbrengst gaat naar de organisatie van ZaanPride welke geheel op vrijwilligers draait. Hier zijn ook gratis posters en programmaboekjes te verkrijgen.

๐Ÿ“ทZaanse Regenboog 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 25-4-2023

25 April Verslag: Kalverpolder Stichting

Een frisse dag met zon en wind. Oh ja, ook nog een hagelbui!! Zegt de Kalverpolder Stichting.

Werkzaamheden voor vandaag:

Boten leeg hozen, onderhoud Happer en maai machines, hout op maat zagen t.b.v. nieuwe hekken, oud hout verzagen tot brandhout en boeiborden reinigen met de waterborstel.

De Bramenploeg hield zich bezig met het maken van schelpenvlotten waar hopelijk de Visdiefjes op afkomen. Jan had weer een lekkere minestronesoep gemaakt en Piet had naar "Alles is muziek" gekeken. Ook kregen we bezoek van onze langdurig afwezigen Wouter, is 26-04 jarig en kwam trakteren. Wij hebben hem met luide stemmen toegezongen. Ook Wil kwam even bijpraten. Beiden hopen we binnenkort weer aan het werk te zien!

Foto's Kalverpolder Stichting

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 25-4-2023

Het programma voor de 4 mei herdenking in de gemeente Oostzaan.

U bent van harte welkom.

 19.15 uur

 Mogelijkheid om een kaarsje te branden in de Grote Kerk

19.45 uur

Onder begeleiding van de dodenmars door het Wierings Trompetter Korps lopen we vanaf de Grote Kerk langs de plaquette van Hannie Schaft.

We nodigen u uit hierbij aan te sluiten.

 19.58 uur

Taptoe Infanterie bij het monument, gespeeld door Rob Bekebrede

 20.00 uur

Twee minuten stilte

 20.02 uur

 20.04 uur

 Het Wilhelmus gespeeld door Crescendo

 Welkomstwoord en toelichting sprekers door Evelien Leguit

 Toespraak door burgemeester Marvin Polak

 Muzikale bijdrage van Roos Kneppers

 Toespraak door Martin Vonk

 20.25 uur

Defilé en kranslegging bij het monument.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de Christelijke muziekvereniging Crescendo onder leiding van Bart Koning

20.40 uur

Na afloop van de herdenking bent u welkom om koffie te komen drinken in het Atrium. Dit wordt muzikaal omlijst door muziekvereniging Excelsior

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 24-4-2023

Aanstaande zondag 30 april is er weer een kikkerpad uitgezet op de heemtuin.

Door de hele tuin staan kikkers met kaartjes om hun hals. Op die kaartjes staan opdrachten en vragen. Leuk om zo’n wandeling met het hele gezin te doen!
Onderweg zie je heel veel moois. Er staan prachtige voorjaarsplanten in bloei. En liefhebbers kunnen wilde planten kopen die ze in eigen tuin kunnen overzetten.
De theetuin is deze dag ook weer open. We maken heerlijke tuin van eigen kruiden en je kunt zeer smaakvolle pesto proeven die gemaakt is van daslook. Van daslook? Da’s lekker!

Waar: De Heemtuin, Zaandam
Kikkerpad vanaf 11.00 tot 16.00 uur.
Entree: gratis.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 23-4-2023

Vanaf zondagavond stakingen in distributiecentra Albert Heijn.

Albert Heijn was gewaarschuwd zegt de FNV. Maar het supermarktconcern heeft de laatste kans laten liggen om zonder trammelant een cao met een goede loonsverhoging af te spreken voor de duizenden mensen in de distributiecentra (DC’s). Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: ‘De directie is niet ingegaan op de eisen in ons ultimatum, daarom wordt er vanaf vanavond begonnen met staken op de locaties in Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam.’

Albert Heijn blijft steken op 6% meer salaris in april 2023 en 2% per januari. Daarmee leveren de medewerkers in. Het gaat al snel om ruim 8% aan koopkracht. De FNV eist dat de salarissen in een jaar structureel omhooggaan met 14,3%, plus € 100 bruto per maand. De vakbond wil ook dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels.

Toeslagen moeten gelijk blijven

Verder willen de werknemers dat de toeslagen blijven zoals ze zijn. Voor nieuw personeel gelden andere – vaak lagere – bedragen of percentages voor het werken op zondagen. Als het aan Albert Heijn ligt, krijgen parttimers die van rooster veranderen daarna ook minder.

Supermarkt roept het over zichzelf af

Sewbaks: ‘Je zou toch zeggen dat alle alarmbellen wel zijn afgegaan bij Albert Heijn na de wilde stakingen laatst in Pijnacker en Tilburg. Daarmee lieten de distributiemedewerkers al overduidelijk merken hoe ontevreden ze zijn en dat ze bereid zijn meer actie te voeren. Door hun totaal niet tegemoet te komen roept Albert Heijn nu nieuwe stakingen over zich af.’

Solidair met elkaar

Volgens Sewbaks zijn de mensen in de distributiecentra erg solidair met elkaar. De parttimers in Pijnacker trappen af met stiptheidsacties en stoppen daarna voor in ieder geval enkele uren met werken, net als hun collega’s in de twee andere DC’s. Op maandag nemen ook de medewerkers met een fulltime contract het stokje over en leggen het werk neer.

Geen verdeel en heers meer

Sewbaks: ‘Ze laten weten dat het bedrijf hen niet meer kan uitspelen tegenover elkaar. Voorheen deed Albert Heijn dat door parttime medewerkers in te zetten als stakingsbrekers. Die verdeel- en heerstactiek staan de mensen niet meer toe.’

Zo’n 4.000 mensen

Bij de distributiecentra van Albert Heijn werken in totaal zo’n 4.000 mensen op de locaties in Geldermalsen, Hoorn, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle.

Foto: FNV

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Oostzaan: 21-4-2023

Kort Oostzaan.

In het voor- en najaar kunnen inwoners van Oostzaan hun takken en snoeiafval laten versnipperen in de gemeente.

Op maandag 8 en dinsdag 9 mei staat de voorjaarsronde ingepland. Wanneer de bewoners hier gebruik van wil maken, meld het dan aan via het formulier op onze website van de gemeente Oostzaan.

bit.ly/takkenversnipperenOZ

Aanmelden kan t/m vrijdag 5 mei.

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 21-4-2023

Schandalig!

Met verbijstering las Ellen een tijdje terug over een grafmonument dat kapot gemaakt was vanwege koper. Helaas heeft ze afgelopen week moeten constateren dat het nu ook bij het graf van haar vader gebeurd is, op dezelfde begraafplaats (Zaandijk). Ze vind het onbegrijpelijk dat mensen hiertoe in staat zijn en vraagt zich af waarom het hek ‘s avonds niet op slot gaat zodat de kans op grafberoving in ieder geval kleiner wordt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 20-4-2023

Kort: 

Afgelopen dinsdag was Burgermeester Marvin Polak van Oostzaan

te gast bij de politie Iftar bij Politie Basisteam Zaanstreek. Een gezellige, lekkere en vooral mooie bijeenkomst, waarbij verbinding met elkaar en respect voor elkaars achtergrond de basis was. Ik heb veel nieuwe, interessante mensen ontmoet. Met dank aan alle vrijwilligers die deze avond mogelijk maakten.

Foto:  Marvin Polak

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad / Zaandijk: 20-4-2023

Mooi vernieuwde Etos Zaandijk opent 26 april

 

Momenteel wordt de Etos aan de John Lennonstraat in Zaandijk flink verbouwd. Woensdag 26 april gaat de compleet vernieuwde winkel open. Dan knipt om 8:30 uur onderneemster Maaike Aarts het lint door. Klanten die op die dag 15 euro besteden, mogen aan het digitale Rad van Fortuin draaien.

 De verbouwing van Etos Zaandijk blijft binnen de bestaande muren. Dankzij een indeling volgens het allernieuwste concept voelt het straks binnenin wel veel ruimer aan. Er komt een moderne beauty- en geurenafdeling met keuze uit verschillende merken. De afdeling met gezondheidsproducten wordt eveneens totaal vernieuwd. Je vindt daar onder andere nog meer vitamines, supplementen, braces en van alles voor wondverzorging.

 Al 28 jaar

Etos Zaandijk is al 28 jaar van onderneemster Maaike Aarts. Zij startte op 15 maart 1995 met de winkel in het toen net opgeleverde winkelcentrum Rooswijk. "Vanaf begin af aan bevalt het ons hier goed. Het is mooie wijk met vriendelijke mensen. Die fijne sfeer zit ook in de winkel. Het is altijd gemoedelijk bij ons!" Etos Zaandijk voldoet aan alle kwaliteitseisen voor de drogisterij en heeft het Groene Plus-certificaat, dat garant staat voor deskundig advies bij zelfzorg. Uiteraard geven de medewerkers ook graag advies over beauty, huidverzorging en gezondheidsproducten. "We helpen klanten met alledaagse en persoonlijke oplossingen om zich iedere dag lekker in hun vel te laten zitten", aldus Maaike Aarts.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 18-4-2023

Ruben Hoeke presenteert 'Het grote Faam Rockconcert'

Op dinsdag 20 juni a.s vindt er een heel speciaal concert plaats op Praktijkschool De Faam in Zaandam.

Leerlingen van de school hebben sinds november 2022 gitaarles gehad van de Zaanse gitarist Ruben Hoeke en gaan zich op 20 juni presenteren met ondersteuning van een live band.

De gitaarlessen worden gegeven tijdens de keuzewerktijd (KWT) uren. Onze KWT geeft ruimte om af te wijken van het standaard schoolprogramma. Tijdens de KWT-lessen kunnen onze leerlingen hun kennis, competenties en attitude verder ontwikkelen. Tijdens de KWT lessen worden verschillende onderdelen aangeboden. De KWT lessen zijn ter ondersteuning, om talenten verder te ontwikkelen of vanuit een bepaalde passie.

'De Faam is een geweldige school. Ze staan open voor culturele ondersteuning en organiseren enorm veel leuke projecten waaronder gitaarles', aldus Hoeke die uitkijkt naar het concert.

'Vorig jaar heb ik ook een hele serie gitaarlessen mogen doen op De Faam. Een ontzettend leuke ervaring. Ook nu hebben we weer hard gewerkt aan een repertoire. Uiteindelijk gaat het erom dat de kinderen vol zelfvertrouwen op het podium staan. Bij het vorige concert van 'De Faamrockers' ging het dak eraf. De kinderen glunderden. Dolenthousiaste leerlingen die enorm hun best deden voor een groot publiek. Fantastisch dat er nog scholen zijn die beseffen dat muziek maken enorm belangrijk is. Weet je, muziek maken stimuleert het aller groots mogelijke deel van de hersenen tegelijkertijd. Dat is niet iets dat ik verzin, dat is wetenschappelijk bewezen. Alleen al om die reden zou het fijn zijn als meer scholen dit voorbeeld zullen volgen.'

Het Grote Faam Rockconcert

Dinsdag 20 juni a.s.

De Faam Zaandam

Aanvang: 12.15 uur

Foto: De Faam / Ruben Hoeke

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 18-4-2023

WEEK VAN DE TEEK

17 tot en met 21 april 2023

Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kán leiden tot de ziekte van Lyme. Een goede en snelle behandeling van een tekenbeet kan narigheid voorkomen. 

Snel verwijderen

Teken zijn zo klein als een speldenkop: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar gemiddeld één op de vijf teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de Borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen. Op de RIVM-website staat hoe je moet handelen na een tekenbeet.

Preventie

Teken komen veel voor in Nederland; niet alleen in de natuur, maar ook in bijvoorbeeld tuinen en parken. Bij wandelen op de paden is de kans op een tekenbeet in het algemeen klein. Als je gaat struinen door dichter begroeide stukken, is die kans een stuk groter. Kleed je in dat geval niet te bloot, draag laarzen of stop je broekspijpen in je sokken.

Staatsbosbeheer.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 17-4-2023

Woonopstand075 niet blij.

Woonopstand Zaanstad: Demonstreer mee op 22 april in
Zaandam. 13:00 Stadhuisplein
Sloop de wooncrisis! Huizen voor mensen niet voor winst!
Gemeente verbiedt lopende demonstratie, geluidsinstallatie voor
manifestatie en gezichtsbedekking. De gemeente wil ook dat Woonopstand
Zaanstad op een afgelegen plek gaat staan waar deze niet gezien of
gehoord kan worden. Zij gaan niet akkoord met deze schending van het
demonstratierecht.
Ze vinden dat de gemeente Zaanstad diens uiterste best moet doen om
wonen weer als een recht voor iedereen te waarborgen. Te vaak zien ze
dat wonen wordt gebruikt als een verdienmodel voor huisjesmelkers,
beleggers, aannemers en anderen die meer prioriteit geven aan hun eigen
winsten dan het recht op wonen.
Wat willen ze?
Een verandering van beleid met als resultaat toegankelijke huisvesting
die past bij behoeften van de Zaanse inwoners is voor ons het
belangrijkste. Daarvoor eisen wij de volgende veranderingen:
- Verhoog het percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouw naar 50 %
- Strenge handhaving van het leegstandsverbod
- Pak huisjesmelkers actief aan en handhaaf het puntensysteem
- Voer een degentrificatie beleid in en schaf de Rotterdamwet af
- Meer crisisopvang plekken voor Jeugdzorg en Beschermd Wonen
- Vergroot de dak- en thuislozen opvang
- Meer woonwagen standplaatsen en ruimte voor alternatieve woonvormen
- Voldoende toegankelijke woningen voor mensen met een beperking
Deze eisen zouden de woonsituatie van vele Zaankanters verbeteren.
Wat wil de gemeente Zaanstad (niet)?
De Gemeente Zaanstad wil deze demonstratie onmogelijk maken. De gemeente
verbiedt ze een week voor deze plaats zal vinden, drie weken na de
aanmelding van de demonstratie, plotseling om de route over de gedempte
gracht naar de Burcht te lopen. Deze route wordt vaker gelopen bij
optochten. Ook versterkt geluid wordt door de gemeente verboden.
Bovendien wil de gemeente Woonopstand Zaanstad op een achteraf veldje
neerzetten. Dit is allemaal in strijd met het demonstratierecht. Ook
hebben wij aangegeven dat de demonstratie rolstoel toegankelijk moet
zijn. De locatie die de gemeente heeft aangewezen is dat niet.
Op de plek die de gemeente heeft aangewezen zal onze boodschap niet te
horen of te zien zijn. Dat komt de beleidsmakers in de gemeente goed
uit. Net zoals het degenen die winst maken op wonen het heel goed uit
komt.
Er wordt bezwaar gemaakt tegen het besluit en we houden vast aan de
verzamel locatie op het Stadhuisplein. Amnesty Nederland is op de hoogte
van het handelen van de gemeente. De gemeente weet waar het ons kan
bereiken om het demonstratierecht alsnog goed te regelen. Wij willen zo
snel mogelijk in gesprek.
Deze week houden ze iedereen via hun social media op de hoogte over de
ontwikkelingen. Daarbij stellen ze toegankelijkheid als prioriteit bij
het organiseren van deze demonstratie. Mensen met een beperking worden
immers hard geraakt door falend woonbeleid en hebben het recht hun stem
te laten horen op een demonstratie.

Meer info:

https://twitter.com/woonopstand075
https://www.instagram.com/woonopstand075/
https://www.facebook.com/events/753176836205657

Foto: Woonopstand075

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 17-4-2023

Gezocht: handige Harries (m/v/x) 

Ben je al een beetje handig of wil je handiger worden? Word je blij van bijvoorbeeld het fixen van de stekker van een lamp, een kapotte strijkbout of koffieapparaat? 

Voor een nieuw op te starten Repair Café in Poelenburg zoeken ze een groepje vrijwilligers. Idealiter ben je een paar keer per maand beschikbaar op maandagochtend van 10:00 tot 12:00 uur. Interesse? Stuur dan een mailtje naar duurzaamheid@zaanstad.nl.

Kijk voor meer informatie over de Repair Cafés  onder deze  link

๐Ÿ‘‡

 https://nieuwzaansklimaat.zaanstad.nl/wat-kan-ik-zelf-doen/ga-naar-het-repair-cafe

๐Ÿ“ท Gemeenten zaanstad 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Gemeente Oostzaan: 14-4-2023

Dick van Huizen nieuwe gemeentesecretaris Oostzaan.

Met ingang van 1 juni aanstaande wordt Dick van Huizen gemeentesecretaris bij gemeente Oostzaan.

Op dit moment is de heer Van Huizen gemeentesecretaris bij de gemeente Nijkerk. Hij heeft brede ervaring opgedaan als bestuurder, vakbondsbestuurder, gemeentesecretaris bij verschillende gemeenten en als algemeen directeur van een groot ambtelijk samenwerkingsverband in Noord-Holland. Dick is getrouwd en heeft 2 volwassen kinderen. Hij woont in Purmerend en kent onze regio goed.

Burgemeester Polak: "Wij zijn blij dat de heer Van Huizen ons komt versterken met al zijn ervaring. In een periode waarin de opgaven voor elke gemeente en dus ook voor Oostzaan veel vragen van bestuur en gemeenteraad, is de toevoeging van Dick aan ons team erg waardevol."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Regio 14-4-2023

Update: problemen opgelost.

Vanwege een landelijke storing bij Vodafone is de gemeente Zaanstad en Wormerland en Oostzaan telefonisch niet goed bereikbaar.

Kan jouw vraag wachten? Dan verzoeken ze je het op een ander moment nog een keer te proberen. Wil je op een andere manier contact met de gemeente opnemen? Dan kun je ze ook via Twitter, Facebook, Instagram of WhatsApp bereiken.

Het bellen naar het alarmnummer kan door de storing moeilijker gaan. Heb je hulp nodig? Zoek iemand met een andere provider of installeer de 112app om te chatten met de meldkamer.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 12-4-2023

Het Rijk, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben afspraken gemaakt om snel meer woningen te kunnen bouwen. Tot en met 2030 moeten er ruim 170.000 woningen bij komen, waarvan circa twee derde in het betaalbare segment. Daarmee gaat het om zo’n 113.000 betaalbare woningen.

“We blijven werken om goede, betaalbare woningen te realiseren voor onze eigen inwoners”, zegt wethouder Wonen Rosemarijn Dral. “De afgelopen jaren zijn we druk in gesprek geweest met de provincie om nieuwe bouwlocaties te creëren, en met succes. Op plekken waar bouwen eerst onmogelijk was, kunnen we nu aan de slag. Dat is een goed begin, maar zeker nog niet voldoende. Met deze nieuwe afspraken willen we meer woningen mogelijk maken in zowel Oostzaan als onze buurgemeenten in de regio.”

De betrokken partijen hebben daarom de Woondeal MRA ondertekend. Namens het Rijk is een handtekening gezet door minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) Hugo de Jonge. Namens de gemeente Oostzaan heeft Rosemarijn Dral getekend.

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Westzaan: 11-4-2023

Geld bijeen krijgen voor het opknappen van ’t Reghthuys in Westzaan.

Stuur een boodschap naar de toekomst

Stel dat je iets kon zeggen tegen de mensen die in de toekomst, over 200 jaar, in Westzaan wonen? We hebben geen tijdmachine, maar toch kan het! Hoe?

Kom op koningsdag naar ’t Reghthuys, koop een nieuwe lei voor het dak van ‘t Reghthuys en schrijf daarop je naam en een boodschap. Wordt het: Kelly is verliefd op Kees? Of: Red de boer, Leve Westzaan, Het leven is mooi. Of leef je sportliefde uit: In 2023 werd Roda kampioen, VVV Westzaan ’n eeuwige liefde! Of gewoon: Groetjes van de familie Bakker. Het mag ook een spreuk van Loesje zijn, een gedicht, een Bijbelvers of een tekening.

De nieuwe leien zijn belangrijk voor ‘t Reghthuys. Dit jaar zal het dak worden vernieuwd. Alle oude leien gaan eraf – eerst kijken of er geen boodschap op staat van 200 jaar geleden – en daar komen gloednieuwe leien voor in de plaats.

Iedereen die als sponsor betaalt voor een lei, mag daar met een speciale stift iets op schrijven of tekenen. Het hoeft niet iets bijzonders te zijn, alleen je naam kan ook. Alleen discriminerende of haatzaaiende teksten komen niet op het dak. Volwassenen betalen 10 euro, kinderen 5 euro. Draag je ‘t Reghthuys een warm hart toe, koop dan voor het hele gezin een paar leien en leef je uit met mooie teksten.

De leien komen op Koningsdag in de verkoop. Voor de ingang van ‘t Reghthuys liggen ze dan klaar voor iedereen die voor een verrassing wil zorgen als over 200 jaar het dak weer gerenoveerd moet worden. Wie er die dag niet bij kan zijn, kan intekenen op leien via: leienactiereghthuys@gmail.com

๐Ÿ“ท ’t Reghthuys


Gemeente Oostzaan: 7-4-2023

Gisteren is de nieuwe manschappen bus geleverd zegt Brandweer Oostzaan.

Deze bus gebruiken ze voor hun specialisme “Verkenningseenheid Brandweer”, waarbij hun bij grote incidenten op pad worden gestuurd om metingen te verrichten zegt de Brandweer.

Daarnaast is het hun trekkend voertuig voor de Snel Inzetbare Boot.

Maar waar ze hem misschien nog wel het vaakst voor gebruiken zijn de reanimaties in het dorp.

Het is de 1e levering van in totaal 3 ter vernieuwing van hun wagenpark. Later dit jaar wordt de Tankautospuit vervangen en daarna nog de Snel Inzetbare Boot.

Foto: Brandweer Oostzaan


Gemeente Oostzaan: 7-4-2023

De babbelbankjes! in Oostzaan.

Ja hoor, ze zijn er: de babbelbankjes! Vanaf nu kan je ook op de Kerkbuurt weer buurten, babbelen en uitpuffen. Wethouder Eelco Taams presenteerde de babbelbankjes vanmorgen met het plechtig plakken van de eerste sticker. Daarbij trakteerde hij het publiek op macarons en vertelde hij over de rijke geschiedenis van de ‘leugenbankjes’, bij oud Oostzaners nog wel bekend.

Vroeger stond op de Kerkbuurt een leugenbankje dat in de volksmond Kerkbuurt 0 werd genoemd. Deze nieuwe bankjes hebben we de naam Kerkbuurt 4.0 gegeven. Vier bankjes op de hoeken van de driesprong met elk een eigen sticker met leuzen als ‘LOVE BIENE? KOM ZITTEN’. Wil je weten wat er op de andere bankjes staat? Kom kijken, KOM ZITTEN en babbel erover.

Ben je de dorpspleintjes op Facebook zat en wil je mensen in de ogen kijken als je met ze praat? KOM ZITTEN!

Ben je de digitale dorpspleintjes op Facebook zat en wil je mensen in de ogen kijken als je met ze praat? 

๐Ÿ“ทGemeente Oostzaan


Regio: 7-4-2023

Een afvaardiging van de diverse clientondersteuners, ouderen adviseurs en belasting invullers ui Zaanstad Noord kreeg gisteren namens de Gemeente Zaanstad en #zaankantersvoorelkaar en ook Sociaal Wijkteam Krommenie en Sociaal Wijkteam Wormerveer waren vertegenwoordigd ook Wijkmanager Wormerveer En Westknollendam en Wijkmanager Krommenie waren er bij. Er zijn mooie woorden gesproken en een van de conclusies was: dat het gaat om echt contact en de band die je opbouw. Enorm verdiend.

 


Regio: 7-4-2023

Akkoord streekvervoer werkdruk omlaag, lonen omhoog.

In de nacht van 6 op 7 april hebben FNV en CNV met de werkgeversorganisaties een onderhandelaarsakkoord bereikt wat een einde kan maken aan het langlopende cao-conflict in het streekvervoer.

Werkdruk omlaag, lonen met 15% omhoog

Als de leden instemmen met het akkoord, betekent dit dat de werkdruk structureel naar beneden gaat en de lonen in de komende 27 maanden met 15% stijgen. Daarnaast komt er ook een eenmalige uitkering van 1000 euro.

FNV-onderhandelaar Marijn van der Gaag: ’Het is goed dat er na zo'n lange periode een resultaat ligt. Onze leden voeren alleen actie als het echt noodzakelijk is en dat was nu het geval. Ze kunnen trots zijn op wat er is bereikt. In een tijd dat alles duurder wordt, moesten de lonen flink omhoog om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Het is heel goed dat met dit akkoord die stap nu ook gemaakt wordt.’

Periode van acties ten einde

Met dit akkoord komt er een einde aan maanden van actievoeren door de chauffeurs. Van der Gaag: ‘Dit hebben de leden en iedereen die de acties gesteund heeft voor elkaar gekregen. Door de werkdruk te verlagen zorgen we ervoor dat er ruimte komt voor normale pauzes in de roosters en wordt het werken in het streekvervoer ook weer aantrekkelijker.’

Vervolg

In de komende weken wordt het volledige akkoord besproken met de vakbondsleden en wordt er door hen over gestemd. Onder de cao Streekvervoer werken zo’n 13.000 mensen. De vorige cao liep af op 31 december 2022.


Gemeenten Oostzaan: 4-4-2023

“Eenzaamheid is iets van ons allemaal”; om die reden slaan gemeenten Oostzaan en Wormerland de handen ineen tijdens de bijeenkomst 'Eén tegen Eenzaamheid' afgelopen 16 maart.

Wethouder Eelco Taams (Oostzaan) en Tjeerd Pietersma (Wormerland) openden de bijeenkomst door het belang van eenzaamheid onder de aandacht te brengen.

Er werd gesproken door ervaringsdeskundige Martin, en door senior onderzoeker eenzaamheid Jan-Willem Maat van Movisie. Wat is eenzaamheid? Waar begint? Welke vormen zijn er? Wat kun je doen? En belangrijk: begin een goed gesprek met inwoners en stel vragen als 'Wat speelt er?', 'Hoe kunnen we je helpen?' en ‘Waar hoop je op?’.

Iedereen mag er zijn, zo staat ook in het college programma’s van beide gemeenten, die eenzaamheid als thema hebben opgenomen.

Alle aanwezigen waren enthousiast en er is behoefte aan vervolg. Dit wordt nader uitgezocht door de kerngroep die deze bijeenkomst organiseerde (afgevaardigden van diverse organisaties en de gemeente).

Foto: Gemeente Oostzaan


Regio: 3-4-2023

voorlopig geen Staking streekvervoer 

Werkgevers en vakbonden gingen  vanaf vandaag  maandag 3 april 2023 weer aan tafel om alsnog tot een nieuwe cao te komen voor de dertienduizend werknemers.

De afgelopen weken zijn er veel ontwikkelingen geweest rondom het cao-traject Openbaar Vervoer. Wat is er ook al weer gebeurd? En hoe nu verder? We vertellen je het in dit bericht.

FNV Verteld.

Wat is er tot nu toe gebeurd?

In chronologische volgorde:

 • Op 17 januari 2023 is het overleg tussen vakbonden en werkgevers vastgelopen. Werkgevers wilden onvoldoende tegemoetkomen aan onze eisen. Denk aan belangrijke zaken als: werkdrukverlaging, pauze, meer ‘lucht in de roosters’ (ruimte in de roosters qua tijd) en loon. Daarnaast wilden werkgevers meer wendbaarheid/flexibiliteit en het roosterproces verkorten van 26 weken naar 13 weken.
 • Op 19 januari hebben leden van de vakbonden besloten te gaan staken voor een betere cao OV, gezamenlijk met de collega’s die onder de cao Multimodaal vallen.
 • Werkgevers kregen tot 30 januari de tijd om met betere voorstellen te komen. Omdat ze dat weigerden, heeft er een 5-daagse staking plaatsgevonden van 6 tot en met 10 februari.
 • Ook daarna weigerden werkgevers met betere voorstellen te komen.
 • Vanaf 28 februari hebben wij de druk opgevoerd door een staking voor onbepaalde tijd af te kondigen.
 • De enige reactie van werkgevers lazen we in de media: 'Buschauffeurs moeten niet zeuren, zij verdienen immers wel € 4000 per maand'. Ook probeerden ze de staking te ondermijnen door telkens te roepen dat de actiebereidheid niet hoog zou zijn. Jullie weten beter.
 • Door de actiebereidheid hebben jullie laten zien dat het menens is. Bij elke staking was deze ontzettend hoog. Werkgevers zagen dit ook, het front was niet te breken.
 • In de aanloop naar de provinciale verkiezingen op 15 maart begon de politiek zich ook te roeren. De stakingen hebben een groot maatschappelijke impact.
 • Tijdens het kabinetsberaad op vrijdag 10 maart, is er aangeboden om verkenners aan te stellen om de impasse te doorbreken. Mede omdat werkgevers geen centimeter wilden toegeven.
 • De komst van de verkenners was het succes van onze stakingen. Werkgevers stonden niet te trappelen om de ‘interventie’ vanuit de overheid.
 • Het bod vanuit het kabinet was om de verkenners in te zetten zodat er een goede basis gelegd wordt voor verdere cao-onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden.
 • Op 14 maart, tijdens onze demonstratie in Utrecht, is besloten om de acties na 15 maart op te schorten om verkenners de ruimte te geven voor hun werk.

Wat doen de verkenners? 

Verkenners doen hun werk in opdracht van het kabinet, en zijn daardoor onafhankelijk van wie dan ook! Verkenners kijken hoe de vastgelopen onderhandelingen weer vlot getrokken kunnen worden. Ze luisteren naar beide partijen en horen waar mogelijkheden zijn om de onderhandelingen weer ‘vlot te trekken’. Ze kijken naar:

 • Het proces van onderhandelen.
 • Inhoudelijke onderwerpen als werkdruk en loon.
 • Het mandaat bij beide delegaties.

De verkenners hebben meer tijd gevraagd dan eerst was voorzien. Ze hebben de bonden gevraagd om tijdens hun werk geduldig te zijn. Die ruimte hebben wij de verkenners gegeven. Op 30 maart is de verkenning afgerond. Er is nu sprake van een breder pakket dan op 17 januari met extra werkdrukmaatregelen, conform eis gezamenlijke vakbonden. Het gaat dan met name over loon, meer pauzes en extra lucht in de dienstregeling. Dat betekent dat er een positief verschil is met het bod van 17 januari.

Hoe kan dat? Dat komt door de druk van de acties. Het kabinet zag dat het noodzakelijk was om verkenners in te zetten. Werkgevers moesten de afgelopen weken ‘kleur bekennen’. Niets doen ten opzichte van de verkenners was geen optie. Zie hier het gevolg van jullie vastberadenheid.

Hoe nu verder?

Maar we zijn er nog niet. De basis is nu gelegd. Nu moeten zaken concreet besproken worden om tot een goede cao OV te komen. Volgende week wordt er vanaf maandag (3 april) dagelijks onderhandeld. Het streven is om met Pasen een akkoord te hebben. Los van wat de uitkomst zal zijn, komt de sectorraad FNV Streekvervoer direct na de onderhandelingen bij elkaar om te oordelen over de uitkomst van het resultaat. Daarna komen we terug bij de leden. Gisteren (30 maart) heeft de sectorraad akkoord gegeven voor het opschorten van de acties van komende week om in alle rust tot goede afspraken te komen. De stappen om te kunnen gaan onderhandelen, zijn met behulp van de verkenners gemaakt. Zij blijven verder toezien bij de cao-onderhandelingen, om te streven naar een cao-resultaat.

Van opnieuw ‘vertragen’ of ‘ontwijken’ van onze vragen kan nu geen sprake meer zijn. Termen van werkgevers zoals ‘de puzzel moet weer opnieuw gelegd worden’ of dat ‘het allemaal ingewikkeld is’, zijn niet meer aan de orde. Komen we er met Pasen niet uit? Dan volgen er vanzelf weer acties, maar we doen ons uiterste best voor jullie te komen tot een resultaat. 

 Wordt vervolgd.

 


Gemeente Oostzaan: 1-4-2023

Trots!!!

Kort: Oostzaan

Vannacht is brandweer Oostzaan met een klein deel van het korps stilletjes naar hun nieuwe tankautospuit gegaan.

Deze staat momenteel nog op het Prins Bernhardplein in zaandam totdat iedereen is getraind en het voertuig volledig compleet is opgeleverd.

Omdat er 5 (Vrijwillige Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam , Brandweer Purmerend (2x), Brandweer Wormerveer) nieuwe voertuigen zijn, hebben hun de toekomstige auto voorzien van het Oostzaanse wapen d.m.v. stickers en hun welbekende vlaggetje. Zo zijn ze tussen alle mooie rode voertuigen toch goed herkenbaar zegt de brandweer Oostzaan.

๐Ÿ“ทBrandweer Oostzaan


Gemeenten Oostzaan: 31-3-2023

Kort: Oostzaan

Afgelopen woensdag was weer het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi voor de Oostzaanse basisscholen bij OFC zegt burgemeester Marvin Polak.
Altijd weer een heel leuk evenement.

Aan de burgemeester was het de eer om de beker uit te reiken aan het beste team.
Gefeliciteerd aan de winnaars van de verschillende competities. Zo ook de mannen van de Korenaar hier op de foto!

 

๐Ÿ“ท Gemeenten oostzaan


Regio: 31-3-2023

Het aantal bijna-ongelukken in en om de lift, veroorzaakt door liftpassagiers onder invloed van alcohol, is sinds 2020 met maar liefst 24% gestegen. Daarom kondigt Liftinstituut, autoriteit op het gebied van liftveiligheid, per 1 april een alcoholverbod in liften af. Vanaf die datum is het niet meer toegestaan om de lift te betreden met een alcoholpromillage hoger dan 0,5 procent. Dit komt overeen met ongeveer twee glazen.

Marjon Oosting, woordvoerder van Liftinstituut, legt uit: "Een liftritje onder invloed lijkt onschuldig, maar het leidt vaak tot roekeloos gedrag. Zo krijgen we regelmatig meldingen uit studentencomplexen waar 'bewoners onder invloed' gaan springen in de lift, wat midden in de nacht leidt tot liftopsluitingen. Zo'n opsluiting is niet alleen vervelend voor de overige bewoners, het legt ook een onnodige druk op de samenleving: brandweer en storingsdiensten rukken steeds vaker uit voor een incident dat makkelijk voorkomen had kunnen worden."

Behalve beschonken studenten zorgen ook scootmobielgebruikers die te diep in het glaasje kijken, voor liftproblemen. Oosting licht toe: "Onder invloed hebben zij veel minder controle over hun scootmobiel, waardoor zij vaker tegen liftdeuren aanrijden. Gevolg: de deuren raken ontzet en de lift – die zo onmisbaar is in seniorencomplexen – komt stil te staan. Medebewoners kunnen hun eigen woning niet meer bereiken of zitten onnodig vast op hun eigen verdieping. Alle reden voor Liftinstituut om fors op liftritjes onder invloed in te grijpen."

De nieuwe maatregel rondom liftgebruik onder invloed vormt een stevige aanvulling op de lijst aan adviezen die de veiligheidsorganisatie al voor liftpassagiers heeft uitgevaardigd. "Je kunt een lift nog zo goed op veiligheidsaspecten laten keuren door onze inspecteurs, een lift is pas echt veilig als je er veilig en verstandig mee omgaat. Met het alcoholverbod willen we nog meer mensen doordringen van dat devies." Meer uitleg over alle veiligheidsrichtlijnen van Liftinstituut is te vinden op www.liftveilig.nl.

 


Regio: 31-3-2023

Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. Consumenten kunnen kiezen wat ze met hun statiegeld doen: bij supermarkten krijgen ze het terug, bij bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat.

Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen en zo te voorkomen dat een deel in ons milieu belandt.

 


Gemeente Zaanstad: 30-3-2023

Samen maken we Zaanstad Groener.

Vanaf maandag 1 mei kunnen woningcorporaties subsidie aanvragen voor bomen in dichtbebouwde gebieden zegt de Gemeente Zaanstad. Ze willen namelijk meer bomen in de tuinen van diverse woningcorporaties.
De rol van bomen in het gezonder en groener maken van Zaanstad is belangrijk. Bomen maken de gemeente een prettiger en gezondere plek. Ze moeten in de dichtbebouwde wijken alleen slim omgaan met de ruimte. Deze subsidie gaat daarbij helpen.

Klik hier en vraag het aan 

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Oostzaan: 29-3-2023

Tijdelijke woningen in het Twiske.

Zoals eerder aangekondigd, is er dinsdag 4 april om 19.00 uur een informatieavond over de tijdelijke woningen voor de vluchtelingen uit Oekraine in de theaterzaal van de KunstGreep. Vandaag is een uitnodiging hiervoor verstuurd naar alle huisadressen in Oostzaan.

Ze verwachten veel belangstellenden en de theaterzaal heeft een beperkte capaciteit. Daarom is besloten dat aanmelden vooraf noodzakelijk is zegt de gemeente Oostzaan. Het is natuurlijk vervelend als iemand voor niets komt.Mocht het zo zijn dat zich meer mensen voor de informatieavond aanmelden dan de capaciteit van de theaterzaal toelaat, dan wordt een tweede informatieavond georganiseerd. De toelating tot de eerste informatieavond gebeurt op basis van volgorde van aanmelding. Aanmelden kan via https://bit.ly/3zjp6Be Na de aanmelding ontvang je automatisch per mail een bevestiging van de gemeente Oostzaan.

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek


Regio: 29-3-2023

De aangekondigde stakingen in het streekvervoer van vandaag 29 en morgen 30 maart zijn opgeschort. Dat hebben FNV en CNV besloten, omdat er goede stappen worden gemaakt in de gesprekken die momenteel plaatsvinden.

Daarbij zijn verkenners Han Busker en Harry van der Kraats betrokken. Het gesprek met de verkenners wordt deze week voortgezet. Daarmee vervallen de voor deze week geplande actiedagen. FNV en CNV eisen onder meer hogere lonen en een structureel lagere werkdruk in het streekvervoer.

Volgende week maandag, woensdag en vrijdag staan er nog drie stakingsdagen gepland.


Gemeente Zaanstad: 28-3-2023

Verslag:

Kalverpolder Stichting

28 Maart

Bert zag tijdens zijn wandeling langs het Westenwindpad een Bruine Kiekendief vliegen.

op ons Plasdras waren weer vele Grutto's aan het fourageren.

Vandaag een grijze frisse dag. Evenals de vorige- en ook de komende weken zullen er in- en rondom de Bunker onderhoudswerkzaamheden worden verricht.

Zoals daar zijn:

Opruimen Schanszichtpad;

Egaliseren begin van het pad bij de brug naar ons Natuurpark;

uitgegraven bagger verspreiden bij het nieuw te plaatsen hek;

Takkenhoop langs het pad verwerken in de takkenrillen bij de hekken;

Stammenzagen tbv de kachel;

Afval uit het water in de polder halen en slootkanten opruimen;

Schorshalen bij molen Het Jonge schaap om onze inrit op te knappen.

Kortom, voldoende werk voor de komende weken zegt de Kalverpolder Stichting.


๐Ÿ“ท Kalverpolder Stichting


Gemeenten Oostzaan: 28-3-2023

Uitnodiging: informatieavond tijdelijke woningen Twiskeweg.

De oorlog in Oekraïne is al ruim een jaar in volle gang en vele vluchtelingen uit dat land hebben hun onderdak gezocht in Nederland.

Het Rijk heeft gemeentes de opdracht gegeven om de noodopvang waarin de Oekraïense vluchtelingen nu opvangen worden, met spoed te vervangen door normale huisvesting. Hiervoor heeft het Rijk ook extra budget beschikbaar gesteld.

De gemeente Oostzaan wil u graag tijdens een informatieavond informeren over de keuzes die onze gemeente hiervoor heeft gemaakt.๐Ÿ‘‡

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 april om 19:00 uur in theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4 in Oostzaan.

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad / RTV Zaanstreek


Gemeente Oostzaan: 27-3-2023

Burgermeester Marvin Polak van Oostzaan wandelde mee.

 

Of het nu sneeuwt, regent, hagelt of de zon schijnt…..het maandagochtendwandelen in Oostzaan gaat gewoon door!
zo ook vandaag.

Burgermeester Marvin Polak van Oostzaan wandelde mee met de relaxgroep en ze werden getrakteerd op alle bovengenoemde elementen!
Maar, niemand die ermee zat, de capuchon ging op of de paraplu werd uitgeklapt. De relaxgroep noemt zichzelf ook wel de slakkenclub, maar daarmee doen ze zichzelf echt tekort.
Bijna elke deelnemer die de burgermeester sprak wandelt al jaren mee en soms pakken ze ook nog even de dinsdag mee.
Burgermeester Marvin Polak snap heel goed dat de wandelgroepen op de maandag en dinsdag zo populair zijn (er zijn zelfs deelnemers van buiten Oostzaan). Het is de perfecte combinatie van beweging en gezelligheid.

๐Ÿ“ท Gemeente Oostzaan


Assendelft: 27-3-2023

๐— ๐˜‚๐˜‡๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜(๐—ฒ๐—ป) ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ผ๐—ฝ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ถ๐—ป ๐——๐—ฒ ๐—ช๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ณ๐˜!

De Watertoren van Assendelft komt graag in contact met flexibele muzikanten (zangers/zangeressen, singer-songwriters, bandjes) die het leuk zouden vinden om op te treden op onze unieke locatie, met name tijdens culinaire evenementen die (vrijwel) uitverkocht zijn. Genoeg uren gemaakt in de oefenruimte en ben je geïnteresseerd? Stuur dan even je bio naar
๐Ÿ‘‰ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ณ๐˜@๐—ด๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—น.๐—ฐ๐—ผ๐—บ

 

๐Ÿ“ทDe Watertoren


Streek: 25-3-2023

Dit weekend is het weer zover, de zomertijd gaat in. De klok gaat een uurtje vooruit en dat betekent een uur minder slaap. Hierdoor moet je biologische klok zich aanpassen. 


Gemeente Oostzaan: 24-3-2023

21 tijdelijke woningen naast het twiske kantoor.

 

De oorlog in Oekraïne is al ruim een jaar in volle gang en vele vluchtelingen uit dat land hebben hun onderdak gezocht in Nederland. Het Rijk heeft gemeenten gevraagd hun steentje bij te dragen in de opvang van deze vluchtelingen, zo ook aan Oostzaan. Net als in de rest van Nederland, kampt de gemeente Oostzaan met krapte op de woningmarkt. Dit geldt zowel voor koop- als huurwoningen en voor verschillende doelgroepen. Om aan de woningvraag te voldoen, werkt de gemeente hard aan het realiseren van extra woningen; bijvoorbeeld op Noordeinde 65, waar 27 woningen komen. Daarom zet het college van burgemeester en wethouders ook in op de bouw van extra tijdelijke woningen. Het besluit is genomen om -voor de duur van maximaal 10 jaar- 21 tijdelijke woningen aan de Twiskeweg te plaatsen, naast de sporthal. Allereerst voor Oekraïense vluchtelingen, maar in latere fase ook voor de andere doelgroepen.

 

Woonunits

Deze 21 tijdelijke woningen bestaan uit 32 woonunits. Woonunits zijn kant en klare woningen die makkelijk te plaatsen én te verplaatsen zijn. Deze units worden op het terrein tussen de sporthal en het gebouw van het recreatieschap ’t Twiske aan de Twiskeweg geplaatst voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 62 vluchtelingen uit Oekraïne. De verwachting is dat deze woningen uiterlijk in augustus van dit jaar bewoond kunnen worden.

 Betrokken locaties

Het Rijk heeft gemeenten de opdracht gegeven om zowel Oekraïense vluchtelingen, als statushouders en spoedzoekers te huisvesten. Het plaatsen van tijdelijke mobiele woonunits biedt daarvoor een oplossing. Hiervoor zijn drie locaties onderzocht, te weten: het terrein tussen het AVIA tankstation en het Zuideinde, het parkeerterrein achter de begraafplaats aan de Dominee Nanne Zwiepsingel en het terrein tussen de sporthal en het gebouw van het recreatieschap ’t Twiske. Deze laatste locatie is als meest passend naar voren gekomen, vanwege onder andere de snelheid waarmee de woonunits geplaatst kunnen worden. Het terrein is ook na 10 jaar makkelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat en de investeringskosten in het bouw- en woonrijp maken relatief goedkoop zijn in relatie tot de ontmantelingskosten. Er wordt gezorgd voor een natuurlijke inpassing in de bestaande ruimte.

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek


Gemeente Oostzaan: 23-3-2023

Oplossing voor ruimtegebrek Noorderschool Oostzaan

 De gemeente en onderwijskoepel OPSPOOR zien in modulaire bouw een oplossing voor het ruimtegebrek van de Noorderschool. Hierdoor kunnen de school en de kinderopvang toch snel en op een verantwoorde manier blijvend uitbreiden. Voorbereidend werk start in de meivakantie van 2023. De definitieve uitbreiding is gepland in de zomervakantie van 2024. Totdat de bouw klaar is, komen er twee gestapelde noodlokalen in de plaats van het huidige noodlokaal.

Modulaire bouw

Bij modulaire bouw zet de aannemer kant en klare bouwelementen ter plaatse in elkaar. Met deze bouwvorm blijft er voldoende parkeerruimte en plek voor de noodlokalen over. Het bouwverkeer is minder zwaar en van kortere duur. Dit maakt deze oplossing verkeersveiliger en de omgeving heeft minder overlast.

Snel blijvende uitbreiding

De school, ouders en kinderen vinden het belangrijk zo kort mogelijk met noodlokalen te werken en zo snel mogelijk de blijvende uitbreiding te realiseren. De noodlokalen willen ze graag dicht bij de school. Om beide mogelijk te maken met de minste verkeersoverlast, is prefab bouwen de enige oplossing.


Streek: 23-3-2023

Voor kinderen uit Duitsland vakantie hulp gezocht.

Al ruim 60 jaar komen er iedere zomer kwetsbare kinderen uit Duitsland naar Nederland voor een vakantie bij een vakantiegezin. Stichting Europa Kinderhulp is daarom o.a. in de Zaanstreek Wormerland en Oostzaan op zoek naar gezinnen die deze zomer voor zo'n twee weken een Duits kind in hun gezin willen opnemen.

Honderden kinderen
De Duitse reizen behoren tot de oudste reizen die Europa Kinderhulp aanbiedt. Al sinds de jaren zestig verblijven in de zomervakantie honderden Duitse kinderen bij Nederlandse gezinnen. In Noord-Holland komen de kinderen uit Berlijn en Hannover. Het gaat daarbij om kinderen die in sociaal of financieel moeilijke omstandigheden opgroeien. Zij wonen vaak in grote flatwijken met weinig speelruimte en zijn veelal op zichzelf aangewezen. Een vakantie bij een Nederlands gezin is voor hen een moment om hun batterij weer op te laden en even gewoon kind te mogen zijn. Ook voor de vakantiegezinnen zelf is het een bijzondere ervaring. Door de jaren heen kunnen zij een hechte band met hun vakantiekind opbouwen en soms hebben zij zelfs nog steeds contact als hun vakantiekind volwassen is.

Sprechen Sie Deutsch?
Het is handig als je een beetje Duits spreekt, maar dat is geen vereiste. De ervaring leert dat je elkaar evengoed wel begrijpt en met een vertaalapp kom je ook een heel eind. Bovendien pikken de kinderen al gauw wat Nederlands op.

Voor komende zomer wordt dus ook in Noord-Holland naar gezinnen gezocht die hun huis en hart willen openstellen voor een van deze kinderen. De Duitse kinderen arriveren half juli voor een verblijf van zo'n twee weken. Ze zijn in de leeftijd van 5-12 jaar, als ze voor de eerste keer komen. Voor de exacte reisdata en aanmelden kijk op www.europakinderhulp.nl


Gemeenten Oostzaan:  22-3-2023

Wat blijft er over voor de jongeren in het dorp Oostzaan....

De groep vrijwilligers is op zoek naar nieuwe locatie omdat augustus het warme huis/weggeefwinkel Zuideinde 180 in Oostzaan gesloopt wordt.
Er was hun vanaf begin vermeld door de gemeente oostzaan dat deze locatie dan ook  tijdelijk beschikbaar door hun gesteld kon worden
Nu willen ze niet tot eind wachten de plekken in oostzaan zijn echt  schaars ook woning aanbod
Dus vragen ze iedereen nu al mee te kijken naar nieuwe locatie waar ze elkaar kunnen vinden en verbinden.

 

Oostzaners voor elkaar.


Het warme huis is een plek waar ze elkaar kunnen vinden en waar ze verbinden waar alles gebeurt
met een gesloten portemonnee
Onder genot van kopje koffie.

- Nederlandse taal les door Arlene op woensdag en donderdag ochtend
- Elke dag een maaltijd gekookt door onze vrijwilligers gesponsord door gemeente Oostzaan
- Een voedselwinkeltje waar je gratis de nodige producten kan krijgen voor ieder die het nodig heeft
- Energie advies van Pascal energiecoache en Dennis Vd HVO
- Een bemiddeling met de juiste hulp instanties korte lijnen met sociaal plein en SMD
- Een verjaardagsbox voor kinderen zodat ieder kind een feestje heeft
- Fiets bemiddeling met minima Zwaag
- menstruatie producten afgifte punt
-dieren voedselbank
- Witgoed en electra vraag en aanbod brengen we samen
- Een weggeefwinkel voor ieder die iets nodig heeft
- Een luisterend oor goed gesprek
- Samen breien aan warme dekens
-een samenwerking met tandartsenpraktijk Oostzaan
- Heeft u iets om uit te printen ook dan kunt u bij ons terecht
- Heeft u iets te bieden 0647371882
- Heeft u iets nodig kom langs in ons warme huis Zuideinde 180
- Oostzaners voor elkaar samen sterk
Een plek waar iedereen welkom is


Wormerveer: 21-3-2023

Kort: iedereen hoort erbij.

Stichting kinderkoningsdag Wormerveer bestaat vijf jaar.

Vele sponsors maken ook dit jaar weer mogelijk dat duizenden Zaanse kinderen weer lekker genieten op 27 april. ๐Ÿ‘

Maar zegt de stichting nog niet alles is rond.
Nodig is het volgende:๐Ÿ‘‡

Extra animatie voor de kinderen op de dag zelf;
sponsor(s) voor flesjes water
vrijwilligers voor op Koningsdag bij de spellen.

Heeft u interesse? Neem contact op met de stichting www.kinderkoningsdag.nl

 

๐Ÿ“ทStichting kinderkoningsdag


Regio 21-3-2023

Verslag:

Kalverpolder Stichting

 

21 Maart

De lente is begonnen en dat is ook in de natuur goed te zien. Afgelopen zondag kreeg ik van mijn buurman een aantal Grutto's, gefotografeerd op ons plasdras aan de Kalverringdijk, toegestuurd. De plaatjes spreken voor zich.

Vandaag de 1e dag broedseizoen dus niet het veld in. Dat betekent de komende drie maanden onderhoud aan alles.

Dus eerst, in de regen, het dak ontdoen van massa's natte bladeren, Marjolijn had de glazenkast onderhanden genomen, de buitenboordmotor naar binnen, een rondje langs het plasdras gelopen waar nog een aantal Grutto's aanwezig waren, de timmermannen waren bezig met de nieuwe hekken, de Veeboot uit het water, planken er uit om te worden gereinigd. Toen het droog was nog even op het dak gekeken . Zag er goed uit. Volgende week verder!!!

www.facebook.com/kalverpolder

๐Ÿ“ท Kalverpolder Stichting


Zaandijk: 21-3-2023

Aanmelden voor de Zaandijker ‘Kaike & Koiere’ Jaarmarkt 2023

Zaandijk Leeft! organiseert dit jaar op 26 augustus -van 10.00 tot 17.00 uur- weer de oergezellige Zaandijker ‘Kaike & Koiere’ Jaarmarkt op de Lagedijk in Zaandijk. Ze combineren dit jaar de markt op één dag voor bedrijven, verenigingen, stichtingen en particulieren. Ze rekenen daardoor dit jaar weer op een vólle Lagedijk, tussen de Guisweg en de Zaandijkersluis!

Van de Guisweg tot de Willem Dreeslaan kun je als zakelijke standhouder je producten verkopen. Ter hoogte van de Willem Dreeslaan is een ‘Foodplein’ en vanaf daar tot de Zaandijkersluis kun je als particulier dit jaar je spullen dus weer verkopen op de Lagedijk!

Ben jij die ondernemer met een uniek product, dienst of anderszins? Of wil je jouw vereniging of stichting promoten? Reserveer dan in onze WEBWINKEL een of meerdere standplaatsen op onze Jaarmarkt met of zonder marktkraam (4 mtr).

Ben je een particuliere verkoper en wil je graag op de Kaike & Koiere Markt staan? Reserveer dan in onze WEBWINKEL een plaats met of zonder marktkraam (4 mtr).

 • Inschrijven: vanaf heden tot en met 18 juni 2023 
 • De organisatie wijst de plekken toe en plaatst de marktkramen.
 • De organisatie behoudt zich het recht om deelnemers te selecteren indien meerdere deelnemers hebben ingeschreven met eenzelfde dienst en/of product. Dit om een gevarieerd aanbod op de markt te behouden.
 • Voor vragen en informatie: info@zaandijkermarkten.nl

 


Assendelft: 21-3-2023

Hoe begin je een bericht dat je liever niet wil schrijven. Hoe verwoord je wat je zeggen moet, terwijl je weet dat er geen zin bestaat dat in de buurt van je gevoel zal komen zegt Bakkerij Lex Brakenhoff.

De bakkerij, hun grote droom, hun grote trots, staat in de verkoop.

De Bakkerij vertelt.๐Ÿ‘‡

Inmiddels is het veertien jaar geleden dat mijn vader en ik besloten om zijn bakkerij gezamenlijk voort te zetten. Twaalf jaar geleden werd ik officieel mede-eigenaar, en in korte tijd groeiden we uit tot een drie sterren-bakkerij, het hoogst haalbare in onze sector. Ook ons team groeide, en wel van 14 naar 32 toppers. Stuk voor stuk mensen die we in ons hart gesloten hebben en waar we vele herinneringen mee gemaakt hebben.
Helaas gaat het leven niet alleen over rozen, en zo ook niet bij ons. Naast alle positiviteit kregen we ook te maken met tegenslagen. Aad, mijn vader, raakte kort na het ondertekenen van het VOF-contract arbeidsongeschikt, en net toen we hier een weg in vonden en voor het eerst weer een succesvol jaar draaiden kreeg mijn moeder een ernstig ongeluk met de koets, en moesten we opnieuw zien op te krabbelen. Mede dankzij ons fantastische team, én u, onze trouwe fans, is dat gelukt. Twee jaar geleden sloeg alleen opnieuw het noodlot toe; Ik werd gediagnosticeerd met een heftige bakkersallergie, waardoor ik zelf niet langer in de productie kon staan. Weg droom.

Ik hervond mezelf in Westzaan, waar ik mijn vervlogen droom nieuw leven in blaasde door me te richten op de glutenvrije en vegan kant van het bakkersvak, met grondstoffen waar ik niet allergisch voor ben. Tot eind vorig jaar bleek dat mijn longen zo beschadigd zijn dat ook deze stoffen voor klachten zorgen, en daarmee dus ook de droom in Westzaan nu moet worden losgelaten.
Inmiddels zit ik in een traject om als bakker volledig afgekeurd te worden. En aangezien ik niet langer kan doen wat ik het liefste doe, mijn vader wil gaan genieten van zijn welverdiende pensioen en het door alle bizarre prijsstijgingen en hoge personeelskosten voor ons niet langer haalbaar is om op een gezonde manier onze zaak te draaien, hebben mijn vader en ik besloten dat we op zoek gaan naar een nieuwe ondernemer die onze trots voort wil zetten.
Achter de schermen zijn we al een aantal weken bezig een vervanger te vinden, en door er vanaf vandaag openlijk over te kunnen praten verwachten/hopen we dat we snel een geschikte kandidaat zullen vinden die de bakkerij met veel liefde over zal nemen.

Tot het moment dat de bakkerij verkocht is blijven ze met al hun aandacht, liefde en energie voor u bakken. Gewoon zoals u van ze gewend bent. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทBakkerij Lex Brakenhoff


Gemeenten Oostzaan: 20-3-2023

Ook Oostzaan is weer een beetje schoner.๐Ÿ‘Œ

Afgelopen zaterdag, tijdens de Landelijke Opschoondag, is er hard gewerkt om zwerfafval te rapen. Om 10 uur was de aftrap bij buurthuis De Bres. Oostzaners van jong tot oud kwamen naar buurthuis De Bres, waar ze van Sonja een grijper, handschoenen en vuilniszak kregen. Om half 11 stond Bregje bij kruispunt Kolweg/Zuideinde om de materialen uit te delen.

De brandweer stelde twee boten beschikbaar. Afvalbootkapiteins Guus en Henjo namen een aantal kinderen en volwassenen mee om het afval uit het water te vissen. Het is schrikbarend hoeveel plastic er in de Oostzaanse sloten terecht komt.

Ook de oproep van Alex en Louie heeft gewerkt! Een grote groep kinderen heeft het terrein rondom basisschool De Rietkraag afvalvrij gemaakt. Wethouder Rosemarijn Dral kwam ook haar belofte na en raapte keihard mee.

Door het hele dorp is hard gewerkt om al het afval weer van de straat en uit het water en ui de bosjes te rapen. Alle kinderen hebben als dank voor hun inzet een heus diploma en een klein cadeautje gekregen.

Sonja en Bregje, en Guus en Henjo van brandweer Oostzaan van harte bedankt voor jullie inzet om deze dag mogelijk te maken! En natuurlijk bedanken we iedereen die zijn/haar steentje heeft bijgedragen. We hopen dat het afval vanaf nu niet meer op straat of in de natuur gegooid wordt, maar daar waar het hoort… in de afvalbak!

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 


Streek: 19-3-2023

Jongeren freerunnen in Zaandam.


Jongeren zoeken plekjes op door heel de stad waar zij gecontroleerd kunnen freerunnen.
Parcours heet het eigenlijk het op een vloeiende manier een route afleggen met sprongen en duikers maar vooral ook op een veilige manier. Elke sprong of beweging is voorbereid en getest voor de uiteindelijke actie.

Freerunning is een sport waarbij je je creativiteit kan gebruiken om je lichaam te bewegen over obstakels. Freerunning leent veel van andere sporten zoals: turnen, denk hierbij aan acrobatische bewegingen zoals salto'sz radslagen etc

Breakdance zoals coffeegrinders en flares

Boulderen met de verschillende klimtechniek etcetera

Sommige atleten van de sport zoeken de hoogte op. Dit lijkt op een impulsieve waaghals actie, maar echter is deze actie enorm doordacht. Vaak is er een lange tijd voorbereiding voor dat de atleet zo'n sprong gaat doen. Dit ligt vaak aan het niveau van de atleet. Kan van een paar dagen tot jaren voorbereiding zijn.
Echter trainen de meeste op de grond waarbij ze straatmeubulair gebruiken als obstakels

Meer op hun kanaal: www.youtube.com/@pkzaanstad

 

Freerun Zaandam 2023


Zaandijk: 19-3-2023

Het Honig Breethuis is een tijdje gesloten geweest voor verduurzaming maar ze zijn weer open.

In 2023 staat het Honig Breethuis in het teken van duurzaamheid: nieuwe led-verlichting, duurzaam archiveren en hergebruik. Om in een monument duurzaam verder te kunnen, moet je creatief zijn, want uitbreiden kan niet. 

Nieuwe presentaties

Ze hebben daarom opgeruimd en ruimtes anders ingezet. In de kelder hebben ze een presentatie van archeologische vondsten uit tuinen aan de Lagedijk gemaakt.

De voormalige bedstede in de tuinkamer is veranderd in een presentatie met schilderijen van Willem Uppink, de schilder van de wandschilderingen. Zo kunnen ze in de bestaande behuizing nieuwe verhalen blijven vertellen. En er komen nog nieuwe presentaties aan later dit jaar. 

Wees welkom!

Meer dan een maand was het Honig Breethuis gesloten voor het publiek en werd er met de vrijwilligers en externe partijen hard gewerkt. Vanaf dit weekend zijn ze elke vrijdag tot en met zondag geopend van 13uur tot 16 uur.

Voor meer info: www.honigbreethuis.nl 


Regio: 16-3-2023

Verslag:

Kalverpolder Stichting

14 Maart

De laatste dag voor het broedseizoen.

Na een stormachtige dag vandaag redelijk weer. Eerst wat regen daarna opklaringen en zonnige perioden.

De werkzaamheden:

De Happer overbrengen naar de dam tussen 3E en 12A ivm drukken van palen tbv een nieuw hek;

Verder maaien en ruimen op 10K. Maaisel hier afvoeren naar de kopse kanten en evt herstel drainage;

De gewijzigde route van het Schanszichtpad ( vermoedelijke opening na het broedseizoen) zal lopen over ons nieuw Natuurpark. Hier zijn inmiddels de nieuwe banken geplaatst.

Onze Timmermannen hebben weer prima werk afgeleverd hetgeen te zien is aan de nieuw te plaatsen hekken.

Ook het meeuwen eiland is weer in gereedheid gebracht.

Tijdens het werk was er een mooie vlucht Grutto's te zien die helaas wel erg hoog vlogen.

๐Ÿ“ทGemaakt door Marja!


Gemeente Oostzaan: 15-3-2023

Tijdens de verkiezingsdagen doet de burgemeester Marvin Polak

een ronde langs de stembureaus. Daarbij neemt hij gevulde koeken mee om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet op deze lange dag. Hij weet dat uit eigen ervaring, want hij is zelf ook 15 jaar voorzitter geweest op stembureaus.

In de KunstGreep stond vanmiddag een lange rij. Het was er zo druk dat er extra stemhokjes zijn geplaatst. Ook in de Noorderschool was de opkomst om 15:00 uur, voor een locatie in het buitengebied, met 300 stemgerechtigden behoorlijk hoog.

Bij de Korenaar hoef je niet te zoeken naar de ingang. Er hangen vier borden die allemaal de weg wijzen naar het stembureau.

๐Ÿ“ท Gemeente Oostzaan


Gemeente Oostzaan: 15-3-2023

Alex en Louie zetten zich in voor een schone omgevingWat doe je als burgemeester wanneer je een brief krijgt van een negen-jarige inwoner waarin hij je hulp vraagt? Dan nodig je die uit voor een gesprek op het gemeentehuis!

Gistermiddag kwamen Alex en Louie naar het gemeentehuis voor een gesprek met burgemeester Marvin Polak en wethouder Rosemarijn Dral. In hun brief vroegen zij de hulp van de burgemeester omdat er rondom hun school, de Rietkraag, zoveel afval lag. Alex en Louie ruimen die rommel tijdens schooltijd elke dag op, maar zij kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken.

WensenlijstjeDe heren hadden zich goed op het gesprek voorbereid en kwamen met een aantal voorstellen.Zij willen: reclame maken dat mensen hun afval niet op straat moeten gooien meer afvalbakken een grijper om het afval op te ruimen een speciale opruimdag organiseren en zij zoeken vrijwilligers om het zwerfafval op te ruimen

Zaterdag 18 maart om 10:30 wordt het schoolplein opgeruimdDie speciale opruimdag komt al snel! Aanstaande zaterdag doet gemeente Oostzaan mee aan de Landelijke Opschoondag en wethouder Rosemarijn Dral heeft zich al bij de jongens aangemeld om die dag te helpen het plein van de Rietkraag schoon te maken. Alex en Louie zullen op school hun best doen om klasgenootjes enthousiast te maken om mee te helpen. Ze gaan daar zaterdag om 10:30 uur aan de slag en de burgemeester heeft beloofd dat de jongens de grijper na afloop mee naar huis mogen nemen.

Gebruik de (nieuwe) afvalbakHet blijkt dat bij de school een extra afvalbak stond, maar die is opgeblazen. Deze afvalbak wordt vervangen. Namens Alex en Louie doen we hierbij een oproep aan iedereen om afval nooit meer op straat te gooien, maar in de afvalbak. Zie je geen afvalbak in de buurt? Neem je afval dan mee naar huis en gooi het daar weg!

Ben jij enthousiast geworden?Wil jij je, net als Alex en Louie inzetten voor een schone leefomgeving? Kom dan ook een grijper en afvalzak ophalen en loop zaterdag mee tijdens de Nationale Opschoondag. Om 10:00 uur starten we vanuit Buurthuis de Bres, Dr. Snijderstraat 2a Om 10:30 uur starten we vanaf kruispunt Zuideinde/KolkwegOp beide locaties kun je handschoenen, grijpers en zakken ophalen, je eigen buurtje opschonen en na afloop op dezelfde punten het afval en de materialen weer inleveren.

๐Ÿ“ทGemeente Oostzaan


Regio: 15-3-2023

Toppers van Het watermerk Odion smeren broodjes voor Scholen.

 

Toppers van Het watermerk Odion smeren smeren ongeveer 500 broodjes, dit is voor alle leerlingen van basisschool De Pionier in Wormerveer.

Het watermerk is benaderd door het Sociaal Wijkteam Wormerveer, dit omdat zij zien dat leerlingen ongezonde lunch(zoals een koekje) of geen lunch mee hebben. Ze zien ook dat, door de stijgende kosten(bijv energie rekening), de ouders hun kinderen geen gezonde lunch mee kunnen geven.

En Omdat het  juist wel erg belangrijk is dat de kinderen kunnen leren en kunnen concentreren is er vanuit de gemeente Zaanstad een budget vrij gekomen.
Ze doen 2x per week de inkopen(brood, jam, kaas en worst) en zorgen dus op maandag en donderdag voor de lunch. Ze starten hiermee om 9:15 uur, alle cliënten van het Watermerk mogen hierbij aan deelnemen. Hun motto is hoe meer zielen hoe meer vreugd en saamhorigheid!
Als alles gesmeerd en belegd is, brengen ze het persoonlijk naar basisschool De Pionier.
Afgelopen maandag zijn wij voor het eerst gestart zegt het watermerk. De bedoeling is dat dit in ieder geval tot de zomervakantie voortgaat.

๐Ÿ“ทHet watermerk


Gemeente Zaanstad Krommenie: 13-3-2023

Kort: 

Hoe jong en oud betrokken is geweest bij de renovatie van een speeltuin.

Aanstaande vrijdag is om 15:00 de feestelijke opening door wethouder Wessel Breunesse. Iedereen is welkom!


Gemeente Oostzaan:13-3-2023

NLdoet ook in Oostzaan! Afgelopen vrijdag was er in de Grote Kerk een high tea voor inwoners die wel een ontspannen en gezellige middag konden gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger of vrijwilliger zijn.WelzijnWonenPlus, Stichting Vrienden Grote Kerk Oostzaan, het Oranje fonds en vele vrijwilligers hadden de handen ineen geslagen om deze high tea te organiseren.Nancy Sijmonsbergen van

WelzijnWonenPlus zegt: “Wij kennen veel mensen en weten precies voor wie dit een leuk uitstapje is. Daarom hebben we hiervoor ook zelf veel mensen uitgenodigd. Anders zijn het toch vaak dezelfde mensen die dit soort activiteiten weten te vinden en bezoeken. Terwijl anderen soms gewoon net even een duwtje in de rug nodig hebben.’’ Maar liefst 55 mensen maakten gebruik van de uitnodiging.

Onder de vrijwilligers die hielpen, waren ook 2 studenten van een MBO college uit Amersfoort, burgemeester Polak met zijn vrouw en wethouder Taams. Dikke sneeuwvlokken dwarrelden afgelopen vrijdag naar beneden en het was best koud, daarom had Polak nog snel even warme soep gemaakt.

Er werd genoten van al het lekkers, maar vooral ook van het bij elkaar zijn. Het was een zeer geslaagde middag!

๐Ÿ“ทWim Kluft


Westzaan: 12-3-2023

Komende vrijdag 17 maart is het dan eindelijk zo ver
de Zaanse Top 500.

De techniek groep van de Zaanse Top-500 was afgelopen zaterdag al hard aan de slag met de voorbereidingen voor volgende week.

Kabels, lampen, stekkers, palen, kisten, je kan het zo gek niet bedenken of het is nodig om de Zaanse Top-500 echt goed te laten verlopen.

Zaankanter Wolter Kroes zal de Zaanse Top 500 de avond openen
en iedereen is uitgenodigd om deze mooie avond nog mooier te maken in Dorpshuis De Kwaker Westzaan.

Meer informatie vind je op www.zaansetop500.nl

๐Ÿ“ทZaanse Top 500

ZAANSE TOP 500 NU 2023

Margriet Eshuijs - Promo Zaanse Top500

Wolter Kroes - Stem Op Zaanse Top500

Terugblik met RTV Zaanstreek en de Zaanse Top 500

Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 is de Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer. Zaanradio-DJ’s Eric Weer, Pascha van Hattem, Jamie Bank en Jerry Jahn zullen samen met Paul van den Bergh de lijst vanuit Wormer presenteren. Burgemeester Peter Tange gaf het startsein van de lijst.


Terugblik In 't Wapen Van Wormer is er drie dagen lang goede muziek te horen, van vrijdag 13 tot en met zondag 15 december wordt namelijk daarvandaan de Zaanse Top-500 uitgezonden door Zaanradio. Het is nu al tijd voor een generale repetitie.


Westzaan: 12-3-2023

Kort:๐Ÿ‘‡

Feest bij Voetbal Westzaan.


Gisteravond werd alweer voor de 3e keer een pubquiz bij vvv Westzaan in de kantine georganiseerd zegt Voetbal Westzaan.
12 teams streden om de winst.
Na 9 rondes was team "Hallo met Frank" de verdiende winnaar.
Zaterdag 1 april Om 19:00 uur trapt Zondag 1 af tegen Zaandijk.
Kom dan na het aanmoedigen van het 1e naar de kantine voor een gezellige Hollandse avond met Nederlandse Muziek.

Meer info: ๐Ÿ‘‰www.vvvwestzaan.nl

๐Ÿ“ทVoetbal Westzaan


Zaanstad: 12-3-2023

Kort: De vereniging Historisch Zaandam is elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in De Bovenkruier.
Elke laatste maandag van de maand organiseren ze een ‘Historisch Café’. Ze hebben een uitgebreide bibliotheek over Zaandam in De Bovenkruier. Er is een boekentafel waar u voordelig dubbele boeken uit onze bibliotheek kunt kopen. Wie foto’s aan de vereniging ter beschikking wil stellen of deze (ter plaatse of later) wil laten scannen, kan ook terecht. Maar ook voor alleen maar een (Zaans) praatje bent u van harte welkom.
Buurtcentrum de Bovenkruier Drielse wetering 49 1509 KP Zaandam ( bij het  't Kalf )

๐Ÿ“ทHistorisch Zaandam


Regio: 11-3-2023

Ook een held van de Brandweer zijn?

Kort: Volgende week zaterdag, 18 maart, is het de Landelijke Opschoon dag en ook Brandweer Oostzaan doet mee.
Ze doen mee met hun boot om het Oostzanerveld een stukje schoner te maken.

Help jij ook mee?!
p.s. ze hebben beperkte ruimte bij hun aan boord. Heb je een eigen boot neem die dan mee, samen voor schoon!

Ook een schoonmaak actie?

Laat het ons weten: info@rtvzaanstreek.nl

๐Ÿ“ทBrandweer Oostzaan


Regio: 10-3-2023

Ook mooie sneeuw plaatjes gespot in Zaanstad Wormerland of Oostzaan ?

Deel ze met ons in de reacties op onze Facebook pagina

Of mail ze ook naar info@rtvzaanstreek.nl


Poelenburcht 10-3-2023

Kort:

Informatiebijeenkomst autobranden en woninginbraak Hoe verklein je de kans op autobranden en woninginbraken?
Kom op 20 maart 2023 naar de bijeenkomst in De Poelenburcht.

In Poelenburg en Peldersveld zijn er steeds meer autobranden en woninginbraken. De afgelopen maanden waren er in Poelenburg en Peldersveld meer autobranden en woninginbraken dan in veel andere wijken. We willen natuurlijk allemaal graag in een veilige wijk wonen. Bewoners kunnen zelf ook helpen. Hoe? Dat vertellen we u graag op maandag 20 maart.

 • Wanneer: Maandag 20 maart 2023.
 • Tijdstip: 20:00 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur met koffie/thee en koek).
 • Waar: Buurtcentrum De Poelenburcht – Weerpad 1A, 1504 NX, Zaandam.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Assendelft: 10-3-2023

Noord-Hollandse stembureaus krijgen bezoek van commissaris van de Koning

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, bezoekt op 15 maart 6 stembureaus in Noord-Holland. Van Dijk wil op de verkiezingsdag aandacht vestigen op de Provinciale Statenverkiezingen en de stembureauleden bedanken voor hun inzet.

 

"Deze verkiezingen zijn misschien wel belangrijker dan ooit" vertelt de commissaris. "De media staan vol met actuele vraagstukken waar de provincie bij betrokken is. Ook de gesprekken thuis aan de keukentafel gaan er vaak over. Kortom, er valt iets te kiezen!"

 

Om ervoor te zorgen dat iedereen die wil stemmen, ook kan stemmen, vestigt Van Dijk bijzonder de aandacht op onder andere prokkelduo's. Dit zijn mensen met een licht verstandelijke beperking die onder begeleiding helpen op een stembureau. Ook bezoekt de commissaris in Alkmaar een stembureau dat is ingericht voor kiezers met een visuele handicap.

Ze komen in diverse Gemeente ook in Zaanstad in  Assendelft

waar ze aanwezig zullen zijn van 12.00 tot 12.45 uur in  't Sociale Winkeltje, Kaaikhof 7 in Assendelft.

In aanwezigheid van loco-burgemeester Harrie van der Laan die ze zal ontvangen in onze Gemeente.

 


Regio: 10-3-2023

Beheerplannen voor 4 Natura 2000-natuurgebieden aangepast en ter inzage

Voor natuurgebieden Eilandspolder, Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Polder Westzaan en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder zijn de beheerplannen om natuurgebieden te beschermen aangepast. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen reageren op de ontwerp-beheerplannen tot 27 april 2023.

 

In de plannen staat wat er moet gebeuren om dieren, planten en hun leefgebieden te beschermen en wie dat doet. Het maakt daarnaast duidelijk welke activiteiten onder welke voorwaarden mogen plaatsvinden. De provincie heeft hiervoor de bestaande plannen met collectieven van (agrarische) ondernemers, gemeenten en natuur- en waterbeheerders herschreven.

 

Nieuwe en bestaande maatregelen

Er is in de beheerplannen meer aandacht voor natuurbeheer, het verbeteren van de waterkwaliteit en het afschermen van kwetsbare leefgebieden voor vee door rasters of sloten. Daarnaast heeft het Rijk bepaald dat sommige doelen uitgebreid of in kwaliteit verbeterd

moeten worden, zoals de uitbreiding van vochtige heiden in Polder Westzaan.

 

Voor de gebieden Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Eilandspolder en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder is in het beheerplan ook gecoördineerd ganzenbeheer opgenomen. Dat houdt in dat regionale beheerteams, onder leiding van de Faunabeheereenheid Noord-Holland, het aantal ganzen dat het hele jaar in dit gebied verblijft kleiner maken. Dit moet de door ganzen veroorzaakte overlast en schade aan natuur en landbouw verkleinen.

 

Voor alle 4 de Natura 2000-gebieden geldt dat veel van de bestaande maatregelen om de natuur te versterken gelijk blijven. Denk aan maaien en plaggen. Plaggen is het verwijderen van de stikstofrijke bovenlaag van de grond. Hierdoor wordt de grond armer aan voedingsstoffen waardoor planten die hier bij gebaat zijn opnieuw kans krijgen om te groeien.

 

Reageren op de Natura 2000-beheerplannen

Alle 4 de ontwerp-Natura 2000-beheerplannen liggen van 17 maart tot en met 27 april 2023 ter inzage. Iedereen die dat wil kan in deze periode op het ontwerp reageren. Op ๐Ÿ‘‰ noordholland.

๐Ÿ‘‰nl/terinzageleggingen zijn per gebied de stukken in te zien. De ontvangen zienswijzen worden beoordeeld, voorzien van een reactie en opgenomen in een zogenaamde Nota van Beantwoording. Daarna nemen Gedeputeerde Staten een definitief besluit over de beheerplannen.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Regio: 10-3-2023

Staking streekvervoer.

Vandaag zijn er dan ook stakingen in het streekvervoer aangekondigd maar we zetten nog even de rest van de datums hier neer.

Stakingen in het streekvervoer: vandaag ๐Ÿ‘‰10, maart.

Andere dagen landelijke staking streekvervoer:

Dinsdag 14 maart 2023
Op woensdag 15 maart 2023 geen staking: Vakbonden CNV & FNV blazen de geplande staking in het streekvervoer op de verkiezingsdag af vanwege kritiek en protesten.๐Ÿ‘‡

Maandag 20 maart 2023
Woensdag 22 maart 2023
Vrijdag 24 maart 2023
Woensdag 29 maart 2023
Donderdag 30 maart 2023
Maandag 3 april 2023
Woensdag 5 april 2023
Vrijdag 7 april 2023

Meer ๐Ÿ‘‰ info www.9292.nl

 


Gemeenten Oostzaan 10-3-2023

Moet je naar Oostzaan of terug let op!

WEGAFSLUITING DE HAAL 13 t/m 28 MAART.

Aannemer KWS legt graskeien in de berm aan De Haal t.h.v. nummer 98a.
Van 13 t/m 28 maart van 9:00 - 16:00 uur is De Haal afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Fietsers en voetgangers kunnen er wel langs zegt de Gemeente Oostzaan.

Klik hier voor meer informatie 

Klik hier

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Regio: 9-3-2023

Vandaag brachten wethouders Rick Ossendorp, Eelco Taams (Oostzaan) en Natasja Groothuismink (Zaanstad) een bezoek aan Zorgboerderij Landgoed Spijkerboor.

Hier wordt sinds vorig jaar september het onderwijsarrangement Buiten Gewoon Leren aangeboden. Dit is bestemd voor kinderen in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar, die het op school moeilijk hebben en daardoor dreigen thuis te komen zitten. De binding met de eigen school blijft want het is de bedoeling dat de kinderen na maximaal een jaar terugkeren naar het regulier onderwijs.

Naast het volgen van onderwijs in een kleinschalige en veilige setting en het bieden van positieve persoonlijke aandacht, is er voor de kinderen op de boerderij genoeg te doen! Denk aan het meehelpen bij klusjes of het verzorgen van dieren.

Dit initiatief is tot stand gekomen met behulp van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs, Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Zaanstreek, stichting Agora Zaanstad en scholengroep Zaan primair, OPSPOOR, het bestuur van het primair onderwijs in regio Waterland en Oostzaan, gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan en gemeente Wormerland. Het onderwijsarrangement Buiten Gewoon Leren is onderdeel van Stichting Landzijde.

Foto: Gemeente


Oostzaan: 9-3-2023

Kort: 

Brandweer Oostzaan is echt super trots!Ook hun nieuwe Tankautospuit is binnen gekomen.

Daar is die dan!

De nieuwe Tankautospuit van Brandweerpost Oostzaan aangekomen in de regio. De laatste puntjes worden nog op de i gezet voordat het inwerktraject van start kan gaan zegt Brandweer Oostzaan.

 

Foto: Brandweer Oostzaan

Regio: 8-3-2023

Wethouder Schoorl opent hub websuper Picnic nu ook in Assendelft, Krommenie, Wormer, Wormerveer de boodschappen binnenkort ook gratis bezorgd.

In totaal worden met de nieuwe hub 87.000 huishoudens bereikt. Naast Heemskerk worden de boodschappen binnenkort ook gratis bezorgd in ook Assendelft, Krommenie, Wormer, Wormerveer. Nu de nieuwe hub is geopend kunnen meteen al duizenden klanten hun boodschappen bij Picnic bestellen. De online supermarkt gaat aanvankelijk de weg op met negen wagentjes en twintig runners (bezorgers). Om de capaciteit snel te kunnen opvoeren is de websuper op zoek naar meer runners, zodat steeds meer mensen gebruik kunnen maken van gratis thuisbezorging. 

Mooie toekomst
"Het grote aantal aanmeldingen in deze regio spreekt boekdelen", zegt Michiel Muller, medeoprichter van Picnic. "De mensen in  omstreken zien ook de voordelen van het gratis thuisbezorgd krijgen van de boodschappen, waardoor zij tijd overhouden die ze aan andere dingen kunnen besteden. We gaan de komende tijd ons uiterste best doen om iedereen zo snel mogelijk te kunnen laten profiteren van onze service."

 


Gemeente Zaanstad: 7-3-2023

7 Maart verslag: Kalverpolder Stichting

Een koude grijze en natte dag. Zelfs de sneeuw ontbrak niet.

Het was weer de 1ste van de maand hetgeen betekent dat iedereen, voor zover mogelijk, aanwezig is. De voorzitter bespreekt dan het wel en wee binnen de vrijwilligersgroep. Tevens wordt gemeld hoe de situatie met de zieken is gesteld. Mooie gelegenheid om iedereen weer eens te spreken.

Vandaag gewerkt op 2A , 10K en het meeuweneilandje op 8F.

2A is nu klaar. Ondanks alle kuilen, pollen en nattigheid verliep eea vlot. Het maaisel is afgevoerd en de overgebleven rijplaten , buizen etc. ook.

Ook was er een ploeg werkzaam op 10K een enorm groot landje. Hierop zijn de voor bereidende werkzaamheden verricht om a.s. vrijdag aan de slag te gaan i.v.m. de NL DOET actie.

De boom/braamploeg was bezig om het meeuweneilandje in gereedheid te brengen t.b.v. het broedseizoen.

Een loonwerkbedrijf heeft de afgelopen tijd een aantal eilandjes ontdaan van enorme braamgroei. ( zie foto met de zwarte grond).

In de bunker wordt hard gewerkt aan de nieuw te plaatsen hekken zegt de

Kalverpolder Stichting.


Gemeente Oostzaan: 7-3-2023

Nieuw Talent Orkest Oostzaan

Echt iets voor jou!

Wil jij een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen en samen muziek maken?

Dat kan bij Nieuw Talent Orkest Oostzaan!

 

Nieuw Talent Orkest is een muziekproject voor volwassenen.

Muzikale ervaring is niet nodig. Ervaren leden van de vereniging staat klaar om je te helpen.

Je maakt tien weken lang kennis met een geweldige nieuwe hobby.

In een ontspannen, sociale sfeer. Het plezier staat voorop.

Ze beginnen op vrijdag 31 maart 2023, 19.30 uur in ons eigen clubgebouw aan de Twiskeweg 103 in Oostzaan.

Daarna wordt er wekelijks gerepeteerd op zaterdagochtend van 9 - 11 uur, incl. pauze.

De kosten bedragen € 100,- voor het hele project.

Wij zorgen voor een instrument, lessenaar en orkestmap.

Woon je in of nabij Oostzaan en is dit echt iets voor jou?

Neem contact met ons op via Hedwig van der Jagt, telefoon 06 49660335 of nieuwtalent@excelsior-oostzaan.nl

Meer info op hun website: klik hier 

Foto: Excelsior Oostzaan


Oostzaan: 6-3-2023

Skoon skip Oostzaan

Op zaterdag 11 maart van 09:00 tot uiterlijk 15:00 uur organiseren de boswachters van Staatsbosbeheer de schoonmaakactie ‘Skoon skip Oostzaan’ in samenwerking met lokale partijen in het Oostzanerveld. Iedereen mag meedoen en aanhaken aan dit evenement tijdens NL DOET.

 

Vlak voor het broedseizoen

We gaan dit gebied aanpakken, zodat vlak voor het broedseizoen het veld weer een beetje schoner is. Tussendoor gaan we natuurlijk ook genieten van de prachtige natuur en terugkomende (weide)vogels. Vanuit verschillende bootjes en kano’s kunnen we vanaf het water het zwerfvuil in het gebied opruimen. Samen met vrijwilligers van de werkgroep Oostzanerveld van de Vogelbeschermingswacht “Zaanstreek” en de familie Koeman van de Koeman Express en theetuin De Vaarboerderij hebben we al aardig wat boten en mensen verzameld om aan de slag te gaan. Maar we hopen op meer hulp! Bij onze buren in recreatiegebied het Twiske hebben we bij de Twiskehaven een aantal kano’s gereserveerd en ook op onze bootjes kunnen we nog mensen kwijt.

 

Doe mee!

Wil jij op deze manier kennismaken met onze mooie natuur dichtbij huis? Meld je dan aan. Wanneer je je opgeeft voor deze mooie actie kunnen we rekening houden met wat lekkers te eten en te drinken. Je kunt je aanmelden via het formulier, die ook op onze Facebook of Instagram is terug te vinden. Tijdens deze dag vertellen boswachters op verschillende plekken meer over hun werk. En misschien wil je uiteindelijk wel vaker vrijwilligerswerk bij ons komen doen of zien we je binnenkort op één van onze boeiende excursies.

 

Lukt het nou niet om aan deze schoonmaakactie mee te doen? Wees niet getreurd! Op 1 april (geen grap) gaan we schoonmaken in Waterland en op 15 april in Westzaan. Volg onze kanalen voor meer informatie hierover.


Koog aan de zaan: 6-3-2023

Hoe waardeert u Oud Koog?

Nog tot 20 maart kunt u meedoen aan een enquete waarin u kunt aangeven hoe u uw woonomgeving waardeert. Team Erfgoed van de gemeente Zaanstad gebruikt de uitkomst bij haar advisering naar de ontwikkelaars als Parteon en collega's van de gemeente. Half 2023 publiceren ze de uitkomsten op de website van erfgoed.zaanstad. nl en www.oudkoog.nl U vindt de enquête hier:
๐Ÿ‘‡

Klik hier

Voor informatie: j.werf@zaanstad.nl

 


Regio: 6-3-2023

Ook vandaag staakt het streekvervoer.

Tot en met 7 april zijn stakingen aangekondigd in het regionaal vervoer. Dit kan gevolgen hebben voor je reis. We raden je aan om de website van de vervoerder in de gaten te houden. De stakingen zijn op woensdag 8 maart Vrijdag 10 maart Dinsdag 14 maart Woensdag 15 maart Maandag 20 maart Woensdag 22 maart Vrijdag 24 maart Woensdag 29 maart
Donderdag 30 maart Maandag 3 april Woensdag 5 april Vrijdag 7 april.

Streekvervoer staakt voor een betere cao. Hiertoe hebben de vakbonden FNV en CNV opgeroepen.


Regio: 5-3-2023

Kort: 

Brandweer Wormerveer heeft nieuwe tankautospuit.

De Brandweer Wormerveer heeft zins vrijdagmiddag een nieuwe tankautospuit er bij.
Deze zal binnenkort operationeel in dienst gaan. Na de volledige inwerking en opleidingen zegt Brandweer Wormerveer.
Een van de 5 nieuwe tankautospuiten. Posten Brandweer Oostzaan Brandweer Wormerveer prins Bernhardplein en Purmerend krijgen deze voertuigen.

 


Oostzaan: 5-3-2023

Je komt ze overal tegen: in het theater, om de hoek in het café, thuis op de buis of zomaar in het wild op een weiland. Een voorstelling van Club Classique zit vol spannende combinaties, onverwachte twists en ontroerende verhalen. Wegdromen bij Ravel, swingen op Gershwin en zwijmelen met Chopin. Geniet van herkenbare melodieën en laat je verrassen door onbekende pareltjes. Club Classique kan elke vorm aannemen en zelfs symfonische muziek wordt teruggebracht tot kamermuziekformaat. De musici spelen geen avondvullende werken maar hapklare delen uit de mooiste stukken. Persoonlijke verhalen, gedichten, andere kunstvormen, sprookjes en filmfragmenten maken elke voorstelling tot een unieke ervaring en een feest voor de zintuigen. Klassieke muziek is nog nooit zo divers geweest.


Violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling zijn de twee hersenhelften die het brein vormen van Club Classique. Voor elk project zoeken ze naar nieuwe samenwerkingen en thema’s en vinden daar de juiste musici bij. Naast een aantal vaste series toeren ze regelmatig met de meest uiteenlopende voorstellingen door het land. Daarnaast zijn ze een graag geziene gast op radio en TV, zoals in het programma Podium Witteman.

Tijdens dit concert speelt Club Classique als pianotrio een zeer afwisselend programma met persoonlijke verhalen en anekdotes.

Classical Soundtracks

Elke goede film heeft een goede Soundtrack. Spanning, liefde, verdriet, alle emoties in de film komen pas echt tot leven als de muziek begint te klinken. In Classical Soundtracks combineert Club Classique persoonlijk verhalen en anekdotes met pareltjes uit het pianotriorepertoire. Het verhaal wordt uitgedrukt in de muziek en de muziek krijgt een extra lading door het verhaal. Delen uit de grote werken komen voorbij, zoals het eerste pianotrio van Mendelssohn en het Dumky van Dvorak. Er zijn uitstapjes naar de volksmuziek met een traditionele Noorse dans van Grieg, Roemeense dansen van Bartok en we reizen naar Argentinië voor een Tango van Piazzolla. Met de Aladdin Suite van Nielsen komen we zelfs in een sprookjeswereld terecht.

Laat je meevoeren langs al deze landen, emoties en meesterwerken. Verhalend verbinden we de muziek met elkaar.

Myrthe Helder – viool

Leonard Besseling – cello

Caspar Vos – piano

Meer: www.theateroostzaan.nl

Foto: Club Classique


Regio: 4-3-2023

De FNV roept de Tweede Kamer, de staatssecretaris en de provincies op om zich actief te gaan bemoeien met het cao-conflict in het streekvervoer. Dat doet ze naar aanleiding van de zorgen van mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om te gaan stemmen voor de provinciale staten op woensdag 15 maart. Op die dag staat ook een stakingsdag gepland.

‘Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken.’

In het openbaar vervoer wordt al sinds vorig jaar actie gevoerd voor een betere cao. ‘Medewerkers en vakbonden vinden het altijd heel vervelend als er bij stakingen overlast is voor het publiek. Ook de buschauffeurs gaan liever vandaag dan morgen weer aan het werk. En zeker in dit geval bij verkiezingen is het extra vervelend. Daarom bespreken wij met andere bonden en onze achterban hoe we om zullen gaan met staken op 15 maart’, aldus Van der Gaag.

Geen hoge verwachtingen

Van der Gaag: ‘Nu zijn alle ogen gericht op de medewerkers en de vakbonden om de overlast op te lossen, maar het probleem ligt ergens anders. De oplossing van dit cao-conflict en daarmee van de overlast voor reizigers ligt in eerste instantie bij de werkgevers. Nu die niet thuis geven, is het de beurt aan de overheden.’

Foto: FNV


Zaandijk: 2-3-2023

Kort:

Het honigbreethuis museum in Zaandijk is wegens een interne verbouwing nog steeds gesloten  t/m 17 maart 2023.

De zolder van het #honigbreethuis is ook flink aangepakt. Wat daar allemaal niet te voorschijn kwam!

Op de foto bestuurslid Pier van Leeuwen die een negentiende-eeuws matras aan het inpakken is om het te beschermen tegen motten. Want die willen ze natuurlijk niet hebben ze hebben zoveel textiel in huis.๐Ÿ™‚

Op vrijdag 17 maart a.s. zijn de mensen weer van harte welkom om zelfs de verbouwing te zien.

Meer informatie: klik hier
๐Ÿ“ทhonigbreethuis


Gemeente Oostzaan: 1-3-2023

Dierenasiel Oostzaan is opzoek naar pleeggezinnen.
Voor veel oudere katten is een pleeggezin van onschatbare waarde zegt het dierenasiel.
De meeste hebben weinig extra zorg nodig maar zijn gewoonweg niet in staat om goed om te gaan met de asielsituatie. Hierdoor komen ze op de achtergrond te staan en blijven ze steeds langer zitten.
Om deze reden is het erg belangrijk dat deze lieve oudjes zoveel mogelijk in normale thuissituaties ondergebracht kunnen worden. Hier kunnen ze helemaal zichzelf zijn en op deze manier sneller een nieuw forever home vinden. Ze hebben al een heel leven achter de rug en willen vaak alleen maar rust en zoveel mogelijk aandacht op hun oude dag. Begrijpelijk toch, om zo je oude dagen door te willen brengen, dit houdt ze jong van geest!
Hierover gesproken, niet alleen oude katten zijn opzoek naar pleeggezinnen. Ook de allerjongste kittens, soms zonder en soms met mama hebben behoefte aan thuissituaties waar ze kunnen opgroeien. Hoe minder katten in het asiel, hoe beter. Soms zijn dit ook hele angstige katten, die in het asiel geen vooruitgang boeken. Een rustig huis met iemand die met de socialisatie aan de gang wilt gaan is dan van groot belang. Toch is het moeilijk om aan deze pleeggezinnen te komen. Het is namelijk niet alleen het geweldige gezelschap van een viervoeter in huis.
Er zitten wel een paar voorwaarden verbonden aan het worden van een pleeggezin;
- Je bent een echte kattenliefhebber/kenner en gemotiveerd.
- Je woont niet verder dan ongeveer 20 minuten van het asiel vandaan.
- Je hebt beschikking over eigen vervoer om met de katten naar onze dierenarts te gaan of benodigdheden op te halen in het asiel.
- Je hebt voldoende tijd.
- Naast het verzorgen en socialiseren is het belangrijk dat je kunt inschatten hoe het gaat met de katten, dit is een proces waar wij je graag in begeleiden!
Heb je eigen huisdieren, dan is het belangrijk dat:
- Je eigen huisdieren volledig gezond zijn (geënt, ontwormd, ontvlooid)
- Je eigen katten zijn gesteriliseerd/gecastreerd.
- Je gedurende de volledige opvangperiode een aparte, inpandige ruimte hebt (dus geen schuurtje)
- Er is begrip voor de situatie dat er minder pleegmogelijkheden zijn.

Veel katten zijn niet gewend aan, of kunnen niet goed meer wennen aan andere dieren. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de katten en iets waar we graag in overleg over gaan.
Vanuit pleeggezinnen:
‘Het zorgt voor enorme gezelligheid in huis. Een geweldige kant van pleeggezin zijn is dat je ze op kunt zien bloeien van bange naar sociale kittens. Omdat je zelf de adoptie afspraak doet heb je gelijk een goed gevoel dat ze bij een goed huisje terecht komen. Het zijn tenslotte toch een beetje je kindjes. Ik heb vooral kittens in de pleeg zitten en het kan een drukke boel worden met veel knuffels en spelende kleintjes! Toch is het niet alleen maar gezelligheid en knuffelen. Emotioneel kan het soms moeilijk zijn als een kat ziek wordt en het gaat niet goed. Maar inmiddels ben ik meer dan tien jaar verslaafd aan deze hobby en kan ik mij een leven zonder opvangkittens niet meer voorstellen. Het is wel belangrijk om je eigen huisdieren in de gaten te houden, dit gaat niet altijd goed samen. Maar vaak ook wel, en dat is prachtig om te zien.’
Denk jij dat je alles ‘in huis hebt’ om pleeggezin te worden en zou je graag kat(ten) een liefdevolle tijdelijke verzorging geven? Dan kun je via de website www.dierenasieloostzaan.nl het pleeggezinformulier invullen kan ook  Klik hier

Dierenasiel Oostzaan


Regio: 1-3-2023

1 Maart nationale complimenten dag 2023.

Heb jij vandaag iemand al een compliment geven?

Een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk nog steeds maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten (nog steeds) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We kijken, zeker de laatste tijd, veel meer naar wat er fout gaat dan naar wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze - voor iedereen! - uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken. De wereld wordt niet sacherijniger van teveel, maar van te weinig complimenten!


Gemeenten Oostzaan: 1-3-2023

Deze week verstuurt de gemeente de stempassen voor de verkiezingen voor de provincie en het waterschap. Heb jij aan het einde van de week jouw stempas nog niet ontvangen? Neem contact met ons op via burgerzaken@oostzaan.nl of bel 075 651 2100.

Op 15 maart kun je stemmen voor Provinciale Staten van Noord-Holland en het Hoogheemraadschap van Hollands Noorderkwartier. Wil je meer weten wat de provincie en het waterschap doen, kijk dan voor meer informatie op deze websites:

Website

Website

Een overzicht van de locaties van de stembureaus in Oostzaan vind je hier ๐Ÿ‘‰  website
Vergeet je bij het stemmen niet uw stempas en een ID bewijs mee te nemen? Je ontvangt in de week van 1 maart jouw stempas. De kandidatenlijst wordt uiterlijk 11 maart bij je thuisbezorgd.

๐Ÿ“ทGemeenten Oostzaan 


Gemeente Zaanstad / Gemeente Wormerland 27-2-2023

RTV Zaanstreek vestigt hoop op rechter voor terugkrijgen zendmachtiging: ’Keuze voor De Orkaan in strijd met de wet’

Bron: NHD


Westzaan: 27-2-2023

D66 Zaanstreek organiseert een avond over duurzaam voedsel.

D66 Zaanstreek organiseert op vrijdagavond 10 maart een avond over duurzaam voedsel. Drie sprekers zullen het publiek inspireren en er is gelegenheid voor discussie en debat. De avond vindt plaats in West-Zaan, bij de De Saense Bouwplaats.

Ze willen voldoende en veilig voedsel, voor een betaalbare prijs én dat de producent ervan ook nog wat verdient. Bovendien moet onze landbouw ook klimaatvriendelijker, circulair (dus regionaler), ecologischer, transparanter, lokaler en gestoeld op menselijke relaties, de verbinding tussen stad en platteland. Wat kan jij doen?

Er zijn deze avond drie sprekers:

D66-Gedeputeerde Ilse Zaal over de provinciale Voedselvisie en de ambities van D66 Noord-Holland voor de komende periode;
Erica Doop van 'Boeren en Buren' vertelt over wat we zélf kunnen doen;

Ad van Vugt van de Vereniging Zaanstad Maakstad (Zaanse procesindustrie) vertelt over hoe de voedselverwerkende industrie in de Zaanstreek verduurzaamt

Daarna is er volop ruimte voor discussie en vragen.
De avond is voor iedereen die interesse heeft in de verduurzaming van onze voedselketen en die lokaal voedsel een warm hart toe draagt.

De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via de site van D66 Zaanstreek en via deze link: de website

Inloop vanaf 19.30 uur, de avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur.
Locatie: De Saense Bouwplaat, Zuideinde 50 in Westzaan.


Landschap Noord-Holland: 27-2-2023

Vaar mee door de Eilandspolder: de weidevogels zijn binnen.๐Ÿ‘‡

Vaar zondag 12 maart mee met schipper en gids van Landschap Noord-Holland door dit prachtige poldergebied tussen Alkmaar en de Zaanstreek. Zie hoe de winter langzaam plaats maakt voor het voorjaar!
Wintergasten vertrekken, weidevogels komen weer terug. Zijn er al kieviten en grutto's? Vanaf het water kan je dit het beste bekijken.

De natuur wordt wakker.

Je ziet het aan alles. De Eilandspolder komt langzaam uit zijn winterslaap. Nu is het moment om de polder in te gaan.
Aan boord van de fluisterboot glijd je zachtjes tussen de weilanden en rietkragen door, tot dicht bij de weidevogels. Een unieke belevenis op het water!
Boven de weilanden maken de kieviten er met spectaculaire buitelingen al een mooie show van. Het is nu wachten op de eerste nesten.
De grutto's zijn terug uit Afrika en kijken op hun gemak naar een geschikte plek om te broeden. Ook de bruine kiekendief is terug en druk in de weer met stukjes riet om het nest te maken.
Onderweg stap je samen met de gids aan wal voor een korte wandeling door het Uilenbosje waar allerlei zangvogels te zien en te horen zijn.
Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het fris maar goed ingepakt is het volop genieten.
Kinderen zijn van harte welkom. Heb je een verrekijker? Neem die mee, dan geniet je nog meer!
Op de boot is plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt.
Reserveren is verplicht.

Ga daarvoor naar www.gaatumee.nl .
Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.
Zondag 12 maart 2023 van 10:00 tot 12:00 uur
Vertrekpunt: Botenhuis Eilandspolder - Oudelandsdijk 1a - 1844 KN Driehuizen

๐Ÿ“ทLandschap Noord-Holland


Gemeenten Zaanstad/Wormerland/Oostzaan:

27-2-2023

Let op:
Er is staking in het streekvervoer aangekondigd voor 15 dagen door de vakbonden.

Stakingen in het streekvervoer: 28 februari 2023 en 2, 6, 8, 10, 14, 15, 20, 22, 24, 29, 30 maart 2023 en 3, 5 en 7 april 2023 landelijk.

Meer ๐Ÿ‘‰ info www.9292.nl

 

 


Gemeenten Oostzaan: 26-2-2023

Afgelopen zaterdag vond op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam de herdenking van de Februaristaking van 1941 plaats.
Burgemeester Marvin Polak en Sarah van Brussel, raadslid Groen Links, waren hierbij aanwezig namens de Gemeente Oostzaan .

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Wormerveer: 26-2-2023

Goed nieuws!

Kinderkoningsdag 2023 gaat door
Zegt Stichting Koningsdag.

Gemeente Zaanstad  heeft de vergunning afgegeven!

Stichting Koningsdag Wormerveer is super blij en  kan nu officieel verder met de organisatie van dit,
voor kinderen t/m 12 jaar gratis, evenement.

Ze zijn nu op zoek naar:
-50 vrijwilligers voor begeleiding en ondersteuning bij de kinderactiviteiten;
-schminkers: om de kinderen er prachtig uit te laten zien op Koningsdag;
-kinderactiviteiten: wij hebben nog plek op het Kinderkoningsdag terrein;
-leuke ideeën, die zijn altijd welkom.

interesse? Mail voor meer informatie naar vrijwilligers@kinderkoningsdag.nl


๐Ÿ“ทStichting Koningsdag


Gemeente Oostzaan 24-2-2023

De gemeente Amsterdam laat een groot onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van nieuwe windmolens op de omgeving: een plan-MER onderzoek. Op maandag 13 maart van 19:30 uur tot 20:30 uur organiseert de gemeente Amsterdam hierover een online informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst vertellen zij wat er onderzocht gaat worden en hoe. Ook vertelt de gemeente hoe u kunt reageren op de onderzoeksopzet.

Voor Oostzaners is het van belang te weten dat het zoekgebied Noorder IJplas/Cornelis Douwesterrein in Amsterdam Noord niet wordt meegenomen in dit onderzoek. Hier is namelijk al afzonderlijk onderzoek naar gedaan (project-MER).

Lees het hele bericht met links naar de uitkomsten van het onderzoek over de Noorder IJplas en een aanmeldlink voor de informatiebijeenkomst op de pagina van Oostzaan ๐Ÿ‘‰ Klik Hier

 


Gemeenten: Oostzaan

24-2-2023

Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een vreselijke oorlog waarbij al veel te veel doden en gewonden vielen en waarbij miljoenen hun huis en haard hebben moeten verlaten, op de vlucht voor het geweld van de agressor. Vandaag staan de gemeenten hier extra bij stil. Ter nagedachtenis en als steunbetuiging aan alle Oekraïners hijsen ze vandaag de vlag bij het gemeentehuis.

๐Ÿ“ท Gemeenten

 


Noord-Holland: 23-2-2023

Paddentrek weer in aantocht 

Het is altijd weer spannend wanneer het begint maar met deze zachte winter wordt hij snel verwacht: de paddentrek. Niet alleen padden trekken massaal naar sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten, maar ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders gaan eropuit. Met een nachttemperatuur boven de 6 °C en een hoge luchtvochtigheid is de kans dat ze gaan trekken groot.  

 Gevaarlijke tocht 

Amfibieën trekken elk jaar in het vroege voorjaar van hun overwinteringsplaats naar het voortplantingswater. Om op hun bestemming aan te komen, moeten zij een mogelijk gevaarlijke tocht afleggen. Zonder hulp sneuvelen ieder jaar ruim een half miljoen volwassen en een veelvoud aan jonge amfibieën in Nederland, in straatkolken, watermeterputten, vijvers met steile kanten of onder banden van auto's. Oplossingen voor de problemen waar de dieren tegenaan lopen, zijn vaak eenvoudig te realiseren.  

Een helpende hand 

Gelukkig voor al die amfibieën staan er ieder jaar paddenwerkgroepen klaar om te helpen. Ook in Noord-Holland steken enthousiaste vrijwilligers dit jaar weer de handen uit de mouwen. Zij helpen de dieren aan een veilige overtocht, door ze op te vangen in emmers, permanente schermen na te lopen, delen af te zetten met gaas en handmatig dieren over te zetten. Op deze manier worden jaarlijks zo'n 25.000 padden, kikkers en salamanders gered. Dit eervolle werk gebeurt allemaal vrijwillig én met de hand, dus nieuwe vrijwilligers zijn bij vele groepen van harte welkom en hard nodig!  

Help amfibieën bij jou in de buurt! 

Ben je enthousiast geworden en zou je ook graag de amfibieën in jouw buurt een handje helpen? Dit kun je doen door bijvoorbeeld te helpen met het ingraven van emmers en gaas of door een ochtend of avond de opgevangen padden over te zetten. De werkgroepen zijn vanaf februari tot april actief. Op www.landschapnoordholland.nl/padden staan de contactgegevens van de werkgroepen in onze provincie. Meer informatie over het fenomeen 'de amfibieëntrek' vind je op de landelijke website www.padden.nu.  

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Westzaan: 23-2-2023

Je hebt ze vast wel eens zien fieten.

Vers gemaakte soep, ambachtelijk brood en meer streekproducten op de Jongwijs fiets๐Ÿ‘Œ

WIJS staat voor voor ambachten, geschiedenis en traditie zegt jonwijs.

Elk weekend gaan ze met de Jongwijs fiets door de Zaanstreek en nemen ze mee: vers gemaakte soep van hun chef, ambachtelijk brood van meester boulanger Lex Brakenhoff en andere producten uit de streek. Ze stoppen op tientallen haltes. Zaterdag in Westzaan, Assendelft en Nauerna. Zondag in Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam.

Meer: https://jongwijs.nl

#zaandam #westzaan #zaanstreek #assendelft #krommenie #wormerveer #zaandijk #nauerna #koogaandezaan #JongWijs Bakkerij Lex Brakenhoff

๐Ÿ“ทjonwijs


Gemeente Oostzaan: 22-2-2023

Gouden Greep voor Peter Bokking

Burgemeester Marvin Polak heeft vanmorgen de Gouden Greep uitgereikt aan de heer P. (Peter) Bokking.

 De Gouden Greep:

De Gouden Greep is de gemeentelijke onderscheiding in Oostzaan en wordt toegekend door de fractievoorzitters van de gemeenteraad, het Presidium.

De heer Bokking zet zich al zeer geruime tijd in voor de gemeenschap van Oostzaan en heeft daarom deze bijzondere blijk van waardering ontvangen. 

Greep uit de verdiensten:

· Contactgroep Bedrijven Oostzaan
1987 tot 2018 actief lid van het bestuur van de CBO. Als secretaris heeft de heer Bokking veel betekend voor de vereniging. Hij voorzag niet alleen de aangesloten ondernemers van alle nodige informatie, maar was daarnaast betrokken bij vele overleggen met externe partijen en andere ondernemersclubs.

·  Kinderopvang in de regio Zaanstreek-Amsterdam Noord
Gedurende 5 jaar maakte de heer Bokking deel uit van het Bestuur van de Stichting Organisatie Zaanse Kinderopvang. In deze periode heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de fusie en integratie van de Stichting OZK met de stichting Kinderopvang Noord.

·  Stichting Welzijn Oostzaan
Deze stichting heeft als doel het in zijn algemeenheid bevorderen van cultuur, welzijn, gezondheid en saamhorigheid voor en tussen de burgers in de gemeente Oostzaan. De heer Bokking is hiervan al ruim 20 jaar penningmeester.

·  Overige
De heer Bokking heeft zitting gehad in de Raad van Toezicht van Rabobank Oostzaan. Bij de voetbalvereniging OSV was hij bestuurslid en secretaris. Ook was de heer Bokking bestuurslid van de Club van 100.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Gemeente Oostzaan: 22-2-2023

Dit is Melvin, Cyber Melvin, in gesprek met Marvin, burgemeester Marvin Polak

Ze hebben het over Hackshield. Melvin was vorig jaar de winnaar van Hackshield Oostzaan, een online spel voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Met dit spel leer je alles over hacken, phishing, datalekken en veilig internetten. Met dit spel help je mee in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Melvin is nu 13 jaar, dus hij speelt dit jaar niet meer mee. Melvin is 92e op de landelijke ranglijst en nog steeds de beste cyber agent van Oostzaan! Welke Oostzaanse cyber agent gaat de uitdaging aan om de score van Melvin te overtreffen?! Meld je aan via nl.joinhackshield.com

Lees meer over dit interview op de Gemeente pagina van Oostzaan ๐Ÿ‘‰ bit.ly/3lS4Qmx

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Westzaan: 21-2-2023

Alweer een prachtig echtpaar dat 65 jaar getrouwd is: meneer Ten Hoope en mevrouw Jurjens uit Westzaan. Gisteren ging locoburgemeester Gerard Slegers bij ze langs om ze te feliciteren.

Het liefdesverhaal van dit stel begon toen mevrouw Jurjens op bezoek was bij de buren van haar toekomstige echtgenoot.

Toen zij daar wegging, zag zij meneer Ten Hoope buiten op een stoel zitten met de radio aan. Uit de speakers klonk Toby Riks met het nummer ‘Malle vent kom naar Rosa’. Mevrouw Jurjens vond dat een leuke liedje en zo doende raakten zij met elkaar aan de praat.

Meneer is ruim 17 jaar werkzaam geweest bij Verkade waarna hij voor verschillende loodgietersbedrijven aan de slag is gegaan. Mevrouw maakte in de avonden kantoren schoon. Samen hebben zij zich ingezet als vrijwilliger voor het Leger des Heils korps in Zaandam.

Na hun huwelijk kreeg het echtpaar 4 kinderen. Zij hebben ook een pleegdochter opgevangen in hun gezin. De pleegdochter heeft inmiddels twee kinderen die het echtpaar Ten Hoope zien als hun opa en oma.

Het stel vindt nog steeds ‘alles leuk aan elkaar’. Het geheim van hun lange huwelijk is respect hebben voor elkaar en er zijn voor elkaar.

Ook namens RTV Zaanstreek Van Harte Gefeliciteerd.

๐Ÿ“ท Gemeente Zaanstad


Regio: 21-2-2023

ver Warme Kamers

Veel mensen hebben moeite met het betalen van de energierekening. Om geld te besparen zetten zij hun verwarming en lampen thuis niet aan. Het Leger des Heils en andere organisaties (zoals buurthuizen, bibliotheken en kerken) wil hen niet in de kou laten zitten. Daarom hebben zij ‘Warme Kamers’ geopend. Om te studeren, om een kopje koffie te drinken, om een spelletje te spelen of om een boek te lezen. Met de Warme Kamers zorgen deze organisaties ervoor dat iedereen in de buurt een warme plek heeft om naartoe te gaan.

 

Warme Kamer – De Bieb voor de Zaanstreek

Westzijde 170a
1506 EK Zaandam

Openingstijden
Maandag: 08:30 – 20:30
Dinsdag: 08:30 – 20:30
Woensdag: 08:30 – 20:30
Donderdag: 08:30 – 20:30
Vrijdag: 08:30 – 20:30
Zaterdag: 11:00 – 15:00
Zondag: 11:00 – 15:00

Warme Kamer – Korps Zaandam
Tuiniersstraat 32
1501 NK Zaandam

Openingstijden
Maandag: 14:00 – 16:00
Dinsdag: 10:00 – 17:00
Woensdag: 10:00 – 17:00
Donderdag: 10:00 – 17:00
Vrijdag: 10:00 – 12:00
Zaterdag: gesloten
Zondag: 09:15 – 11:30 en 19:00 – 20:00

Warme Kamer – De Bieb Krommenie
Heiligeweg 170
1561 DM Krommenie

Openingstijden
Maandag: 9:00 – 20:30
Dinsdag: 09:00 – 20:30
Woensdag: 09:00 – 20:30
Donderdag: 09:00 – 20:30
Vrijdag: 09:00 – 20:30
Zaterdag: 11:00 – 15:00
Zondag: gesloten

 

Soep en brood – Het Zonnehuis

Albert Meijnsstraat 131
1521 ZL Wormerveer

Openingstijden
Maandag 16:00 – 17:00
Donderdag 16:00 – 17:00

Koffie inloop – Het Zonnehuis
Albert Meijnsstraat 131
1521 ZL Wormerveer

Openingstijden
Maandag 10:00 – 12:00
Donderdag 10:00 – 12:00

Koffie ochtend – Petruskerk
Snuiverstraat 2
1561 HD Krommenie

Openingstijden
Vrijdag 10:00 – 13:00

 

Warme woonkamer - Kerk van de Nazarener

Zuideinde 22

1541 CD Koog aan de Zaan

Openingstijden
Eerste donderdag van de maand: 16:00 – 18:00

Warme ontmoeting – Zaankerk
Drielse Wetering 50
1509 KP Zaandam

Openingstijden
Zondag: 11:00 – 16:00

Warme ontmoeting - De Nieuwe Steeg PKN
Noordeinde 20
1520 AA Wormerveer

Openingstijden
Woensdag: 10:00 – 12:00

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Wormerveer: 20-2-2023

Toppers aan de slag in Wormerveer.

Ruim 25 toppers hebben dit afgelopen weekend weer heel wat vuilniszakken vol zwerfafval bijeengeraapt in Wormerveer!
Zegt de Zwerfafvalbrigade

Er was zelfs een lekkere lunch
verzorgd door de vrijwilligers van De Vermaning. ๐Ÿ‘Œ

Wilt u ook een keer mee zwerfafval komen rapen? Steek dan volgende maand op de Landelijke Opschoondag (18 maart) de handen uit de mouwen.

Er zijn meerdere routes te lopen in Zaandam, zowel in de ochtend als in de middag.

๐Ÿ“ทZwerfafvalbrigade


Gemeenten Oostzaan: 20-2-2023

Oostzaan doet wat voor de jeugd. ๐Ÿ‘Œ

Jong Oostzaan organiseert activiteiten met voor en door jongeren, hun kantoortje zit aan de begoniastraat 2 in Oostzaan achter het gemeentehuis onder radio 9 Oostzaan.

Elke maand hebben ze een filmavond en ze chillen ook vaak of doen spelletjes vaak bij de Ijsclub lekker met wat te snacken erbij.

Ze hebben een uitgebreid activiteiten aanbod, de gemiddelde leeftijd waar ze zich op richten is 11 tot 16 jaar.

De oudere jongeren zien ze wel op kantoor of op staat, en zij komen soms ook op een activiteit af in Oostzaan.

Ze hebben geen eigen activiteiten ruimte, de activiteiten vinden plaats op verschillende locaties waaronder de Ijsclub, OFC , Oostzaners voor lekst en de sporthal van Oostzaan.

Ze werken samen met de bredeschool Oostzaan, ze doen vooral gezamenlijke grote activiteiten, eerst voor de kinderen en dan voor de tieners

Hun Voorlopig programma is:

28 feb meidenclub bij Oostzaners voor elkaar om 14.00 uur.

3 maart FIFA live op PS5 bij de Ijsclub 12.00 uu
9 maart filmavond Minions.

Van 28 maart tot 18 april zelfverdediging en meet the gym op dinsdag om 17.00 uur.


31 maart Lasergame bij OFC 19.00 uur
7 april gaan we naar het klimpark.

Voor meer info en of aanmelden

check de website www.jongoostzaan.nl

Gemeente Oostzaan #oostzaan #gemeenteoostzaan

๐Ÿ“ท Aangeleverd


Gemeenten Zaanstad / Gemeente Wormerland / Streek 20-2-2033

Let op personeel in het streekvervoer legt komende woensdag en vrijdag opnieuw het werk neer.

Dit is het begin van een nieuwe reeks stakingen, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: ,,De grens is bereikt voor de mensen in het streekvervoer zegt hij.

De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden.

Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer.”


Krommenie: 19-2-2023

Op 1 april, nee dit is geen grap, organiseert speel-o-theek 't Spelikaantje hun terugkerende kinderkledingbeurs. Al ruim 15 jaar verkoopt de speel-o-theek uit Krommenie 2 keer per jaar kinderkleding voor kleine prijsjes. De ingebrachte kinderkleding wordt door een groep vrijwilligers uitgezocht en geprijsd. Naderhand wordt 70% van de opbrengst uitbetaald aan de inbrengers. Met de opbrengst kan de speel-o-theek weer nieuw speelgoed kopen voor in de uitleen.๐Ÿ‘Œ

Om ervoor te zorgen dat alles weer netjes in buurtcentrum De Pelikaan opgeslagen kan worden doen wij nu alvast een oproep aan de inbrenger om voldoende bananendozen te verzamelen en de kleding hierin in te leveren. Bij een speel-o-theek leen je speelgoed, zoals je boeken leent bij de bibliotheek.
Meer informatie op www.spelikaantje.nl

๐Ÿ“ท aangeleverd 


Koog aan de zaan: 19-2-2023

Ook molenaars zijn belangrijk in onze Zaanstreek.

Gisteren kwamen er molenaars leerlingen uit Zuid-Holland op bezoek bij Oliemolen Het Pink in Koog aan de zaan.

Voor de opleiding tot molenaar is het namelijk belangrijk om kennis te maken met verschillende molens dus ook in onze Zaanstreek.

Een oliemolen mag tijdens de opleiding dan eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig hadden ze deze keer wel voldoende wind om olie te kunnen slaan zegt het pink. De leerlingen hebben dan ook allemaal hier ervaring mee op mogen doen. Ze waren dus ook vol in bedrijf met voor- en naslag.

Een hele ervaring weer rijker voor deze molenaars leerlingen.๐Ÿ‘Œ

 


Assendelft: 19-2-2023

Kort:

Het probleem bij de Sierra Nevada Assendelft tussen 50 en 52 blijft zichzelf voortplanten ondanks de containers leeg zijn blijft dumpen nog steeds de laatste optie daar....๐Ÿค”

Zal dit de enige straat zijn?

 

๐Ÿ“ท aangeleverd

 


Regio:19-2-2023

Het is weer bijna zover!

Op zondag 24 september is de elfde editie van [Z]aan de Wandel.

Er gaan wederom weer prachtige routes gewandeld worden van 5, 10 of 15 kilometer met als doel om geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker en steun te bieden aan Anna's Huis. Dit jaar zal er gelopen worden vanaf een nieuwe startlocatie, namelijk Zwembad De Crommenije in Krommenie.

De routes zullen langs prachtige groene gebieden gaan. Deze zullen later bekend worden gemaakt.

[Z]aan de Wandel is opgericht om geld in te zamelen voor de zo belangrijke strijd tegen kanker. We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die te maken heeft (gehad) met kanker. Stichting [Z]aan de Wandel zet zich in om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling van kanker. Sinds 2011 organiseert Stichting [Z]aan de Wandel een wandeltocht door Zaanstad en omstreken. De insteek is een laagdrempelig event voor jong en oud, geoefende wandelaars en beginners.

Inschrijven voor de wandeltocht zal mogelijk zijn vanaf 1 april, wanneer de vernieuwde website van [Z]aan de Wandel live is. Via onze social media kanalen informeren we over de startdatum van inschrijven en vertellen we meer over hoe we samen zoveel mogelijk geld op kunnen halen voor onderzoek naar borstkanker.

๐Ÿ“ท: Bart Homburg en JoJo Creatieve Communicatie.

 


Koog aan de Zaan: 18-2-2023

Oliemolen Het Pink in koog aan de zaan in de schijnwerpers

 

Oliemolen ’t Pink, gebouwd in 1620, is de oudste van de overgebleven Zaanse molens. Oorspronkelijk was de molen kleiner, met een bovenbouw van het type wipmolen, en had hij slechts één oliepers, een zg. enkelwerks oliemolen. In 1751 kreeg de molen zijn huidige vorm en werd het een dubbele oliemolen.

 

Van april tot en met september is de molen op elke 2e zaterdag van de maand in bedrijf. Hij is dan te bezoeken van 10 tot 17 uur. Bij voldoende wind wordt er dan met kantstenen, voorslag, stampers en naslag plantaardige olie en koeken geproduceerd worden.

meer info klik hier 


Oostzaan: 17-2-2023

Een paar dagen geleden zijn de boswachters bezig geweest in het twiske met het schoonmaken van 25 vogelhuisjes in het recreatiegebied. Deze huisjes dragen bij aan de biodiversiteit. De huisjes hangen in de buurt van eiken waarin mogelijk eikenprocessierupsen kunnen voorkomen.

De huisjes bieden vogels een mooie gelegenheid om een lekker plekje in het Twiske te kiezen. Daarbij helpen ze ons bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Meer info op: www.twiske-waterland.nl

๐Ÿ“ทRecreatiegebied Twiske 


Gemeenten Oostzaan: 17-2-2023

Ambacht Gemeente Oostzaan ook Dump plek....๐ŸŽˆ๐Ÿค”

 

 


Zaandijk: 16-2-2023

Het oude Zaanse pandje op de Guisweg Zaandijk krijgt steeds meer zijn vorm terug na jaren lang in stilstand te hebben gewacht wordt er nu hard aan gewerkt momenteel. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทSiem van westen


Gemeenten Oostzaan: 16-2-2023

Gistermiddag heeft wethouder Rosemarijn Dral het eerste deel van de blauwe zone aan Ambacht in Oostzaan gebrand.

De ondernemers op dit bedrijventerrein hadden vaak te maken met een tekort aan parkeerplaatsen, omdat mensen de hele dag hun auto parkeerden. De bedrijven waren daardoor zelf slecht bereikbaar voor bezoek of leveranciers. Met de blauwe zone is het duidelijk dat de auto hier maximaal 1 uur mag worden geparkeerd. De ondernemers zijn blij met de blauwe zone. Voorzitter van de ondernemersvereniging Wouter Smits en Kees Goedknegt van KG Parkmanagement zijn blij dat de blauwe zone nu ingesteld is zegt de Gemeente Oostzaan.

 


Westzaan: 15-2-2023

De Zaanse Top 500.

Zaanse Top-500 Wolter Kroes Alexander Broussard Lorena + The Tide Nico Fontijn Henny huisman Mr. Steel Maddogs Marcel Kramer OneMike

 


Oostzaan: 15-2-2023

Over precies een maand kun je stemmen voor de Provinciale Staten van Noord-Hollland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In gemeente Oostzaan kun je bij de onderstaande locaties op woensdag 1 maart tussen 07:30 en 21:00 uur je stem uitbrengen:

Gemeentehuis (De Kunstgreep), Kerkbuurt 4 Oostzaan
OBS De Rietkraag, Rietschoot 342 Oostzaan
OBS Noorderschaal, Noordeinde 44 Oostzaan
De Kweekvijver, Paling 1 Oostzaan

Denk aan je stempas en ID bewijs om deze mee te nemen. ๐Ÿ‘Œ

 


Oostzaan: 15-2-2023

Het gemeentebestuur van Oostzaan is diep geraakt door de gevolgen van de zware aardbeving in Turkije en Syrië.

Burgemeester Marvin Polak: “de beelden uit het rampgebied zijn verschrikkelijk en kunnen we nauwelijks bevatten. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden en direct getroffenen van deze ingrijpende ramp.”
De gemeente maakt 1000,00 euro over naar Giro 555.

 


Oostzaan: 14-2-2023

Afgelopen maandag hebben de Twiskenootjes weer van zich laten horen tijdens de Groet uit Schoorl Run! Zegt Excelsior Oostzaan Het leek volgens de muzikanten veel drukker dan voorgaande jaren.

Ze hebben zo'n 3.5 uur staan spelen.

Wij zijn trots op de hardlopers Zegt Excelsior maar zeker ook op onze enthousiaste
muzikanten! ๐Ÿ‘Œ

 

๐Ÿ“ทExcelsior Oostzaan


Wormerveer: 13-2-2023

Afgelopen zondag heeft Stichting Kinderkoningsdag voor hun sponsors een hele gezellige jubileum borrel georganiseerd.Deze was geheel verzorgd door Wijn te Zaanen.Zonder hun als sponsors zou er geen kosteloos evenement voor de kinderen georganiseerd kunnen worden zegt Stichting Kinderkoningsdag.

Maar ondertussen zoeken ze ook Vrijwilligers om Ook dit jaar weer een fantastische kinderkoningsdag in hun eigen Wormerveer er van te maken.

Meld jij je aan? Doe dat dan voor 1 april.

 


Koog aan de Zaan: 13-2-2023

Sluiting woning Oosterzoom voor zes maanden.

In november 2022 heeft de politie een onderzoek gedaan in een woning aan de Oosterzoom in Koog aan de Zaan. Tijdens dit onderzoek zijn ruim 900 gram cocaïne, bijna 1000 LSD zegels, contant geld en een weegschaal aangetroffen. Naar aanleiding hiervan is er een verdachte aangehouden.

Aangezien er een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen zijn aangetroffen heeft de burgemeester besloten de woning te sluiten voor de duur van 6 maanden op grond van de Opiumwet.

Voor de bestrijding van criminaliteit zijn meldingen van inwoners en ondernemers erg belangrijk. Melden kan bij de politie via 0800-8840 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


Westzijderveld: 12-2-2023

De één na laatste natuurwerkochtend van dit seizoen staat alweer voor de deur. Volgende week zaterdag 18 februari gaan ze weer aan de slag in het Westzijderveld.


Daarna hebben ze nog een laatste werkochtend op zondag 12 maart en op zaterdag 8 april Skoon Skip (zwerfafval opruimen).
Hierbij nodig ik jullie uit om volgende week zaterdag mee te helpen met riet opruimen en eventueel boompjes rooien zegt Fred.

LET OP:

S.v.p. opgeven vóór woensdagavond 15 februari as. bij ondergetekende, e-mail: w.veken@upcmail.nl, of door deze e-mail te beantwoorden, zodat we weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen.
De werkochtenden worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Vogelwerkgroep en de werkzaamheden zullen worden verricht, zoals altijd, onder leiding van Staatsbosbeheer.


De pauze met koffie/thee met appelgebak gaan ze hoogstwaarschijnlijk houden in molen De Jonge Dirk, omdat het plan van de boswachter is om het landje rondom deze molen te maaien en op te ruimen. In mei groeien hier dan de mooiste bloemen.
Graag nog even een herinnering:
neem zelf een koffie- of theemok, schotel en vorkje/lepeltje mee.
Verzamelen tussen 9.15 en 9.30 uur bij molen De Schoolmeester en om ongeveer 13.30 uur zijn we weer terug.
Warme kleding is nog steeds nodig, laarzen zijn zeker aan te bevelen en evt. regenkleding

Hopelijk tot ziens op 18 februari!


Assendelft: 11-2-2023

Op veler verzoek is het vanaf nu ook mogelijk om De Watertoren van Assendelft te bezoeken tijdens de uurtjes dat ze een culinair evenement organiseren. Aanstaande zondag (12 februari) is er bijvoorbeeld een High Tea van 14.00-17.00 uur bij de Watertoren in Assendelft.

Heb je komende zondagmiddag dus niks te doen, kom dan gezellig langs om even te borrelen en geniet op onze prachtige locatie van het adembenemende uitzicht vanaf de Watertoren in Assendelft.

 


Westzaan: 10-2-2023

Hoera! We willen graag onze Suri smaakvriendinnen Martha, Aretha en Moreen heel hartelijk feliciteren met wéér een heerlijk kookboek van hun hand: 'The best of SuriMAM cooking - Op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken zegt jongwijs in Westzaan.In hun nieuwe boek vind je een compilatie van hun beste recepten van afgelopen jaren, hun smaakvolle verhalen én een aantal nieuwe recepten.Als buiging naar deze bijzondere dames, stond chef Syl en Katja vandaag de hele dag Surinaamse soep 'ala kondre bravoe' te maken, want die gaat dit weekend mee op de Jongwijs fiets.

Vind je 'm lekker, dan kun je 'm dankzij hun boek daarna dus ook zelf thuis maken zegt jongwijs.

 


Koog aan de zaan 10-2-2023

Vanaf maandag 13 februari is de corona teststraat in Koog aan de Zaan, (Boschjesstraat 115) gesloten. Vanaf dinsdag kun je voor een test terecht in de vaccinatiehal aan de Industrieweg in Assendelft. Openingstijden voor testen: dinsdag t/m zaterdag van 9.00 -10.00. Testen kan alleen op afspraak. Dit kan online via www.coronatest.nl.

 


Oostzaan: 10-2-2023

Gisteren heeft burgemeester Marvin Polak aan 6 inwoners van Oostzaan het Koninklijk Besluit uitgereikt, dat hoort bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Omringd door familie, vrienden en werkgevers, beloofden de nieuwe Nederlanders de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen, te respecteren.


Oostzaan: 9-2-2023

Het Mobiel Media Lab van de politie was gisteren in Oostzaan was erg geslaagd

"Zijn hier ook boeven?", vroeg een jonge bezoekster? Nee, die waren er gelukkig niet in het Mobiel Media Lab in Oostzaan. Wel kon iedereen terecht om met de aanwezige agenten te praten en tips te krijgen.

Daar werd goed gebruik van gemaakt. Er kwamen mensen langs om te praten over online criminaliteit, om van gedachten te wisselen over overlast of gewoon om te kijken hoe zo'n Mobiel Lab er nu uitziet.

In de ochtend waren leerlingen op bezoek.Zij kregen een korte voorlichting over hoe je jezelf kunt beschermen tegen online gevaar.

๐Ÿ“ท Oostzaan 

 


Regio: 9-2-2023

watZr je rommel
Gooi geen rommel op straat. Blikjes, plastic zakjes en andere spullen kunnen via de putjes in het riool belanden en verstoppingen veroorzaken.

Wat is het riool?
Het riool is het hele stelsel van buizen (riolen), putten en pompen (gemalen) onder de grond. Het voert op een veilige manier ons afvalwater van keukens, toiletten en badkamers, hemelwater (regen en andere neerslag) en grondwater af. Het rioolgemaal pompt het afvalwater naar het eindgemaal, waar al het afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallatie komt. Het afvalwater wordt gezuiverd voordat het geloosd wordt op het oppervlaktewater.

Waarom raakt het riool verstopt?
Het riool biedt dus ruimte voor afvoer van afvalwater, hemelwater en grondwater. Maar helaas spoelen we vochtige doekjes door het toilet en restjes vet en olie door de afvoer. En we gooien vuil op straat, dat via de putjes in het riool komt. Daar zijn de leidingen, pompen en zuiveringsinstallaties niet voor bedoeld. Samengeklonterde vochtige doekjes met vet en het vuil van de straat zorgen overal voor problemen. Bij de pompen komt alles samen. Als gevolg kunnen meerdere pompen het begeven. Dan zitten huizen aan het rioleringsstelsel een tijd zonder afvoer en kan wateroverlast ontstaan op straat


Oostzaan: 7-2-2023 

Op woensdag 8 februari staat het Mobiel Media Lab op het Kerkplein in Oostzaan. Van 13.00-15.00 uur is de truck te bezoeken. Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagen die speciaal is ingericht om informatie te delen over bijvoorbeeld digitale veiligheid. Maar je kunt ook langskomen om andere onderwerpen te bespreken, kennis te maken met de wijkagent of gewoon om te kijken hoe zo’n Mobiel Media Lab er nu precies uitziet.

In de ochtend krijgen leerlingen van De Kweekvijver en De Korenaar voorlichting van agenten in het Mobiel Media Lab. Onder andere over hoe de kinderen online gevaar kunnen herkennen en zich daartegen kunnen beschermen.

 

 


Maandag: 6-2-2023

Het is nog vroeg maar 18 en 19 maart is het weer zover... het Jan Pasveerconcours in de FluXus muziekschool! Het muziekconcours vernoemd naar de oud-directeur van de muziekschool, Jan Pasveer. Wil je meedoen? Let op Inschrijven kan tot woensdag 15 februari via jouw docent bij FluXus.

Voor meer informatie

https://www.fluxus.nl/agenda/jan-pasveer-concours/

 


Wormerveer: 6-2-2023

Zaterdag 18 februari gaat Zwerfafvalbrigade naar Wormerveer.

Ze verzamelen bij De Vermaning.

Dit gebouw begon bijna 200 jaar geleden als kerk en is nu het Culturele Centrum van Wormerveer en biedt ruimte voor voorstellingen, exposities, concerten, partijen, werkplekken en andere evenementen.๐Ÿ‘Œ

En nu dus ook voor de Zwerfafvalestafette! Rond 9.45 worden de mensen ontvangen met koffie/thee en van 10 tot 12 gaan ze op pad.
Aansluitend lunchen we in De Wormerveerse Vermaning.

๐Ÿ“ทZwerfafvalbrigade


Assendelft: 2-2-2023 

De bizarre prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat ook Bakkerij Lex Brakenhoff in de dorpsstraat in Assendelft genoodzaakt werdte kijken naar wat ze konden doen om de kosten te drukken, zodat ze hopelijk hun hoofd ook boven water weten te houden.

Geen gemakkelijke taak, want het betekent dat ze veranderingen door moeten voeren die ze helemaal niet door wíllen voeren.

Aan de kwaliteit gaan ze zeker niet rommelen, dus ze werken met goedkopere en kwalitatief minder goede grondstoffen was iets wat niet besproken hoefde te worden.

Maar wat konden ze dan wel doen?

Personeelstekort is er helaas ook in hun branche, en daardoor was het iedere maand weer een heel gepuzzel om de roosters rond te krijgen zegt Brakenhoff.

Lag daar misschien de oplossing?Na maanden van rekenen en overleggen zijn ze tot een idee gekomen om ervoor te zorgen dat de winkeldeuren (in ieder geval op dit moment) niet hoeven te sluiten.

Maar ze sluiten hem alleen wel iets eerder dan u van ze gewend bent.

Vanaf 6 februari aanstaande zal de winkel in Assendelft van maandag tot en met zaterdag om 15.00 uur gesloten zijn.

Zo krijgen ze hun rooster rond zonder extra kosten te hoeven maken, en kunnen ze u alsnog 10 uur per dag van dienst zijn. In Westzaan verandert er voorlopig niets zegt Brakenhoff.

Openingstijden bakkerij Lex BrakenhoffAssendelft:

Maandag tot en met zaterdag: 05.00-15.00 uurZondag: 08.00-12.00 uur

Westzaan:Maandag tot en met woensdag: GeslotenDonderdag tot en met zaterdag: 08.00-14.00 uur

Zondag: 08.00-12.00 uur.


Regio: 1-2-2023

Kom naar de extra Informatieavond over het Gebiedsproces Oostzanerveld.

Op maandag 6 februari gaan ze in gesprek over het gebiedsproces, de opgaven en uitdagingen in het gebied en de mogelijkheden om betrokken te zijn. Er is gelegenheid om vragen te stellen en ideeën te delen.

De bijeenkomst is van 19.00 tot circa 22.00 uur in Oostzaan. Meer informatie over het programma en aanmelden viaโฌ‡๏ธ

www.noord-holland.nl/oostzanerveld

๐Ÿ“ท Noord-Holland 

 


Regio:1-2-2023

Wilt u een lintje aanvragen?

Begin nu!
Een Koninklijke onderscheiding, ook wel lintje genoemd, is een eerbetoon aan mensen die het echt verdienen. Omdat ze zich bijvoorbeeld verdienstelijk hebben gemaakt voor een vereniging, instelling, maatschappelijke organisatie of binnen hun werkomgeving. Wilt u iemand voordragen? Doe dit dan in de gemeente waar de beoogde decorandus woont.

De aanvraag van een lintje kost best wat tijd en inspanning. De complete aanvraag voor de uitreiking tijdens de Lintjesregen 2024, moet al uiterlijk 1 juni 2023 binnen zijn. Op www.lintjes.nl vindt u meer informatie en het digitale voorstelformulier.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de kabinetsmedewerker van de gemeente via kabinet@over-gemeenten.nl of via het algemene nummer 075 6512100.

 

 


Regio: 1-2-2023

Maandag 6 februari – onthulling gedenksteen Hotze de Roos.

De Zaanse Kinderjury gaat weer van start! Leerlingen van 16 Zaanse basisscholen, lezen in 3 maanden tijd, 15 kinderboeken. Daarna mogen ze stemmen op hun favoriet. De auteur van het winnende boek ontvangt de Hotze de Roosprijs, een unieke en eervolle (geld)prijs voor startende kinderboekenschrijvers. Dit jaar is de start extra bijzonder. Aan de vooravond van de start van de Zaanse Kinderjury, wordt de in 1991 overleden kinderboekenschrijver Hotze de Roos zélf geëerd. Met een gedenksteen op de plek van zijn voormalige woning in Krommenie.

Op de plek van de woning waar Hotze de Roos zijn beroemde Kameleon-reeks schreef, ontwikkelt woningcorporatie Parteon nieuwe woningen. Aan de gevel van de nieuwe woning komt een gedenksteen met verwijzing naar Hotze de Roos. De plaquette wordt onthuld door wethouder Natasja Groothuismink, samen met leerlingen van basisschool de Hoeksteen.

Over Hotze de Roos:
Hotze de Roos woonde en werkte in Krommenie. Hij is beroemd geworden met zijn boekenserie 'De Kameleon' (uitgeverij Kluitman). De serie gaat over de avonturen van Hielke en Sietse, de schippers van de Kameleon. Met 60 delen en 15 miljoen verkochte exemplaren werd het een van de meest populaire jeugdseries van Nederland. De serie is verfilmd en er is zelfs een heel Kameleondorp, waar kinderen de verhalen na kunnen spelen. Hotze de Roos stierf in 1991 op 81-jarige leeftijd.

Maandag 6 februari – onthulling gedenksteen Hotze de Roos
Locatie: Zonnelaan 21, Krommenie. Inloop vanaf 12.30, start om 13.00, einde om 13.30

Dinsdag 7 februari – startsein Zaanse Kinderjury.

Op 7 februari wordt op allerlei plekken in de Zaanstreek voorgelezen uit de 15 genomineerde kinderboeken, door college- en raadsleden van de gemeente Zaanstad. Burgemeester Jan Hamming doet dit in het Zaans Museum aan leerlingen van de Jenaplanschool De Bijenkorf. Dit is tevens het officiële startsein van de Zaanse Kinderjury.

Over de Zaanse kinderjury:
De Zaanse Kinderjury bestaat uit leerlingen van groepen 6 en 7 van 16 basisscholen in de Zaanstreek. Deze leerlingen bepalen samen wat het beste kinderboek is van een debuterende schrijver. Die winnende kinderboekenschrijver ontvangt de Hotze de Roosprijs, een geldprijs van 4.500 euro.

Dinsdag 7 februari – startsein Zaanse Kinderjury
Locatie: Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam. Inloop 13.30, start om 13.45, einde om 14.30.

De leerlingen krijgen tot 19 mei 2023 de tijd om de 15 genomineerde boeken te lezen. De boeken zijn ook digitaal beschikbaar via leesplatform Boekies. Tussen 22 en 26 mei kunnen zij stemmen op hun favoriet. Op 7 juni worden de drie finalisten bekend gemaakt. Op zondag 25 juni wordt de winnaar bekend gemaakt en de Hotze de Roospijs uitgereikt, tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt in het Darwinpark te Zaandam.

Voor meer informatie en de genomineerde boeken, kijk op www.hotzederoosprijs.nl

 

 


Assendelft: 1-2-2023

In de eerste weken van de crisisnoodopvang (CNO) op de Baanstee-Noord hebben Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) en de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam meerdere signalen bereikt van vermeende problemen binnen de crisisnoodopvang Assendelft Baanstee-Noord.

Om een antwoord te krijgen waar de signalen precies betrekking op hebben, in hoeverre deze eerder kenbaar zijn gemaakt en er destijds op is geacteerd, is op verzoek van de directeur VrZW een beeldvormende verkenning uitgevoerd door BING. Het onderzoek heeft zich gericht op de medewerkers van de crisisnoodopvang aangezien de signalen uit deze hoek kwamen

Conclusie

Uit de beeldvormende verkenning binnen de crisisnoodopvang (CNO) Assendelft en Baanstee-Noord blijkt dat door de geïnterviewden weinig concrete situaties en voorbeelden zijn genoemd waarmee de vermeende wantoestanden kunnen worden onderbouwd. Op veel van de genoemde signalen is in een eerder stadium al actie ondernomen door VrZW en/of de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam. Het merendeel van de signalen heeft zich afgespeeld in de periode dat de CNO in Assendelft was gevestigd, van medio juli tot begin oktober 2022

Aanbevelingen en vervolg

Uit de verkenning komen twee situaties naar voren waar vervolgstappen voor worden aanbevolen. Dit betreft de catering waarvan de kosten in CNO Assendelft een veelvoud zouden zijn geweest van de huidige kosten in CNO Baanstee-Noord. Daarnaast zouden, volgens een van de geïnterviewden, sommige bewoners anders worden behandeld binnen de CNO Baanstee-Noord waardoor zij geen of in mindere mate kleding of verzorgingsproducten ontvangen, dan andere bewoners. BING beveelt aan bij medewerkers en bewoners na te gaan in hoeverre deze verhalen recht doen aan de waarheid.

Verder zijn er tientallen vrijwilligers die wekelijks in de CNO helpen bij sport, onderwijs voor de kinderen en activiteiten zoals muziekles, knutselen en leren fietsen. Sinds de start van de CNO Baanstee-Noord hebben al meer dan 100 donaties plaatsgevonden van kleding, speelgoed, sportspullen en fietsen uit onder meer Purmerend en Edam-Volendam. Bewoners in de opvang hebben meegedaan met Nederlandse tradities zoals Sint Maarten en de schoen zetten met Sinterklaas. Ook wordt er muziek gemaakt; af en toe treedt er vanuit de bewoners een gelegenheidsband op.

 


Assendelft: 31-1-2023

Tot en met vrijdag 3 februari is de Zuiderweg in Assendelft afgesloten voor doorgaand verkeer. Ze gaan de Zuiderweg vernieuwen. Er is wateroverlast op deze weg bij hevige regenval. Hierdoor heeft de gemeente de weg al enkele keren eerder noodgedwongen moeten afsluiten voor het verkeer.

De breedte en de inrichting van de weg blijven in principe hetzelfde.

 


Oostzaan: 31-1-2023

Gisteravond is de Brandweer Oostzaan tijdens het oefenmoment op bezoek geweest bij een heel bijzonder object.

Ze hebben namelijk onder begeleiding van Rijkswaterstaat een kijkje mogen nemen bij de Coentunnel.

Op een eerder moment, vorig jaar, hebben ze op de post al uitleg gekregen over de procedures bij calamiteiten in de tunnel.

Nu mochten ze het met hun eigen ogen bekijken.

Uiteraard op een rustig moment in een gesloten tunnel buis.

Foto: Brandweer Oostzaan


Regio: 31-1-2023

Het streekvervoer legt opnieuw het werk neer. Van 6 tot en met 10 februari gaat personeel weer staken voor een beter cao, nadat de onderhandelingen daarover zijn stukgelopen. “De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen.๐Ÿ‘Œ

 


Assendelft 29-1-2023

Past het er nou wel in of niet....

Ook op de Sierra Nevada in Assendelft

Is het weer raak! Container is leeg, maar er wordt gewoon weer gedumpt!

En er worden snacht's ook dozen gewoon bij gezet.

Je wordt er gewoon verdrietig van.


Oostzaan: 27-1-2023

De Noorderschool in Oostzaan zal nog langer moeten wachten op twee nieuwe noodlokalen. Die hadden er echter na de zomer al moeten staan...… maar echt een geschikte plek is er nog niet gevonden.

Maar misschien worden ze wel neergezet bij het sportcomplex van OFC in Oostzaan.

Wordt vervolgd.


Krommeniedijk: 26-1-2023

Buurtbus 414 zoekt naar vrijwilligers.

Lijkt het u leuk om een paar ritten per week te maken van Krommeniedijk via Wormer naar Oostknollendam en retour meld je dan aan!

Voor ochtend en/of voor de middag zoekt men chauffeurs met rijbewijs B.Heeft u interesse neem u dat gerust contact op met Cees Jan Ploeger 06-21 19 25 19


Westzaan: 26-1-2023

Vandaag is de de Kroosduiker weer in elkaar gezet in Westzaan.๐Ÿ‘Œ๐Ÿธ

Voor voorlopig dan... totdat er een andere plek is gevonden.

De graffiti wordt binnenkort ook verwijderd door een vakkundige specialist.

Dank aan de Gemeente Zaanstad  en hun medewerkers zegt Dorps Contact Westzaan.

๐Ÿ“ทDorps Contact Westzaan

 

 


Krommenie: 26-1-2023

Bij de Brug Krommenie in de N203 (naast de Forbo) gaan ze metingen uitvoeren waarvoor ze in de grond moeten boren.

Deze werkzaamheden gebeuren overdag tussen 30 januari en 8 februari. Hiervoor gaan ze op enkele dagen een rijstrook van het fietspad langs de N203 ter hoogte van de Brug Krommenie afsluiten.
Je kunt via de andere rijstrook langs het werk fietsen. De metingen zijn nodig om het ontwerp voor de nieuwe brug te kunnen maken. ๐Ÿ‘Œ

 


Westzaan: 26-1-2023

Uitzending Zaanse Top500 vanuit De Kwaker!

Drie dagen lang genieten van muziek. Wie wil dat nou niet? En jij kan zelf bepalen welke
muziek er gedraaid gaat worden. Hoe? Dat lees je hieronder.

Wat is de Zaanse Top500 eigenlijk?

De Zaanse Top500 is een 3-daags muziekevenement (vrijdag 17 maart 09:00 uur – zondag 19
maart 22:00 uur) waarbij voormalige DJ’s van Zaanradio de 500 prachtigste muzieknummers
gaan uitzenden in beeld en geluid.

Na eerdere edities in 2019 en 2021 doen zij dat dit keer
vanuit de grote zaal in De Kwaker die speciaal daarvoor wordt omgedoopt tot ‘Zaanse
Top500’-café (gratis toegang). Na de opening op vrijdag 10:00 uur door een VIP (wie dat is
houden we nog even geheim) wordt gestart met nummer 500. Zondagavond even voor
22:00 uur zal de nummer 1 uit de luidspeakers galmen. Wie dat wordt heeft u in de hand!
Nog iets anders dan muziek?
Jazeker, gedurende de uitzenddagen zullen op gezette tijden Zaanse artiesten en bands een
paar nummers van hun eigen repertoire ten gehore brengen. Op deze manier krijgen nieuwe
bands en artiesten de gelegenheid zichzelf in de kijker te spelen. De Kwaker stelt voor hen
graag hun podium beschikbaar zodat ze van tevoren een soundcheck kunnen uitvoeren.
Naast hun eigen nummers spelen de artiesten ook een nummer uit die Top500. En, ben je
geïnteresseerd in een Zaanse artiest of band, loop dan gewoon even naar ze toe. Ze zitten
gewoon tussen het publiek (wel in een apart VIP-gedeelte die specifiek voor hen is
ingeruimd) maar ze staan open voor vragen en/of een foto moment.
Houd je van lezen? Ook dan kom je aan je trekken bij de Zaanse Top500. Dit jaar wordt voor
het eerst een heuse leeshoek ingeruimd met tal van muziekboeken en popbladen uit vrijwel
alle decennia. En, heb je zaterdagavond 18 maart niets te doen, reserveer die dan voor “een
voetjes van de vloer” feest. Rond 22:00 uur (nadat het laatste nummer van die dag gedraaid
is) volgt tot 01:00 uur een ouderwetse ‘Dance Classics’ avond. In het volgende nummer van
de Wessaner en op de website (www.zaansetop500.nl) zal t.z.t. meer informatie te vinden
zijn over het programma, de optredende artiesten en de activiteiten. Voor het laatste
actuele nieuws kunt u ook terecht op FB-pagina (www.facebook.com/MJZaanseTop500). De
werkgroep houdt van delen en liken. En, noteer alvast de datums in uw agenda, de
koffie/thee staat klaar!
Stemmen. Doen!
Ga stemmen, op die manier kunt u bepalen welke artiesten in de Top500-lijst komen te
staan. De lijst wordt uiteindelijk samengesteld uit alle ingezonden stemformulieren. Alle
Zaankanters kunnen meedoen via een speciaal hiervoor ontworpen stemmodule. Deze is te
bereiken via ‘stemmen.zaansetop500.nl’ en wordt op 1 Februari a.s. opengezet. Er kan
gedurende de gehele maand Februari gestemd worden. De stemmodule bevat een database
met alle hits vanaf 1956 tot heden die in de Top40 hebben gestaan, dus niet alleen van
Zaanse artiesten. De database is aangevuld met officiële nummers van lokale Zaanse
artiesten en bands die de Top40 niet hebben gehaald. Omdat er heel veel keuze is biedt de
stemmodule de mogelijkheid om snel en gemakkelijk te zoeken op artiestnaam of titelsong.
Mocht u een specifiek nummer of artiest niet kunnen vinden dan zijn er nog vijf vrije
invoervelden die u hiervoor kunt gebruiken.
Nu al in de stemming?
Wil je net als de werkgroep al in de stemming komen? Dat kan via het streaming kanaal op
de website www.zaansetop500.nl. Daar worden alle nummers afgespeeld die in de vorige
twee edities in de Top500 hebben gestaan. Veel luisterplezier en vergeet vooral niet te
stemmen! Dit kan vanaf 1 Februari via ‘stemmen.zaansetop500.nl’.

 


Gemeenten Oostzaan:26-1-2023

Vanaf maandag 30 januari t/m woensdag 1 februari worden werkzaamheden aan de kruising Kerkstraat-Kerkbuurt uitgevoerd in Oostzaan.

Tijdens deze werkzaamheden blijft de weg gewoon in twee richtingen open.

Eerst wordt de halve rijbaan aan de kant van de Hema uitgevoerd en daarna de halve rijbaan aan de kant van het gemeentehuis Oostzaan.

Dit kan enige drukte maar ook hinder ter hoogte van de kruising veroorzaken.


Gemeente Oostzaan / Gemeente Zaanstad: 25-1-2023

Amsterdam Wind nodigt geïnteresseerden uit voor de informatieavond over windmolens rond de Noorder IJplas op maandag 30 januari in het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Het is een vrije inloop tussen 19:00 en 21:00 uur.

Tijdens de inloopavond wordt het voorlopig voorkeursalternatief, dat bestaat uit drie windmolens van maximaal 200 meter hoog, toegelicht. Er is een mogelijkheid om o.a. met een virtual reality-bril te kijken hoe het landschap er met de windmolens uitziet. Aan de hand van de eerste schetsen kunnen bezoekers hun ideeën inbrengen over de ontwikkeling van het windmolenpark. Ook kunnen omwonenden in gesprek over hoe ze kunnen meedelen in de opbrengst en het afnemen van stroom voor een eerlijke prijs.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Amsterdam Wind:bit.ly/3Jb5BAH


Oostzaan: 25-1-2023

Gemeente Oostzaan schenkt hospice Het Tij 10.000 euro.

Wethouder Eelco Taams heeft hospice Het Tij in Zaandam-Zuid een cheque van 10.000 euro overhandigd op maandag 23 januari. ‘Geld dat zij goed kunnen gebruiken. Het hospice moet de eerste jaren zelfstandig kunnen draaien. Daarna komt zij pas in aanmerking voor overheidssubsidies’, aldus wethouder Taams.

De gemeente heeft rekening gehouden met de start van een hospice in Oostzaan. Daarvoor heeft zij 10.000 euro opzijgezet. Maar een hospice starten, is best complex. ‘Van een hospice in Oostzaan is het niet gekomen. En het is zonde om dit geld op de plank te laten liggen’, aldus wethouder Taams. ‘Daarom heeft het college het bedrag geschonken aan het naburige hospice in Zaandam. Inwoners van Oostzaan kunnen ook voor zorg bij dit hospice terecht.’

De Schelp en Het Tij

Stichting Hospice Zaanstreek heeft nu op twee locaties een hospice. In Krommenie hospice De Schelp en in Zaandam hospice Het Tij. Een hospice is een vorm van terminale zorg (laatste drie maanden van het leven). In de hospices zetten ze naast twee betaalde coördinatoren ook 70 vrijwilligers in. Cliënten zijn tot nu toe bijzonder te spreken over de vrijwilligers. Zij begeleiden hen op een heel persoonlijke manier. Vooral huisartsen en in mindere mate ziekenhuizen verwijzen door naar een hospice.

v.l.n.r. Wethouder Eelco Taams van gemeente Oostzaan, Klaas Tuyn (penningmeester Stichting Hospice Zaanstreek) en Henk Baatenburg de Jong (voorzitter Stichting Hospice Zaanstreek).

 


Oostzaan: 24-1-2023 

Kortgeleden hadden we u gemeld dat door vandalisme de container was vernield door vuurwerk op de Twiske weg in Oostzaan.๐Ÿซฃ

Deze heeft de gemeente Oostzaan kortgeleden laten weg halen....

De Gemeente Oostzaan meld het volgende:

Ze gaan er nog even over nadenken of de container gerepareerd wordt, en of ze hem weer terug gaan plaatsen voor de jeugd in Oostzaan! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ˜Œ