REGIO NIEUWS:

Assendelft / Koog aan de Zaan / Krommenie / Oostzaan / Westzaan / Wormer / Wormerveer / Zaandam / Zaandijk / Oostknollendam /  / Nauerna


Regio: 29-11-2023

[Z]aan de Wandel overhandigd cheque van € 110.000 aan het Antoni van Leeuwenhoek

[Z]aan de Wandel blikt terug op een bijzondere dag. Afgelopen dinsdag kwam het team bijeen voor de jaarlijkse overhandiging van de [Z]aan de Wandel cheque. Deze traditie is niet alleen een viering van het succesvolle jaar, maar ook een bijzonder moment voor het Antoni van Leeuwenhoek (AVL), dat elk jaar een prachtige donatie ontvangt.

Bij deze bijzondere gelegenheid nam Prof. Sabine Linn het podium, zoals gebruikelijk, om [Z]aan de Wandel inzicht te geven in de impact van de opgehaalde fondsen. Dit jaar werd ze vergezeld door onderzoekster Annemiek van Ommen, die enthousiast presenteerde hoeveel vooruitgang er is geboekt dankzij de bijdragen van [Z]aan de Wandel. Van het omzetten van frustraties naar inspirerend onderzoek tot het delen van indrukwekkende resultaten, het team onthulde het verbluffende werk dat is verricht.

Het specifieke onderzoek richt zich op een groep vrouwen met borstkanker, waarbij de focus ligt op het begrijpen van het immuunsysteem. Het is fascinerend om te ontdekken dat een goed functionerend immuunsysteem de effectiviteit van chemotherapie kan verminderen, waardoor deze patiënten alleen een operatie ondergaan en regelmatige controles krijgen. Wat vorig jaar begon als een onderzoek gefinancierd door [Z]aan de Wandel, wordt nu zelfs in talloze ziekenhuizen in de VS en Europa gebruikt om waardevolle data te verzamelen.

De kers op de taart was het moment van overhandiging, waarbij [Z]aan de Wandel trots een cheque van maar liefst € 110.000 presenteerde aan Prof. Sabine Linn en Annemiek van Ommen. Dit buitengewone bedrag is te danken aan de inzet van geweldige wandelaars, sponsoren, bedrijven en vrijwilligers die samenkwamen om een verschil te maken.

Met trots kijkt [Z]aan de Wandel terug op een jaar van indrukwekkende bijdragen en vooruitgang. Het succes van dit jaar motiveert [Z]aan de Wandel om met nog meer enthousiasme uit te kijken naar de volgende editie. Ze roepen op om zondag 29 september alvast in je agenda te noteren voor de 12e editie!

Foto: [Z]aan de Wandel

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 28-11-2023

Mariska Shekary-Moonen lid raad van bestuur Zaans Medisch Centrum.

De raad van toezicht van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) heeft Mariska Shekary-Moonen per 1 februari 2024 benoemd tot lid van de raad van bestuur. Mariska is momenteel werkzaam als medisch lid van de raad van bestuur van CuraMare: een ketenorganisatie in Zuid-Holland waarvan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis deel uitmaakt. Daarnaast is zij bestuurslid van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Jacqueline van Wijngaarden, voorzitter van de remuneratiecommissie van de raad van toezicht: “We zijn blij dat we met Mariska een ervaren inhoudelijk bestuurder hebben gevonden die de raad van bestuur van het ZMC komt versterken. Haar verbindende kwaliteiten en visie op samenwerking in de keten zullen zeker bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het ziekenhuis en het leveren van goede en passende zorg in regio Zaanstreek-Waterland.”

Vóór haar rol als bestuurder was Shekary-Moonen bijna twintig jaar werkzaam als gynaecoloog in Amphia (onderdeel van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen), waar zij patiëntenzorg combineerde met management- en bestuurlijke taken.

Mariska Shekary-Moonen: “Het ZMC is een stevig regionaal ziekenhuis met een open, betrokken en innovatieve cultuur en een koers die goed aansluit bij mijn visie op (ziekenhuis) zorg. Ik ben er van overtuigd dat een oplossing voor de uitdagingen in de zorgsector vooral ligt in het verbinden van de basis. Regionale ziekenhuizen kennen hun patiënt goed, hebben zicht op de leefomgeving en sociale- en maatschappelijke context en staan in nauw contact met regionale (zorg)partners en het sociaal domein. Hiermee zijn ze goed geoutilleerd om binnen een netwerk vorm te geven aan een brede integrale basis van passende en toegankelijke zorg. Het is dan ook een voorrecht om in deze nieuwe positie samen met alle collega’s en partners, verder te bouwen aan een krachtig ZMC.”

Anja Blonk, lid van de raad van bestuur: “Met de benoeming van Mariska beschikt ons ziekenhuis weer over een vast bestuur met gedeeld leiderschap tussen een medisch bestuurder en bedrijfsmatig bestuurder. Door Mariska’s jarenlange ervaring als dokter en als bestuurder is zij in staat snel te schakelen en verbinding te leggen tussen zorgprofessionals, bestuurders, regionale en landelijke partners. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst en kijk uit naar onze samenwerking.”

Angelo Hooker legt met de komst van Shekary-Moonen zijn taken als tijdelijk bestuurslid neer. Sinds 1 juli nam hij waar als medisch lid van de raad van bestuur. Hooker zal zich weer volledig richten op zijn werkzaamheden als gynaecoloog.

Anja Blonk: “Ik ben Angelo dankbaar voor zijn ongekende inzet de afgelopen periode. Het was een genoegen om met hem samen te mogen werken op deze wijze. Gelukkig zet hij zijn werk en onderzoek als gynaecoloog bij ons voort.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 27-11-2023

Inloop De Lishof stopt in januari 2024.

De gemeente Oostzaan heeft besloten om de steun voor de Inloop De Lishof met ingang van januari 2024 te stoppen. Evean organiseert deze inloopactiviteit iedere week op woensdag en zondag van 14.00-19.00 uur. De gemeenteraad heeft dit besluit dinsdag 14 november genomen tijdens het vaststellen van de begroting voor 2024. Het college vindt het jammer dat de Inloop De Lishof moet stoppen omdat zij deze activiteit waardevol vinden. Zowel het college als de raad erkennen de betekenis van de Inloop De Lishof voor de deelnemers.

De belangrijkste reden voor dit besluit heeft met geld te maken. De afgelopen drie jaar heeft de gemeente Oostzaan dezelfde financiële steun gegeven aan het welzijnswerk. Maar de kosten zijn flink gestegen sinds september 2020 toen er subsidie werd aangevraagd voor de periode 2021-2023. De subsidie die beschikbaar is, is niet meer voldoende. Hierdoor heeft de gemeente Oostzaan deze moeilijke keuze moeten maken.

AlternatievenHet college van de gemeente Oostzaan noemt twee alternatieven voor de Inloop De Lishof. Het eerste alternatief is de dagbesteding die Evean op dezelfde locatie organiseert. Het tweede alternatief bestaat uit ontmoetingsactiviteiten die WelzijnWonenPlus organiseert, mogelijk in samenwerking met andere organisaties zoals de kerken.

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 27-11-2023

Gemeente neemt afscheid van Ducktopia door toenemende overlast

 

Burgemeester en wethouders van Oostzaan hebben het besluit moeten nemen om de gebruikersovereenkomst met Ducktopia per 1 maart 2024 op te zeggen. De gemeente heeft in 2019 wegens overlast van de eenden gemeentegrond ter beschikking gesteld aan Ducktopia en hoopte dat door de eenden afgeschermd te voeren, de overlast voor winkeliers terug te dringen. In eerste instantie leek dit te helpen. Inmiddels is de toename van ratten en stankoverlast echter niet meer houdbaar en brengt het de volksgezondheid in gevaar. De gemeente hoopt met deze redelijke termijn, voldoende tijd te bieden om afscheid te nemen van Ducktopia.

 College B&W Oostzaan:

“De gemeente is verantwoordelijk voor al haar inwoners en moet alle belangen afwegen. In dit geval is de situatie met de eenden opvang midden in een woonwijk niet langer houdbaar. Er is te veel overlast. Het college weet dat inwoners Ducktopia waarderen, maar er zijn ook inwoners die ratten door de keuken hebben lopen en geen raam meer openzetten vanwege de stank. Dat is wanneer wij als college een streep moeten trekken.”

Hoewel sluiting eerder nog niet zeker was en Ducktopia na gesprekken met de gemeente geprobeerd heeft om de overlast te verminderen, is de situatie afgelopen maanden juist verslechterd in plaats van verbeterd. De gemeente ontvangt de afgelopen maanden ook in toenemende mate klachten van omwonenden die last hebben van ratten en stank en uitwerpselen in en om hun woning. Hoewel de intentie van partijen in het begin goed was, blijkt nu toch dat een opvang voor muskuseenden in een woonwijk geen houdbare situatie is.

Slechte waterkwaliteit door eenden uitwerpselen

Een aanvullende belangrijke reden voor sluiting is dat het Hoogheemraadschap Noorderkwartier heeft aangegeven bij de gemeente dat de aanwezigheid van een grote groep eenden de waterkwaliteit aantast, door nutriënten die door de grote hoeveelheid uitwerpselen in het water komen. De waterberging wordt in 2024 aangelegd in verband met de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk door Liander/Tennet. De combinatie waterberging/muskuseenden werkt dus niet.

De eenden kunnen verhuizen naar een andere eenden opvang

De gemeente heeft zich ingespannen om onderdak te vinden voor de eenden. De eenden blijven dus in leven. Een eenden opvang in het oosten van het land is bereid de muskus eenden van Ducktopia op te nemen. De gemeente gaat met de beheerder in overleg over de afbouw van Ducktopia.

Plan van aanpak

De gemeente heeft een plan van aanpak van Ducktopia ontvangen en beoordeeld en dit is in het kader van de sluiting is niet meer relevant.

Foto: RTV Zaanstreek 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Gemeenten Zaanstad: 26-11-2023

O kom er eens kijken! 🙂🎁

Het Sinterklaas Museum Westzaan is weer  open. Jong en oud, iedereen kan weer de unieke sinterklaasverzameling bewonderen!
Vrijdag 1 december Zaterdag 2 december en Zondag 3 december zijn ze weer open van 12.00 uur tot 17.00 uur! U bent van harte welkom aan het Zuideinde 281 Westzaan.

 

Meer informatie: 👇

www.sinterklaasmuseum-westzaan.nl

📷 RTV Zaanstreek

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


"Westzaanse Kerstmarkt.

Locatie: Kerkbuurt / Zeilenmakersstraat

Dorpscontact Westzaan organiseert voor de tweede keer de Westzaanse Kerstmarkt in de Kerkbuurt vanaf de Kerkstraat t/m de Zeilenmakersstraat op 16 december a.s. Van 12.00 tot 21.00 uur.

Gezien het grote succes van verleden jaar en de velen die ze hebben moeten afwijzen omdat ze helemaal volgeboekt waren, daarom breiden ze dit jaar uit en doet op veler verzoek de Zeilenmakersstraat ook mee.

De inschrijvingen stromen alweer binnen van de zeer tevreden marktkraam en foodtruckhouders. Z hebben er zin in en kunnen niet wachten om weer een sfeervolle prachtige kerstmarkt neer te kunnen zetten. Ze hebben een mooie ploeg mensen die hun helpen en ondersteunen waar nodig. Ze zien u dus graag op 16 december a.s. Vanaf 12.00 uur tot 21.00 uur.

Ook aan de kinderen is gedacht. Met veel dank aan hun hoofdsponsor Jan IJskes van funderingstechniek de Coogh.

Let op!

Er zal weer voor ieder wat wils zijn.

Wilt u een kraam huren of heeft u een foodtruck en doet u met ons mee vraag dan een inschrijfformulier aan.

Stuur een e-mail naar: Dorpscontactwestzaan@kpnmail.nl t.a.v. Ingrid Jahn-van Binsbergen organisator en aanspreekpunt.

Ze doen aan branchebescherming dus geef goed aan wat uw verkoopwaar is.

Zo maken ze er voor iedereen een goede, mooie kwalitatieve kerstmarkt van.

Ze doen dit met elkaar.

Dorpscontact Westzaan als organisatie maken de indeling waar u komt te staan. Uiteraard mag u uw voorkeur kenbaar maken maar dat wil niet zeggen dat het lukt gezien de vele verschillende branches die meedoen. U mag er op vertrouwen dat wij u een goede plek toewijzen."

Foto's:  Dorpscontact Westzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 25-11-2023

Zaandijk:

Sinterklaas Zaandijk gezellig.

📷 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 25-11-2023

Sint in Wormerveer.

De Stoomboot vaart om 13.45 uur langs de Adelaar aan het zuideinde tot aan de Zaanweg -hoek Markstraat bij de Jonge Prins.

Als verrassing voor Sinterklaas wil de Hoofdpiet aan alle kinderen vragen of zij verkleed willen komen, dat mag als hulp Pietje of hulp Sinterklaas of misschien iets van een sprookjes figuur of prinses, alles mag.

Ouders kunnen met hen kinderen langs de gehele kade Sinterklaas verwelkomen met de bekende liedjes.

Vanaf de muziekboot speelt het dweilorkest 'de Zeuroren' de bekende Sinterklaas liedjes; en worden Sint-Nicolaas en Pieten op de Zaan begeleidt met wel zeven versierde boten! Het wordt dus weer een groot feest op en aan de Zaan.

Om ongeveer 14.00 uur zullen de boten aanmeren aan de kade bij de ‘Jonge Prins’. (Tenminste als de Noodbrug en de nieuwe Zaanbrug open gaan)

Daarna zal Sinterklaas op het balkon van 'De Jonge Prins' welkom worden geheten door de burgemeester voor één dag.

Natuurlijk hopen ze dat het allemaal goed gaat; niet dat de cadeautjes vergeten worden of dat er geen pepernoten zijn... Ja je weet het maar nooit in Wormerveer want daar gebeurd altijd meer!

Kom op tijd en zoek een mooi plekje op de kade om Sinterklaas en Pieten te verwelkomen!

Om ongeveer 14.45 uur zal Sinterklaas op zijn trouwe schimmel 'O zo Snel' beginnen aan zijn rondtoer door Wormerveer Noord.Dit jaar gaat de rondtoer door Wormerveer- Noord!

Iedereen is van harte welkom om mee te lopen in deze gezellige optocht met o.a. de muziekwagen, het draaiorgel, de paardjes van Sterneo en natuurlijk de Pieten met hun pepernoten.

De nieuwe rondtoer Wormerveer- Noord gaat over:

De Marktstraat, Dronkemansbrug, Noorderstraat, Kortenaerstraat, Jan van Galenstraat, Ruijterkade,Cor Bruijnweg,Westerstraat Lijsterstraat,Vinkenstraat, Merelstraat, Westerstraat, Kerkstraat, Krommenieërweg, De Groene Arend en De Groene Valk.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: Foto Piet

Nog meer foto's klik hier 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 25-11-2023

Verenigingen verbreken miljoenenrecord met de Grote Clubactie. 
Ook in Zaanstad zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

De Grote Clubactie is dit jaar met een totaalopbrengst van €16.381.041 een ongekend succes! Er werd maar liefst €3,6 miljoen meer opgehaald dan vorig jaar. 310.000 leden van 5.710 verenigingen zetten zich in en maakten zo het verschil voor hun club. Verenigingen uit Zaanstad haalden samen € 130744.8 op.

Online verkoop:
Trotse verkopers gaan nog steeds massaal langs de deuren voor hun vereniging. Hierbij wordt óók de online verkoopmethode succesvol ingezet. Van het scannen van een QR-code aan de deur tot het delen van linkje via WhatsApp; van de ruim 5,4 miljoen verkochte loten werden er maar liefst 7 op de 10 online aangekocht.


Directeur Frank Molkenboer: “Ik ben enorm trots op al die vrijwilligers en leden die zich inzetten voor hun club. Behalve dat onze actie zorgt voor saamhorigheid binnen de vereniging, worden hiermee ook mooie clubdoelen gerealiseerd. Van nieuwe trainingsmaterialen en jeugdactiviteiten tot jubileumfeesten en verduurzaming binnen clubs. De lokale impact is enorm.”


Extra grote prijzenpot:
Dit jaar is de prijzenpot verhoogd. Met ruim 600.000 prijzen is de winkans nu 1 op 9. De trekking is 28 november onder toezicht van de notaris. Vanaf 29 november kunnen lotenkopers kijken of ze in de prijzen zijn gevallen op clubactie.nl.

Ook lotenverkopers maken kans op vele prijzen. De beste lotenverkopers van Nederland worden in het zonnetje gezet en iedereen die meer dan 25 loten heeft verkocht, ontvangt de Grote Clubactie medaille! Dit jaar zijn dat ruim 80.000 verkopers.
Hoogst uitkerende loterij
De Grote Clubactie loterij is al jaren de grootste fondsenwervende actie voor sport-, cultuur-, en hobbyverenigingen in Nederland. Van elk verkocht lot van €3,- gaat €2,40 (80%) naar de clubkas. Dat is het hoogste uitkeringspercentage van alle fondsenwervende loterijen.

Dit jaar deden in de gemeente Zaanstad de volgende clubs mee en zij haalden de volgende bedragen op:

Zaandam Nederlandse Ninja Academie €18110.4, RCZ RACING CLUB ZAANDAM €7648.8, KVZ'23 €3376.8, Zaanse Roller Club Pauwin €2712, Gymnastiekvereniging Carna Concordia Olympia €2251.2, Hikari €1963.2, ZV De Zaan €1920, ZVC '22 €1778.4, sc Hercules Zaandam €1675.2, T.V. Zaansport €1670.4 (een volledige lijst met deelnemers uit Zaandam kan worden opgevraagd)Krommenie Lycurgus-Hygiea €7125.6, SPORTING KROMMENIE €6410.4, Scouting Krommenie €3132, ZV DE HAM ZC €2611.2, Judoschool Randori €2464.8, T.V. DE CROMME BAL €2376, Krommenieer LTV €2114.4, Shotokan karate do vereniging ShiseiKrommenie €1440, Dancebase €1183.2, S.V. Krommenie €528W ormerveer Rooms Katholieke Voetbalvereniging Saenden €6520.8, s.v. Fortuna-Wormerveer €4365.6, Traditionele Kung Fu School Xin Yi €1094.4, Stichting Kledingbank Zaanstreek €441.6Koog aan de Zaan Gymnastiekvereniging Jahn €4665.6, KFC €1740, TV Westzijderveld €1212, Nuevo €489.6Assendelft Gymvereniging Swift €4372.8, Atletiekvereniging Lycurgus €3218.4, RDC Studios €2599.2, Scouting Elfregi Zaanstreek €2426.4, KV Furore €2083.2, Tennisvereniging Assendelft €1912.8, Clam Dycke €1778.4, BSC Cromtigers €1284, Zwemvereniging O.E.Z.A. €904.8, Stichting Budo Ryu Koersen €782.4 (een volledige lijst met deelnemers uit Assendelft kan worden opgevraagd)Westknollendam  /td>CVV Blauw-Wit(W) €3446.4Westzaan W.K.V. Roda €2071.2, VVV Westzaan €602.4Zaandijk Stichting Kinderboerderij Rooswijk €724.8

Foto: Aangeleverd

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 24-11-2023

Spannende tijden voor nieuwe generatie ook Zaanse Imkers!

Een groep enthousiaste hobby-imkers uit de omgeving Zaanstad, Heerhugowaard-Alkmaar heeft deze week het nationaal erkende diploma Bijenhouden en een getuigschrift van de Imkerschool ontvangen. De feestelijke diploma uitreiking vond plaats op donderdagavond in De Woeste Hoeve te Oterleek onder auspiciën van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in samenwerking met NBV-afdeling Zaanstreek, Imkerschool-docent/eigenaar Marco van Hees, praktijkdeskundigen Peter Oosterhuis en Marc Wolterman en vrijwilligers van de Imkerschool.

Deze kersverse kleinschalige hobby-imkers zijn kortgeleden met een eigen bijenvolkje gestart en kijken uiteraard reikhalzend uit naar het vroege voorjaar! Het is ieder jaar weer spannend hoe het bijenvolk na de winterrust weer tevoorschijn komt. Honingbijen, wilde bijen en andere insecten zijn gebaat bij een gezonde en bonte omgeving met veel bloemen, bomen en planten. Dat geldt natuurlijk ook voor andere dieren en mensen, maar aangezien de honingbijen in de omgeving hun eigen weg zoeken, merken hobby-imkers meestal als eerste als er in die omgeving iets niet pluis is. Hobby-imkers zetten zich dan ook vaak actief in voor een gezonde en plezierige omgeving met meer biodiversiteit, bijvoorbeeld door zelf bloemen en bomen te planten of door het geven van voorlichting en advies over het belang van biodiversiteit en bestuivende insecten op scholen en evenementen. Kortom: iedereen kan dus meegenieten van deze fantastische hobby! Belangrijk thema’s in de cursus zijn hoe je als imker actief kan bijdragen aan een gezonde omgeving en hoe je je bijenvolk gezond kan houden. Dat laatste wordt er de laatste jaren, onder invloed van insecticiden, monoculturen en klimaatverandering zeker niet eenvoudiger op. Imkers moeten daarvoor dan ook steeds meer hun best doen. Ook de opkomst van de invasieve exoten, zoals Aziatische Hoornaar en de varroamijt, maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig krijgen de enthousiaste imkers voor al die inspanningen ook heel veel terug: Het genot van een fijne omgeving, mooie vriendschappen, kennis over de natuur, het gevoel van verbinding, en een heerlijk potje honing uit je eigen tuin!  

In januari 2024 start Imkerschool weer met nieuwe cursussen op de wijngaard in Oterleek en in het Natura2000-gebied van de Zaanstreek. De cursus begint met ongeveer tweewekelijkse theorielessen op dinsdagavond. Vanaf het voorjaar zijn de praktijklessen wekelijks op zaterdag. Voor Oterleek is inmiddels een wachtlijst, maar in Zaanstad/Wormerveer zijn nog enkele plekjes vrij. Kijk op www.imkerschool.nl voor meer informatie, of stuur een berichtje met uw interesse aan info@imkerschool.nl.

Imkerschool is een sociale onderneming en werkt met bedrijven, scholen en NGO’s in de regio actief samen aan een gezonde omgeving via educatie, hyperlokale producten, groene stadsdaken, biologisch inzaaien van akkerranden en braakliggend terrein. Daarnaast werkt Imkerschool ook internationaal samen aan Europees technologisch onderzoek en het coaching van imkers in ontwikkelingslanden via PUM.

Nieuwe imkers in onze omgeving :

Dennis Kleijne                Wormerveer

Dees Frankevijle             Zaandam

Sam de Lange                 Wormer

Milo van der Zee            Zaandam

Gefeliciteerd ook namens RTV Zaanstreek.

Meer info: www.imkerschool.nl

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 24-11-2023

Twiske:

Vandaag 'groene vrijdag' in Het Twiske.

Zo’n 200 enthousiaste vrijwilligers van ‘Trees for All’ staken vandaag de handen uit de mouwen. Samen hebben zij een ‘Green Friday Forest’ gecreëerd in Het Twiske

Vandaag zijn er circa 5600 jonge bomen en struiken geplant door de vrijwilligers. De nieuwe aanplant bestaat uit 12 verschillende soorten bomen en struiken. Deze variatie aan bomen en struiken bevordert de biodiversiteit en draagt bij aan klimaatbestendige en sterkere bossen, die nu en in de toekomst tegen een stootje kunnen. Zo zijn er vandaag boomsoorten aangeplant, die beter bestand zijn tegen hitte en droogte. De keuze voor de soorten nieuwe aanplant is in overleg gegaan met de beheerder van Het Twiske.

Stichting Trees for All:Al bijna 25 jaar zet de stichting Trees for All zich in voor een bosrijke wereld en maken zij mensen bewust van het belang van bomen voor het leven op aarde. De stichting Trees for All plant bomen in Nederland én in het buitenland. Zo wil deze organisatie bijdragen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Kijk voor meer informatie over de nieuwe aanplant in Het Twiske op de website van Trees for All

Duurzaam beheer in Het Twiske:In het gevarieerde landschap van Het Twiske wisselen bos, struingebied, water met rietkragen en grasland elkaar af. Bij de inrichting van het recreatiegebied is o.a. rekening gehouden met ‘doorzichten’ en de natuurlijke habitat van de snor, rietzanger, bruine kiekendief en roerdomp. Deze rietvogels leven graag in uitgestrekte in uitgestrekte rietvelden. Door meer biodiversiteit en ander beheer van de rietlanden (meer riet) zijn een aantal percelen onlangs nog aantrekkelijker gemaakt voor zeldzame vogels zoals de beschermde roerdomp en de bruine kiekendief.

Duurzaam bosbeheer:Een aantal maatregelen en aandachtspunten in het kader van duurzaam bosbeheer zijn: het aanleggen van extra bos door terreinen te gebruiken waar nog geen beplanting staat, maar die wel geschikt zijn voor extra beplanting (bomen en struiken). Daarnaast is vitalisatie (gezondheid) van het huidige bos een belangrijk aandachtspunt enook het creëren van open plekken. Op een open plek in het bos krijgt de natuur dan de kans om zichzelf te ontwikkelen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Nauerna: 24-11-2023

Op dit moment is de pont Buitenhuizen deels gestremd door een storing bij één van de twee ponten waar de klep niet meer omhoog wil.

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 24-11-2023

Werkzaamheden vertraging.

De gemeente Zaanstad pakt de kruispunten op de Provinciale weg bij de Witte Veerstraat en de Prunuslaan aan om zo veilig te kunnen afslaan.

Helaas lopen de werkzaamheden na de regen van de afgelopen weken vertraging op met het aanleggen van het asfalt. Ze proberen de vertraging tot ongeveer twee weken te beperken.

📷 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Wormerland / Oostzaan: 23-11-2023 

De vrijwilligers zijn begonnen aan het tellen van de van de stemmen op kandidaatsniveau. Een pittige klus en daarom sprak burgemeester Judith Michel van Wormerland  hen vanmorgen bemoedigende woorden toe.

Burgemeester Polak uit Oostzaan sprak vanmorgen ook de vrijwilligers toe voordat ze aan de megaklus begonnen. De locatie waar geteld wordt is het theater in de KunstGreep.

Foto: Wormerland / Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 22-11-2023

Taalcafé De Sluis opent vijfde locatie!

Het is inmiddels alweer acht jaar geleden dat het eerste Taalcafé in Zaanstad zijn deuren opende.

Naast de drie locaties in Zaandam en één in Wormerveer gaan nu ook de deuren open in Assendelft!

De vraag naar taalles is groot! Afgelopen maanden werd Het Sociale Winkeltje in Assendelft platgelopen met de vraag naar een taalcafé. Gelukkig kan nu aan de vraag voldaan worden.

Op woensdag 29 november houdt Taalcafé De Sluis een feestelijke opening van 19:15 tot 21:15 uur in Het Sociale Winkeltje aan de Kaaikhof 7 in Assendelft (Saendelft).Ze nodigen je uit om dit feestelijke moment met ze te vieren!

Op 4 december gaat Het Taalcafé in Assendelft echt van start.Het Taalcafé is elke maandag en woensdag van 19:15 tot 21:15 uur.In de schoolvakanties is er geen Taalcafé.

Lijkt het jou leuk om ongedwongen, gezellig met anderstalige te praten? Kom dan vrijblijvend langs bij één van hun taalcafé 's en help mee om anderstalige Nederlands te leren praten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 22-11-2023

De nieuwe kringloopwinkel Dorcas in Zaandam deze week open.

De nieuwe kringloopwinkel Dorcas gaat deze week open,
deze winkel is gevestigd aan de Paltrokstraat 17 in Zaandam.

De winkel zegt zelf:

We heten je graag van harte welkom in Dorcas Winkel Zaandam. Hier kun je tweedehands spullen shoppen, waarbij de opbrengst bestemd is voor mensen in nood in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In onze winkel vind je tweedehands boeken, speelgoed, spellen, servies en nog veel meer!

Kan ik spullen of kleding inleveren bij Dorcas Winkel Zaandam? En wanneer?

Zijn de spullen of kleding nog in goede staat, schoon en heel? Dan ontvangen ze dit graag van je zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. Je kunt tijdens onze openingstijden langskomen om de spullen af te geven.

Meer info: https://dorcas.nl/winkels/zaandam

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom! Aanmelden bij Bij Otto Ferf Jentink, 06-52480363, otferfjentink@hotmail.com.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 22-11-2023

Vandaag kun je jouw stem uitbrengen.

Burgemeester Jan Hamming en wethouder Harrie van der Laan - Wethouder hebben vanochtend hun stem uitgebracht bij het stembureau in Zorgvilla Bestevaer Assendelft. Niet vergeten: zonder jouw stempas en een geldig identiteitsbewijs kun je niet stemmen. Je kunt nog stemmen tot 21:00 uur vanavond! En ook Burgermeester Marvin Polak van Oostzaan heeft vanmorgen zijn stem uitgebracht!

 

Foto: Zaanstad / Oostzaan


Gemeente Zaanstad: 20-11-2023

Wilhelminapark weer open!

11 november melde we dat het Wilhelminapark in Wormerveer dicht was vanwege wateroverlast! Maandagmiddag maakte wij een wandeling door het park en is het gelukkig weer geopend voor iedereen tussen de geplande openingstijden en is het water weer weggezakt!

foto's: RTV Zaanstrek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 20-11-2023

[Z]aan de Wandel kondigt de datum en locatie aan van de 12e editie!

Er wordt met trots teruggekeken op de succesvolle 11e editie van [Z]aan de Wandel, die op zondag 24 september 2023 plaatsvond. Op deze bijzondere dag is er een indrukwekkend bedrag van €230.000 opgehaald, dat wordt ingezet voor onderzoek naar borstkanker en ter ondersteuning van Anna's Huis.

Met de vreugde van het succes van dit jaar kondigt [Z]aan de Wandel met trots de datum aan voor volgend jaar. Op zondag 29 september 2024 nodigt [Z]aan de Wandel opnieuw iedereen uit om deel te nemen aan de jaarlijkse wandeltocht, met als doel nog grotere bedragen ophalen en een nog grotere impact te maken op het gebied van borstkankeronderzoek. Met elke stap die gezet wordt, komen we samen dichter bij het vinden van genezingen en verbeterde behandelingen voor degenen die getroffen zijn door deze ziekte.

 Details van het evenement:

Datum: Zondag 29 september 2024

Locatie: Zwembad De Crommenije

De 12e editie belooft weer een onvergetelijke dag te worden, met routes die de prachtige omgeving van de Zaanstreek laten zien. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon wilt genieten van een ontspannen zondagse wandeling met vrienden en familie, deze dag is voor iedereen.

Dit jaar wil [Z]aan de Wandel de inspanningen voor borstkankeronderzoek nog verder opvoeren. Ze roepen niet alleen op tot deelname aan de wandeltocht, maar ook tot vrijgevigheid en steun van bedrijven en individuen die willen bijdragen aan het verschil dat samen gemaakt kan worden.

Houd de website en sociale media van [Z]aan de Wandel goed in de gaten voor meer details over de inschrijving en hoe je betrokken kunt raken bij dit belangrijke nitiatief. Save the date en wandel mee op zondag 29 september 2024 voor een dag vol gemeenschap, beweging en hoop.

Foto: [Z]aan de Wandel

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 20-11-2023

Sint Oostzaan:

Vandaag was het ook zo ver de sint is aangekomen in Oostzaan! Na de intocht is er een feestelijk welkom voor Sinterklaas in de Sporthal van Oostzaan!

Foto's: Foto Piet

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-11-2023

Sint in Krommenie:😊

 

Foto's: Foto Piet RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-11-2023

Sint in Krommenie sta jij er bij:😊

De Sint wilde in Krommenie zoveel mogelijk kinderen, hun ouders/verzorgers, opa's en oma's en al wie meer blij maken met een jaarlijkse Sinterklaasintocht. Iedereen was dit jaar dan ook weer welkom bij de Sinterklaas intocht die dit jaar weer was op zaterdag 18 November. Ook burgermeester jan Hamming was er weer gezellig bij.

Foto's: Foto Piet RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 18-11-2023

Tafel tien Zaanstreek organiseert kerstetentje XL.

Het samen-eet-concept Tafel tien organiseert op dinsdag 12 december een kerstetentje.
De locatie is eetcafé De Toog in Koog aan de Zaan.

Er is deze keer niet plek voor tien, maar voor 30 alleenwonende Zaankanters, die graag nieuwe mensen leren kennen.

Aanleiding

Bedenker van Tafel tien is Marijke Krabbenbos (1972). Marijke woont de ene week alleen, de andere week wonen haar kinderen bij haar. "Alleen eten vind ik niet leuk en ik hou erg van het organiseren van etentjes en het verbinden van mensen. Vijftien jaar geleden zette ik een netwerk op voor ondernemende vrouwen, waarbij de kernactiviteit netwerkdiners zijn. Eten werkt nu eenmaal verbindend. Dit netwerk is nu actief in 25 plaatsen in Nederland.
Met Tafel tien heb ik het idee van samen eten breder getrokken. Als sociaal, non-profit, initiatief. Want niemand zou alleen moeten eten, als ie dat niet wil."

Werkwijze

Via de website kunnen mensen zich aanmelden voor een avond. De kosten bedragen €35,00.
Hiervoor krijgen de deelnemers een speciaal kerstmenu en twee drankjes.

 Op de website www.tafeltien.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Foto: Aangeleverd

Reacties

Dyana
8 dagen geleden

Komt ie binnen??

Dyana Versteeg
8 dagen geleden

Wat een super tof initiatief zeg!!!
Superleuk Marijke….. count me in….
als er nog plek is 😊
Ik wil me zeker aanmelden voor tafel 10.
Leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, gezellig.
Altijd fijn om nieuwe contacten op te doen :)
Alleen is ook maar alleen hè.
Voor vragen……text me
Dagdag Dyana

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-11-2023

Molen Het Klaverblad in feest stemming.

Molenaar Ru Pos en zijn Hannie Rep zijn deze week 65 jaar getrouwd. Zij zijn een vertrouwd gezicht op de Zaanse Schans.Ook wij van RTV Zaanstreek feliciteren het bruidspaar met deze prachtige mijlpaal en wensen hun nog vele prachtige jaren samen.

Foto's RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 17-11-2023

Gemeenteraad Oostzaan bereidt zich voor op besluit op 14 december: blijft Oostzaan bestuurlijk zelfstandig of niet?

 Op 14 december 2023 besluit de gemeenteraad van Oostzaan of de gemeente bestuurlijk zelfstandig blijft, of gaat fuseren met een andere gemeente.

Na een lang traject dat begon met een verkenning in het najaar van 2021 naar mogelijke bestuurlijke constructies voor Oostzaan, een onderzoek door TwynstraGudde en een participatietraject met inwoners en ondernemers, neemt de gemeenteraad op 14 december een besluit om wel of niet zelfstandig verder te gaan. 

Marvin Polak, burgemeester Oostzaan:

“We staan aan de vooravond van een – ik mag wel zeggen – mijlpaal. Onze raad gaat uitsluitsel geven over de vraag of we bestuurlijk zelfstandig blijven of niet. Oostzaan is een klein en eigenzinnig dorp. We hechten aan onze zelfstandigheid en identiteit. En tegelijkertijd zijn we kwetsbaar als kleine gemeente. We hebben geprobeerd antwoord te krijgen op de vraag wat Oostzaners belangrijk vinden voor de toekomst van ons dorp en onder woorden te brengen wat de identiteit van Oostzaan inhoudt. Dit laatste betekent veel (zowel in woorden als in waarde) maar niet iedereen vindt hetzelfde belangrijk. Ik denk dat het tot het laatste moment een lastig besluit blijft voor de raad. Maar ik vertrouw erop dat onze raad voldoende geïnformeerd is om een weloverwogen besluit te nemen”.

Onderzoek door Twynstra Gudde

In aanloop naar dit besluit zijn eerst, op advies van de vorige gemeenteraad, de reële opties onderzocht door TwynstraGudde om te fuseren met Amsterdam, Landsmeer of Zaanstad, of om bestuurlijk zelfstandig te blijven en samen te blijven werken met gemeente Wormerland in de gemeenschappelijke regeling OVER-gemeenten. Het rapport dat in juni 2022 verscheen, verkende de vier scenario’s op basis van een aantal, voor Oostzaan belangrijke normen. Een belangrijk onderwerp daarin is de Oostzaanse identiteit. Maar ook: flexibiliteit, financiële stabiliteit, dienstverlening en lokale voorzieningen. Dit werd bekeken vanuit verschillende perspectieven, zoals het bestuur, de organisatie, de samenleving en de regio. Het rapport heeft geen advies opgenomen over welk scenario het meest kansrijk is, de gemeenteraad moet de verschillende perspectieven wegen.

Inwoners (inclusief kinderen), ondernemers en verenigingen laten weten wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Oostzaan

Daarnaast moet de raad zich buigen over de uitkomsten van het participatietraject dat in het najaar van 2023 heeft plaatsgevonden. Aan inwoners, ondernemers en verenigingen werd door middel van een interactieve praatplaat Oostzaan ons dorp gevraagd wat zij noodzakelijk, belangrijk en interessant vinden voor de toekomst van Oostzaan. Er is een vertaling gemaakt van het normenkader in TwynstraGudde vanuit de diverse perspectieven, waarmee de raad een beeld kan vormen over wat Oostzaners belangrijk vinden. Daarnaast kon men ook online een vragenformulier invullen. Uiteindelijk hebben ca. 600 mensen meegedacht. Het verslag vindt u in de bijlage. De uitkomst is niet geheel verrassend: onderwijs, zorg en wonen zijn noodzakelijk, hier moet de focus op liggen. Recreatie, natuur, werk en digitalisering zijn belangrijk, maar minder dan de basisvoorzieningen. En voor veel deelnemers aan het traject is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het plaatselijk DNA, oftewel de identiteit. Hoewel dit laatste belangrijk wordt gevonden, betekent het voor deelnemers verschillende dingen: het dorpse karakter en de kleinschaligheid, de ligging in of nabij de natuur, sociale cohesie en onderlinge solidariteit, de historische dorpsidentiteit of voorzieningen zoals de bieb en de kerk.

Zienswijzen en reacties buurgemeenten

Tot slot gaat de raad de reacties van Wormerland, Waterland en Landsmeer op de vraag of een groenlandelijke samenwerkingsvorm willen heroverwegen, meenemen. En zal de raad de zienswijzen van Zaanstad en Wormerland, en de zienswijze die nog volgt van Purmerend op het TwynstraGudde rapport meenemen in de besluitvorming op 14 december.

 Proces en planning

Op 30 november vergadert de commissie over alle stukken. De fracties delen hun eerste bevindingen en geven een reflectie op de beschikbare informatie. Daarna gaan zij met elkaar in debat.

Op 14 december komt de gemeenteraad van Oostzaan bijeen om een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst. Er wordt dan antwoord gegeven op de vraag:

kan Oostzaan bestuurlijk zelfstandig blijven en haar inwoners en ondernemers goede dienstverlening bieden en blijven werken aan complexe opgaven op het gebied van leefbaarheid, bereikbaarheid en duurzaamheid? Wanneer het antwoord nee is, dan moet de raad zich op een later moment uitspreken over een mogelijke fusievariant. 

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 17-11-2023

Afgelopen donderdag  werd met een Malle Jan een mooie beuk naar Houtzaagmolen Het Jonge Schaap gereden zegt de Zaansche molen. De beuk is gezaagd door de PWN speciaal voor het programma de Ontbijttafel. Dit programma is elke ochtend te horen op NH Nieuws.

De Malle Jan werd getrokken door 2 Friezen van Stalhouderij De Westfries.

De presentatoren van de Ontbijttafel wilden graag iets groens doen met één van de 13.000 bomen die gekapt worden in duinen van Schoorl. We gaan deze stam zagen tot mooie broodplanken.

Foto: De Zaansche molen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 17-11-2023

Zorgverzekering voor Zaankanters met laag inkomen.

Zaanstad biedt een collectieve zorgverzekering, aan inwoners met een bijstandsuitkering of een laag inkomen. De gemeente betaalt dan een deel van de zorgverzekering. 

Wethouder René Tuijn: “De kosten voor het dagelijks leven zijn gestegen. Zaankanters met een laag inkomen hebben moeite om elke maand de touwtjes aan elkaar te knopen. Voor hen kan een zorgverzekering een zware last zijn. Die last willen we als gemeente wat verlichten met een collectieve zorgverzekering. We willen het inwoners zo makkelijk mogelijk maken om informatie te krijgen en een keuze te maken. Daarom zetten we in op goede voorlichting en waar nodig hulp bij een overstap. Samen met Gezond Verzekerd organiseren we informatiebijeenkomsten door heel Zaanstad en ook adviseren zij Zaankanters telefonisch en online.” 

Een passend pakket kiezen
Binnen de collectieve zorgverzekering van de gemeente is er keuze uit 6 pakketten bij 2 verschillende zorgverzekeraars, Univé en Zilveren Kruis. Het gaat om een basisverzekering en verschillende aanvullende verzekeringen. Welk pakket het beste past is persoonlijk. Gezond Verzekerd is een onafhankelijke organisatie en geeft gratis advies over welke verzekering het beste past en het voordeligst is. Inwoners kunnen online advies krijgen en/of een van de inloopspreekuren bezoeken:

  • 20 november tussen 9:00 en 12:00 | Buurthuis Kleurrijk in Zaandam | Dominee Martin Luther Kingweg 157a
  • 20 november tussen 13:00 en 16:00 | Wijkteam Krommenie | Snuiverstraat 63a
  • 29 november tussen 9:00 en 11:00 | Wijkteam Noord-Kogerveld in Zaandam | Hof van Holland 63a
  • 29 november tussen 12:00 en 15:00 | Stadhuis Gemeente Zaanstad in Zaandam | Stadhuisplein 100

Inwoners komen in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering als ze aan de algemene voorwaarden en inkomensgrenzen voldoen. Meer informatie hierover op de website van de gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl onder de zoekterm ‘collectieve zorgverzekering’. 

Kijk op www.gezondverzekerd.nl/zaanstad voor meer informatie over de beschikbare pakketten en voor een gratis advies.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 17-11-2023

In Zaanstad meeste deelnemers aan NK Tegelwippen

Op 220 plekken gingen dit jaar tegels uit de tuin

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record. Wethouder Wessel Breunesse: ‘We feliciteren Arnhem, Vlaardingen en Halderberge met de drie gouden scheppen. Zij verwijderden per inwoner de meeste tegels. In gemeente Zaanstad deden van alle gemeentes de meeste deelnemers mee. Wel 220 inwoners en organisaties lieten weten tegels te hebben verwijderd. Fantastisch, want minder tegels en meer groen zorgt ervoor dat onze gemeente koeler, waterbestendig en biodiverser wordt.’

Winnaars:
Dit jaar streed Zaanstad met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. Zaanstad wipte 47.258 tegels en is op de 15e plaats geëindigd in het klassement van de 25 grote gemeenten. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Arnhem verwijderde de meeste tegels (461.850), ruim 10% van het totaal aantal gewipte tegels, en wint daarmee ook nog eens de gouden tegel.

Succesformule voor vergroening:
Wethouder Breunesse: wij willen Zaanstad de komende jaren groener en daarmee gezonder en duurzamer maken. Daarvoor hebben we extra middelen vrijgemaakt; €4 miljoen. In de ‘Aanpak Vergroening van de Stad’ hebben we daar doelen aan gekoppeld voor gezondheid, maatschappelijke betrokkenheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. We willen het verschil maken in de dagelijkse leefomgeving van alle Zaankanters. Zo vergroenen we binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen. Ook maken we buurten met veel steen samen met bewoners groener zoals in de Ooievaarstraat in Zaandam, de Zaanweg in Wormerveer en in Assendelft.’ In Zaanstad kunnen inwoners gratis geveltuintjes aanvragen en worden verwijderde stoeptegels gratis opgehaald. Rutte Groep haalde dit jaar 343.700 kilo stoeptegels op die zij circulair verwerken: ook nog eens duurzaam dus.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Regio: 16-11-2023

Debatcentrum De Vonk organiseert op maandag 27 november om 20.15 uur
de vijfde debatavond in Café De Fabriek in Zaandam. Het thema van dit debat is ‘AI; vloek
of zegen?’
De term ‘kunstma-ge intelligen-e’ (AI) werd al in 1956 bedacht. Hieraan heeA al-jd een
sciencefic-on narra-ef gekleefd. We zijn opgegroeid met verhalen waarin computersystemen
beschikken over een vrije wil en robots over (zelf)bewustzijn. Meestal keren deze technologieën zich
uiteindelijk tegen de mensheid. De snelle opmars van programma's als ChatGPT heeA dit beeld
nieuw leven ingeblazen. De angst dat AI te slim wordt groeit: streeA AI de mens voorbij, vervangt het de mens of maakt het
de mens zelfs overbodig? AI zou een existen-eel risico zijn. Is AI een existen-eel risico of biedt het de
samenleving juist volop kansen? Kortom: Is AI een vloek of een zegen?
Wat kun je *jdens deze debatavond verwachten?
- Eerst proberen we tot een meer nuchtere blik op AI te komen om onze fantasie te ontdoen van het
hoge sciencefic-ongehalte.
- Het is belangrijk om eerst kri-sch naar het begrip 'kunstma-ge intelligen-e' te kijken. Uit welke
onderdelen bestaat AI?
- Aansluitend kijken we naar de prak-jk: Waar wordt AI als toegepast en wat zijn de opgedane
ervaringen.


Programma:
19.45 uur - Inloop
20.15 uur - Opening debatavond door moderator Tim Wagemakers
Deel I
20.20 uur - Inleiding thema: ‘AI; vloek of zegen?’ door Frans Feldberg,
hoogleraar data-gestuurde innova7e aan de VU Amsterdam, autoriteit op het gebied
van AI
20.45 uur - Intermezzo AI
Deel II
20.50 uur - ‘AI in de prak*jk; enkele toepassingen bij de lokale overheid’ door Tom Pots,
docent leergang data-gedreven sturing in de publiek sector Vrije Universiteit en
programmamanager data gestuurd werken bij de gemeente Zaanstad
21.15 uur - Gesprek met de zaal over thema: ‘AI; vloek of zegen?
21.45 uur - Afronding, borrelen en napraten in Café Fabriek

De Vonk Debatcentrum Zaanstad
De Vonk is het ona_ankelijke debatcentrum in de Zaanstreek. De Vonk wil een herkenbare rol spelen
in de ontwikkeling van Zaanstad. Bij deze ambi-e past een plek waar Zaankanters met elkaar kunnen
verbinden, naar elkaar luisteren en meedenken over uiteenlopende thema’s. Het programma is
afwisselend, informeel, informa-ef en interac-ef.
Per 1 september is De Vonk voor de produc-e van de debatavonden een officiële samenwerking
aangegaan met De Balie in Amsterdam. Vaste loca-e van De Vonk is Café de Fabriek, Jan
Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. De toegang is gra-s, maar wel graag aanmelden. Kijk voor meer
informa-e en aanmelden op www.devonk-debat.nl.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 16-11-2023

Vogelgriep op kinderboerderij in Zaandijk. 🥺

Verdrietig nieuws; er is bij kinderboerderij Rooswijk in Zaandijk vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn ongeveer 40 vogels geruimd. Dit is gedaan door de Rijksoverheid zegt de gemeente Zaanstad.

De kinderboerderij zegt zelf:

Ons dieren hart is gebroken

Vandaag moeten wij, vanwege constatering van vogelgriep, al onze geliefde gevederde vrienden laten doden. Onze liefste diertjes, ieder met hun eigen karakter zijn er gewoon plotsklaps niet meer.

Wij zijn ontzettend verdrietig en helemaal verdoofd.

Foto: RTV Zaanstreek 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 15-11-2023

Een meerderheid van Provinciale Staten stemde maandagavond tegen de komst van windmolens bij de Noorder IJplas, nabij Oostzaan. Dit betekent dat de komst van de windmolens op deze plek voorlopig van de baan is zegt de gemeente Oostzaan.

Wethouder Rosemarijn Dral, die recent nog insprak bij een vergadering van de Provinciale Staten, is heel blij dat de gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen tot dit resultaat heeft geleid.

“In het belang van alle inwoners en ondernemers van Oostzaan ben ik heel erg blij dat er voorlopig geen windmolens komen op deze plek. Wij hebben ons vanuit Oostzaan jarenlang ingezet om de komst van de windmolens tegen te houden, op allerlei manieren. Dankzij de inzet van inwoners, ondernemers en de leden van Windalarm Oostzaan, en mijn eigen inzet als bestuurder, hebben we een geweldig resultaat neer kunnen zetten. Ik ben zeker geen tegenstander van verduurzaming en heb oog voor de opgave die we met zijn allen hebben. Maar deze hoge windmolens op deze drukke, dichtbevolkte plek zijn buitensporig. Het is fijn dat we de leefbaarheid voor onze inwoners en ondernemers en de natuur op deze mooie plek in stand kunnen houden.”

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 15-11-2023

Kort Westzaan:

Vanmorgen vroeg vond iemand in Westzaan dat het muurtje wel erg in de weg stond en dacht waarschijnlijk dat er wel een stukje af kon...😌

Heeft iemand wat gezien graag contact opnemen met de Verkeerscommissie Westzaan.

 

📷Verkeerscommissie

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 15-11-2023

Harteloos!

Vorige week was er aan de Westzijde in Zaandam een plastic doos met 11 pas geboren muisjes bij een container gevonden.

Ze waren dus duidelijk gedumpt zegt Zaanse Stichting Dierenzorg.

Ze hebben de muisjes snel naar de WOK in Krommenie gebracht, waar ze meteen onder de warmtelamp werden gezet. Ze hopen dat deze beestjes het redden.😌

📷Zaanse Stichting Dierenzorg

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 14-11-2023

Zet je fietsverlichting aan!

Ga voor AAN in het donker en voorkom ongelukken! Fietsen zonder goede verlichting in het donker is levensgevaarlijk. Zonder fietsverlichting ben je namelijk slecht zichtbaar voor het andere verkeer en zie je zelf ook minder goed.

3 tips om altijd AAN te zijn in het donker:

1. Check voordat je op pad gaat of je fietsverlichting werkt
2. Neem reservelampjes mee
3. Zet je verlichting al aan als het schemert

De aankomende tijd zal de politie extra focus leggen op fietsverlichtingcontroles.

Geen verlichting is 60 euro boete! Zorg dat jouw fietsverlichting in orde is of neem het besluit om niet te gaan fietsen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 12-11-2023

Kort Westzaan:

Ook in Westzaan krijgt de kerst al voortijdig zijn kleuren.

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Wormerland / Zaanstad: 12-11-2023

Kleine update Zaanbrug. 📷

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 11-11-2023

Zaanstad / Wormerland / Oostzaan:

Denk weer aan de snoepjes vanavond.

11 november is de dag dat me lichtje schijnen mag.

Vanavond als het weer buiten mee zit gaan alle kinderen weer Sint-Maarten lopen en langs de deur snoepjes op halen en liedjes zingen! Heb jij al een mooie lampion gemaakt voor vanavond en snoep in huis gehaald ? Deel met ons de leuke Sint-Maarten plaatjes onder dit berichtje of mail ze naar info@rtvzaanstreek.nl.

Ook bij het politiebureau in Zaandijk kunnen de kinderen vanavond tussen 18:00 uur en 20:00 uur langs voor een leuk politie presentje meld de Politie.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 11-11-2023

Kort Wormerveer:

Regen regen regen. ☂️

Door de hoeveelheid regen de laatste dagen is ook het Wilhelminapark Wormerveer helaas tijdelijk afgesloten vanwege wateroverlast.

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 11-11-2023

Zaanstad / Wormerland:

Het spektakel doet zichzelf voort en er is veel belangstelling voor de zaanbrug. 👌

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad Gemeente Wormerland: 10-11-2023

Kort Zaanstad / Wormerland:

Druk op de foto om hem te vergroten.

Het vervangen van de Zaanbrug is een grootschalig en complex project.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 10-11-2023

Mantelzorgers verdienen een podium.

Vandaag, 10 november, zetten de gemeente Oostzaan op ‘de Dag van de mantelzorg’ mantelzorgers in het zonnetje. Wethouder Taams: ‘Mantelzorgers helpen hun naaste uit liefde. Ik heb veel bewondering voor hun toewijding. De impact op hun leven is groot, daarom is het goed dat we ze vandaag letterlijk een podium geven en ze een beetje in de watten leggen’.

Ervaringen delen:

Wethouder Eelco Taams heet alle aanwezigen van harte welkom in de Kunstgreep samen met wethouder Jacobien van Boeijen uit Landsmeer en de medewerkers van de SMD. Dan barst het enthousiasme los bij de workshop linedancen. Iedereen die kan, beweegt ritmisch mee op de maat van de volksmuziek. De dansers vragen zelfs om een toegift want ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarna schuift iedereen aan voor een uitgebreide lunch. Ook aan tafel is de sfeer goed. De mensen zijn allemaal positief ingesteld en beleven samen een gezellige dag. Iedereen loopt na afloop met een goed gevulde boodschappentas naar buiten en de regen lijkt niemand te deren.  

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 10-11-2023

Zaanstad / Wormerland:

Als het allemaal goed gaat start vanavond het aanbrengen van de bovenbouw van de ophaalbrug, zoals het val en de balans. Bij deze werkzaamheden is de Zaan gestremd voor het scheepvaartverkeer. Het vervangen van de Zaanbrug is een grootschalig en complex project.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 10-11-2023

Club Showboat.

Al heel lang werd er over gesproken en dan is het nu ook eindelijk zover. Club Showboat heeft het primeur om als eerste Parenclub online meet en greet te mogen organiseren.

Vele andere clubs wilden het zo graag maar een idee wat op the showboat ontstaan is moet als eerst bij hun beginnen. Daarom komen Maurice de Vaal en zijn team a.s. zondag jullie als leden ontvangen bij hun op the showboat de leden van deze groep krijgen €5 ,- korting.

Foto: Club Showboat

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-11-2023

Na het beunhazen in de voorafgaande periode nu echte slopers aan de slag in en rond De Bres?

Het blijft zonde van het gebouw maar de strijdbijl is nu echt gevallen.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Oostzaan: 10-11-2023

Speeddaten in het gemeentehuis? Niet op romantisch vlak, maar als onderdeel van de jaarlijkse bijeenkomst voor nieuwe inwoners om kennis te maken met de leden van het college van burgemeester en wethouders zegt de gemeente Oostzaan.

Bijna 50 mensen maakten gebruik van de uitnodiging. Deze informele bijeenkomst bood niet alleen informatie over de geschiedenis van Oostzaan en de gemeenteraad, maar gaf ook de gelegenheid om dorpsgenoten te ontmoeten en vragen te stellen aan onze lokale bestuurders. Op de foto zie je burgemeester Marvin Polak die een quiz leidt met weetjes over het dorp. Ze hopen dat iedereen heeft genoten van de avond en zich nu nog meer thuis voelt in Oostzaan.

Foto: Gemeente Oostzaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-11-2023

Textiel: hergebruiken, inleveren en recyclen!

Wist u dat jaarlijks per persoon gemiddeld 9 tot 10 kilogram textiel bij het restafval belandt en vervolgens wordt verbrand? Dit is niet alleen zonde van de gebruikte grondstoffen, water, chemicaliën en energie, maar het kost ook nog eens geld. Gelukkig is er een betere manier. Textiel kan vaak worden hergebruikt en gedragen door iemand anders, en uiteindelijk gerecycled als grondstof voor nieuwe kleding.

Deze maand haalt Noppes Kringloopwinkel ook textiel huis aan huis op! Doe mee door een zak aan de weg te zetten op een donderdag.

Dit kan op:

  • 16 november: Wormerveer, West-Knollendam, Zaandijk & Kalf
  • 23 november: Westzaan, Westzanerdijk, Westerwatering en Koog aan de Zaan
  • 30 november: Zaandam

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-11-2023

Vandaag zijn de vrijwilligers van de museum locatie van het Zaans museum gewaardeerd voor hun vrijwilligerswerk in het wevershuis en de kuiperij van Tiemstra. Deze vrijwilligers zorgen er met z’n allen voor dat deze twee unieke locaties op de Zaanse schans open kunnen (op een leuke manier) voor publiek.

Gefeliciteerd!

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 8-11-2023

De tankwagen vol palmolie die woensdagochtend gekanteld is op de N203 bij Zaandijk was uiteindelijk weer na veel gedoe recht op gezet met de kraan met de nodige schades.

Gelukkig zijn er naar zeggen geen gewonden gevallen!

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: Kees Klinkenberg

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 7-11-2023

Dinsdag was de 34ste editie van de Zaanse Ondernemerschapsdag.

Dit jaar doken ze dieper in de wereld van Generatie Z zegt het zaantheater. Hoe denken zij? En hoe kunnen bedrijven betrokkenheid creëren met deze generatie? Keynote-spreker Jesse Geul en Hoofdredacteur van Linda. meiden Mandy Woelkens namen de bezoekers mee in de denkwereld van deze nieuwe generatie werknemers en ondernemers.

Zaankanter en ondernemer Juvat Westendorp gaf een workshop out of the box denken en kreeg alle voetjes van de vloer. Elk jaar worden de Zaanse Ondernemingsprijs en de Jeugdjury prijs uitgereikt. Op den Velde Groep mocht de PDZ-Trias-Jeugdjuryprijs in ontvangst nemen en Exter de Zaanse Ondernemingsprijs. Van harte aan de winnaars en alle genomineerden! Aldus het Zaantheater.

Foto: Zaantheater 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 5-11-2023

Meer dan 12.000 deelnemers in heel Nederland zetten zich in voor natuur en klimaat tijdens Nationale Natuurwerkdag.

De weersvoorspelling hield de deelnemers van de 23e editie van de Natuurwerkdag niet tegen. Afgelopen vrijdag 3 én zaterdag 4 november deden 12.204 deelnemers mee aan ruim 546 natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. De Natuurwerkdag viel dit jaar in de Nationale Klimaatweek en bood een kans om zorgen over het klimaat om te zetten in actie.

Na succes van voorgaande jaren werden speciaal voor de jeugd weer klussen georganiseerd op vrijdag 3 november. Bijna 1.200 leerlingen van basisscholen in heel Nederland hielpen mee in de natuur en leerden op deze manier meer over hun eigen leefomgeving. 

Met de storm Ciarán en de vele regenval voorafgaand aan de Natuurwerkdag, vielen helaas sommige klussen letterlijk in het water. Locaties waren hierdoor niet meer toegankelijk voor deelnemers. Gelukkig konden de activiteiten op 546 locaties doorgaan. Op 306 plekken werd er geklust aan het leefgebied van amfibieën en reptielen. Zo zijn er poelen schoongemaakt, broeihopen omgekeerd en hei opgeschoond. Op 196 plekken in Nederland gingen deelnemers van de Natuurwerkdag aan de slag voor insecten, op 187 plekken voor zoogdieren en op 309 plekken voor de leefomgeving van vogels (de o verige cijfers zijn te vinden in de infographic).

Samen voor biodiversiteit en klimaat

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving. In het teken van ons thema dit jaar ‘samen’ staken in Limburg vluchtelingen uit Oekraïne met Limburgers de handen uit de mouwen. Ook kwamen singles bij elkaar om samen te klussen in de natuur.

📷Nationale Natuurwerkdag

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 4-11-2023

!!!!!VERMIST Levy Bakker UIT Zaandam!!!!!

Delen = het bereik helpen vergroten

Levy is vrijdagavond onder de aandacht van zijn begeleiders wederom ontsnapt.

Levy was met hun naar een evenementenhal in arnhem en is daar gevlucht met de trein richting ede wageningen. Vanuit daar ontbreekt ieder spoor van hem. Mochten jullie hem zien bel de politie of neem contact op op onderstaande nummers. De politie is inmiddels ingelicht. Levy liep op slippers. Kleding onbekend.

Mocht u levy gezien hebben of aanknopingspunten hebben laat ons of de politie dat weten.

Levy is autistisch en heeft adhd. Het is onbekend hoe hij zich verplaatst.Levy heeft geen id pinpas of telefoon bij zich

Vragen:Hebt u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via 06-44279119 of 0652619148

GegevensNaam:

levy Bakker

Huidige leeftijd: 16

Man

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 4-11-2023

Vandaag was er in Krommenie van 10.00 tot 13.00 een promotie afdeling groen wijkonderhoud gemeente Zaanstad voor regio Noord.

Er werd door de mensen van de buitendienst verteld over groenonderhoud en reiniging. Er is veel veranderd in de loop der jaren, zo is gereedschap lichter geworden en is er voor medewerkers veel meer aandacht ook voor het lichaam ( hoe te bewegen) Er was mede door keuze van de lokatie Rosariumplein een hoop aanloop. Veel complimenten en soms ook klachten maar deze hadden zeker niet de overhand. Ook wethouder Wessel Breunesse was aanwezig om met de buitendienst en de bezoekers te spreken. Zuivere koffie zorgde voor de inwendige mens.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 4-11-2023

Opnieuw energietoeslag voor lage inkomens. 

Ook dit jaar krijgen Zaanse huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag.

Het Rijk heeft daar kort geleden een wet voor aangenomen en afspraken over gemaakt. Zaanstad gaat verder dan de landelijke standaard, door de doelgroep op te rekken tot 140% van de bijstandsnorm én het bedrag met € 100 te verhogen ten opzichte van 2022.

Alle huishoudens die de energietoeslag automatisch krijgen, ontvangen het bedrag in november. 

Meer info klik hier

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 3-11-2023

Lichtjesavond Zaandijk.

Op vrijdag 3 november, van 19 tot 20 uur, was er Lichtjesavond georganiseerd op de Algemene Begraafplaats van Zaandijk.

Deze avond was een moment van troost in de vorm van stilte, muziek, gedichten en het branden van een kaarsje.

Tijdens deze avond werden dierbaren herdacht. De avond was voor iedereen toegankelijk.

Tijdens de Lichtjesavond was de begraafplaats op passende wijze verlicht dit door medewerking van Party Zaan uit Zaanstad.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 3-11-2023

Batterijen Battle: Dynamica Noordsterweg uit WORMERVEER strijdt mee voor nieuw inzamelrecord! 

Een spannende strijd barst los tussen Nederlandse basisscholen! Vanaf 6 november zetten 270 scholen zich in om een nieuw inzamelrecord te vestigen tijdens de jaarlijkse Batterijen Battle, waarbij ze strijden voor de winst en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu. 

Vorig jaar leverden 267 basisscholen een indrukwekkende bijdrage aan de nationale batterijrecycling door bijna 95 duizend kilo lege batterijen in te zamelen. Dit is ruim 2% van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Het toont de indrukwekkende bijdrage van de Batterijen Battle aan de nationale inspanningen voor batterijrecycling. Hiermee voorkwamen de batterijhelden de uitstoot van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61 duizend kilo CO2. 

Duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen

De Batterijen Battle is een duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen van Dynamica Noordsterweg. In drie weken tijd strijden ze om zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. Onder het mom van 'jong geleerd is oud gedaan', leert het kinderen om juiste milieuvriendelijke keuzes te maken als het gaat om lege batterijen. Volgens onderzoek van Stibat weet zo'n 39% van de Nederlanders niet dat ze lege batterijen kunnen inleveren waar ze deze kopen. Daarnaast is 45% zich niet bewust waarom het recyclen van lege batterijen zo belangrijk is. 

Door batterijen gescheiden in te leveren bij een inleverpunt van Stibat, geven we waardevolle metalen een tweede leven. Bijvoorbeeld als fiets, pan of kaasschaaf. Hiermee hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gewonnen te worden. De Batterijen Battle draagt deze essentiële kennis over aan kinderen, die op hun beurt deze informatie enthousiast delen met hun gezin, familie en omgeving. 

Voor elk kind concrete inleverinstructies

Om het inzamelen meteen goed te leren, gebruikt de Batterijen Battle hele duidelijke inleverinstructies. Iedere leerling van Dynamica Noordsterweg krijgt een folder waarin duidelijk staat afgebeeld welke batterijen je wel en niet op school mag inleveren. De folder is onderdeel van het startpakket dat elke deelnemende basisschool ontvangt, met daarin ook nog voorbeeldbrieven, posters en een kilo-meter waarop scholen hun ingezamelde kilo's kunnen bijhouden. Ook ontvangen de deelnemende scholen speciale, veilige inzamelvaten.  

Nieuw dit jaar is het lespakket dat specifiek voor de Batterijen Battle is ontwikkeld. Dit wordt ter beschikking gesteld door de organisator Stibat. Hierin wordt onder andere het belang van recycling nog eens benadrukt. Wie lege batterijen gescheiden inlevert, draagt bij aan een beter milieu. 

Voorwaarden, prijzen en organisator Stibat

Deelname aan de Batterij Battle is verbonden aan strikte voorwaarden. Voldoet een school hieraan, dan maken zij kans op fantastische prijzen. De hoofdprijs is een betoverend dagje uit naar de Efteling voor de hele school. Er zijn drie tweede prijzen te winnen: een Mad Science Techniekdag, waarbij de school wordt omgetoverd tot laboratorium. De Batterijen Battle loopt van 6 tot en met 24 november. Uiterlijk 21 december worden de winnaars bekendgemaakt. De landelijke wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stibat: de non-profitorganisatie die zorg draagt voor het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen en accu's. Meer informatie: www.legebatterijen.nl/batterijen-battle.

Batterijen Battle: Wij-land Westzaan uit WESTZAAN strijdt mee voor nieuw inzamelrecord! 

Een spannende strijd barst los tussen Nederlandse basisscholen! Vanaf 6 november zetten 270 scholen zich in om een nieuw inzamelrecord te vestigen tijdens de jaarlijkse Batterijen Battle, waarbij ze strijden voor de winst en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu. 

Vorig jaar leverden 267 basisscholen een indrukwekkende bijdrage aan de nationale batterijrecycling door bijna 95 duizend kilo lege batterijen in te zamelen. Dit is ruim 2% van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Het toont de indrukwekkende bijdrage van de Batterijen Battle aan de nationale inspanningen voor batterijrecycling. Hiermee voorkwamen de batterijhelden de uitstoot van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61 duizend kilo CO2. 

Duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen

De Batterijen Battle is een duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen van Wij-land Westzaan. In drie weken tijd strijden ze om zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. Onder het mom van 'jong geleerd is oud gedaan', leert het kinderen om juiste milieuvriendelijke keuzes te maken als het gaat om lege batterijen. Volgens onderzoek van Stibat weet zo'n 39% van de Nederlanders niet dat ze lege batterijen kunnen inleveren waar ze deze kopen. Daarnaast is 45% zich niet bewust waarom het recyclen van lege batterijen zo belangrijk is. 

Door batterijen gescheiden in te leveren bij een inleverpunt van Stibat, geven we waardevolle metalen een tweede leven. Bijvoorbeeld als fiets, pan of kaasschaaf. Hiermee hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gewonnen te worden. De Batterijen Battle draagt deze essentiële kennis over aan kinderen, die op hun beurt deze informatie enthousiast delen met hun gezin, familie en omgeving. 

Voor elk kind concrete inleverinstructies

Om het inzamelen meteen goed te leren, gebruikt de Batterijen Battle hele duidelijke inleverinstructies. Iedere leerling van Wij-land Westzaan krijgt een folder waarin duidelijk staat afgebeeld welke batterijen je wel en niet op school mag inleveren. De folder is onderdeel van het startpakket dat elke deelnemende basisschool ontvangt, met daarin ook nog voorbeeldbrieven, posters en een kilo-meter waarop scholen hun ingezamelde kilo's kunnen bijhouden. Ook ontvangen de deelnemende scholen speciale, veilige inzamelvaten.  

Nieuw dit jaar is het lespakket dat specifiek voor de Batterijen Battle is ontwikkeld. Dit wordt ter beschikking gesteld door de organisator Stibat. Hierin wordt onder andere het belang van recycling nog eens benadrukt. Wie lege batterijen gescheiden inlevert, draagt bij aan een beter milieu. 

Voorwaarden, prijzen en organisator Stibat

Deelname aan de Batterij Battle is verbonden aan strikte voorwaarden. Voldoet een school hieraan, dan maken zij kans op fantastische prijzen. De hoofdprijs is een betoverend dagje uit naar de Efteling voor de hele school. Er zijn drie tweede prijzen te winnen: een Mad Science Techniekdag, waarbij de school wordt omgetoverd tot laboratorium. De Batterijen Battle loopt van 6 tot en met 24 november. Uiterlijk 21 december worden de winnaars bekendgemaakt. De landelijke wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stibat: de non-profitorganisatie die zorg draagt voor het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen en accu's. Meer informatie: www.legebatterijen.nl/batterijen-battle.

Batterijen Battle: CBS Wij-land uit ASSENDELFT strijdt mee voor nieuw inzamelrecord! 

Een spannende strijd barst los tussen Nederlandse basisscholen! Vanaf 6 november zetten 270 scholen zich in om een nieuw inzamelrecord te vestigen tijdens de jaarlijkse Batterijen Battle, waarbij ze strijden voor de winst en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu. 

Vorig jaar leverden 267 basisscholen een indrukwekkende bijdrage aan de nationale batterijrecycling door bijna 95 duizend kilo lege batterijen in te zamelen. Dit is ruim 2% van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Het toont de indrukwekkende bijdrage van de Batterijen Battle aan de nationale inspanningen voor batterijrecycling. Hiermee voorkwamen de batterijhelden de uitstoot van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61 duizend kilo CO2. 

Duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen

De Batterijen Battle is een duurzame wedstrijd voor basisschoolleerlingen van CBS Wij-land. In drie weken tijd strijden ze om zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. Onder het mom van 'jong geleerd is oud gedaan', leert het kinderen om juiste milieuvriendelijke keuzes te maken als het gaat om lege batterijen. Volgens onderzoek van Stibat weet zo'n 39% van de Nederlanders niet dat ze lege batterijen kunnen inleveren waar ze deze kopen. Daarnaast is 45% zich niet bewust waarom het recyclen van lege batterijen zo belangrijk is. 

Door batterijen gescheiden in te leveren bij een inleverpunt van Stibat, geven we waardevolle metalen een tweede leven. Bijvoorbeeld als fiets, pan of kaasschaaf. Hiermee hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gewonnen te worden. De Batterijen Battle draagt deze essentiële kennis over aan kinderen, die op hun beurt deze informatie enthousiast delen met hun gezin, familie en omgeving. 

Voor elk kind concrete inleverinstructies

Om het inzamelen meteen goed te leren, gebruikt de Batterijen Battle hele duidelijke inleverinstructies. Iedere leerling van CBS Wij-land krijgt een folder waarin duidelijk staat afgebeeld welke batterijen je wel en niet op school mag inleveren. De folder is onderdeel van het startpakket dat elke deelnemende basisschool ontvangt, met daarin ook nog voorbeeldbrieven, posters en een kilo-meter waarop scholen hun ingezamelde kilo's kunnen bijhouden. Ook ontvangen de deelnemende scholen speciale, veilige inzamelvaten.  

Nieuw dit jaar is het lespakket dat specifiek voor de Batterijen Battle is ontwikkeld. Dit wordt ter beschikking gesteld door de organisator Stibat. Hierin wordt onder andere het belang van recycling nog eens benadrukt. Wie lege batterijen gescheiden inlevert, draagt bij aan een beter milieu. 

Voorwaarden, prijzen en organisator Stibat

Deelname aan de Batterij Battle is verbonden aan strikte voorwaarden. Voldoet een school hieraan, dan maken zij kans op fantastische prijzen. De hoofdprijs is een betoverend dagje uit naar de Efteling voor de hele school. Er zijn drie tweede prijzen te winnen: een Mad Science Techniekdag, waarbij de school wordt omgetoverd tot laboratorium. De Batterijen Battle loopt van 6 tot en met 24 november. Uiterlijk 21 december worden de winnaars bekendgemaakt. De landelijke wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stibat: de non-profitorganisatie die zorg draagt voor het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen en accu's. Meer informatie: www.legebatterijen.nl/batterijen-battle.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 3-11-2023

De Nieuwe single 'Haal Alles Uit Het Leven'
Van onze Zaankanter Wolter Kroes is uit!

Wolter Kroes zegt:

Onlangs benaderde Edwin Evers mij voor een samenwerking, waar deze single uit is voortgekomen. Ik ben er super blij mee, en ik ben dan ook ontzettend benieuwd wat jullie ervan gaan vinden!

📷 RTV Zaanstreek 

Reacties

N. Fontijn
een maand geleden

Goede tekst met inhoud en leuk liedje.

Triny
een maand geleden

Mooie nummer één paar keer opzetten en je kan weer gezellig meen zingen

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 3-11-2023

Stem nog mee!

De Zaanse Zwerfafvalbrigade is genomineerd voor een Duurzaamheids Award!

Dit vrijwilligersinitiatief zet zich in voor een schoner Zaanstad door zwerfafval op te ruimen. Nu maken ze kans op een prijs in de categorie 'lokaal opruimen not for profit'.

Help hen de prijs binnen te halen door te stemmen! Je kunt tot en met 9 november je stem uitbrengen via de link 👉 https://bit.ly/49he9R7

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 2-11-2023

Herleving Westzaan.

Herleving speelt “Foute Scouten” in Dorpshuis de Kwaker, precies om 20.00 uur. Op 4, 10 en 11 november is er de mogelijkheid om de amateur toneel vereniging Herleving een hilarisch, chaotisch, humoristisch en spannend toneelstuk te zien spelen.

De komische thriller speelt zich af in een bos, waarin een (nog) verlaten hut staat. In en buiten de hut gebeurt heel veel. Twee psychologen gaan therapie geven aan mensen die relatieproblemen hebben. Het is de bedoeling dat zijn hun ziel en zaligheid bloot leggen. Ze moeten samen dingen met elkaar doen en dat wordt een DINGETJE! Kortom, een avond genieten! Voor kaartverkoop mailen naar gerda.

steenbergen@planet.nlof bellen met 06 12805499

Foto: Aangeleverd

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 2-11-2023

Amsterdam, Zaanstad, Oostzaan, provincie en Rijk investeren met Regio Deal samen 40 miljoen euro in inwoners ZaanIJ.

“Iedereen dezelfde kansen”
 
amen bereik je meer. Met die gedachte sloten vertegenwoordigers van de gemeenten Amsterdam, Zaanstad en Oostzaan, minister Hugo de Jonge namens het Rijk en de provincie Noord-Holland 1 november de Regio Deal ZaanIJ Groen en Meedoen. Hiermee investeren zij samen 40 miljoen euro om de leefbaarheid te verbeteren in de regio ZaanIJ (Amsterdam-Noord, Zaandam-Oost en Oostzaan). “Met het opknappen en verbeteren van de leefomgeving in de wijken die echt extra aandacht verdienen, bevorder je het sociale welzijn van bewoners”, zegt Yassmine el Ksaihi, bestuurder van stadsdeel Amsterdam-Noord.

Het leven in de regio ZaanIJ fijner maken voor iedere bewoner. Dat is waar het bij de Regio Deal ZaanIJ Groen en Meedoen om draait. Minister De Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening): ’Het gaat pas goed met Nederland als het in alle regio’s goed gaat. We moeten samen bouwen aan gemeenschapszin, bestaanszekerheid en leefbaarheid. Daarom sluiten we Regio Deals om de kwaliteit van wonen, werken en leven van inwoners en ondernemers te versterken.’

 

Regionale opgaven

Bij het sluiten van een Regio Deal komen de regio’s zelf met plannen en ideeën om complexe opgaven aan te pakken. Bijvoorbeeld om opleidingen beter te laten aansluiten bij de arbeidsmarkt of om wijken te vergroenen. Het Rijk financiert maximaal de helft van de benodigde investering. In het geval van de Regio Deal ZaanIJ Groen en Meedoen is dit 20 miljoen euro.

Bij het selecteren van voorstellen voor Regio Deals wordt gekeken naar de grootte en complexiteit van de regionale opgave, de voorgestelde aanpak, welke partijen er vanuit de regio meefinancieren en hoe de mensen uit de regio’s en regionale partijen worden betrokken.

Speerpunten

Betere woningen, meer groen in de wijk, betere kansen voor kinderen, minder criminaliteit. Het zijn een paar voorbeelden van speerpunten binnen de Regio Deal ZaanIJ Groen en Meedoen. Hiervoor werd in een eerdere Regio Deal al een aanzet gegeven en dit kan nu verder worden uitgebouwd. De samenwerking versterkt bovendien de plaatsgebonden aanpakken, zoals pact Poelenburg-Peldersveld in Zaanstad en Aanpak Noord in het Amsterdamse stadsdeel.


Oostzaan zet met name in op de thema’s Leefkwaliteit en groene omgeving enerzijds en Veiligheid en ondermijning anderzijds. Burgemeester Marvin Polak: ‘In de stedelijke omgeving van dit gebied is verblijven in groen extra belangrijk. De natuur geeft ontspanning en moet toegankelijk zijn voor alle inwoners van onze regio. Daarnaast wil Oostzaan beter samenwerken met Amsterdam en Zaanstad om criminaliteit tegen te gaan en een waterbedeffect te voorkomen.’

 

Wijken verbeteren en dromen waarmaken

Rijk en regio zetten zich gezamenlijk in voor prettig wonen, werken en leven voor de bewoners. Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad: ‘Met het geld uit de Regio Deal kunnen we, samen met onze inwoners, stappen zetten om de wijken te verbeteren. Zo gaan we een loket in de wijk maken waar inwoners terechtkunnen met vragen over werk en opleiding. Ook willen we bijvoorbeeld investeren in scholen en schoolgebouwen, zodat kinderen kunnen leren in een prettige en groene omgeving. Uiteindelijk werken we er samen aan dat iedereen zijn dromen kan waarmaken en daar draagt de Regio Deal ook aan bij.’

 

El Ksaihi: ‘Onze regio biedt veel mogelijkheden als het gaat om wonen, ontspannen en werken. Maar niet iedere inwoner profiteert daar in gelijke mate van. In bepaalde wijken hebben bewoners vaker te maken met werkloosheid, onderwijsachterstanden of een slechte gezondheid. Daardoor ontstaat kansenongelijkheid tussen bewoners. Dat moet anders. Daarom richten we ons met de Regio Deal op deze wijken. Waarbij bewoners het direct gaan merken in hun dagelijks leven. Bijvoorbeeld door het creëren van fijne plekken om te sporten, extra groen en het verduurzamen van stenige plekken. Maar ook een betere samenwerking tussen ondernemers en gemeenten om de nu nog vaak onbenutte kansen op de regionale arbeidsmarkt op te pakken.’

Participatie

Op dit moment werken Amsterdam Noord, Zaanstad en Oostzaan aan een concrete invulling van de plannen, waarbij ook participatie een belangrijke rol speelt. Wethouder Melanie van der Horst (Aanpak Noord): ‘Met deze Regio Deal kunnen we de Aanpak Noord aanvullen en versterken. We zien dat betrokkenheid van bewoners en ondernemers cruciaal is bij de Aanpak Noord, dus ook bij de Regio Deal luisteren we naar de stem van de bewoners van de regio. Veel projecten die we uitvoeren komen dus ook van hen. Het zijn projecten waarbij het resultaat snel merkbaar is en waaraan bewoners zelf ook hun steentje bijdragen.’

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


StormCiarán trekt over Noord-Holland zegt Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Blijf zoveel mogelijk binnen om persoonlijke ongelukken te voorkomen. Weet wie je belt bij stormschade. Bel alleen 112 bij levensbedreigend gevaar voor mensen of dieren. Ook wordt er een zware avondspits verwacht

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek / Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Waarschuwing:

Waarschuwing voor donderdag 2 november: Storm Ciarán kan gevaarlijk zijn vanwege rondvliegend materiaal en vallende takken en bomen. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis. Moet je toch naar buiten? Kijk dan heel goed uit.

Tips:

Zet uw auto en of fiets veilig en niet in de buurt van bomen, en zorg er voor dat zoveel mogelijk dingen op uw balkon of in uw tuin vast staan, of binnen staan en loop bij de storm niet in de buurt van bomen of dingen die los kunnen raken door de storm en werk bij mogelijk thuis.

 

Foto: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 1-11-2023

Kort Wormerveer:

De sloper van De Bres was al vroeg actief vanmorgen.

Het gaat nu toch echt gebeuren groot materieel is uitgerukt met steigers en containers om de sloop voort te zetten.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto: Kees Klinkenberg

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Sen Roodenburg uit Krommenie en teammaat Gianni van de Craats kampioen in de BMW M2 CS Cup.

 

“Kampioen!”, klonk het over de boordradio toen Sen Roodenburg (19) uit Krommenie de BMW met startnummer #53 over de eindstreep reed tijdens de laatste ronde van het BMW M2 CS Cup-seizoen in Assen. Teamgenoot Gianni van de Craats (18) hing over de pitmuur om Sen aan te moedigen. Tijdens de Supercar Madness lieten de coureurs van Bas Koeten Racing een ongekende prestatie zien door tegen alle verwachtingen het kampioenschap te winnen. De coureurs eindigden de races van het weekend op de vierde, derde en vijfde plek.

 Met tranen van geluk werd het kampioenschap gevierd en wie had dat een half jaar geleden gedacht? Sen en Gianni in ieder geval niet: “Ons doel was om in de top drie te eindigen”, begint Sen lachend. “In het eerste weekend werden we al tweede en derde, toen verschoof ons doel al een beetje en naarmate het seizoen vorderde gingen we ons wel steeds meer richten op het kampioenschap”, gaat Gianni verder. “Ik vind het echt nog steeds bizar dat we kampioen zijn”, brengt Sen snel in.

 Voor het weekend waren Sen en Gianni de dark horses voor het kampioenschap. Senna van Soelen stond er beter voor en ook Jop en Dante Rappange en Dirk Warmerdam maakten nog kans op het kampioenschap. Maar last van spanning? Absoluut niet! “Ik had geen last van spanning. Bij de laatste race konden we kampioen worden, maar ik was er niet obsessief mee bezig. Het zou gaan zoals het zou gaan en we gaan zo hard als dat we kunnen”, analyseert Sen. Gianni: “Ik heb niet veel over het kampioenschap nagedacht. Het lag buiten onze handen en moesten de races gewoon zo hoog mogelijk eindigen. Senna eindigde in de kwalificatie en beide races voor ons, dus we wisten dat er iets moest gebeuren in de laatste race om toch nog kampioen te worden. Het kon nog alle kanten op.”

 Het duo testte donderdag nog een dagje extra op het Drentse circuit om de baan op-en-top te leren kennen, dat gaf hen nog meer vertrouwen voor het belangrijke finaleweekend. Gianni reed het eerste deel van de kwalificatie en reed naar de tweede positie. Alhoewel hij als een echte autocoureur overal verbetering zag, kon hij toch positief terugkijken op zijn ronde. “Ik reed het tweede deel van de kwalificatie. Het regende en dat was de eerste keer dat ik met deze auto in de regen reed. Ik vond het eigenlijk wel leuk”, vertelt Sen lachend. “Ik maakte even een klein uitstapje naar het gras, maar vanaf toen reed ik ineens een halve seconde sneller. Ik weet niet hoe het kwam, misschien mijn banden even kunnen koelen in het natte gras”, zegt Sen grappend.

Gianni startte de eerste race en kwam wat moeilijk door de openingsfase heen. Hij startte vanaf de tweede stek, maar verloor zijn positie en moest vanaf P3 zijn opmars voortzetten. Slechts twee coureurs maakten de gok om de race op slicks te rijden. De andere coureurs namen het zekere voor het onzekere en besloten om het vochtige asfalt op de regenbanden te trotseren. Na enkele ronden zaten de twee coureurs op de slicks al in de nek te hijgen van Gianni: “De slicks bleken uiteindelijk de snelste keuze, maar we konden het risico nemen. Het tempo was alsnog goed en eindigden we nog als vierde.” Sen nam de tweede voor zijn rekening. Na de eerste bocht lag hij vijfde, nadat hij de lichten als tweede zag doven. De negentienjarige coureur liet zich niet kennen en vocht zich binnen een half uur terug naar de derde positie.

Zondag was het alles of niets voor het talentvolle duo van Bas Koeten Racing. Met vijf punten achterstand op Van Soelen vingen de coureurs de laatste race van het seizoen aan. “We waren allebei nog steeds niet heel gespannen, wij hadden niets te verliezen”, begint Van de Craats over de laatste race. “Het ging allemaal zo snel ineens. Senna viel uit en wij vielen terug naar de zesde plaats. Op dat moment zou de auto van Rappange weer kampioen zijn en bij de rijderswissel snapte ik er ook niets meer van. Ik heb gewoon gas gegeven, maar ik had geen idee of we nu kampioen zouden worden.”

Na een lange, hectische race kwam het duo als vijfde over de eindstreep. “Ik was natuurlijk gewoon heel blij dat we kampioen waren”, vertelt Gianni nuchter. “Het is niet een heel makkelijk seizoen geweest, gezien dat we maar één race hebben gewonnen, maar vooral gewoon blij.” Sen: “Ik was zo ontzettend blij, het is ongelooflijk hoe we dit gedaan hebben.”

“Ons sterke punt is dat we alle races dit seizoen zijn geëindigd. Al werden we vijfde of zevende, we hebben toch belangrijke punten binnen gesprokkeld. Dat bleek aan het einde van het seizoen gewoon het belangrijkste”, aldus Gianni over de route naar het kampioenschap. “We hebben dit seizoen maar één race gewonnen, dus consistentie was het allerbelangrijkste dit jaar”, haakt Sen in op het betoog van zijn teamgenoot.

De zus van Gianni, Cecilia, had armbandjes voor het duo gemaakt om het kampioenschap te vieren: “Ja, dat was echt ontzettend lief. ‘BMW #53 Kampioen’, dat is toch geweldig”, zegt Sen met een brede glimlach op zijn gezicht.

“Vorig jaar november zijn we bij elkaar gaan zitten om te praten over het delen van een auto en een klein jaar laten zitten we hier met een kampioenschap op zak, dat is bizar”, zegt Sen over de samenwerking. Ook Gianni is erg te spreken over zijn teammaat: “Het is een goede samenwerking geweest. We kenden elkaar wel al een beetje, maar zo’n auto met elkaar delen en zo dicht met elkaar samenwerken is toch wel bijzonder.”

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: Aangeleverd

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 1-10-2023

Gynaecoloog en tijdelijk bestuurslid Angelo Hooker is gepromoveerd.

Afgelopen vrijdag verdedigde Hooker met succes zijn proefschrift aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Amsterdam UMC). De gynaecoloog is al meer dan tien jaar werkzaam in het ZMC en tijdelijk lid van de raad van bestuur zegt het ZMC.

Hooker deed onderzoek naar een manier om die verklevingen te verminderen na een miskraamcurettage (het weghalen van zwangerschapsweefsel); helaas een veelvoorkomend probleem. Hij ontdekte dat het inbrengen van hyaluronzuur (bij vrouwen vaak bekend om zijn vocht inbrengende effect voor de gezichtshuid) leidt tot een vermindering van het aantal én de ernst van verklevingen na een miskraamcurettage. Na een curettage mét hyaluronzuur waren er bovendien significant meer volbrachte zwangerschappen. Vrouwen werden ook sneller zwanger.

Hooker vertelt: “Verklevingen in de baarmoeder veroorzaken onder meer menstruatieproblemen, verminderde vruchtbaarheid en herhaalde miskramen. Uit mijn eerdere onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 vrouwen last heeft van verklevingen na een miskraam. Bijna de helft van die verklevingen zijn matig tot ernstig. Bij meerdere miskramen waarbij het zwangerschapsmateriaal is weggehaald, neemt het risico op verklevingen toe.” Voor het daadwerkelijk kunnen toepassen van hyaluronzuur is vervolgonderzoek nodig om meer kennis te vergaren en uiteindelijk de richtlijnen te kunnen aanpassen.”

 

📷 ZMC / Angelo Hooker (l) en zijn paranimfen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Regio: 31-10-2023

Onderhoud Schermersluisbrug.

In de komende maanden voert aannemer K. Dekker Bouw & Infra in opdracht van HHNK onderhoudswerkzaamheden uit aan de Schermersluisbrug in Nauerna.

De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bovendeks schilderen van de brug en onderhoud aan het wegdek. We voeren de werkzaamheden uit in twee fases. Fase één (tussen 1 november en 22 december 2023) bestaat uit het schilderen van de bovenbouw. Fase twee (tussen 1 februari en 31 maart 2024) bestaat uit het schilderen van de onderbouw van de brug.

Om de werkzaamheden mogelijk te maken bij slechte weersomstandigheden bouwen ze op de brug een stellage die wordt ingepakt met zeil. Ze voorkomen zo stofoverlast voor de omgeving. Echter dit betekent ook dat de brug wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Afsluiting Schermersluisbrug voor autoverkeer:

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is de Schermersluisbrug geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Een omleidingsroute is dan van kracht via de N246 en S150. Deze wordt op borden langs de weg aangegeven. De afsluiting is aangemeld bij calamiteitenorganisaties en andere belanghebbenden.

Afsluiting Schermersluis voor vaartuigen

Tussen 1 november en 22 december 2023 geldt een hoogtebeperking van 2.70m voor varend verkeer ter plaatse van de Schermersluisbrug. Dit wordt gecommuniceerd met borden langs de vaarweg. Scheepvaart is geheel gestremd ter plaatse van de Schermersluisbrug tussen 1 februari en 31 maart 2024.

Doorgang Schermersluisbrug voor fietsers

Voor fietsers maken ze een noodbrug met leuningen over de sluiskolk. Houdt u er rekening mee dat u lopend, met de fiets aan de hand, via een trap aan weerszijden van de noodbrug aan de overkant komt. Bent u slecht ter been of verminderd fysiek krachtig dan raden wij doorgang via de noodbrug af.

 

 

Bronnen:  hhnk

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 30-10-2023

Zaan weekend gestremd door werkzaamheden bij Zaanbrug.

Bij de nieuwe Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer worden in het weekend van 10 tot en met 13 november 2023 werkzaamheden op het water uitgevoerd.

Vanwege deze werkzaamheden is de Zaan ter hoogte van de nieuwe Zaanbrug volledig gestremd voor al het scheepvaartverkeer. 

De provincie vervangt de Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer. In het weekend van 10 tot en met 13 november worden het val en de balans geplaatst. Het val is de klep in het wegdek dat open- en dichtgaat voor het scheepvaartverkeer. De balans bestaat uit horizontale ijzeren balken boven de brug, die het tegengewicht draagt om het val te openen en sluiten. De vallen die geplaatst worden bestaan uit het 10 meter brede val voor het wegverkeer en 2 vallen voor het fiets- en voetpad. De 3 vallen zijn zo’n 21 meter lang. Het inhijsen van de vallen vindt plaats met een kraan vanaf een ponton op het water. Hierdoor is de Zaan ter hoogte van de nieuwe Zaanbrug volledig gestremd tussen vrijdag 10 november (18.00 uur) en maandag 13 november (06.00 uur). Schepen hoger dan 2,70 meter moeten omvaren via Purmerend. Schepen lager dan 2,70 meter kunnen omvaren via de Nauernasche Vaart.  

Na de weekendwerkzaamheden blijft het nieuwe val grotendeels openstaan om het scheepvaartverkeer door te kunnen laten varen. De aannemer werkt dan verder aan de techniek die het mogelijk maakt om de brug te bedienen. Ook wordt de brug verder afgebouwd door het plaatsen van leuningen, het zorgen voor verlichting en het aanbrengen van wegmarkering. Naar verwachting kan de nieuwe Zaanbrug rond de jaarwisseling in gebruik genomen worden. 

Vervanging Zaanbrug:

De werkzaamheden maken deel uit van het vervangen van de Zaanbrug. De Zaanbrug wordt vervangen door een ophaalbrug die voldoet aan de technische eisen van deze tijd. De brug krijgt een bredere en hogere doorvaart. Hierdoor kunnen schepen makkelijker de brug passeren en hoeft de brug minder vaak en minder lang open. De nieuwe Zaanbrug biedt bovendien meer ruimte aan fietsers en voetgangers. Dit is veiliger. Tijdens de bouw van de Zaanbrug kan al het verkeer (behalve vrachtverkeer) gebruikmaken van een tijdelijke brug tussen de Lassiestraat in Wormer en de Zaanweg in Wormerveer. 

Vaart in de Zaan!

Het vernieuwen van de Zaanbrug is onderdeel van provinciaal programma ‘Vaart in de Zaan!’. Hiermee wil de provincie Noord-Holland de bevaarbaarheid van de Zaan verbeteren, zodat bedrijven het vervoer over water blijvend kunnen benutten en uitbreiden.

 

De vernieuwing van de Zaanbrug is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Holland met de gemeenten Wormerland en Zaanstad. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de aannemerscombinatie Reimert Bouw en Infrastructuur, Gebr. Beentjes en HSM Steel Structures.

Meer informatie

Op de hoogte blijven van bedientijden van bruggen en sluizen, stremmingen of werkzaamheden? Kijk dan ook op www.vaarweginformatie.nl.
(Vaar)weggebruikers en omwonenden met vragen kunnen contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis)

 

Bron: Provincie Noord-Holland

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 30-10-2023

Brievenbussen appartement aan de Vondellstraat weer opengebroken.😳

De bewoner vertelt:

Ik heb gemerkt dat er herhaaldelijk problemen zijn met de brievenbussen, en mijn brievenbus is helaas voor de zesde keer beschadigd zegt de bewoner. Dit heeft gevolgen voor ons allemaal. Ik heb contact opgenomen met de politie om een onderzoek te starten en de verantwoordelijke partij te achterhalen.

Als u meer informatie heeft of iets heeft gezien dat kan helpen bij dit onderzoek, moedig ik u aan om dit met de politie te delen. Samen kunnen we bijdragen aan het oplossen van dit probleem en ervoor zorgen dat onze brievenbussen in de toekomst veilig blijven.

Laten we als buren samenwerken om dit probleem aan te pakken en een vreedzame en veilige omgeving te behouden voor iedereen in ons gebouw aldus de bewoners aan het appartement aan de Vondellstraat.

 

📷 Bewoner

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 30-10-2023

Kort Twiske:

Onderhoud asfalt twiske.

Vandaag zijn ze door een groot deel van het Twiske waterland bezig met scheuren vullen in het asfalt.

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Regio: 29-10-2023

Een kleine greep uit foto's van  Halloween versiering Jisp! 👹🤡👻☠️

Druk op de foto om hem te vergroten.

📷 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 28-10-2023

Griezelen in het Wilhelminapark Wormerveer.

👹😈👻

Zaterdagavond 28 oktober is het lekker met Halloween griezelen in het Wilhelminapark Wormerveer! Ze hebben deze avond het hele park omgetoverd in een spookpark!

Daarna kregen de kinderen een griezeldiploma.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: Corine Gorter en Robert-Jan