ZAANSTAD NIEUWS

Gemeente Zaanstad: 1-4-2023

Ook  Vrijwillige Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam super blij.

De nieuwe brandweer spuit afgeleverd in de kazerne van de Brandweer prins Bernhardplein.

De wagen is compleet  uitgerust met echt de nieuwste snufjes zegt de brandweer. Een dompelpomp waarmee ruim 4000l/min water mee opgepompt kan worden. Maar ook het comfort en ergonomie van de Mercedes Atego CT C-edition is meegegaan met de tijd. Meer ruimte voor de manschappen, veiliger in en uitstappen, beter en lichter gereedschap en ga zo maar door..

De komende 3 weken worden de chauffeurs en manschappen van alle posten getraind in de mogelijk en onmogelijkheden van het voertuig zegt de brandweer.

De veiligheidsregio heeft 4 vergelijkbare wagens (5 in totaal) besteld voor de posten Wormerveer, Oostzaan en Purmerend. De wagen voor de post Prins Bernhardplein is overigens de enige die uitgevoerd in de C-edition. Omdat de bezetting van vrijwilligers in de zomerperiode toch vaak kritiek is heeft de regio besloten om alleen deze brandweerwagen uit te rusten met een luifel. Met deze optie kunnen de vrijwilligers toch snel beschikbaar zijn voor de brandweer EN een beetje ontspannen.

๐Ÿ“ท Vrijwillige Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam


Gemeenten zaanstad: 1-4-2023

Wie nomineer jij voor De Zaanse Regenboogprijs!
Je kunt nog 2 weken een persoon/organisatie nomineren!

Er zijn al 14 nominaties binnengekomen en daar is de Zaanse Regenboog erg blij mee.
Het is inmiddels duidelijk dat de Zaanse Regenboogprijs gewaardeerd wordt, gezien het aantal genomineerden. ๐Ÿ‘Œ

Vind je dat er nog een organisatie of persoon de Zaanse Regenboogprijs verdient en genomineerd moet worden, dan kun je nog tot 15 april nominaties voor 2023 doorgeven via het e-mailadres: info@dezaanseregenboog.nl.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van €100,-. Het kunstwerk, een Color BLCK, in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos. 
.
Vermeld in de mail de naam van de genomineerde persoon of organisatie, plus een uitgebreide motivering waarom deze kandidaat de prijs verdient. Belangrijk is dat er een link met Zaanstad bestaat. Vergeet ook niet de eigen naam en contactgegevens te vermelden. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan nemen we in april of mei contact op met de aanmelders. Bestuursleden van Stichting De Zaanse Regenboog en medewerkers van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland zijn uitgesloten van deelname.

 


Gemeenten Zaanstad: 31-3-2023

Tony de Jong volgt Frans Groeneveld op in de Club van 100 [Z]aan de Wandel

Exact 10 jaar geleden leerden Frans Groeneveld en Christell Bart elkaar kennen via [Z]aan de Wandel. Beiden borstkanker overlevenden en ze wilden graag wat bijdragen aan dit prachtige initiatief. De Club van 100 werd de Club van Frans en Christell waarmee zij vanaf 2014 elke editie circa € 10.000 euro ophaalden voor de totaalopbrengst van [Z]aan de Wandel. Frans heeft zich jarenlang keihard ingezet voor [Z]aan de Wandel en de Club van 100. Nu hij al een aantal jaar gepensioneerd is, vond hij het tijd om een stapje terug te doen.

 

Nadat Frans dit nieuws met Christell besprak ging zij nadenken over een vervanger voor de Club van 100. Tony de Jong is al jaren één van de stille krachten achter de Club van 100 en al jaren een [Z]aan de Wandel maatje van Christell. Dit gaf Christell het idee om Tony bij de Club te vragen. Tony heeft zijn vader verloren aan borstkanker en daarmee een enorme betrokkenheid bij [Z]aan de Wandel. Hij zei dan ook zo goed als meteen volmondig ja!

Dit mooie nieuws werd gedeeld met Frans die ook erg enthousiast was over deze sterke voortzetting van de Club van 100. Helaas kwam redelijk snel na dit mooie bericht een minder positief bericht over Frans zijn gezondheidssituatie. Frans moet voor de derde keer het gevecht aan tegen borstkanker. 

Ze zijn er bij [Z]aan de Wandel stil van. Tegelijkertijd doet het hun ook beseffen waarom ze doen wat ze doen en hoe nodig het blijft om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Tony en Christell waren al gemotiveerd om samen de Club van 100 met kracht door te zetten en nu met dit laatste nieuws van Frans nog meer dan ooit!

Het team van [Z]aan de wandel wil Frans enorm hartelijk bedanken voor al zijn inzet voor [Z]aan de Wandel en hem heel veel sterkte wensen in het gevecht wat hij weer moet leveren. Daarnaast verwelkomen we Tony hartelijk om er samen met Christell weer een succes van te maken.


Gemeenten Zaanstad: 31-3-2023

De kermis op het Marktplein in Wormerveer is dit jaar van woensdag 5 april t/m maandag 10 april (Tweede Paasdag).

De opbouw van de kermis start op maandag 3 april. De markt is op 5 april voor één keer niet op de Markstraat, maar op de Noorderstraat in Wormerveer. in. De openingstijden van de kermis zijn: woensdag van 13.00 - 22.00 uur, donderdag van 15.00 tot 22.00 uur, vrijdag en zaterdag van 13.00 - 23.00 uur, zondag van 13.00 - 22.00 uur en maandag van 13.00 - 21.00 uur. Het opruimen van de kermis is op dinsdag 11 april. Vanaf 3 tot en met 11 april mag u niet parkeren op het Marktplein.

Maatregelen

De gemeente plaatst dit jaar extra hekken rond het kermisterrein. Ook komt hier extra verlichting en is beveiliging aanwezig.

Prikkelarme kermis

De ‘prikkelarme’ kermis is op zaterdag 8 april van 13:00 tot 14:00 uur. De muziek staat dan zachter, lampen gaan zo veel mogelijk uit en de attracties draaien als dat kan op lagere snelheid. Dat gebeurt zodat mensen die niet goed tegen deze prikkels kunnen, ook kunnen genieten van de kermis.

๐Ÿ“ท Gemeenten zaanstad 

 


Gemeenten zaanstad: 31-3-2023

Het ZMC heeft een bijzonder resultaat behaald bij de Qmentum audit in januari 2023. Ze kregen namelijk een score van 100%. De auditoren die het ziekenhuis bezochten, hebben aangegeven dit nog niet eerder meegemaakt te hebben.

Veilige en kwalitatief goede zorg bieden. Dat is waar ze in het ZMC hun elke dag opnieuw voor inzetten. Daarom worden regelmatig kwaliteitstoetsingen door onafhankelijke professionals van buiten het ziekenhuis uitgevoerd. Daardoor weten ze of we nog steeds voldoen aan de geldende kwaliteitseisen. En of er mogelijkheden zijn om onze zorg voor u te verbeteren.

Een 100% score betekent dat ze hebben voldaan aan alle getoetste criteria voor zorg van hoge kwaliteit. In het rapport staat onder meer dat de wil om voortdurend te verbeteren merkbaar en aantoonbaar aanwezig is. En ook dat de ambitie om de zorg af te stemmen op de patiënt bij de auditoren overkomt als een basishouding van de organisatie en niet als een geformuleerde doelstelling op zich.

 


Gemeente Zaanstad: 30-3-2023

Joop Schouten, geen onbekend gezicht in Oud Zaandijk. Als voorzitter en kartrekker van verschillende gezelschappen een vaste waarde in Zaanstad. Tijdens een rondleiding van Joop in “zijn Zaandijk” aan de wethouder Natasja Groothuismink Wijkmanager Marco Schooneis het blik van waardering uitgereikt namens Gemeente Zaanstad.

๐Ÿ“ทZaankanters voor elkaar


Gemeente Zaanstad: 30-3-2023

De stakers bij Forbo Flooring in Assendelft hebben een sterk signaal afgegeven aan de directie van het vloerenbedrijf: zij staken vanaf nu voor onbepaalde tijd. De acties werden tot nu toe steeds per week verlengd.

Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Dat willen ze niet meer. De mensen laten hiermee zien hoe strijdbaar ze zijn. Zij zeggen tegen de directie: maak je geen illusies, wij houden niet op tot we krijgen wat we verdienen.’

Vijfde stakingsweek

De werknemers van Forbo Flooring gaan hun vijfde stakingsweek in. Nog altijd houdt het bedrijf vast aan 8% loonsverhoging. De medewerkers eisen er minstens 10% bij en automatische prijscompensatie. Zij willen ook in de toekomst hun boodschappen kunnen blijven betalen.

Oplossing voor de hoge werkdruk

Verder moet er een oplossing komen voor de hoge werkdruk en moet Bevrijdingsdag voor iedereen een vrije dag worden.

Taai en loyaal aan elkaar

Reus: ‘Ik ben onder de indruk van de mensen bij Forbo, van hoe taai zij zijn, en ook hoe loyaal ze zijn aan elkaar. Was het bedrijf maar eens zo loyaal naar zijn medewerkers.’

550 werknemers

Bij Forbo Flooring werken zo'n 550 mensen. 

๐Ÿ“ทFNV


Gemeenten Zaanstad: 30-3-2023 

Startnotitie voor 29 nieuwe sociale huurwoningen aan Westzijde in Zaandam

Woningcorporatie Rochdale wil 29 sociale huurwoningen ontwikkelen op het lege stuk grond aan de Westzijde 248-252. Zaanstad legt hiervoor een startnotitie voor aan de gemeenteraad. Hierin staan de uitgangspunten en randvoorwaarden, waarmee de haalbaarheid van het idee kan worden onderzocht. Ook staat in de notitie hoe de omgeving wordt betrokken bij de verdere stappen.

Wethouder René Tuijn: "Een aantal uitgangspunten voor dit stuk grond willen we nu alvast met elkaar vastleggen. We kunnen ons goed vinden in het idee voor 29 appartementen, 100% sociale huur, voor 1-2 persoonshuishoudens, voor zowel starters als ouderen. Ook het idee om voornamelijk hout toe te passen spreekt ons erg aan. Dit past heel goed bij het verleden en de cultuurhistorie van Zaanstad en als duurzame bouwmethode past het ook bij onze toekomstambities."

Mohamed Acharki van woningcorporatie Rochdale: "'Nieuwbouw is de enige echte oplossing voor het woningtekort in Zaanstad. Geweldig daarom dat we aan Westzijde, op deze prachtige plek aan de Zaan, sociale huurwoningen kunnen gaan bouwen. Een duurzaam gebouw, voor jong en oud, dat positief bijdraagt aan deze fijne buurt. We gaan snel met de gemeente, buurtbewoners en andere belanghebbenden aan tafel om de plannen verder uit te werken.'

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten zaanstad 30-3-2023

Afgelopen woensdag 29 maart zijn drie delen van brug 848 bij de Veenpolderdijk in Assendelft geplaatst zegt de gemeenten Zaanstad. Het plaatsen van één van de brugdelen is op de foto's goed te zien. 

Wist je dat de drie brugdelen alle drie zo'n ruim twintig meter lang zijn? Vanaf de weg zijn deze brugdelen op de steunpunten van de nieuwe brug gehesen. Daarom moest de Communicatieweg Oost worden afgesloten. 

De verwachting is dat de brug begin april 2023 klaar is.

๐Ÿ“ท Gemeenten zaanstad 


Gemeenten zaanstad: 30-3-2023

De tweede 1000 van Zaandijk

Voor de tweede keer in successi kunnen jonge en oudere Zaandijkers en streekgenoten (m/v) hardlopend over 1000 meter Lagedijk in Zaandijk, tussen gemaal ‘t Leven en molen De Bleeke Dood. Dit jaar vindt het unieke prestatieve en recreatieve hardloopevenement plaats op zaterdag 6 mei, tussen 14.00 en 15.00 uur. De organisatie is weer in sportieve en deskundige handen van Atletiekvereniging Zaanland en Zaandijk Leeft!

Het 1000 meter lange parcours over de Lagedijk begint bij de Herderskindstraat in Oud Zaandijk Noord en eindigt bij het Schoolpad. Aan het evenement kunnen zowel wedstrijdatleten als recreanten -jong en oud- deelnemen.

๐Ÿ“ทZaandijk Leeft 

Het startschot voor alle deelnemers –de wedstrijdatleten voorop- klinkt om exact 14.20 uur. De finish(klok) is ter hoogte van het Schoolpad. De Lagedijk wordt tijdelijk tussen 14.15 en 14.45 uur afgesloten voor alle verkeer, evenals de zijstraten, -lanen en -paden aan de Lagedijkkant. Het deelnemersveld kan dan veilig de 1000 meter afleggen.

De deelname is GRATIS. Je kunt je op 6 mei inschrijven nabij de startlocatie op het schoolplein van basisschool De Werf vanaf 13.30 uur. Je krijgt dan een rugnummer (incl. veiligheidsspelden). We verwachten veel deelnemers, dus zorg dat je er op tijd bij bent!
Kom bij voorkeur lopend of op de fiets naar het evenement. Zo wordt parkeeroverlast in de omgeving voorkomen.

De organisatie zorgt verder voor:
– De techniek en voldoende bemensing op het parcours van start tot finish
– Verkeersregelaars
– EHBO’ers
– Een mooie prijs voor de snelste man en vrouw*)
– Vervoer om kleding, trainingspakken en dergelijke naar de finish-locatie te brengen
– Vermelding van het evenement in de hardloopagenda van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie
– Publiciteit via diverse websites en sociale media

We zien je graag op 6 mei aan de start
van de tweede 1000 van Zaandijk!

Meer informatie op https://zaandijkleeft.nl/

 

 


Gemeente Zaanstad: 29-3-2023

De stakende medewerkers bij Forbo-Novilon pakken donderdag 30 maart  hun werk weer op. In ieder geval voor even. Het vloerenbedrijf uit Coevorden heeft een kleine verbetering op tafel gelegd voor de nieuwe cao. De FNV wil nu eerst de mening horen van zijn leden. Zij mogen stemmen tot en met zaterdag. Als ze tegen zijn wordt de staking zondag hervat.

Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘De staking duurt al bijna vier weken en het is inmiddels een beetje als in het judo: de stakers houden Forbo in de houdgreep en Forbo andersom de stakers. Maar niemand tikt af.'

Ietsje bovenop het laatste eindbod

De directie is nu bereid om ietsje meer bovenop haar laatste eindbod te doen: een eenmalige uitkering van € 250 bruto. Ik zeg niet dat dit niet genoeg is, maar stel wel vast dat ze hiermee nog nauwelijks onze kant op komen. We leggen het voor aan onze leden bij het bedrijf en zij gaan voorlopig weer aan het werk.’

Eis is nog altijd 10% en APC

De vakbond eist nog altijd 10% loonsverhoging en automatische prijscompensatie. Verder moet het bedrijf het adoptie- en bevallingsverlof aanvullen tot 100% (dit is wettelijk 70%). Forbo biedt 8% extra in een jaar, plus de € 250 bruto eenmalig. Verder gaat de vergoeding voor reiskosten naar € 0,21 en komt er een minimum uurloon van € 14 bruto.

Werk vanaf donderdag in ieder geval voor even hervat

Foto: FNV


Gemeente Zaanstad: 29-3-2023

Het echtpaar Santokhi - Sheoraten is vandaag 65 jaar getrouwd. Locoburgemeester Gerard Slegers bracht een bezoek om ze te feliciteren op deze speciale dag.

Zij leerden elkaar kennen in Suriname. Dit dankzij een beetje hulp van de vader van meneer Nandetkisoen, die tegen hem zei: ‘Bij de drukkerij is een knap meisje.’ De drukkerij was van de vader van mevrouw Sabtri. Nandetkisoen was erg benieuwd geworden naar Sabtri. Hij bracht dan ook vaak een bezoek aan de drukkerij om daar af en toe een boek te lezen, maar eigenlijk kwam hij voor Sabtri.

Het stel verhuisde in 1973 vanuit Suriname naar Nederland en woont al 48 jaar in Zaanstad. Zij hebben 7 kinderen gekregen. Inmiddels zijn er ook 14 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Mevrouw Sabtri woont nu in Oostergouw in Zaandam, waar meneer Nandetkisoen haar iedere dag bezoekt. Ook de kinderen en kleinkinderen komen regelmatig bij haar langs.

Feliciteer het echtpaar door dit bericht te liken of een reactie te plaatsen.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd.

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 29-3-2023

Controle bedrijventerrein Zaandam

Gemeente Zaanstad heeft samen met de politie, Omgevingsdienst, Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland, Liander en de Douane in het kader van de aanpak van ondermijning een controle uitgevoerd op bedrijventerrein Schellingweg in Zaandam. Tijdens deze controle zijn 18 bedrijven gecontroleerd. Hierbij werd onder andere gekeken of de bedrijfsactiviteiten in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan. In vier van de panden is illegale bewoning aangetroffen. In een pand is 69 kilo illegale tabak aangetroffen waarover geen accijnzen is betaald. De douane zal een boeterapport opmaken ten aanzien van de aangetroffen tabak

Aanpak Bedrijventerreinen
Door het vaak gesloten karakter van bedrijventerreinen en de beperkte (sociale) controle kunnen bedrijventerreinen een aantrekkelijk gebied zijn voor criminele activiteiten. Dit heeft een negatieve invloed op de fysieke en sociale kwaliteit van het gebied en verstoort het ondernemersklimaat. Zaanstad voert samen met partners regelmatig controles uit in de gemeente. Met de controles wordt het gebruik van de panden in beeld gebracht. Zo kan indien nodig een einde worden gemaakt aan onveilige, ongewenste en niet vergunde situaties. Het doel is om toe te werken naar veilige bedrijventerreinen, met een integer en gezond ondernemersklimaat.

De inwoners en ondernemers zijn bij het signaleren en melden van ondermijnende criminaliteit onmisbaar. Zij zijn onze ogen en oren in het gebied. Verdachte situaties kunnen altijd gemeld worden bij de politie (0900-8844) of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).


Gemeenten zaanstad: 29-3-2023

Prettig winkelen bij de Rozenhof in Zaandam
Fijn winkelen dankzij gezamenlijke aanpak overlast 

De afgelopen tijd zijn er diverse signalen binnengekomen van overlast bij de Rozenhof in het centrum van Zaandam. Inmiddels hebben de eigenaren van de panden, de ondernemers, de gemeente en de politie de handen ineengeslagen met als doel ervoor te zorgen dat mensen prettig en zorgeloos kunnen winkelen en verblijven in en om de Rozenhof.

"Mensen moeten veilig en fijn kunnen winkelen in het centrum van Zaandam", zegt burgemeester Jan Hamming. "Het kan niet zo zijn dat er een groep mensen is die ervoor zorgt dat andere inwoners niet prettig kunnen winkelen. Daarom zijn we samen aan de slag gegaan om te werken aan de veiligheid rond de Rozenhof".

Samen optrekken
Inmiddels hebben is in samenwerking met alle betrokkenen gezorgd voor extra beveiliging door professionele beveiligers. Ook gaan medewerkers van de afdeling straattoezicht van de gemeente regelmatig een kijkje nemen. Als de situatie daarom vraagt kan er direct worden opgetreden en zijn de lijnen met de politie kort. Daarnaast worden er borden geplaatst waarop staat wat er ter plaatse wél en niet is toegestaan zodat handhaving makkelijker wordt.
De eerste signalen van de maatregelen zijn hoopgevend omdat de overlast al een stuk minder is dan eerst. De komende tijd blijven we de effectiviteit van de maatregelen monitoren en werken we aan een aanpak voor langere termijn. Als inwoners overlast ervaren kunnen ze dit altijd aangeven bij de gemeente via 14 075.


Gemeenten zaanstad: 29-3-2023

Inspiratievol Café van de toekomst voor medewerkers Zaan Primair
Op afgelopen donderdag 23 maart is de derde editie van het Café van de toekomst georganiseerd voor medewerkers van Zaan Primair. Zaan Primair streeft ernaar leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de banen van de toekomst, daarvoor is het nodig innovatie te omarmen en toekomstgericht onderwijs te bieden. Zaan Primair draagt een steentje bij aan het maatschappelijk probleem van personeelstekorten in technieksector door de leerlingen vroegtijdig in aanraking te laten komen met wetenschap en technologie, zodat zij wellicht eerder geneigd zijn te kiezen voor vervolgonderwijs in deze richtingen. Daarnaast worden leerlingen met een breed onderwijsaanbod gestimuleerd hun talenten te ontwikkelen en daarmee aan de slag te gaan.

In totaal waren 65 werknemers van Zaan Primair op de derde editie van het Café van de toekomst aanwezig. Zij hebben deelgenomen aan een Escaperoom die volledig in het teken stond van onderzoekend leren. In de Escaperoom kwamen de dynamische schooldag, Wetenschap & Technologie en digitale geletterdheid aan bod.Onderzoekend leren Leerkrachten hebben kennis gemaakt met onderzoekend leren en werden tijdens de Escaperoom gestimuleerd om zelf actief kennis te ontwikkelen door vragen te stellen, onderzoek te doen en zo tot oplossingen te komen. Het accent ligt, naast het opdoen van kennis, op het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende houding op het aanleren van onderzoeksvaardigheden. De onderzoeksvaardigheden zijn: wees nieuwsgierig, neem waar, gebruik je verbeelding, trek in twijfel, hak in stukken, deel ideeën, ontdek de samenhang en reflecteer.
Direct toepasbaar in de klas
De deelnemers hebben ervaren hoe 21 eeuwse vaardigheden te verwerken in het dagelijkse onderwijs van Zaan Primair. Om de leerkrachten handvatten te geven bij deze ontwikkeling, heeft Zaan Primair een bovenschools aanbod ontwikkeld waar leerkrachten gebruik van kunnen maken. Zo zijn er mobiele Escaperooms ontwikkeld die de leerkrachten kunnen lenen en uit kunnen voeren in de klas. Daarnaast beschikken de leerkrachten over een licentie van Kraak’m; een methode die ingezet kan worden als digitale Escaperoom. Door dit aanbod is het mogelijk voor de leerkrachten om op een laagdrempelige wijze onderzoekend leren toe te passen. In de toekomst is het aanbieden van digitale geletterdheid een verplicht onderdeel in het curriculum. Zaan Primair vindt daarnaast het aanbieden van onderwijs over wetenschap en technologie een belangrijke en waardevolle aanvulling op het huidige onderwijsaanbod.


Gemeenten zaanstad: 28-3-2023

Resultaat cao ziekenhuizen, acties lijken van de baan verslechteringen van tafel en werknemers gaan vóór externe inhuur.

Onder druk van een tweede landelijke ziekenhuisstaking is werkgeverskoepel NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) afgelopen maandag met een verbeterd arbeidsvoorwaarden-bod gekomen voor twee jaar.

 

Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: ‘De NVZ komt nu met een fatsoenlijk cao-bod, dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart.’ 

Belangrijkste afspraken

Met de loonafspraken in het onderhandelingsresultaat gaan de zorgmedewerkers er in twee jaar minimaal € 400 bruto per maand op vooruit. De loonstijging voor zorgmedewerkers in de lagere loonschalen kan oplopen tot bijna 20% in twee jaar. De reiskostenvergoeding gaat omhoog van 8 cent naar 16 cent per kilometer. De werkdruk wordt aangepakt door onder andere meer regie op werktijden, het recht op onbereikbaarheid en stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting, maar boven formatie.

Salaris

Per 1 februari 2023 (terugwerkende kracht) gaan de salarissen, waaronder ook de leerlingsalarissen, 5% omhoog. Op 1 december 2023 komt daar nog eens 5% bij, met een bodem van € 150 per maand en met een maximum van € 300 voor de hogere loonschalen. Op 1 juni 2024 gaan de lonen in de laagste salarisschalen met 5% omhoog, met een bodem van € 150. De zorgmedewerkers in de hogere salarisschalen krijgen er 2% bij, plus € 180. Vakbonden en werkgevers hebben daarbij afgesproken dat ze met elkaar in overleg treden mocht de koopkrachtontwikkeling voor werkenden over 2024 duidelijk en in negatieve zin afwijken van de afgesproken salarisverhoging over dat jaar.   

Bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten

De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten wordt flink verbeterd. Zorgmedewerkers die een bereikbaarheidsdienst draaien krijgen een vast nominaal bedrag in geld of de keuze voor tijd. Indien de zorgmedewerker opgeroepen wordt om te werken worden zowel de uren, als de toeslag uitbetaald. Ook voor de aanwezigheidsdiensten is een vast nominaal bedrag afgesproken en is de keuze geld of tijd.

Werknemers gaan vóór externe inhuur

Werknemers in vaste dienst krijgen met de afspraken in de nieuwe cao eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters. Ook mogen werknemers wijzigingen in diensten of roosters weigeren als dit ten behoeve van externe inhuur gevraagd wordt. Alleen als het belang van kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg of acute zorg in het gedrang komt kan de wijziging alsnog doorgaan, maar dan ontvangt de werknemer de zogenoemde verschoven diensttoelage.

Verlof en generatiepact

Werknemers die kiezen voor betaald ouderschapsverlof krijgen 100% van het salaris doorbetaald (voor 2023 geldt een maximum loon van € 5.579,66 per maand). Ook krijgen werknemers het recht op 57 uur rouwverlof (naar rato dienstverband) bij het overlijden van partner of kind. Verder zijn er nieuwe afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken.

Terugdringen werkdruk

Om de werkdruk aan te pakken krijgen werknemers meer zeggenschap en eigen regie over hun roosters, waardoor meer rekening gehouden kan worden met vakanties en voorkeuren voor vrije dagen. Ook worden met ingang van 1 juli 2023 de roosters drie maanden vooruit geroosterd. En als zorgmedewerkers niet ingeroosterd zijn of geen bereikbaarheid- aanwezigheids- of consignatiedienst hebben hoeven ze ook niet meer bereikbaar te zijn.

Cao Ziekenhuizen

De leden van de vakbonden mogen nu stemmen. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao Ziekenhuizen met terugwerkende kracht in per 1 februari 2023 met een looptijd van twee jaar. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.


Gemeenten zaanstad: 28-3-2023

Tegels eruit Groen erin. ๐Ÿ‘Œ

Op vrijdag 7 april organiseert de gemeente Zaanstad de eerste Tegelophaalservice van dit jaar! Ga jij dit voorjaar tegels in jouw tuin vervangen door veel groen? Dan halen ze bij  jouw tegels gratis op.

uiterlijk 5 april aan te melden tegels ophalen.

Je kunt je hiervoor uiterlijk twee dagen voor de ophaaldag voor aanmelden via tegelsophalen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail je naam, adres en zo precies mogelijk waar je de tegels neerlegt. Stuur daarnaast een foto mee van de tegels en noem het aantal. Dan voeren wij deze in in de tegelteller van het NK Tegelwippen.

 Meer info: bit.ly/nk-tegelwippen

๐Ÿ“ท Gemeenten zaanstad 


Gemeenten zaanstad: 28-3-2023

Eindelijk Tweede Zaanbocht Run

De tweede editie van de Zaanbocht Run zal in het najaar van 2023 plaatshebben op zondag 3 september.

๐Ÿ‘‰ Schrijf je in klik hier

Programma

In het najaar van 2023 kunnen de hardlopers meedoen aan een van de afstanden van de ZaanbochtRun. Het programma bestaat uit drie loopafstanden. Voor de kids is er een speciale afstand gemaakt  van precies een mijl (1,6 km). Alle overige lopers kunnen kiezen uit de 5 km of de 10 km.

De eerste start van de dag zal de Kidsrun zijn om 11.00 uur. De tweede start is de 5 km om 11.30 uur en tenslotte de 10 km om 12.20 uur. Iedere start van een afstand zal door een bekende Zaankanter worden weggeschoten.

Parcours

De start is ter hoogte van het kruispunt Marktstraat en Zaanweg.
We lopen direct het Noordeinde op tot aan de brug en slaan linksaf het fietspad op en gaan over de Clausbrug richting Wormer.
Over de brug tot aan Knollendammerstraat en slaan deze straat in tot aan Veerdijk en slaan rechts af tot aan de brug.
Onder de brug door rechtsaf fietspad op tot aan rotonde.
De rotonde nemen we helemaal en lopen via fietspad dezelfde route via de brug terug.
Finish is op Noordeinde vlakbij kruispunt Marktstraat/Zaanweg

Startbewijs

De startbewijzen worden dit jaar naar uw postadres gestuurd.

Het is dit jaar niet meer nodig om uw startbewijs van een locatie af te halen.

Vandaar ook de kleine verhoging in het deelnamebedrag.

Bewoners

De Zaanbocht Run is door het enthousiasme van alle bewoners langs de route nog net niet de gezelligste Run van Zaanstreek, maar komt daar wel heel dicht bij in de buurt. Zaanse bandjes, DJ en startsalsa zullen deze Run naar een nog gezelliger nivo brengen. Vooral voor de deelnemers is de sfeer tijdens de route een geweldige drive.

Halverwege de route staat er een verzorgingspost voor de deelnemers klaar voor een energybar, energiedrankje of water. Ook dit jaar een andere plaats van de verzorgingspost, de plek zal aan de Wormer zijde is vlak na het passeren van de Clausbrug.

Bereikbaarheid

Auto

 • Parkeren op parkeerplaats Station Wormerveer
 • Parkeren achterzijde Gezond Plus Stationsstraat
 • Parkeren achterzijde Lassie in Wormer over de Zaanbrug rechtsaf en bij rotonde eerste rechts


Openbaar vervoer
Vanaf het treinstation van Wormerveer is het slechts 300 mtr wandelen tot de start/finish

Fiets
Fietsen kunnen gestald worden bij Station Wormerveer

๐Ÿ“ทZaanbocht Run


Gemeente Zaanstad: 27-3-2023

De Zeeheldenbuurt in Wormerveer is de afgelopen jaren opgeknapt, de woningen zijn gerenoveerd en funderingen zijn hersteld. Samen met Parteon organiseerden ze boomplantdagen om de buurt groener te maken en bewoners met elkaar te verbinden zegt de Gemeente Zaanstad.

Wethouder Harrie van der Laan - Wethouder hielp bewoners bij het bomen planten. Daarbij kreeg hij ook hulp van hele jonge bewoners.

Harrie van der Laan: "Jong geleerd, oud gedaan. Geweldig hoe de kinderen de handen uit de mouwen hebben gestoken. Het was gezellig en het resultaat mag er zijn. Hopelijk wordt het een mooi voorjaar en hebben de bewoners veel plezier van hun tuin.”

๐Ÿ“ท Gemeenten zaanstad 


Gemeente Zaanstad: 27-3-2023

Doorvaartbeperking dit vaarseizoen voor Brug Krommenie (N203)

De Brug Krommenie tussen Wormerveer en Krommenie blijft voor onbepaalde tijd gesloten voor scheepvaart hoger dan 2,70 meter.

Brug Krommenie is sinds eind vorig jaar in storing. Bij inspecties in het najaar bleek dat er scheurvorming was bij 1 van de brugonderdelen. Sindsdien kan de brug niet meer worden bediend voor de scheepvaart. Doordat de brug is vastgezet kan het autoverkeer de brug wel veilig gebruiken. 

De Brug Krommenie staat op de nominatie om vervangen te worden. Om te kijken of het mogelijk is om de brug weer te kunnen bedienen voor de scheepvaart tot de vervanging, heeft de provincie Noord-Holland eind vorig jaar een aantal inspecties laten uitvoeren. Die visuele inspecties en onderzoeken gaven inzicht in welke zaken aangepakt moeten worden om de brug nog veilig te kunnen bedienen voor de scheepvaart. 

Aanvullend onderzoek nodig

Om een weloverwogen keuze te maken over het wel of niet repareren van de brug is meer inzicht nodig in de staat van de brug. Daarom  wordt aanvullend onderzoek gedaan. In dit onderzoek wordt op gedetailleerd niveau gekeken naar de constructieve – en gebruiksveiligheid van het beweegbare brugdeel. Daaruit volgt een advies welke maatregelen nodig zijn om dat brugdeel voor een langere tijd veilig te kunnen openen en sluiten. Op basis van die kennis bekijkt de provincie naar wat de beste maatregelen zijn om te nemen en welke kosten daar dan mee gemoeid zijn. 

Vaarweginformatie.nl

Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek rond de zomer 2023 bekend. Daarna neemt de provincie Noord-Holland een beslissing over mogelijke maatregelen bij de Brug Krommenie. Dat betekent dat Brug Krommenie dit hele vaarseizoen niet bediend wordt en dat er een doorvaartbeperking geldt. Schepen lager dan 2,70 meter, kunnen wel onder de brug doorvaren. Schepen hoger dan 2,70 meter moeten omvaren. Vanwege een defect aan de Coenbrug over de Zaan moet scheepvaartverkeer hoger dan 6,20 meter er rekening mee houden dat ook de Coenbrug niet bediend wordt en er een omvaaradvies geldt via het IJsselmeer of de Noordzee. Op vaarweginformatie.nl staat alle actuele informatie.

Vernieuwing Brug Krommenie

Brug Krommenie is onderdeel van de drukke provinciale weg N203 en een belangrijke schakel in het wegennetwerk van de provincie Noord-Holland. De 90 jaar oude brug bestaat eigenlijk uit 2 bruggen. En beide bruggen zijn nodig aan vernieuwing toe. Daarom gaat de provincie Noord-Holland zowel de brug richting Assendelft als de brug richting Zaanstad vervangen en renoveren. De provincie werkt op dit moment de ideeën uit voor de vervanging van de Brug Krommenie. Het streven is om brug B in 2025 te vervangen. Een eventuele nieuwe brug A volgt daarna. Brug A is het brugdeel dat nu is vastgezet. 

Ontwerp nieuwe brug

Beide bruggen worden vervangen door 1 brede brug. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van het eerder gefabriceerde brugdek. De nieuwe brug wordt enkele meters opgeschoven zodat deze in 1 lijn ligt met de naastgelegen spoorbrug. Hierdoor kunnen schepen de bruggen beter passeren. Om te zorgen dat er altijd een goede verbinding is over de Nauernasche vaart, is in de toekomst nog een extra brug gewenst op de locatie van de huidige brug A. Bij de aanleg van de nieuwe brug (B) wordt hier zo veel mogelijk rekening mee gehouden. 

In 2022 zijn verschillende onderzoeken gestart, zoals ecologische onderzoeken, verkeersonderzoeken en bodemonderzoeken. Ook wordt onderzocht hoe beide bruggen het beste vervangen kunnen worden. 

Foto: impressietekening uit 2014 van de nieuwe Brug Krommenie


Gemeenten Zaanstad: 27-3-2023

De Communicatieweg Oost is woensdag 29 maart van 05.00 tot 17.00 uur afgesloten. 

Dit is nodig omdat ze over de weg drie grote brugdekken (ruim 20 meter) lang moeten vervoeren zegt de gemeente Zaanstad. Deze zijn voor de nieuwe fietsbrug Veenpolderdijk in Assendelft. Deze brugdelen hijsen we dan vanaf de weg op de steunpunten van de nieuwe brug. 

De omleidingsroutes staan met borden aangegeven. De verwachting is dat de brug begin april 2023 klaar is. 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad: 26-3-2023

Ideeënmarkt 2023

Publiekshal Stadhuis

Tot en met zondag 16 april 2023 kun je je aanmelden als je een idee hebt voor Zaanstad dat je zou willen presenteren aan de leden van de gemeenteraad tijdens de Ideeënmarkt 2023.

De ideeënmarkt is een vorm van burgerparticipatie en een manier om de kloof tussen het bestuur en inwoners te verkleinen. Jij kunt jouw idee voor Zaanstad pitchen aan de raadsleden die jouw marktkraam bezoeken en vragen of ze jouw idee willen 'adopteren'. Raadsleden bespreken vervolgens binnen hun fractie welk idee zij eventueel willen vormgeven als stuk voor de Voorjaarsnota in juni 2023. De initiatiefnemende inwoner bepaalt zelf met welke fractie hij/zij in zee wil gaan. 

Door de koppeling met de behandeling van de Voorjaarsnota kan er meteen gekeken worden of er geld gereserveerd kan worden voor de uitvoering. Echter niet voor alle voorstellen zal mogelijk extra geld nodig zijn.  

Locatie en tijdstip

De markt vindt plaats in de Publiekshal van het Stadhuis van Zaanstad naast het NS-station van Zaandam.
Aanvang : 20.00 uur (deelnemers kunnen vanaf 19.00 uur hun kraam inrichten). 

Aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kun je je per e-mail richten aan ideeenmarkt@zaanstad.nl


Gemeente Zaanstad: 26-3-2023

Kort: Ontzettend trots is Hospice De Schelp Zaanstreek op Klaas die gisteren door onze burgemeester Jan Hamming is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Een echt dik verdiende waardering voor zijn jarenlange inzet voor Hospice Zaanstreek. Hij stond aan de wieg van Hospice De Schelp Zaanstreek én Hospice Het Tij om alles financieel in goede banen te leiden.
Daarnaast is Klaas al decennia een zeer betrokken Westzaner met een speciaal warm hart voor Lambert Melisz.
Binnenkort zegt Hospice De Schelp Zaanstreek draagt hij zijn penningmeesterschap over aan een nieuwe penningmeester. ๐Ÿ‘Œ
๐Ÿ“ท
Hospice De Schelp Zaanstreek


Gemeente Zaanstad: 25-3-2023

In het centrum van Wormerveer, aan de Marktstraat 22 en het Krommenieërpad, staat het oude pand van basisschool de Toermalijn. De basisschool de Toermalijn is in de zomer van 2022 verhuist naar een nieuw schoolgebouw in de buurt. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de huidige eisen. De locatie aan de Marktstraat 22 is sindsdien in eigendom van de gemeente en biedt mogelijkheden voor verdere ontwikkeling. Gezien de ligging in het centrum van Wormerveer zijn hier voldoende kansen toe.

Inloopbijeenkomst voor bewoners en geïnteresseerden

De gemeente organiseert op woensdag 29 maart 2023 een inloopbijeenkomst voor bewoners en geïnteresseerden. Deze bijeenkomst vindt plaats in buurtcentrum de Lorzie tussen 17.30-19.30 uur. In deze eerste bijeenkomst legt de gemeente  uit hoe ze tot een plan willen komen en hoe u hierover kunt meedenken. Het belangrijkste doel van deze bijeenkomst is het ophalen van uw ideeën, zorgen, reacties en adviezen. 

Wanneer u niet aanwezig kunt zijn (en dat wel graag had gewild), zorgt Zaanstad ervoor dat u per e-mail op de hoogte blijft en de mogelijkheid heeft om met Zaanstad  in gesprek te gaan. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar Puck Kole, procesmanager stedelijke ontwikkeling, via p.kole@zaanstad.nl

 


Gemeente Zaanstad: 25-3-2023

De kneepjes van het vak.

Aanmelden opleiding  Technicus Hout & Restauratie Afgelopen september is bij het Regio College de opleiding Technicus Hout & Restauratie gestart. Deze opleiding is voor iedereen die een modern ambacht wil leren en zich graag laat inspireren door historische bouwmaterialen en constructies. En voor iedereen die in de (hout)bouw en meubelmakerij wil werken. Bouwen met hout neemt de komende jaren enorm toe, omdat dit beter is voor het milieu dan bouwen met beton en stenen. Meer weten over de opleiding? Kom dan eens naar een informatieavond! De eerstvolgende is 15 juni.

Meer weten ? Klik hier 


Gemeente Zaanstad: 25-3-2023

Heeft u ideeën voor Zaanstad 50 jaar?

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar én is het 450 jaar geleden dat in de Zaanstreek de Spanjaarden werden verslagen in de 80-jarige oorlog. Dit gaat zaanstad vieren met de inwoners, ondernemers, organisaties en instellingen in de stad. Een jaar lang activiteiten met, door, voor en vanuit de stad georganiseerd met ondersteuning vanuit de gemeente. Zaanstad wil graag weten wat voor ideeën of initiatieven (culturele) instellingen en ondernemers uit Zaanstad hebben voor dit jaarrond programma. Wat zou u graag terug willen zien en wat zou u graag zelf willen organiseren?

Mail de ideeën  door : 50jaarzaanstad@zaanstad.nl


Gemeente Zaanstad: 24-3-2023

Zaanstad maakt 39 schoolomgevingen veiliger

'Alle kinderen moeten veilig naar school kunnen'

De gemeente gaat de verkeersveiligheid rondom basisscholen verder verbeteren. Om te weten te komen wat er nodig is om de omgeving rond scholen verkeersveiliger te maken heeft de gemeente onderzoek laten doen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn gebruikt om een plan van aanpak te maken om 39 schoolomgevingen veiliger te maken. Deze zomer starten de werkzaamheden. Wethouder Gerard Slegers: 'Alle kinderen moeten veilig naar school kunnen. Daarnaast wil Zaanstad een gezonde stad zijn en het voor ouders en kinderen aantrekkelijk maken om lopend of fietsen naar school te komen. Het helpt daarbij als de omgeving van de school veiliger is.'

Rondom basisscholen zorgt het halen en brengen van kinderen door ouders voor drukke momenten. Regelmatig ontstaan hierdoor onveilige situaties. Met een goede inrichting van de omgeving wordt de verkeersveiligheid rondom de scholen verbeterd, al komen de onveilige situaties vaak door gedrag van verkeersdeelnemers.

Aanpassingen aan schoolomgevingen
Rondom 39 scholen worden extra maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren. In de meeste gevallen worden de schoolomgevingen herkenbaarder gemaakt en wordt foutparkeren door ouders van schoolgaande kinderen tegengegaan. Denk aan het plaatsen van extra verkeersborden, het aanleggen van nieuwe overstekenplekken en het plaatsen van drempels. In nauwe samenwerking met de betreffenden scholen worden de komende vier jaar de werkzaamheden uitgevoerd.

Verandering gedrag
Om het gedrag van verkeersdeelnemers te veranderen rondom de scholen zet de gemeente, samen met scholen en de Vervoerregio Amsterdam, al enige jaren actief in op voorlichting. Daarnaast zijn er door het hele jaar verspreid campagnes rondom verkeersveiligheid en acties die erop gericht zijn om ouders te stimuleren om hun kind met de fiets of lopend naar school te brengen. De combinatie van fysieke aanpassingen van de omgeving van de scholen en de acties gericht op het veranderen van het gedrag moeten samen leiden tot een verdere verbetering van de verkeersveiligheid op alle Zaanse basisscholen.

Planning
In de tweede helft van 2023 pakt de gemeente de scholen aan rondom de Weer in Zaandam en in Assendelft. Hier hebben de maatregelen de hoogste impact en prioriteit. In de andere jaren komen de andere delen van de gemeente aan de beurt. Eind 2026 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

Bij deze school (de Kroosduiker aan de Torenstraat, Westzaan) zijn extra attentie palen geplaatst.


Gemeente Zaanstad: 24-3-2023

Het is feest bij G-Bowlingclub de Straikers in Zaandam: de bowlingclub voor verstandelijke beperkte bowlingliefhebbers uit de regio bestaat maar liefst 20 jaar! zegt de Gemeente Zaanstad.

Wethouder Gerard Slegers kreeg een enthousiast onthaal van de club: “Mooi om te zien hoeveel plezier jullie met elkaar hebben. En wat een talent jullie in huis hebben. Hulde ook aan Hanny en Nico de Bruin, de drijvende krachten achter deze club. De gemeente feliciteert de Straikers met dit mooie jubileum en wenst de leden nog veel bowlplezier toe!”

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 24-3-2023

Ook jij hoort er bij.

Maandag 3 april organiseert Sportbedrijf Zaanstad een informatieavond voor sporters en sportaanbieders. De avond is van 20.00 tot 21.00 uur in het Sportcentrum Trias in Krommenie.

Tijdens Zaanstad on Wheels is het in een periode van 10 weken mogelijk om verschillende rolstoelsporten uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan tennis, basketbal en badminton.

Meer informatie. bit.ly/zaanstadonwheels

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 24-3-2023

Net als hun collega’s bij Forbo-Novilon staken de werknemers van Forbo Flooring in Assendelft nog zeker een week door. Zij hebben afgelopen donderdag besloten dat zij hun staking verlengen tot 1 april zegt het FNV.

Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Dit is natuurlijk heel pijnlijk. De mensen staken hier al drie weken en Forbo laat ze gewoon in de kou staan. Letterlijk, in dit geval. De medewerkers willen iets heel normaals: dat ze ook straks hun boodschappen kunnen betalen zonder in de geldproblemen te komen. Maar het bedrijf haalt de schouders op.’

Meestijgen salarissen met de prijzen

De werknemers eisen 10% meer loon en het meestijgen van de salarissen met de prijzen in de winkels. Daarnaast willen ze een bijdrage ontvangen voor de hoge energiekosten van vorig jaar en een vrije dag op Bevrijdingsdag.   

8% is niet genoeg

De staking bij Forbo Flooring duurt al sinds begin maart. Vorige week hebben de medewerkers een iets verbeterd bod voor de lonen massaal verworpen. Reus: ‘Forbo is met zijn bod van 6,5% naar 8% gegaan, maar dat is niet genoeg.’

550 werknemers

Bij Forbo Flooring in Assendelft werken zo’n 550 mensen.  

Foto: FNV


Gemeente Zaanstad: 23-3-2023

Zaanstad bloeit van noord tot zuid

Steeds meer mensen begrijpen het dat de bijen (en alle insecten en vogeltjes) het zwaar hebben omdat er nauwelijks bloemen zijn. Dit probleem is niet nieuw, veel organisaties en mensen zijn ermee bezig maar het gaat vaak niet snel genoeg. Het Zaanse bijen en bollenlint brengt hier verandering in, snel en op een relatief grote schaal.

In de verschillende bermen in Zaanstad zijn het afgelopen najaar bollen geplant en is een bloemenmengsel ingezaaid. De gemeente verwacht dat deze samen een mooi lang bollenlint gaan vormen. Van noord naar zuid, door heel Zaanstad.

Actie bloemetjes met ons buitenzetten

Eind 2022 was het mogelijk om samen met onze wijkonderhoudsploeg bloembollen in de boomspiegels te planten. Naast het helpen van de wijkonderhoudsploeg was het ook mogelijk om een gratis zakje bloembollen op te halen, om in jouw eigen straat te planten.

Zaanse bijen- en bollenlint

Het doel van het Zaanse Bijen en bollenlint is om aaneengesloten stukken groen en natuur te verbinden en te voorzien van bloemen. Een goed op maat gevoerd gefaseerd maaibeleid en het aanbrengen of laten ontstaan van mantelzomen rondom bosplantsoen draagt hier ook aan bij. Door een grote diversiteit in geschikte inheemse soorten kunnen de bijen – en ook andere bestuivers en insecten zoals vlinders – het hele jaar door voldoende stuifmeel en nectar verzamelen waardoor de levenskansen toenemen. Dat is niet alleen goed voor deze dieren maar ook leuk om zelf van te genieten! Veel andere dieren zoals insecteneters profiteren daar weer van mee. De biodiversiteit neemt dan als het ware vanzelf weer toe!

Wist je dat tachtig procent van de voedselgewassen wordt bestoven door insecten zoals de wilde bij?

Bollenroute

Het bollenlint loopt via de Poelenburcht in Zaandam langs de Twiskeweg, De Weer, de Vermiljoenweg, de Heijermansstraat, de Prins Bernhardrotonde, de Vincent van Goghweg, de Provincialeweg, de Rosariumlaan en stopt in het Agathepark in Krommenie.

Lees veder op de Gemeente pagina klik hier 

Foto's: Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad:23-3-2023

Geldmaat opent op 31 maart zijn deuren aan de Gedempte Gracht 12. In deze
winkel zijn automaten beschikbaar voor het opnemen en storten van biljetten en een
sealbagautomaat voor het zakelijk storten. De winkel is dagelijks geopend van 07:00 uur tot 22:00 uur.

In de Geldmaatwinkel aan de Gedempte Gracht 12
staan 10 geldmaten. Er is geen personeel aanwezig. De
automaten voor het opnemen van biljetten zijn voor
iedereen te gebruiken. Het storten van biljetten is
alleen mogelijk voor klanten van ABN AMRO, ING en
Rabobank. De sealbagautomaat is toegankelijk voor
klanten van de drie genoemde banken met een
sealbagcontract.
Geldmaat heeft de afgelopen jaren de geldautomaten
overgenomen van ABN AMRO, ING en Rabobank, zodat
contant geld voor iedereen beschikbaar en bereikbaar
blijft. Naast automaten buiten zijn er ook Geldmaten
geplaatst bij supermarkten (Albert Heijn), boekhandels (Bruna, Primera, The Readshop) en lokale
ondernemers.  Geldmaat opent dit jaar meer van deze winkels in
stadscentra waar onvoldoende mogelijkheden zijn voor afzonderlijke geldautomaten.
Exacte locaties vind je op de locatiewijzer. Per locatie en per type automaat vind je daar ook
openingstijden en de mogelijkheden voor opname/storten en eventueel assistentie daarbij. De
locatiewijzer geeft ook de actuele beschikbaarheid van een automaat aan.


Gemeenten zaanstad: 23-3-2023

Linten, lintbebouwing of dorpslinten: het zijn allemaal woorden voor bebouwing die als een dunne lijn door het landschap lopen. Het is vaak de weg waarlangs een dorp ooit is ontstaan, met afwisselende gebouwen: oud en nieuw, met diverse winkels en bedrijfjes.

Krommenie heeft zo'n oud dorpslint Op de foto's zie je een stukje van de Zuiderhoofdstraat: recent én uit 1920. Deze straat vormt samen met het Vlietsend, de Noorderhoofdstraat en de Vlusch het dorpslint.

Het historische karakter van dit Lint willen we beschermen. Daarom is er een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied opgesteld. Vanaf 23 maart ligt het ontwerpbestemmingsplan Lint Krommenie ter inzage.

Op 3 april is er een informatieavond over het ontwerpbestemmingsplan Lint Krommenie. De avond begint om 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur) in het gebouw van Speeltuinvereniging "Blok", Doctor Kuijperkade 5, Krommenie.

Meer informatie op de Gemeente pagina. ๐Ÿ‘‰

https://bit.ly/lint-krommenie

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad: 22-3-2023

Tegelwippen

Gratis tegelophaalservice en geveltuintjes

Het NK Tegelwippen 2023 is van start gegaan! t/m 31 oktober 2023 doet Zaanstad weer mee aan het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z'n  eigen voor-, achter-, of geveltuin.

Tegelophaalservice

De gemeente Zaanstad wil graag inwoners helpen met tegels wippen. Daarom organiseren we dit jaar weer een Tegelophaalservice. Op vrijdag 7 april, vrijdag 12 mei, vrijdag 7 juli en vrijdag 8 september halen we weer gratis jouw tegels op. Je kunt je hiervoor uiterlijk twee dagen voor de ophaaldag voor aanmelden via tegelsophalen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail je naam, adres en zo precies mogelijk waar je de tegels neerlegt. Stuur daarnaast een foto mee van de tegels en noem het aantal. Dan voeren wij deze in in de tegelteller van het NK Tegelwippen.

Meer info klik hier 

 

hierboven  zie je meer over hoe het Zaanstad twee jaargeleden verging tijdens het NK Tegelwippen!


Gemeente Zaanstad: 21-3-2023

2e landelijke staking ziekenhuizen half april 

Er komt een tweede landelijke staking in de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nog meer ziekenhuismedewerkers zullen hier aan meedoen. Volgens de vier vakbonden geeft de NVZ geen enkele blijk van urgentie om tot een fatsoenlijke cao voor de ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra te komen.

Draaiboeken.

De actiecomités in de ziekenhuizen zijn volop bezig met het maken van draaiboeken voor de tweede actiedag. In deze draaiboeken wordt vastgelegd welke afdelingen meedoen. Deze draaiboeken vormen de basis voor de veiligheidsoverleggen tussen vakbonden, vertegenwoordigers van actiecomités en ziekenhuisdirecties, waarin de afspraken worden gemaakt die nodig zijn om de patiëntveiligheid te waarborgen.

16 maart

Vorige week donderdag 16 maart draaiden duizenden werknemers op 64 locaties een zondagsdienst. Dit is het ultieme actiemiddel in de ziekenhuizen. Alleen spoedeisende zorg gaat dan door. De vakbonden schatten in dat op 16 maart zo’n 100.000 werknemers, van ruim 1.400 afdelingen, het werk neerlegden. Alles wijst erop dat de tweede staking in april nog groter wordt. Een flink aantal ziekenhuizen en revalidatiecentra dat de vorige keer niet meedeed sluit nu aan. Ook het aantal afdelingen in ziekenhuizen zal fors toenemen. Dat leiden de vakbonden af uit het aantal draaiboeken dat tot nu toe is ingeleverd.

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10% voor 2023 met een bodem. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhooggaat. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Deze moeten in tijd en geld fors worden verhoogd. Ook willen de vakbonden dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft.

Foto: Zaans Medisch Centrum

Foto's Staking 16 Maart 2023 Zaans Medisch Centrum


Gemeente Zaanstad: 21-3-2023

De Grote Oversteek helpt bij stap naar middelbare school
Deze maand moesten ze weer worden ingeleverd: de middelbare schoolkeuzes van Groep 8.Een grote overstap voor veel kinderen én hun ouders.

De Weekend Academie ondersteunt bij het maken van die oversteek op meerdere basisscholen in Zaandam met een gratis programma dat een jaar duurt.
Zeker voor enig kinderen, oudste kinderen en kinderen met ouders die in een ander land op school zaten, is de overstap van basis- naar middelbare school heel ingrijpend. Immers de school die je kiest is van grote invloed op de verdere ontwikkeling van het kind.
De Grote Oversteek van de Weekend Academie bereidt Groep 8-ers voor op wat hen te wachten staat. Het programma duurt een jaar lang en begint op de basisschool. Er zijn wekelijks groepslessen op school, meerdere voorlichtingen voor ouders en kinderen samen en 1 op 1 gesprekken over de individuele schoolkeuzes. Nadat de overstap is gemaakt loopt het programma nog een paar maanden door, totdat de leerlingen goed geland zijn op hun middelbare school.
Rolmodellen voor de klas
Onder begeleiding van een ervaren coördinator geven stagiaires van verschillende HBO-opleidingen wekelijks de voorlichtingen en individuele begeleiding. Zij hebben de middelbare school vaak pas net achter zich gelaten, waardoor zij al snel als rolmodel fungeren voor de basisscholieren.

Inhoud
In het eerste blok voor de kerstvakantie gaat het over de verschillende niveaus en scholen die er zijn en hoe de inschrijfprocedure werkt. Ook worden er open dagen van middelbare scholen bezocht. De blokken erna leren de scholieren vaardighden zoals plannen, agendabeheer en leerstrategieën. Maar ook over gedrag: schoolcultuur versus straatcultuur, feedback geven en ontvangen. Ook wordt de dagindeling op de middelbare school doorgenomen, zijn er voorbeeldlessen scheikunde en wiskunde en gaat het programma in op social media gebruik en cyberpesten.

Bereik
De Grote Oversteek bestaat sinds 2017 en wordt momenteel uitgevoerd op scholen in Zaandam, Haarlem, Almere en Amsterdam, waarmee ruim 1500 kinderen worden bereikt.

Over de Weekend Academie
De Weekend Academie is in 2006 opgericht door Oguz Dulkadir en heeft het hoofdkantoor in Amsterdam Nieuw-West. Zij bieden diverse begeleidingspakketten aan kinderen die het kunnen gebruiken op het gebied van huiswerk, sociale vaardigheden, maatschappelijke oriëntatie en gezond leven.

Belangrijk element zijn de gastlessen die worden gegeven door mensen vanuit de hele maatschappij: van een bekende Youtuber, tot een strafrechtadvocaat en een voetballer. Ze komen allemaal over de vloer bij de Weekend Academie. Heel belangrijk, want rolmodellen bieden inspiratie en motivatie.
De Weekend Academie kreeg in 2017 het Appeltje van Oranje voor haar werk.

"De Grote Oversteek heeft mij zoveel geleerd. Ik vind het heel spannend om naar de middelbare school te gaan, maar heb hierdoor echt een school gekozen die bij me past!" (Aiza, 13 jaar) Kijk hier de Trailer


Gemeenten Zaanstad: 21-3-2023

Tijdelijk cameratoezicht in Poelenburg na autobranden

Tot en met 13 juni worden er vier camera's geplaatst op verschillende plaatsen in de wijk Poelenburg.

De afgelopen periode waren in de wijk Poelenburg in Zaandam meerdere autobranden. De gemeente plaatst daarom tijdelijk vier camera's in de wijk, tot en met 13 juni. De camera's worden geplaatst in de Thijssehof, Dodoneusstraat, op de hoek van de Thijssestraat en Dodoneusstraat en op de hoek van de E. Heimansstraat en Goethartstraat.

Burgemeester Jan Hamming: 'De afgelopen periode hebben we gemerkt dat de autobranden veel onrust veroorzaken. We willen natuurlijk allemaal graag in een veilige wijk wonen. Daarom hebben we besloten om tijdelijk cameratoezicht in te voeren. Daarnaast hebben we de hulp van inwoners nodig die meldingen bij ons doen.'

Het gebruik van tijdelijk cameratoezicht maakt straten veiliger en geeft ons meer 'ogen' in de wijk. We willen hiermee voorkomen, dat we te maken krijgen met nog meer autobranden. We plaatsen de camera's op zo'n manier, zodat we alleen de straat filmen en niet in de woningen kijken.

Melden helpt.
Mocht u iets verdachts zien? Dan vragen we u om meteen de politie te bellen. Dit kan via telefoonnummer 112 (bij spoed) of via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Andere vragen over de veiligheid in de wijk? Neem dan contact op met de gemeente. Dit kan per mail naar: oov@zaanstad.nl of via het telefoonnummer 14 075. Vraag dan naar iemand van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid.


Gemeente Zaanstad: 20-3-2023

Kort: Wethouder Rene Tuijn bezocht de nieuwe winkel Luttel & Zuks op Westzijde 13A. In deze winkel vind je onder andere betaalbare, kwalitatieve tweedehands kinder- en zwangerschapskleding. De Gemeente Zaanstad is erg blij met dit soort winkels zoals op de Westzijde, en zegt op naar een duurzamer Zaanstad.

Zelf spullen brengen die je niet meer gebruikt? Dat kan! Als het is verkocht krijg jij 40% van de verkoopprijs. 

Kijkje nemen ? www.luttelenzuks.nl

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 20-3-2023

Vandaag kreeg Ineke Olij-Jansen uit de hand van wethouder: Harrie van der Laan van de gemeente Zaanstad en Giovanni Masetti van Zaankanters voor Elkaar de vrijwilligerswaardering. Dit gebeurde in het bij zijn van belangstellenden en enkele collega's van de oud lokale omroep RTVZaanstreek. Bij de feestelijkheden in het stadarchief aan het stadhuisplein 100 was er koffie en een prachtige taart waar Ineke op stond.
Ineke (en Chris) kreeg deze waardering voor meer dan 35 jaar trouwe dienst bij RTVZaanstreek en in dienst van de Jazz en klassieke muziek minnende personen in het luister gebied. Meer dan 100 afleveringen maakten zij.๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ท Zaankanters voor elkaar


Gemeenten Zaanstad: 20-3-2023

Aanpak verkeersdruk Thorbeckeweg: 'Bouwen op een postzegel'

Projectmanager Adrie van Hoekelen verwijst naar de maatregelen om de doorstroming op de Thorbeckeweg te verbeteren, als bouwen op een postzegel zegt de Gemeente Zaanstad. “Het gaat namelijk om twee kilometer, waarop alles moet gebeuren. De uitdaging is om met de vier partners (Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en gemeenten Oostzaan en Zaanstad) met zo min mogelijk hinder te zorgen dat iedereen na afloop tevreden is met het eindresultaat.”

Met een weg- en waterbouwhart werkt Adrie gedreven en met passie aan het project. 

Meer informatie klik hier

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 19-3-2023

 Update de werkzaamheden op de waal tot 30-4-2023

klik op de foto om hem te vergroten.


Gemeente Zaanstad Assendelft: 19-3-2023

Assendelft ontvangt prijs Kortebaan van het Jaar
De Harddraverijvereniging Assendelft heeft afgelopen zaterdag uit handen van de redactie van Kortebaandraverijen.nl de wisseltrofee ontvangen voor de titel Kortebaan van het Jaar. De vrienden van deze website verkozen vorig jaar het Noord-Hollandse lintdorp boven de andere genomineerden Purmerend, ’t Zand en Voorschoten.

Samen met de organisatie zocht de redactie van Kortebaandraverijen.nl vervolgens naar het juiste moment om de prijs uit te reiken. Uiteindelijk viel de keuze op de jaarlijkse ledenvergadering in Grandcafé De Klinker. Hierdoor waren veel liefhebbers uit Assendelft bij de uitreiking aanwezig.

Juryrapport

Van het kleinste jongetje van de klas werd Assendelft ineens een grote jongen. Met 24 inschrijvingen was ze naar later bleek spekkoper. Maar wat vooral opviel, was de massale opkomst van het publiek. In één keer wist de totale kortebaansport weer waarvoor zij het elk jaar doet. Sport en gezelligheid samenbrengen: een prachtige formule”, was in het juryrapport van Kortebaandraverijen.nl te lezen.

De liefhebbers van de website waren het hier duidelijk mee eens en brachten massaal hun stem uit op Assendelft. Hierdoor ontving de organisatie voor de eerste keer in de historie de wisseltrofee.

Kortebaan van het jaar

Kortebaandraverijen.nl heeft de prijs in 2008 in het leven geroepen om de verenigingen en stichtingen te eren voor hun harde werk. Hierin maken zij geen onderscheid tussen goed en slecht. Voor de genomineerden is de redactie op zoek naar de perfecte middag. Daarin spelen naast organisatorische kwaliteiten en vernieuwingen ook externe factoren mee zoals het weer, de koers en de sfeer.


Gemeente Zaanstad: 19-3-2023

Hoe verklein je de kans op autobranden? Kom op 20 maart 2023 naar de bijeenkomst in De Poelenburcht.

In Poelenburg en Peldersveld zijn er steeds meer autobranden. Zaanstad wil natuurlijk dat we allemaal graag in een veilige wijk wonen. Bewoners kunnen zelf ook helpen. Hoe? Dat vertellen ze u graag op maandag 20 maart.

Ze hopen u 20 maart te zien! U bent van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Wanneer: maandag 20 maart 2023.Tijdstip: 20:00 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:30 uur met koffie/thee en koek).Waar: Buurtcentrum De Poelenburcht – Weerpad 1A, 1504 NX Zaandam.

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 18-3-2023

Op zaterdagmiddag 18 maart organiseerde de Bredenhofstichting de Zaanse geschiedenismarkt in de  Bullekerk Tijdens de markt werd voor de tweede keer de Bredenhofprijs uitgereikt. en biedt een gevarieerd programma voor iedereen die geïnteresseerd is in de Zaanse geschiedenis.

Er zijn kraampjes van de historische verenigingen, Zaanse historische auteurs presenteren hun boeken en het publiek kan allerlei korte workshops volgen die te maken hebben met onderzoeken en schrijven. Uiteraard was er ook de mogelijkheid om boeken aan te schaffen, Bruna Zaandam had een kraam ingericht met Zaanse publicaties.
๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek

De winnaar van de Brederodehofprijs is Erik Schaap

Het Boek: 

Het levensverhaal van een communistische verzetsstrijdster die de verpersoonlijking werd van verraad in oorlogstijd – een van de grootste verraders uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

November 1943. Franci de Munck-Siffels verricht illegale koeriersdiensten en verbergt een Joods jongetje in haar huis. Maar wanneer ze ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zus, geeft ze de Sicherheitsdienst het onderduikadres van haar wederhelft. Uit het liefdesdrama ontstaat een meedogenloze jacht op het verzet. De 23-jarige, verleidelijke Franci ontpopt zich daarbij als een hondsbrutale infiltrante. Ze verraadt ruim honderdvijftig verzetsmensen en Joden. Tientallen arrestanten belanden voor het vuurpeloton of in de gaskamer. Geen andere vrouw weet in zo’n korte tijd zoveel ‘terroristen’ in Duitse handen te spelen als deze Zaanse vrouw. Haar vernietigende werk duurt maar kort. Een knokploeg ontmaskert de gretige jaagster. Zeven maanden na de impulsief begonnen strafexercitie tegen haar echtgenoot sterft Franci op gruwelijke wijze.

‘Aangrijpend (…) Wervelend.’ Trouw

‘Een intrigerende biografie, een interessante case study van verraad.’ NRC Handelsblad

'De wijze waarop Schaap deze duistere geschiedenis heeft ontrafeld is knap.' Historisch Nieuwsblad


Gemeente Zaanstad: 18-3-2023

In een handomdraai €3.600 lichter.

Een Zaankanter heeft afgelopen donderdagochtend rond half 11 gepind bij de Geldmaat in het winkelcentrum bij Gribraltar.
Hij is daarna naar een winkel gegaan en heeft hier contant aan de kassa afgerekend.

In deze tijd is zijn pinpas afgetroggeld/gepakt en is waarschijnlijk zijn pincode afgekeken bij de Geldmaat.

De vader van Nathalie ( zijn dochter ) kan slecht zien door een ongeluk en loopt hierdoor met een stok waardoor je kan zien dat hij slecht ziet. Hierdoor is hij een makkelijk doelwit voor dit soort criminelen.

Er is in 24 uur €3.600 euro van zijn bank afgehaald, hij is er doodziek van want hij wilde hier dit jaar voor het eerst zelfstandig mee op vakantie gaan.

Nathalie haar vraag is nu of er misschien mensen zijn geweest die iets hebben gezien? Of dat er iets is opgevallen?

Het gaat dus om 16 maart rond 10:30 bij het winkelcentrum Gribraltar.

Er is uiteraard aangifte gedaan en de bedrijven waar het geld is gepind zijn op de hoogte voor de camerabeelden.

Heeft u info kunt u contact opnemen met Nathalie via haar Facebook. www.facebook.com/nathalie.brijker


Gemeente Zaanstad: 18-3-2023

Kort: Vandaag de nationale opschoondag ook in Zaandam.

Op verschillende plekken verzamelden mensen zich om gezamenlijk zwerfafval te ruimen. Zo kon je ook terecht  bij Buurtcentrum de Kolk, de Zuidhoek of de Poelenburcht. Starten met koffie en koek. Hesjes, grijpers en vuilniszakhoepel en hop de wijk in. Om 12.00 stond er een heerlijke lunch klaar in de buurthuis de Dirk Prins.

Er is op veel plaatsen heel veel vuil opgehaald door diverse Toppers.

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek


Amateurkunstfestival Gluren bij de Buren Zaanstad opent aanmeldingen
voor de Zomereditie op zondag 2 juli

Gluren bij de Buren, het amateurkunstfestival met optredens in tuinen verspreid over
de stad, komt deze zomer voor derde keer naar Zaanstad. Op zondag 2 juli veranderen
gazons en veranda’s voor één dag in podia, en de loungesets in tribunes. De
organisatie zoekt vanaf nu naar hosts en acts, aanmelden kan tot en met zondag 14
mei via glurenbijdeburen.nl.
Landelijk zullen ruim 1000 tuinen, verspreid over 23 gemeenten, optredens hosten tijdens
Gluren bij de Buren. Gluren bij de Buren verlaagt met het festival drempels voor
ontmoetingen en biedt intieme podia aan de lokale creatievelingen.
Programmamaker Chelsi Maas: “Gluren bij de Buren is een prachtig mooi evenement om te
mogen organiseren, omdat het mensen over de hele stad met elkaar verbindt en alle vormen
van podiumkunsten in de spotlights worden gezet. Het evenement wordt niet alleen
georganiseerd door mij, maar echt samen met alle enthousiaste deelnemers krijgt het vorm.
Dat maakt Gluren bij de Buren uniek en ieder jaar ook weer anders!”
Acts en tuinen gezocht
Acts van alle disciplines zijn welkom: jazz-trio’s, balletdansers, rappers of cabaretiers
kunnen meedoen. Alle acts krijgen een passend podium toegewezen. De optredens duren
maximaal 30 minuten en worden drie keer opgevoerd. Aanmelden kan via
glurenbijdeburen.nl/aanmelden/act.
Tuinen van alle soorten en maten kunnen meedoen: van postzegeltuintjes tot historische
hofjes, en van Franse balkonnetjes tot royale dakterrassen. Hosts nodigen hun buren uit
voor een culturele middag in hun tuin.

Aanmelden kan via:
klik hier 
Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt georganiseerd in
samenwerking met verschillende lokale partijen.

๐Ÿ“ทSabine van Nistelrooij


Gemeente Zaanstad: 18-3-2023

Op werkbezoek bij de Asielopvang en het taalcafé De Sluis in Zaanstad

Deze week ging burgermeester Judith Michel de Jong samen met mijn collega burgemeesters op bezoek bij de asielopvang en het taalcafé in Zaanstad. De opvanglocaties Borealis en Bellini zijn gelegen op het water en in elke hut worden 2 tot 4 personen opgevangen. 75% van de mensen heeft een verblijfsvergunning. Bij de naastgelegen voetbalvereniging geven de vrijwilligers van het Taalcafé Nederlandse les. Ze kregen een Syrische lunch en gingen in gesprek met 2 mensen die na 1.5 jaar al bijzonder goed Nederlands spreken. Zij zijn zeer gemotiveerd om een bijdrage te leveren, werken of zijn op zoek naar werk. Maar hun belangrijkste boodschap was: dank je wel Nederland.

๐Ÿ“ทGemeente


Gemeente Zaanstad: 17-3-2023

Kort: Wethouder Gerard Slegers en raadsleden waren vandaag op werkbezoek bij Sporting Krommenie. Ze gingen in gesprek met de sportverenigingen over onderhoud en beheer.

Slegers: "Sporten is gezond. Als gemeente willen we de verenigingen helpen bij het onderhoud van de accommodaties."

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 17-3-2023

Samen maken we Zaanstad - college op bezoek bij Rabobank
Voor Gemeente Zaanstad is samenwerking met ondernemers, organisaties en inwoners heel belangrijk zegt burgermeester Jan Hamming. Zaanstad maken we samen: ondernemers, organisaties, inwoners en gemeente.
We hebben elkaar keihard nodig om Zaanstad een thuis te maken voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat we mensen kansen bieden om hun talenten te ontdekken en in te zetten.
Met het college van b&w gingen ze afgelopen week vergaderen bij de Saentower in Zaandam en op werkbezoek bij de Rabobank. Voor het college zijn dit soort werkbezoeken heel waardevol. Juist omdat we hiermee in verbinding zijn met dat wat er in de gemeenschap en bij het lokale bedrijfsleven speelt.

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 17-3-2023

Lynn en Jet van het St. Michaël College onderzochten hoe zij jongeren in Zaanstad meer kunnen betrekken bij #duurzaamheid. Daarom ontwikkelden zij hun eigen jongerenpagina met tips en initiatieven. Én presenteerden deze aan wethouder Rene Tuijn.

Hoi! Wij zijn Lynn en Jet en zitten op het St. Michaël College in Zaandam. Voor een schoolopdracht hebben wij in samenwerking met de gemeente Zaanstad een jongerenpagina gemaakt over verduurzamen. Hiermee willen we jongeren bewust maken en tips geven over hoe je duurzamer kunt leven. 

Op de pagina vind je handige tips over deeltuinen, vintage winkels en deelvervoer.  Leer hoe je gemakkelijk je steentje bij kunt dragen aan een groenere toekomst! Check hieronder wat jij kunt doen en start jouw eco-avontuur!

Meer info Klik Hier 


๐Ÿ“ทGemeenten Zaanstad

Lynn, Jet en wethouder René Tuijn


Gemeente Zaanstad: 17-3-2023

Afgelopen Donderdagavond 16 maart . vond [Z]aan Tafel plaats, een evenement dat dit jaar gezamenlijk georganiseerd werd door de FEBO Zaanstad Cup en stichting [Z]aan de Wandel. Deze avond had als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor Anna's huis en het Antoni van Leeuwenhoek voor onderzoek naar borstkanker.

Het evenement vond plaats in de Stoomhal in Wormer waar maar liefst 125 ondernemers aanwezig waren voor een 4-gangen diner en een veiling. De avond werd omlijst door muziek van Paul Bond en Ricky Koole en ook kwamen Peter Tange (Anna's Huis), Tessa Steenbrugge (AVL) en Dick Dekker ([Z]aan de Wandel) aan het woord over het belang van onderzoek naar borstkanker en goede (na)zorg van lotgenoten en betrokkenen.

 Onder leiding van presentatrice Chimène van Oosterhout werden er verschillende items geveild waaronder een bezoek aan een wedstrijd van VFL Wolfsburg, inclusief gesigneerd shirt van Micky van de Ven. Het streef opbrengst werd gesteld op € 30.000, - maar naarmate de avond vorderde en er prachtige biedingen binnenkwamen, bleek al snel dat dit bedrag ruimschoots gehaald zou worden. De totaalopbrengst van deze prachtige avond kwam uiteindelijk op € 105.511, -

 

De organisatie van [Z]aan tafel konden niet anders dan trots en dankbaar zijn met deze opbrengst voor het goede doel en de zeer geslaagde avond. 


Gemeente Zaanstad: 17-3-2023

De Gemeente Zaanstad gaat de Prins Bernhardweg aanpassen van snelweg naar stadsweg.

Het gaat om het stukje A7 tussen het Prins Bernhardplein en knooppunt Zaandam.

Op de nieuwe stadsweg mag straks niet harder gereden worden dan 70 kilometer per uur en op sommige delen zelfs maar 50 kilometer per uur. Het Sportpark Hoornseveld wordt beter bereikbaar en vluchtheuvels en vangrails worden weggehaald. De Gemeente Zaanstad gaat de Prins Bernhardweg aanpassen van snelweg naar stadsweg. Het gaat om het stukje A7 tussen het Prins Bernhardplein en knooppunt Zaandam.

Op de nieuwe stadsweg mag straks niet harder gereden worden dan 70 kilometer per uur en op sommige delen zelfs maar 50 kilometer per uur. Het Sportpark Hoornseveld wordt beter bereikbaar en vluchtheuvels en vangrails worden weggehaald. Waar asfalt verdwijnt komt groen terug: er worden ruim 100 nieuwe bomen in de bermen geplant. 

De gemeente Zaanstad is nu druk bezig met de voorbereidingen van het project. De verwachting is dat de nieuwe stadsweg begin 2024 klaar is. Klik voor meer informatie over het project op de link hieronder  komt groen terug: er worden ruim 100 nieuwe bomen in de bermen geplant. 

De gemeente Zaanstad is nu druk bezig met de voorbereidingen van het project. De verwachting is dat de nieuwe stadsweg begin 2024 klaar is. 

Meer informatie is te vinden op de Gemeente pagina zelf: klik hier

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad

๐ŸŽฅ Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 16-3-2023

Vandaag was Zaankanters voor Elkaar LIVE in de wijk in Buurtcentrum de Bovenkruier. Tijdens deze maandelijkse LIVE in wijk (in het kalf elke 3e donderdag van de maand) brengt Zaankanters voor Elkaar de gehele dienstverlening mee op locatie. LIVE is meer dan een inloop spreek uur, het is ook een samen zijn, een overleg en brainstorm moment van van buurt initiatieven, sociaal wijkteam en wijkmanagement. Deze LIVE momenten van Zaankanters voor Elkaar zijn in meer Zaanse wijken voor meer info en dagen en tijden zie klik hier  

๐Ÿ“ท Zaankanters voor elkaar 

 


Gemeente Zaanstad: 16-3-2023

VriendenLoterij steunt ZVV Zaandijk met 5.000 euro
Een bijzondere benoeming van de VriendenLoterij voor voetbalvereniging ZVV Zaandijk uit Zaandam. De vereniging is benoemd tot Club van de Week en ontvangt daarom een eenmalige bijdrage van 5.000 euro van de VriendenLoterij. ZVV Zaandijk gaat het geld gebruiken om te verduurzamen.

Marja Hartland, voorzitter damesbestuur ZVV Zaandijk: 'Wat fantastisch! Vanwege de enorme energiekosten willen wij het verduurzamen van onze club versnellen, onder andere met de aanschaf van een elektrische warmteboiler en het isoleren van het dak van de kleedkamers. Met dit bedrag komen we een heel eind!

๐Ÿ“ทAangeleverd 


Gemeente Zaanstad: 16-3-2023

Actiedag Zaans Medisch Centrum

Toppers in actie.

Actiedag vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen hoe zag het eruit vandaag? Ze draaiden vandaag ‘zondagsdiensten’ waarbij alleen spoed- en niet uitstelbare zorg doorging in het Zaans Medisch Centrum.

Er stonden inhoudelijke onderdelen op het programma en een aantal ludieke activiteiten. Ze voerde actie om landelijk een signaal af te geven. De zorg moet aantrekkelijker worden voor nieuwe instroom, het moet vol te houden zijn en er moet een passende beloning komen.

Met elkaar hebben ze hetzelfde belang: prettig werken voor een passende beloning waarbij een veilige en comfortabele plek bieden aan onze patiënten altijd voorop staat.

๐Ÿ“ท ZMC

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡


Gemeente Zaanstad: 16-3-2023

Jachthaven Dukra in Zaandam krijgt metamorfose

De gemeenteraad krijgt deze week een plan ter zienswijze voorgelegd, voor de vernieuwing van Jachthaven Dukra in Zaandam. De jachthaven wil in de toekomst plaats bieden aan 122 pleziervaartuigen, 20 havenlodges voor toeristische overnachtingen, maximaal 29 woonboten en 4 woonarken uit de omgeving. Ook kleinschalige horeca, een fietsenstalling en een publiek toegankelijke steiger maken onderdeel uit van het Ruimtelijk Programma van Eisen, dat deze week door het college van B&W is goedgekeurd. Het gebied krijgt zo een gemengde bestemming.

Wethouder René Tuijn: "Het plan voor wonen én recreatie maakt het een prachtige ontmoetingsplek en een waardevolle toevoeging voor het hele gebied. Met horeca en een publiek toegankelijke steiger kan iedereen straks genieten van dit mooie, historische stukje aan de Zaan. Mede dankzij de inbreng uit de buurt maakt het plan nu goed gebruik van alle kansen die deze plek te bieden heeft."  

Sander Dullaart, één van de initiatiefnemers: "De gesprekken met de buurt en andere belanghebbenden hebben grote invloed gehad op de plannen die we aanvankelijk hadden. Het uitgebreide participatietraject heeft uiteindelijk een vorm van consensus opgeleverd, dat tot stand is gekomen door een uiterste inspanning van een grote groep omwonenden en belanghebbenden en ons als ontwikkelaars. Dat vertaalt zich nu in dit nieuwe plan. We zijn enthousiast dat we nu met dit mooie plan de volgende fase bereiken."

Vervolg

Als de gemeenteraad een positieve zienswijze geeft op het plan, wordt er een anterieure overeenkomst afgesloten met de ontwikkelaar. Daarna wordt het ontwerpbestemmingsplan gemaakt en ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden erop kunnen reageren. Meer informatie over het plan en het gehele participatierapport staan op https://jachthavendukra.nl/projectontwikkeling/ 

Afbeelding: Concept van de plankaart voor de herontwikkeling van Jachthaven Dukra


Gemeente Zaanstad: 16-3-2023

Ondertunneling Guisweg in Zaandijk cruciaal om groeiende stad bereikbaar te houden 

'Verbetering leefbaarheid in de wijk'

Het definitief voorkeursalternatief van het project Guisweg is door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaanstad vastgesteld. Binnenkort wordt het voorkeursalternatief tijdens de gemeenteraad behandeld. Er zijn veel reacties uit de omgeving en vanuit de gemeenteraad gekomen tijdens de inspraakperiode. Het projectteam heeft deze feedback gebruikt om het ontwerp aan te passen. Het project Guisweg omvat onder andere het opheffen van de spoorwegovergang en de aanleg van twee tunnels. Een tunnel voor fietsers en voetgangers en een aparte tunnel voor het autoverkeer. Dit verbetert de bereikbaarheid, leefbaarheid én veiligheid van Zaanstad met de regio.

"Dit project zorgt ervoor dat Zaanstad bereikbaar blijft. De stad is volop in ontwikkeling, er worden veel huizen gebouwd en het aantal inwoners groeit. Om ervoor te zorgen dat huidige en toekomstige inwoners snel en veilig de stad in- en uit kunnen komen is de ondertunneling nodig. Met dit ontwerp zijn we goed voorbereid op de toekomst. Iedereen kan straks veilig reizen van A naar B. Of dat nu met de auto, bus, (deel)fiets, trein of te voet is. De twee tunnels maken een einde aan de files voor de spoorwegovergang. Dit verbetert de leefbaarheid van de wijk enorm. Daarnaast wordt de openbare ruimte groener en aantrekkelijker ingericht."  Aldus Gerard Slegers, wethouder bereikbaarheid, mobiliteit en parkeren en lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam.

Meer info ook op de pagina van de Gemeente Zaanstad klik hier 

225 reacties vanuit de omgeving
De omgeving heeft zich laten horen, en dat heeft voor de nodige aanpassingen in het voorkeursalternatief gezorgd. Zo is er een breed voetgangerspad naast het fietspad in de tunnel toegevoegd en is de zogenoemde T-splitsing van het fietspad overzichtelijker en veiliger gemaakt. Ook de helling is aangepast, zodat de tunnel toegankelijk is voor iedereen. De Provincialeweg is een stuk 'logischer' ingericht, met name op de zogenoemde 'switch' (waar auto's elkaar moesten kruisen in het vorige ontwerp) kwamen veel opmerkingen. Deze is eruit gehaald en vervangen door een in- en uitvoegstrook en met het verplaatsen van de autobanen (richting het noorden en zuiden) naar de buitenzijden van de weg. Verder zijn er een aantal fietspaden toegevoegd op de Verzetstraat, wat nodig is voor de verkeersveiligheid vanwege het vele vrachtverkeer daar. Ook dit geluid kwam meerdere malen vanuit de omgeving. Het afsluiten van A8-aansluiting 2 maakt dit mede mogelijk. Daarnaast komt er naast beton, daar straks meer groen.

'Veiliger en beter bereikbaar'
Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail, is blij dat het definitieve voorkeursalternatief door het college is vastgesteld. "We maken met dit grote project de Guisweg veiliger en helpen Zaanstad nog beter bereikbaar te worden. Met het Programma Hoogfrequent Spoor zorgen wij ervoor dat er in de toekomst meer treinen tussen Alkmaar en Amsterdam kunnen gaan rijden. Daarvoor is werk aan spoor, stations en overwegen nodig. Met deze onderdoorgang in Zaandijk zetten we een belangrijke stap."

Verdere procedure
Als de gemeenteraad instemt met dit voorkeursalternatief ondertekenen de samenwerkingspartners later dit jaar een bestuurlijke overeenkomst met daarin de gemaakte afspraken voor de volgende fase van het project. Dan is de planstudiefase afgerond en begint de planuitwerkingsfase. In deze fase wordt het ontwerp verder uitgewerkt en worden de laatste zaken onderzocht, zoals bijvoorbeeld het zoeken naar een mogelijk nieuwe huisvesting voor de Krommenieër schietvereniging. Ook in deze fase volgen er weer verschillende inspraakmogelijkheden, bijvoorbeeld bij de bestemmingsplanwijziging(en) en de vergunningprocedures. De planuitwerkingsfase duurt naar verwachting tot 2025. Uiteindelijk is het de bedoeling dat in 2026 de werkzaamheden beginnen. 

Project Guisweg in vogelvlucht


Gemeenten Zaanstad: 16-3-2023

Vandaag doet het ZMC mee aan de landelijke actiedag vanwege de vastgelopen cao-onderhandelingen tussen de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonden. Ze draaien vandaag een zogenaamde 'zondagsdienst' waarbij alleen spoed- en niet uitstelbare zorg doorgaat.

De actiedag werd geopend door Femke Dekker (ZMC actiecomité), Anja Blonk (voorzitter van de raad van bestuur van het ZMC) en Maaike Langerak (van de FBZ). We voeren actie om landelijk een signaal af te geven. De zorg moet aantrekkelijker worden voor nieuwe instroom, het moet vol te houden zijn en er moet een passende beloning komen zegt het ZMC.

Ze hopen met elkaar op een goede actiedag. Ze hebben namelijk allemaal hetzelfde belang: prettig werken voor een passende beloning waarbij een veilige en comfortabele plek bieden aan onze patiënten altijd voorop staat.

๐Ÿ“ทZMC


Gemeenten Zaanstad: 16-3-2023

Vandaag wordt er in sporthal de Tref in Zaandam door 180 mensen geteld. Alle formulieren uit de stembureaus in Zaanstad zijn hier verzameld en worden (ook op kandidaatsniveau) geselecteerd.

Vanmorgen mocht Harrie van der Laan - Wethouder  alle tellers welkom heten en succes en sterkte wensen. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ท Wethouder Harrie van der Laan


Gemeenten Zaanstad: 16-3-2023

De Gemeente Zaanstad maakt het gezonder, groener en duurzamer. ๐Ÿ‘‰๐ŸŒณ

Dat doen ze door speelplaatsen, schoolpleinen en straten  steeds meer te  vergroenen. Bomen zijn daarbij belangrijk. Ze houden water vast, geven schaduw bij hitte en zuiveren de lucht zegt de gemeente Zaanstad. Zo zijn op de Eikelaan in Krommenie 7 bomen geplant. 

In het Centrumplan Westerkoog krijgt een deel van de nieuwe gebouwen groene daken en er komen ook nieuwe bomen. 

Soms is het helaas ook nodig om bomen te kappen. Zaanstad wil dat voor elke gekapte boom binnen twee jaar minimaal 1 nieuwe terugkomt. De 'bomenbalans' laat zien hoeveel bomen zijn terug geplant..

Meer weten over bomen, groen , de bomenbalans en vergroenen in de gemeente๐Ÿ‘‡ https://buitengewoon.zaanstad.nl/groen

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 16-3-2023

Kort: Vrijwilligers blijven belangrijk.

De vrijwilligers van de sociale maatjes bij Sociaal Wijkteam Assendelft-Westzaan Lia en Jeanette kregen de vrijwilligerswaardering namens Zaankanters voor elkaar en de Gemeente Zaanstad voor hun inzet bij de sociale maatjes.

๐Ÿ“ทZaankanters voor elkaar


Gemeente Zaanstad: 15-3-2023

Zaanstad tekent Woondeal MRA: 9.800 woningen erbij tot en met 2030

'Meer mensen helpen aan een dak boven hun hoofd'

Vandaag is de Woondeal MRA ondertekend door gemeenten in Metropoolregio Amsterdam (MRA) en minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) voor de bouw van 171.200 woningen in MRA tot en met 2030. Ook Zaanstad heeft deze Woondeal ondertekend. Zaanstad heeft als doel om de komende acht jaar minimaal 9.800 woningen te bouwen. Circa 2.940 van deze woningen zijn sociale huurwoningen (30%) en circa 3.528 middeldure huur en/of betaalbare koopwoningen (36%). Wethouder Wonen Harrie van der Laan: "De wooncrisis heeft onze volle aandacht. Ik wil dat meer mensen in onze gemeente een dak boven hun hoofd krijgen de komende jaren. Door te investeren in betaalbare woningen zorgen we ervoor dat lagere en middeninkomens beter aan bod komen op de woningmarkt. Veel van deze nieuwbouw bestaat uit gelijkvloerse appartementen die mede geschikt zijn voor ouderen. Op deze manier komt er meer doorstroming op de woningmarkt."

In nauwe samenwerking met de corporaties en ontwikkelaars komen er duizenden woningen bij in Zaanstad de komende jaren. Voor circa 9.000 woningen zijn al harde afspraken met marktpartijen of is het bestemmingsplan vastgesteld.

Inlopen van het woningtekort
De afspraken in de Woondeal MRA zijn wederkerig, wat betekent dat het Rijk zich inzet voor het wegnemen van knelpunten voor de woningbouw, bijvoorbeeld op het gebied van klimaatbestendig bouwen, geluid, stikstof en luchtkwaliteit. Dat is noodzakelijk om het woningtekort in de MRA sneller in te lopen en de betaalbaarheid van het wonen in de regio te verbeteren. Marktpartijen en woningcorporaties maken zich terecht zorgen over de hoeveelheid randvoorwaarden die nog moet worden ingevuld om vóór 2031 tot voldoende woningbouw te kunnen komen. De noodzaak om samen te werken is daarom groot en vraagt inzet van alle betrokken partijen. Dit is een extra uitdaging in een tijd met onder meer oplopende bouwkosten, hogere hypotheekrentes en gebrek aan personeel bij markt en overheid. We hebben hiervoor alle inzet en alle partijen nodig.

Alle gemeenten moeten evenredig bijdragen
Daarnaast ondersteunt Zaanstad een verzoek van de gemeente Amsterdam en minister De Jonge aan alle gemeenten in de MRA om minimaal 30% van de vrijkomende en nieuwe sociale huurwoningen toe te wijzen aan wettelijk urgenten en statushouders. Het achterliggende doel van de zogenaamde 30-30-30 regel (30% sociale huur in de nieuwbouwproductie, 30% sociale huur in de bestaande woningvoorraad en 30% toewijzing aan wettelijk urgenten en statushouders in vrijkomend aanbod sociale huur) is dat alle gemeenten in de MRA evenredig bijdragen aan het zorgen voor voldoende en betaalbare huisvesting voor de kwetsbare– en lage inkomensgroepen. Hier pleit Zaanstad in de regio al langer voor omdat nog niet alle gemeenten dat doen.

Dit verzoek loopt vooruit op de nieuwe wet Versterking regie volkshuisvesting, waarin het Rijk meer urgente groepen aanwijst en aan regio's vraagt gezamenlijk afspraken te maken over de verdeling van deze woningzoekenden. Zaanstad wijst op dit moment 38% van de woningen toe aan urgenten, waarvan 8% aan statushouders. De huisvesting van statushouder gebeurt via een halfjaarlijkse taakstelling vanuit het Rijk.

Ondertekening Woondeal Wethouder Harrie van der Laan.


Gemeente Zaanstad: 15-3-2023

Er mag vandaag gestemd worden voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Binnen Zaanstad zijn er sinds vanochtend 66 stembureaus geopend om de stemmers te verwelkomen. Het stembureau in Het Sociale Winkeltje in Assendelft had vanmiddag hoog bezoek.

Wethouder Harrie van der Laan - Wethouder ontving daar Arthur van Dijk, commissaris van de Koning voor Noord-Holland. Zij spraken met de vrijwilligers, waaronder ook met Max en Maarten. Zij vormen een ‘prokkelduo’ dat zich vandaag de hele dag inzet op het stembureau.

Dit duo bestaat uit een vrijwilliger mét en een vrijwilliger zónder licht verstandelijke beperking. Het doel is om op deze manier een inclusief stembureau te zijn en mensen met een verstandelijke beperking te betrekken bij het stemmen. Zo zijn ook 43 van de stembureaus toegankelijk voor mensen met een beperking.

Harrie van der Laan: “De Provinciale Staten hebben invloed op onder andere woningbouw, bereikbaarheid en natuur. Onderwerpen die ook Zaankanters raken. En elke stem telt.’’

Stemmen kan nog tot vanavond 21:00 uur. 

๐Ÿ“ท Gemeente Zaanstad

Wethouder Harrie van der Laan - Wethouder met Arthur van Dijk, commissaris van de Koning.


vrijwilligers, Max en Maarten.


Gemeente Zaanstad: 15-3-2023

Ontwerpbestemmingsplan Langepad Zaandijk komt ter inzage

Met het ontwerpbestemmingsplan Langepad Zaandijk wordt een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van de Pielkenrood Vaten fabriek op het voormalige Ardagh-terrein. Op deze plek in het centrum van Zaandijk komen 67 woningen, achter Brouwerij Hoop en de Zaandijkerkerk. Wethouder Wessel Breunesse: 'De historie van Zaandijk speelt een belangrijke rol in de nieuwe wijk. Zo komt de herinnering aan bijvoorbeeld de smederij van Pielkenrood terug in de nieuwe gebouwen. Ook krijgen groen en water meer ruimte.'
Het ontwerpbestemmingsplan ligt van 30 maart tot en met 10 mei ter inzage. Mensen die in de omgeving van de locatie wonen of werken kunnen in deze periode hun zienswijze indienen.

Ontwikkelaar Blue Banner RED gaat aan de slag met het project. Op het terrein komen 20 appartementen in de sociale huursector, 10 vrijstaande woningen, 30 twee-onder-een-kapwoningen en 7 geschakelde woningen.

Historisch karakter van de openbare ruimte
Het Langepad is een cultuurhistorische verbinding tussen de Lagendijk/Zaandijkerkerk en de Domineestuin. Het pad wordt teruggebracht samen met de oude watergangen, die tijdens de ontwikkeling van het gebied zijn gedempt. Het beschermde gezicht 'Gortershoek' sluit hierdoor aan bij de 'Domineestuin'.

Op het terrein wordt nieuwe openbare ruimte aangelegd en er komen parkeerplekken. De Zaandijkerkerk, de Lagendijk en de Domineestuin zijn belangrijke elementen in de omgeving waar het plan op aanhaakt. Het plan past qua verkaveling, architectuur en inrichting van de buitenruimte bij het historisch karakter van het gebied.

Verharding maakt plaats voor water en groen
Breunesse: 'Op het fabrieksterrein is nu nog veel verharding en weinig groen. Doordat we de historische waterstructuur herstellen, dragen we meteen bij aan klimaatadaptatie doordat water meer ruimte krijgt in het gebied.'

Zienswijzeprocedure en inloopbijeenkomst
Het ontwerpbestemmingsplan ligt van 30 maart tot en met 10 mei ter inzage. Mensen die in de omgeving van de locatie
wonen of werken kunnen in deze periode hun zienswijze indienen. Daarnaast is er een inloopbijeenkomst over de verandering van de
locatie Ardagh in Zaandijk. De inloopbijeenkomst is op dinsdag 4 april 
2023 tussen 19.00 uur en 21.00 uur, in buurthuis De Boed, Willem Dreeslaan 1 in

๐Ÿ“ทAangeleverd


Gemeenten Zaanstad: 15-3-2023

Onbegrijpelijk....

Een man was ernstig gewond geraakt na een val van een trap op het NS-station zegt de politie Basisteam. Samen met handhaving creëerden ze meteen werkruimte voor de ambulance.

Het is schrijnend om te zien en horen dat mensen het belangrijker vinden dat zij hun trein halen, dan dat een man goed verzorgd kan worden zegt de politie. Het went de politie nooit, zeker wat een van de passanten letterlijk zei: “Waarom verplaatsen jullie die man niet, zodat ik er langs kan? Mijn trein gaat zo!”

Hoe zou je willen dat er wordt gereageerd als jij of jouw geliefde er ligt?

Dit bericht heeft veel los gemaakt in de media en dat is logisch!

๐Ÿ“ท Politie


Dominee Noorderkerk neemt afscheid - Sjaak Visser als verbindende factor tot ver buiten de kerk.

Afgelopen zondag was burgemeester Jan Hamming aanwezig bij het afscheid van dominee Sjaak Visser van de Noorderkerk. Zee namen afscheid van een man die een enorme toegevoegde waarde heeft gehad voor Zaanstad. Zowel binnen de kerkgemeenschap als ver daarbuiten.

Twee sprekende voorbeelden:

Toen in 2015 de oorlog in Syrië uitbrak was Sjaak een van de initiatiefnemers voor het opvangen van mensen in ’t Veldpark zegt hamming. Hij stelde de kerk dagelijks open voor deze mensen en zorgde, samen met een grote groep vrijwilligers, dat Zaanstad voor deze oorlogsslachtoffers toch een beetje een thuis werd.

Bij de entree van de kerk werd jaren geleden heel veel geskate door jongeren. Hierdoor beschadigde het natuursteen. In plaats van de jongeren weg te sturen ging hij met ze in gesprek en dacht hij mee met een alternatief. Door zijn betrokkenheid en wervingsacties werd er in ’t Veldpark een skatebaan gebouwd die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt.

Zaanstad verliest een dynamo voor de gemeenschap, maar er rest niets anders dan Sjaak enorm te bedanken voor zijn bevlogenheid en hem veel succes te wensen in Oostzaan zegt burgemeester Jan Hamming.

๐Ÿ“ทNoorderkerk


Gemeente Zaanstad: 14-3-2023

Donderdag 16 maart alleen spoedzorg in het ZMC

 

In verband met de vastgelopen cao-onderhandelingen, doen grote delen van het ZMC op 16 maart mee aan de landelijke actiedag. Op deze dag wordt een zogenaamde ‘zondagsdienst’ gedraaid waarbij alleen spoed- en niet uitstelbare zorg doorgaat. Alle andere afspraken en geplande ingrepen zijn of worden verplaatst.

Het Klantcontactcentrum is deze dag niet bereikbaar voor het maken, annuleren of wijzigen van uw afspraak of voor het beantwoorden van uw vragen.

 Wat gebeurt er met uw afspraak?

Als u op 16 maart een afspraak heeft staan, bent of wordt u persoonlijk op de hoogte gebracht dat deze afspraak wordt verplaatst. Heeft u geen bericht gehad? Dan gaat uw afspraak gewoon door. Op MijnZMC kunt u uw afspraken bekijken.

Zowel de actievoerende medewerkers als het bestuur van het ziekenhuis betreuren dat we op deze dag niet de zorg kunnen leveren zoals we dat normaal gesproken doen. Maar er is ook begrip dat onze medewerkers een goede cao willen en deze wens met een actie kracht bijzetten. 

 


Openbaar vervoer in Vervoerregio Amsterdam blijft bovengemiddeld scoren
Het openbaar vervoer in de Vervoerregio blijft bovengemiddeld hoog scoren. Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer van 2022, het klanttevredenheidsonderzoek in het ov van CROW-KpVV. Net als in veel andere regio’s is de waardering voor het openbaar vervoer in de Vervoerregio vorig jaar iets gedaald ten opzichte van 2021. Toch ligt deze toch boven het landelijk gemiddelde.
Dit zien we terug in de scores voor het busvervoer in Amstelland-Meerlanden en Waterland die hoger zijn dan het landelijk gemiddelde voor de streekbus. In de andere vervoerconcessies van de Vervoerregio ligt de score precies op het landelijk gemiddelde.
Voorzitter van de Vervoerregio, Melanie van der Horst: “Ondanks de lichte daling is de uitkomst van de OV-Klantenbarometer meer dan bemoedigend. Het openbaar vervoer is nog steeds uit het coronadal aan het klimmen. Reizigers zijn nog niet helemaal terug en ook door personeelskrapte zijn dienstregelingen nog niet op het niveau van 2019. Dat reizigers dan toch nog zo’n hoge waardering blijven hebben voor het openbaar vervoer is een grote opsteker voor ons en een pluim aan onze vervoerders die met al het personeel keihard werken om de best bereikbare regio van Nederland te zijn.”
Cijfers per concessie
Het hoogste cijfer van de reizigers kreeg de concessie Amstelland-Meerlanden (Amstelveen, Ouder-Amstel (behalve Duivendrecht), Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmermeer). Daar werd het openbaar vervoer gewaardeerd met een 8,2. Landelijk is dat 7,9. Daarna volgt Waterland (Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland) met een 8,0.Concessie Zaanstreek (Zaanstad, Oostzaan) lag met een 7,9 precies op het landelijk gemiddelde.In concessie Amsterdam (Amsterdam, Diemen, Duivendrecht) is de meting opgedeeld in bus, tram en metro. Het busvervoer kreeg een 8,0, de tram een 8,0 en de metro een 7,8, gelijk aan het landelijke gemiddelde voor tram en metro.

 

Verschil in meting
De cijfers van de OV-klantenbarometer zijn de laatste jaren niet helemaal op gelijke manier tot stand gekomen. Werd in 2019 nog gemeten van januari tot en met november, in 2021 was dat door de coronapandemie alleen en met veel minder respondenten in oktober en november. In 2022 was de meting van april tot en met november. Bovendien waren met name in 2021, maar ook nog in 2022 de gemeten groepen anders van samenstelling dan in de jaren voor corona.


Gemeente Zaanstad Wormerveer: 13-3-2023

Deze week is de Nationale Boomfeestdag. Dan worden overal in Nederland bomen geplant. Ook in Zaanstad!

Wethouder Natasja Groothuismink heeft samen met groep 8 van basisschool de Toermalijn in Wormerveer 4 bomen geplant. In totaal komen er 26 bomen en 600 heesters.

De leerlingen van de groepen 5,6,7 en 8 kregen in de klas les ook over hoe belangrijk bomen zijn.

 

Uitleg over bomen

De leerlingen van de groepen 5,6,7 en 8 kregen in de klas les ook over hoe belangrijk bomen zijn. Hun leraar was bomenbeheerder Chris Winter van de gemeente Zaanstad. De gemeente vindt groen en bomen in de Zaanse wijken belangrijk. Door CO2 om te zetten in zuurstof geven ze lucht. Ook houden ze water vast en geven op een snikhete dagen schaduw.

๐Ÿ“ท Cindy Jeurissen


Gemeente Zaanstad: 13-3-2023

Leerlingen ICBS de Vuurvogel beloond met Verkeerslabel Ster in het Verkeer tijdens Week van het Verkeer

'Verkeer is ingewikkelder en moeilijk te voorspellen'

Deze maandagochtend 13 maart is op ICBS de Vuurvogel in Zaandam het startsein gegeven voor de Week van het Verkeer. En heel speciaal is dat deze school het Verkeerslabel Ster in het Verkeer in ontvangst mocht nemen. De Vuurvogel is een van de 70 deelnemende scholen aan de Week van het Verkeer in de Vervoerregio Amsterdam. Met het thema 'Laat je zien' zijn er van 13 -17 maart meer dan 300 verkeersactiviteiten te doen voor alle leerlingen in de Vervoerregio.

Het kon de buurt niet ontgaan zijn dat er iets feestelijks aan de hand was: met een heuse fanfare en parade door de wijk is op ICBS de Vuurvogel in Zaandam de aftrap gegeven voor de Week van het Verkeer. De Vuurvogel is speciaal in het zonnetje gezet, want de school en de leerlingen kregen uit handen van wethouder Verkeer Gerard Slegers het Verkeerslabel Ster in het Verkeer uitgereikt. Dit Verkeerslabel geeft aan dat de school zich het hele jaar door actief inzet voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen.

Grote pluim
De wethouder geeft de school een grote pluim: "Complimenten aan De Vuurvogel. Het verkeer is de afgelopen periode flink veranderd met elektrische auto's die nauwelijks hoorbaar zijn. Daarnaast zorgt het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets en in de auto vaak voor gevaarlijke situaties. Het verkeer is ingewikkelder en moeilijker te voorspellen. Daarom is het des te belangrijker om samen te oefenen en aandacht te blijven vragen voor verkeersveiligheid. En dat doen jullie het hele jaar door. Daar wil ik jullie allemaal hartelijk voor danken."

๐Ÿ“ทAangeleverd

Wethouder Slegers reikt het  verkeerslabel 'Ster in het Verkeer' uit aan basisschool De Vuurvogel.

Laat je zien!
Het thema van de Week van het Verkeer is dit jaar: Laat je zien. Zichtbaar zijn en opvallen in het verkeer, daar draait het allemaal om. De boodschap aan de kinderen is: zorg ervoor dat je altijd goed oplet en dat je opvalt in het verkeer. Dit is de top 5 hoe je dat doet:

Top 5 Laat je zien in het verkeer

 1. Draag opvallende kleding
 2. Steek altijd je hand uit als je wilt afslaan
 3. Zorg voor werkende vaste fietsverlichting, voor wit/geel, achter rood
 4. Maak contact met de bestuurder als je wilt oversteken
 5. Blijf weg uit de dode hoek van een vrachtwagen๐Ÿ“ทAangeleverd

Leerlingen van De Vuurvogel maakten samen met de wethouder een wandeling. 

300 verkeersactiviteiten
Tijdens de Week van het Verkeer zijn er wel 300 verkeersactiviteiten op de 70 deelnemende scholen. Om er een paar te noemen: test je verkeerskennis in de interactieve video met Nina en Fedde, doe de Verkeerschallenge, pimp en check je fiets, ervaar wat een vrachtwagenchauffeur ziet vanuit zijn cabine in de dode hoek-les. Kijk hier voor nog meer activiteiten.


Gemeente Zaanstad:13-3-2023

Kort :Afgelopen vrijdag en zaterdag was de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet! Het Oranje Fonds organiseert deze actie jaarlijks om vrijwilligerswerk in de spotlight te zetten.

 

Zowel:
Burgermeester Jan Hamming en zijn Vrouw
Wethouder: Harrie van der Laan
Wethouder: Gerard Slegers
Wethouder: Rene Tuijn
Wethouder: Stephanie Onclin

Van de Gemeente Zaanstad hebben ook hun handen uit de mouwen gestoken op deze mooie dag. Zij hielpen de vrijwilligers van Scouting Assendelft en van het verzorgingshuis Evean Rosariumhorst in Krommenie met het verzorgen van de bewoners en het onderhouden van groen.

 

Meer foto's van deze dag met de Wethouders


Gemeenten Zaanstad:10-3-2023

Let op vanaf Maandag 13-3-2023 maart Afgesloten voor het verkeer aan beide kanten tot 30-4-2023 voor werkzaamheden.

 

๐Ÿ“ท RTV Zaanstreek

 


Gemeente Zaanstad: 11-3-2023

Fietsbrug Kalverpad Update
Momenteel vinden er werkzaamheden plaats t/m 26 mei 2023 aan de fietsbrug Kalverpad. Eerst slopen ze de oude brug.
Daarna slaan ze nieuwe palen in het water en maken we de draagbalken.
Als de nieuwe brug er op gebouwd is, herstellen ze de bestrating aan beide kanten. Als alles goed gaat, kan er op 27 mei weer gebruik gemaakt worden van de brug.

Via onderstaande knop kunt u de tijdelijke route zien de omleiding.

 

Tijdelijke route

Wij plaatsen een nieuwe, vaste brug met betonnen steunpunten en een kunststof dek op stalen liggers. We maken de brug iets breder voor de veiligheid van voetgangers en fietsers en voor de voertuigen van hulpdiensten.

Tekening fietsbrug Kalverpad .pdf

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek 


Gemeente Zaanstad: 11-3-2023

Kort: NL Doet maar vooral erg gezellig.

Vandaag was het samen met burgemeester Jan Hamming, Roya Kashani en wethouder Harrie van der Laan snoeien en stickers plakken bij #scouting Assendelft zegt wijkmanager David Kooi.

Echt een prachtige organisatie op een hele mooie plek.

Het was hard werken zegt David in een reactie.

Maar vooral erg gezellig en daar gaat het om op deze mooie dag.

Meer Foto's ๐Ÿ‘‡

 


Gemeente Zaanstad: 11-3-2023

Het Festival Zin! een groot succes 

Ruim 1400 bezoekers lieten zich tijdens het nieuwe cultuurfestival ZIN inspireren door het brede cultuuraanbod van de Zaanstreek zegt het Zaantheater. Want zingen in een koor, met elkaar naar het theater gaan, schilderles volgen, vrijwilligerswerk doen of rocken met een band geeft het leven zin! ๐Ÿ‘Œ
Actieve 60-plussers ontdekten dit tijdens ZIN in het Zaantheater.

Het festival was een overweldigend succes zegt het Zaantheater.

Heb je ZIN gemist?

kijk de aftermovie en lees meer over het festival Zin! hier 

๐ŸŽฅ Zaantheater 


Gemeente Zaanstad: 10-3-2023

Pand aan de Oost-Indischekade in Wormerveer gesloten voor zes maanden

Vrijdag 10 maart is een woning aan de Oost-Indischekade in Wormerveer gesloten voor een periode van zes maanden. Bij een controle van de politie op 17 januari 2023 is in de woning werden onder andere ruim 400 hennepplanten gevonden en vernietigd.

Dat ook woningen ingericht kunnen worden als professionele hennepkwekerij bleek wel uit wat er ter plaatse werd gevonden.
In één slaapkamer op de eerste verdieping was een ruimte ingericht als hennepkwekerij. In deze ruimte werden 211 potten gevuld met hennepplanten gevonden. Hier was ook een afzuiginstallatie met daarop 3 koolstoffilters en 3 slakkenhuizen aangesloten. Ook waren hier 211 assimilatielampen, 3 ventilatoren en stortzakken met takken van hennepplanten te vinden die een indicatie geven van minimaal 1 eerdere oogst. De ruimte was aan de binnenzijde volledig bekleed met piepschuim en isolatieplaten.

Op zolder was een tweede kweekruimte ingericht.
In deze ruimte werden 192 potten met hennepplanten gevonden. Ook hier waren instrumenten voor hennepkweek aanwezig zoals een afzuiginstallatie, koolstoffilters, slakkenhuizen en lampen aanwezig.
Door een fraudeinspecteur van de netwerkbeheerder werd geconstateerd dat de stroomvoorziening voor de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen. De stroom was vlak voor de meterkast afgetapt en vervolgens was er een elektrische aansluiting gemaakt buiten de stroommeter om. Hierdoor ontstond er gevaar voor kortsluiting en daarmee brandgevaar.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem
Melding maken van (vermoedens) van een hennepkwekerij of drugshandel kan bij de politie (0900-8844). Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. 

Duur van de sluiting
De burgemeester kan bij het aantreffen van een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal aangetroffen drugs en de beroeps- en bedrijfsmatigheid. 

Foto: Aangeleverd


Gemeente Zaanstad: 10-3-2023

Ontwikkeling bestemmingsplan Kan aan de Zaan

Het college van B&W heeft het bestemmingsplan voor Kan aan de Zaan vastgesteld. Het wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. Het terrein rond Kan Palen gaat veranderen. Vanaf 2025 komt hier een prettige en levendige stadswijk. Met ongeveer 750 woningen voor mensen met verschillende inkomens. Dat is de ambitie die de gemeenteraad heeft vastgelegd in het gebiedsperspectief voor de Kogerveldwijk.
Wethouder Wessel Breunesse: 'Ik ben blij met deze nieuwe stap naar een mooie wijk. We hebben geluisterd naar onze inwoners, en de plannen aangepast. Het Kleine Glop blijft groen, samen met omwonenden gaan we kijken hoe we dit een nog fijnere plek kunnen maken.'

De Nederlandse Planontwikkelings Groep (NPG) gaat samen met gemeente Zaanstad en Rochdale aan de slag. In het project Kan aan de Zaan is ruimte voor 750 tot 800 woningen in een gevarieerd aanbod van sociale huur, betaalbare koop, middel dure huur en vrije sector woningen. Het vaststellen van het bestemmingsplan is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van het project. Ondertussen wordt ook de sanering op het Kan Palen terrein en directe omgeving voorbereid om de grond geschikt te maken voor woningen. 

Het project Kan aan de Zaan is nu nog te vinden onder de naam Hofwijk Noord fase 1.

Meer ruimte voor woningen
De locatie ligt tussen Hofwijk aan de zuidkant en de spoorlijn aan de noordkant. De Zaan ligt aan de westkant van het terrein en er staan bestaande woonblokken aan de oostkant met daarachter de Heijermansstraat. Aan de zuidelijke zijde staan drie sociale woningbouwblokken. Door het vertrek van de naastgelegen verffabriek Touwen ontstaat meer ruimte voor woningbouw, zowel op de locatie van de verffabriek als daaromheen.

Historisch en groen
In het plan komen twee nieuwe straten van oost naar west. Dat sluit aan bij de historische structuur van het gebied. Aan de kant van de Zaan komen grote appartementengebouwen die doen denken aan fabrieken. Verder de buurt in naar het oosten, worden de gebouwen lager. Bewoners en bezoekers parkeren hun auto's onder de woningen of aan de rand van de wijk. Er is daardoor in de wijk veel plek voor groen en fietsers. Dit moet ook bijdragen aan het voorkomen van hittestress. Er komen groene daken in de aardgasvrije woonwijk. De gevel van de Touwenfabriek wordt behouden.

Veranderingen in het bestemmingsplan
Op het ontwerp bestemmingsplan zijn verschillende reacties gekomen. Daarom heeft de gemeente het plan veranderd:

 • Het gebouw op de plek van de Touwen fabriek wordt 17,5 meter lager (van 47,5 m. naar 30 m.). Ook de mogelijkheid om aanvullend op de maximale bouwhoogte duurzame energievoorzieningen tot 5 meter hoogte op daken te realiseren, is vervallen. Verder krijgt het gebouw straks ook de vorm van een trap. Daardoor ziet het er minder uit als een toren en komt de oorspronkelijke gevel van de Touwen fabriek beter uit.
 • Het glop blijft open en groen. Er komt geen horeca aan de Oostzijde en daarmee komt de mogelijkheid om een terras aan de Zaan te maken ook te vervallen. Op plek van de horeca - tegenover het glop - komen twee eengezinswoningen.

Monitor bestemmingsplannen
De gemeente publiceert jaarlijks de Monitor Bestemmingsplannen. In 2022 zijn er 10 bestemmingsplannen vastgesteld, goed voor 2.700 woningen. Naar verwachting krijgt de gemeenteraad in 2023 minimaal nog 7 bestemmingsplannen ter vaststelling aangeboden.

Meer info ook op de Gemeente Website klik hier 


Gemeente Zaanstad: 10-3-2023

Marcel van Dam waarnemend griffier van Zaanstad.

Marcel van Dam is door de gemeenteraad aangewezen als nieuwe waarnemend griffier van Zaanstad. Startdatum van Marcel in zijn nieuwe rol is 20 maart. De belangrijkste taak van een griffier is het adviseren en ondersteunen van de gemeenteraad. 

Annemarie van Nieuwamerongen (voorzitter van de werkgeverscommissie van de gemeenteraad) is blij met het besluit van de gemeenteraad: "Met Marcel van Dam hebben we een ervaren interim-griffier gevonden die de gemeenteraad dit jaar kan bijstaan. We hebben hem leren kennen als een prettig persoon die goed weet wat er nodig is.''

Marcel van Dam zal het stokje overnemen van de huidige waarnemend griffier, André Maaskant. André heeft eerder aangegeven beschikbaar te zijn als griffier tot ongeveer het eerste kwartaal van 2023. De procedure voor werving en selectie van een vaste griffier heeft tot op heden niet geleid tot een kandidaat die door de werkgeverscommissie kan worden voorgedragen aan de gemeenteraad. De werkgevercommissie verkent daarom de mogelijkheden hoe zij verder kan gaan in de zoektocht naar een vaste griffier. Voor de tussenliggende periode heeft de werkgeverscommissie Marcel van Dam gevraagd en bereid gevonden om de functie van waarnemend griffier te vervullen. André Maaskant zal per 20 maart weer de rol van plaatsvervangend griffier op zich nemen.

Op de foto: Marcel van Dam

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 9-3-2023

Kort:

De Gemeente Zaanstad heeft sinds deze week een elektrische stofzuiger.

Die gaan ze gebruiken in het centrum en op plaatsen met veel winkels en horeca. 
Deze stofzuiger zet de gemeente vooral in om weggegooide peuken van de straat te plukken. 
Wethouder Wessel Breunesse (Openbare Ruimte) kwam op donderdag 9 maart langs om de stofzuiger uit te proberen.

Meer weten over de Stofzuiger ? klik hier 

๐Ÿ“ท Gemeenten ZaanstadGemeente Zaanstad: 9-3-2023

Afgelopen maandag 6 maart vond de 2e debatavond van Debatcentrum De Vonk in Café De Fabriek in Zaandam plaats, geleid door moderator Robert Daverschot. Het thema van deze debatavond: 'Hoe gaan we de steeds schaarser wordende openbare ruimte verdelen in relatie tot de gezondheid van onze inwoners.' Zo'n 100 geïnteresseerden hebben het debat over deze uitdaging bijgewoond.

 

Het binnenstedelijk bouwen van 20.000 woningen in Zaanstad kan de gezondheid van de Zaanse inwoners schaden. Verder verdichten van de stad is een grote opgave en vraagt bestuurlijke lef, zoals het verminderen van het aantal parkeerplaatsen en het investeren in hoogwaardig en veilig groen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bewegen. 

 

Gezonde openbare ruimte in Zaanstad vraagt om brede samenwerking

 

1. Het gaat niet goed met de gezondheid van Zaankanters. Eke Schins-Derksen, van adviesbureau Arcadis, presenteerde hun onderzoek waar o.a. uit blijkt dat Zaanstad één van de ongezondste steden van Nederland is. Daarbij scoort Zaanstad vooral slecht op de buitenruimte en de gebouwde omgeving. 

2. Amar Voogt, van GGD Zaanstreek/Waterland, herkent deze gezondheidsopgave. Veel inwoners kampen met overgewicht en eenzaamheid, of kunnen bij warm weer geen verkoeling in of rond hun huis vinden. De gezondheidssituatie verschilt per wijk, waarbij Poelenburg/Peldersveld er negatief uit springt.  Veel onderzoeken benadrukken de relatie tussen de kwaliteit van de leefomgeving en gezondheid. Dat roept de vraag op hoe we de steeds schaarser wordende ruimte in Zaanstad moeten invullen om de gezondheid van de Zaankanters niet nog verder te verslechteren. 

3. Volgens Tom Moons van Pharos, het expertisecentrum dat bijdraagt aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen, kan dat alleen door de inwoners overal bij te betrekken. Maar vooral ook door te durven kiezen: Investeer gericht in de gezonde openbare ruimte om verschillen tussen wijken te verkleinen. Alle drie sprekers benadrukten dat een gezonde openbare ruimte een grote opgave is. Dat vraagt niet alleen om groen. Belangrijk is een brede kijk op ontwikkelen, beheren en gebruiken van de openbare ruimte en dat in samenwerking met alle belanghebbende partijen in een gebied. 

 

Een vertegenwoordiging van die belanghebbende partijen zat in Café De Fabriek ook aan tafel of in de zaal. 
Zij kwamen tot een aantal belangrijke constateringen om rekening mee te houden bij verdere verdichting van de stad, zoals bijvoorbeeld: 
- Binnenstedelijke industrie en wonen kunnen - volgens 70% van de aanwezigen -  goed samengaan. 

 

- Veel groen in Zaanstad is niet hoogwaardig: het is niet gericht op ontmoeting en beweging. 
- De openbare ruimte te veel is gericht op autogebruik. Er is nog een lange weg te gaan, voordat Zaankanters anders tegen autogebruik aankijken. 

De avond leidde in elk geval al tot een concrete afspraak tussen Ad van Vugt – vertegenwoordiger van Zaanstad Maakstad, een samenwerkingsverband van de 15 grote Zaanse Industrieën – en Amar Voogt van GGD Zaanstreek/Waterland. Hij wierp zich op als contactpersoon voor duidelijke klachten van bewoners die de GGD bereiken over de geurhinder. 

 

Wethouder Breunesse was blij met deze debatavond en concludeerde dat de openbare ruimte een veelkoppig onderwerp is. "We moeten van een beheer van de openbare ruimte, naar het besef dat we de openbare ruimte moeten ontwikkelen met alle invalshoeken die vanavond aan de orde zijn geweest".  En dan komen de verschillende belangen vast weer terug op tafel.

 

De moderator van het debat, Robert Daverhorst, stelde: "Mooi om te merken dat debatten niet alleen 'vliegen afvangen en polariseren' hoeft te betekenen, maar ook inhoudelijk gevoerd kunnen worden en oplossingsgericht zijn: zelden maakte ik het mee dat er live aan de talkshowtafel visitekaartjes werden uitgewisseld! "


Gemeente Zaanstad: 9-3-2023

Droombaanspel voor werkzoekenden in Zaanstad op 30 maart 2023.


Op donderdagochtend 30 maart vindt in Zaandam de workshop ‘Speel het droombaanspel: ontdek welke baan bij je past’ plaats, georganiseerd door Petra van der Vlugt, programmamanager bij JobOn. “Tijdens dit interactieve droombaanspel gaan deelnemers uit de regio met elkaar in gesprek en komen zij in 6 stappen verder in hun zoektocht naar de ideale baan”, aldus van der Vlugt.
In 6 stappen dichterbij ideale baan
Tijdens het droombaanspel gaan deelnemers met elkaar op zoek naar hun ideale baan en staan ze stil bij wat zij zelf kunnen doen om die baan te vinden. Vragen als: ‘wat wilde je worden toen je klein was?’ en ‘wie zou kunnen helpen om de eerste stap te zetten naar je droombaan?’ komen aan bod. Petra: “Het spel bestaat uit 6 stappen waarbij deelnemers die op zoek zijn naar een nieuwe of andere baan met elkaar in gesprek gaan. Deelnemers helpen elkaar en ontmoeten andere werkzoekenden uit de regio waarmee ze kunnen netwerken en contacten kunnen leggen. Erg waardevol tijdens je zoektocht naar een baan.”.


Meedoen nog mogelijk


Er zijn nog plekken beschikbaar voor deze workshop die plaatsvindt op 30 maart bij Wijkcentrum de Bovenkruier, Drielse Wetering 49 te Zaanstad. De workshop start om 10.00 uur en eindigt om 12.00 uur. Meedoen is gratis, aanmelden is een vereiste en kan via: Speel het droombaanspel: ontdek welke baan bij je past | JobOn


Gelijkgestemden


“Met onze events motiveren we iedereen die zich wil ontwikkelen in zijn of haar loopbaan om zelf aan het roer te blijven staan en stappen te zetten om verder te komen. Door met een groep gelijkgestemden aan de slag te gaan werkt dit extra stimulerend. Vaak is er veel herkenning onderling over twijfels of andere zaken die spelen tijdens het zoeken naar een nieuwe baan. Ook is het fijn ervaringen uit te wisselen en elkaar verder te helpen.”, aldus Petra.


Maatschappelijke betrokkenheid


JobOn is erg blij met het wijkcentrum als locatie, die hiervoor regelmatig hun ruimte vrijwillig beschikbaar stellen. Petra: “Ook worden bijna al onze events door onze vrijwilligers, vaak ook werkzoekend, zelf georganiseerd. Het is voor hen een mooie manier om zichzelf verder te ontwikkelen op diverse gebieden, hun maatschappelijke betrokkenheid te laten zien en zichzelf hiermee ook meer in de spotlight te zetten. Voor Zaanstad hebben wij ook nog ruimte voor vrijwilligers.”


Over JobOn


JobOn organiseert netwerkbijeenkomsten, workshops en online trainingen voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Deelnemers werken hierbij actief aan het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk, vergroten hun vaardigheden en versterken elkaar. 

Meer info? Klik hier 

Foto: Michiel Ton


Gemeente Zaanstad: 9-3-2023

Gemeente en woningcorporaties strijden samen tegen energiearmoede

Gemeente Zaanstad sluit een convenant met de Zaanse woningcorporaties, om sneller de sociale huurwoningen energiezuiniger te maken. In totaal gaat het om een bedrag van € 1,5 miljoen, voor besparende maatregelen die de energierekening van huurders omlaag brengen. Denk aan tochtstrippen en vloer-, dak- en spouwmuur- isolatie. De maatregelen moeten voor 31 december 2024 uitgevoerd zijn.

 

Wethouder René Tuijn (o.a. Duurzaamheid en Armoede): "Zoveel mogelijk panden, zo snel mogelijk, zo energiezuinig mogelijk. Dat is ons doel. Samen met de woningcorporaties kunnen we inwoners bereiken, die niet de middelen hebben om zelf te investeren in duurzame maatregelen. Terwijl juist deze inwoners extra geholpen zijn met een lagere energierekening. Om sneller slagen te maken, kiezen we nu voor een convenant. Een convenant met een beperkt aantal partijen is sneller af te sluiten dan het opstellen van een nieuwe subsidieregeling."

Namens de Zaanse woningcorporaties zegt Monique Kwaak (manager vastgoed bij Parteon): "De Zaanse corporaties zetten zich in om de energierekening van huurders zo snel en zoveel mogelijk omlaag te brengen. We maken woningen duurzamer en doen dat steeds sneller, maar de financiële middelen om verder te versnellen zijn beperkt. Door dit convenant en de hulp van de gemeente kunnen we meer gaan doen voor honderden huurders met lagere inkomens. De Zaanse corporaties gaan in 2023 en 2024 versneld zonnepanelen plaatsen, isoleren, collectieve verwarmingsinstallaties verbeteren en andere activiteiten uitvoeren. Onze focus ligt daarbij op woningen met energielabels D, E, F en G, zodat we maximaal kunnen bijdragen aan het oplossen van (energie)armoede. De eerste extra plannen werken we nu uit en later dit jaar begint de uitvoering."

Meer informatie over hulp en ondersteuning bij het energiezuiniger maken van je woning staat op deze website van de Gemeente klik hier

Extra regelingen voor inwoners met een laag inkomen staan op deze website van de Gemeente. Klik hier

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 9-3-2023

Hannie Schaft herdenking.

Gister, 8 maart, Internationale Vrouwendag werd de Zaanse verzetsstrijder Hannie Schaft geëerd als symbool van de strijd tegen racisme, fascisme en discriminatie. De jaarlijkse herdenking vond plaats bij het monument dat voor haar en mede verzetsstrijder Jan Bonekamp is geplaatst op de Westzijde in Zaandam tegenover de Doopsgezinde Vermaning. Bij de herdenking werd gesproken door Machteld  Reitmaier en Mieke Piscaer-Mansfeld beide leerlingen van de Hannie Schaftschool in Zaandam. 

Eerdere  Hannie Schaft herdenking 2021 op Zaan Tv 


Gemeente Zaanstad: 9-3-2023

Gemeente Zaanstad wijzigt koers toekomstplannen Achtersluispolder

Het college van burgemeester en wethouders legt een nieuwe aanpak voor de toekomst van de Achtersluispolder voor aan de gemeenteraad. In het concept perspectief staan plannen om woningen te bouwen en tegelijk de economie van Zaanstad en de regio te versterken. Wethouder Wessel Breunesse: 'Zaanstad zoekt goede locaties om huizen te bouwen voor de eigen inwoners èn voor de regio. Tegelijkertijd hebben we ruimte nodig voor groei en vernieuwing van de bedrijvigheid. In de nieuwe plannen voor de Achtersluispolder hebben we die balans volgens mij gevonden. In het noordelijk deel van het gebied komen wat ons betreft woningen en versterken we het groen. In het zuidelijk deel ligt de focus op werken.' Het college legt het concept gebiedsperspectief Achtersluispolder 2040 voor aan de gemeenteraad.

 

Drie zones
In het plan zijn drie zones benoemd: Thorbeckzone, Maakgordel (met de deelgebieden Sluiskwartier, Isaac Baartkwartier, Nautisch Cluster) en Havenkwartier. In de Thorbeckezone kan een nieuwe woonwijk worden gebouwd met maximaal 1250 woningen. Ook is er ruimte voor een groene zone voor recreatie, tuinieren, natuur en sport. In het Sluiskwartier zal wonen en werken naast elkaar bestaan, met minimaal 750 nieuwe woningen. In het Isaac Baartkwartier wordt ingezet op ontwikkeling van nieuwe economische functies. Voor de laatste twee zones – Nautisch cluster en Havenkwartier – kiest gemeente Zaanstad ervoor om niet verder te transformeren, maar de huidige economische functie te versterken. Ook kunnen de toekomstplannen voor de Achtersluispolder een bijdrage leveren aan de wijk Poelenburg.

4000 arbeidsplaatsen
De Achtersluispolder is een gebied van ruim 200 hectare, gelegen aan de Zaan en het Noordzeekanaal. Het gebied omvat zowel het bedrijventerrein ten zuiden van de Noorder IJ- en Zeedijk als de strook ten noorden van de dijk tot aan de Thorbeckeweg. Met 420 bedrijven telt het terrein ruim 4000 arbeidsplaatsen. In de Achtersluispolder is veel maakindustrie gevestigd. Met het toekomstperspectief wil gemeente Zaanstad praktisch geschoolde banen beschikbaar houden voor Zaanse werknemers, iets waar in de Achtersluispolder veel ruimte voor is. Uit de verkennende onderzoeken blijkt dat er met de plannen meer werkgelegenheid in het gebied kan ontstaan.

Samen met ondernemers
In februari 2022 stelde de gemeenteraad de principenota Achtersluispolder vast. Daarmee startte de gemeente een onderzoek naar de mogelijkheden om het bedrijventerrein te transformeren naar een gebied waar wonen en werken gecombineerd kan worden. In een proces waarin ook de tussenresultaten met de ondernemers zijn gedeeld en besproken, werden de mogelijkheden voor het gebied verkend. Het concept perspectief is daar de uitkomst van. Breunesse: 'Met deze aanpak willen we ook duidelijkheid geven aan de ondernemers op de Achtersluispolder. Dit plan biedt ruimte voor wonen èn voor werken. We zien ernaar uit om samen met ondernemers, bewoners, verenigingen en andere overheden verder aan de slag te gaan met deze plannen.

Duurzaam en groen
Met de transformatie van de Achtersluispolder ligt er een grote kans om het gebied duurzamer in te richten, met meer ruimte voor natuur en op een circulaire manier gebouwd en ingericht. Door meer groen en een betere waterberging, kan het gebied de gevolgen van klimaatverandering beter aan. Er komt ruimte om in het groen te sporten, fietsen, wandelen, spelen en elkaar te ontmoeten.

Betere bereikbaarheid
De infrastructuur in en om de Achtersluispolder moet worden versterkt. In het gebied is een impuls nodig voor het openbaar vervoer. Zo kan een aansluiting op het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) ZaanIJ een grote bijdrage leveren aan de bereikbaarheid. Ook wordt het fietsnet uitgebreid met de fietsroute Van Dam tot Dam en met nieuwe routes noord-zuid en in de toekomst een autovrije zeedijk.


Gemeenten Zaanstad:9-3-2023

De Zaanstore bestaat 5 jaar.
Deze mooie VVV-winkel is te vinden op het Stadhuisplein in Zaandam en biedt naast informatie voor toeristen ook lokale producten aan.

Winkelmanager Miranda: "De vijf jaar zijn

 voorbijgevlogen. We willen deze mijlpaal heel graag vieren met de mensen die ons weten te vinden voor leuke streekproducten en cadeautjes: de Zaankanters!"

Om het te vieren, krijgen de eerste 100 klanten van de Zaanstore een tompouce zegt de Zaanstore.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad:9-3-2023

Kort: Afgelopen woensdag was het weer zo ver.

De dames die ook hebben meegewerkt aan de Social Sofa Zaanstad Zij kregen uit handen van
wijkmanager Erik van Druenen van de Gemeente Zaanstad en Giovanni Masetti van Zaankanters Voor elkaar het blik van Zaanse waardering.

Gefeliciteerd

๐Ÿ“ทZaankanters Voor elkaar

Erik van Druenen zegt zelf op zijn Facebookpagina.

                                           ๐Ÿ‘‡

 

 


Gemeente Zaanstad: 8-3-2023

Gemeente en Parteon investeren in seniorenwoningen en groen ontmoetingsplein

'Doorstromen ouderen stimuleren op woningmarkt'

Woningcorporatie Parteon wil 22 huizen aan de Monseigneur Callierstraat/Dr. Schaepmanstraat slopen en vervangen door 32 (senioren)woningen. De bestaande woningen in de Rosmolenbuurt hebben een slechte fundering, zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Parteon wil op deze plek investeren in de nieuwbouw van 32 gelijkvloerse appartementen in een complex van maximaal drie verdiepingen. Wethouder Wonen Harrie van der Laan is enthousiast over de plannen. "Er is grote behoefte aan ouderenwoningen. Op deze manier komt de broodnodige doorstroming op gang op de woningmarkt. Daarnaast maken wij de buitenruimte groener en richten deze zo in dat bewoners elkaar kunnen ontmoeten."

Veel ouderen in de buurt geven aan dat zij graag gelijkvloers willen wonen binnen de Rosmolenbuurt en dat het huidige woningaanbod niet aansluit op hun behoefte. Vaak wonen zij nu nog in grotere eengezinswoningen. Daarom wil de corporatie 32 gelijkvloerse appartementen bouwen. Ook is er behoefte aan meer groen in de wijk. Onderdeel van het plan is een groen ontmoetingsplein op een centrale plek in de buurt.

Recht op terugkeer
De huidige bewoners van de 22 bestaande woningen zijn op de hoogte van de sloopplannen. Een deel van de woningen is tijdelijk verhuurd. Een ander deel is regulier verhuurd. Er is een sociaal plan opgesteld dat is goedgekeurd door de bewonerscommissie. In het sociaal plan is ook het recht op terugkeer opgenomen.

Stedelijke vernieuwingsaanpak in de Rosmolenwijk
Sinds 2005 werken de gemeente en Parteon samen om de Rosmolenwijk te vernieuwen. Het doel van de aanpak is om zowel de woningen als de openbare ruimte te verbeteren. Dat gebeurt veelal door sloop/nieuwbouw en door renovatie. Tot nu toe zijn al 472 woningen gebouwd of gerenoveerd.

Startnotitie is eerste stap
De gemeente heeft als eerste stap een startnotitie gemaakt. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om een besluit te nemen over de startnotitie. Hierin staat in grote lijnen wat het voorstel is voor de locatie Monseigneur Callierstraat/Dr. Schaepmanstraat. Dit is nog geen concreet plan. Ook staat in de startnotitie welke uitgangspunten en doelen voor dit project belangrijk zijn. Daarnaast beschrijft de startnotitie hoe de bewoners en de buurt worden betrokken bij de ontwikkeling van het plan. Het doel van de startnotitie is om de gemeenteraad aan de voorkant te betrekken bij deze ontwikkeling. De startnotitie vormt de basis voor het haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkeling.

Betrekken van de buurt
Als de raad akkoord is met de startnotitie, dan kan het haalbaarheidsonderzoek starten en kunnen de plannen verder uitgewerkt worden tot een Ruimtelijk Programma van Eisen. Onderdeel hiervan is het betrekken van de buurt bij het maken van de plannen. Naar verwachting is het Ruimtelijk Programma van Eisen in het najaar gereed. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw in 2024 starten.

Sfeerimpressie hoe het plan eruit zou kunnen zien 


Gemeente Zaanstad:8-3-2023

Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de zaanse schans
kreeg bezoek van een Franse schoolklas.


Vandaag heeft Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de zaanse schans een prachtige plakkaat met songtekst en cd gekregen van een Franse schoolklas!
De school komt sinds 2018 al langs en hebben nu een eigen mooi lied over de molen op cd gezet zegt Houtzaagmolen Het Jonge Schaap.
maar er was meer.....
In 2020 konden ze niet komen helaas vanwege COVID.
Ze hebben nu naast een doos cd’s gebracht te hebben en plakkaat ook nog eens een optreden gegeven in de molen.

๐Ÿ“ทHoutzaagmolen Het Jonge Schaap


Gemeente Zaanstad: 8-3-2023

Geschiedenismarkt met uitreiking Bredenhofprijs
Zaterdag 18 maart - 13.00 tot 17.00 uur in Cultureel Centrum Bullekerk.


Nergens in Nederland wordt de regionale geschiedenis zo levend gehouden als in de Zaanstreek. Ieder jaar verschijnen er tientallen publicaties over de rijke Zaanse historie, geschreven door professionele auteurs en amateurs.

In 2020 heeft de Bredenhofstichting de Bredenhofprijs ingesteld. Deze tweejaarlijkse prijs heeft tot doel het stimuleren van onderzoek naar en het beschrijven van de Zaanse geschiedenis, alsmede het bevorderen van de belangstelling voor de Zaanse geschiedschrijving. Zaterdag 18 maart vindt voor de tweede keer de uitreiking  van de Bredenhofprijs plaats in de Bullekerk. Om 16.00 uur maakt de jury de winnaar bekend.

Meer informatie over de prijsuitreiking en de genomineerden treft u hier.

Deuren open: 12.30 uur
Aanvang: 13.00 uur


Gemeente Zaanstad:8-3-2023

Door heel Zaanstad rapen vrijwilligers afval op, waaronder ook de grote groep vrijwilligers van de zwerfvuilestafette. Zaanstad is ontzettend blij met al deze vrijwilligers.

Met hun grijpers zorgen ze voor mooie schone buurten. ๐Ÿ‘Œ

Op 18 maart doen de vrijwilligers van de zwerfvuilestafette mee aan de Landelijke Opschoondag.

Wil jij ook meedoen? dat kan.

Elke dag zijn ook de medewerkers van Team Afval aan de slag voor een schoon Zaanstad. Ze legen prullenbakken, vegen de straten en halen grofvuil op. En dat met heel veel plezier zegt de Gemeente Zaanstad. Of zoals medewerker Richard zegt: ‘Ik vind het fantastisch werk. Het bijna dagelijks rijden op een kraakperswagen vind ik echt een feest.’

Meer info en routes en locaties

 ga naar de gemeente pagina klik hier

Foto: zwerfvuilestafette

Gemeente Zaanstad: 8-3-2023

Voor het drukke toeristen seizoen begint op 25 maart wordt er nog hier en daar onderhoud gepleegd op alle molens op de Zaanse Schans zegt de Zaansche Molen. Vandaag is Oliemolen De Zoeker aan de beurt voor de rietdekker. Ook op de meest lastige plekken wordt het riet aangepakt. (zie foto) Gezekerd aan een lijn gaat hij de hele molen rond en keurig te werk. 

๐Ÿ“ทDe Zaansche Molen

De Zoeker heeft er voor gezorgd dat Vereniging De Zaansche Molen werd opgericht. In 1925 werd de molen, staande in het open veld bij Zaandijk, getroffen door een windhoos. De zoveelste molen dreigde te verdwijnen. Onder leiding van molenliefhebber Frans Mars werden Zaankanters opgeroepen zich te verenigingen. Twee weken later was De Zaansche Molen een feit.

Alle geschiedenis van de zoeker ? klik hier 


Gemeenten Zaanstad: 8-3-2023

Wat doet n wethouder nou zo de hele dag?

Dat wilde Kaan graag weten zegt wethouder Natasja Groothuismink. Leerling van het BRC en vol ambitie om later actief te worden in politiek of te gaan werken bij de overheid.

Geen aangepast programma, maar alles meemaken (ook de lange vergaderingen…).

Afgelopen dinsdag liep hij n dag met wethouder Natasja Groothuismink mee om dit allemaal maar eens mee te maken.๐Ÿ‘Œ

Op de foto Wethouder Harrie van der Laan - Burgemeester Jan Hamming - Kaan en wethouders Natasja Groothuismink.

 


Gemeenten Zaanstad: 8-3-2023

HHNK-subsidie voor klimaatbestendige schoolpleinen in Zaanstad.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft aan gemeente Zaanstad € 21.000 subsidie verleend voor de aanleg van 14 klimaatbestendige schoolpleinen in Zaanstad. Dit is één van de acht projecten die HHNK subsidieert vanuit de KAN-regeling.

Via deze subsidieverordening Klimaat Actief Noorderkwartier kunnen gemeenten voor projecten die de leefomgeving klimaatbestendiger maken tot 30% subsidie van de projectkosten krijgen. De regeling is bedoeld om de uitvoering van deze projecten te versnellen. Afgelopen dinsdag 7 maart heeft HHNK-bestuurder Klazien Hartog dit bedrag symbolisch overhandigd aan wethouder Breunesse van de gemeente Zaanstad.

Samenwerken


Klazien Hartog: "Het waterschap werkt dagelijks aan een klimaatbestendiger Noorderkwartier. Maar behalve ingrepen in het watersysteem moeten er ook in de ruimtelijke omgeving aanpassingen gedaan worden. Iedereen in het gebied zal een steentje moeten bijdragen, gemeentes en inwoners. Alleen door samen te werken kunnen we overlast vanwege weersextremen en dus maatschappelijke ontwrichting zoveel mogelijk beperken. Deze subsidie is een zetje in de rug voor gemeentes om projecten uit te gaan voeren. De herinrichting van de schoolpleinen kunnen zo ook weer een voorbeeld zijn voor andere gemeentes."

60 schoolpleinen


Wethouder Wessel Breunesse (openbare ruimte en klimaatadaptatie): "We zijn heel blij met deze bijdrage van het Hoogheemraadschap. Vorig jaar zijn we gestart met het vergroenen van onze Zaanse schoolpleinen. We ondersteunen daarbij schoolbesturen en zijn sinds dit jaar ook ambassadeur gemeente. Groene schoolpleinen zijn klimaatadaptief en een fijne en gezonde leer- en speelomgeving voor kinderen. Met deze bijdrage kunnen we nog meer schoolpleinen groener maken.'

Wethouder Groothuismink (onderwijs): "Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen heeft gemeente Zaanstad de ambitie om binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Ook kunnen scholen het plein inzetten voor reken-, taal- of natuurlessen."

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad: 7-3-2023

Kort:

De blaadjes aan de bomen moeten nog komen, maar Zaanstad wordt groener zegt wethouder Wessel Breunesse trots. Daar werken we aan.

Die afgelopen maandag ook het schoolplein van basisschool De Windroos uit Peldersveld in Zaandam opende samen met wethouder Natasja Groothuismink.

Zoals op deze stenen speelplek in Zaandam ( foto ). Daar staan nu 13 nieuwe bomen. Tegels eruit, groen erin. Goed voor de natuur, voor het klimaat, voor onze gezondheid en de leefbaarheid zegt Breunesse.   ๐Ÿ‘Œ๐ŸŒณ

 

๐Ÿ“ท Wethouder Wessel Breunesse


Gemeente Zaanstad: 7-3-2023

Kopje soep om elkaar te leren kennen – maandelijks netwerkmoment in Zaandam Oost.

Elke maand is er de maandelijkse netwerkbijeenkomst; de ๐€๐ฅ๐š๐ซ๐ฆ๐ฌ๐จ๐ž๐ฉ.

Professionals van onderwijs, wijkteam, gemeente en andere partners ontmoeten elkaar tijdens het eten van een kopje soep.

Dit keer maakten twee ouders van kinderen van Openbare Basisschool De Spiegel een lekkere linzensoep burgermeester jan hamming ging langs voor een kopje en een paar mooie gesprekken.๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘


๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 7-3-2023

Ben jij of ken jij iemand die te maken heeft met dementie....

Op 15 maart is iedereen welkom in het Alzheimer Café Zaanstad voor de bijzondere bijeenkomst 'Leren door te beleven'. Barbara Oppelaar van Ervarea neemt je tijdens deze avond mee in de belevingswereld van mensen met dementie. Wat gebeurt er in het brein, welk gedrag zie je daardoor, en wat kunnen mensen met dementie juist wel.

Meer informatie op de Gemeente pagina klik hier

 

15 maart 2023, 19.30 uur (inloop: vanaf 19.00 uur)
Zorgcentrum Het Pennemes, Bloemgracht 95, Zaandam
De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 7-3-2023

Deze zondag 12 maart gaan ze voor de laatste keer dit seizoen aan het werk in het Westzijderveld. Bent u er dit seizoen nog niet aan toegekomen, dan is dit uw kans! Kom gezellig meewerken in het veld. 

Ze wijzen u er nog even op dat de datum van Skoon Skip is verzet van zaterdag 8 april naar zaterdag 15 april. 8 April is namelijk de zaterdag vóór Pasen en Staatsbosbeheer is bang, dat er dan niet genoeg mensen beschikbaar zijn met een vaarbewijs om de bootjes te bemensen.

opgeven vóór woensdagavond 8 maart as. bij ondergetekende, e-mail: w.veken@upcmail.nl

zodat ze weten op hoeveel mensen ze kunnen rekenen.

 

De werkzaamheden worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Vogelwerkgroep en de werkzaamheden zullen worden verricht, zoals altijd, onder leiding van Staatsbosbeheer.

De pauze met koffie/thee met appelgebak gaan we deze keer waarschijnlijk wel houden in molen De Jonge Dirk. 

Verzamelen tussen 9.15 en 9.30 uur bij molen De Schoolmeester en om ongeveer 13.30 uur zijn ze weer terug.

Warme kleding is nog steeds nodig, laarzen zijn zeker aan te bevelen en evt. regenkleding.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Gemeente Zaanstad: 6-3-2023

Feest bij Historisch Zaandam vandaag.

Historisch Zaandam niet alleen bestaan ze vandaag 5 jaar maar ze kregen ook nog eens vandaag de vrijwilligers waardering uitgereikt door Zaankanters voor elkaar dus eigenlijk dubbel feest Bijna 300 leden en ze komen ook elke maandag bij elkaar in buurtcentrum de Bovenkruier en ze hebben daar ook elke laatste maandag van de maand een historisch café met activiteit en/of spreker.

Gefeliciteerd ook namens RTV Zaanstreek.

๐Ÿ“ทHistorisch Zaandam / Zaankanters voor elkaar
Gemeenten Zaanstad: 6-3-2023

Het schoolplein van basisschool De Windroos is groener geworden.

 

Spelen op een groen schoolplein, welk kind wil dat nou niet? De kinderen van de Basisschool de Windroos uit Peldersveld in Zaandam kunnen dat vanaf vandaag.

Wethouder Breunesse: “Een groen schoolplein is klimaatbestendig. Het is een gezonde plek waar kinderen tijdens het buitenspelen bekend en vertrouwd raken met de natuur.”

Spelen op de nieuwe houten speeltoestellen of door de lucht suizen op een vogelnestschommel. Relaxen op de zitmuur en kletsen met je vriendjes en vriendinnetjes. Dit kan hier allemaal met uitzicht op onder
andere bloeiende heesters, de klimplanten, bessenstruiken en siergrassen.

De komende 10 jaar vergroenen we alle schoolpleinen.

Groen en spelen

Op het schoolplein staan nieuwe houten speeltoestellen en een vogelnestschommel. Deze is ook geschikt voor kinderen met een beperking. Het ‘landschap’ van het schoolplein is afwisselend. Het bestaat uit heuvels en hoogteverschillen. In plaats van tegels liggen op het schoolplein nu boomschors en kleischelpen. De oude tegels zijn opgestapeld en daarvan is een zitmuur gemaakt. Ook zijn bloeiende heesters, klimplanten, siergrassen, knotwilgen en bessenstruiken geplant. Veel van het werk is gedaan door aannemer De Twee Heren B.V. uit Grootebroek.

Handen ineen geslagen

De Windroos heeft zelf veel werk verricht om allerlei fondsen te werven. Ook is dit groene schoolplein financieel mogelijk gemaakt door bijdragen uit de Regiodeal (ZaanIJ Pact) en van de gemeente Zaanstad. De school zorgt zelf voor het onderhoud van het plein.

Waarom groene schoolpleinen?

Wethouder Groothuismink: “Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen is de ambitie van de gemeente Zaanstad om binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie. Het maakt kinderen creatiever in het spelen. Ook kunnen scholen het plein gebruiken voor reken-, taal- of natuurlessen.”

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 5-3-2023

Vanmorgen heeft Harrie van der Laan - Wethouder  Louis en Joke (midden) bedankt voor 35 jaar vrijwilligerswerk in de Oostergouw Zaandam. Al die jaren werd de zondagse kerkdienst door hun geregeld en de vrijwilligers ondersteund.

Nu ze de respectabele leeftijd van 80 jaar hebben bereikt is het tijd voor andere hobby’s zoals kinderen en kleinkinderen.

Vrijwilligers zijn belangrijk, zonder vrijwilligers staat alles stil zegt wethouder Harry van der Laan.

๐Ÿ“ทZaankanters voor elkaar 


Gemeente Zaanstad: 5-3-2023

Scouting Elfregi Zaanstreek

Wij dragen alle verenigingen en clubs een warm hart toe.

Het voorjaar hangt weer lekker in de lucht, tijd voor NLdoet!

En dat zal zijn op zaterdag 11 maart en ook scouting elfregi zaanstreek doet weer mee met NLdoet. Er is voor iedereen wel een kleine of grotere klus te doen! Dit jaar gaan ze aan het werk bij het JP clubhuis, bij de Zaanse Schans. Jij komt toch ook? meer info ga naar hun website: klik hier 

Zet jij je nog in voor NLdoet op 10 of 11 maart in onze streek? Laat het ons weten.info@rtzaanstreek.nl

 

 

๐Ÿ“ทelfregi zaanstreek


Gemeente Zaanstad: 4-3-2023

Rondje Streek

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek

De Bannehoven: hét groene en autoluwe hart van Rooswijk. Momenteel is de bouw volop in gang.

In de nieuwbouwwijk De Bannehoven komen er in totaal 153 huur- en koopwoningen. Deze sluiten qua uitstraling aan bij de omgeving: met gebruik van natuurlijke materialen, grasdaken en gelegen in intieme groene hofjes.

De Bannehoven wordt een woonwijk bestaande uit 71 eengezinswoningen en 34 koopappartementen.

Meer info: klik hier 


Gemeenten Zaanstad: 4-3-2023

๐€๐ฉ๐ฉ๐š๐ซ๐ญ๐ž๐ฆ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ง ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ข๐œ๐ก๐ญ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐š๐ฅ๐ฅ๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐ณ๐ข๐ž๐ง๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐๐ข๐œ๐ก๐ญ๐›๐ข๐ฃ ๐ข๐ฌ ๐ข๐๐ž๐š๐š๐ฅ

De wijk Westerkoog is een typische woonwijk uit de jaren 70, ruim opgezet met veel groen.

De wijk kent een voor de Zaanstreek gemiddeld hoge leeftijd zegt wethouder Harrie van der Laan. Oudere inwoners zijn vaak nog de eerste bewoners. Zij geven vaker aan hier nog lang te willen blijven, op termijn wellicht kleiner en gelijkvloers. Het huidige woningaanbod in de wijk maakt overstappen nu schier onmogelijk, omdat er geen appartementen zijn gericht op ouderen zegt van der Laan.

Die komen er nu wel.

Voorzitter Janny van Tuijl van buurtcentrum De Vuister denkt dat er inderdaad veel behoefte is om binnen de wijk door te stromen. ,,Appartementen ingericht voor ouderen en met alle voorzieningen dichtbij is ideaal. Ik ben zelf ook benieuwd naar het aanbod. Oudere buurtbewoners die ik spreek zeggen zeer gehecht te zijn aan de wijk. Er is hier ook ’alles’: een volwaardig winkelcentrum, een gezondheidscentrum met huisarts, fysiotherapeut en een apotheek. De wijk heeft openbaar vervoer en een NS-station op enkele minuten. Voor jonge gezinnen zijn er twee basisscholen en een kinderdagverblijf. Eigenlijk hoef je de wijk niet uit. Persoonlijk ben ik ook verknocht aan de wijk.’’

๐Ÿ“ท Op de Foto: wethouder Harrie van der Laan.  ๐Ÿ“ท Gemeente Zaanstad                                               Bron: NHD ๐Ÿ‘‡

Artikel Waar wethouder Harrie van der Laan over praat.โฌ†๏ธ


Gemeente Zaanstad Krommenie: 4-3-2023

De werknemers van Forbo Flooring hebben hun punt gemaakt: zij eisen dat hun salarissen met minstens 14,3% omhooggaan zegt de FNV. Gaat het vloerenbedrijf hier niet mee akkoord dan leggen de mensen het werk neer. 

Dat staat in een ultimatum van de FNV dat afgelopen vrijdag 3 maart om 20.00 uur verliep.

en dat zal komende maandag dus zo zijn.

Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Forbo moet dus snel zijn en met een beter bod komen voor de cao. De medewerkers zijn serieus; zij zijn massaal bereid om actie te voeren als dat nodig is.’

Meestijgen met prijzen in winkels

Zo eist de FNV een cao voor een jaar (van 1 januari tot en met 31 december 2023). De salarissen moeten daarin met 14,3% omhoog en de lonen moeten voortaan meestijgen als de prijzen in de winkels omhooggaan (automatische prijscompensatie).

Garanties voor houden koopkracht

Reus: ‘De mensen bij Forbo willen garanties van hun werkgever dat hun koopkracht behouden blijft en dat is niet meer dan redelijk. Zij zien hun boodschappen fors duurder worden, maar hun loon stijgt niet direct mee met de inflatie. Het bedrijf wordt door het verhogen van zijn prijzen wel direct gecompenseerd voor de inflatie, maar de mensen die het geld verdienen moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Daar kun je bij de kassa van de supermarkt niet mee aankomen. Daar moet ook direct boter bij de vis.'

Zo'n 550 medewerkers

Bij Forbo Flooring werken zo’n 550 mensen. Zij werken op locaties in onder andere Assendelft en Krommenie. 

 

 


Noot Buurtcentrum A3 Heeft Hulp Nodig u kan helpen.

Noot Buurtcentrum A3 Heeft Hulp Nodig u kan helpen.

Assendelft heeft een prachtig buurtcentrum. Maar het gaat op dit moment niet zo goed met buurtcentrum A3 zegt wijkmanager David Kooi.

De mensen in het bestuur zijn al wat ouder, de activiteiten zijn merendeels voor ouderen. Assendelft Centrum en Zuid verjongd betreft leeftijd inwoners.

Het buurtcentrum kan effectiever gebruikt worden en meer activiteiten gebruiken. Zodat er verjonging optreed in bestuur en deelnemers betreft activiteiten. Kortom, een buurtcentrum voor alle leeftijden! En het belangrijkste: dat A3 blijft bestaan!

David zegt: Ik heb inmiddels mensen direct uitgenodigd maar de groep kan wat mij betreft niet groot genoeg zijn.

Graag nodig ik u uit om met elkaar in gesprek te gaan over A3. Wat is er nodig om A3 verder te helpen? Het huidige bestuur sluit ook aan bij dit overleg.

U bent uitgenodigd op:

7 maart van 19.00 uur tot 20.30 uur in het Cultureel Raadhuis, Dorpsstraat 370.

www.buurtcentrum-a3.nl


Gemeente Zaanstad: 3-3-2023

Burgemeester Jan Hamming In gesprek met jonge mogelijkmakers.

Jonge Zaanse ambtenaren hebben zich verenigd in “Zaans groen”. Afgelopen week ging Burgemeester Jan Hamming in gesprek met deze nieuwe generatie mogelijkmakers.
Met hun sprak hamming over de manier waarop ze werken aan het waarmaken van de dromen van de inwoners.
Hamming benadrukte het belang van echt contact.
Het is zo belangrijk dichtbij inwoners te staan zegt hij letterlijk en figuurlijk. Het Stadhuis uit en de gemeente in.
Om te zorgen dat we werken aan een Zaanstad waar iedereen zich thuis voelt.
Een plek waar we je talent zien.
Een gemeenschap waar je trots op bent; op wie je bent en waar je vandaan komt.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 3-3-2023

Regelmatig zoekt de Zaanse Schans enthousiaste mensen die tijdelijk of vast aan het werk willen op dit historische stukje erfgoed. Ze zoeken regelmatig parkeerwachten, toiletmedewerkers en vrijwilligers.
Op het moment zoeken ze๐Ÿ‘‡


Vacature Bouwkundig restauratie medewerker
Vacature Parkeerwachter
Vacature Facilitair Medewerker

Heeft u interesse kunt u altijd contact opnemen met de Zaanse Schans met 

Personeelszaken, ter attentie van Eveline Kroon: e.kroon@dezaanseschans.nl.

 

Meer info: www.dezaanseschans.nl

 ๐Ÿ“ท RTV Zaanstreek 


Gemeente Zaanstad: 3-3-2023

Inschrijfdata Dam tot Damloop bekend
Leden van Le Champion krijgen voorrang bij inschrijving. 
Vanaf volgende maand is het weer mogelijk om in te schrijven voor het grootste hardloopevenement van Nederland, de Dam tot Damloop. Sportorganisatie Le Champion laat de inschrijving gefaseerd verlopen. De diverse onderdelen gaan op onderstaande momenten van start. De startbewijzen zijn ieder jaar zeer gewild, dus wordt aangeraden er op tijd bij te zijn. Tijdens het Dam tot Dam Weekend op zaterdag 16 en zondag 17 september kunnen maximaal 65.000 hardlopers meedoen.

Maandag 3 april 9.00 uur – Leden Le Champion individueel (alle afstanden)
Maandag 3 april 9.00 uur – Dam tot Dam Business- en goede doelenloop
Dinsdag 18 april 9.00 uur – Dam tot Damloop, Damloop by night en Mini Dam tot Damloop
Dinsdag 18 april 9.00 uur – Dam tot Dam Wandeltocht en Dam tot Dam FietsClassic
Vervroegde inschrijving voor leden van Le Champion
Le Champion leden krijgen de mogelijkheid om zich vóór de officiële inschrijvingstermijn van de individuele lopers al aan te melden. Iedereen die gebruik wil maken van deze startgarantie, dient vóór 1 april 2023 lid te zijn geworden van Le Champion. De gegarandeerde inschrijvingstermijn voor leden is van maandag 3 april (9.00 uur) t/m maandag 17 april. Bovendien starten alle Le Champion leden tijdens het evenement in een eigen startvak, vlak na de wedstrijdlopers. Alleen individuele deelnemers komen voor deze voordelen in aanmerking.

Dam tot Dam Businessloop
Samen met collega's, relaties of klanten meedoen aan de Dam tot Dam Businessloop is absoluut een unieke ervaring. Het is niet voor niks dat ieder jaar ruim 3.000 teams meedoen aan de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam. De spanning vlak voor de start, de ongeëvenaarde sfeer op de Zuiddijk in Zaandam en de laatste zware meters naar de finish. Tenslotte wordt de dag gezamenlijk afgesloten in het Dam tot Dam Park. De reguliere inschrijving voor de Dam tot Dam Businessloop start op maandag 3 april om 9.00 uur. De business startbewijzen zijn ieder jaar zeer gewild, dus bedrijven wordt aangeraden zich tijdig aan te melden.

Reguliere inschrijving
De inschrijving voor de 10 Engelse Mijl, 5 Engelse Mijl en Mini Dam tot Damloop voor individuele lopers gaat op dinsdag 18 april om 9.00 uur van start. Het hoofdonderdeel van de Dam tot Damloop is al jarenlang erg geliefd.

Dam tot Dam Weekend
Het Dam tot Dam Weekend is met ruim 80.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Le Champion organiseert in hetzelfde weekend namelijk ook de Dam tot Dam Wandeltocht met 15.000 deelnemers en de Dam tot Dam FietsClassic met 6.000 deelnemers. Inschrijven voor deze evenementen is vanaf dinsdag 18 april mogelijk op www.damtotdamwandeltocht.nl en www.damtotdamfietsclassic.nl.

๐Ÿ“ทDam tot Damloop


Gemeente Zaanstad: 2-3-2023

๐‡๐ž๐ญ ๐š๐š๐ง๐ญ๐š๐ฅ ๐ค๐ฅ๐š๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ง ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฅ๐ž๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง๐ฏ๐ž๐ซ๐ฏ๐จ๐ž๐ซ ๐๐จ๐จ๐ซ ๐๐จ๐จ๐ญ ๐ข๐ฌ ๐๐ž ๐ฅ๐š๐š๐ญ๐ฌ๐ญ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐Ÿ๐จ๐ซ๐ฌ ๐š๐Ÿ๐ ๐ž๐ง๐จ๐ฆ๐ž๐ง zegt wethouder Harrie van der Laan - Wethouder.
๐Ž๐จ๐ค ๐๐ž ๐ณ๐จ๐ซ๐ - ๐ž๐ง ๐ญ๐š๐ฑ๐ข๐›๐ฎ๐ฌ๐ฃ๐ž๐ฌ ๐๐ซ๐š๐š๐ข๐ž๐ง ๐š๐š๐ง๐ณ๐ข๐ž๐ง๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐›๐ž๐ญ๐ž๐ซ ๐ง๐ฎ ๐ก๐ž๐ญ ๐›๐ž๐๐ซ๐ข๐ฃ๐Ÿ ๐ฆ๐ž๐ž๐ซ ๐œ๐ก๐š๐ฎ๐Ÿ๐Ÿ๐ž๐ฎ๐ซ๐ฌ ๐ก๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐›๐ข๐ง๐ง๐ž๐ง๐ ๐ž๐ก๐š๐š๐ฅ๐.
Daarnaast verzorgt Noot het Wmo-vervoer. Dat is voor ouderen, gehandicapten en andere mensen die niet zelfstandig kunnen reizen. Ook hun vervoer ging de eerste maanden niet van een leien dakje.
Passagiers stonden lang te wachten op hun vervoer, soms tevergeefs, en moesten op eigen houtje in de bus zien te komen omdat de voertuigen niet altijd waren uitgerust met een verlaagde ingang of rolstoellift.
Inmiddels is ook bij dat vervoer het aantal klachten afgenomen: van 80 in september tot 16 in januari zegt van der Laan.
In die eerste maand van het jaar werden 6.219 ritten uitgevoerd. De gemeente Zaanstad ervaart de samenwerking met Noot constructief, openstaande verbeterpunten worden de komende tijd doorgevoerd en de gemeente houdt nog de mogelijkheid achter de hand om een sanctie op te leggen wanneer het opnieuw fout gaat.

Op de Foto: wethouder Harrie van der Laan.  ๐Ÿ“ท Gemeente Zaanstad

Artikel Waar wethouder Harrie van der Laan over praat.

Bron: NHD ๐Ÿ‘‡


Gemeente Zaanstad: 2-3-2023

Groener schoolplein voor de Windroos in Zaandam

Het schoolplein van basisschool De Windroos in Peldersveld in Zaandam is flink groener geworden. Er zijn tegels weggehaald, appel- en perenbomen geplant en er is een zogenaamde beleeftuin aangelegd. Maandag 6 maart openen wethouders Natasja Groothuismink en Wessel Breunesse het vergroende schoolplein. Wethouder Breunesse: 'Een groen schoolplein is klimaatbestendig en een gezonde plek waar kinderen tijdens het buitenspelen bekend en vertrouwd raken met de natuur.

Wat: opening groene schoolplein
Waar: basisschool De Windroos, Galeistraat 2 in Zaandam
Wanneer: maandag 6 maart 14.00 – 15.00

Groen en spelen
Op het schoolplein staan nieuwe houten speeltoestellen en een vogelnestschommel. Deze is ook geschikt voor kinderen met een beperking. Ook zijn er heuvels en hoogteverschillen toegevoegd. Tegels zijn vervangen door boomschors en kleischelpen. De oude tegels zijn opgestapeld tot een zitmuur. Op het schoolplein staan bloeiende heesters, klimplanten, siergrassen, knotwilgen en bessenstruiken. Veel van het werk is uitgevoerd door aannemer de Twee Heren B.V. uit Grootebroek.

Handen ineen geslagen
De Windroos heeft zelf veel werk verricht om allerlei fondsen te werven. Ook is dit groene schoolplein financieel mogelijk gemaakt door bijdragen uit de Regiodeal (ZaanIJ Pact) en van de gemeente Zaanstad. De school zorgt zelf voor het onderhoud van het plein.

Waarom groene schoolpleinen?
Wethouder Groothuismink: 'Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen heeft gemeente Zaanstad de ambitie om binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Ook kunnen scholen het plein inzetten voor reken-, taal- of natuurlessen.'

Ambassadeursgemeente
Gemeente Zaanstad ondersteunt scholen die binnenkort aan de slag gaan - of al bezig zijn - met het vergroenen van hun schoolplein. Zaanstad is dit jaar benoemd tot ambassadeursgemeente 'Speelse en natuurrijke schoolpleinen'. Dit betekent dat gemeente Zaanstad de aanpak voor groene schoolpleinen breder gaat delen en zich inzet om andere gemeenten te inspireren om ook met de schoolpleinen aan de slag te gaan.

๐Ÿ“ท Basisschool De Windroos


Gemeente Zaanstad: 2-3-2023

Praktijkopleidingen installatiebranche populair door energietransitie

Opleidingsbedrijven IW Noord-Holland en Goflex zetten donderdag 9 maart in heel Noord-Holland de deuren open voor jongeren en zij-instromers die belangstelling hebben voor een loopbaan in de installatie- of elektrotechniek. De techniekopleidingen ontvangen belangstellenden in trainingscentra in Amsterdam, Zaandam, Beverwijk, Technische mbo-opleidingen winnen snel aan populariteit, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van de MBO Raad. Dat is onder meer te verklaren door de goede loopbaanperspectieven en salariëring  die de installatiebranche biedt, mede als gevolg van de energietransitie.

De Noord-Hollandse trainingslocaties zijn niet de enigen die donderdag bezoekers ontvangen. Ook elders in het land openen opleidingsbedrijven in de installatie- of elektrotechniek de deuren voor belangstellenden. De landelijke open dagen op 9 maart zijn een initiatief van de samenwerkende opleidingsbedrijven in de installatie- en elektrotechniek en Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Bezoekers kunnen kennismaken en praten met instructeurs en coaches over het de verschillende mogelijkheden en beroepen en het aanbod van opleidingen en specialisaties in de installatie- en elektrotechniek. Specialisaties in de installatietechniek zijn talrijk. Ze variëren van installatie van en onderhoud aan sanitaire en cv-installaties tot aan het werken met elektrotechnische of werktuigbouwkundige installaties. Daarnaast zijn er zeer specifieke specialisaties als het werken met transportinstallaties of warmte- en koeltetechniek.

Innovatieve gereedschappen

Tijdens de open dagen zijn onder meer praktijklokalen te bezichtigen. Daarbij kunnen bezoekers kennismaken met innovatieve gereedschappen en technieken waar tegenwoordig mee gewerkt wordt. "Dat helpt belangstellenden ook om beter inzicht te krijgen in wat van installatiemonteurs wordt verwacht", zegt Hans Haring, projectmanager Onderwijs van Wij Techniek. "Het vak wordt steeds moderner en complexer. Er komen meer verantwoordelijkheden en competenties kijken bij de vakgebieden in de installatie- en elektrotechniek."

Toekomstperspectief

Technische installatiebedrijven zien de komende jaren en zelfs decennia, meer werk op zich afkomen dan ze met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen. "Installatiemonteurs hebben daarom de toekomst", zegt Haring daarover. "Niet alleen de energietransitie, maar ook grootschalige nieuwbouw en het verduurzamen van bestaande woningen en de opmars van online connectiviteit, maken dat er de komende decennia veel werk is voor installatiemonteurs."

De vakopleidingen in de installatiebranche trekken, door de aantrekkelijke loopbaanperspectieven, niet alleen veel nieuwe instromers uit het vmbo. Steeds vaker melden zich ook zij-instromers, zo blijkt uit de meest recente onderzoekscijfers. Bij de Gelderse mbo-instelling Aventus bijvoorbeeld; daar zijn vorig jaar bijna 300 studenten boven de 40 jaar aan een bbl-traject begonnen. De mbo-opleiding zag in twee jaar tijd het aantal zij-instromers met de factor drie toenemen. Het overgrote deel van hen is begonnen in de sectoren techniek en, een andere populaire mbo-opleiding, de zorg.

Ook in Zaandam aan de Cypressehout 99, 

in Beverwijk aan de Laurens Baecklaan 25,

IW Noord-Holland ontvangt donderdag 9 maart bezoekers in Amsterdam

Goflex opent de deuren van het trainingscentrum aan de Basisweg 50a in Amsterdam. Belangstellenden zijn welkom van 14.00 tot 19.00 uur. Meer info ook op de website klik hier


Gemeente Zaanstad: 2-3-2023

De Bedstee breidt showroom uit – feestelijke heropening 4 en 5 maart.

Nog geen 5 jaar na de verhuizing naar het Zaanplein heeft Beddenspeciaalzaak De Bedstee zijn showroom uitgebreid van 1200m2 naar maar liefst 2000m2. In het weekend van 4 en 5 maart is de feestelijke heropening met een hapje, een drankje en uiteraard ook feestelijke acties.
“In onze vernieuwde showroom hebben wij een aantal mooie veranderingen doorgevoerd,” aldus eigenaar Bert Boomsma. “Zo hebben wij meerdere slaapkamers gecreëerd waarin we niet alleen een mooi bed presenteren, maar waar we de totale inrichting van de slaapkamer laten zien. Met kledingkasten en andere bijmeubelen uit ons eigen assortiment. Het geheel is compleet gemaakt met de mooie lampen van Lichtplaza, onze buren op het Zaanplein.”
Het assortiment kledingkasten is uitgebreid met de merken Nolte, Novamobili, VTH kasten en Tjørnbo en omvat zowel standaardkasten als op maat ingebouwde kasten. Bert Boomsma: “Om dit te vertalen naar de eigen situatie werken we met diverse tekenprogramma’s om de indeling en de kast volledig in 3D te tonen.”
Met de uitbreiding van de showroom is er ook ruimte gekomen om de collectie van de reeds aanwezige merken verder uit te breiden, zo is er bijvoorbeeld een gehele nieuwe en uitgebreide presentatie van de boxsprings en matrassen van Mline, maar is ook de collectie van Magnitude en Kuperus nog completer gepresenteerd.
Omdat de houten bedden en ledikanten en bedden weer helemaal terugkomen na de jarenlange trend van vooral boxsprings is ook deze collectie verder uitgebreid. Mooie stoere en massief houten bedden van Steel & Stockings en Tjornbo en mooie moderne bedden van Nolte, compleet met kledingkasten en bijmeubelen
Ook de presentatie van het bed- en badtextiel is vernieuwd en heeft een ruimere plek gekregen. Hier is de gehele collectie van Kayori, Auping en Vandyck te vinden. Daarmee is De Bedstee uitgegroeid tot de grootste aanbieder van bed- en badtextiel in de hele Zaanstreek.
Wat niet veranderd is, is de persoonlijke aandacht en service. Precies zoals je van een familiebedrijf verwacht.

Kom in het weekend van 4 & 5 maart naar de winkel om onder het genot van een hapje en drankje te profiteren van diverse leuke acties en aanbiedingen.

Meer informatie is te vinden op de ๐Ÿ‘‰website 

๐Ÿ“ท De Bedstee


Gemeente Zaanstad: 2-3-2023

Een mooie donatie van zelfgemaakte dekentjes.

Vandaag werden er mooi handgemaakte mooie, warme dekentjes afgeleverd bij Zaanse stichting dierenzorg door de vrijwilligers van het dagactiviteitencentrum Het Watermerk in Krommenie.
De katers en poezen van het asiel waren hier heel blij mee, sommigen hadden zelfs al meteen hun eigen favoriet uitgekozen zegt het dierenasiel ook waren zij blij met de extra aandacht die zij kregen op dat moment.

Dagactiviteitencentrum Het Watermerk gaat weer snel aan het breien en haken en komen op termijn weer langs om de voorraad in het asiel aan te vullen zegt Zaanse stichting dierenzorg.
Zaanse Stichting Dierenzorg #zaandam
#zaanstreek Gemeente Zaanstad

๐Ÿ“ทZaanse stichting dierenzorg


Gemeente Zaanstad: 1-3-2023

In het Darwinpark in Zaandam gaat de gemeente Zaanstad de houten speeltoestellen vervangen en willen ze een waterspeelplek aanleggen. Ook gaan ze de fitnesstoestellen bij de kinderboerderij opnieuw indelen en nieuwe calisthenics-toestellen toevoegen.Op 10 maart laat Zaanstad al hun plannen zien in De Poelenburcht en horen ze graag jouw ideeën.

Je kunt tussen 17.00 en 21.00 uur gewoon binnenlopen. Aanmelden is niet nodig. Neem vooral ook de kinderen mee zegt de Gemeente Zaanstad.

Meer info op de pagina van de Gemeente zelf klik hier

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad

Hieronder ziet u de locatievoorstellen voor de waterplek. 


Gemeente Zaanstad: 1-3-2023

WESTSIDE is het nieuwste hoofdstuk in Beverley Bracken en Jeanette Fransz’s 27-jarige kappersgeschiedenis.

In een ruimte geïnspireerd op een industrieel pakhuis te midden van de Zaandamse bedrijvigheid in de VERKADE fabriek, vind je het paradepaardje van dit duo, in samenwerking met Robert Schellinghout & Cas Boeren: een salon vol met super getalenteerde freelance stylisten en kleurspecialisten die allen over een grenzeloos talent beschikken.
De goed verlichte ruimte – die doet denken aan een privé loft-appartement – is een speeltuin voor creatieve geesten en fungeert als een blanco canvas voor samenwerking op gemeenschapsniveau. Iedereen wordt aangemoedigd om hun grenzen te verleggen; om hun plaats in de wereld te bepalen samen met een ondersteunend, inspirerend netwerk. Dit alles met het doel om het ware potentieel van de volgende generatie haarstylisten aan te spreken. Zij die verder kijken dan trends en voorrang geven aan vaardigheid, techniek en enkel de beste producten.
Van degenen wiens verhalen al geschreven zijn tot degenen met nog vele onbeschreven pagina’s voor zich, WESTSIDE is een thuis voor iedereen. Ze openen de salon rond 24 maart.

Meer info op hun website klik hier 

๐Ÿ“ทWestside


Gemeente Zaanstad: 1-3-2023

Verslag: Kalverpolder Stichting.


De 2e maand zit er ook weer op zegt de Kalverpolder Stichting  en zo gaan ze de lente in. Vanmorgen in de regen naar de polder om vervolgens na de koffie in de sneeuw naar 2A te gaan. Dit landje ligt tegen de Leeghwaterweg aan dus een heel eind varen.
Het is hun nieuwe aanwinst, en landje vol kuilen, gaten en behoorlijk drassig. Voor je het wist zat je tot ver over de enkels in de prut. De trekker kon hierdoor maar beperkt ingezet worden.

Werkzaamheden: harken en afvoeren en afwateringsbuizen vervangen. Deze lagen verstopt in de klei. De ochtend was grijs maar begon gaandeweg wat lichter te worden. Na de middag leek het wel voorjaar. Volle zon, ook wel weer eens lekker.
Aan het einde van de dag was het meeste gras/riet weg en de buizen vervangen. Kortom, een dag van uitersten.

Bert kwam nog even melden dat er op hun Plasdras geen Grutto's waren te zien. Hopelijk komen ze wel terug zegt de Kalverpolder Stichting.
๐Ÿ“ทKalverpolder Stichting


Gemeenten Zaanstad 1-3-2023

Deze mooie vrijwilligersgroepen van de Flux kregen uit hand van Erik van Druenen  namens Gemeente Zaanstad en zaankanters voor elkaar vrijwilligers waardering voor al hun inzet.
Gefeliciteerd.

๐Ÿ“ท Zaankanters voor elkaar 


Gemeente Zaanstad: 28-2-2023

Fietsbrug Kalverpad

Nog even en dan gaat de Gemeente Zaanstad de  de fietsbrug vervangen Kalverpad aan het einde van het Kuilpad. De bestaande houten brug is oud en kan niet meer hersteld worden. Ze plaatsen een nieuwe, vaste brug met betonnen steunpunten en een kunststof dek op stalen liggers. Ze maken de brug iets breder voor de veiligheid van voetgangers en fietsers maar ook  voor de voertuigen van hulpdiensten.

Fietsers en voetgangers gaan tijdens de werkzaamheden via een omleiding. Met borden geeft de gemeente de Omleiding aan.

Via dit linkje kunt u de tijdelijke route zien onder de werkzaamheden klik hier

De werkzaamheden vinden plaats van 6 maart t/m 26 mei 2023. Eerst slopen we de oude brug. Daarna slaan we nieuwe palen in het water en maken we de draagbalken. Als de nieuwe brug er op gebouwd is, herstellen we de bestrating aan beide kanten. Als alles goed gaat, kan er op 27 mei weer gebruik gemaakt worden van de brug.

๐Ÿ“ทRTV Zaanstreek 

onderstaande kaart voor de locatie van de brug.


Gemeente Zaanstad: 28-2-2023

Kort: Sofa Zaanstad weer gemaakt.

Reparatie geslaagd zegt Social Sofa Zaanstad.Ze laten zich niet kennen natuurlijk, en zorgen ervoor dat de sofa vanaf nu goed in de gaten gehouden wordt! Je wil namelijk geen ruzie met deze dames

Hoe dan ook iedereen moet ook deze bank met respect behandelen en er plezier van beleven.

๐Ÿ“ทSofa Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 28-2-2023

Vanaf 2024 mag je geen serval (grote katten), wasbeer of poolvos meer aanschaffen als huisdier Zegt de Gemeente Zaanstad.

Er gaat dan een nieuwe wetgeving in waarbij de huis- en hobbydierenlijst wordt ingevoerd. Dit is een lijst met dieren die je nog wel als huisdier mag houden en welke niet. Dit gaat veel dierenleed voorkomen. 

De dieren die je nu al hebt, mag je houden tot ze komen te overlijden. Dit heet overgangsrecht.

Zie hierbij meer informatie over de lijst → Klik hier

๐Ÿ“ทGemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 28-2-2023

Nieuwe Beheerder gezocht Molenmuseum wegens pensionering.

Vereniging De Zaansche Molen is bijna honderd jaar oud en heeft als doel het Zaans molenerfgoed te behouden voor de toekomst en de kennis over en liefde voor de industriemolens te vergroten. Een aantal bezorgde Zaankanters vreesde in 1925 dat alle industriemolens zouden worden gesloopt en vervangen door moderne fabrieken. Zij namen het initiatief om vereniging De Zaansche Molen op te richten. Inmiddels is De Zaansche Molen een vrijwilligersorganisatie met bijna 4.000 leden die toekomst geeft aan de dertien industriemolens die ze in eigendom heeft en aan het bijzondere verhaal van de 1.100 Zaanse molens die de Zaanstreek ooit rijk was. Dat verhaal wordt verteld in de molens zelf en in het Molenmuseum op de Zaanse Schans.

In 1981 richtte Vereniging De Zaansche Molen de Stichting Wind Molen Compagnie op als werkorganisatie. De Wind Molen Compagnie stelt de molens tegen betaling open voor publiek en is verantwoordelijk voor de exploitatie van de molens en het Molenmuseum. Momenteel wordt de organisatiestructuur vereenvoudigd en in lijn gebracht met wet- en regelgeving en de Governance Code Cultuur.

In 2020 opende Vereniging De Zaansche Molen het eigentijdse en interactieve Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30, vlak bij de molens en op de Zaanse Schans.

Voor dit museum zoekt vereniging De Zaansche Molen wegens pensionering van de huidige functionaris, een

Wie zoeken we

Jij wordt enthousiast als je een bijdrage kan leveren aan het tentoonstellen van het verhaal van het Zaanse erfgoed. Je beschikt over aantoonbare leidinggevende capaciteiten, je bent een teamspeler, en hebt affiniteit met de museumwereld en het erfgoed. Daarnaast ben je een echte regelaar, ben je zowel digitaal als technisch onderlegd en ben je zeer communicatief vaardig, waarbij je uitstekend Engels en mogelijk nog andere talen spreekt. Tenslotte ben je sociaal en vind je het leuk om met diverse mensen in aanraking te komen.

Lees verder:๐Ÿ‘‡

               Website

Foto RTV Zaanstreek


Gemeenten Zaanstad: 26-2-2023

Stemmen voor de Zaanse Top 500 kan nog steeds breng je stem uit nu het nog kan.

tot en met 28 februari 23.59u kun je stemmen op de Zaanse Top 500!
Kies jouw 10 favoriete nummers uit de lijst, of breng maximaal 5 eigen nummers in de lijst!

Meedoen is heel eenvoudig:๐Ÿ‘‡

Klik op www.zaansetop500.nl en breng direct je stem uit!

De opening is met Wolter Kroes

 


Gemeenten Zaanstad: 26-2-2023

Groot verdriet bij social sofa zaanstad.
Afgelopen vrijdag plaatste ze eindelijk na hart werken de mooiste social sofa van Nederland bij de muziekkoepel op de Gedempte Gracht. Vanmiddag rond 17 uur werd er geconstateerd dat deze al beschadigd is. ๐Ÿง
De sofa's zijn in principe hufter proof dus deze sofa is met kracht vernield.

50 dames van de Oekraïense Club maakten deze prachtige sofa gedurende de afgelopen 9 maanden. Het verdriet is groot het is onbegrijpelijk dit.

Heeft iemand wat gezien meld je bij social sofa Zaanstad Alsjeblieft.

๐Ÿ“ทsocial sofa zaanstad

 

Ook Burgermeester Jan Hamming Heeft Gereageerd.


Gemeenten Zaanstad: 26-2-2023

Het is 82 jaar geleden dat de Februaristaking uitbrak als protest tegen de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter. Ook in de Zaanstreek werd op grote schaal gestaakt. Dit wordt elk jaar herdacht tijdens de herdenking bij het monument Staakt! Staakt! Staakt! op de Wilhelminabrug in Zaandam. Er werden kransen gelegd door nabestaanden, organisaties en politieke partijen. Namens de Zaanse gemeenten legden burgemeesters Marvin Polak (Oostzaan), locoburgemeester Tjeerd Pietersma (Wormerland) en Jan Hamming (Zaanstad) kransen bij het monument, Aansluitend was er een programma in het Zaantheater met woord en muziek. Filip Bloem, collectiebeheerder Verzetsmuseum Amsterdam, hield een lezing over de Zaanse verzetsstrijder Jan Brasser. Jan was in die tijd werkzaam bij de Hoogovens en één van de initiatiefnemers van de staking in de Zaanstreek. Elk jaar houdt een burgemeester uit de Zaanstreek een toespraak. Dit jaar werd deze gehouden door burgemeester Marvin Polak.

๐Ÿ“ท Gemeenten

 


Gemeente Zaanstad: 25-2-2023

Meer dan 650 bevlogen docenten werken aan talent van onze jeugd – Zaanse onderwijsdag is ode aan (V)MBOAlle docenten van het Zaanse (V)MBO hadden zich afgelopen dinsdag verzameld in Het Hem op het Hembrugterrein.

Burger meester Jan Hamming had de eer de dag te openen en de 650 aanwezige docenten toe te spreken.Zaanstad heeft heel veel jonge mensen met talent. Trotse Zaankanters aan het begin van hun carrière. Docenten spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van deze jonge mensen.

Ik ben al deze gepassioneerde professionals dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid zegt Hamming. Er is zoveel behoefte aan mensen met een (V)MBO opleiding in de Zaanse maakindustrie. Terecht dus dat deze onderwijsdag een ode aan het (V)MBO was!

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 25-2-2023

Jouw talenten maximaal benutten, kun je niet alleen.

Local Heroes helpt jongeren om de beste versie van zichzelf te worden. Gisterochtend mocht wethouder Stephanie Onclin de route tot wethouder met hen delen.

Het werd een mooi gesprek over doelen stellen, vallen en opstaan, kwetsbaarheid en hard werken.

Aansluitend hebben ze in een debattraining gewerkt aan overtuigingskracht, fouten durven maken en opkomen voor je eigen standpunt.
Vol energie ging ik terug naar onze werkkamers waar ik einde van de middag werd verrast met dit waardevolle cadeau als spontaan bedankje.
Lieve Local Heroes, blijf in jezelf geloven want jullie komen er wel! Zegt wethouder Stephanie Onclin.

Wat doe jij om ons talent te helpen het maximale uit zichzelf te halen?

๐Ÿ“ท Wethouder Stephanie Onclin / Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad:25-2-2023

Gisteren heeft Harrie van der Laan - Wethouder samen met wethouders van 6 andere gemeenten uit de regio een overeenkomst getekend met minister Hugo de Jonge voor de bouw van 5.000 flexwoningen.

Daarvan komen er 750 in Zaanstad. Dit zijn tijdelijke, verplaatsbare woningen die 10 tot maximaal 15 jaar op één plek blijven staan. De woningcrisis vraagt om snelle oplossingen. Tijdelijke woningen kunnen relatief snel geplaatst worden. Het is belangrijk om Zaanse starters en spoedzoekers te helpen aan een dak boven hun hoofd zegt wethouder Harry van der Laan.

De flexwoningen bieden straks plek aan starters (1/3 deel), spoedzoekers (1/3 deel) en Oekraïense vluchtelingen/statushouders (1/3 deel). Daarnaast zetten we volop in op nieuwbouw als oplossing voor de langere termijn.

Het Rijk draagt financieel bij aan de flexwoningen.

๐Ÿ“ท Wethouder Harrie van der Laan / Gemeente Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 25-2-2023

De voorjaarsvakantie wordt afgesloten met de Zaanse Speciaal Experience! Een gratis middag speciaal voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar met een beperking. De kinderen maken kennis met sportverenigingen, cultuur instellingen en lifestyle activiteiten. Het gevarieerde aanbod biedt voor ieder kind een leuke uitdaging. Broertjes, zusjes en vriendjes en vriendinnetjes mogen natuurlijk ook gezellig mee!

Datum: 3 maart 2023
Tijd: 13:00 tot 16:00
Locatie: Sporthal Zaanstad-zuid, De Weer 26, Zaandam
Klik hier voor meer informatie ๐Ÿ‘‰ website 

๐Ÿ“ท Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 24-2-2023

Het is zover: de vijfde Zaanse Social Sofa is onthuld!

Na een korte herdenking en 1 minuut stilte op het stadhuisplein vandaag mocht Burgemeester Jan Hamming de Social Sofa in Zaandam gaan onthullen.

De Gedempte Gracht waar deze prachtige sofa zal pronken in de Gemeente Zaanstad.

Foto's RTV Zaanstreek

Video RTV Zaanstreek


Gemeenten Zaanstad: 24-2-2023

1 jaar na begin hartverscheurende oorlog

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de oorlog begon in Oekraïne waar we nu nog dagelijks mee geconfronteerd worden zegt burgemeester Jan Hamming .
De beelden van dood en verderf komen niet meer zo vaak tot ons, maar dat wil niet zeggen dat de verschrikkingen zijn gestopt.

De echo’s van de bommen die daar vallen zijn hier voelbaar.

Bij de vluchtelingen die huis en haard hebben verlaten. Zij zijn liefdevol omarmt door de Zaanse gemeenschap. Wij bieden hen voorlopig een veilig thuis.

Vaak leven ze letterlijk verscheurd omdat ze familie hebben achtergelaten in het oorlogsgebied.
Met een been staan ze in onze maatschappij en proberen ze moedig hun leven weer op te pakken. Maar met het andere been staan ze nog in hun moederland waar hun mannen in sommige gevallen in de frontlinie vechten.

En ook bij ons zijn de gevolgen merkbaar. De oorlog heeft impact op onze economie.
Op onze samenleving. Op het gevoel van vrijheid en veiligheid in Europa zegt Hamming.

Het is goed om hier vandaag bij stil te staan.

Vanmiddag mag de Burgemeester dat doen door de social sofa te onthullen. Een bank die is gemaakt door Oekraïense vluchtelingen die wordt geplaatst op de Gedempte gracht in Zaandam. Rond half vijf zullen ze die onthullen.
Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het programma ziet er als volgt uit:
16.30 verzamelen op Stadhuisplein alwaar korte herdenking voor de slachtoffers en 1 minuut stilte
16.40 lopen we met iedereen naar de Gedempte Gracht
16-45-17.00 onthulling Social Sofa voor de muziekkoepel

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad en Social Sofa


Gemeente Zaanstad: 23-2-2023

Deze donderdag heeft één van de twee wijkagenten van de wijk Poelenburg samen met de burgemeester Jan Hamming een bezoek gebracht aan de wijkbewoners zegt de Politie Basisteam Zaanstreek.

Er zijn veel gesprekken gevoerd en iedereen is bewust gemaakt van de noodzaak, van het doorgeven van verdachte situaties.

Dit gezamenlijke werkbezoek vond de politie Zaanstreek van groot in belang, in verband met de vele autobranden in de wijk.

 

 


Gemeente Zaanstad: 23-2-2023

Op de plek van de meelfabrieken van Meneba komt de nieuwe wijk Zaankwartier: een bruisende buurt om te wonen, te werken en te recreëren. In de zomer van 2022 is gestart met de sloop van de eerste silo’s om ruimte te maken voor het nieuwbouwproject. Een complex met een mix van monumentale en nieuwe gebouwen. In totaal komen er 680 woningen. De bouw start met de realisatie van 201 sociale huurappartementen. Ontwikkelaar De Vlijt heeft hiervoor overeenkomsten gesloten met wooncorporaties Parteon en Wormer Wonen. De bouwer hoopt in het najaar van 2023 te starten met de bouw.

Meer info: Klik Hier 

Video: Gemeente Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 23-2-2023

Gemeente Zaanstad verlaagt CO2-uitstoot met 26% in 2022

In 2022 heeft gemeente Zaanstad de eigen CO2-uitstoot met 26% verminderd ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit de laatste berekeningen van de CO2-prestatieladder. Wethouder René Tuijn (o.a. duurzaamheid): "Zaanstad wil klimaatneutraal worden. Als organisatie moeten we dan ook het goede voorbeeld geven. De komende jaren gaan we door met het verduurzamen van de gebouwen, het wagenpark en de openbare verlichting. Net zo lang totdat onze eigen bedrijfsvoering helemaal klimaatneutraal is."

Wat doet Zaanstad om de uitstoot nog meer te verlagen?

Afgelopen december is het Zaans Klimaatakkoord 3.0 gepubliceerd. Hierin staan duurzame ontwikkelingen, initiatieven en samenwerkingen in Zaanstad gebundeld. Om de CO2-uitstoot verder te verlagen neemt Zaanstad verschillende maatregelen. Zoals de inkoop van groene stroom, elektrische wagens en machines, biobrandstoffen en energiebesparende maatregelen. Half jaarlijks wordt de voortgang geëvalueerd en Zaanstad krijgt jaarlijks een audit van een onafhankelijke en geaccrediteerde instelling.

CO2-bewust certificaat

Gemeente Zaanstad is sinds maart 2021 gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. De CO2-prestatieladder is een CO2-managementsysteem, dat helpt inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie en van de verbonden partijen waar de gemeente veel zeggenschap over heeft. De verbonden partijen die (gedeeltelijk) onderdeel zijn van de CO2-footprint van onze organisatie zijn Sportbedrijf Zaanstad, Werkom en Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad 23-2-2023

In februari 2022 opende respijthuis Het Buitenhuis haar deuren. Een logeerplek, midden tussen de weilanden van Wijdewormer, voor mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg. Vanwege de positieve reacties en evaluatie van het afgelopen jaar, is besloten om de pilot tot eind 2023 te verlengen! 

‘Door mijn bezoeken aan Het Buitenhuis weet ik dat de gasten en hun mantelzorgers enorm tevreden zijn. Er is veel vraag naar dit soort mogelijkheden voor mantelzorgers en de mensen voor wie zij zorgen. Daarom ben ik erg blij met de verlenging. Ik zet me er voor in dat dit logeerhuis ook daarna blijft bestaan’, aldus Harrie van der Laan - Wethouder.

Lees meer op de Gemeente pagina.

๐Ÿ‘‡

Klik hier

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 22-2-2023

Medewerkers in beeld bij de Gemeente Zaanstad.

Jesse de Haas werkt als medewerker Wijkonderhoud bij de gemeente. Hij zorgt onder andere voor het vegen van de straten en stoepen, het weghalen van onkruid en het snoeien van plantvakken. Rob de Boer werkt bij de HVC-groep op het overslagstation. Hier komen elke dag alle vuilnisauto’s onder andere restafval, plastic en papier brengen. In de winter zetten Jesse en Rob zich dag en nacht in om de gladheid aan te pakken. 

Rob is één van de vijf gladheidcoördinatoren. Hij heeft zelf jaren op de strooiauto gezeten en stuurt nu de teams aan die de doorgaande wegen strooien. Jesse zorgt ervoor dat onder andere scholen, bejaardenhuizen en bushokjes goed toegankelijk blijven. Samen zijn ze goed voor ruim veertig jaar ervaring in de gladheidbestrijding.

Dit geeft echt een kick

Rob: ‘Ik doe dit werk ruim 35 jaar en vindt nog steeds heel leuk. Er is dit winterseizoen nog geen sneeuw gevallen, maar toch zijn de auto’s een paar keer de weg opgegaan vanwege gladheid en ijzel. Ik ben er trots op dat we met z’n allen zorgen dat Zaanstad, bijvoorbeeld na vorst, er weer netjes en veilig bijligt.’ Jesse: ‘Dat geeft echt een kick.’

Jesse: ‘We hebben natuurlijk veel ervaring gekregen in de loop de jaren. We weten goed welke plaatsen sneller glad worden Zo worden klinkers veel sneller glad dan asfalt.  Natuurlijk kunnen we niet overal tegelijk zijn. Veel inwoners snappen dat wel. De meeste mensen die ons aanspreken, zijn blij met ons werk.’ Rob beaamt dit.

Veel veranderd...

Rob: ‘Natuurlijk is er de afgelopen jaren veel veranderd. Onze auto’s kunnen nu veel meer. We kunnen ze zo afstellen dat we wegen van acht meter breed in één keer kunnen strooien. Ook weten we precies hoeveel zout we strooien per vierkante meter. We rijden maximaal 30 tot 40 kilometer per uur. Niet alleen voor de veiligheid, maar ok om te zorgen dat er genoeg strooizout op de weg komt. Om zout goed zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat het goed ingereden wordt.’ 

Beiden: ‘Het is mooi werk. We hopen het nog jaren te kunnen doen.’

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad: 22-2-2023

Vrijwilligers werk is natuurlijk leuk om te doen maar het is tof als dingen goed geregeld zijn.
Zo kun je tegenwoordig als vrijwilligersorganisatie het keurmerk goed geregeld behalen. Hier toe wordt je organisatie onder de loep genomen door een adviseur.
Zaankanters voor Elkaar heeft een gediplomeerd Goed Geregeld Adviseur in het team. Organisaties die willen weten of ze de zaakjes goed op orde hebben, of ergens iets willen bijschaven, kunnen vrijblijvend beroep doen op deze adviseur.
Je hoeft niet (meteen) voor het keurmerk te gaan. Samen doornemen wat de stand van zaken is of bijvoorbeeld (een deel) je vrijwilligersbeleid een nieuwe boost geven, behoort ook tot de mogelijkheden.
Meer info klik hier 


Gemeente Zaanstad: 22-2-2023

Iedereen kan en mag een houtkachel, open haard, tuinhaard of barbecue kopen en gebruiken. De gemeente Zaanstad heeft geen beleid voor het stoken van hout. Maar we willen wel leven in een schone en gezonde stad. Daarom 7 tips om zo schoon mogelijk te stoken en overlast door houtrook te verminderen.

Het stoken van hout is gezellig, maar kan fijnstof in de lucht brengen. En dat is slecht voor de gezondheid. Op koude dagen zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer. Wanneer uw houtkachel 1 uur brandt, zorgt dat voor 5 keer meer fijnstof dan 1 uur autorijden in de stad. Als u uw houtkachel minder of efficiënter gebruikt, levert dat een belangrijke bijdrage aan schonere Zaanse lucht. Dat is voor iedereen prettig, maar helemaal voor uw stadsgenoten met een luchtwegaandoening.

Meer info op de Gemeente Pagina hier over : Klik Hier


Gemeente Zaanstad: 22-2-2023

In de voorjaarsvakantie is het weer zo ver, van 27 februari tot en met 3 maart 2023 is er de Zaanse Voorjaars Experience.
Alle Zaanse kinderen van 6 tot 17 jaar zijn welkom. De kinderen kunnen kennismaken met sporten, leren over kunst & cultuur en kunnen deelnemen aan activiteiten gericht op lifestyle! Vooraf aanmelden is niet nodig, alleen voor de Mini en Special Experience.
Bekijk hier het programma en meld je aan
Meer info: 
klik hier 


Gemeenten Zaanstad: 22-2-2023

Afgelopen dinsdag 21 Februari

Een grijze, frisse maar grotendeels droge dag vertelt Kalverpolder Stichting.
Na aanleiding van hun deelname aan ZIN60+ kwam een belangstellende zijn opwachting maken.
Hij wilde eens zien/meemaken of dit iets voor hem zou zijn. De toekomst zal het leren.
Vandaag aan het werk op 3H, 4B, 4D en 2A.
2A is een van de nieuw verworven landjes gelegen naast de Kooiakkers nabij de Leeghwaterweg.

Het is een zeer nat gebied waar geruime tijd niets aan is gedaan. Kortom: Wildernis. Eea is goed te zien op de foto's. Op de overige landjes was het bussines as usual, wiersen, en afvoeren. De Boom/Braamploeg was druk in de weer met het afvoeren van verwijderde bomen.
Bij molen Het JongeSchaap lagen de planken klaar waarmee een nieuw hek voor hun natuurpark zal worden gemaakt. In de garage was men druk bezig weer wat machines aan de praat te krijgen. Inmiddels is het definitief' het Laarzenpad zal na het broedseizoen worden geopend. Tzt zal omtrent de exacte datum van opening nader bericht volgen zegt Kalverpolder Stichting. ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทKalverpolder Stichting


Gemeenten Zaanstad: 22-2-2023

Herdenk zondag 26 februari mee
De Februaristaking was een staking die op 25 februari 1941 begon in Amsterdam en zich op 26 februari 1941 uitbreidde naar de Zaanstreek. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa.

Aanleiding van de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden. Elk jaar op 26 februari herdenken we in de Zaanstreek dit openlijke protest.
Meer info op: https://bit.ly/3kknJhC


Gemeenten Zaanstad: 22-2-2023

Afgelopen maandag kregen Yvonne en Ria het blik van Zaanse waardering uit de hand van wijkmanager Channa Draijer en Anneke van Sociaal Wijkteam Zaandam West/Oude Haven
#Zaankantersvoorelkaar de vrijwilligerswaardering mede namens ook de Gemeente Zaanstad

Gefeliciteerd.

๐Ÿ“ทZaankantersvoorelkaar


Gemeente Zaanstad 22-2-2023

Staking streekvervoer.

Let op! Voor vandaag woensdag 22 en vrijdag 24 februari zijn er stakingen aangekondigd in het regionaal vervoer. Dit kan gevolgen hebben voor je reis. We raden je aan om de website van de vervoerder in de gaten te houden voor meer informatie.

De NS-treinen blijven volgens dienstregeling rijden.

 

www.ns.nl


Gemeente Zaanstad: 21-2-2023

Debatcentrum De Vonk organiseert op maandag 6 maart om 20.15 uur de tweede debatavond in Café De Fabriek in Zaandam.

Het thema van deze debatavond is: ‘Hoe gaan we de steeds schaarser wordende openbare ruimte verdelen in relatie tot de gezondheid van onze inwoners. En welke belangen wegen daarbij het zwaarst?’
Verdichten van de stad vraagt om permanente aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte als het gaat om de gezondheid van de Zaankanters.

Dit roept een aantal debatwaardige vragen op:
• Wat ís kwaliteit van de openbare ruimte?
• Welke belangen spelen er?
• Hoeveel woningen gaan we bouwen en waar?
• Wat betekent dit voor de (industriële) bedrijven in de stad?
• Hoe gaan we om met de inrichting van ons groen in relatie tot speel- en sportmogelijkheden in de stad?
• En gaan we de auto uit de stad verbannen of bouwen we de stad vol met parkeerplaatsen?
Kortom: Hoe verdelen we de schaarser wordende ruimte in relatie tot de gezondheid van onze inwoners? Welke belangen wegen daarbij het zwaarst en wat betekent dat voor de keuzes die we moeten maken?

We starten het programma, onder leiding van Robert Daverschot, met drie korte inleidingen:

1. Hoe staat het met de gezondheid van de Zaankanters anno 2023, door de heer A. Voogt, plaatsvervangend directeur van GGD Zaanstreek/Waterland.
2. Toelichting op de kwaliteit van de openbare ruimte Zaanstad naar aanleiding van de bevindingen uit het Arcadis-onderzoek, door mevrouw Schins-Derksen van Arcadis.
3. Schets van enkele oplossingsrichtingen om gezondheidsverschillen te verkleinen, door de heer T. Moons van Pharos.

Vervolgens gaan we, aan de hand van een drietal stellingen, in debat met diverse stakeholders die verschillende belangen hebben bij de ontwikkeling van de openbare ruimte.
De Vonk Debatcentrum Zaanstad
De Vonk is het nieuwe debatcentrum in de Zaanstreek. De Vonk wil een herkenbare rol spelen in de ontwikkeling van Zaanstad. Bij deze ambitie past een plek waar Zaankanters met elkaar het debat kunnen voeren over belangrijke thema’s die spelen in alle grote gemeenten, dus ook in Zaanstad. 
De Zaanse inwoners worden zo actief betrokken bij grootstedelijke en maatschappelijke vraagstukken en kunnen hierover meedenken en -discussiëren. Het karakter van de avonden is informeel, informatief en interactief.

Locatie van het debat is Café de Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. Inloop vanaf 19.45 uur, aanvang programma om 20.15 uur.

De toegang is gratis. Ga voor meer informatie over het programma en aanmelden naar www.devonk-debat.nl

๐Ÿ“ท Dirk Karten


Gemeente Zaanstad: 21-2-2023

Het komt steeds dichterbij Woonprotest Zaanstad tegen de sloop van de Peperstraat.

Ze zijn in overleg met de gemeente en politie over hun woonprotest, nadere details volgen nog.

Ze starten op het Stadhuisplein te Zaandam, 15:00.

Volg hun media: https://www.facebook.com/deburenvereniging.peperstraat

https://www.instagram.com/tegendeslooppeperstraat/

https://twitter.com/TDSPeperstraat

https://twitter.com/BV_Peperstraat


Gemeente Zaanstad: 21-2-2023

Vanaf aankomende woensdag 22 februari is het noordelijk deel van de Noorderhoofdstraat in Krommenie tijdens werkdagen afgesloten voor auto’s en vrachtverkeer.

De afsluiting is ongeveer bij de fietsenwinkel Bos & Olgers en alleen tussen 7.00 en 17.00 uur.

Fietsers en voetgangers kunnen er gewoon door. ‘s Avonds en in het weekend is de weg open voor al het verkeer. De afsluiting is nodig om de bodem schoon te maken. Ze maken door heel Zaanstad de bodem schoon, die vervuild is door de industrie die op veel plekken stond.

Het werk duurt tot vrijdag 10 maart 17.00 uur. De afsluiting is ook met borden aangegeven.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad 21-2-2023

Kort: Ekster aan een draadje.

Afgelopen week kreeg de Zaanse stichting dierenzorg melding dat er een ekster op ca. 5 meter hoogte aan een draadje in een boom hing.

Dit was in de Zwarte Meer in Zaandam.
De dierenambulance wisten door het aan elkaar bevestigen met ducttape van: een hengel, pikhaak en een mes, het draadje door te snijden. De ekster was bevrijd en koos het luchtruim!

Goed werk!! ๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทZaanse stichting dierenzorg


Gemeente Zaanstad: 20-2-2023

Monet in Street Art.

Baça Baczynski (Piotr, liever bekend als Street Artist BC_ESOBE) en Maciej Gadek (vooral drone artiest) startten in september 2022 met de muur van Saen Makelaars aan het Plantsoen van het Verzet in Zaandam.

Na de eerste volgde heel snel de tweede op de hoek van de Peperstraat en H. Gerhardstraat. Claude Monet maakte in 1871 in vier maanden tijd maar liefst 25 schilderijen in Zaandam.De droom van BC_ESOBE, Just Drone It en Stichting Monet in Zaandam is al deze Zaanse werken als muurschildering verspreid door Zaandam.

Nummer vijf is een feit! Afgelopen week verscheen Molen Het Oosterkattegat in de Jonge Arnoldusstraat. Bewoonster Marije Bouter heeft net als Willem Kuiper aan het Konijnenpad donateurs gevonden via voorjewijkie.nl. De murals zijn hierdoor een mooi project dat gedragen wordt door bewoners. Deze heeft ook weer leuke verwijzingen naar het heden en de historie van de buurt. En natuurlijk verschillende lagen, zoals Monet dat deed met zijn kwast en BC-ESOBE dat nu doet met zijn spraycans.

Om de Monet Street Art meer te spreiden en er een mooie (wandel)route van te maken, doen ze hierbij een oproep aan eigenaren van mooie (lelijke) grote muren in de Russische Buurt en Oud-West. Heb je een muur? Neem contact op met Maciej Gadek of Stichting Monet in Zaandam.


Gemeente Zaanstad: 20-2-2023

Het Zaantheater kijkt terug op een geslaagde eerste editie van ZIN.

Bijna 1.400 bezoekers bezochten het gratis cultuurfestival voor 60-plussers zegt het Zaantheater.

Meer dan 170 deelnemers lieten bezoekers kennis maken met het brede cultuuraanbod van de Zaanstreek.

Zo werd er geproefd van Syrische hapjes van de nieuwkomers van New Bees en gedanst tijdens de workshop van Dance Connects. De kleine zaal zat bij elk optreden vol, van Ladies in Blue tot het Zaans Zilver Café Chantant. Als afsluiter van de dag zongen 500 bezoekers samen met het Zaans Zilver koor en Daphne Groot nummers van de Beatles.

meer op Zaantheater 

๐Ÿ“ท Zaantheater 


Gemeenten Zaanstad: 20-2-2023

De woningnood in Zaanstad is hoog, maar het bouwen van woningen kost tijd zegt de Gemeente Zaanstad.

Een van de oplossingen is het bouwen van flexwoningen. Dit zijn tijdelijke, verplaatsbare woningen die 10 tot maximaal 15 jaar op één plek blijven staan. Ze zijn voor mensen die met spoed een woning nodig hebben. Zaanstad onderzoekt nu waar deze flexwoningen kunnen staan. Op dit moment kijken ze of de volgende locaties geschikt zijn: Zuidervaart, De Hemmes en Sportpark Poelenburg.

Lees veder op de pagina van de Gemeente Zaanstad ๐Ÿ‘‡

bit.ly/locaties-flexwoningen

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 20-2-2023

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen komen er weer aan. Op 15 maart gaan we naar de stembus. 43 stembureaus zijn dan volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. Alle andere stembureaus maakt de gemeente zo toegankelijk mogelijk.

Benieuwd welke maatregelen de Gemeente Zaanstad daarvoor neemt?
Lees meer ๐Ÿ‘‡

https://bit.ly/stembureaus_verkiezingen

 


Gemeenten Zaanstad: 19-2-2023

Het benefietconcert dat vanmiddag in de Bullekerk georganiseerd was door de Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek t.b.v. de slachtoffers van de aardbeving inTurkije en Syrië kwam behoorlijk 'binnen'. En dan wordt niet alleen bedoeld het prachtige bedrag van *€ 3688,00* dat hiermee is binnen gekomen maar zeker ook de gesproken woorden van presentatoren Mirjam Sloots en Jan Sjouwerman, de toespraken van Wethouder van Zaanstad Gerard Slegers, en Songül Mutluer, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, voorheen wethouder van Zaanstad, alsook de prachtige muziek die verzorgd werd door Zaanse, Turkse en Syrische muzikanten met toepasselijke, (beladen) inhoud en teksten waardoor menig emotioneel traantje weggepinkt werd bij de ruim 200 toehoorders...
Dit ingetogen concert met de sprekende beelden op de achtergrond zorgde vanmiddag voor een gevoel van saamhorigheid maar ook voor ontmoeting en een mooi samenzijn zegt de Bullekerk.

 

๐Ÿ“ทRuthPos


Gemeenten Zaanstad: 19-2-2023

Denk mee over 50 jaar Zaanstad en Roze Zaterdag.

Het is nog even niet zover maar op 1 januari 2024 bestaat Zaanstad alweer 50 jaar! Het hele jaar door gaan ze dat vieren.

Het wordt een viering voor, door én met onze inwoners.

Ook wil de gemeente Roze Zaterdag organiseren in Zaanstad in 2025.

Ze zijn nu bezig om een voorstel te maken voor Stichting Roze Zaterdag waarin ze uitleggen wat we als gemeente te bieden hebben en wat we van plan zijn om samen met de stad te organiseren.

Maar daar hebben ze jullie hulp bij nodig! Daarom roepen ze ondernemers, inwoners en culturele en maatschappelijke organisaties op om met ons mee te denken over activiteiten en evenementen die staan in het teken van het jubileumjaar 2024 en/of Roze Zaterdag 2025. Heb je een leuk idee, stuur dan een mail naar ๐Ÿ‘‡
Rozezaterdag@zaanstad.nl
50jaarzaanstad@zaanstad.nl

๐Ÿ“ท Dirk Brand Fotografie


Gemeenten Zaanstad:18-2-2023

Op werkbezoek bij Floris

Het college van burgemeester en wethouders vergadert elke dinsdag met elkaar. Dat doen we ongeveer één keer per maand niet in het stadhuis, maar op een andere plek in Zaanstad. Afgelopen dinsdag waren we te gast bij Floris Bouwcenter in Wormerveer.

Het bedrijf Floris bestaat al 105 jaar en is opgericht door Cees Floris. Het is een echt Zaans familiebedrijf. In totaal werken er zo’n 120 medewerkers, waarvan 90% uit de Zaanstreek komt.
Het was geweldig om een dagje bij de mensen van Floris door te brengen en hun bedrijf te zien. Iets waar we als Zaankanters trots op mogen zijn!

De bedrijfsactiviteiten variëren van groothandel in bouwmaterialen, infrastructurele werkzaamheden voor overheden en bedrijven tot de verkoop van keukens. Binnen de Floris Groep zijn dan ook diverse bedrijven actief zoals; Floris Bouwcenter, Floris Infra, Floris Komfoor, Floris Keukens en REDDY Keukens.

Zaanse Ondernemersprijs 2022
Floris Groep heeft in oktober 2022 zowel de PDZ Trias VMBO Jeugdjuryprijs als de Zaanse Ondernemingsprijs 2022 gewonnen. Zij overtuigde de jury met een duidelijke visie op de toekomst, waarin innovatie en maatschappelijke betrokkenheid vooraan staan. Ondersteund met feiten, een zichtbare historie en hoge medewerker betrokkenheid.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeente Zaanstad: 18-2-2023

Het Banenfestival in Tulp 1 was een groot succes zegt de Gemeente Zaanstad.

Afgelopen donderdag kwamen er bijna 400 werkzoekenden langs tijdens het Banenfestival, op zoek naar een (nieuwe) baan of om zich te oriënteren over leerwerkplaatsen. De 37 bedrijven/organisaties waren enthousiast over het grote potentieel aan geïnteresseerden. Via korte gesprekjes werd al snel duidelijk of er een klik was.
De bedrijven bieden functies aan op verschillende niveaus, ook voor starters. De combinatie leren en werken biedt veel mogelijkheden. Veel bedrijven gingen na afloop snel terug naar kantoor om de vele kandidaten in te voeren en de eerste kennismakingsgesprekken in te plannen.

 

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad

 


Gemeente Zaanstad: 18-2-2023

Goed nieuws! Stichting Museum of Humanity bestaat vijf jaar.

๐ŸŽฅMuseum of Humanity

Al twintig jaar reist de Zaanse fotograaf Ruben Timman de wereld over om mensen het gevoel te geven dat ze gezien worden. Deze maand bestaat zijn stichting Museum of Humanity vijf jaar. “Voor mij is ieder mens een meesterwerk. Juist daarom laat ik de mensheid met mijn portretten schitteren. Als uitnodiging om stil te staan, om goed naar elkaar te kijken.” Precies vijf jaar geleden kreeg stichting Museum of Humanity vaste vorm nadat fotograaf Ruben Timman daarvoor al vele jaren alleen werkte aan zijn ‘geheime project’. “In 2001 ben ik voor een reportage in Vietnam,” vertelt hij. “Tijdens deze reis krijg ik een droom: ik bezoek het ‘museum der mensheid’ en krijg een rondleiding van oud-VN-baas Kofi Annan. Ook doe ik een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zitten onder een dikke laag stof, alles is smerig, het glas gebroken en het is er donker. Ik ben verontwaardigd, want niemand lijkt zich er druk om te maken.”   Meesterwerken De droom laat Timman niet los en geleidelijk aan ontstaat het verlangen om via fotografie de schoonheid en waardigheid van de mens – te midden van een vervallen wereld – te laten zien aan anderen. “Met die wens in mijn hart, en mijn camera in de hand, ben ik op pad gegaan. Wereldwijd heb ik ruim achtduizend mensen gefotografeerd, altijd op dezelfde manier: recht van voren, met een neutrale uitdrukking, zo puur mogelijk.”  Met zijn foto’s wil hij het grote publiek vertellen dat alle mensen uniek en waardevol zijn, stuk voor stuk ware meesterwerken. Timman: “Als uitnodiging om stil te staan, om goed naar elkaar te kijken. Zodat we oog voor elkaar krijgen, de ander als waardig mens zien. Voorbij huidskleur, afkomst, religie, gender of mening.”   Leger Zijn missie heeft veel in beweging gebracht, zoals de oprichting van stichting Museum of Humanity in februari 2018. Rondom de fotograaf vormde zich een ‘leger’ van vrijwilligers, ambassadeurs en sponsors om nog meer mensen het gevoel te geven dat ze ertoe doen. “Met de opening van ons eigen vaste museum op het Zaanse Hembrugterrein ging letterlijk een droom in vervulling. Ik vond de plek waar Kofi Annan mij in 2001 in mijn droom rondleidde.” VN in New York Kijkt Timman vijf jaar naar voren dan blijft hij dromen. Zo wil hij in 2025 met zijn portretten en boodschap naar het hoofdkwartier van de VN in New York. “Daar wil ik wereldleiders meeslepen met het grote verhaal van de mensheid, vaak verborgen – en toch zichtbaar – in al die gezichten. Ook fantaseer ik van nieuwe ‘brandhaarden’, plekken over de wereld waar de portretten van al die prachtige mensen getoond gaan worden. Op die manier draag ik met mijn team bij aan een wereld waarin iedereen zich gezien voelt. En die boodschap is urgenter dan ooit, want zoveel mensen voelen zich niet gezien of gehoord. Ook gunnen zoveel mensen de ander het licht niet in de ogen met vooroordelen, angst en haat tot gevolg. Dat doet me pijn en dus leg ik me daar niet bij neer. Dat doe ik al ruim twintig jaar niet.”

Hartelijke groet,
Ruben & team.

Meer info: www.museumofhumanity.nl


Gemeenten Zaanstad: 17-2-2023

Spelen tegen steken – VR Game om jongeren bewust te maken van de risico’s van messenbezit.

Ook in Zaanstad lopen er mensen, kinderen vaak, rond met een mes zegt burgemeester Jan Hamming Ze maken elkaar wijs dat ze veiliger zijn met een wapen op zak.
Het tegenovergestelde is waar.
Het wordt juist gevaarlijker op straat.

Daarom maken wij ons, samen met onderwijs, jongerenwerk en politie, hard om alle wapens van straat te halen.
Dat doen we op verschillende manieren zegt Hamming.

Zaanstad is één van de pilot gemeenten voor de Virtual Reality game Re-action. Doel is om jongeren bewust te maken van de gevaren en daarmee geweld te voorkomen.

Vorige week was de officiele lancering van de game en de komende tijd zal deze op verschillende plekken in Zaanstad gespeeld gaan worden.
Op naar een wapenvrije gemeente!

Meer informatie:๐Ÿ‘‡ https://www.meewering.nl/actueel/reaction-het-stoppen-van-steekgeweld-onder-jongeren/

๐Ÿ“ทJan Hamming / Gemeente Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 17-2-2023

Wijkmanager Erik van Druenen van de Gemeente Zaanstad en tevens opdrachtgever van de prachtige Social Sofa mozaïekte heeft vrijdag het laatste steentje gelegd zegt social sofa zaanstad.

Nog 5 dagen voegen en schoonmaken en dan is de sofa klaar om ingepakt te worden voor het transport naar het Stadhuisplein!

24 februari 16.30 uur dan is het zover.

 

๐Ÿ“ทSocial Sofa Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 17-2-2023

20 miljoen euro naar het verbeteren van leefkwaliteit, kansengelijkheid, tegengaan ondermijning en aanpak gezondheidsverschillen

Drie gemeenten, provincie en Rijk sluiten Regio Deal om samen te investeren in ZaanIJ gebied

Zaanstad heeft, samen met de provincie Noord-Holland, Oostzaan en Amsterdam-Noord 20 miljoen euro gekregen uit hun nieuwe aanvraag voor de zogenoemde Regio Deal ZaanIJ Groen en Meedoen. Met deze deal spreken de gemeenten, de Provincie Noord-Holland en het Rijk af te gaan investeren in het gebied waar de drie gemeenten aan elkaar grenzen. Daarbij wordt vooral ingezet op het verbeteren van de woon- en leefkwaliteit, kansengelijkheid en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit en het verkleinen van de gezondheidsverschillen.

Burgemeester Jan Hamming laat weten: "Wij zijn heel blij met de toegekende middelen en de verlenging van de Regio Deal. We zien dat dit wijken zijn waar investeringen keihard nodig zijn. Om vertrouwen terug te brengen en ook om kwaliteit toe te voegen. Deze wijken liggen op een prachtige locatie, maar kennen ook hardnekkige problemen. Bewoners hebben er bijvoorbeeld minder goede kansen op opleiding en werk en daar moet wat aan gebeuren. Nu kunnen we verder werken aan het verbeteren en vergroenen van de openbare ruimte, aan leren, werken en ondernemen in de wijk.  Hierbij willen we ook echt samenwerken met bewoners en maatschappelijke organisaties. Ook aandacht voor het tegengaan van ondermijning is belangrijk."

Binnen de Regio Deal ZaanIJ werken het Rijk, de Provincie en de drie gemeenten voor langere tijd met elkaar samen. Eerder richtte dit zich vooral op vier wijken: Poelenburg en Peldersveld aan de Zaanse zijde en Tuindorp Oostzaan en Molenwijk aan de Amsterdamse zijde. Voor Oostzaan zijn de verbinding tussen het Twiske en de recreatieve ontwikkelingen in de Achtersluispolder van groot belang.
In de nieuwe aanvraag richten de gemeentes zich op een groter gebied: heel Amsterdam-Noord, Zaandam Oost en Oostzaan.

De bijdrage van het Rijk is de helft van de aangevraagde €40 miljoen. Omdat het aantal aanvragen het beschikbare budget ruimschoots overtrof is er begrip voor het toegekende bedrag. De deelnemende partijen blijven met het rijk in gesprek over toekomstige bijdragen en investeringen.

De verschillende partijen kijken ernaar uit om de komende maanden te werken aan concrete invulling van de plannen.

meer info: www.zaanij.nl


Gemeenten Zaanstad: 17-2-2023

Een Groene ochtend op het Hembrugterrein zegt wethouder Wessel Breunesse.

Hier komen woningen waarbij we zoveel mogelijk bomen behouden en nog meer groen toevoegen zegt Breunesse.

Maar er moeten ook bomen weg.

Kleine exemplaren hebben we nu geoogst en worden weer geplant in Park Hoogtij zodat daar een nieuwe groene omgeving komt.๐Ÿ‘Œ

๐Ÿ“ทwethouder Wessel Breunesse.

 


Aanpak verkeersdrukte Thorbeckeweg

Aanpak verkeersdrukte Thorbeckeweg
Maandelijks inloopspreekuur. 
Hoe gaan ze de verkeersdruk op de Thorbeckeweg in Zaanstad aanpakken? U kunt het zien en al uw vragen stellen tijdens het maandelijkse inloopspreekuur de volgende is op ๐Ÿ‘‡

Op 23 februari tussen 15.00 en 16.00 uur bent u weer van harte welkom op het maandelijkse inloopspreekuur over het aanpakken van de verkeersdruk op de Thorbeckeweg - N516. Omgevingsmanager Alexandra de Waard is aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. Het inloopspreekuur vindt plaats op het projectbureau aan de Pieter Lieftinckweg 2 in Zaandam.
Data inloopspreekuur 2023

 • 23 februari 15.00 - 16.00 uur
 • 16 maart 15.00 - 16.00 uur
 • 20 april 15.00 - 16.00 uur
 • 18 mei 15.00 - 16.00 uur
 • 29 juni 15.00 - 16.00 uur
 • 7 september 15.00 - 16.00 uur
 • 12 oktober 15.00 - 16.00 uur
 • 16 november 15.00 - 16.00 uur
 • 14 december 15.00 - 16.00 uur

Heeft u nu al vragen? Stuur dan een e-mail naar thorbeckeweg@zaanstad.nl.
meer info ook op : www.thorbeckeweg.nl

๐ŸŽฅ Gemeenten Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 17-2-2023

Help jij mee Zaanstad een beetje schoner te maken. ๐Ÿšฎ

Morgen Zaterdag 18 februari kan jij meedoen met de Zwerfafvalestafette.

De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij De Vermaning op Zaanweg 57 in Wormerveer. De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en wordt afgesloten met een lunch.

Voor prikstokken en vuilniszakken wordt gezorgd. Je hoeft dus niets mee te nemen om mee te doen! De laatste keer deden zo'n 35 vrijwilligers mee.

๐Ÿ“ทZwerfafvalestafette


Gemeente Zaanstad: 17-2-2023

Vleermuiskasten bieden vleermuizen een nieuw tijdelijk huis.

Om de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid te verbeteren, wordt onder andere het Shell-benzinestation langs de Thorbeckeweg verplaatst. Aangezien daar vleermuizen verblijven, is voor hun een alternatief nodig. Daarom nemen we maatregelen in de vorm van het ophangen van vleermuiskasten.

Onlangs zijn vier vleermuiskasten in het Vijfhoekpark opgehangen. “Het betreft tijdelijke kasten, omdat na de bouw van het nieuwe Shell-benzinestation de vleermuizen daar hun permanente onderkomen kunnen vinden”, aldus omgevingsmanager Alexandra de Waard.

IntrekVleermuizen kunnen niet zelf een verblijfplaats maken. Ze gebruiken bestaande plekjes zoals gaten in bomen en spleetvormige ruimten in gebouwen. Het huidige Shell benzinestation is dus zo’n gebouw en mag pas worden gesloopt als de vleermuizen zijn vertrokken. De Waard: “Over enkele maanden worden de openingen op de oude locatie pas dichtgemaakt, omdat de vleermuizen tijd nodig hebben hun intrek te nemen in de opgehangen kasten in het Vijfhoekpark. Zodra de openingen zijn dichtgemaakt, kunnen de beesten dus elders verblijven. Als de verhuizing van de vleermuizen volgens plan verloopt, kan Shell in het najaar van 2023 starten met de sloop”.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 17-2-2023

43 stembureaus toegankelijk voor mensen met beperking

'Ik vind het belangrijk dat iedereen zo makkelijk mogelijk kan stemmen'

Op woensdag 15 maart 2023 vinden de verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Inwoners van Zaanstad kunnen bij 66 stembureaus hun stem uitbrengen. 43 van deze stembureaus zijn volledig toegankelijke voor mensen met een beperking. Alle andere stembureaus worden zo toegankelijk mogelijk gemaakt. In iedere buurt van Zaanstad is minimaal één volledig toegankelijk stembureau. Wethouder Dienstverlening Harrie van der Laan: "Het doel is om op termijn alle stembureaus volledig toegankelijk te krijgen. Ik vind het belangrijk dat iedereen zo makkelijk mogelijk kan stemmen."

Bij de komende verkiezingen kunnen verzorgingshuizen en basisscholen weer gebruikt worden als stemlokaal. Dat was bij de afgelopen twee verkiezingen niet mogelijk door coronamaatregelen. Deze locaties zijn vaak goed bereikbaar voor de bewoners in de buurt. Elk stembureau heeft een gehandicaptenparkeerplaats in de buurt. Ook zijn er verschillende voorzieningen die inwoners kunnen helpen bij het stemmen. Zo is er een loep aanwezig, zijn de stemhokjes verlicht en er is een vergrote kandidatenlijst. De stembureauleden krijgen instructie hoe ze om moeten gaan met kiezers met een beperking en in hoeverre zij de kiezer hierin kunnen én mogen begeleiden. Ook zal de gemeente inwoners informeren over de toegankelijkheid van stembureaus.

Stemmen op stadhuis voor blinden en slechtzienden
Voor mensen met een visuele beperking is het weer mogelijk om op het stadhuis hun stem uit te brengen. Er wordt vanaf de ingang een tijdelijke geleidestrook (ribbelstrook) gelegd tot aan het stembureau. In dit stembureau is een stemmal aanwezig met een soundbox. Een stemmal is een hulpmiddel waarmee blinden en slechtzienden zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Het stembiljet wordt in de mal gelegd en de instructies worden via de soundbox afgespeeld.

Prokkelduo's helpen mee op stembureau
Vorig jaar is de gemeente een samenwerking gestart met stichting Prokkel. Deze stichting zet zich in voor ontmoetingen tussen iemand met een licht verstandelijke beperking en iemand zonder. In dit geval zullen zij als duo een dagdeel meehelpen op het stembureau. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren er vier duo's actief. Het was een succes. Ook bij de komende verkiezingen helpen er weer vier prokkelduo's bij stembureaus. Het doel is om een inclusief stembureau te zijn. Daarnaast wil de gemeente mensen met een verstandelijke beperking betrekken bij het democratische proces.

De stembureaus in Zaanstad zijn op woensdag 15 maart 2023 open van 07.30 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Kiezers krijgen uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen een uitnodiging om te stemmen (stempas) op hun huisadres.  


Gemeenten Zaanstad: 17-2-2023

Steeds meer vermenging onder- en bovenwereld, ook bij ondernemers – In gesprek over ondermijning tijdens “De ondernemer draait door”

Criminelen gaan vaak geraffineerd te werk. Ze weten op slimme manieren de onderwereld en de bovenwereld met elkaar te mengen zegt Burgemeester Jan Hamming Dit noemen we ondermijning.

Samen met politie en ondernemers proberen we dit, ook in de Zaanse economie, tegen te gaan. Afgelopen week was er een speciale talkshow over dit onderwerp: “De ondernemer draait door”. Onder leiding van Frank Lammers ging ik in gesprek met politie en ondernemers over dit onderwerp.

Deze talkshow is speciaal bedoeld voor ondernemers en is terug te kijken via youtube: https://youtu.be/s-UUmTTl0SE

Bewustwording over ondermijning is heel belangrijk. Als jij dingen ziet die het daglicht niet kunnen verdragen: meld het!
Melden kan bij de politie via 0800-8840 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Elke melding wordt opgepakt.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 16-2-2023

Het Margriet Eshuijs PopKoor is erg blij.

Gisteren ontvingen ze dit prachtige portret van Margriet, geschilderd door mede koorlid Tjeerd Pietersma.๐Ÿ‘Œ

Je ziet Margriet in haar element als dirigente bij A lovely Afternoon in the park, in het Wilhelminapark te Wormerveer.

Ze heeft een mooie plaats in de repetitie ruimte van het koor gekregen.
Dankjewel lieve Tjeerd, voor dit mooie kado en eerbetoon zegt het koor.

๐Ÿ“ทMargriet Eshuijs PopKoor


Gemeenten Zaanstad: 16-2-2023

De politie Zaanstreek is super blij.

De inzamelingsactie is naar hun mening succesvol geweest.๐Ÿ‘Œ

Gisteren hebben ze het bedrag dat door de Zaankanters en collega's is gedoneerd overgedragen aan de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam.

Het bedrag dat is gedoneerd en is overgedragen betreft € 1551,65 zegt de politie.

 

๐Ÿ“ท Politie


Gemeenten Zaanstad: 16-2-2023

Een diamanten huwelijk! Het echtpaar Rossen – Cambach uit Assendelft was afgelopen week 75 jaar getrouwd.

Burgemeester Jan Hamming bracht een bezoek aan het echtpaar om ze te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal.

Het stel leerde elkaar al kennen op de kleuterschool en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Ze wonen al ruim 40 jaar in Zaanstad waar zij vijf kinderen hebben gekregen. Inmiddels hebben ze negen kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen.

Tot op de dag van vandaag genieten ze nog steeds van de gezelligheid met elkaar. Zo houden ze ervan om te computeren en spelletjes te spelen. Het geheim van een goed huwelijk is volgens hen het gezinsleven en heel veel geluk hebben.

Wij zeggen Van Harte Gefeliciteerd ๐ŸŽ‰

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 16-2-2023

Centrumplan Westerkoog weer een stap dichterbij

Het college van B&W heeft het ontwerpbestemmingsplan voor Centrumplan Westerkoog vastgesteld. Met het Centrumplan Westerkoog krijgt het hart van Westerkoog (Koog aan de Zaan) een nieuwe impuls. In het plan zijn sociale- en middel-huurappartementen en vrije sector (koop)appartementen opgenomen. Het ontwerpbestemmingsplan wordt vanaf 1 maart 2023 voor een periode van 6 weken ter visie gelegd. Inwoners van Westerkoog ontvangen nog een uitnodiging voor het inloopmoment op 22 maart 2023. Zij kunnen dan vragen stellen en krijgen een toelichting op de plannen. Wethouder Wessel Breunesse: 'Dit ontwerpbestemmingsplan is een mooie stap voor een groenere en fijnere plek voor onze inwoners.' Het uiteindelijke bestemmingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad.


Binnen het Centrumplan Westerkoog gaat SENS real estate appartementen bouwen met voorzieningen in de plint (deelplan 1). Zij doen dat op de plek van de voormalige sporthal de Sprong die in 2016 is afgebrand. Woningbouwcorporatie Parteon gaat het bestaande buurtcentrum 'de Vuister' slopen. Op deze plek komt een nieuw buurtcentrum met daarboven appartementen (deelplan 3). De gemeente Zaanstad gaat het openbaar gebied opnieuw inrichten. Voor het openbare gebied is een inrichtingsplan gemaakt, waarin veel aandacht besteed is aan van voldoende parkeerplekken, groene en duurzame oplossingen en klimaatadaptatie. In de afgelopen jaren zijn verschillende participatie- en informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarvan de input is verwerkt in de verdere uitwerking van beide deelplannen.

Twee ontwerpbestemmingsplannen
De herontwikkeling van het "Centrum Westerkoog" is onderverdeeld in twee deelplannen. In deelplan 1, op de locatie van de voormalige sporthal 'de Sprong' zijn in totaal 77 woningen opgenomen, waarvan 20 sociale huurappartementen en 57 vrije sector (koop)appartementen Deelplan 3 betreft een appartementengebouw met op de begane grond een wijkcentrum, op de locatie van het huidige buurtcentrum De Vuister. Op de verdiepingen daarboven komen 40 appartementen, waarvan 20 sociale huurappartementen en 20 middel dure huurappartementen.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Voor deelplan 1 wordt de procedure voor het bestemmingsplan gecombineerd met de procedure voor de omgevingsvergunning. Dit betekent dat gelijktijdig met de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan Centrum Westerkoog deelplan 1, ook de ontwerp omgevingsvergunning ter visie wordt gelegd. Dit betekent dat nu al wordt vastgelegd hoe het gebouw er in de eindsituatie uit komt te zien. Bij deelplan 3 wordt de omgevingsvergunning aangevraagd zodra het bestemmingsplan is vastgesteld. Als beide bestemmingsplannen zijn goedgekeurd door de gemeenteraad èn de omgevingsvergunningen zijn verleend, kan worden gestart met de bouw.

Groen
Op een deel van de nieuwe gebouwen komen groene daken. In de openbare ruimte worden nieuwe bomen geplant. De boomkruinbedekking neemt daardoor toe van dertig procent naar ruim veertig procent. Hierdoor komen er meer koele plekken in het gebied. Wethouder Breunesse: 'Bomen en ander groen zorgen voor een fijne èn koelere leefomgeving. Ik ben blij dat bij de ontwikkelingen in Westerkoog fijne woningen èn groen hand in hand gaan.' In een eerder ontwerp waren 10 semi-bungalows bedacht op de groenstrook aan de westkant van de Westerkoogweg. Deze bungalows (deelplan 2) komen te vervallen: deze plek wordt ingericht als ecologische verbindingszone en draagt zo bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.  

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Parkeren
Er komen 55 privéparkeerplaatsen voor bewoners in het deelplan van SENS real estate en 164 parkeerplekken in de openbare ruimte. Daarmee wordt voldaan aan de geldende parkeernormen. Voor een deel van de parkeerplaatsen worden grasbetonklinkers gebruikt, daar kunnen planten tussen groeien en het water kan er goed in weglopen.

Ruimte voor voorzieningen
Naast de woningen en het nieuwe buurtcentrum wordt in het bestemmingsplan ruimte vrijgemaakt voor een sportschool en voor de huisvesting van het sociale wijkteam. Deze zijn nu nog ondergebracht in de Vuister en zullen in de nieuwe plannen ondergebracht worden in de nieuwbouw van SENS real estate (deelplan 1).

Duurzaam, circulair en innovatief
De nieuwbouw wordt gasloos: alle woningen krijgen een eigen warmtepomp en er komen zonnepanelen op verschillende daken. De bouwtijd wordt beperkt door zoveel mogelijk elementen in de fabriek te produceren. De omgeving wordt daardoor zo min mogelijk belast. Ook worden er milieubewuste en circulaire materialen gebruikt.

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 16-2-2023

Het aftellen is begonnen zegt het Zaantheater.

Op zondag 19 februari van 14.00 uur tot 17.00 uur organiseert het Zaantheater ZIN. Een gratis toegankelijk cultuurfestival speciaal voor 60-plussers in het Zaantheater. Zaanse culturele organisaties presenteren zich om te laten zien wat het brede aanbod in de Zaanstreek is aan cursussen, creatieve workshops, vrijwilligerswerk en nog veel meer. Ontmoet andere 60-plussers en geniet van cultuur.

Meer informatieโฌ‡๏ธ

https://zaantheater.nl/nl/theater/over-ons/stadsprogrammering-educatie/festival-zin

 

๐Ÿ“ท Zaantheater

 


Gemeente Zaanstad: 15-2-2023

Deze ochtend is er 60 kuub lariks uit Grolloo gevlot zegt de Zaanse molen.

Het is prachtig om te zien hoe de boomstammen te water worden gelaten. Deze stammen zullen straks in de balkenhaven van Houtzaagmolen Het Jonge Schaap in het water liggen. Het duurt wel een jaar voordat ze verwerkt kunnen worden. Dit mooie proces is gefilmd voor een gezamenlijk MBO project tussen De Zaansche Molen, het Zaans Museum en ROC Regio College.

Met dank aan #molenaar Tim en zijn gedreven #vrijwilligers zegt de Zaanse molen.

๐Ÿ“ทZaanse molen


Gemeente Zaanstad: 15-2-2023

De temperaturen liggen de afgelopen weken net boven of onder het vriespunt. Dat betekent dat de strooiploegen regelmatig de weg op moeten. Zij zorgen dat je veilig de weg op kan. Frans Schuurman is wegenbeheerder en in het winterseizoen ook één van de gladheidcoördinatoren van de gemeente Zaanstad. Zij volgen elke dag de weersvoorspellingen op de voet. Hij vertelt hoe in Zaanstad de gladheid op de bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen te lijf gegaan wordt.

Frans Schuurman: “In Zaanstad strooien we de doorgaande wegen en regionale fietsroutes. Ook pakken we de wegen aan waar het openbaar vervoer rijdt, of waaraan openbare gebouwen, hulp- en nooddiensten, zieken- en verzorgingshuizen en basisscholen liggen. We kunnen helaas niet alle wegen in Zaanstad strooien. We willen in ieder geval voor zorgen dat dit soort belangrijke plekken goed bereikbaar blijven.”

Wanneer trekken de strooiploegen erop uit?

“We gaan niet over één nacht ijs, om te kijken of we op pad moeten. Zo krijgen we van weerbureau DTN elke dag een weersvoorspelling. Daarin staan veel gegevens, zoals de lucht- en de grondtemperatuur en de kans op neerslag. Ook zijn mijn collega’s elke dag aan het werk in de wijken en zien we ter plekke hoe de situatie op de weg is. Op drie plekken in de gemeente zitten speciale sensoren in de grond, die metingen doen. Al deze gegevens helpen ons om snel te handelen, als het nodig is. Het is natuurlijk de kunst om op tijd te gaan rijden, want een volledige strooironde duurt 3 uur.”

Bruggenronde

“Soms is het niet nodig om alle wegen te strooien, maar strooien we alleen de bruggen. Die zijn vaak sneller glad. Dat komt omdat veel bruggen van staal zijn. Ook zit onder de bruggen vaak geen bodem die warmte vasthoudt.”

IJzel

“Begin januari hadden we te maken met ijzel. Dat is lastig aan te pakken. De winterse neerslag bevriest als die op het koude wegdek komt. Het vormt dan een ijslaag bovenop het gestrooide zout. Dan ontstaat in een korte tijd een zeer glad wegdek. Pas als de bovenlaag weer zacht is, doet het eerder gestrooide zout zijn werk en worden de wegen minder glad. Daarom blijven we bij ijzel steeds strooien,” aldus Frans Schuurman.

 

 ๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 15-2-2023

Vanaf afgelopen dinsdag 14 februari rijdt buurtbus 456 over het Hembrugterrein

Voortaan rijdt buurtbus 456 via de Middenweg op het Hembrugterrein en stopt halverwege bij de nieuwe bushalte ter hoogte van parkeerveld P6 en de Projectfabriek. Hiermee komt de route buitenom van Havenstraat tot Hemkade te vervallen. De eerste buurtbus is afgelopen dinsdag 14 februari feestelijk ontvangen op Hembrug.De bestaande toegangspoort bij Lab44 wordt ingeregeld, zodat (uitsluitend) de buurtbus kan passeren op gezette momenten. Buiten deze tijden kunnen alleen fietsers en voetgangers via deze toegang het Hembrugterrein betreden. Wij verwachten dat het gebruik van de buslijn hiermee wordt vergroot, het Hembrugterrein verder wordt ontdekt en dat de Havenstraat en Hemkade worden versterkt als wandel- en fietsroute. Dit is in lijn met de ambities voor het Hembrugterrein (zie Masterplan Hembrug 2021, www.hembrugontwikkelt.nl ).De routewijziging vormt de eerste mijlpaal in de beoogde mobiliteitstransitie op en om het Hembrugterrein (zie Mobiliteitsplan 2022, www.hembrugontwikkelt.nl ). De routewijziging van buslijn 456 is in samenwerking met de vrijwilligers van de buurtbusvereniging Zaanstreek Zuid, Connexxion, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Zaanstad bereikt.

๐Ÿ“ท Aangeleverd 


Gemeenten Zaanstad: 15-2-2023

Gemeente en Rijk maken afspraken om woon- en asielcrisis versnelt aan te pakken

Gemeente Zaanstad wil op verzoek van het Rijk, ruimte bieden aan meer en structurele opvang voor asielzoekers in de Achtersluispolder en op de Gerrit Bolkade. Voorwaarde is dat het Rijk de gemeente (financieel) gaat ondersteunen bij andere ontwikkelingen in Zaanstad onder andere op het gebied van het realiseren van flexwoningen.
Het besluit over de verlenging asielopvang wordt voor een zienswijze aan de raad voorgelegd. Omwonenden en bedrijven rondom de opvanglocaties ontvangen in de loop van de week een brief van de gemeente.

Burgemeester Jan Hamming en wethouder wonen Harrie van der Laan laten weten: "Als wij een rol kunnen spelen in menswaardige opvang van vluchtelingen en asielzoekers dan moeten we daar verantwoordelijkheid voor nemen. Tegelijkertijd is het duidelijk dat in Zaanstad ook enorm veel mensen, bijvoorbeeld Zaanse jongeren, zitten te springen om een woning. Wij denken dat afspraken met het Rijk kunnen zorgen dat we aan deze twee crises tegelijk kunnen werken. We helpen hiermee mensen in nood én zorgen voor meer geld, middelen en capaciteit om onze inwoners meer kansen op een betaalbaar huis te bieden. Wat ons betreft is de steun van het Rijk dan ook een randvoorwaarde".

 

Verlenging opvang asielzoekers in de Achtersluispolder en uitbreiding op Gerrit Bolkade
De druk op asielopvang is landelijk onverminderd hoog. Het aantal opvangplekken in Nederland is beperkt en veel crisis-opvanglocaties sluiten binnenkort, waardoor er dringend meer en structurele opvangplekken nodig zijn.
Zaanstad heeft sinds november 2021 720 opvangplekken op in twee boten in de Achtersluispolder. Eerder zouden de boten er blijven tot mei 2023. Het Rijk heeft nu gevraagd deze plekken langer beschikbaar te houden onder betere leefomstandigheden. Zaanstad heeft daarom het voornemen om de boten op deze locatie nog 5 jaar te laten liggen, met de mogelijkheid om nogmaals met twee jaar te verlengen. Daarnaast zoekt de gemeente ruimte om een deel van de plekken te verplaatsen binnen Achtersluispolder of Gerrit Bolkade en daarmee de leefomstandigheden te verbeteren. Hiermee voldoet de opvang aan de aangepaste wet- en regelgeving voor asielopvang.
Ook wil Zaanstad ruimte bieden aan extra opvangplekken voor asielzoekers aan de Gerrit Bolkade. Het plan is om daar riviercruiseschepen aan te leggen waar 800 asielzoekers voor een periode van 5 jaar terecht kunnen, met de mogelijkheid om met twee jaar te verlengen. Het haalbaarheidsonderzoek of de aanleg van de schepen mogelijk is loopt nog.

 

Flexwoningen voor meerdere doelgroepen
Voor de inspanningen die de gemeente Zaanstad levert in de asielopvang, krijgt het (financiële) ondersteuning vanuit het Rijk terug voor het realiseren van woon- en infraopgaven.
Daarover liggen globaal samengevat de volgende bestuurlijke afspraken:

 • Een financiële bijdrage voor parkmanagement in de Achtersluispolder;
 • Samen met corporaties en het Rijk de intentie om andere locaties voor flexwonen haalbaar en realiseerbaar te krijgen, met als doel straks 750 flexwoningen in Zaanstad, waarvan 250 voor starters, 250 voor spoedzoekers en 250 voor ontheemden uit Oekraïne en statushouders;
 • Het starten van een programmaorganisatie voor flexwonen door Zaanstad met onder andere capaciteitsgeld voor ambtelijke inzet, startbudget voor onderzoeken en hulp in de uitwerking van een financiële strategie.

De afspraken zijn in vergevorderd stadium, maar nog niet definitief. De verwachting is dat dit aankomende week rond komt. Desondanks wordt de raad voor het reces om een zienswijze gevraagd, in verband met aflopende termijnen van de huidige asielopvang in de Achtersluispolder.

 

Rijk vergoedt de kosten voor opvang asielzoekers
Alle inzet die nodig is voor de realisatie van zowel de opvang in de Achtersluispolder als die aan de Gerrit Bolkade moet vergoed worden door het Rijk.
De coördinatie en dagelijkse leiding voor de opvang van asielzoekers is op beide locaties in handen van het COA. Ook deze kosten komen niet voor rekening van de gemeente. De gemeente maakt strakke afspraken met het COA over de gang van zaken op en rond de opvanglocaties, net zoals dat nu gebeurt op de Achtersluispolder waar de opvang op een goede manier verloopt.

 

Duurzaam uit de opvangcrisis
De verwachting is dat ook na de periode van 5 jaar structurele opvang nodig is om landelijk voldoende opvangplekken te behouden. Omdat Zaanstad ook dan moet voldoen aan de te verwachte taakstelling in de Spreidingswet, wordt in de komende jaren verder onderzoek gedaan naar structurele opvangplekken. Hierbij is de wens van het college om zoveel mogelijk te kiezen voor kleinschalige locaties verspreid over de stad. In periode van lagere instroom kunnen die tijdelijk ingezet worden voor andere doelgroepen zoals jongeren en spoedzoekers, wat aansluit op de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen, een samenwerking tussen gemeenten, provincies en het Rijk.

 

๐Ÿ“ท Gemeenten Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 15-2-2023

Een gezonde leefstijl is op dit moment belangrijker dan ooit. Met de campagne 30dagengezonder helpt GGD Zaanstreek-Waterland inwoners in maart in actie te komen voor hun eigen gezondheid. Je kiest zelf een concrete haalbare uitdaging die je 30 dagen lang volhoudt. Je kunt alleen meedoen of samen met je collega’s, vrienden of familie!

Op de website www.30dagengezonder.nl staan verschillende ideeën voor uitdagingen. Want gezonder leven is veel meer dan ‘goed eten’ of ‘vaker bewegen’. Complimenten geven, buiten zijn, op tijd naar bed of 30 dagen zonder alcohol.

Iedereen kan zich t/m 1 maart 2023 aanmelden.

Deelnemers ontvangen de hele maand maart inspirerende adviezen via een wekelijkse nieuwsbrief en een Facebook-pagina vol met tips. Wie zich aanmeldt, maakt kans op een Fitbit.

Positieve noot: maar liefst 85% van de deelnemers heeft het vorig jaar volgehouden! Ga je ook de uitdaging aan?

๐Ÿ“ท30dagengezonder


Gemeente Zaanstad: 14-2-2023

Zaanstad doneert €1,- per inwoner aan Giro555 - Bijdrage van € 157.167,- voor noodhulp in Turkije en Syrië

Namens het gemeentebestuur van Zaanstad laten burgemeester Jan Hamming en wethouder inclusie Gerard Slegers weten:

Gemeente Zaanstad doneert €1,- per inwoner aan Giro555. Het bedrag van in totaal €157.167 komt ten goede aan noodhulp voor Turkije en Syrië.Het leed dat de mensen in het getroffen aardbevingsgebied treft is onmetelijk groot. Ook in Zaanstad is dit voelbaar. We hebben een grote Turkse gemeenschap in sinds 2015 wonen er ook mensen die oorspronkelijk uit Syrië komen in onze gemeente. Zoveel inwoners hebben familie en vrienden in die regio en dagelijks horen wij, ook via hen, de verhalen die doordrenkt zijn van diep verdriet.De ongekende schaal van de ramp die zich daar heeft voltrokken en nog steeds voltrekt is reden voor ons om, in deze uitzonderlijke situatie, een bijdrage namens alle Zaankanters te leveren. Bij deze wil ik nogmaals namens het gemeentebestuur mijn medeleven betuigen met alle slachtoffers en iedereen die hier direct en indirect door geraakt wordt zegt Jan Hamming.Het is hartverwarmend dat zo snel inzamelingsacties in de gemeente zijn opgezet. We moedigen inwoners en bedrijven van onze stad aan om meer bijdragen te doen via Giro 555. Óf om aan te sluiten bij hulpacties die in onze gemeente zijn opgezet.

๐Ÿ“ทGemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 14-2-2023

Train as you fight!
Afgelopen Maandagavond had onze ploeg een 2-tal inzetten in een hostel waar een aanslag was gepleegd zegt Vrijwillige Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam.
Mooi tegenspel van de acteurs. Leerzaam, heftig, maar super om zo te oefenen zegt de Brandweer.

Deze oefening wordt voor alle kazernes in de veiligheidsregio Zaanstreek Waterland georganiseerd. In het oefen centrum aan het prins Bernhardplein zaandam is een hostel, justitiële inrichting (gevangenis) supermarkt nagebouwd. Daardoor kan er realistisch geoefend worden. De oefening die de vrijwilligers van post prins Bernhardplein afgelopen maandagavond deden stond in het tegen van gewonden verzorging na een aanslag. Dus onder de dreiging van een nog mogelijk aanwezige dader, zo snel als mogelijk (veilig werken) de slachtoffers van eerste hulp voorzien en proberen deze in veiligheid te brengen. Er zijn 2 scenario’s beoefend.

๐Ÿ“ท Brandweer Prins Bernhardplein Zaandam


Gemeente Zaanstad: 14-2-2023

Op donderdag 9 februari is een woning gesloten aan de Heukelsstraat voor de duur van 6 maanden. Eerder, op 30 december 2022, heeft de politie Noord-Holland in de woning, naar aanleiding van een controle van het interventieteam van gemeente Zaanstad, meerdere sealbags met een totaalgewicht van 5 kilogram aan hennep aangetroffen. Ook zijn er 150 stuks aan 45 millimeter kogelpatronen, twee koolstoffilters en een slakkenhuis aangetroffen.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen Zaanstad heeft een streng sluitingsbeleid in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Dat betekent dat niet alleen bedrijfspanden maar ook woningen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem Melding maken van (vermoedens) van een hennepkwekerij of drugshandel kan bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. 

Duur van de sluiting De burgemeester kan bij het aantreffen van een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal aangetroffen drugs en de beroeps- en bedrijfsmatigheid.


Gemeente Zaanstad:14-2-2023

De Gemeente Zaanstad leeft mee met de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Zo wordt er aanstaande zondag van 15.00 tot 16.30 uur een benefietconcert georganiseerd in de Bullekerk in Zaandam.
Naast de Zaanse muzikanten, onder wie Turkse en Syrische, is ook burgemeester Jan Hamming aanwezig.

Verder is er massaal steunbetuigingen en zijn er andere inzamelingsacties in Zaanstad die opgestart zijn.
Namens de Gemeente Zaanstad heel veel dank daarvoor.

voor meer info over het benefietconcert klik hier 

 


Gemeente Zaanstad: 13-2-2023

Op vrijdag 24 februari is zover!

De Vyshyvanka sofa gaat geplaatst worden!  Waar? Op het Stadhuisplein, waar iedereen deze Oekraïnse sofa kan gaan bewonderen.

Iedereen is welkom om de onthulling om 16.30 uur mee te maken Deze bank heeft tranen gezien en gehoord, gelach, viering, babygeboorte, dansen en stil verdriet en wanhoop, herhaaldelijk bloed vergoten, koffie (veel koffie). Deze 1800 kg beton verenigde Oekraïners en hielpen het moeilijkste jaar in ons leven te overleven zegt Social Sofa Zaanstad.

๐Ÿ“ทSocial Sofa Zaanstad


Gemeente Zaanstad:13-2-2023

Zaanstad blijft Regenboogstad.

In 2018 werd Zaanstad voor het eerst Regenboogstad. Dat is een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en verschillende gemeenten. De 53 Regenboogsteden werken samen met OCW aan meer acceptatie en aan het voorkomen en verminderen van discriminatie en geweld tegen de lhbtiq+-gemeenschap. Ook van 2023 tot en met 2026 blijft Zaanstad een Regenboogstad.

Wethouder Diversiteit Gerard Slegers “Helaas is er nog steeds sprake van discriminatie, haat en zelfs geweld tegen lhbtiq+-personen. Dat is onacceptabel. Als Regenboogstad komen we op voor de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap en zetten we in op preventie en het bestrijden van discriminatie. Wij willen dat iedereen in Zaanstad zichzelf kan zijn en zich veilig voelt.”