REGIO NIEUWS

Gemeente Oostzaan: 1-4-2023

Trots!!!

Kort: Oostzaan

Vannacht is brandweer Oostzaan met een klein deel van het korps stilletjes naar hun nieuwe tankautospuit gegaan.

Deze staat momenteel nog op het Prins Bernhardplein in zaandam totdat iedereen is getraind en het voertuig volledig compleet is opgeleverd.

Omdat er 5 (Vrijwillige Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam , Brandweer Purmerend (2x), Brandweer Wormerveer) nieuwe voertuigen zijn, hebben hun de toekomstige auto voorzien van het Oostzaanse wapen d.m.v. stickers en hun welbekende vlaggetje. Zo zijn ze tussen alle mooie rode voertuigen toch goed herkenbaar zegt de brandweer Oostzaan.

๐Ÿ“ทBrandweer Oostzaan


Gemeenten Oostzaan: 31-3-2023

Kort: Oostzaan

Afgelopen woensdag was weer het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi voor de Oostzaanse basisscholen bij OFC zegt burgemeester Marvin Polak.
Altijd weer een heel leuk evenement.

Aan de burgemeester was het de eer om de beker uit te reiken aan het beste team.
Gefeliciteerd aan de winnaars van de verschillende competities. Zo ook de mannen van de Korenaar hier op de foto!

 

๐Ÿ“ท Gemeenten oostzaan


Regio: 31-3-2023

Het aantal bijna-ongelukken in en om de lift, veroorzaakt door liftpassagiers onder invloed van alcohol, is sinds 2020 met maar liefst 24% gestegen. Daarom kondigt Liftinstituut, autoriteit op het gebied van liftveiligheid, per 1 april een alcoholverbod in liften af. Vanaf die datum is het niet meer toegestaan om de lift te betreden met een alcoholpromillage hoger dan 0,5 procent. Dit komt overeen met ongeveer twee glazen.

Marjon Oosting, woordvoerder van Liftinstituut, legt uit: "Een liftritje onder invloed lijkt onschuldig, maar het leidt vaak tot roekeloos gedrag. Zo krijgen we regelmatig meldingen uit studentencomplexen waar 'bewoners onder invloed' gaan springen in de lift, wat midden in de nacht leidt tot liftopsluitingen. Zo'n opsluiting is niet alleen vervelend voor de overige bewoners, het legt ook een onnodige druk op de samenleving: brandweer en storingsdiensten rukken steeds vaker uit voor een incident dat makkelijk voorkomen had kunnen worden."

Behalve beschonken studenten zorgen ook scootmobielgebruikers die te diep in het glaasje kijken, voor liftproblemen. Oosting licht toe: "Onder invloed hebben zij veel minder controle over hun scootmobiel, waardoor zij vaker tegen liftdeuren aanrijden. Gevolg: de deuren raken ontzet en de lift – die zo onmisbaar is in seniorencomplexen – komt stil te staan. Medebewoners kunnen hun eigen woning niet meer bereiken of zitten onnodig vast op hun eigen verdieping. Alle reden voor Liftinstituut om fors op liftritjes onder invloed in te grijpen."

De nieuwe maatregel rondom liftgebruik onder invloed vormt een stevige aanvulling op de lijst aan adviezen die de veiligheidsorganisatie al voor liftpassagiers heeft uitgevaardigd. "Je kunt een lift nog zo goed op veiligheidsaspecten laten keuren door onze inspecteurs, een lift is pas echt veilig als je er veilig en verstandig mee omgaat. Met het alcoholverbod willen we nog meer mensen doordringen van dat devies." Meer uitleg over alle veiligheidsrichtlijnen van Liftinstituut is te vinden op www.liftveilig.nl.

 


Regio: 31-3-2023

Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. Consumenten kunnen kiezen wat ze met hun statiegeld doen: bij supermarkten krijgen ze het terug, bij bijvoorbeeld bioscopen en sportclubs is afgesproken dat het naar een goed doel gaat.

Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen en zo te voorkomen dat een deel in ons milieu belandt.

 


Gemeente Zaanstad: 30-3-2023

Samen maken we Zaanstad Groener.

Vanaf maandag 1 mei kunnen woningcorporaties subsidie aanvragen voor bomen in dichtbebouwde gebieden zegt de Gemeente Zaanstad. Ze willen namelijk meer bomen in de tuinen van diverse woningcorporaties.
De rol van bomen in het gezonder en groener maken van Zaanstad is belangrijk. Bomen maken de gemeente een prettiger en gezondere plek. Ze moeten in de dichtbebouwde wijken alleen slim omgaan met de ruimte. Deze subsidie gaat daarbij helpen.

Klik hier en vraag het aan 

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Oostzaan: 29-3-2023

Tijdelijke woningen in het Twiske.

Zoals eerder aangekondigd, is er dinsdag 4 april om 19.00 uur een informatieavond over de tijdelijke woningen voor de vluchtelingen uit Oekraine in de theaterzaal van de KunstGreep. Vandaag is een uitnodiging hiervoor verstuurd naar alle huisadressen in Oostzaan.

Ze verwachten veel belangstellenden en de theaterzaal heeft een beperkte capaciteit. Daarom is besloten dat aanmelden vooraf noodzakelijk is zegt de gemeente Oostzaan. Het is natuurlijk vervelend als iemand voor niets komt.Mocht het zo zijn dat zich meer mensen voor de informatieavond aanmelden dan de capaciteit van de theaterzaal toelaat, dan wordt een tweede informatieavond georganiseerd. De toelating tot de eerste informatieavond gebeurt op basis van volgorde van aanmelding. Aanmelden kan via https://bit.ly/3zjp6Be Na de aanmelding ontvang je automatisch per mail een bevestiging van de gemeente Oostzaan.

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek


Regio: 29-3-2023

De aangekondigde stakingen in het streekvervoer van vandaag 29 en morgen 30 maart zijn opgeschort. Dat hebben FNV en CNV besloten, omdat er goede stappen worden gemaakt in de gesprekken die momenteel plaatsvinden.

Daarbij zijn verkenners Han Busker en Harry van der Kraats betrokken. Het gesprek met de verkenners wordt deze week voortgezet. Daarmee vervallen de voor deze week geplande actiedagen. FNV en CNV eisen onder meer hogere lonen en een structureel lagere werkdruk in het streekvervoer.

Volgende week maandag, woensdag en vrijdag staan er nog drie stakingsdagen gepland.


Gemeente Zaanstad: 28-3-2023

Verslag:

Kalverpolder Stichting

28 Maart

Bert zag tijdens zijn wandeling langs het Westenwindpad een Bruine Kiekendief vliegen.

op ons Plasdras waren weer vele Grutto's aan het fourageren.

Vandaag een grijze frisse dag. Evenals de vorige- en ook de komende weken zullen er in- en rondom de Bunker onderhoudswerkzaamheden worden verricht.

Zoals daar zijn:

Opruimen Schanszichtpad;

Egaliseren begin van het pad bij de brug naar ons Natuurpark;

uitgegraven bagger verspreiden bij het nieuw te plaatsen hek;

Takkenhoop langs het pad verwerken in de takkenrillen bij de hekken;

Stammenzagen tbv de kachel;

Afval uit het water in de polder halen en slootkanten opruimen;

Schorshalen bij molen Het Jonge schaap om onze inrit op te knappen.

Kortom, voldoende werk voor de komende weken zegt de Kalverpolder Stichting.


๐Ÿ“ท Kalverpolder Stichting


Gemeenten Oostzaan: 28-3-2023

Uitnodiging: informatieavond tijdelijke woningen Twiskeweg.

De oorlog in Oekraïne is al ruim een jaar in volle gang en vele vluchtelingen uit dat land hebben hun onderdak gezocht in Nederland.

Het Rijk heeft gemeentes de opdracht gegeven om de noodopvang waarin de Oekraïense vluchtelingen nu opvangen worden, met spoed te vervangen door normale huisvesting. Hiervoor heeft het Rijk ook extra budget beschikbaar gesteld.

De gemeente Oostzaan wil u graag tijdens een informatieavond informeren over de keuzes die onze gemeente hiervoor heeft gemaakt.๐Ÿ‘‡

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 4 april om 19:00 uur in theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4 in Oostzaan.

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad / RTV Zaanstreek


Gemeente Oostzaan: 27-3-2023

Burgermeester Marvin Polak van Oostzaan wandelde mee.

 

Of het nu sneeuwt, regent, hagelt of de zon schijnt…..het maandagochtendwandelen in Oostzaan gaat gewoon door!
zo ook vandaag.

Burgermeester Marvin Polak van Oostzaan wandelde mee met de relaxgroep en ze werden getrakteerd op alle bovengenoemde elementen!
Maar, niemand die ermee zat, de capuchon ging op of de paraplu werd uitgeklapt. De relaxgroep noemt zichzelf ook wel de slakkenclub, maar daarmee doen ze zichzelf echt tekort.
Bijna elke deelnemer die de burgermeester sprak wandelt al jaren mee en soms pakken ze ook nog even de dinsdag mee.
Burgermeester Marvin Polak snap heel goed dat de wandelgroepen op de maandag en dinsdag zo populair zijn (er zijn zelfs deelnemers van buiten Oostzaan). Het is de perfecte combinatie van beweging en gezelligheid.

๐Ÿ“ท Gemeente Oostzaan


Assendelft: 27-3-2023

๐— ๐˜‚๐˜‡๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐˜(๐—ฒ๐—ป) ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ผ๐—ฝ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ถ๐—ป ๐——๐—ฒ ๐—ช๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ณ๐˜!

De Watertoren van Assendelft komt graag in contact met flexibele muzikanten (zangers/zangeressen, singer-songwriters, bandjes) die het leuk zouden vinden om op te treden op onze unieke locatie, met name tijdens culinaire evenementen die (vrijwel) uitverkocht zijn. Genoeg uren gemaakt in de oefenruimte en ben je geïnteresseerd? Stuur dan even je bio naar
๐Ÿ‘‰ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ผ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ณ๐˜@๐—ด๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—น.๐—ฐ๐—ผ๐—บ

 

๐Ÿ“ทDe Watertoren


Streek: 25-3-2023

Dit weekend is het weer zover, de zomertijd gaat in. De klok gaat een uurtje vooruit en dat betekent een uur minder slaap. Hierdoor moet je biologische klok zich aanpassen. 


Gemeente Oostzaan: 24-3-2023

21 tijdelijke woningen naast het twiske kantoor.

 

De oorlog in Oekraïne is al ruim een jaar in volle gang en vele vluchtelingen uit dat land hebben hun onderdak gezocht in Nederland. Het Rijk heeft gemeenten gevraagd hun steentje bij te dragen in de opvang van deze vluchtelingen, zo ook aan Oostzaan. Net als in de rest van Nederland, kampt de gemeente Oostzaan met krapte op de woningmarkt. Dit geldt zowel voor koop- als huurwoningen en voor verschillende doelgroepen. Om aan de woningvraag te voldoen, werkt de gemeente hard aan het realiseren van extra woningen; bijvoorbeeld op Noordeinde 65, waar 27 woningen komen. Daarom zet het college van burgemeester en wethouders ook in op de bouw van extra tijdelijke woningen. Het besluit is genomen om -voor de duur van maximaal 10 jaar- 21 tijdelijke woningen aan de Twiskeweg te plaatsen, naast de sporthal. Allereerst voor Oekraïense vluchtelingen, maar in latere fase ook voor de andere doelgroepen.

 

Woonunits

Deze 21 tijdelijke woningen bestaan uit 32 woonunits. Woonunits zijn kant en klare woningen die makkelijk te plaatsen én te verplaatsen zijn. Deze units worden op het terrein tussen de sporthal en het gebouw van het recreatieschap ’t Twiske aan de Twiskeweg geplaatst voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 62 vluchtelingen uit Oekraïne. De verwachting is dat deze woningen uiterlijk in augustus van dit jaar bewoond kunnen worden.

 Betrokken locaties

Het Rijk heeft gemeenten de opdracht gegeven om zowel Oekraïense vluchtelingen, als statushouders en spoedzoekers te huisvesten. Het plaatsen van tijdelijke mobiele woonunits biedt daarvoor een oplossing. Hiervoor zijn drie locaties onderzocht, te weten: het terrein tussen het AVIA tankstation en het Zuideinde, het parkeerterrein achter de begraafplaats aan de Dominee Nanne Zwiepsingel en het terrein tussen de sporthal en het gebouw van het recreatieschap ’t Twiske. Deze laatste locatie is als meest passend naar voren gekomen, vanwege onder andere de snelheid waarmee de woonunits geplaatst kunnen worden. Het terrein is ook na 10 jaar makkelijk terug te brengen in de oorspronkelijke staat en de investeringskosten in het bouw- en woonrijp maken relatief goedkoop zijn in relatie tot de ontmantelingskosten. Er wordt gezorgd voor een natuurlijke inpassing in de bestaande ruimte.

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek


Gemeente Oostzaan: 23-3-2023

Oplossing voor ruimtegebrek Noorderschool Oostzaan

 De gemeente en onderwijskoepel OPSPOOR zien in modulaire bouw een oplossing voor het ruimtegebrek van de Noorderschool. Hierdoor kunnen de school en de kinderopvang toch snel en op een verantwoorde manier blijvend uitbreiden. Voorbereidend werk start in de meivakantie van 2023. De definitieve uitbreiding is gepland in de zomervakantie van 2024. Totdat de bouw klaar is, komen er twee gestapelde noodlokalen in de plaats van het huidige noodlokaal.

Modulaire bouw

Bij modulaire bouw zet de aannemer kant en klare bouwelementen ter plaatse in elkaar. Met deze bouwvorm blijft er voldoende parkeerruimte en plek voor de noodlokalen over. Het bouwverkeer is minder zwaar en van kortere duur. Dit maakt deze oplossing verkeersveiliger en de omgeving heeft minder overlast.

Snel blijvende uitbreiding

De school, ouders en kinderen vinden het belangrijk zo kort mogelijk met noodlokalen te werken en zo snel mogelijk de blijvende uitbreiding te realiseren. De noodlokalen willen ze graag dicht bij de school. Om beide mogelijk te maken met de minste verkeersoverlast, is prefab bouwen de enige oplossing.


Streek: 23-3-2023

Voor kinderen uit Duitsland vakantie hulp gezocht.

Al ruim 60 jaar komen er iedere zomer kwetsbare kinderen uit Duitsland naar Nederland voor een vakantie bij een vakantiegezin. Stichting Europa Kinderhulp is daarom o.a. in de Zaanstreek Wormerland en Oostzaan op zoek naar gezinnen die deze zomer voor zo'n twee weken een Duits kind in hun gezin willen opnemen.

Honderden kinderen
De Duitse reizen behoren tot de oudste reizen die Europa Kinderhulp aanbiedt. Al sinds de jaren zestig verblijven in de zomervakantie honderden Duitse kinderen bij Nederlandse gezinnen. In Noord-Holland komen de kinderen uit Berlijn en Hannover. Het gaat daarbij om kinderen die in sociaal of financieel moeilijke omstandigheden opgroeien. Zij wonen vaak in grote flatwijken met weinig speelruimte en zijn veelal op zichzelf aangewezen. Een vakantie bij een Nederlands gezin is voor hen een moment om hun batterij weer op te laden en even gewoon kind te mogen zijn. Ook voor de vakantiegezinnen zelf is het een bijzondere ervaring. Door de jaren heen kunnen zij een hechte band met hun vakantiekind opbouwen en soms hebben zij zelfs nog steeds contact als hun vakantiekind volwassen is.

Sprechen Sie Deutsch?
Het is handig als je een beetje Duits spreekt, maar dat is geen vereiste. De ervaring leert dat je elkaar evengoed wel begrijpt en met een vertaalapp kom je ook een heel eind. Bovendien pikken de kinderen al gauw wat Nederlands op.

Voor komende zomer wordt dus ook in Noord-Holland naar gezinnen gezocht die hun huis en hart willen openstellen voor een van deze kinderen. De Duitse kinderen arriveren half juli voor een verblijf van zo'n twee weken. Ze zijn in de leeftijd van 5-12 jaar, als ze voor de eerste keer komen. Voor de exacte reisdata en aanmelden kijk op www.europakinderhulp.nl


Gemeenten Oostzaan:  22-3-2023

Wat blijft er over voor de jongeren in het dorp Oostzaan....

De groep vrijwilligers is op zoek naar nieuwe locatie omdat augustus het warme huis/weggeefwinkel Zuideinde 180 in Oostzaan gesloopt wordt.
Er was hun vanaf begin vermeld door de gemeente oostzaan dat deze locatie dan ook  tijdelijk beschikbaar door hun gesteld kon worden
Nu willen ze niet tot eind wachten de plekken in oostzaan zijn echt  schaars ook woning aanbod
Dus vragen ze iedereen nu al mee te kijken naar nieuwe locatie waar ze elkaar kunnen vinden en verbinden.

 

Oostzaners voor elkaar.


Het warme huis is een plek waar ze elkaar kunnen vinden en waar ze verbinden waar alles gebeurt
met een gesloten portemonnee
Onder genot van kopje koffie.

- Nederlandse taal les door Arlene op woensdag en donderdag ochtend
- Elke dag een maaltijd gekookt door onze vrijwilligers gesponsord door gemeente Oostzaan
- Een voedselwinkeltje waar je gratis de nodige producten kan krijgen voor ieder die het nodig heeft
- Energie advies van Pascal energiecoache en Dennis Vd HVO
- Een bemiddeling met de juiste hulp instanties korte lijnen met sociaal plein en SMD
- Een verjaardagsbox voor kinderen zodat ieder kind een feestje heeft
- Fiets bemiddeling met minima Zwaag
- menstruatie producten afgifte punt
-dieren voedselbank
- Witgoed en electra vraag en aanbod brengen we samen
- Een weggeefwinkel voor ieder die iets nodig heeft
- Een luisterend oor goed gesprek
- Samen breien aan warme dekens
-een samenwerking met tandartsenpraktijk Oostzaan
- Heeft u iets om uit te printen ook dan kunt u bij ons terecht
- Heeft u iets te bieden 0647371882
- Heeft u iets nodig kom langs in ons warme huis Zuideinde 180
- Oostzaners voor elkaar samen sterk
Een plek waar iedereen welkom is


Wormerveer: 21-3-2023

Kort: iedereen hoort erbij.

Stichting kinderkoningsdag Wormerveer bestaat vijf jaar.

Vele sponsors maken ook dit jaar weer mogelijk dat duizenden Zaanse kinderen weer lekker genieten op 27 april. ๐Ÿ‘

Maar zegt de stichting nog niet alles is rond.
Nodig is het volgende:๐Ÿ‘‡

Extra animatie voor de kinderen op de dag zelf;
sponsor(s) voor flesjes water
vrijwilligers voor op Koningsdag bij de spellen.

Heeft u interesse? Neem contact op met de stichting www.kinderkoningsdag.nl

 

๐Ÿ“ทStichting kinderkoningsdag


Regio 21-3-2023

Verslag:

Kalverpolder Stichting

 

21 Maart

De lente is begonnen en dat is ook in de natuur goed te zien. Afgelopen zondag kreeg ik van mijn buurman een aantal Grutto's, gefotografeerd op ons plasdras aan de Kalverringdijk, toegestuurd. De plaatjes spreken voor zich.

Vandaag de 1e dag broedseizoen dus niet het veld in. Dat betekent de komende drie maanden onderhoud aan alles.

Dus eerst, in de regen, het dak ontdoen van massa's natte bladeren, Marjolijn had de glazenkast onderhanden genomen, de buitenboordmotor naar binnen, een rondje langs het plasdras gelopen waar nog een aantal Grutto's aanwezig waren, de timmermannen waren bezig met de nieuwe hekken, de Veeboot uit het water, planken er uit om te worden gereinigd. Toen het droog was nog even op het dak gekeken . Zag er goed uit. Volgende week verder!!!

www.facebook.com/kalverpolder

๐Ÿ“ท Kalverpolder Stichting


Zaandijk: 21-3-2023

Aanmelden voor de Zaandijker ‘Kaike & Koiere’ Jaarmarkt 2023

Zaandijk Leeft! organiseert dit jaar op 26 augustus -van 10.00 tot 17.00 uur- weer de oergezellige Zaandijker ‘Kaike & Koiere’ Jaarmarkt op de Lagedijk in Zaandijk. Ze combineren dit jaar de markt op één dag voor bedrijven, verenigingen, stichtingen en particulieren. Ze rekenen daardoor dit jaar weer op een vólle Lagedijk, tussen de Guisweg en de Zaandijkersluis!

Van de Guisweg tot de Willem Dreeslaan kun je als zakelijke standhouder je producten verkopen. Ter hoogte van de Willem Dreeslaan is een ‘Foodplein’ en vanaf daar tot de Zaandijkersluis kun je als particulier dit jaar je spullen dus weer verkopen op de Lagedijk!

Ben jij die ondernemer met een uniek product, dienst of anderszins? Of wil je jouw vereniging of stichting promoten? Reserveer dan in onze WEBWINKEL een of meerdere standplaatsen op onze Jaarmarkt met of zonder marktkraam (4 mtr).

Ben je een particuliere verkoper en wil je graag op de Kaike & Koiere Markt staan? Reserveer dan in onze WEBWINKEL een plaats met of zonder marktkraam (4 mtr).

  • Inschrijven: vanaf heden tot en met 18 juni 2023 
  • De organisatie wijst de plekken toe en plaatst de marktkramen.
  • De organisatie behoudt zich het recht om deelnemers te selecteren indien meerdere deelnemers hebben ingeschreven met eenzelfde dienst en/of product. Dit om een gevarieerd aanbod op de markt te behouden.
  • Voor vragen en informatie: info@zaandijkermarkten.nl

 


Assendelft: 21-3-2023

Hoe begin je een bericht dat je liever niet wil schrijven. Hoe verwoord je wat je zeggen moet, terwijl je weet dat er geen zin bestaat dat in de buurt van je gevoel zal komen zegt Bakkerij Lex Brakenhoff.

De bakkerij, hun grote droom, hun grote trots, staat in de verkoop.

De Bakkerij vertelt.๐Ÿ‘‡

Inmiddels is het veertien jaar geleden dat mijn vader en ik besloten om zijn bakkerij gezamenlijk voort te zetten. Twaalf jaar geleden werd ik officieel mede-eigenaar, en in korte tijd groeiden we uit tot een drie sterren-bakkerij, het hoogst haalbare in onze sector. Ook ons team groeide, en wel van 14 naar 32 toppers. Stuk voor stuk mensen die we in ons hart gesloten hebben en waar we vele herinneringen mee gemaakt hebben.
Helaas gaat het leven niet alleen over rozen, en zo ook niet bij ons. Naast alle positiviteit kregen we ook te maken met tegenslagen. Aad, mijn vader, raakte kort na het ondertekenen van het VOF-contract arbeidsongeschikt, en net toen we hier een weg in vonden en voor het eerst weer een succesvol jaar draaiden kreeg mijn moeder een ernstig ongeluk met de koets, en moesten we opnieuw zien op te krabbelen. Mede dankzij ons fantastische team, én u, onze trouwe fans, is dat gelukt. Twee jaar geleden sloeg alleen opnieuw het noodlot toe; Ik werd gediagnosticeerd met een heftige bakkersallergie, waardoor ik zelf niet langer in de productie kon staan. Weg droom.

Ik hervond mezelf in Westzaan, waar ik mijn vervlogen droom nieuw leven in blaasde door me te richten op de glutenvrije en vegan kant van het bakkersvak, met grondstoffen waar ik niet allergisch voor ben. Tot eind vorig jaar bleek dat mijn longen zo beschadigd zijn dat ook deze stoffen voor klachten zorgen, en daarmee dus ook de droom in Westzaan nu moet worden losgelaten.
Inmiddels zit ik in een traject om als bakker volledig afgekeurd te worden. En aangezien ik niet langer kan doen wat ik het liefste doe, mijn vader wil gaan genieten van zijn welverdiende pensioen en het door alle bizarre prijsstijgingen en hoge personeelskosten voor ons niet langer haalbaar is om op een gezonde manier onze zaak te draaien, hebben mijn vader en ik besloten dat we op zoek gaan naar een nieuwe ondernemer die onze trots voort wil zetten.
Achter de schermen zijn we al een aantal weken bezig een vervanger te vinden, en door er vanaf vandaag openlijk over te kunnen praten verwachten/hopen we dat we snel een geschikte kandidaat zullen vinden die de bakkerij met veel liefde over zal nemen.

Tot het moment dat de bakkerij verkocht is blijven ze met al hun aandacht, liefde en energie voor u bakken. Gewoon zoals u van ze gewend bent. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทBakkerij Lex Brakenhoff


Gemeenten Oostzaan: 20-3-2023

Ook Oostzaan is weer een beetje schoner.๐Ÿ‘Œ

Afgelopen zaterdag, tijdens de Landelijke Opschoondag, is er hard gewerkt om zwerfafval te rapen. Om 10 uur was de aftrap bij buurthuis De Bres. Oostzaners van jong tot oud kwamen naar buurthuis De Bres, waar ze van Sonja een grijper, handschoenen en vuilniszak kregen. Om half 11 stond Bregje bij kruispunt Kolweg/Zuideinde om de materialen uit te delen.

De brandweer stelde twee boten beschikbaar. Afvalbootkapiteins Guus en Henjo namen een aantal kinderen en volwassenen mee om het afval uit het water te vissen. Het is schrikbarend hoeveel plastic er in de Oostzaanse sloten terecht komt.

Ook de oproep van Alex en Louie heeft gewerkt! Een grote groep kinderen heeft het terrein rondom basisschool De Rietkraag afvalvrij gemaakt. Wethouder Rosemarijn Dral kwam ook haar belofte na en raapte keihard mee.

Door het hele dorp is hard gewerkt om al het afval weer van de straat en uit het water en ui de bosjes te rapen. Alle kinderen hebben als dank voor hun inzet een heus diploma en een klein cadeautje gekregen.

Sonja en Bregje, en Guus en Henjo van brandweer Oostzaan van harte bedankt voor jullie inzet om deze dag mogelijk te maken! En natuurlijk bedanken we iedereen die zijn/haar steentje heeft bijgedragen. We hopen dat het afval vanaf nu niet meer op straat of in de natuur gegooid wordt, maar daar waar het hoort… in de afvalbak!

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 


Streek: 19-3-2023

Jongeren freerunnen in Zaandam.


Jongeren zoeken plekjes op door heel de stad waar zij gecontroleerd kunnen freerunnen.
Parcours heet het eigenlijk het op een vloeiende manier een route afleggen met sprongen en duikers maar vooral ook op een veilige manier. Elke sprong of beweging is voorbereid en getest voor de uiteindelijke actie.

Freerunning is een sport waarbij je je creativiteit kan gebruiken om je lichaam te bewegen over obstakels. Freerunning leent veel van andere sporten zoals: turnen, denk hierbij aan acrobatische bewegingen zoals salto'sz radslagen etc

Breakdance zoals coffeegrinders en flares

Boulderen met de verschillende klimtechniek etcetera

Sommige atleten van de sport zoeken de hoogte op. Dit lijkt op een impulsieve waaghals actie, maar echter is deze actie enorm doordacht. Vaak is er een lange tijd voorbereiding voor dat de atleet zo'n sprong gaat doen. Dit ligt vaak aan het niveau van de atleet. Kan van een paar dagen tot jaren voorbereiding zijn.
Echter trainen de meeste op de grond waarbij ze straatmeubulair gebruiken als obstakels

Meer op hun kanaal: www.youtube.com/@pkzaanstad

 

Freerun Zaandam 2023


Zaandijk: 19-3-2023

Het Honig Breethuis is een tijdje gesloten geweest voor verduurzaming maar ze zijn weer open.

In 2023 staat het Honig Breethuis in het teken van duurzaamheid: nieuwe led-verlichting, duurzaam archiveren en hergebruik. Om in een monument duurzaam verder te kunnen, moet je creatief zijn, want uitbreiden kan niet. 

Nieuwe presentaties

Ze hebben daarom opgeruimd en ruimtes anders ingezet. In de kelder hebben ze een presentatie van archeologische vondsten uit tuinen aan de Lagedijk gemaakt.

De voormalige bedstede in de tuinkamer is veranderd in een presentatie met schilderijen van Willem Uppink, de schilder van de wandschilderingen. Zo kunnen ze in de bestaande behuizing nieuwe verhalen blijven vertellen. En er komen nog nieuwe presentaties aan later dit jaar. 

Wees welkom!

Meer dan een maand was het Honig Breethuis gesloten voor het publiek en werd er met de vrijwilligers en externe partijen hard gewerkt. Vanaf dit weekend zijn ze elke vrijdag tot en met zondag geopend van 13uur tot 16 uur.

Voor meer info: www.honigbreethuis.nl 


Regio: 16-3-2023

Verslag:

Kalverpolder Stichting

14 Maart

De laatste dag voor het broedseizoen.

Na een stormachtige dag vandaag redelijk weer. Eerst wat regen daarna opklaringen en zonnige perioden.

De werkzaamheden:

De Happer overbrengen naar de dam tussen 3E en 12A ivm drukken van palen tbv een nieuw hek;

Verder maaien en ruimen op 10K. Maaisel hier afvoeren naar de kopse kanten en evt herstel drainage;

De gewijzigde route van het Schanszichtpad ( vermoedelijke opening na het broedseizoen) zal lopen over ons nieuw Natuurpark. Hier zijn inmiddels de nieuwe banken geplaatst.

Onze Timmermannen hebben weer prima werk afgeleverd hetgeen te zien is aan de nieuw te plaatsen hekken.

Ook het meeuwen eiland is weer in gereedheid gebracht.

Tijdens het werk was er een mooie vlucht Grutto's te zien die helaas wel erg hoog vlogen.

๐Ÿ“ทGemaakt door Marja!


Gemeente Oostzaan: 15-3-2023

Tijdens de verkiezingsdagen doet de burgemeester Marvin Polak

een ronde langs de stembureaus. Daarbij neemt hij gevulde koeken mee om de vrijwilligers te bedanken voor hun inzet op deze lange dag. Hij weet dat uit eigen ervaring, want hij is zelf ook 15 jaar voorzitter geweest op stembureaus.

In de KunstGreep stond vanmiddag een lange rij. Het was er zo druk dat er extra stemhokjes zijn geplaatst. Ook in de Noorderschool was de opkomst om 15:00 uur, voor een locatie in het buitengebied, met 300 stemgerechtigden behoorlijk hoog.

Bij de Korenaar hoef je niet te zoeken naar de ingang. Er hangen vier borden die allemaal de weg wijzen naar het stembureau.

๐Ÿ“ท Gemeente Oostzaan


Gemeente Oostzaan: 15-3-2023

Alex en Louie zetten zich in voor een schone omgevingWat doe je als burgemeester wanneer je een brief krijgt van een negen-jarige inwoner waarin hij je hulp vraagt? Dan nodig je die uit voor een gesprek op het gemeentehuis!

Gistermiddag kwamen Alex en Louie naar het gemeentehuis voor een gesprek met burgemeester Marvin Polak en wethouder Rosemarijn Dral. In hun brief vroegen zij de hulp van de burgemeester omdat er rondom hun school, de Rietkraag, zoveel afval lag. Alex en Louie ruimen die rommel tijdens schooltijd elke dag op, maar zij kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken.

WensenlijstjeDe heren hadden zich goed op het gesprek voorbereid en kwamen met een aantal voorstellen.Zij willen: reclame maken dat mensen hun afval niet op straat moeten gooien meer afvalbakken een grijper om het afval op te ruimen een speciale opruimdag organiseren en zij zoeken vrijwilligers om het zwerfafval op te ruimen

Zaterdag 18 maart om 10:30 wordt het schoolplein opgeruimdDie speciale opruimdag komt al snel! Aanstaande zaterdag doet gemeente Oostzaan mee aan de Landelijke Opschoondag en wethouder Rosemarijn Dral heeft zich al bij de jongens aangemeld om die dag te helpen het plein van de Rietkraag schoon te maken. Alex en Louie zullen op school hun best doen om klasgenootjes enthousiast te maken om mee te helpen. Ze gaan daar zaterdag om 10:30 uur aan de slag en de burgemeester heeft beloofd dat de jongens de grijper na afloop mee naar huis mogen nemen.

Gebruik de (nieuwe) afvalbakHet blijkt dat bij de school een extra afvalbak stond, maar die is opgeblazen. Deze afvalbak wordt vervangen. Namens Alex en Louie doen we hierbij een oproep aan iedereen om afval nooit meer op straat te gooien, maar in de afvalbak. Zie je geen afvalbak in de buurt? Neem je afval dan mee naar huis en gooi het daar weg!

Ben jij enthousiast geworden?Wil jij je, net als Alex en Louie inzetten voor een schone leefomgeving? Kom dan ook een grijper en afvalzak ophalen en loop zaterdag mee tijdens de Nationale Opschoondag. Om 10:00 uur starten we vanuit Buurthuis de Bres, Dr. Snijderstraat 2a Om 10:30 uur starten we vanaf kruispunt Zuideinde/KolkwegOp beide locaties kun je handschoenen, grijpers en zakken ophalen, je eigen buurtje opschonen en na afloop op dezelfde punten het afval en de materialen weer inleveren.

๐Ÿ“ทGemeente Oostzaan


Regio: 15-3-2023

Toppers van Het watermerk Odion smeren broodjes voor Scholen.

 

Toppers van Het watermerk Odion smeren smeren ongeveer 500 broodjes, dit is voor alle leerlingen van basisschool De Pionier in Wormerveer.

Het watermerk is benaderd door het Sociaal Wijkteam Wormerveer, dit omdat zij zien dat leerlingen ongezonde lunch(zoals een koekje) of geen lunch mee hebben. Ze zien ook dat, door de stijgende kosten(bijv energie rekening), de ouders hun kinderen geen gezonde lunch mee kunnen geven.

En Omdat het  juist wel erg belangrijk is dat de kinderen kunnen leren en kunnen concentreren is er vanuit de gemeente Zaanstad een budget vrij gekomen.
Ze doen 2x per week de inkopen(brood, jam, kaas en worst) en zorgen dus op maandag en donderdag voor de lunch. Ze starten hiermee om 9:15 uur, alle cliënten van het Watermerk mogen hierbij aan deelnemen. Hun motto is hoe meer zielen hoe meer vreugd en saamhorigheid!
Als alles gesmeerd en belegd is, brengen ze het persoonlijk naar basisschool De Pionier.
Afgelopen maandag zijn wij voor het eerst gestart zegt het watermerk. De bedoeling is dat dit in ieder geval tot de zomervakantie voortgaat.

๐Ÿ“ทHet watermerk


Gemeente Zaanstad Krommenie: 13-3-2023

Kort: 

Hoe jong en oud betrokken is geweest bij de renovatie van een speeltuin.

Aanstaande vrijdag is om 15:00 de feestelijke opening door wethouder Wessel Breunesse. Iedereen is welkom!


Gemeente Oostzaan:13-3-2023

NLdoet ook in Oostzaan! Afgelopen vrijdag was er in de Grote Kerk een high tea voor inwoners die wel een ontspannen en gezellige middag konden gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger of vrijwilliger zijn.WelzijnWonenPlus, Stichting Vrienden Grote Kerk Oostzaan, het Oranje fonds en vele vrijwilligers hadden de handen ineen geslagen om deze high tea te organiseren.Nancy Sijmonsbergen van

WelzijnWonenPlus zegt: “Wij kennen veel mensen en weten precies voor wie dit een leuk uitstapje is. Daarom hebben we hiervoor ook zelf veel mensen uitgenodigd. Anders zijn het toch vaak dezelfde mensen die dit soort activiteiten weten te vinden en bezoeken. Terwijl anderen soms gewoon net even een duwtje in de rug nodig hebben.’’ Maar liefst 55 mensen maakten gebruik van de uitnodiging.

Onder de vrijwilligers die hielpen, waren ook 2 studenten van een MBO college uit Amersfoort, burgemeester Polak met zijn vrouw en wethouder Taams. Dikke sneeuwvlokken dwarrelden afgelopen vrijdag naar beneden en het was best koud, daarom had Polak nog snel even warme soep gemaakt.

Er werd genoten van al het lekkers, maar vooral ook van het bij elkaar zijn. Het was een zeer geslaagde middag!

๐Ÿ“ทWim Kluft


Westzaan: 12-3-2023

Komende vrijdag 17 maart is het dan eindelijk zo ver
de Zaanse Top 500.

De techniek groep van de Zaanse Top-500 was afgelopen zaterdag al hard aan de slag met de voorbereidingen voor volgende week.

Kabels, lampen, stekkers, palen, kisten, je kan het zo gek niet bedenken of het is nodig om de Zaanse Top-500 echt goed te laten verlopen.

Zaankanter Wolter Kroes zal de Zaanse Top 500 de avond openen
en iedereen is uitgenodigd om deze mooie avond nog mooier te maken in Dorpshuis De Kwaker Westzaan.

Meer informatie vind je op www.zaansetop500.nl

๐Ÿ“ทZaanse Top 500

ZAANSE TOP 500 NU 2023

Margriet Eshuijs - Promo Zaanse Top500

Wolter Kroes - Stem Op Zaanse Top500

Terugblik met RTV Zaanstreek en de Zaanse Top 500

Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 is de Zaanse Top 500 in het Wapen van Wormer. Zaanradio-DJ’s Eric Weer, Pascha van Hattem, Jamie Bank en Jerry Jahn zullen samen met Paul van den Bergh de lijst vanuit Wormer presenteren. Burgemeester Peter Tange gaf het startsein van de lijst.


Terugblik In 't Wapen Van Wormer is er drie dagen lang goede muziek te horen, van vrijdag 13 tot en met zondag 15 december wordt namelijk daarvandaan de Zaanse Top-500 uitgezonden door Zaanradio. Het is nu al tijd voor een generale repetitie.


Westzaan: 12-3-2023

Kort:๐Ÿ‘‡

Feest bij Voetbal Westzaan.


Gisteravond werd alweer voor de 3e keer een pubquiz bij vvv Westzaan in de kantine georganiseerd zegt Voetbal Westzaan.
12 teams streden om de winst.
Na 9 rondes was team "Hallo met Frank" de verdiende winnaar.
Zaterdag 1 april Om 19:00 uur trapt Zondag 1 af tegen Zaandijk.
Kom dan na het aanmoedigen van het 1e naar de kantine voor een gezellige Hollandse avond met Nederlandse Muziek.

Meer info: ๐Ÿ‘‰www.vvvwestzaan.nl

๐Ÿ“ทVoetbal Westzaan


Zaanstad: 12-3-2023

Kort: De vereniging Historisch Zaandam is elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in De Bovenkruier.
Elke laatste maandag van de maand organiseren ze een ‘Historisch Café’. Ze hebben een uitgebreide bibliotheek over Zaandam in De Bovenkruier. Er is een boekentafel waar u voordelig dubbele boeken uit onze bibliotheek kunt kopen. Wie foto’s aan de vereniging ter beschikking wil stellen of deze (ter plaatse of later) wil laten scannen, kan ook terecht. Maar ook voor alleen maar een (Zaans) praatje bent u van harte welkom.
Buurtcentrum de Bovenkruier Drielse wetering 49 1509 KP Zaandam ( bij het  't Kalf )

๐Ÿ“ทHistorisch Zaandam


Regio: 11-3-2023

Ook een held van de Brandweer zijn?

Kort: Volgende week zaterdag, 18 maart, is het de Landelijke Opschoon dag en ook Brandweer Oostzaan doet mee.
Ze doen mee met hun boot om het Oostzanerveld een stukje schoner te maken.

Help jij ook mee?!
p.s. ze hebben beperkte ruimte bij hun aan boord. Heb je een eigen boot neem die dan mee, samen voor schoon!

Ook een schoonmaak actie?

Laat het ons weten: info@rtvzaanstreek.nl

๐Ÿ“ทBrandweer Oostzaan


Regio: 10-3-2023

Ook mooie sneeuw plaatjes gespot in Zaanstad Wormerland of Oostzaan ?

Deel ze met ons in de reacties op onze Facebook pagina

Of mail ze ook naar info@rtvzaanstreek.nl


Poelenburcht 10-3-2023

Kort:

Informatiebijeenkomst autobranden en woninginbraak Hoe verklein je de kans op autobranden en woninginbraken?
Kom op 20 maart 2023 naar de bijeenkomst in De Poelenburcht.

In Poelenburg en Peldersveld zijn er steeds meer autobranden en woninginbraken. De afgelopen maanden waren er in Poelenburg en Peldersveld meer autobranden en woninginbraken dan in veel andere wijken. We willen natuurlijk allemaal graag in een veilige wijk wonen. Bewoners kunnen zelf ook helpen. Hoe? Dat vertellen we u graag op maandag 20 maart.

  • Wanneer: Maandag 20 maart 2023.
  • Tijdstip: 20:00 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur met koffie/thee en koek).
  • Waar: Buurtcentrum De Poelenburcht – Weerpad 1A, 1504 NX, Zaandam.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Assendelft: 10-3-2023

Noord-Hollandse stembureaus krijgen bezoek van commissaris van de Koning

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, bezoekt op 15 maart 6 stembureaus in Noord-Holland. Van Dijk wil op de verkiezingsdag aandacht vestigen op de Provinciale Statenverkiezingen en de stembureauleden bedanken voor hun inzet.

 

"Deze verkiezingen zijn misschien wel belangrijker dan ooit" vertelt de commissaris. "De media staan vol met actuele vraagstukken waar de provincie bij betrokken is. Ook de gesprekken thuis aan de keukentafel gaan er vaak over. Kortom, er valt iets te kiezen!"

 

Om ervoor te zorgen dat iedereen die wil stemmen, ook kan stemmen, vestigt Van Dijk bijzonder de aandacht op onder andere prokkelduo's. Dit zijn mensen met een licht verstandelijke beperking die onder begeleiding helpen op een stembureau. Ook bezoekt de commissaris in Alkmaar een stembureau dat is ingericht voor kiezers met een visuele handicap.

Ze komen in diverse Gemeente ook in Zaanstad in  Assendelft

waar ze aanwezig zullen zijn van 12.00 tot 12.45 uur in  't Sociale Winkeltje, Kaaikhof 7 in Assendelft.

In aanwezigheid van loco-burgemeester Harrie van der Laan die ze zal ontvangen in onze Gemeente.

 


Regio: 10-3-2023

Beheerplannen voor 4 Natura 2000-natuurgebieden aangepast en ter inzage

Voor natuurgebieden Eilandspolder, Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Polder Westzaan en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder zijn de beheerplannen om natuurgebieden te beschermen aangepast. Belanghebbenden en geïnteresseerden kunnen reageren op de ontwerp-beheerplannen tot 27 april 2023.

 

In de plannen staat wat er moet gebeuren om dieren, planten en hun leefgebieden te beschermen en wie dat doet. Het maakt daarnaast duidelijk welke activiteiten onder welke voorwaarden mogen plaatsvinden. De provincie heeft hiervoor de bestaande plannen met collectieven van (agrarische) ondernemers, gemeenten en natuur- en waterbeheerders herschreven.

 

Nieuwe en bestaande maatregelen

Er is in de beheerplannen meer aandacht voor natuurbeheer, het verbeteren van de waterkwaliteit en het afschermen van kwetsbare leefgebieden voor vee door rasters of sloten. Daarnaast heeft het Rijk bepaald dat sommige doelen uitgebreid of in kwaliteit verbeterd

moeten worden, zoals de uitbreiding van vochtige heiden in Polder Westzaan.

 

Voor de gebieden Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Eilandspolder en Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder is in het beheerplan ook gecoördineerd ganzenbeheer opgenomen. Dat houdt in dat regionale beheerteams, onder leiding van de Faunabeheereenheid Noord-Holland, het aantal ganzen dat het hele jaar in dit gebied verblijft kleiner maken. Dit moet de door ganzen veroorzaakte overlast en schade aan natuur en landbouw verkleinen.

 

Voor alle 4 de Natura 2000-gebieden geldt dat veel van de bestaande maatregelen om de natuur te versterken gelijk blijven. Denk aan maaien en plaggen. Plaggen is het verwijderen van de stikstofrijke bovenlaag van de grond. Hierdoor wordt de grond armer aan voedingsstoffen waardoor planten die hier bij gebaat zijn opnieuw kans krijgen om te groeien.

 

Reageren op de Natura 2000-beheerplannen

Alle 4 de ontwerp-Natura 2000-beheerplannen liggen van 17 maart tot en met 27 april 2023 ter inzage. Iedereen die dat wil kan in deze periode op het ontwerp reageren. Op ๐Ÿ‘‰ noordholland.

๐Ÿ‘‰nl/terinzageleggingen zijn per gebied de stukken in te zien. De ontvangen zienswijzen worden beoordeeld, voorzien van een reactie en opgenomen in een zogenaamde Nota van Beantwoording. Daarna nemen Gedeputeerde Staten een definitief besluit over de beheerplannen.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Regio: 10-3-2023

Staking streekvervoer.

Vandaag zijn er dan ook stakingen in het streekvervoer aangekondigd maar we zetten nog even de rest van de datums hier neer.

Stakingen in het streekvervoer: vandaag ๐Ÿ‘‰10, maart.

Andere dagen landelijke staking streekvervoer:

Dinsdag 14 maart 2023
Op woensdag 15 maart 2023 geen staking: Vakbonden CNV & FNV blazen de geplande staking in het streekvervoer op de verkiezingsdag af vanwege kritiek en protesten.๐Ÿ‘‡

Maandag 20 maart 2023
Woensdag 22 maart 2023
Vrijdag 24 maart 2023
Woensdag 29 maart 2023
Donderdag 30 maart 2023
Maandag 3 april 2023
Woensdag 5 april 2023
Vrijdag 7 april 2023

Meer ๐Ÿ‘‰ info www.9292.nl

 


Gemeenten Oostzaan 10-3-2023

Moet je naar Oostzaan of terug let op!

WEGAFSLUITING DE HAAL 13 t/m 28 MAART.

Aannemer KWS legt graskeien in de berm aan De Haal t.h.v. nummer 98a.
Van 13 t/m 28 maart van 9:00 - 16:00 uur is De Haal afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Fietsers en voetgangers kunnen er wel langs zegt de Gemeente Oostzaan.

Klik hier voor meer informatie 

Klik hier

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Regio: 9-3-2023

Vandaag brachten wethouders Rick Ossendorp, Eelco Taams (Oostzaan) en Natasja Groothuismink (Zaanstad) een bezoek aan Zorgboerderij Landgoed Spijkerboor.

Hier wordt sinds vorig jaar september het onderwijsarrangement Buiten Gewoon Leren aangeboden. Dit is bestemd voor kinderen in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar, die het op school moeilijk hebben en daardoor dreigen thuis te komen zitten. De binding met de eigen school blijft want het is de bedoeling dat de kinderen na maximaal een jaar terugkeren naar het regulier onderwijs.

Naast het volgen van onderwijs in een kleinschalige en veilige setting en het bieden van positieve persoonlijke aandacht, is er voor de kinderen op de boerderij genoeg te doen! Denk aan het meehelpen bij klusjes of het verzorgen van dieren.

Dit initiatief is tot stand gekomen met behulp van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs, Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Zaanstreek, stichting Agora Zaanstad en scholengroep Zaan primair, OPSPOOR, het bestuur van het primair onderwijs in regio Waterland en Oostzaan, gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan en gemeente Wormerland. Het onderwijsarrangement Buiten Gewoon Leren is onderdeel van Stichting Landzijde.

Foto: Gemeente


Oostzaan: 9-3-2023

Kort: 

Brandweer Oostzaan is echt super trots!Ook hun nieuwe Tankautospuit is binnen gekomen.

Daar is die dan!

De nieuwe Tankautospuit van Brandweerpost Oostzaan aangekomen in de regio. De laatste puntjes worden nog op de i gezet voordat het inwerktraject van start kan gaan zegt Brandweer Oostzaan.

 

Foto: Brandweer Oostzaan

Regio: 8-3-2023

Wethouder Schoorl opent hub websuper Picnic nu ook in Assendelft, Krommenie, Wormer, Wormerveer de boodschappen binnenkort ook gratis bezorgd.

In totaal worden met de nieuwe hub 87.000 huishoudens bereikt. Naast Heemskerk worden de boodschappen binnenkort ook gratis bezorgd in ook Assendelft, Krommenie, Wormer, Wormerveer. Nu de nieuwe hub is geopend kunnen meteen al duizenden klanten hun boodschappen bij Picnic bestellen. De online supermarkt gaat aanvankelijk de weg op met negen wagentjes en twintig runners (bezorgers). Om de capaciteit snel te kunnen opvoeren is de websuper op zoek naar meer runners, zodat steeds meer mensen gebruik kunnen maken van gratis thuisbezorging. 

Mooie toekomst
"Het grote aantal aanmeldingen in deze regio spreekt boekdelen", zegt Michiel Muller, medeoprichter van Picnic. "De mensen in  omstreken zien ook de voordelen van het gratis thuisbezorgd krijgen van de boodschappen, waardoor zij tijd overhouden die ze aan andere dingen kunnen besteden. We gaan de komende tijd ons uiterste best doen om iedereen zo snel mogelijk te kunnen laten profiteren van onze service."

 


Gemeente Zaanstad: 7-3-2023

7 Maart verslag: Kalverpolder Stichting

Een koude grijze en natte dag. Zelfs de sneeuw ontbrak niet.

Het was weer de 1ste van de maand hetgeen betekent dat iedereen, voor zover mogelijk, aanwezig is. De voorzitter bespreekt dan het wel en wee binnen de vrijwilligersgroep. Tevens wordt gemeld hoe de situatie met de zieken is gesteld. Mooie gelegenheid om iedereen weer eens te spreken.

Vandaag gewerkt op 2A , 10K en het meeuweneilandje op 8F.

2A is nu klaar. Ondanks alle kuilen, pollen en nattigheid verliep eea vlot. Het maaisel is afgevoerd en de overgebleven rijplaten , buizen etc. ook.

Ook was er een ploeg werkzaam op 10K een enorm groot landje. Hierop zijn de voor bereidende werkzaamheden verricht om a.s. vrijdag aan de slag te gaan i.v.m. de NL DOET actie.

De boom/braamploeg was bezig om het meeuweneilandje in gereedheid te brengen t.b.v. het broedseizoen.

Een loonwerkbedrijf heeft de afgelopen tijd een aantal eilandjes ontdaan van enorme braamgroei. ( zie foto met de zwarte grond).

In de bunker wordt hard gewerkt aan de nieuw te plaatsen hekken zegt de

Kalverpolder Stichting.


Gemeente Oostzaan: 7-3-2023

Nieuw Talent Orkest Oostzaan

Echt iets voor jou!

Wil jij een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen en samen muziek maken?

Dat kan bij Nieuw Talent Orkest Oostzaan!

 

Nieuw Talent Orkest is een muziekproject voor volwassenen.

Muzikale ervaring is niet nodig. Ervaren leden van de vereniging staat klaar om je te helpen.

Je maakt tien weken lang kennis met een geweldige nieuwe hobby.

In een ontspannen, sociale sfeer. Het plezier staat voorop.

Ze beginnen op vrijdag 31 maart 2023, 19.30 uur in ons eigen clubgebouw aan de Twiskeweg 103 in Oostzaan.

Daarna wordt er wekelijks gerepeteerd op zaterdagochtend van 9 - 11 uur, incl. pauze.

De kosten bedragen € 100,- voor het hele project.

Wij zorgen voor een instrument, lessenaar en orkestmap.

Woon je in of nabij Oostzaan en is dit echt iets voor jou?

Neem contact met ons op via Hedwig van der Jagt, telefoon 06 49660335 of nieuwtalent@excelsior-oostzaan.nl

Meer info op hun website: klik hier 

Foto: Excelsior Oostzaan


Oostzaan: 6-3-2023

Skoon skip Oostzaan

Op zaterdag 11 maart van 09:00 tot uiterlijk 15:00 uur organiseren de boswachters van Staatsbosbeheer de schoonmaakactie ‘Skoon skip Oostzaan’ in samenwerking met lokale partijen in het Oostzanerveld. Iedereen mag meedoen en aanhaken aan dit evenement tijdens NL DOET.

 

Vlak voor het broedseizoen

We gaan dit gebied aanpakken, zodat vlak voor het broedseizoen het veld weer een beetje schoner is. Tussendoor gaan we natuurlijk ook genieten van de prachtige natuur en terugkomende (weide)vogels. Vanuit verschillende bootjes en kano’s kunnen we vanaf het water het zwerfvuil in het gebied opruimen. Samen met vrijwilligers van de werkgroep Oostzanerveld van de Vogelbeschermingswacht “Zaanstreek” en de familie Koeman van de Koeman Express en theetuin De Vaarboerderij hebben we al aardig wat boten en mensen verzameld om aan de slag te gaan. Maar we hopen op meer hulp! Bij onze buren in recreatiegebied het Twiske hebben we bij de Twiskehaven een aantal kano’s gereserveerd en ook op onze bootjes kunnen we nog mensen kwijt.

 

Doe mee!

Wil jij op deze manier kennismaken met onze mooie natuur dichtbij huis? Meld je dan aan. Wanneer je je opgeeft voor deze mooie actie kunnen we rekening houden met wat lekkers te eten en te drinken. Je kunt je aanmelden via het formulier, die ook op onze Facebook of Instagram is terug te vinden. Tijdens deze dag vertellen boswachters op verschillende plekken meer over hun werk. En misschien wil je uiteindelijk wel vaker vrijwilligerswerk bij ons komen doen of zien we je binnenkort op één van onze boeiende excursies.

 

Lukt het nou niet om aan deze schoonmaakactie mee te doen? Wees niet getreurd! Op 1 april (geen grap) gaan we schoonmaken in Waterland en op 15 april in Westzaan. Volg onze kanalen voor meer informatie hierover.


Koog aan de zaan: 6-3-2023

Hoe waardeert u Oud Koog?

Nog tot 20 maart kunt u meedoen aan een enquete waarin u kunt aangeven hoe u uw woonomgeving waardeert. Team Erfgoed van de gemeente Zaanstad gebruikt de uitkomst bij haar advisering naar de ontwikkelaars als Parteon en collega's van de gemeente. Half 2023 publiceren ze de uitkomsten op de website van erfgoed.zaanstad. nl en www.oudkoog.nl U vindt de enquête hier:
๐Ÿ‘‡

Klik hier

Voor informatie: j.werf@zaanstad.nl

 


Regio: 6-3-2023

Ook vandaag staakt het streekvervoer.

Tot en met 7 april zijn stakingen aangekondigd in het regionaal vervoer. Dit kan gevolgen hebben voor je reis. We raden je aan om de website van de vervoerder in de gaten te houden. De stakingen zijn op woensdag 8 maart Vrijdag 10 maart Dinsdag 14 maart Woensdag 15 maart Maandag 20 maart Woensdag 22 maart Vrijdag 24 maart Woensdag 29 maart
Donderdag 30 maart Maandag 3 april Woensdag 5 april Vrijdag 7 april.

Streekvervoer staakt voor een betere cao. Hiertoe hebben de vakbonden FNV en CNV opgeroepen.


Regio: 5-3-2023

Kort: 

Brandweer Wormerveer heeft nieuwe tankautospuit.

De Brandweer Wormerveer heeft zins vrijdagmiddag een nieuwe tankautospuit er bij.
Deze zal binnenkort operationeel in dienst gaan. Na de volledige inwerking en opleidingen zegt Brandweer Wormerveer.
Een van de 5 nieuwe tankautospuiten. Posten Brandweer Oostzaan Brandweer Wormerveer prins Bernhardplein en Purmerend krijgen deze voertuigen.

 


Oostzaan: 5-3-2023

Je komt ze overal tegen: in het theater, om de hoek in het café, thuis op de buis of zomaar in het wild op een weiland. Een voorstelling van Club Classique zit vol spannende combinaties, onverwachte twists en ontroerende verhalen. Wegdromen bij Ravel, swingen op Gershwin en zwijmelen met Chopin. Geniet van herkenbare melodieën en laat je verrassen door onbekende pareltjes. Club Classique kan elke vorm aannemen en zelfs symfonische muziek wordt teruggebracht tot kamermuziekformaat. De musici spelen geen avondvullende werken maar hapklare delen uit de mooiste stukken. Persoonlijke verhalen, gedichten, andere kunstvormen, sprookjes en filmfragmenten maken elke voorstelling tot een unieke ervaring en een feest voor de zintuigen. Klassieke muziek is nog nooit zo divers geweest.


Violiste Myrthe Helder en cellist Leonard Besseling zijn de twee hersenhelften die het brein vormen van Club Classique. Voor elk project zoeken ze naar nieuwe samenwerkingen en thema’s en vinden daar de juiste musici bij. Naast een aantal vaste series toeren ze regelmatig met de meest uiteenlopende voorstellingen door het land. Daarnaast zijn ze een graag geziene gast op radio en TV, zoals in het programma Podium Witteman.

Tijdens dit concert speelt Club Classique als pianotrio een zeer afwisselend programma met persoonlijke verhalen en anekdotes.

Classical Soundtracks

Elke goede film heeft een goede Soundtrack. Spanning, liefde, verdriet, alle emoties in de film komen pas echt tot leven als de muziek begint te klinken. In Classical Soundtracks combineert Club Classique persoonlijk verhalen en anekdotes met pareltjes uit het pianotriorepertoire. Het verhaal wordt uitgedrukt in de muziek en de muziek krijgt een extra lading door het verhaal. Delen uit de grote werken komen voorbij, zoals het eerste pianotrio van Mendelssohn en het Dumky van Dvorak. Er zijn uitstapjes naar de volksmuziek met een traditionele Noorse dans van Grieg, Roemeense dansen van Bartok en we reizen naar Argentinië voor een Tango van Piazzolla. Met de Aladdin Suite van Nielsen komen we zelfs in een sprookjeswereld terecht.

Laat je meevoeren langs al deze landen, emoties en meesterwerken. Verhalend verbinden we de muziek met elkaar.

Myrthe Helder – viool

Leonard Besseling – cello

Caspar Vos – piano

Meer: www.theateroostzaan.nl

Foto: Club Classique


Regio: 4-3-2023

De FNV roept de Tweede Kamer, de staatssecretaris en de provincies op om zich actief te gaan bemoeien met het cao-conflict in het streekvervoer. Dat doet ze naar aanleiding van de zorgen van mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om te gaan stemmen voor de provinciale staten op woensdag 15 maart. Op die dag staat ook een stakingsdag gepland.

‘Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken.’

In het openbaar vervoer wordt al sinds vorig jaar actie gevoerd voor een betere cao. ‘Medewerkers en vakbonden vinden het altijd heel vervelend als er bij stakingen overlast is voor het publiek. Ook de buschauffeurs gaan liever vandaag dan morgen weer aan het werk. En zeker in dit geval bij verkiezingen is het extra vervelend. Daarom bespreken wij met andere bonden en onze achterban hoe we om zullen gaan met staken op 15 maart’, aldus Van der Gaag.

Geen hoge verwachtingen

Van der Gaag: ‘Nu zijn alle ogen gericht op de medewerkers en de vakbonden om de overlast op te lossen, maar het probleem ligt ergens anders. De oplossing van dit cao-conflict en daarmee van de overlast voor reizigers ligt in eerste instantie bij de werkgevers. Nu die niet thuis geven, is het de beurt aan de overheden.’

Foto: FNV


Zaandijk: 2-3-2023

Kort:

Het honigbreethuis museum in Zaandijk is wegens een interne verbouwing nog steeds gesloten  t/m 17 maart 2023.

De zolder van het #honigbreethuis is ook flink aangepakt. Wat daar allemaal niet te voorschijn kwam!

Op de foto bestuurslid Pier van Leeuwen die een negentiende-eeuws matras aan het inpakken is om het te beschermen tegen motten. Want die willen ze natuurlijk niet hebben ze hebben zoveel textiel in huis.๐Ÿ™‚

Op vrijdag 17 maart a.s. zijn de mensen weer van harte welkom om zelfs de verbouwing te zien.

Meer informatie: klik hier
๐Ÿ“ทhonigbreethuis


Gemeente Oostzaan: 1-3-2023

Dierenasiel Oostzaan is opzoek naar pleeggezinnen.
Voor veel oudere katten is een pleeggezin van onschatbare waarde zegt het dierenasiel.
De meeste hebben weinig extra zorg nodig maar zijn gewoonweg niet in staat om goed om te gaan met de asielsituatie. Hierdoor komen ze op de achtergrond te staan en blijven ze steeds langer zitten.
Om deze reden is het erg belangrijk dat deze lieve oudjes zoveel mogelijk in normale thuissituaties ondergebracht kunnen worden. Hier kunnen ze helemaal zichzelf zijn en op deze manier sneller een nieuw forever home vinden. Ze hebben al een heel leven achter de rug en willen vaak alleen maar rust en zoveel mogelijk aandacht op hun oude dag. Begrijpelijk toch, om zo je oude dagen door te willen brengen, dit houdt ze jong van geest!
Hierover gesproken, niet alleen oude katten zijn opzoek naar pleeggezinnen. Ook de allerjongste kittens, soms zonder en soms met mama hebben behoefte aan thuissituaties waar ze kunnen opgroeien. Hoe minder katten in het asiel, hoe beter. Soms zijn dit ook hele angstige katten, die in het asiel geen vooruitgang boeken. Een rustig huis met iemand die met de socialisatie aan de gang wilt gaan is dan van groot belang. Toch is het moeilijk om aan deze pleeggezinnen te komen. Het is namelijk niet alleen het geweldige gezelschap van een viervoeter in huis.
Er zitten wel een paar voorwaarden verbonden aan het worden van een pleeggezin;
- Je bent een echte kattenliefhebber/kenner en gemotiveerd.
- Je woont niet verder dan ongeveer 20 minuten van het asiel vandaan.
- Je hebt beschikking over eigen vervoer om met de katten naar onze dierenarts te gaan of benodigdheden op te halen in het asiel.
- Je hebt voldoende tijd.
- Naast het verzorgen en socialiseren is het belangrijk dat je kunt inschatten hoe het gaat met de katten, dit is een proces waar wij je graag in begeleiden!
Heb je eigen huisdieren, dan is het belangrijk dat:
- Je eigen huisdieren volledig gezond zijn (geënt, ontwormd, ontvlooid)
- Je eigen katten zijn gesteriliseerd/gecastreerd.
- Je gedurende de volledige opvangperiode een aparte, inpandige ruimte hebt (dus geen schuurtje)
- Er is begrip voor de situatie dat er minder pleegmogelijkheden zijn.

Veel katten zijn niet gewend aan, of kunnen niet goed meer wennen aan andere dieren. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de katten en iets waar we graag in overleg over gaan.
Vanuit pleeggezinnen:
‘Het zorgt voor enorme gezelligheid in huis. Een geweldige kant van pleeggezin zijn is dat je ze op kunt zien bloeien van bange naar sociale kittens. Omdat je zelf de adoptie afspraak doet heb je gelijk een goed gevoel dat ze bij een goed huisje terecht komen. Het zijn tenslotte toch een beetje je kindjes. Ik heb vooral kittens in de pleeg zitten en het kan een drukke boel worden met veel knuffels en spelende kleintjes! Toch is het niet alleen maar gezelligheid en knuffelen. Emotioneel kan het soms moeilijk zijn als een kat ziek wordt en het gaat niet goed. Maar inmiddels ben ik meer dan tien jaar verslaafd aan deze hobby en kan ik mij een leven zonder opvangkittens niet meer voorstellen. Het is wel belangrijk om je eigen huisdieren in de gaten te houden, dit gaat niet altijd goed samen. Maar vaak ook wel, en dat is prachtig om te zien.’
Denk jij dat je alles ‘in huis hebt’ om pleeggezin te worden en zou je graag kat(ten) een liefdevolle tijdelijke verzorging geven? Dan kun je via de website www.dierenasieloostzaan.nl het pleeggezinformulier invullen kan ook  Klik hier

Dierenasiel Oostzaan


Regio: 1-3-2023

1 Maart nationale complimenten dag 2023.

Heb jij vandaag iemand al een compliment geven?

Een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk nog steeds maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten (nog steeds) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We kijken, zeker de laatste tijd, veel meer naar wat er fout gaat dan naar wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze - voor iedereen! - uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken. De wereld wordt niet sacherijniger van teveel, maar van te weinig complimenten!


Gemeenten Oostzaan: 1-3-2023

Deze week verstuurt de gemeente de stempassen voor de verkiezingen voor de provincie en het waterschap. Heb jij aan het einde van de week jouw stempas nog niet ontvangen? Neem contact met ons op via burgerzaken@oostzaan.nl of bel 075 651 2100.

Op 15 maart kun je stemmen voor Provinciale Staten van Noord-Holland en het Hoogheemraadschap van Hollands Noorderkwartier. Wil je meer weten wat de provincie en het waterschap doen, kijk dan voor meer informatie op deze websites:

Website

Website

Een overzicht van de locaties van de stembureaus in Oostzaan vind je hier ๐Ÿ‘‰  website
Vergeet je bij het stemmen niet uw stempas en een ID bewijs mee te nemen? Je ontvangt in de week van 1 maart jouw stempas. De kandidatenlijst wordt uiterlijk 11 maart bij je thuisbezorgd.

๐Ÿ“ทGemeenten Oostzaan 


Gemeente Zaanstad / Gemeente Wormerland 27-2-2023

RTV Zaanstreek vestigt hoop op rechter voor terugkrijgen zendmachtiging: ’Keuze voor De Orkaan in strijd met de wet’

Bron: NHD


Westzaan: 27-2-2023

D66 Zaanstreek organiseert een avond over duurzaam voedsel.

D66 Zaanstreek organiseert op vrijdagavond 10 maart een avond over duurzaam voedsel. Drie sprekers zullen het publiek inspireren en er is gelegenheid voor discussie en debat. De avond vindt plaats in West-Zaan, bij de De Saense Bouwplaats.

Ze willen voldoende en veilig voedsel, voor een betaalbare prijs én dat de producent ervan ook nog wat verdient. Bovendien moet onze landbouw ook klimaatvriendelijker, circulair (dus regionaler), ecologischer, transparanter, lokaler en gestoeld op menselijke relaties, de verbinding tussen stad en platteland. Wat kan jij doen?

Er zijn deze avond drie sprekers:

D66-Gedeputeerde Ilse Zaal over de provinciale Voedselvisie en de ambities van D66 Noord-Holland voor de komende periode;
Erica Doop van 'Boeren en Buren' vertelt over wat we zélf kunnen doen;

Ad van Vugt van de Vereniging Zaanstad Maakstad (Zaanse procesindustrie) vertelt over hoe de voedselverwerkende industrie in de Zaanstreek verduurzaamt

Daarna is er volop ruimte voor discussie en vragen.
De avond is voor iedereen die interesse heeft in de verduurzaming van onze voedselketen en die lokaal voedsel een warm hart toe draagt.

De toegang is vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via de site van D66 Zaanstreek en via deze link: de website

Inloop vanaf 19.30 uur, de avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur.
Locatie: De Saense Bouwplaat, Zuideinde 50 in Westzaan.


Landschap Noord-Holland: 27-2-2023

Vaar mee door de Eilandspolder: de weidevogels zijn binnen.๐Ÿ‘‡

Vaar zondag 12 maart mee met schipper en gids van Landschap Noord-Holland door dit prachtige poldergebied tussen Alkmaar en de Zaanstreek. Zie hoe de winter langzaam plaats maakt voor het voorjaar!
Wintergasten vertrekken, weidevogels komen weer terug. Zijn er al kieviten en grutto's? Vanaf het water kan je dit het beste bekijken.

De natuur wordt wakker.

Je ziet het aan alles. De Eilandspolder komt langzaam uit zijn winterslaap. Nu is het moment om de polder in te gaan.
Aan boord van de fluisterboot glijd je zachtjes tussen de weilanden en rietkragen door, tot dicht bij de weidevogels. Een unieke belevenis op het water!
Boven de weilanden maken de kieviten er met spectaculaire buitelingen al een mooie show van. Het is nu wachten op de eerste nesten.
De grutto's zijn terug uit Afrika en kijken op hun gemak naar een geschikte plek om te broeden. Ook de bruine kiekendief is terug en druk in de weer met stukjes riet om het nest te maken.
Onderweg stap je samen met de gids aan wal voor een korte wandeling door het Uilenbosje waar allerlei zangvogels te zien en te horen zijn.
Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het fris maar goed ingepakt is het volop genieten.
Kinderen zijn van harte welkom. Heb je een verrekijker? Neem die mee, dan geniet je nog meer!
Op de boot is plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt.
Reserveren is verplicht.

Ga daarvoor naar www.gaatumee.nl .
Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten.
Zondag 12 maart 2023 van 10:00 tot 12:00 uur
Vertrekpunt: Botenhuis Eilandspolder - Oudelandsdijk 1a - 1844 KN Driehuizen

๐Ÿ“ทLandschap Noord-Holland


Gemeenten Zaanstad/Wormerland/Oostzaan:

27-2-2023

Let op:
Er is staking in het streekvervoer aangekondigd voor 15 dagen door de vakbonden.

Stakingen in het streekvervoer: 28 februari 2023 en 2, 6, 8, 10, 14, 15, 20, 22, 24, 29, 30 maart 2023 en 3, 5 en 7 april 2023 landelijk.

Meer ๐Ÿ‘‰ info www.9292.nl

 

 


Gemeenten Oostzaan: 26-2-2023

Afgelopen zaterdag vond op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam de herdenking van de Februaristaking van 1941 plaats.
Burgemeester Marvin Polak en Sarah van Brussel, raadslid Groen Links, waren hierbij aanwezig namens de Gemeente Oostzaan .

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Wormerveer: 26-2-2023

Goed nieuws!

Kinderkoningsdag 2023 gaat door
Zegt Stichting Koningsdag.

Gemeente Zaanstad  heeft de vergunning afgegeven!

Stichting Koningsdag Wormerveer is super blij en  kan nu officieel verder met de organisatie van dit,
voor kinderen t/m 12 jaar gratis, evenement.

Ze zijn nu op zoek naar:
-50 vrijwilligers voor begeleiding en ondersteuning bij de kinderactiviteiten;
-schminkers: om de kinderen er prachtig uit te laten zien op Koningsdag;
-kinderactiviteiten: wij hebben nog plek op het Kinderkoningsdag terrein;
-leuke ideeën, die zijn altijd welkom.

interesse? Mail voor meer informatie naar vrijwilligers@kinderkoningsdag.nl


๐Ÿ“ทStichting Koningsdag


Gemeente Oostzaan 24-2-2023

De gemeente Amsterdam laat een groot onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen van nieuwe windmolens op de omgeving: een plan-MER onderzoek. Op maandag 13 maart van 19:30 uur tot 20:30 uur organiseert de gemeente Amsterdam hierover een online informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst vertellen zij wat er onderzocht gaat worden en hoe. Ook vertelt de gemeente hoe u kunt reageren op de onderzoeksopzet.

Voor Oostzaners is het van belang te weten dat het zoekgebied Noorder IJplas/Cornelis Douwesterrein in Amsterdam Noord niet wordt meegenomen in dit onderzoek. Hier is namelijk al afzonderlijk onderzoek naar gedaan (project-MER).

Lees het hele bericht met links naar de uitkomsten van het onderzoek over de Noorder IJplas en een aanmeldlink voor de informatiebijeenkomst op de pagina van Oostzaan ๐Ÿ‘‰ Klik Hier

 


Gemeenten: Oostzaan

24-2-2023

Precies een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien woedt er een vreselijke oorlog waarbij al veel te veel doden en gewonden vielen en waarbij miljoenen hun huis en haard hebben moeten verlaten, op de vlucht voor het geweld van de agressor. Vandaag staan de gemeenten hier extra bij stil. Ter nagedachtenis en als steunbetuiging aan alle Oekraïners hijsen ze vandaag de vlag bij het gemeentehuis.

๐Ÿ“ท Gemeenten

 


Noord-Holland: 23-2-2023

Paddentrek weer in aantocht 

Het is altijd weer spannend wanneer het begint maar met deze zachte winter wordt hij snel verwacht: de paddentrek. Niet alleen padden trekken massaal naar sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten, maar ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders gaan eropuit. Met een nachttemperatuur boven de 6 °C en een hoge luchtvochtigheid is de kans dat ze gaan trekken groot.  

 Gevaarlijke tocht 

Amfibieën trekken elk jaar in het vroege voorjaar van hun overwinteringsplaats naar het voortplantingswater. Om op hun bestemming aan te komen, moeten zij een mogelijk gevaarlijke tocht afleggen. Zonder hulp sneuvelen ieder jaar ruim een half miljoen volwassen en een veelvoud aan jonge amfibieën in Nederland, in straatkolken, watermeterputten, vijvers met steile kanten of onder banden van auto's. Oplossingen voor de problemen waar de dieren tegenaan lopen, zijn vaak eenvoudig te realiseren.  

Een helpende hand 

Gelukkig voor al die amfibieën staan er ieder jaar paddenwerkgroepen klaar om te helpen. Ook in Noord-Holland steken enthousiaste vrijwilligers dit jaar weer de handen uit de mouwen. Zij helpen de dieren aan een veilige overtocht, door ze op te vangen in emmers, permanente schermen na te lopen, delen af te zetten met gaas en handmatig dieren over te zetten. Op deze manier worden jaarlijks zo'n 25.000 padden, kikkers en salamanders gered. Dit eervolle werk gebeurt allemaal vrijwillig én met de hand, dus nieuwe vrijwilligers zijn bij vele groepen van harte welkom en hard nodig!  

Help amfibieën bij jou in de buurt! 

Ben je enthousiast geworden en zou je ook graag de amfibieën in jouw buurt een handje helpen? Dit kun je doen door bijvoorbeeld te helpen met het ingraven van emmers en gaas of door een ochtend of avond de opgevangen padden over te zetten. De werkgroepen zijn vanaf februari tot april actief. Op www.landschapnoordholland.nl/padden staan de contactgegevens van de werkgroepen in onze provincie. Meer informatie over het fenomeen 'de amfibieëntrek' vind je op de landelijke website www.padden.nu.  

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Westzaan: 23-2-2023

Je hebt ze vast wel eens zien fieten.

Vers gemaakte soep, ambachtelijk brood en meer streekproducten op de Jongwijs fiets๐Ÿ‘Œ

WIJS staat voor voor ambachten, geschiedenis en traditie zegt jonwijs.

Elk weekend gaan ze met de Jongwijs fiets door de Zaanstreek en nemen ze mee: vers gemaakte soep van hun chef, ambachtelijk brood van meester boulanger Lex Brakenhoff en andere producten uit de streek. Ze stoppen op tientallen haltes. Zaterdag in Westzaan, Assendelft en Nauerna. Zondag in Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam.

Meer: https://jongwijs.nl

#zaandam #westzaan #zaanstreek #assendelft #krommenie #wormerveer #zaandijk #nauerna #koogaandezaan #JongWijs Bakkerij Lex Brakenhoff

๐Ÿ“ทjonwijs


Gemeente Oostzaan: 22-2-2023

Gouden Greep voor Peter Bokking

Burgemeester Marvin Polak heeft vanmorgen de Gouden Greep uitgereikt aan de heer P. (Peter) Bokking.

 De Gouden Greep:

De Gouden Greep is de gemeentelijke onderscheiding in Oostzaan en wordt toegekend door de fractievoorzitters van de gemeenteraad, het Presidium.

De heer Bokking zet zich al zeer geruime tijd in voor de gemeenschap van Oostzaan en heeft daarom deze bijzondere blijk van waardering ontvangen. 

Greep uit de verdiensten:

· Contactgroep Bedrijven Oostzaan
1987 tot 2018 actief lid van het bestuur van de CBO. Als secretaris heeft de heer Bokking veel betekend voor de vereniging. Hij voorzag niet alleen de aangesloten ondernemers van alle nodige informatie, maar was daarnaast betrokken bij vele overleggen met externe partijen en andere ondernemersclubs.

·  Kinderopvang in de regio Zaanstreek-Amsterdam Noord
Gedurende 5 jaar maakte de heer Bokking deel uit van het Bestuur van de Stichting Organisatie Zaanse Kinderopvang. In deze periode heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de fusie en integratie van de Stichting OZK met de stichting Kinderopvang Noord.

·  Stichting Welzijn Oostzaan
Deze stichting heeft als doel het in zijn algemeenheid bevorderen van cultuur, welzijn, gezondheid en saamhorigheid voor en tussen de burgers in de gemeente Oostzaan. De heer Bokking is hiervan al ruim 20 jaar penningmeester.

·  Overige
De heer Bokking heeft zitting gehad in de Raad van Toezicht van Rabobank Oostzaan. Bij de voetbalvereniging OSV was hij bestuurslid en secretaris. Ook was de heer Bokking bestuurslid van de Club van 100.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Gemeente Oostzaan: 22-2-2023

Dit is Melvin, Cyber Melvin, in gesprek met Marvin, burgemeester Marvin Polak

Ze hebben het over Hackshield. Melvin was vorig jaar de winnaar van Hackshield Oostzaan, een online spel voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Met dit spel leer je alles over hacken, phishing, datalekken en veilig internetten. Met dit spel help je mee in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Melvin is nu 13 jaar, dus hij speelt dit jaar niet meer mee. Melvin is 92e op de landelijke ranglijst en nog steeds de beste cyber agent van Oostzaan! Welke Oostzaanse cyber agent gaat de uitdaging aan om de score van Melvin te overtreffen?! Meld je aan via nl.joinhackshield.com

Lees meer over dit interview op de Gemeente pagina van Oostzaan ๐Ÿ‘‰ bit.ly/3lS4Qmx

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan


Westzaan: 21-2-2023

Alweer een prachtig echtpaar dat 65 jaar getrouwd is: meneer Ten Hoope en mevrouw Jurjens uit Westzaan. Gisteren ging locoburgemeester Gerard Slegers bij ze langs om ze te feliciteren.

Het liefdesverhaal van dit stel begon toen mevrouw Jurjens op bezoek was bij de buren van haar toekomstige echtgenoot.

Toen zij daar wegging, zag zij meneer Ten Hoope buiten op een stoel zitten met de radio aan. Uit de speakers klonk Toby Riks met het nummer ‘Malle vent kom naar Rosa’. Mevrouw Jurjens vond dat een leuke liedje en zo doende raakten zij met elkaar aan de praat.

Meneer is ruim 17 jaar werkzaam geweest bij Verkade waarna hij voor verschillende loodgietersbedrijven aan de slag is gegaan. Mevrouw maakte in de avonden kantoren schoon. Samen hebben zij zich ingezet als vrijwilliger voor het Leger des Heils korps in Zaandam.

Na hun huwelijk kreeg het echtpaar 4 kinderen. Zij hebben ook een pleegdochter opgevangen in hun gezin. De pleegdochter heeft inmiddels twee kinderen die het echtpaar Ten Hoope zien als hun opa en oma.

Het stel vindt nog steeds ‘alles leuk aan elkaar’. Het geheim van hun lange huwelijk is respect hebben voor elkaar en er zijn voor elkaar.

Ook namens RTV Zaanstreek Van Harte Gefeliciteerd.

๐Ÿ“ท Gemeente Zaanstad


Regio: 21-2-2023

ver Warme Kamers

Veel mensen hebben moeite met het betalen van de energierekening. Om geld te besparen zetten zij hun verwarming en lampen thuis niet aan. Het Leger des Heils en andere organisaties (zoals buurthuizen, bibliotheken en kerken) wil hen niet in de kou laten zitten. Daarom hebben zij ‘Warme Kamers’ geopend. Om te studeren, om een kopje koffie te drinken, om een spelletje te spelen of om een boek te lezen. Met de Warme Kamers zorgen deze organisaties ervoor dat iedereen in de buurt een warme plek heeft om naartoe te gaan.

 

Warme Kamer – De Bieb voor de Zaanstreek

Westzijde 170a
1506 EK Zaandam

Openingstijden
Maandag: 08:30 – 20:30
Dinsdag: 08:30 – 20:30
Woensdag: 08:30 – 20:30
Donderdag: 08:30 – 20:30
Vrijdag: 08:30 – 20:30
Zaterdag: 11:00 – 15:00
Zondag: 11:00 – 15:00

Warme Kamer – Korps Zaandam
Tuiniersstraat 32
1501 NK Zaandam

Openingstijden
Maandag: 14:00 – 16:00
Dinsdag: 10:00 – 17:00
Woensdag: 10:00 – 17:00
Donderdag: 10:00 – 17:00
Vrijdag: 10:00 – 12:00
Zaterdag: gesloten
Zondag: 09:15 – 11:30 en 19:00 – 20:00

Warme Kamer – De Bieb Krommenie
Heiligeweg 170
1561 DM Krommenie

Openingstijden
Maandag: 9:00 – 20:30
Dinsdag: 09:00 – 20:30
Woensdag: 09:00 – 20:30
Donderdag: 09:00 – 20:30
Vrijdag: 09:00 – 20:30
Zaterdag: 11:00 – 15:00
Zondag: gesloten

 

Soep en brood – Het Zonnehuis

Albert Meijnsstraat 131
1521 ZL Wormerveer

Openingstijden
Maandag 16:00 – 17:00
Donderdag 16:00 – 17:00

Koffie inloop – Het Zonnehuis
Albert Meijnsstraat 131
1521 ZL Wormerveer

Openingstijden
Maandag 10:00 – 12:00
Donderdag 10:00 – 12:00

Koffie ochtend – Petruskerk
Snuiverstraat 2
1561 HD Krommenie

Openingstijden
Vrijdag 10:00 – 13:00

 

Warme woonkamer - Kerk van de Nazarener

Zuideinde 22

1541 CD Koog aan de Zaan

Openingstijden
Eerste donderdag van de maand: 16:00 – 18:00

Warme ontmoeting – Zaankerk
Drielse Wetering 50
1509 KP Zaandam

Openingstijden
Zondag: 11:00 – 16:00

Warme ontmoeting - De Nieuwe Steeg PKN
Noordeinde 20
1520 AA Wormerveer

Openingstijden
Woensdag: 10:00 – 12:00

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Wormerveer: 20-2-2023

Toppers aan de slag in Wormerveer.

Ruim 25 toppers hebben dit afgelopen weekend weer heel wat vuilniszakken vol zwerfafval bijeengeraapt in Wormerveer!
Zegt de Zwerfafvalbrigade

Er was zelfs een lekkere lunch
verzorgd door de vrijwilligers van De Vermaning. ๐Ÿ‘Œ

Wilt u ook een keer mee zwerfafval komen rapen? Steek dan volgende maand op de Landelijke Opschoondag (18 maart) de handen uit de mouwen.

Er zijn meerdere routes te lopen in Zaandam, zowel in de ochtend als in de middag.

๐Ÿ“ทZwerfafvalbrigade


Gemeenten Oostzaan: 20-2-2023

Oostzaan doet wat voor de jeugd. ๐Ÿ‘Œ

Jong Oostzaan organiseert activiteiten met voor en door jongeren, hun kantoortje zit aan de begoniastraat 2 in Oostzaan achter het gemeentehuis onder radio 9 Oostzaan.

Elke maand hebben ze een filmavond en ze chillen ook vaak of doen spelletjes vaak bij de Ijsclub lekker met wat te snacken erbij.

Ze hebben een uitgebreid activiteiten aanbod, de gemiddelde leeftijd waar ze zich op richten is 11 tot 16 jaar.

De oudere jongeren zien ze wel op kantoor of op staat, en zij komen soms ook op een activiteit af in Oostzaan.

Ze hebben geen eigen activiteiten ruimte, de activiteiten vinden plaats op verschillende locaties waaronder de Ijsclub, OFC , Oostzaners voor lekst en de sporthal van Oostzaan.

Ze werken samen met de bredeschool Oostzaan, ze doen vooral gezamenlijke grote activiteiten, eerst voor de kinderen en dan voor de tieners

Hun Voorlopig programma is:

28 feb meidenclub bij Oostzaners voor elkaar om 14.00 uur.

3 maart FIFA live op PS5 bij de Ijsclub 12.00 uu
9 maart filmavond Minions.

Van 28 maart tot 18 april zelfverdediging en meet the gym op dinsdag om 17.00 uur.


31 maart Lasergame bij OFC 19.00 uur
7 april gaan we naar het klimpark.

Voor meer info en of aanmelden

check de website www.jongoostzaan.nl

Gemeente Oostzaan #oostzaan #gemeenteoostzaan

๐Ÿ“ท Aangeleverd


Gemeenten Zaanstad / Gemeente Wormerland / Streek 20-2-2033

Let op personeel in het streekvervoer legt komende woensdag en vrijdag opnieuw het werk neer.

Dit is het begin van een nieuwe reeks stakingen, aldus Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: ,,De grens is bereikt voor de mensen in het streekvervoer zegt hij.

De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden.

Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer.”


Krommenie: 19-2-2023

Op 1 april, nee dit is geen grap, organiseert speel-o-theek 't Spelikaantje hun terugkerende kinderkledingbeurs. Al ruim 15 jaar verkoopt de speel-o-theek uit Krommenie 2 keer per jaar kinderkleding voor kleine prijsjes. De ingebrachte kinderkleding wordt door een groep vrijwilligers uitgezocht en geprijsd. Naderhand wordt 70% van de opbrengst uitbetaald aan de inbrengers. Met de opbrengst kan de speel-o-theek weer nieuw speelgoed kopen voor in de uitleen.๐Ÿ‘Œ

Om ervoor te zorgen dat alles weer netjes in buurtcentrum De Pelikaan opgeslagen kan worden doen wij nu alvast een oproep aan de inbrenger om voldoende bananendozen te verzamelen en de kleding hierin in te leveren. Bij een speel-o-theek leen je speelgoed, zoals je boeken leent bij de bibliotheek.
Meer informatie op www.spelikaantje.nl

๐Ÿ“ท aangeleverd 


Koog aan de zaan: 19-2-2023

Ook molenaars zijn belangrijk in onze Zaanstreek.

Gisteren kwamen er molenaars leerlingen uit Zuid-Holland op bezoek bij Oliemolen Het Pink in Koog aan de zaan.

Voor de opleiding tot molenaar is het namelijk belangrijk om kennis te maken met verschillende molens dus ook in onze Zaanstreek.

Een oliemolen mag tijdens de opleiding dan eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig hadden ze deze keer wel voldoende wind om olie te kunnen slaan zegt het pink. De leerlingen hebben dan ook allemaal hier ervaring mee op mogen doen. Ze waren dus ook vol in bedrijf met voor- en naslag.

Een hele ervaring weer rijker voor deze molenaars leerlingen.๐Ÿ‘Œ

 


Assendelft: 19-2-2023

Kort:

Het probleem bij de Sierra Nevada Assendelft tussen 50 en 52 blijft zichzelf voortplanten ondanks de containers leeg zijn blijft dumpen nog steeds de laatste optie daar....๐Ÿค”

Zal dit de enige straat zijn?

 

๐Ÿ“ท aangeleverd

 


Regio:19-2-2023

Het is weer bijna zover!

Op zondag 24 september is de elfde editie van [Z]aan de Wandel.

Er gaan wederom weer prachtige routes gewandeld worden van 5, 10 of 15 kilometer met als doel om geld op te halen voor onderzoek naar borstkanker en steun te bieden aan Anna's Huis. Dit jaar zal er gelopen worden vanaf een nieuwe startlocatie, namelijk Zwembad De Crommenije in Krommenie.

De routes zullen langs prachtige groene gebieden gaan. Deze zullen later bekend worden gemaakt.

[Z]aan de Wandel is opgericht om geld in te zamelen voor de zo belangrijke strijd tegen kanker. We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die te maken heeft (gehad) met kanker. Stichting [Z]aan de Wandel zet zich in om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling van kanker. Sinds 2011 organiseert Stichting [Z]aan de Wandel een wandeltocht door Zaanstad en omstreken. De insteek is een laagdrempelig event voor jong en oud, geoefende wandelaars en beginners.

Inschrijven voor de wandeltocht zal mogelijk zijn vanaf 1 april, wanneer de vernieuwde website van [Z]aan de Wandel live is. Via onze social media kanalen informeren we over de startdatum van inschrijven en vertellen we meer over hoe we samen zoveel mogelijk geld op kunnen halen voor onderzoek naar borstkanker.

๐Ÿ“ท: Bart Homburg en JoJo Creatieve Communicatie.

 


Koog aan de Zaan: 18-2-2023

Oliemolen Het Pink in koog aan de zaan in de schijnwerpers

 

Oliemolen ’t Pink, gebouwd in 1620, is de oudste van de overgebleven Zaanse molens. Oorspronkelijk was de molen kleiner, met een bovenbouw van het type wipmolen, en had hij slechts één oliepers, een zg. enkelwerks oliemolen. In 1751 kreeg de molen zijn huidige vorm en werd het een dubbele oliemolen.

 

Van april tot en met september is de molen op elke 2e zaterdag van de maand in bedrijf. Hij is dan te bezoeken van 10 tot 17 uur. Bij voldoende wind wordt er dan met kantstenen, voorslag, stampers en naslag plantaardige olie en koeken geproduceerd worden.

meer info klik hier 


Oostzaan: 17-2-2023

Een paar dagen geleden zijn de boswachters bezig geweest in het twiske met het schoonmaken van 25 vogelhuisjes in het recreatiegebied. Deze huisjes dragen bij aan de biodiversiteit. De huisjes hangen in de buurt van eiken waarin mogelijk eikenprocessierupsen kunnen voorkomen.

De huisjes bieden vogels een mooie gelegenheid om een lekker plekje in het Twiske te kiezen. Daarbij helpen ze ons bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Meer info op: www.twiske-waterland.nl

๐Ÿ“ทRecreatiegebied Twiske 


Gemeenten Oostzaan: 17-2-2023

Ambacht Gemeente Oostzaan ook Dump plek....๐ŸŽˆ๐Ÿค”

 

 


Zaandijk: 16-2-2023

Het oude Zaanse pandje op de Guisweg Zaandijk krijgt steeds meer zijn vorm terug na jaren lang in stilstand te hebben gewacht wordt er nu hard aan gewerkt momenteel. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทSiem van westen


Gemeenten Oostzaan: 16-2-2023

Gistermiddag heeft wethouder Rosemarijn Dral het eerste deel van de blauwe zone aan Ambacht in Oostzaan gebrand.

De ondernemers op dit bedrijventerrein hadden vaak te maken met een tekort aan parkeerplaatsen, omdat mensen de hele dag hun auto parkeerden. De bedrijven waren daardoor zelf slecht bereikbaar voor bezoek of leveranciers. Met de blauwe zone is het duidelijk dat de auto hier maximaal 1 uur mag worden geparkeerd. De ondernemers zijn blij met de blauwe zone. Voorzitter van de ondernemersvereniging Wouter Smits en Kees Goedknegt van KG Parkmanagement zijn blij dat de blauwe zone nu ingesteld is zegt de Gemeente Oostzaan.

 


Westzaan: 15-2-2023

De Zaanse Top 500.

Zaanse Top-500 Wolter Kroes Alexander Broussard Lorena + The Tide Nico Fontijn Henny huisman Mr. Steel Maddogs Marcel Kramer OneMike

 


Oostzaan: 15-2-2023

Over precies een maand kun je stemmen voor de Provinciale Staten van Noord-Hollland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In gemeente Oostzaan kun je bij de onderstaande locaties op woensdag 1 maart tussen 07:30 en 21:00 uur je stem uitbrengen:

Gemeentehuis (De Kunstgreep), Kerkbuurt 4 Oostzaan
OBS De Rietkraag, Rietschoot 342 Oostzaan
OBS Noorderschaal, Noordeinde 44 Oostzaan
De Kweekvijver, Paling 1 Oostzaan

Denk aan je stempas en ID bewijs om deze mee te nemen. ๐Ÿ‘Œ

 


Oostzaan: 15-2-2023

Het gemeentebestuur van Oostzaan is diep geraakt door de gevolgen van de zware aardbeving in Turkije en Syrië.

Burgemeester Marvin Polak: “de beelden uit het rampgebied zijn verschrikkelijk en kunnen we nauwelijks bevatten. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden en direct getroffenen van deze ingrijpende ramp.”
De gemeente maakt 1000,00 euro over naar Giro 555.

 


Oostzaan: 14-2-2023

Afgelopen maandag hebben de Twiskenootjes weer van zich laten horen tijdens de Groet uit Schoorl Run! Zegt Excelsior Oostzaan Het leek volgens de muzikanten veel drukker dan voorgaande jaren.

Ze hebben zo'n 3.5 uur staan spelen.

Wij zijn trots op de hardlopers Zegt Excelsior maar zeker ook op onze enthousiaste
muzikanten! ๐Ÿ‘Œ

 

๐Ÿ“ทExcelsior Oostzaan


Wormerveer: 13-2-2023

Afgelopen zondag heeft Stichting Kinderkoningsdag voor hun sponsors een hele gezellige jubileum borrel georganiseerd.Deze was geheel verzorgd door Wijn te Zaanen.Zonder hun als sponsors zou er geen kosteloos evenement voor de kinderen georganiseerd kunnen worden zegt Stichting Kinderkoningsdag.

Maar ondertussen zoeken ze ook Vrijwilligers om Ook dit jaar weer een fantastische kinderkoningsdag in hun eigen Wormerveer er van te maken.

Meld jij je aan? Doe dat dan voor 1 april.

 


Koog aan de Zaan: 13-2-2023

Sluiting woning Oosterzoom voor zes maanden.

In november 2022 heeft de politie een onderzoek gedaan in een woning aan de Oosterzoom in Koog aan de Zaan. Tijdens dit onderzoek zijn ruim 900 gram cocaïne, bijna 1000 LSD zegels, contant geld en een weegschaal aangetroffen. Naar aanleiding hiervan is er een verdachte aangehouden.

Aangezien er een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen zijn aangetroffen heeft de burgemeester besloten de woning te sluiten voor de duur van 6 maanden op grond van de Opiumwet.

Voor de bestrijding van criminaliteit zijn meldingen van inwoners en ondernemers erg belangrijk. Melden kan bij de politie via 0800-8840 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


Westzijderveld: 12-2-2023

De één na laatste natuurwerkochtend van dit seizoen staat alweer voor de deur. Volgende week zaterdag 18 februari gaan ze weer aan de slag in het Westzijderveld.


Daarna hebben ze nog een laatste werkochtend op zondag 12 maart en op zaterdag 8 april Skoon Skip (zwerfafval opruimen).
Hierbij nodig ik jullie uit om volgende week zaterdag mee te helpen met riet opruimen en eventueel boompjes rooien zegt Fred.

LET OP:

S.v.p. opgeven vóór woensdagavond 15 februari as. bij ondergetekende, e-mail: w.veken@upcmail.nl, of door deze e-mail te beantwoorden, zodat we weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen.
De werkochtenden worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Vogelwerkgroep en de werkzaamheden zullen worden verricht, zoals altijd, onder leiding van Staatsbosbeheer.


De pauze met koffie/thee met appelgebak gaan ze hoogstwaarschijnlijk houden in molen De Jonge Dirk, omdat het plan van de boswachter is om het landje rondom deze molen te maaien en op te ruimen. In mei groeien hier dan de mooiste bloemen.
Graag nog even een herinnering:
neem zelf een koffie- of theemok, schotel en vorkje/lepeltje mee.
Verzamelen tussen 9.15 en 9.30 uur bij molen De Schoolmeester en om ongeveer 13.30 uur zijn we weer terug.
Warme kleding is nog steeds nodig, laarzen zijn zeker aan te bevelen en evt. regenkleding

Hopelijk tot ziens op 18 februari!


Assendelft: 11-2-2023

Op veler verzoek is het vanaf nu ook mogelijk om De Watertoren van Assendelft te bezoeken tijdens de uurtjes dat ze een culinair evenement organiseren. Aanstaande zondag (12 februari) is er bijvoorbeeld een High Tea van 14.00-17.00 uur bij de Watertoren in Assendelft.

Heb je komende zondagmiddag dus niks te doen, kom dan gezellig langs om even te borrelen en geniet op onze prachtige locatie van het adembenemende uitzicht vanaf de Watertoren in Assendelft.

 


Westzaan: 10-2-2023

Hoera! We willen graag onze Suri smaakvriendinnen Martha, Aretha en Moreen heel hartelijk feliciteren met wéér een heerlijk kookboek van hun hand: 'The best of SuriMAM cooking - Op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken zegt jongwijs in Westzaan.In hun nieuwe boek vind je een compilatie van hun beste recepten van afgelopen jaren, hun smaakvolle verhalen én een aantal nieuwe recepten.Als buiging naar deze bijzondere dames, stond chef Syl en Katja vandaag de hele dag Surinaamse soep 'ala kondre bravoe' te maken, want die gaat dit weekend mee op de Jongwijs fiets.

Vind je 'm lekker, dan kun je 'm dankzij hun boek daarna dus ook zelf thuis maken zegt jongwijs.

 


Koog aan de zaan 10-2-2023

Vanaf maandag 13 februari is de corona teststraat in Koog aan de Zaan, (Boschjesstraat 115) gesloten. Vanaf dinsdag kun je voor een test terecht in de vaccinatiehal aan de Industrieweg in Assendelft. Openingstijden voor testen: dinsdag t/m zaterdag van 9.00 -10.00. Testen kan alleen op afspraak. Dit kan online via www.coronatest.nl.

 


Oostzaan: 10-2-2023

Gisteren heeft burgemeester Marvin Polak aan 6 inwoners van Oostzaan het Koninklijk Besluit uitgereikt, dat hoort bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.

Omringd door familie, vrienden en werkgevers, beloofden de nieuwe Nederlanders de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen, te respecteren.


Oostzaan: 9-2-2023

Het Mobiel Media Lab van de politie was gisteren in Oostzaan was erg geslaagd

"Zijn hier ook boeven?", vroeg een jonge bezoekster? Nee, die waren er gelukkig niet in het Mobiel Media Lab in Oostzaan. Wel kon iedereen terecht om met de aanwezige agenten te praten en tips te krijgen.

Daar werd goed gebruik van gemaakt. Er kwamen mensen langs om te praten over online criminaliteit, om van gedachten te wisselen over overlast of gewoon om te kijken hoe zo'n Mobiel Lab er nu uitziet.

In de ochtend waren leerlingen op bezoek.Zij kregen een korte voorlichting over hoe je jezelf kunt beschermen tegen online gevaar.

๐Ÿ“ท Oostzaan 

 


Regio: 9-2-2023

watZr je rommel
Gooi geen rommel op straat. Blikjes, plastic zakjes en andere spullen kunnen via de putjes in het riool belanden en verstoppingen veroorzaken.

Wat is het riool?
Het riool is het hele stelsel van buizen (riolen), putten en pompen (gemalen) onder de grond. Het voert op een veilige manier ons afvalwater van keukens, toiletten en badkamers, hemelwater (regen en andere neerslag) en grondwater af. Het rioolgemaal pompt het afvalwater naar het eindgemaal, waar al het afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallatie komt. Het afvalwater wordt gezuiverd voordat het geloosd wordt op het oppervlaktewater.

Waarom raakt het riool verstopt?
Het riool biedt dus ruimte voor afvoer van afvalwater, hemelwater en grondwater. Maar helaas spoelen we vochtige doekjes door het toilet en restjes vet en olie door de afvoer. En we gooien vuil op straat, dat via de putjes in het riool komt. Daar zijn de leidingen, pompen en zuiveringsinstallaties niet voor bedoeld. Samengeklonterde vochtige doekjes met vet en het vuil van de straat zorgen overal voor problemen. Bij de pompen komt alles samen. Als gevolg kunnen meerdere pompen het begeven. Dan zitten huizen aan het rioleringsstelsel een tijd zonder afvoer en kan wateroverlast ontstaan op straat


Oostzaan: 7-2-2023 

Op woensdag 8 februari staat het Mobiel Media Lab op het Kerkplein in Oostzaan. Van 13.00-15.00 uur is de truck te bezoeken. Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagen die speciaal is ingericht om informatie te delen over bijvoorbeeld digitale veiligheid. Maar je kunt ook langskomen om andere onderwerpen te bespreken, kennis te maken met de wijkagent of gewoon om te kijken hoe zo’n Mobiel Media Lab er nu precies uitziet.

In de ochtend krijgen leerlingen van De Kweekvijver en De Korenaar voorlichting van agenten in het Mobiel Media Lab. Onder andere over hoe de kinderen online gevaar kunnen herkennen en zich daartegen kunnen beschermen.

 

 


Maandag: 6-2-2023

Het is nog vroeg maar 18 en 19 maart is het weer zover... het Jan Pasveerconcours in de FluXus muziekschool! Het muziekconcours vernoemd naar de oud-directeur van de muziekschool, Jan Pasveer. Wil je meedoen? Let op Inschrijven kan tot woensdag 15 februari via jouw docent bij FluXus.

Voor meer informatie

https://www.fluxus.nl/agenda/jan-pasveer-concours/

 


Wormerveer: 6-2-2023

Zaterdag 18 februari gaat Zwerfafvalbrigade naar Wormerveer.

Ze verzamelen bij De Vermaning.

Dit gebouw begon bijna 200 jaar geleden als kerk en is nu het Culturele Centrum van Wormerveer en biedt ruimte voor voorstellingen, exposities, concerten, partijen, werkplekken en andere evenementen.๐Ÿ‘Œ

En nu dus ook voor de Zwerfafvalestafette! Rond 9.45 worden de mensen ontvangen met koffie/thee en van 10 tot 12 gaan ze op pad.
Aansluitend lunchen we in De Wormerveerse Vermaning.

๐Ÿ“ทZwerfafvalbrigade


Assendelft: 2-2-2023 

De bizarre prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat ook Bakkerij Lex Brakenhoff in de dorpsstraat in Assendelft genoodzaakt werdte kijken naar wat ze konden doen om de kosten te drukken, zodat ze hopelijk hun hoofd ook boven water weten te houden.

Geen gemakkelijke taak, want het betekent dat ze veranderingen door moeten voeren die ze helemaal niet door wíllen voeren.

Aan de kwaliteit gaan ze zeker niet rommelen, dus ze werken met goedkopere en kwalitatief minder goede grondstoffen was iets wat niet besproken hoefde te worden.

Maar wat konden ze dan wel doen?

Personeelstekort is er helaas ook in hun branche, en daardoor was het iedere maand weer een heel gepuzzel om de roosters rond te krijgen zegt Brakenhoff.

Lag daar misschien de oplossing?Na maanden van rekenen en overleggen zijn ze tot een idee gekomen om ervoor te zorgen dat de winkeldeuren (in ieder geval op dit moment) niet hoeven te sluiten.

Maar ze sluiten hem alleen wel iets eerder dan u van ze gewend bent.

Vanaf 6 februari aanstaande zal de winkel in Assendelft van maandag tot en met zaterdag om 15.00 uur gesloten zijn.

Zo krijgen ze hun rooster rond zonder extra kosten te hoeven maken, en kunnen ze u alsnog 10 uur per dag van dienst zijn. In Westzaan verandert er voorlopig niets zegt Brakenhoff.

Openingstijden bakkerij Lex BrakenhoffAssendelft:

Maandag tot en met zaterdag: 05.00-15.00 uurZondag: 08.00-12.00 uur

Westzaan:Maandag tot en met woensdag: GeslotenDonderdag tot en met zaterdag: 08.00-14.00 uur

Zondag: 08.00-12.00 uur.


Regio: 1-2-2023

Kom naar de extra Informatieavond over het Gebiedsproces Oostzanerveld.

Op maandag 6 februari gaan ze in gesprek over het gebiedsproces, de opgaven en uitdagingen in het gebied en de mogelijkheden om betrokken te zijn. Er is gelegenheid om vragen te stellen en ideeën te delen.

De bijeenkomst is van 19.00 tot circa 22.00 uur in Oostzaan. Meer informatie over het programma en aanmelden viaโฌ‡๏ธ

www.noord-holland.nl/oostzanerveld

๐Ÿ“ท Noord-Holland 

 


Regio:1-2-2023

Wilt u een lintje aanvragen?

Begin nu!
Een Koninklijke onderscheiding, ook wel lintje genoemd, is een eerbetoon aan mensen die het echt verdienen. Omdat ze zich bijvoorbeeld verdienstelijk hebben gemaakt voor een vereniging, instelling, maatschappelijke organisatie of binnen hun werkomgeving. Wilt u iemand voordragen? Doe dit dan in de gemeente waar de beoogde decorandus woont.

De aanvraag van een lintje kost best wat tijd en inspanning. De complete aanvraag voor de uitreiking tijdens de Lintjesregen 2024, moet al uiterlijk 1 juni 2023 binnen zijn. Op www.lintjes.nl vindt u meer informatie en het digitale voorstelformulier.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de kabinetsmedewerker van de gemeente via kabinet@over-gemeenten.nl of via het algemene nummer 075 6512100.

 

 


Regio: 1-2-2023

Maandag 6 februari – onthulling gedenksteen Hotze de Roos.

De Zaanse Kinderjury gaat weer van start! Leerlingen van 16 Zaanse basisscholen, lezen in 3 maanden tijd, 15 kinderboeken. Daarna mogen ze stemmen op hun favoriet. De auteur van het winnende boek ontvangt de Hotze de Roosprijs, een unieke en eervolle (geld)prijs voor startende kinderboekenschrijvers. Dit jaar is de start extra bijzonder. Aan de vooravond van de start van de Zaanse Kinderjury, wordt de in 1991 overleden kinderboekenschrijver Hotze de Roos zélf geëerd. Met een gedenksteen op de plek van zijn voormalige woning in Krommenie.

Op de plek van de woning waar Hotze de Roos zijn beroemde Kameleon-reeks schreef, ontwikkelt woningcorporatie Parteon nieuwe woningen. Aan de gevel van de nieuwe woning komt een gedenksteen met verwijzing naar Hotze de Roos. De plaquette wordt onthuld door wethouder Natasja Groothuismink, samen met leerlingen van basisschool de Hoeksteen.

Over Hotze de Roos:
Hotze de Roos woonde en werkte in Krommenie. Hij is beroemd geworden met zijn boekenserie 'De Kameleon' (uitgeverij Kluitman). De serie gaat over de avonturen van Hielke en Sietse, de schippers van de Kameleon. Met 60 delen en 15 miljoen verkochte exemplaren werd het een van de meest populaire jeugdseries van Nederland. De serie is verfilmd en er is zelfs een heel Kameleondorp, waar kinderen de verhalen na kunnen spelen. Hotze de Roos stierf in 1991 op 81-jarige leeftijd.

Maandag 6 februari – onthulling gedenksteen Hotze de Roos
Locatie: Zonnelaan 21, Krommenie. Inloop vanaf 12.30, start om 13.00, einde om 13.30

Dinsdag 7 februari – startsein Zaanse Kinderjury.

Op 7 februari wordt op allerlei plekken in de Zaanstreek voorgelezen uit de 15 genomineerde kinderboeken, door college- en raadsleden van de gemeente Zaanstad. Burgemeester Jan Hamming doet dit in het Zaans Museum aan leerlingen van de Jenaplanschool De Bijenkorf. Dit is tevens het officiële startsein van de Zaanse Kinderjury.

Over de Zaanse kinderjury:
De Zaanse Kinderjury bestaat uit leerlingen van groepen 6 en 7 van 16 basisscholen in de Zaanstreek. Deze leerlingen bepalen samen wat het beste kinderboek is van een debuterende schrijver. Die winnende kinderboekenschrijver ontvangt de Hotze de Roosprijs, een geldprijs van 4.500 euro.

Dinsdag 7 februari – startsein Zaanse Kinderjury
Locatie: Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam. Inloop 13.30, start om 13.45, einde om 14.30.

De leerlingen krijgen tot 19 mei 2023 de tijd om de 15 genomineerde boeken te lezen. De boeken zijn ook digitaal beschikbaar via leesplatform Boekies. Tussen 22 en 26 mei kunnen zij stemmen op hun favoriet. Op 7 juni worden de drie finalisten bekend gemaakt. Op zondag 25 juni wordt de winnaar bekend gemaakt en de Hotze de Roospijs uitgereikt, tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt in het Darwinpark te Zaandam.

Voor meer informatie en de genomineerde boeken, kijk op www.hotzederoosprijs.nl

 

 


Assendelft: 1-2-2023

In de eerste weken van de crisisnoodopvang (CNO) op de Baanstee-Noord hebben Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) en de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam meerdere signalen bereikt van vermeende problemen binnen de crisisnoodopvang Assendelft Baanstee-Noord.

Om een antwoord te krijgen waar de signalen precies betrekking op hebben, in hoeverre deze eerder kenbaar zijn gemaakt en er destijds op is geacteerd, is op verzoek van de directeur VrZW een beeldvormende verkenning uitgevoerd door BING. Het onderzoek heeft zich gericht op de medewerkers van de crisisnoodopvang aangezien de signalen uit deze hoek kwamen

Conclusie

Uit de beeldvormende verkenning binnen de crisisnoodopvang (CNO) Assendelft en Baanstee-Noord blijkt dat door de geïnterviewden weinig concrete situaties en voorbeelden zijn genoemd waarmee de vermeende wantoestanden kunnen worden onderbouwd. Op veel van de genoemde signalen is in een eerder stadium al actie ondernomen door VrZW en/of de gemeenten Purmerend en Edam-Volendam. Het merendeel van de signalen heeft zich afgespeeld in de periode dat de CNO in Assendelft was gevestigd, van medio juli tot begin oktober 2022

Aanbevelingen en vervolg

Uit de verkenning komen twee situaties naar voren waar vervolgstappen voor worden aanbevolen. Dit betreft de catering waarvan de kosten in CNO Assendelft een veelvoud zouden zijn geweest van de huidige kosten in CNO Baanstee-Noord. Daarnaast zouden, volgens een van de geïnterviewden, sommige bewoners anders worden behandeld binnen de CNO Baanstee-Noord waardoor zij geen of in mindere mate kleding of verzorgingsproducten ontvangen, dan andere bewoners. BING beveelt aan bij medewerkers en bewoners na te gaan in hoeverre deze verhalen recht doen aan de waarheid.

Verder zijn er tientallen vrijwilligers die wekelijks in de CNO helpen bij sport, onderwijs voor de kinderen en activiteiten zoals muziekles, knutselen en leren fietsen. Sinds de start van de CNO Baanstee-Noord hebben al meer dan 100 donaties plaatsgevonden van kleding, speelgoed, sportspullen en fietsen uit onder meer Purmerend en Edam-Volendam. Bewoners in de opvang hebben meegedaan met Nederlandse tradities zoals Sint Maarten en de schoen zetten met Sinterklaas. Ook wordt er muziek gemaakt; af en toe treedt er vanuit de bewoners een gelegenheidsband op.

 


Assendelft: 31-1-2023

Tot en met vrijdag 3 februari is de Zuiderweg in Assendelft afgesloten voor doorgaand verkeer. Ze gaan de Zuiderweg vernieuwen. Er is wateroverlast op deze weg bij hevige regenval. Hierdoor heeft de gemeente de weg al enkele keren eerder noodgedwongen moeten afsluiten voor het verkeer.

De breedte en de inrichting van de weg blijven in principe hetzelfde.

 


Oostzaan: 31-1-2023

Gisteravond is de Brandweer Oostzaan tijdens het oefenmoment op bezoek geweest bij een heel bijzonder object.

Ze hebben namelijk onder begeleiding van Rijkswaterstaat een kijkje mogen nemen bij de Coentunnel.

Op een eerder moment, vorig jaar, hebben ze op de post al uitleg gekregen over de procedures bij calamiteiten in de tunnel.

Nu mochten ze het met hun eigen ogen bekijken.

Uiteraard op een rustig moment in een gesloten tunnel buis.

Foto: Brandweer Oostzaan


Regio: 31-1-2023

Het streekvervoer legt opnieuw het werk neer. Van 6 tot en met 10 februari gaat personeel weer staken voor een beter cao, nadat de onderhandelingen daarover zijn stukgelopen. “De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen.๐Ÿ‘Œ

 


Assendelft 29-1-2023

Past het er nou wel in of niet....

Ook op de Sierra Nevada in Assendelft

Is het weer raak! Container is leeg, maar er wordt gewoon weer gedumpt!

En er worden snacht's ook dozen gewoon bij gezet.

Je wordt er gewoon verdrietig van.


Oostzaan: 27-1-2023

De Noorderschool in Oostzaan zal nog langer moeten wachten op twee nieuwe noodlokalen. Die hadden er echter na de zomer al moeten staan...… maar echt een geschikte plek is er nog niet gevonden.

Maar misschien worden ze wel neergezet bij het sportcomplex van OFC in Oostzaan.

Wordt vervolgd.


Krommeniedijk: 26-1-2023

Buurtbus 414 zoekt naar vrijwilligers.

Lijkt het u leuk om een paar ritten per week te maken van Krommeniedijk via Wormer naar Oostknollendam en retour meld je dan aan!

Voor ochtend en/of voor de middag zoekt men chauffeurs met rijbewijs B.Heeft u interesse neem u dat gerust contact op met Cees Jan Ploeger 06-21 19 25 19


Westzaan: 26-1-2023

Vandaag is de de Kroosduiker weer in elkaar gezet in Westzaan.๐Ÿ‘Œ๐Ÿธ

Voor voorlopig dan... totdat er een andere plek is gevonden.

De graffiti wordt binnenkort ook verwijderd door een vakkundige specialist.

Dank aan de Gemeente Zaanstad  en hun medewerkers zegt Dorps Contact Westzaan.

๐Ÿ“ทDorps Contact Westzaan

 

 


Krommenie: 26-1-2023

Bij de Brug Krommenie in de N203 (naast de Forbo) gaan ze metingen uitvoeren waarvoor ze in de grond moeten boren.

Deze werkzaamheden gebeuren overdag tussen 30 januari en 8 februari. Hiervoor gaan ze op enkele dagen een rijstrook van het fietspad langs de N203 ter hoogte van de Brug Krommenie afsluiten.
Je kunt via de andere rijstrook langs het werk fietsen. De metingen zijn nodig om het ontwerp voor de nieuwe brug te kunnen maken. ๐Ÿ‘Œ

 


Westzaan: 26-1-2023

Uitzending Zaanse Top500 vanuit De Kwaker!

Drie dagen lang genieten van muziek. Wie wil dat nou niet? En jij kan zelf bepalen welke
muziek er gedraaid gaat worden. Hoe? Dat lees je hieronder.

Wat is de Zaanse Top500 eigenlijk?

De Zaanse Top500 is een 3-daags muziekevenement (vrijdag 17 maart 09:00 uur – zondag 19
maart 22:00 uur) waarbij voormalige DJ’s van Zaanradio de 500 prachtigste muzieknummers
gaan uitzenden in beeld en geluid.

Na eerdere edities in 2019 en 2021 doen zij dat dit keer
vanuit de grote zaal in De Kwaker die speciaal daarvoor wordt omgedoopt tot ‘Zaanse
Top500’-café (gratis toegang). Na de opening op vrijdag 10:00 uur door een VIP (wie dat is
houden we nog even geheim) wordt gestart met nummer 500. Zondagavond even voor
22:00 uur zal de nummer 1 uit de luidspeakers galmen. Wie dat wordt heeft u in de hand!
Nog iets anders dan muziek?
Jazeker, gedurende de uitzenddagen zullen op gezette tijden Zaanse artiesten en bands een
paar nummers van hun eigen repertoire ten gehore brengen. Op deze manier krijgen nieuwe
bands en artiesten de gelegenheid zichzelf in de kijker te spelen. De Kwaker stelt voor hen
graag hun podium beschikbaar zodat ze van tevoren een soundcheck kunnen uitvoeren.
Naast hun eigen nummers spelen de artiesten ook een nummer uit die Top500. En, ben je
geïnteresseerd in een Zaanse artiest of band, loop dan gewoon even naar ze toe. Ze zitten
gewoon tussen het publiek (wel in een apart VIP-gedeelte die specifiek voor hen is
ingeruimd) maar ze staan open voor vragen en/of een foto moment.
Houd je van lezen? Ook dan kom je aan je trekken bij de Zaanse Top500. Dit jaar wordt voor
het eerst een heuse leeshoek ingeruimd met tal van muziekboeken en popbladen uit vrijwel
alle decennia. En, heb je zaterdagavond 18 maart niets te doen, reserveer die dan voor “een
voetjes van de vloer” feest. Rond 22:00 uur (nadat het laatste nummer van die dag gedraaid
is) volgt tot 01:00 uur een ouderwetse ‘Dance Classics’ avond. In het volgende nummer van
de Wessaner en op de website (www.zaansetop500.nl) zal t.z.t. meer informatie te vinden
zijn over het programma, de optredende artiesten en de activiteiten. Voor het laatste
actuele nieuws kunt u ook terecht op FB-pagina (www.facebook.com/MJZaanseTop500). De
werkgroep houdt van delen en liken. En, noteer alvast de datums in uw agenda, de
koffie/thee staat klaar!
Stemmen. Doen!
Ga stemmen, op die manier kunt u bepalen welke artiesten in de Top500-lijst komen te
staan. De lijst wordt uiteindelijk samengesteld uit alle ingezonden stemformulieren. Alle
Zaankanters kunnen meedoen via een speciaal hiervoor ontworpen stemmodule. Deze is te
bereiken via ‘stemmen.zaansetop500.nl’ en wordt op 1 Februari a.s. opengezet. Er kan
gedurende de gehele maand Februari gestemd worden. De stemmodule bevat een database
met alle hits vanaf 1956 tot heden die in de Top40 hebben gestaan, dus niet alleen van
Zaanse artiesten. De database is aangevuld met officiële nummers van lokale Zaanse
artiesten en bands die de Top40 niet hebben gehaald. Omdat er heel veel keuze is biedt de
stemmodule de mogelijkheid om snel en gemakkelijk te zoeken op artiestnaam of titelsong.
Mocht u een specifiek nummer of artiest niet kunnen vinden dan zijn er nog vijf vrije
invoervelden die u hiervoor kunt gebruiken.
Nu al in de stemming?
Wil je net als de werkgroep al in de stemming komen? Dat kan via het streaming kanaal op
de website www.zaansetop500.nl. Daar worden alle nummers afgespeeld die in de vorige
twee edities in de Top500 hebben gestaan. Veel luisterplezier en vergeet vooral niet te
stemmen! Dit kan vanaf 1 Februari via ‘stemmen.zaansetop500.nl’.

 


Gemeenten Oostzaan:26-1-2023

Vanaf maandag 30 januari t/m woensdag 1 februari worden werkzaamheden aan de kruising Kerkstraat-Kerkbuurt uitgevoerd in Oostzaan.

Tijdens deze werkzaamheden blijft de weg gewoon in twee richtingen open.

Eerst wordt de halve rijbaan aan de kant van de Hema uitgevoerd en daarna de halve rijbaan aan de kant van het gemeentehuis Oostzaan.

Dit kan enige drukte maar ook hinder ter hoogte van de kruising veroorzaken.


Gemeente Oostzaan / Gemeente Zaanstad: 25-1-2023

Amsterdam Wind nodigt geïnteresseerden uit voor de informatieavond over windmolens rond de Noorder IJplas op maandag 30 januari in het Zonnehuis in Amsterdam Noord. Het is een vrije inloop tussen 19:00 en 21:00 uur.

Tijdens de inloopavond wordt het voorlopig voorkeursalternatief, dat bestaat uit drie windmolens van maximaal 200 meter hoog, toegelicht. Er is een mogelijkheid om o.a. met een virtual reality-bril te kijken hoe het landschap er met de windmolens uitziet. Aan de hand van de eerste schetsen kunnen bezoekers hun ideeën inbrengen over de ontwikkeling van het windmolenpark. Ook kunnen omwonenden in gesprek over hoe ze kunnen meedelen in de opbrengst en het afnemen van stroom voor een eerlijke prijs.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Amsterdam Wind:bit.ly/3Jb5BAH


Oostzaan: 25-1-2023

Gemeente Oostzaan schenkt hospice Het Tij 10.000 euro.

Wethouder Eelco Taams heeft hospice Het Tij in Zaandam-Zuid een cheque van 10.000 euro overhandigd op maandag 23 januari. ‘Geld dat zij goed kunnen gebruiken. Het hospice moet de eerste jaren zelfstandig kunnen draaien. Daarna komt zij pas in aanmerking voor overheidssubsidies’, aldus wethouder Taams.

De gemeente heeft rekening gehouden met de start van een hospice in Oostzaan. Daarvoor heeft zij 10.000 euro opzijgezet. Maar een hospice starten, is best complex. ‘Van een hospice in Oostzaan is het niet gekomen. En het is zonde om dit geld op de plank te laten liggen’, aldus wethouder Taams. ‘Daarom heeft het college het bedrag geschonken aan het naburige hospice in Zaandam. Inwoners van Oostzaan kunnen ook voor zorg bij dit hospice terecht.’

De Schelp en Het Tij

Stichting Hospice Zaanstreek heeft nu op twee locaties een hospice. In Krommenie hospice De Schelp en in Zaandam hospice Het Tij. Een hospice is een vorm van terminale zorg (laatste drie maanden van het leven). In de hospices zetten ze naast twee betaalde coördinatoren ook 70 vrijwilligers in. Cliënten zijn tot nu toe bijzonder te spreken over de vrijwilligers. Zij begeleiden hen op een heel persoonlijke manier. Vooral huisartsen en in mindere mate ziekenhuizen verwijzen door naar een hospice.

v.l.n.r. Wethouder Eelco Taams van gemeente Oostzaan, Klaas Tuyn (penningmeester Stichting Hospice Zaanstreek) en Henk Baatenburg de Jong (voorzitter Stichting Hospice Zaanstreek).

 


Oostzaan: 24-1-2023 

Kortgeleden hadden we u gemeld dat door vandalisme de container was vernield door vuurwerk op de Twiske weg in Oostzaan.๐Ÿซฃ

Deze heeft de gemeente Oostzaan kortgeleden laten weg halen....

De Gemeente Oostzaan meld het volgende:

Ze gaan er nog even over nadenken of de container gerepareerd wordt, en of ze hem weer terug gaan plaatsen voor de jeugd in Oostzaan! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ˜Œ

 


Noord-Holland: 24-1-2023 

Ruim 1000 scholen in Nederland gaan hun verpakkingsafval scheiden, dit zijn maar liefst 360.000 leerlingen en leerkrachten. Scholen kunnen sinds begin dit jaar kosteloos gebruik maken van het inzamelsysteem van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Omdat een gescheiden inzamelsysteem vaak kosten met zich meebrengt, werd dit op veel (basis)scholen tot nu toe niet gedaan. Daar komt nu verandering in. Het landelijke startsein werd gegeven op Octantschool Schatkaart in Pijnacker. Hier zijn speciale 'Afval Goed Geregeld' inzamelbakken geplaatst door het Afvalfonds Verpakkingen, werd het eerste afval opgehaald en deden de kinderen mee aan een afvalscheidingsquiz.

Hester Klein Lankhorst, directeur Afvalfonds Verpakkingen is trots op alle scholen: "Het is geweldig dat zoveel scholen en hun leerlingen dit jaar starten en daarmee een belangrijke bijdrage leveren. De basisschoolleerlingen staan aan de wieg van een gedragsverandering. Zo leren zij op jonge leeftijd over de waarde van afval als grondstof en dat het belangrijk is voor onze circulaire economie. Door leerlingen actief te betrekken bij het scheiden en recyclen van afval geven de scholen hen een belangrijke extra les mee voor de toekomst.๐Ÿ‘Œ

 


Regio 24-1-2023 

De  bibliotheken in Nederland die  ervoor kiezen om de boetes voor het te laat inleveren van boeken ๐Ÿ“– echt volledig te schrappen.... zijn daar tegen de  bibliotheken in Zaanstreek-Waterland best wel terughoudend.

De bibliotheken voor de Zaanstreek houden zichzelf voorlopig vast aan het boetebeleid en in Waterland betalen leden zelfs een hogere abonnementsprijs voor een boetevrij lidmaatschap.๐Ÿ˜Œ๐Ÿ“–


Zaandijk 23-12023

Zo trof Ingrid haar vaders graf aan in Zaandijk.

Dat dit schandalig is mag duidelijk zijn! ๐Ÿ˜ 

Ingrid zegt:

Op de begraafplaats Zaandijk is mijn vaders graf vernield en zijn verbronsde wandelschoenen zijn gestolen Wie heeft deze schoenen gezien?

Vraagt Ingrid hoopvol๐Ÿ˜”

Foto’s van voor en na de diefstal ziet u hieronder.

Ook vraagt Ingrid om het bericht zoveel mogelijk te Delen om ze hopelijk zo weer terug vinden.

Heeft u iets gevonden laat het ons weten
Wij brengen u in contact met Ingrid.

 


Regio 23-1-2023

Het beestje was met water en voer achter gelaten in de natuur.๐Ÿ˜”๐Ÿ‡

Waar de plaats is laten we in het midden...maar dat mensen tegenwoordig zo met hun huisdier omgaan is echt schandalig het konijn heeft zichzelf uit de doos weten te knagen en is spoorloos verdwenen.


 

Westzijde: 22-1-2023

De politie zoekt getuigen van een zware mishandeling op de Westzijde in Zaandam.

Deze zondag rond 04.45 uur kreeg de politie een melding van een persoon die zwaargewond op straat lag.๐Ÿ˜”

Agenten verleden direct eerste hulp en daarna ontfermen ambulancemedewerkers zich over het slachtoffer.

De man ging met spoed per ambulance naar het ziekenhuis.

Het slachtoffer werd mishandeld op de Westzijde ter hoogte van de parkeerplaats (naast de ijssalon), tegenover de Vinkenstraat.

Getuigen en / of mensen met andere informatie zoals (camera)beelden kunnen contact opnemen met de Politie 0900-8844.

 


Noord-Holland 22-1-2023

Het Concertgebouw zoekt jeugdige muziekmakers uit Noord-Holland voor jubileumeditie Koninklijk Concertgebouw Concours.๐ŸŽป๐ŸŽบ๐Ÿฅ๐ŸŽท๐ŸŽถ

Het Koninklijk Concertgebouw nodigt alle 9-14-jarigen uit Noord-Holland die zingen of een instrument spelen uit om mee te doen aan het Koninklijk Concertgebouw Concours. Bij dit landelijke concours, dat dit jaar zijn 15de editie beleeft, draait het om plezier hebben in muziek maken. Kinderen krijgen een kijkje achter de schermen, ontmoeten bekende artiesten en musici, en gaan op eigen niveau – of ze nu beginner zijn of al meer muzikale meters hebben gemaakt – aan de slag. Deelnemers die zich al verder hebben ontwikkeld, doen mee aan het finaletraject en maken kans op een geldprijs, een masterclass en een solo-optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Zo wist in 2022 Vincent Opheikens uit Amsterdam met zijn gitaarspel de titel in de wacht te slepen. Nieuw dit jaar is de aanmoedigingsprijs voor een nog pril, maar veelbelovend talent. Aanmelden voor het concours kan tot en met 18 april via concertgebouw.nl/concours.


Muziekliefhebbers uit Noord-Holland
Al sinds de eerste editie kan het Koninklijk Concertgebouw Concours rekenen op veel animo van jonge muziekmakers uit heel Noord-Holland. De piano, op de voet gevolgd door de viool, was de afgelopen jaren het meest gespeelde instrument onder de deelnemers uit onder meer Haarlem, Castricum, Bussum, Zaandam, Heemskerk, Hoofddorp en Amsterdam. Maar er waren ook deelnemers met een minder voor de hand liggend instrument.๐Ÿ™‚๐Ÿ‘Œ

 


Westzaan 22-1-2023

Dorpshuis De Kwaker is al bijna 40 jaar de sociale pleisterplaats voor de bewoners van Westzaan. Sinds de corona- en energiecrisis is de functie van het dorpshuis steeds belangrijker geworden. Alle reden dus om te verduurzamen, want dat vergroot de kansen op het voortbestaan. Een door de provincie gesubsidieerde duurzaamheidscoach ontzorgt en helpt De Kwaker hiermee op weg.

 

 


Westzaan 20-1-2023

Het bestuur van ’t Reghthuys in Westzaan begint dit jaar in het voorjaar met fase twee van de renovatie van het voormalige gemeentehuis het dak.

Dat kost ruwweg 150.000 euro, maar er is slechts 70.000 euro in de kas.

Genoeg om een aanvang te maken en om voor oplevering voldoende sponsorgeld binnen te halen.

In totaal is voor de renovatie drie ton nodig. Ze hebben al 112.000 euro.๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทReghthuys in Westzaan.


Wormerveer 19-1-2023

Na zeven jaar nadert de restauratie van de Wormerveerse Vermaning eindelijk haar einde, ruim zes ton duurder dan gepland

De verwachting is dat de restauratie van de Wormerveerse Vermaning, die in het jaar 2016 begon, dit jaar wordt afgerond.

Dat er bij de start nog werd gedacht dat tweeënhalve ton genoeg zou zijn, staat de teller straks op negen ton. Voor de laatste loodjes doet de stichting een beroep op crowdfunding, voor 50.000 euro.

๐Ÿ“ทWormerveerse Vermaning


Regio 19-1-2023

 

De Politie ziet helaas dat de fietsendiefstallen toenemen in de omgeving van Saendelft en Krommenie. Ondanks dat de politie de fiets niet altijd kan terugvinden (maar geregeld ook wel!), loont het wel degelijk om melding te doen bij de politie.

Zo ontvangen we informatie om van daaruit weer gericht te kunnen surveilleren.

De verdachten slaan in dit geval hun slag door schuurtjes open te breken die niet goed of met beperkte middelen zijn afgesloten.

Er worden dan voornamelijk sportfietsen en elektrische fietsen weggenomen.

De Politie merkt vaak dat schuurtjes achterblijven in de beveiligingsmaatregelen die worden genomen in en rondom het huis.

Fietsen worden vaak ook buiten in de tuin gezet één van de beheerders was als tiener na school ook te lui om enkele meters verder te fietsen naar de achtertuin zegt de politie.

Dit terwijl een sportfiets of elektrische fiets al gauw duizenden euro’s waard is.


Regio 19-1-2023 

 

De provinciale wegen in Noord-Holland zijn grotendeels aangelegd tijdens de wederopbouw in de jaren '50 en daarom allemaal min of meer gelijktijdig toe aan groot onderhoud of vervanging.

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof: "We investeren ieder jaar zo'n 100 miljoen euro, puur om de bestaande infrastructuur in stand te houden. Daarnaast willen we het makkelijker maken om de fiets, de bus of de benenwagen te pakken, de luchtkwaliteit verbeteren, geluidsoverlast verminderen en natuurverbindingen maken. Dat vraagt om flinke investeringen bovenop het benodigde onderhoud. Omdat er geen geld is om al die ambities tegelijk waar te maken, moeten we prioriteren. Deze overzichten helpen om daarin goed onderbouwde keuzes te maken."

130 wegtrajectenDe provincie heeft van 130 wegtrajecten in beeld gebracht hoe het staat met de verkeersveiligheid voor het wegverkeer, de verkeersveiligheid voor fietsers, bereikbaarheid voor fietsers, doorstroming wegverkeer, doorstroming busverkeer, het effect op de leefomgeving (luchtkwaliteit en geluid) en kansen voor de natuur (ontsnippering). De informatie is te vinden in de Investeringsstrategie Noord-Hollandse infrastructuur op de website van de provincie Noord-Holland, www.noord-holland.nl.Op 15 maart 2023 zijn er Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe coalitie bepaalt welke factoren het zwaarst wegen bij het prioriteren van toekomstige infra-projecten.

Verkeer en vervoer in Noord-HollandIedere dag zijn in Noord-Holland mensen op weg naar hun bestemming. De provincie helpt ze die bestemming veilig en op de afgesproken tijd te bereiken. We zorgen voor schone en veilige wegen en voor voldoende openbaar vervoer. We maken het makkelijker om te kiezen voor de fiets, de benenwagen of het openbaar vervoer. Dat is nodig omdat het steeds drukker wordt op de weg en we gezondheid, milieu en natuur willen verbeteren. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze inwoners, de gemeenten, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en kennisinstellingen. Zo voorkomen we files en houden we Noord-Holland bereikbaar én leefbaar.


 

 

Regio 19-1-2023 

 

Ook in onze Zaanstreek hebben we zat katten rond lopen.๐Ÿ˜ธ

Het wordt namelijk verplicht om katten te chippen en te registreren.

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil op die manier zoekgeraakte katten sneller met hun eigenaar herenigen.๐Ÿ‘Œ

Ook moet het makkelijker worden om zwerfkatten zonder eigenaar aan te pakken.

De chipplicht gaat in elk geval eerst gelden voor huiskatten.๐Ÿˆ


Regio 19-1-2023 

Het aantal misdrijven is in het jaar 2022 in alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland zeer gestegen ten opzichte van een jaartje eerder.

Oostzaan doet het het slechtst, hier werden vorig jaar ruim elf procent meer misdaden geregistreerd dan in het jaar 2021. ๐Ÿ‘ฎ‍โ™€๏ธ๐Ÿ‘ฎ‍โ™‚๏ธ

Dit blijkt uit cijfers van de politie zelf.

Het gaat dan om onder meer woninginbraken, mishandelingen, straatroven, overvallen en cybercrime.๐Ÿ˜Œ

 


Oostzaan 19-1-2023 

Groot feest bij de familie Heijmering In Oostzaan ๐Ÿฅณ

Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan zegt:

Ik vind het altijd weer bijzonder als ik op bezoek mag gaan bij een echtpaar dat 60 jaar getrouwd is. Ieder echtpaar heeft zijn eigen levensverhaal, waar ik graag naar luister.

Zij werkte in een levensmiddelenzaak in Amsterdam Noord en hij kwam daar met zijn vrachtwagen vracht bezorgen. Hun relatie had geen zorgeloos begin en de jaren die volgden gingen ook niet altijd over rozen, maar de liefde zorgde ervoor dat ze alles overwonnen.
Twee jaar geleden is het echtpaar van Amsterdam naar Oostzaan verhuisd.

Zoals op de foto te zien in, geniet meneer Heijmering volop van zijn grote hobby...klokjes opknappen zegt Burgemeester Marvin Polak.

Het optimistische echtpaar heeft 2 dochters, 4 kleinkinderen en verwachten elk moment hun 1e achterkleinkind.

Gefeliciteerd namens RTV Zaanstreek ๐ŸŽ‰

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan

 


Regio 19-1-2023

Vandaag en komende vrijdag  staking streekvervoer na het mislukt cao-overleg.๐Ÿ˜Œ

Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen vandaag donderdag 19 januari en komende vrijdag 20 Januari het werk neer.

Dat meldde vakbond FNV afgelopen woensdag na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord konden komen.

Ook touringcarchauffeurs sluiten zich aan bij de staking, maakten ze afgelopen woensdag bekend.

Mogelijk drukte op de weg verwacht.๐Ÿš˜


Zaandijk 18-1-2023

 

De vereniging Kontakt Milieubeheer Zaanstreek wil dat de verhuizing van hockeyclub De Kraaien van Wijdewormer naar sportpark Het Fortuin in Zaandijk compleet van de kaart wordt geveegd.๐Ÿ˜Œ๐Ÿ‘

De milieugroep wees afgelopen dinsdag bij de rechtbank in Haarlem vooral op stikstof, bodemverontreiniging en de bescherming van de meervleermuis als redenen waarom de hockeyclub op deze plek niet welkom is.

 


 

wormer - engewormer 18-1-2023

De mooie gevelsteen die in de tuin bij het Honig Breethuis lag, ligt nu gerestaureerd klaar en wel bij de Beschuitstoren in Wormer. ๐Ÿ‘Œ

Maar dat blijft helaas voorlopig echt nog zo.

Al hoort de Bartelsluis eindbestemming te zijn. Dit laatste is althans de echte wens van het Historische Genootschap Wormer.๐Ÿ˜Œ

Het Historische Genootschap Wormer heeft de gemeente Wormerland daar een brief over gestuurd.

 


Oostzaan 17-1-2023 

TikTok, Snapchat, Instagram, WhatsApp.

De Kinderen staan ermee op en gaan ermee naar bed.

Ze lijken soms vergroeid met hun mobiele telefoon.

Maar wat zijn de gevaren en de kansen? Wat is echt? En wat niet? Afgelopen Maandag 16 januari hebben alle kinderen uit Oostzaan, uit de groepen 5 t/m 8, gevoeld en ervaren wat het effect van sociale media kan zijn. Acteurs van ‘Theater in School’ zijn in een interactieve voorstelling in de KunstGreep met de kinderen in gesprek gegaan. Tijdens de voorstelling kregen de kinderen volop de ruimte om mee te denken en mee te spelen.

Lees het volledige artikel op de website van de Gemeente Oostzaan: โžก๏ธ https://bit.ly/3XyfJrg

๐Ÿ“ทGemeenten Oostzaan.

 


Regio 17-1-2023

Het doet pijn voor organisator en Zaankanter Wouter Surig, maar hij trekt helaas de stekker uit de mooie talentenshow Geluid van de Zaanstreek.

Hij kan na bijna vijf jaar de organisatie niet meer combineren met zijn werk en nieuwe ambities.

๐Ÿ“ทGeluid van de Zaanstreek.

 


Zaandijk: 17-1-2023

Wie een bezoekje aan het Honig Breethuis in Zaandijk wil doen moet snel zijn Het museum is wegens een interne verbouwing die eraan komt gesloten van 1 februari tot 28 februari 2023.

Maar gelukkig op vrijdag 3 maart heten ze u weer van harte welkom in Zaandijk. ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ™‚

๐Ÿ“ทHonig Breethuis


Oostzaan 17-1-2023

Je hebt het vast gemerkt het is ontzettend nat buiten, en ook in het Recreatieschap Twiske-Waterland is dat ook goed te merken.

plassen op parkeerplaatsen of de rijbaan, modderige voetpaden, ruiterpaden en mtb paden.

De Twiskemolen waar Marcel Koop de molenaar op maalt draait volop ( 1000 liter per seconde ) het overtollige water het Twiske uit en daarna zorgt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier - HHNK voor de rest van de afvoer.

Het vele water kan alleen maar via de Twiskemolen het gebied verlaten.

De molen kan op windkracht of elektrische het water verplaatsen.

Dus gaat u wandelen u bent gewaarschuwd neem laarzen mee.โฌ‡๏ธโžก๏ธ๐Ÿ‘ข๐Ÿ’ง๐Ÿ™‚

๐Ÿ“ทRecreatieschap Twiske-Waterland


Krommenie 16-1-2023

Speelotheek ’t Spelikaantje in Krommenie kreeg donatie van 1500 euro de donatie hebben ze van Babino Kinderopvang.

Speelotheek 't Spelikaantje heeft dankzij de donatie twee winkelwagens vol speelgoed kunnen kopen.

Mensen die met moeite in deze tijd rondkomen, kunnen zo toch hun speelgoed afwisselen’

Onder het genot van een lekkernij geven de aanwezige vrijwilligers het gloednieuwe spul een plekje in de mooie kasten bij de Speelotheek.

๐Ÿ“ทSpeelotheek ’t Spelikaantje

 

 


Regio 16-1-2023 

is uw pakketje nergens te bekennen? ๐Ÿ“ฌ

Dan staat het mogelijk op een PostNL-pakketpunt te wachten op uw komst of is het toch alweer teruggestuurd naar de verzender.

Het niet-thuisbriefje is door PostNL per 1 juli 2022 vervangen door een digitaal bericht niet voor iedereen even makkelijk. Bij consumenten die elkaar een pakket sturen of bij pakketjes uit het buitenland, gaat het nu echter ook regelmatig mis.๐Ÿ˜Œ


Gemeente Oostzaan 14-1-2023

 

Niet de beloofde bankpas en pincode, maar een aanhouding door politieagenten was afgelopen vrijdag de opbrengst van een stel oplichters. Een 77-jarige uit Oostzaan kreeg argwaan toen ze benaderd was door een zogenaamde bankmedewerker.

Zij alarmeerde direct de politie met een aanhouding van een 20-jarige man zonder bekende woonplaats en een 27-jarige Amsterdammer als goed resultaat.


Koog aan de Zaan  12-1-2023

 

Wanneer en met welke wiekstanden is er zichtbaar wat er bij de molenaars familie in de Zaanstreek aan de hand is ?

 

Afgelopen dinsdag is Het Pink in koog aan de zaan in de rouw gezet wegens het overlijden van Cor Koopal, de vader van de molenaar André.

André en zijn familie zullen hem heel erg missen.

 

Wij wensen de familie veel Sterkte.

 

๐Ÿ“ทOliemolen Het Pink

 


12-1-2023

 

Stap zondag 22 januari aan boord bij de schipper en gids van Landschap Noord-Holland en vaar mee door het prachtige, winterse landschap bij Landsmeer.Vanaf de fluisterboot kun je volop genieten van de bijzondere sfeer op het water en de vele overwinterende vogels.Volop leven in de verstilde natuur van het IlperveldWinter in de fraaie veenpolder Ilperveld, ten noorden van Amsterdam. Het water lijkt trager te bewegen en het gele riet zorgt voor een goudkleurige gloed.De weidevogels zijn vertrokken naar het zuiden, maar deze verstilde rust is maar schijn, want door de duizenden wintergasten is er nog altijd volop leven in dit prachtige natuurgebied. Vanaf het water kun je de vele vogels het best bekijken. Vooral smienten komen hier in enorme groepen overwinteren. Je ziet ze dobberen op het water en soms met de hele groep verschrikt opvliegen.Een waar spektakel om te zien! Er zijn ook allerlei soorten ganzen en zolang het nog niet vriest maak je kans op groepjes goudplevieren. Wie weet zie je in het riet een roerdomp op zoek naar prooi.Ben je in het bezit van een verrekijker, neem deze dan mee. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het vaak fris.Kinderen zijn van harte welkom. Op de boot is ook plek voor rolstoelen, neem van tevoren even contact op als je met een rolstoel mee wilt. Honden zijn in het Ilperveld niet toegestaan.

Aanmelden kan op www.gaatumee.nl

 

 


12-1-2023

Terugblik windhoos Twiskemolen 18 okt 2016

De molen draait momenteel weer volop
Maar wij spraken molenaar Marcel van de Twiskemolen om nog eens terug te blikken op dat ene moment en kort hoe hij nu weer aan het genieten is.๐Ÿ™‚

Een plotselinge enorme herrie, alsof er een Boeing door de huiskamer vloog……… dat was wat ik, molenaar Marcel van de Twiskemolen meemaakte op 18 oktober 2016 rond 15.30 uur.
Vanuit het zuidwesten kwam in razend tempo een windhoos over de Zuidwestplas aan, tilde even de 23.000 kg wegende molenkap+wiekenkruis op alsof het piepschuim was en liet het vervolgens weer los. Het gevolg was een enorme chaos van brokstukken hout, ijzer en bergen afgerukt riet.
De windhoos kwam en ging in hooguit 10 seconden, maar de gevolgen voor de monumentale poldermolen duurde ruim anderhalf jaar.
Wat kon nog gebruikt worden van de ruim 450 jaar oude molen, wat moest toch echt vernieuwd worden, wie ging wat betalen, en wat moest er ondertussen gebeuren met de bemaling van de polder en het wonen van het molenaarsgezin?Vele vragen moesten de eerste weken na de catastrofale windhoos beantwoordt worden.
De polderbemaling was gelukkig gegarandeerd omdat er geen schade was aan de elektrische motoraandrijving. Het molenaarsgezin kon in de molen blijven wonen omdat al snel een tijdelijk plat dakje op de molenromp werd gemonteerd.
In een grote loods van molenmakerij Poland werden alle kapotte en hele onderdelen van de molenkap verzameld, waar vervolgens ruim een jaar werd besteed aan de restauratie van de molenkap. De ijzeren molenas en roeden werden ondertussen nieuw gegoten en gelast.

In mei 2018 was het dan zover, de nieuwe kap met wiekenkruis was gereed en de wieken draaide voorzichtig zijn eerste rondjes.Nu, januari 2023, kijken we terug op een hevige gebeurtenis maar met een zeer geslaagde molenrestauratie. Vele toeristen en recreanten genieten alweer jaren van de draaiende en malende Twiskemolen en het molenaarsgezin kijkt vanachter het molenraam dagelijks met plezier naar de fietsers en wandelaars die gebruik maken van een bijzondere zitbank naast de molen, gemaakt van een, door de windhoos kromgebogen molenroe die allen herinnert aan een bijzondere natuurkracht in oktober 2016.

Hier onder een aantal foto's van toen en nu.


Westzaan 12-1-2023

Jonge helden spelen de sterren van de hemel

Allemaal studeren ze nog aan de Sweelinck Academie en daar hebben ze les van invloedrijke musici. Toch hebben ze hun muzikale draai nog niet helemaal gevonden. Ze spelen jazz, blues en rock net zo lief als klassiek. Sijbrand Loot (gitaar), Adi Ganesh (gitaar), Sterre van Boxtel (zang) en Friso van Kuijk (dwarsfluit) zijn tussen de 15 en de 17 jaar en hebben toch al een ruim gevulde cv!

Sijbrand werd vorig jaar bijvoorbeeld uitgenodigd om samen met Benjamin Herman het nummer Streetwalker van Jan Akkerman te spelen, Sterre zong al drie keer in het Concertgebouw in Amsterdam en kreeg al een aanbieding voor een film! Televisie- en radio-optredens, belangrijke prijzen en aanbiedingen in het buitenland zijn aanbevelingen om dit eerste concert van het nieuwe jaar in de Zuidervermaning niet te missen. Kom langs, kijk rond en luister. Thee en koffie met appelflap staan klaar.

Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan.
Zondagmiddag 15 januari om 13.30, 14.30 en om 15.30 uur, toegang gratis.

๐Ÿ“ทZuidervermaning

 


Regio: 12-1-2023

 

De gemiddelde huurprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het vierde kwartaal van 2022 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt woningplatform Pararius. Kale en gemeubileerde huurwoningen stegen in prijs, de prijs van gestoffeerde woningen ging naar beneden. Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal te huur aangeboden vrije sector huurwoningen met 8,9 procent.

Nieuwe huurders betaalden in de vrije sector gemiddeld € 16,59 per vierkante meter per maand. De landelijke huurprijsontwikkeling laat vanaf het begin van 2022 een dalende trend zien. Op stedelijk niveau - met name in (middel)grote steden - worden daarentegen vooral prijsstijgingen gemeten.

Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal vrijgekomen vrije sector huurwoningen met 8,9 procent. Al een aantal kwartalen op rij is er een dalende trend zichtbaar in het aantal huurwoningen dat vrijkwam voor nieuwe huurders. De volledige Huurmonitor is te vinden via www.pararius.nl/nieuws


Regio: 12-1-2023

โžก๏ธ๐Ÿš˜โžก๏ธ๐ŸŒฌ๏ธโžก๏ธ๐ŸŒง๏ธโฌ‡๏ธ  code geel

Moet u vandaag de weg op denk er om het wordt een Onstuimige ochtend met vooral veel regen en wind.

In de ochtend waait het stevig. In de kustgebieden kunnen zware windstoten tot vrijwel 100 km/uur voorkomen. Maar in de loop van de dag neemt de wind wat in kracht af.

Ook in de komende nacht naar vrijdag komen er, met name nog steeds aan zee weer zware windstoten voor van 75-90 km/u uit een west tot zuidwestelijke richting.

 

 


Westzaan 11-1-2023

Een paar dagen geleden vertelde wij u dat er een gevaarlijke situatie was bij "de Kroosduiker" in Westzaan maar wordt hij nu ook al bespoten met Graffiti... ๐Ÿ˜ณ

Misschien toch maar gauw verhuizen. ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ‘

๐Ÿ“ทDorps Contact Westzaan


Regio: 11-1-2023

Vanaf dit jaar is het officieel verboden: het bezitten, verkopen en vervoeren van lachgas. Vooral onder jongeren is het gebruiken van lachgas al jaren erg populair, met alle gevolgen van dien. Bijna de helft van de jongeren geeft echter aan dat het verbod geen invloed heeft op hun lachgasgebruik. Zo blijkt uit het onderzoek 'Jongeren en het lachgasverbod' van stichting TeamAlert.

Een kwart van de jongeren uit het onderzoek van TeamAlert gebruikt lachgas waarvan een op de tien wekelijks een ballonnetje neemt. Het lachgasgebruik is al jaren een zorgwekkend probleem onder jongeren. Het veroorzaakt verschillende gezondheidsrisico's en gevaarlijke verkeersituaties. Van dwarslaesies tot dodelijke ongevallen: een onschuldig middel is het niet. De afgelopen jaren was lachgas een veelbesproken onderwerp en hadden meer dan 200 gemeenten al een plaatselijk lachgasverbod. Sinds 1 januari dit jaar 2023 is het landelijke lachgasverbod van kracht.๐Ÿ‘

 


Oostzaan 10-1-2023

 

Baldadigheid ?
Verveling ?
Of opzettelijk ?

De Gemeente Oostzaan heeft zijn handen er aan vol momenteel...

Eerder werd er in Oostzaan al melding gedaan van een jongen die in de lucht zou schieten met een alarmpistool door politie Basisteam Zaanstreek.


Oostzaan 10-1-2023

 

Maandagavond ontving het bestuur van gemeente Oostzaan inwoners, en ondernemers en bestuurders van buurgemeenten in het gemeentehuis voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.๐Ÿ‘Œ Het was mooi dat het dit jaar weer gewoon mogelijk was om bij elkaar te komen zegt de gemeente. De toespraak van burgemeester Marvin Polak vind u op de website van de Gemeente Oostzaan zelf.

๐Ÿ“ทGemeente Oostzaan.


Assendelft 9-1-2023

Was iedereen maar zo enthousiast.

De Zwerfafval Ruimers Minona Zuidervaart en Fred Steenbergen en Jetske Verwaaijen wel. Afgelopen Zaterdag was het weer zo ver

Zij maken samen gezamenlijk van Saendelft-West weer een schonere wijk!!Daarom vragen ze even u aandacht En vragen of u ook een keer komt meelopen?

Het is elke 1e zaterdag van de maand, van 11.00 tot 12.00 de start is bij het Sociaal Winkeltje in het winkelcentrum Kaaikhof, Assendelft. Vooraf een bakje koffie, daarna lunch met elkaar in het Sociaal Winkeltje.en daarna natuurlijk aan het werk.

In maart 2021 zijn we met een clubje van 5 begonnen. Marion Donker is de aanstichter. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een groep met meer dan 30 leden zegt Minona Zuidervaart.

U bent welkom

๐Ÿ“ทDe Zwerfafval Ruimers

 

 


 

Wormerveer 9-1-2023

 

De kop was er af zegt vereniging Wilhelminapark die afgelopen zondag 125 jaar bestonden het park is ruim bezocht in Wormerveer en er was gezellige muziek van popkoor Rok en Lol.

Hier onder nog een kleine impressie.

๐Ÿ“ทVereniging Wilhelminapark

 


 

Wormerveer 8-1-2023

 

Vereniging Wilhelminapark Wormerveer, bestaan dit jaar 125 jaar. Zoals velen( maar nog lang niet iedereen) weet is het park een privaat park en dus nu al 125 jaar het bezit van de vereniging. Dit jaar staat volledig in het teken van het jubileum. Het feest is vandaag van 15:00 uur tot 17:00 uur is iedereen welkom het opbouwen was vandaag in volle gang

luisteren ook naar een optreden van het Popkoor Rok en Lol die hieraan haar medewerking verlent deze mooie middag.

๐Ÿ“ทVereniging Wilhelminapark

 


Regio Krommenie-Assendelft  6-1-2023

 

Vijf nieuwe wandelroutes en een boerenlandpad bij Saendelft.

Wandelen vanaf station Krommenie-AssendelftRondom Saendelft worden ook vijf nieuwe wandelroutes ontwikkeld. Het startpunt is station Krommenie-Assendelft. Eén van de routes loopt over het boerenlandpad. De nieuwe ommetjes worden onderdeel van Wandelnetwerk Noord-Holland; een netwerk met ruim 3500 kilometer aan routes door de hele provincie. De aanleg van de bewegwijzering is begin november gestart en zal in deze maand januari 2023 worden opgeleverd. De wandelroutes zijn vanaf dat moment ook goed beschikbaar u vind meer informatie op www.wandelnetwerknoordholland.nl en in de daarbij behorende app.

๐Ÿ“ทWandelnetwerk Noord-Holland

 


Oostzaan 6-1-2023

Volgens Politie Basisteam Zaanstreek werd afgelopen donderdag in Oostzaan melding gedaan van een jongen die in de lucht zou schieten met een alarmpistool.

Na een kort overleg is de Politie Basisteam Zaanstreek met meerdere eenheden opgereden naar de groep waarin deze jongen zich bevond. De jongen bezat inderdaad een alarmpistool. Hij werd dan ook meteen aangehouden en overgebracht naar hotel Guishof.De Politie Basisteam Zaanstreek zegt ook.Wij zijn bekend met de overlast in Oostzaan. Wij hebben de afgelopen dagen meerdere controles uitgevoerd in Oostzaan. Hierbij zijn velen uit de anonimiteit gehaald.

Deze controles zullen wij de komende tijd blijven voortzetten zegt Politie Basisteam Zaanstreek.

๐Ÿ“ทPolitie Basisteam Zaanstreek


Westzaan 6-1-2023

Het was weer goed mis met het kunstobject ‘de Kikker’ op de Middel. Dorps Contact Westzaan heeft afgelopen woensdag weer een spoed melding gedaan dat er een gevaarlijke situatie was ontstaan. Kinderen konden er niet meer veilig spelen het was echt levensgevaarlijk. Afgelopen woensdagmiddag heeft een medewerker van de gemeente Zaanstad de gevaarlijke balk naar beneden gegooid waar het om ging. Zo dat er voor kinderen geen gevaarlijke situaties meer zal zijn. Er wordt nu wel wat meer haast gemaakt voor het verplaatsen van de Kikker. Dus laten we het hopen dat het nu gaat lukken zegt Dorps Contact Westzaan.

Wordt vervolgd...

๐Ÿ“ทDorps Contact Westzaan


 Regio 5-1-2023

Ontmoet De Zaanse Regenboog!En blijf wie jij bent.

Heeft u vragen of wil je meer weten over De Zaanse Regenboog, de Politieke Werkgroep, Jouw Gender, ZaanPride of andere LHBTIQ+ activiteiten binnen Zaanstad? Ben je lastig gevallen? Of wil je juist meewerken? Of ben je gewoon nieuwsgierig!

De Zaanse Regenboog is op woensdag 11 januari aanwezig op de Botenmakersstraat 42, 1506 TE Zaandam. Van 15 tot 16 uur. We zitten op de benedenverdieping bij Bureau Discriminatiezaken. Kom langs, je bent van harte welkom om eens binnen te lopen.

De eerstvolgende data vragenuurtje: is op 11 januari 2023.

๐Ÿ“ทZaanse Regenboog


Wormerveer 5-1-2023

 

Vereniging Wilhelminapark Wormerveer, bestaan dit jaar 125 jaar. Zoals velen( maar nog lang niet iedereen) weet is het park een privaat park en dus nu al 125 jaar het bezit van de vereniging. Dit jaar staat volledig in het teken van het jubileum. Ze hebben een volle feestelijke agenda die te vinden is op hun website. Ook hebben ook hebben ze hun eigen bier laten bottelen en in de verkoop, met een prachtig ontworpen etiket, om hun wens te kunnen verwezenlijken hebben ze een nieuw consumptiehuisje in het park.
Aanstaande zondag beginnen ze dit feestjaar met een Nieuwjaarsbijeenkomst voor iedereen die een toost wil uitbrengen op het nieuwe jaar en gezellig komt luisteren naar een optreden van het Popkoor Rok en Lol die hieraan haar medewerking verlent deze middag. Van 15.00 tot 17.00 bent u van harte welkom. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทVereniging Wilhelminapark

 


Regio 4-1-2023  woensdag.

 

Het KNMI heeft deze woensdagochtend 4 januari code geel uitgegeven. Er zijn zware windstoten tot zo'n 80 kilometer per uur.

De wind komt uit zuidwestelijke richting en zorgt mogelijk voor hinder in het verkeer deze ochtend.๐Ÿš˜


Regio 3-1-2023

Per 1 januari 2023 Is er een Helmplicht op de snorfiets. Maar leeft iedereen dit werkelijk waar al na?

Denk eraan Het niet dragen van een helm kan je een boete van € 100, - opleveren

Kijk voor meer informatie op de rijksoverheid pagina.

๐Ÿ“ท Politie Nederland.


Oostzaan  3-1-2023

 

Burgemeester Marvin Polak van Oostzaan
Wenst al haar bewoners het allerbeste voor het nieuwe jaar 2023.Hij meld ook dat niet iedereen echt een leuke jaarwisseling heeft gehad vooral de bewoners van de Kerkbuurt hebben veel onrust mee gemaakt. Hij zegt Er was veel zwaar illegaal vuurwerk, er zijn stenen gegooid en vuilnisbakken, brievenbussen opgeblazen...
De Burgemeester stoort zichzelf hier enorm aan dus vraagt de bewoners om komende weken graag in gesprek te gaan met zijn bewoners... Daarnaast wil hij met de jongerenwerker, BOA’s en politie namen en rugnummers zien te krijgen van de mensen die deze overlast hebben veroorzaakt.
De Burgemeester zegt ook...

Wil u met mij in gesprek, maak een afspraak via bestuurssecretariaat@over-gemeenten.nl.

Ik wens jullie allen nogmaals een gelukkig en gezond 2023!

Marvin Polak
Burgemeester Oostzaan 

๐Ÿ“ท Gemeenten Oostzaan 

 

 

 

 

 

 


Oostzaan 2-1-2023 

Afgelopen jaarwisseling was de pinautomaat bij het gemeentehuis in Oostzaan opgeblazen. Deze is momenteel voorzien tijdelijk van een houten plaat.


Assendelft 2-1-2023

 

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is goed te zien.. opruimen en het afval van de feestdagen gaat de deur uit Ook in Assendelft.

De vuil diensten doen hun best om u zo snel mogelijk van dienst te zijn.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Regio 1-1-2023

 

Vandaag vind er om 14 uur ook weer een Nieuwjaars duik plaats op de Baaiengat in t Twiske iedereen is welkom.

Denk er om de toiletten zijn afgesloten daar kan dus geen gebruik gemaakt van worden.

Het staat iedereen vrij om en (warm) drankje of n hapje mee te nemen.


Zaanstad 30-12-2022

 

Margriet Eshuijs (1952-2022)

De Zaanse zangeres Margriet Eshuijs is donderdagnacht overleden.

Margriet Eshuijs zong in de popgroep Lucifer en brak door met de hit House for Sale.

Ze is 70 jaar geworden.

Namens RTV Zaanstreek wensen wij Familie en Vrienden Sterkte.

๐Ÿ“ทMargriet Eshuijs


Zaanstad Woensdag, 6 april 2022

Op de Drielse Wetering in Zaandam heeft woensdagochtend een overval plaatsgevonden op een winkel. De verdachte vluchtte na de overval direct weg, er wordt nog gezocht naar de man

De overval werd rond 11.00 uur gemeld, waarna de politie met meerdere wagens ter plekke kwam. Het bleek te gaan om een overval op drogist Sandra. De verdachte vluchtte met onbekende buit weg, niemand raakte gewond.

De dader zou een blanke man zijn die lang is en mager. Hij droeg witte handschoenen, had een tasje bij zich van mogelijk Louis Vuitton. De politie benadrukt de man niet zelf te benaderen, maar direct 112 te bellen bij het zien van de man.

De politie vraagt via een buurtonderzoek bij de woningen boven de winkels of men iets gezien heeft. 

Foto's: Inter Visual Studio / Sander Disselköter

 


Zaanstad Maandag, 4 april 2022

Maandagmiddag rond vier uur is aan de Herengracht en de Westzijde in Zaandam brand uitgebroken.

 

Het gaat om een schoorsteenbrand. De brandweer moest via de Herengracht de aanbouw van het bedrijfspand van de Westzijde gaan blussen. Een palletkachel van de meubelwinkel veroorzaakte de brand.

De brandweer met behulp van de ladderwagen de brand blussen. Niemand raakte gewond.

Foto's: Inter Visual Studio / Sander Disselkoter


Zaanstad Dinsdag, 29 maart 2022

Dinsdagochtend is op de A8, afrit Koog aan de Zaan-Westerkoog, is een eenzijdig ongeluk gebeurd. Rond elf uur verloor een automobiliste de controle over het stuur. 

De vrouw had met haar auto eerst een paar bordjes in de berm plat gereden, daarna kwam ze tot stilstand tegen een lantaarnpaal. Ze kon zelf uit de auto klimmen. Passerende vuilnismannen stopten om te helpen en belde 112.

Daarna kwam de ambulance, waarna ze naar het ziekenhuis is vervoerd.

Het voertuig is total loss en word opgehaald door een berger.

Foto's: Inter Visual Studio


Zaanstad Maandag, 28 maart 2022

Maandagmiddag rond vijf uur heeft een ernstig ongeval plaatsgevonden op de Koningin Julianaweg in Zaandam. Het gebeurde ter hoogte van het Pascal College, waar twee auto's tegen elkaar gereden zijn.

Meerdere mensen zouden daar bekneld zitten. De gealarmeerde brandweer heeft één automobiliste uit de auto geholpen. Twee slachtoffers zijn uiteindelijk naar het ziekenhuis vervoerd door de ambulance. 

De politie heeft onderzoek gedaan, maar had de verkeersongevallenanalyse niet nodig om de vermoedelijke oorzaak te achterhalen.

 

 

 

Foto's: Inter Visual Studio / Pascal Fielmich


Zaanstad Zondag, 27 maart 2022

Zondagavond rond half acht is op de Amrum in Zaandam heeft een schietincident plaatsgevonden.

De politie heeft de straat afgezet voor onderzoek. Of er ook iemand daadwerkelijk is geraakt, is nog niet duidelijk. Buurtbewoners spraken over twee jongens op een scooter die er vandoor zouden zijn gegaan.

Forensische opsporing is onderweg.

Foto's: Inter Visual Studio / Sander Disselkoter