ZAANSTAD NIEUWS


Gemeente Zaanstad: 20-7-2024

Nieuwe fietsverbinding Amsterdam en Zaanstad.

De gemeenteraden van Amsterdam en Zaanstad hebben eind 2023 extra geld goedgekeurd voor de aanleg van een nieuwe fietsroute. De voorbereidingen zijn nu volop bezig. Het project zit in de aanbestedingsfase, wat betekent dat ze een aannemer aan het kiezen zijn. Ze verwachten in het najaar de opdracht aan de aannemer te geven.

Lees verder: https://ap.lc/bEWEt

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 17-7-2024

Zaanstad / Wormerland: Kort

Vlag halfstok in Zaanstad en Wormerland voor herdenking vliegramp MH17.

Vandaag is het tien jaar geleden sinds de vliegramp van MH17. Daarom had de gemeente Zaanstad en de gemeente Wormerland vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan alle slachtoffers en als blijk van steun aan de nabestaanden.

Gemeente Zaanstad / RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 17-7-2024

Gezonde sportkantines in alle Zaanse zwembaden.

Zwembaden De Slag, De Crommenije en Zaangolf bieden sinds kort gezonder eten en drinken aan in de sportkantines. Na de zomer volgen ook de sporthallen Zaandam-Zuid, Trias en De Tref. Sportbedrijf Zaanstad beheert de locaties en ontvangt vandaag samen met de horecacoördinator de ‘Topprestatiebadge Gezonde Sportomgeving’ uit handen van JOGG Teamfit.

Wethouder Sport Gerard Slegers hoopt dat meer sportverenigingen het goede voorbeeld volgen: ‘In Zaanstad willen we dat iedereen zich gezond voelt en gezonde keuzes kan maken. Daarom ben ik ontzettend trots dat gezonde kantines een plek kregen in de Zaanse zwembaden. Ik daag alle sportverenigingen in Zaanstad uit om ook hun kantines gezonder te maken!’

Naast de gezonde kantine zijn alle locaties van het sportbedrijf rookvrij en zij voeren alcoholbeleid volgens de richtlijnen van NOC*NSF.

Volkoren tosti’s en vers fruit: Sportbedrijf Zaanstad staat voor gezondheid, en daar hoort ook een gezonde kantine bij. Bij veel sportkantines is de gezonde keuze beperkt, waardoor sporters al snel voor een patatje met een glas frisdrank gaan.

Met de gezonde sportkantine kunnen sporters makkelijker kiezen voor gezond eten en drinken. Zo is bij de zwembaden nu minder snoep te koop en zijn de porties snoep kleiner. Ook kun je gratis een glas water pakken. In de koelkasten staan de gezondere drankjes beter in zicht. En er zijn volkoren tosti’s, volkorenbroodjes en vers fruit te koop. Je kunt nog steeds snacks krijgen, maar de nadruk ligt nu meer op gezonde producten.

Over JOGG Teamfit:  Gemeente Zaanstad is sinds 2012 een JOGG-gemeente. JOGG Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor gezondere sportlocaties en -evenementen, buurtlocaties, dag attracties en gemeente- en provinciehuizen. JOGG Teamfit reikt de ‘Topprestatiebadge Gezonde Sportomgeving’ uit aan horeca op sportlocaties die zich inzetten voor een gezondere sportomgeving

Foto's: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-7-2024

Zaankanters voor elkaar vrijwilligersfeest terugblik.

Afgelopen zaterdag 13 juli barst hét feestje weer los, dit jaar was het in Sporthal de Struijck in Zaandam het was gezellig druk.

Foto's: RTV Zaanstreek / Zaanse Media

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 12-7-2024

Convenant School en Veiligheid.

De verharding van de samenleving dringt steeds meer door in de scholen. Het gevolg is dat er een toename is van incidenten op Zaanse scholen in het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen deze ontwikkeling niet alleen stoppen. Daarom is de aanpak School en Veiligheid ontwikkeld om gezamenlijk de problemen aan te pakken. Vandaag hebben de schoolkoepels, gemeente en politie een convenant ondertekend om deze samenwerking te formaliseren.

De aanpak School en Veiligheid bestaat uit drie pijlers, waarin de verschillende partijen een ondersteunende rol bieden aan scholen.

Korte lijnen: De eerste pijler richt zich op de korte communicatielijnen tussen de partners. Er is een kernteam waarin jongerenwerk, leerplicht, jeugdteam, scholen en politie zitten om een duidelijk beeld te krijgen van de veiligheidssituatie en daar gezamenlijk op reageren. Als een leraar zich zorgen maakt over de veiligheid van leerlingen, dan kan het kernteam snel de juiste hulp aanbieden.

Ogen en oren: De volgende pijler heeft betrekking op tijdig signaleren en acteren. De veiligheidsplannen van de scholen worden aangepast aan de nieuwe gezamenlijke aanpak. In een schoolveiligheidsplan is vastgelegd hoe een school omgaat met onderwerpen als sexting, drugshandel of wapens. Daarnaast is er niet altijd zicht op de online belevingswereld waar jongeren zich in bevinden. Politie en jongerenwerk gaan dit voor scholen monitoren en geven tijdig signalen door.

Gerbrand de Lange uit de regiegroep School en Veiligheid: ‘Het is van belang dat scholen een duidelijke aanpak hebben om de veiligheid in school te bevorderen. Een snelle signalering van risico’s en effectieve interventies zijn daarbij van groot belang. Dit vraagt om samenwerking met onze partners in de stad en het delen van informatie. Daarover hebben we met dit convenant duidelijke afspraken gemaakt.’

Trainingen en themabijeenkomsten: De derde pijler biedt praktische handvatten voor gesprekken met leerlingen. Voor docenten en andere schoolmedewerkers worden trainingen en themabijeenkomsten georganiseerd. Hierin leren zij situaties te herkennen, ermee om te gaan en hoe hulp in te schakelen. Dit versterkt docenten in hun gesprekken met leerlingen.

Wethouder Natasja Groothuismink: ‘Veel “gedoe” ontstaat buiten school, maar kan op school escaleren. Door deze samenwerking kunnen we dat beter voorkomen en eerder de-escaleren. Ik vind het ook belangrijk dat er veel aandacht is voor preventie. Jongeren en docenten worden weerbaarder gemaakt om problemen eerder bespreekbaar te maken. Daardoor kan er sneller hulp geboden worden.’

De aanpak gaat van start bij de scholen in Zaanstad-Noord en wordt geleidelijk uitgerold bij de andere scholen in het voortgezet onderwijs in Zaanstad.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-7-2024

Felicitatie 65-jarig huwelijk echtpaar Roebersen - Wagenvoort.

Afgelopen dinsdag 9 juli bracht burgemeester Jan Hamming een bezoek aan echtpaar Roebersen – Wagenvoort om hen te feliciteren met hun 65-jarig huwelijk.

Jan en Rie Roebersen – Wagenvoort ontmoetten elkaar op het binnenvaartschip Ms. Kromwijk. De zus van Rie was getrouwd met de machinist van het schip. Rie ging een reisje mee.Het stel kreeg twee kinderen: dochter Concha en zoon Marca. Inmiddels zijn er ook drie kleinkinderen. Jan en Rie wonen al sinds hun trouwen in Zaandam.

Jan heeft zich jaren ingezet als vrijwilliger bij voetbalclub Zilvermeeuwen (door fusies nu ZVC ’22) en heeft hij jarenlang voor de FNV belastingformulieren voor leden ingevuld. Ook was hij regelmatig actief op de Herman Gorter School, bijvoorbeeld bij het coachen van schoolvoetbalteams en de tafeltennisclub op school.

Het echtpaar kan altijd steun vinden bij elkaar. Het zijn beide ‘familiemensen’ die veel waarde hechten aan een gezellige familie. Op familieavonden is het dan ook altijd feest, waar alle aanhang ook welkom is om een vorkje mee te prikken.

Samen tourden zij alle ANWB routes af met de auto en kampeerden zij met het hele gezin. Eerst met hun vouwcaravan de Paradiso, gekenmerkt door een oranje doek. Toen de kinderen uitvlogen bezochten Jan en Rie hen altijd met een KIP caravan, ook om de kleinkinderen te zien. Oppassen op de kleinkinderen vond het stel altijd een feestje. Tussen de middag konden alle vriendjes en vriendinnetjes een broodje bij ze eten.

Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk volgens Jan en Rie: ‘Respect en liefde voor de ander; laat de ander zijn, zoals hij of zij is. Accepteer eventuele irritaties. Spreek je uit als je ergens iets van vindt, maar laat het dan daarbij. Koester de gezellige momenten. Leven en laten leven. En verras elkaar af en toe.’

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd!

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 11-7-2024

Doe mee met de Nationale Klimaatweek! Klimaatburgemeester(s) in gemeente Zaanstad gezocht.

Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Zaanstad.

Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

Het Klimaatburgermeesterschap is voor alle Nederlanders. Of je nou grote activiteiten voor de hele straat organiseert, of andere initiatieven onderneemt waarmee je anderen inspireert iets te doen voor een beter klimaat. Voorbeelden van activiteiten die Klimaatburgemeesters organiseren zijn: het opzetten van een kledingkettingruil, het gezamenlijk inkopen van laadpalen, het organiseren van een vegetarische buurtbarbecue, het vergroenen van de straat zoals het aanleggen van een geveltuin. Maar je kunt als Klimaatburgermeester ook je werkgever adviseren over duurzame mobiliteit. Word jij de Klimaatburgemeester van gemeente Zaanstad?

Kijk voor de spelregels en hoe je je kunt aanmelden op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-7-2024

Doe jij ook mee met de Zaanse Zwerfafvalbrigade?
De Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat op zaterdag 13 juli weer hard aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Deze keer in Poelenburg in Zaandam.
De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij Stadsboerderij Darwinpark, De Weer 31 in Zaandam. De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en sluiten we af met een lunch. De gemeente zorgt voor prikstokken en vuilniszakken. Je hoeft dus niets mee te nemen als je wilt meedoen.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-7-2024

Koninklijke onderscheiding voor de heer Havenga.

Afgelopen woensdag 3 juli reikte locoburgemeester Rene Tuijn een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Menso Havenga. Hij ontvangt deze decoratie onder andere na zijn lange inzet voor Taalcafé de Sluis.

Over de heer Menso Havenga:Vijf jaar geleden stapte de heer Havenga bij de Lorzie naar binnen om 'een lesje mee te maken' en sindsdien is hij een vaste waarde voor het Taalcafé. Iedere week was hij vier dagdelen aanwezig als taalmaatje en nu neemt hij afscheid als secretaris van het Taalcafé, maar gelukkig blijft hij een taalmaatje.

Zijn hulp bleef niet beperkt tot het leren van de taal, hij heeft ook geholpen met sollicitaties, het zoeken naar woonruimte of het regelen van vervoer voor een ziekenhuisbezoek.

Maar meneer Havenga heeft veel meer gedaan. In de jaren 70 en 80 was hij wedstrijdsecretaris bij voetbalvereniging PSZ. In de jaren 80 en 90 is hij 8 jaar voorzitter geweest van de PvdA in Wormerveer. In de jaren 90 heeft hij als scheidsrechter gefloten bij WFC (het huidige Fortuna) en hij is 15 jaar lang bestuursvoorzitter geweest van de Abvakabo (FNV) afdeling Purmerend en later Lokaal FNV Zaanstreek-Waterland.

Op 80 jarige leeftijd gaat hij het wat rustiger aandoen, maar als taalmaatje blijft hij actief.

Over de Koninklijke Onderscheiding en de uitreiking: De heer Menso Havenga werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding wordt verleend aan iemand die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd!

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 6-7-2024

Vergunning glazenwassers in Zaanstad.

Glazenwassers die in Zaanstad ramen lappen of een glazenwassersbedrijf in Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld, Kogerveldwijk, Rosmolenwijk of Zaandam Zuid  moeten vanaf nu een vergunning hebben. Het is een maatregel die de gemeente neemt, die moet helpen om criminele netwerken die actief zijn in deze sector te stoppen en bijdragen aan de veiligheid in de Zaanse wijken. Uw glazenwasser moet u vanaf die datum ook verschillende betalingsmogelijkheden aanbieden. Wilt u uw glazenwasser contant blijven betalen, dan mag dat. Wilt u per bank, of tikkie, of via een QR-code betalen, dan moet de glazenwasser u die mogelijkheid bieden. Iedereen moet ook vrij zijn om een eigen glazenwasser te kiezen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 5-7-2024

Volgende 4 tegels voor de Zaanse Walk of Fame.

Gemeente Zaanstad zet tijdens haar jubileumjaar Zaankanters in het zonnetje die op een positieve manier hebben bijgedragen aan Zaanstad. In 2024 krijgen 25 mensen een plek op de Walk of Fame aan de Wormerveerse Zaanbocht. Deze vrijdag 5 juli werden de volgende 4 tegels onthuld door wethouder Stephanie Onclin.

Wethouder Stephanie Onclin: ‘Deze waardevolle Zaankanters hebben allemaal op hun eigen manier een mooie bijdrage aan onze samenleving geleverd. Zij zijn onbaatzuchtig actief en weten daarmee veel mensen om zich heen te inspireren en ook waardevol voor Zaanstad te zijn. Het is daarom echt een eer om deze mensen een tegel aan te mogen bieden op de Walk of Fame!’

Van 1 februari tot en met 3 maart 2024 konden Zaankanters iemand opgeven. Een jury bekeek alle inzendingen, controleerde of deze aan de voorwaarden voldeden en kozen welke mensen een plek krijgen op de Walk of Fame.

De 4 Zaankanters die deze vrijdag in het zonnetje werden gezet zijn: Ruben Hoeke, Kees Klinkenberg, Mario Overman en Patricia Viereck.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd!

Druk op de foto om hem te vergroten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 1-7-2024

Keti Koti en onthulling Vrijheidsmonument.

Afgelopen zondag kwamen mensen samen bij de Anton de Kombrug in Zaandam om Keti Koti te herdenken, de afschaffing van de slavernij. Locoburgemeester Gerard Slegers onthulde na de herdenking het nieuwe Vrijheidsmonument in het plantsoen aan de ds. M.L. Kingweg.

Het kunstwerk is gemaakt door de Nigeriaanse kunstenares Sokari Douglas Camp en heet ‘Three Graces – the dialogue’. De drie vrouwelijke figuren op een bankje staan voor de uitwisseling van diepe gedachten, het samenbrengen van ideeën en het smeden van hechte vriendschappen. De kleurrijke gewaden laten de trots zien van de onderdrukte cultuur tijdens de slavernij. De ruimte rondom het monument nodigt bezoekers uit om eromheen plaats te nemen en te reflecteren. Aldus de gemeente Zaanstad.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 1-7-2024

Nieuwe overeenkomst voor Stichting Marketing Zaanstreek.

Vanochtend heeft de gemeente Zaanstad in de trouwzaal van het stadhuis een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend met Stichting Marketing Zaanstreek. Gemeente Zaanstad en Stichting Marketing Zaanstreek zijn vanaf vandaag als belangrijke partners aan elkaar verbonden. Doel van de samenwerking is het beter profileren van al het moois dat Zaanstad biedt. Nu de handtekeningen zijn gezet, gaat Marketing Zaanstreek deze zomer werken aan een meerjarenplan met een visie en strategie voor citymarketing voor de periode 2025-2029.

Het college van B&W heeft in juli 2023 de gemeenteraad geïnformeerd over de nieuwe plannen voor citymarketing. Zaanstad keek hierbij naar drie opties: uitbesteden, zelf doen, of samenwerken. Samenwerken met een externe partij bleek de beste keuze. De samenwerking met Marketing Zaanstreek biedt voor iedereen de meeste voordelen. Directeur Anneke Wijdogen-Vis van Marketing Zaanstreek en wethouder Stephanie Onclin (Economie, Streekmarketing en Toerisme) hebben nu hun handtekeningen gezet om deze samenwerking voort te zetten.

Wethouder Stephanie Onclin van Toerisme: “Stichting Marketing Zaanstreek is een belangrijke partner in Zaanstad. De afgelopen jaren is er op het gebied van citymarketing een sterke basis gelegd. Nú is het moment om dit verder te ontwikkelen en citymarketing op een meer geïntegreerde wijze in te zetten en gezamenlijk verder te bouwen aan deze prachtige gemeente”.

Aan de slag: De opdracht waarmee Marketing Zaanstreek aan de slag gaat kent twee delen: Het eerste deel is het stimuleren en promoten van verschillende nieuwe en bestaande activiteiten en evenementen die door partners worden georganiseerd in Zaanstad en de invulling van het fysieke gastheerschap. Het tweede deel bestaat uit een meerjarenprogramma dat stuurt, focust en aanjaagt op elementen die beeldbepalend en richtinggevend zijn voor Zaanstad.

Samenwerking met partners: Marketing Zaanstreek werkt altijd samen met Zaanse lokale partijen en instellingen en zoekt actief contact met ondernemers in de streek om elkaar te versterken. Door samen te werken vanuit ieders kennis en ervaring wordt de citymarketing sterker en bereiken we in totaal meer mensen. Ook de samenwerking met marketing- en promotiepartners in de Metropoolregio Amsterdam blijft van belang, om de verschillende gewenste doelgroepen te bereiken. 

Foto's: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 30-6-2024

Besmettelijke iepenziekte in Zaanstad.

Op meerdere plaatsen in Zaanstad heeft Zaanstad de besmettelijke iepenziekte geconstateerd. Onder andere bomen op de Wibautstraat en het Hembrugterrein in Zaandam en op de Wandelweg in Wormerveer zijn aangetast.

De bomen die besmet zijn met de iepziekte sterven binnen twee weken af. De iepziekte is heel besmettelijk. Daarom moet Zaanstad de zieke bomen zo snel mogelijk kappen.

Daarmee voorkomt de gemeente dat de ziekte zich snel verspreidt. Het streven is om voor de verdwenen bomen binnen twee jaar nieuw groen aan te planten. Waar mogelijk herplant Zaanstad zoveel mogelijk een nieuwe generatie resistente iepen.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 29-6-2024

Meer vergroening in Zaanstad met Nieuwe drijvende tuinen.

Ook Zaanstad heeft extra groen nodig. Ze investeren op verschillende plekken in de gemeente in meer bomen, struiken, bloemen en planten. Zo vergroten ze de biodiversiteit en helpen ze de natuur een handje. Ook in het water. Daarom zijn er op 27 juni drijvende tuinen aangelegd in de Zaan. De begroeiing bestaat uit verschillende inheemse oever- en waterplanten, waaronder ook bloeiende soorten zoals Dotterbloem, Egelskop en Gele Lis. Deze trekken bijen, vlinders en kevers aan en bieden schuilgelegenheid voor vogels.

Op de foto's is de nieuwe vergroening te zien bij het Zaantheater.

Meer info: Klik hier 

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 24-6-2024

Groot verlies!

Afgelopen zaterdag 22 juni, vroeg in de ochtend rond 04:00 uur, is Klussenbus in de brand gestoken van het Sociaal Wijkteam Zaandam West-OudeHaven.

Een heel, heel, heel groot verlies voor ze. Dit omdat er in Zaanstad ontzettend veel gebruik wordt gemaakt van de Klussenbus, met name door bewoners met een klein netwerk en klein budget. En hun vrijwilligers nu geen vervoer hebben om naar hun klus te gaan.

Mochten bewoners iets verdacht hebben gezien rond dit tijdsstip op het parkeerterrein van de Behouden Haven, dan horen ze dat graag van het Sociaal Wijkteam.

📸Sociaal Wijkteam


Gemeente Zaanstad: 23-6-2024

Start experiment gereguleerde cannabis.

De gemeente Zaanstad doet mee met het experiment gesloten coffeeshopketen (ook wel bekend als de wietpilot).

 

Het doel van dit experiment is om de handel en verkoop van drugs uit het criminele circuit te halen. Het Rijk en de gemeenten houden tijdens het hele experiment in de gaten, wat de effecten op de leefbaarheid en veiligheid in de gemeentes zijn.

Het experiment is vanaf 17 juni 2024 de volgende fase ingegaan. Het experiment zit nu in de overgangsfase. De drie coffeeshops in Zaanstad mogen dan behalve met de gedoogde verkoop, ook starten met de verkoop van hennep en hasjiesj, die komt van de door de overheid aangewezen telers.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 22-6-2024

Een souvenir iets te letterlijk genomen of is het toch vandalisme?

De kralentuin op de Zaanse schans is beschadigd wij denken zelf dat de toeristen een souvenir iets te letterlijk nemen zonde is het wel en zeker niet de bedoeling!

Ook de globe gaat er niet op vooruit waar vroeger het faambeeld was.

We hopen op gauw herstel.

📸 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 21-6-2024

Uitdiepen van de Zaanse havens.

Gemeente Zaanstad zal eind 2024 de Zaanse havens onderhouden (baggeren). Het gaat deels om onderhoud van de geul, en op enkele plekken verdieping van de geul ten opzichte van het huidige profiel. Ze hebben al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het nemen van grondmonsters en meten van slibdikte.

Bedrijven die gebruik maken van de haven kunnen meedoenZaanstad heeft gevraagd aan bedrijven die aan de haven liggen, of ze mee willen doen aan het baggerproject. Deze bedrijven zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de bereikbaarheid vanaf de geul naar hun eigen bedrijfshaven.

Heeft u hierover nog geen contact gehad, maar wilt u toch meedoen aan het baggerproject? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met havens@zaanstad.nl .

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 21-6-2024

‘Doorstromingsmogelijkheden voor ouderen’

64 koopwoningen en 35 seniorenwoningen in Poelenburg Oost - Vrije Watering.

Het college van Zaanstad heeft het stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan, het bestemmingsplan en de herziene grondexploitatie van Poelenburg Oost - Vrije Watering vastgesteld. Er komen in dit gebied 64 grondgebonden koopwoningen en 35 sociale huurappartementen voor senioren. Ook komt er veel groen in dit stuk van de wijk.

Wethouder Harrie van der Laan (Wonen) is enthousiast: “Het woningaanbod in Poelenburg wordt gevarieerder. Het zorgt voor doorstroommogelijkheden voor mensen uit de wijk zelf. De 35 seniorenwoningen komen op een prachtige plek. Dichtbij winkels, andere voorzieningen en het toekomstige Huis van de Wijk. Het geeft ouderen die in een eengezinswoning wonen de kans om te verhuizen naar een seniorenappartement.”
De gemeenteraad moet de plannen nog bespreken en vaststellen.

Meer keus en meer diversiteit:
Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan passen goed binnen de ‘Visie Fijn Wonen’. Het plan voegt niet alleen meer woningen toe aan de wijk, het maakt het aanbod ook meer divers. Op deze manier kunnen bewoners uit de wijk doorstromen naar een passende woning. Eerdere ontwerpen voor dit gebied liepen vast, bijvoorbeeld door de stikstofproblematiek. Daarop is het plan aangepast. Zo worden er geen vrije kavels meer uitgegeven, maar worden geïnteresseerden gekoppeld aan een ontwikkelaar. Zij kunnen dan in gezamenlijkheid de gewenste woning uitwerken en ontwikkelen.

Groene en autoluwe wijk:
De nieuwe wijk komt op het braakliggende terrein tussen de moskee en buurtcentrum de Poelenburcht. Het wordt een groene en autoluwe wijk en ligt recht tegenover de ‘Spaghettiflat’. Deze flat wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komt een complex van tussen de 250 en 320 woningen en het nieuwe ‘Huis van de Wijk’. In het plan worden ook de oevers van de Watering beter bereikbaar met mooie wandel- en fietsroutes.

Werkzaamheden:
De gemeente start binnenkort met de selectie van de bouwer/ontwikkelaar. Na de selectie zal de gekozen bouwer/ontwikkelaar in overleg met de kopers aan de slag gaan met het ontwerp van de huizen. Woningstichting Rochdale bouwt de sociale huurwoningen voor senioren. Op de plek van de nieuwe wijk wordt eerst de grond bouwrijp gemaakt. Naar verwachting start de bouw van de woningen in 2026.

Pact Zaandam-Oost:
De ontwikkeling van De Vrije Watering past binnen de aanpak van Pact Zaandam-Oost. Bewoners, gemeente, corporaties en maatschappelijke organisaties hebben het toekomstbeeld van de wijk vastgelegd in de ‘Visie Fijn Wonen’. Sociale verbinding is een belangrijk uitgangspunt van de visie. Nieuwe ontwikkelingen in de wijk moeten hier altijd een positieve bijdrage aan leveren.

📸 Aangeleverd


Regio: 21-6-2024

Zaanse Stichting Dierenzorg is met spoed opzoek naar handige Harrie.

De renovatie van de velden voor hun asielhonden is sinds eind mei in volle gang.
Die was hoognodig, want de velden staan regelmatig half onder water, waardoor het een enorme modderbende wordt.

Helaas zat het weer de laatste tijd niet mee en belandden ze van de regen in de drup… de renovatie is hierdoor enorm vertraagd en ze zitten tegen de deadline van de zomervakantie aan, hun drukste periode!

Om de velden weer zo snel mogelijk beschikbaar te hebben voor de hondjes, zijn ze hard op zoek naar (handige) mensen, die samen met onze collega’s de mouwen op willen stropen om hekken te plaatsen en bestrating aan te leggen. Aldus Zaanse Stichting Dierenzorg.

Dus ben (of ken) jij die handige Harrie die hun wil komen helpen?
Meld je dan snel aan en stuur een mailtje naar h.stolp@dierenzorg.net

 

📸Zaanse Stichting Dierenzorg

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 20-6-2024

Zaanstad sluit zich aan bij Schoon en Emissieloos Bouwen SEB convenant.

5 miljoen € subsidie van het Rijk om schoon en emissieloos bouwen te stimuleren.

Gemeente Zaanstad sluit zich aan bij convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) van het Rijk. Dat betekent dat Zaanstad de komende vijf jaar aanspraak kan maken op in totaal € 5 miljoen subsidie voor het gebruik van uitstootvrij bouwmaterieel bij bouw- en sloopprojecten.

Wethouder Mobiliteit Gerard Slegers“ Dat is goed nieuws voor Zaanse ondernemers die willen investeren in uitstootvrij bouwmaterieel. Denk aan elektrische kranen of elektrische bestelbusjes. Veel ondernemers willen daar graag in investeren maar lopen aan tegen hoge kosten waardoor het niet rendabel is. De subsidie helpt om dit gat te dichten. Schoner bouwen is belangrijk omdat het bijdraagt aan een duurzamere en een gezondere leefomgeving.”

Werk-, voer- en vaartuigen in de bouw stoten stikstof-, CO2- en fijnstofemissies uit. Zaanstad heeft een grote woningbouwopgave. Het college vindt schoner bouwen dan ook belangrijk. Daarom wil de gemeente Zaanse aannemers stimuleren om schoon en uitstootvrij bouwmaterieel in te zetten bij bouw-, onderhouds- en sloopprojecten. Daarbij is het belangrijk om aannemers investeringszekerheid en perspectief te bieden om investeringen te (kunnen) doen in schoon en emissieloos bouwmaterieel. De subsidie helpt daarbij. Daarnaast gaat de gemeente stapsgewijs emissie-eisen stellen bij aanbestedingen en bij het verlenen van vergunningen.

Gezondheidswinst: Het Rijk heeft als ambitie om in 2030 60% stikstofbesparing, 75% gezondheidswinst en 0,4 megaton CO2-vermindering te realiseren in de bouw.

Gelden komen uiteindelijk terecht bij ondernemers: Voor bouw-, onderhouds- en sloopprojecten kan Zaanstad aanspraak maken op een subsidieregeling (SPUK SEB) met een maximumbedrag van 1 miljoen euro per jaar. En een maximumbedrag van 5 miljoen euro gedurende 5 jaar. Deze gelden komen uiteindelijk terecht bij de aannemer waardoor dit een financiële stimulans is om duurzamer bouwmaterieel in te zetten. Voor aannemers is het fijn om te werken met een groeipad richting 2030 . Daarnaast is er voor hen nu een speciale subsidie (SSEB) beschikbaar als stimulans om hun bouwmachines te elektrificeren.

Emissie-eisen bij aanbestedingen en vergunningen: Door het Rijk is de landelijke routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ontwikkeld. Deze routekaart en het bijbehorende SEB-convenant zijn onderdeel van het programma SEB waarin de Rijksoverheid, medeoverheden, bouwpartijen en kennisinstellingen samenwerken aan de verduurzaming van de bouw. In dit SEB-convenant worden voor de komende jaren richting 2030 door partijen afspraken gemaakt over de uitvoering van de routekaart. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld het stapsgewijs toepassen van steeds strengere emissie-eisen in aanbestedingen of bij het verlenen van vergunningen. Zo kan er eerst worden ingezet op gebruik schoner materieel (bijv. biodiesel en roetfilters bij bouwlogistiek) en later kan er steeds meer worden uitgevraagd naar de inzet van uitstootvrij bouwmaterieel.

1 juli ondertekenmoment Op 1 juli 2024 zal wethouder Slegers namens Zaanstad het Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)-convenant ondertekenen. Ongeveer 65 partijen hebben zich verbonden aan dit convenant. Dat zijn verschillende ministeries, waterschappen, provincies, gemeenten en branche- en netwerkorganisaties.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 20-6-2024

Zaanse vergunningplicht voor glazenwassers bijna van start.

Vanaf 1 juli geldt in Zaanstad een vergunningplicht voor de glazenwasserij. Het is één van de maatregelen om criminele netwerken, die actief zijn in deze sector, te stoppen. Momenteel zijn er ruim 40 vergunningaanvragen ingediend, dit aantal zal naar verwachting stijgen. Inwoners worden gevraagd om alert te zijn, onder andere door bij hun glazenwasser te checken of ze ook de optie hebben om met bankrekening te betalen (met pin, Tikkie, overschrijven).

Als eerste gemeente in Nederland voert Zaanstad deze maatregel in. Burgemeester Jan Hamming: “Criminele netwerken gaan op een schokkende manier te werk met intimidatie, geweld, afpersing en witwassen, waarbij vooral arbeidsmigranten worden ingezet, uitgebuit en opgehokt in slechte omstandigheden. Door de glazenwasserij te verplichten om óók bankbetalingen te accepteren, maak je het een stuk lastiger voor criminelen om buiten het zicht met contant geld hun malafide praktijken te blijven spekken.”

Aan het aanbod van goede glazenwassers zal het niet liggen: “Er zijn genoeg eerlijke glazenwassers in Zaanstad die niks met criminaliteit te maken hebben. De vergunningplicht en de optie voor bankbetalingen, helpen om het onderscheid te maken tussen de eerlijke ondernemers en de onderwereld. Zo kunnen wij steviger handhaven en kunnen inwoners veel bewuster kiezen met wie ze in zee gaan,” aldus de burgemeester.

Vergunningplicht gaat ver, maar er is meer nodig:

Het probleem is hardnekkig, zeker in gebieden die al extra kwetsbaar zijn, zoals Zaandam-Oost en andere gebieden in het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het invoeren van een vergunningstelsel is een verregaande en noodzakelijke ingreep. Tegelijkertijd is er meer nodig om de problematiek effectief aan te pakken en dat kan de gemeente niet alleen. Er is samenwerking nodig met overheidsinstanties zoals de Politie, OM, Belastingdienst en de Nederlandse Arbeidsinspectie, ook deze partijen zien steeds meer de noodzaak om in te grijpen. In een brief heeft burgemeester Jan Hamming met steun van andere burgemeesters, daarbij ook het Rijk om hulp gevraagd om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst.

Transparantie en informatie:

Glazenwassers zijn per brief geïnformeerd over de vergunningplicht en de manier waarop zij deze kunnen aanvragen. De aanvraagprocedure duurt 8 tot 16 weken, afhankelijk of de informatie compleet en correct is aangeleverd. De aanvraagprocedure kan langer duren als er aanvullende bronnen in het Bibob-onderzoek geraadpleegd moeten worden. De leges voor de vergunning bedragen € 1877,95 euro, ongeacht of de vergunning wordt afgegeven. Vanaf 1 juli 2024 wordt er gecontroleerd en gehandhaafd op naleving van de vergunningplicht. Bedrijven die een aanvraag hebben ingediend en nog in procedure zitten, kunnen gedurende de procedure hun werkzaamheden voortzetten, mits ze per 1 juli bankbetalingen mogelijk maken.

Burgemeester Jan Hamming : “We zijn ons ervan bewust dat de investering voor de vergunning ook iets vraagt van de glazenwassers die gewoon netjes hun werk doen. Maar met een gerust hart je werk kunnen doen, is ook zeker in het belang van deze ondernemers. Bovendien zullen meer inwoners de keuze gaan maken voor diegenen die een vergunning hebben. Uiteindelijk móéten we dit samen doen om te zorgen voor veilige, leefbare wijken.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 16-6-2024

Rubriek: Wat ons opviel.....

De Zaanstreek is molens!

Wij kunnen niet wachten geweldig de plek waar straks de herbouw van molen de Zaadzaaijer komt toch?......

Meer info:

https://ap.lc/jydEY

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-6-2024

Het groen in de gemeente Zaanstad.

We houden allemaal van ons Zaanse groen. Op dit moment kan Zaanstad wel zeggen ‘uitbundig Zaans groen’. Want dat het met dit weer hard groeit, zien ze overal. Niet alleen in uw eigen tuin, maar zeker ook in de openbare ruimte. Doordat veel meer regen is gevallen, dan normaal in deze periode van het jaar, groeit en bloeit alles om ons heen extra uitbundig. Ook het onkruid. De medewerkers van Zaanstad en de aannemers doen hun uiterste best om alles bij te houden.

Onder deze weersomstandigheden is het bijna onmogelijk om de openbare ruimte netjes te houden. Zo groeit het onkruid heel snel en zijn grasvelden vaak zo nat, dat ze ze niet kunnen maaien.

Zaanstad moet keuze maken:Dat betekent dat ze uw melding over hoog gras, overhangend groen of veel onkruid nu helaas niet altijd volgens onze normale planning kunnen afhandelen. Ze moeten daar keuzes in maken. Plekken waar dit mogelijk tot gevaarlijke situaties kan leiden en/of waar veel mensen komen krijgen voorrang. Ze kunnen zichzelf voorstellen dat u zich stoort aan het hoge onkruid, maar hopen toch op uw begrip en geduld.

Het zwaartepunt van het groenonderhoud ligt in de maanden juni, juli en augustus. Dan heeft het groen zijn ergste groeispurt gehad. Eerder in het jaar snoeien heeft weinig zin, omdat het groen dan net zo snel weer aangroeit. Normaal gesproken is het eind juni de beste periode om hagen en diverse struiken te snoeien. Ook zijn bloeiende planten dan vaak uitgebloeid, waardoor het snoeien geen schade toebrengt aan de plant. Daarnaast gaan natuurlijk de vaste terugkerende werkzaamheden zoals schoffelen, borstelen, vegen en onderhoud in parken en de wijken ook gewoon door. Aldus Zaanstad.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-6-2024

Het groen in de gemeente Zaanstad.

We houden allemaal van ons Zaanse groen. Op dit moment kan Zaanstad wel zeggen ‘uitbundig Zaans groen’. Want dat het met dit weer hard groeit, zien ze overal. Niet alleen in uw eigen tuin, maar zeker ook in de openbare ruimte. Doordat veel meer regen is gevallen, dan normaal in deze periode van het jaar, groeit en bloeit alles om ons heen extra uitbundig. Ook het onkruid. De medewerkers van Zaanstad en de aannemers doen hun uiterste best om alles bij te houden.

Onder deze weersomstandigheden is het bijna onmogelijk om de openbare ruimte netjes te houden. Zo groeit het onkruid heel snel en zijn grasvelden vaak zo nat, dat ze ze niet kunnen maaien.

Zaanstad moet keuze maken:Dat betekent dat ze uw melding over hoog gras, overhangend groen of veel onkruid nu helaas niet altijd volgens onze normale planning kunnen afhandelen. Ze moeten daar keuzes in maken. Plekken waar dit mogelijk tot gevaarlijke situaties kan leiden en/of waar veel mensen komen krijgen voorrang. Ze kunnen zichzelf voorstellen dat u zich stoort aan het hoge onkruid, maar hopen toch op uw begrip en geduld.

Het zwaartepunt van het groenonderhoud ligt in de maanden juni, juli en augustus. Dan heeft het groen zijn ergste groeispurt gehad. Eerder in het jaar snoeien heeft weinig zin, omdat het groen dan net zo snel weer aangroeit. Normaal gesproken is het eind juni de beste periode om hagen en diverse struiken te snoeien. Ook zijn bloeiende planten dan vaak uitgebloeid, waardoor het snoeien geen schade toebrengt aan de plant. Daarnaast gaan natuurlijk de vaste terugkerende werkzaamheden zoals schoffelen, borstelen, vegen en onderhoud in parken en de wijken ook gewoon door. Aldus Zaanstad.

Foto: Gemeente Zaanstad 


Gemeenten Zaanstad: 14-6-2024

Tegels eruit groen erin!

Ben jij van plan om binnenkort de tegels uit je buitenruimte te vervangen door groen? Op maandag 24 juni haalt de gemeente Zaanstad weer gratis jouw tegels op!

Dit is de tweede van de vier ophaalrondes voor dit jaar. Elke ronde heeft Zaanstad ook een leuke winactie. Zo verloten ze dit keer een kroostegel onder 10 deelnemers. Deze tegel bevat speciale zaden waaruit planten en bloemen groeien die de biodiversiteit verhogen.

Doe mee! Zeg dag tegen je tegels, maak kans op een kroostegel én help ons ook nog eens hogerop te komen in het NK Tegelwippen klassement. Jouw gewipte tegels voert Zaanstad door in de Tegelteller.

Meld je vóór 20 juni 12:00 uur aan voor de Tegelophaalservice.

Meer informatie en aanmelden:
👇
https://ap.lc/vUvgy

📸 Gemeenten Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 13-6-2024

Bestemmingsplan Peperstraat naar de gemeenteraad.

Het college van B&W heeft het bestemmingsplan voor de Peperstraat vastgesteld en ter behandeling aan de gemeenteraad voorgelegd. Het bestemmingsplan biedt ruimte aan maximaal 571 woningen, 4.100 m2 commerciële ruimten en 334 parkeerplaatsen. Zowel voor de woningen als de buitenruimte wordt de straat verduurzaamd en vergroend. Zo komt er plek voor een groot plantsoen in het midden van de straat.

Vanaf 2019 is er gewerkt aan de plannen voor het vernieuwen van de Peperstraat. Sindsdien zijn er veel bijeenkomsten geweest om betrokken te informeren en diverse onderzoeken uitgevoerd. Dit ontwerpbestemmingsplan heeft van 28 december 2023 tot en met 7 februari 2024 ter inzage gelegen. In die periode kon iedereen, die dat wilde, de gemeente laten weten wat zij van het plan vinden door een zienswijze in te dienen. 20 mensen hebben dit gedaan. Uit hun reacties blijkt dat er bijvoorbeeld nog vragen waren over het parkeren, de verkeersdruk, de bomen in de straat en de geplande hoogbouw. Er was ook de mogelijkheid geboden om de zienwijze mondeling toe te lichten, maar daar heeft niemand gebruik van gemaakt.

Woningbouw: Het bestemmingsplan biedt ruimte aan maximaal 571 woningen, waarvan 30% sociale huur, 20% middelhuur of koop en 50% vrije huursector of verkoop. Eén woningblok bestaat uit 36 zorgwoningen en maakt deel uit van het totaal aantal sociale huurwoningen. Deze krijgen een plek bij de t-splitsing met H. Gerhardstraat. Op het bestaande parkeerterrein ter hoogte van de Bloemgracht, komen 19 eengezinswoningen en 10 appartementen. Dit type woning en bijbehorende bebouwing is specifiek gekozen op deze plek om schaduwwerking voor de bestaande woningen aan de Bloemgracht te beperken. Aan de zuidzijde van de bestaande Peperstraat worden woonblokken voor de sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen gerealiseerd Op de plek van de Beatrixflat komen 140 appartementen, met een divers aanbod in oppervlakte en type.

Commerciële ruimten: In het plan is ook 4.100 m2 ruimte voor commerciële doeleinden, daarvan mag maximaal1.000 m2 voor horeca gebruikt worden. Vooral in de directe omgeving van de Beatrixbrug is plaats voor de combinatie wonen, werken/winkelen en horeca. Vanaf de Oostzijde richting de H. Gerhardstraat gaat het hoofdzakelijk om woningbouw en de ondergrondse parkeergarage.

Vergroenen: De Peperstraat wordt nu gedomineerd door autoverkeer. In het nieuwe bestemmingsplan wordt de weg teruggebracht naar een eenbaansweg, in beide richtingen. Tussen de wegen komt een plantsoen. In het plantsoen en langs de woningen worden bomen geplant, waardoor de Peperstraat een veel prettiger klimaat krijgt in de zomer. Dat wordt vooral gecreëerd door de toename van de ‘kroonbedekking’. Dat zorgt voor meer schaduw en dus voor verkoeling, maar ook voor meer ruimte voor dieren. In het plantsoen krijgt de flora een afwisselende opbouw in meerdere lagen (planten – heesters – kleine bomen - grote bomen) Deze opbouw en het toepassen van verschillende soorten beplanting stimuleert de biodiversiteit. Het plantsoen komt op het dak van de nieuwe ondergrondse parkeergarage. Bezoekers aan het centrum kunnen daar hun auto parkeren en vervolgens wandelend naar het centrum.

Proces: Het bestemmingsplan is vandaag naar de gemeenteraad gestuurd. Naar verwachting zal de raad voor het zomerreces een besluit nemen over het bestemmingsplan. Als de raad een besluit heeft genomen, dan ligt het plan daarna weer voor 6 weken ter inzage. Belanghebbenden hebben dan nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen het plan bij de Raad van State.

Foto: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 12-6-2024

Ontwerp-spelregels voor het Zaanse zoekgebied voor windenergie.

In 2021 is gemeente Zaanstad gestart met onderzoek waar windenergie mogelijk gemaakt kan worden. Windenergie kan bijdragen aan de klimaatdoelen en er zijn verschillende ondernemers die over voldoende (duurzame) stroom willen beschikken. Om ervoor te zorgen dat toekomstige windturbines in de omgeving passen zijn er concept-spelregels opgesteld. Daarin is vastgelegd op welke locatie windenergie een plek kan krijgen en onder welke voorwaarden dit gerealiseerd kan worden.

Waar is plek voor windenergie? Uit eerste verkenningen bleek dat windenergie alleen gerealiseerd kan worden in een strook langs het Noordzeekanaal. De afgelopen maanden zijn enkele zoekgebieden afgevallen. Daardoor blijven nu alleen de locaties D, F, G en H over.

De Klankbordgroep rond windenergie en raadsleden hebben op basis van het conceptvoorstel een advies en zienswijze uitgebracht. Daaruit bleek hoeveel verschillende en soms tegenstrijdige belangen spelen. De gemeente is daarom op zoek gegaan naar een goed evenwicht tussen het opwekken van voldoende energie en de effecten voor de omgeving. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat gezondheid en leefbaarheid centraal staan. Naar aanleiding van de input zijn de volgende zaken opgenomen in de concept-spelregels:

- Gebied D is verkleind: er wordt nu alleen gekeken naar locaties tussen de huidige windturbines aan het kanaal- Naast lokale ecologen worden nu ook lokale natuurorganisaties betrokken bij de planvorming- Er is een visualisatie aan de stukken toegevoegd vanaf de omgeving Veldweg in Westzaan

Verduurzamen: Verschillende bedrijven op Westerspoor en HoogTij hebben ook duurzaamheidsambities. Er zijn veel bedrijven in dit gebied die het gebruik van fossiele brandstoffen moeten verminderen en vanwege de file op het stroomnet tegen beperkingen aanlopen. Elektriciteit van wind kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Windprojecten kunnen ook HoogTij als vestigingslocatie aantrekkelijker maken. Een initiatief voor een nieuwe windturbine wordt niet door de gemeente ontwikkeld. Het gaat om een project van bedrijven en energiecoöperaties die vergund moeten worden door de provincie.

Nieuwe landelijke milieunormen: De ontwerp-spelregels zijn aanvullend aan wet- en regelgeving van de landelijke en provinciale overheid. Een nieuw windproject moet bijvoorbeeld ook aan de nieuwe landelijke milieunormen voldoen voordat er een vergunning wordt verleend. De landelijke milieunormen worden uiterlijk 1 juni 2025 verwacht. In de tussentijd kunnen initiatiefnemers een project voorbereiden op basis van de concept landelijke milieunormen.

Proces: De ontwerp-spelregels voor windenergie zijn gepubliceerd en nu start de volgende inzageperiode van 6 weken op dit voorstel. Tijdens de te inzageperiode is het mogelijk zienswijzen in te dienen en is er ook nog een inloopbijeenkomst waar verduidelijkende vragen gesteld kunnen worden. Deze bijeenkomst wordt via de nieuwsbrief Windenergie bekend gemaakt.

Na de inzageperiode zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de spelregels en daarbij de zienswijzen betrekken.

Onderste foto: Dit is een artist impression voor zoekgebied F als er windturbines toegevoegd worden.

Foto: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-6-2024

De Zaanse Schans...er is al veel over gesproken....

Windmolens portacabin tickets borden camera's alles draait momenteel op de Zaanse Schans en is in gang de proef loopt tot september.

We gaan zien hoe alles vorderen gaat daarna.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-6-2024

Onthulling Zaanse Walk of Fame.

Bijzondere Zaankanters kregen eigen tegel in Zaanbocht.

Gemeente Zaanstad zette tijdens haar jubileumjaar Zaankanters in het zonnetje die op een positieve manier hebben bijgedragen aan Zaanstad. Op vrijdag 7 juni kregen 25 mensen een plek op de Walk of Fame aan de Wormerveerse Zaanbocht. De eerste vijf tegels onthulde burgemeester Jan Hamming.

Burgemeester Jan Hamming: ‘Deze inwoners zijn de trots van hun wijk, de verbinding tussen Zaankanters. Ze zijn een bron van inspiratie en een voorbeeld voor anderen, bekend of onbekend. Ik voel mij vereerd dat we deze Zaanse kanjers mogen vereeuwigen op de Walk of Fame!’

Van 1 februari tot en met 3 maart 2024 konden Zaankanters iemand opgeven. Een jury bekeek alle inzendingen, controleerde of deze aan de voorwaarden voldeden en kozen welke mensen een plek krijgen op de Walk of Fame.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-6-2024

Verkadebuurt zijn ze druk bezig.

Op de locaties Overtuinen A en B in Zaandam aan de Provincialeweg wordt het woningbouwproject de Verkadebuurt gerealiseerd met ongeveer 470 woningen. Met de Verkadebuurt voegen ze een nieuwe woonwijk toe aan het centrum van Zaandam. Een woonwijk, dichtbij de binnenstad, die in haar karakter een verwijzing is naar het industriële verleden van de Zaanstreek.

De grond in het noordelijke gedeelte is in eigendom van stichting Parteon. Het zuidelijke deel is in eigendom van de gemeente. Aangezien beide partijen werkzaamheden uitvoeren om de grond geschikt te maken voor woningbouw werken ze hierin samen.

Bronnen: buitengewoon Zaanstad

Foto's: RTV Zaanstreek

Onderste foto Gemeente Zaanstad:

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-6-2024

‘Huttenbouw moeten we koesteren’

Zaanstad ondersteunt jaarlijkse huttenbouw voor kinderen.

Iedere zomer zorgen vrijwilligers ervoor dat Zaanse kinderen hutten kunnen bouwen op verschillende plekken in de gemeente. Na afloop moet het hout weer afgevoerd worden van de bouwplekken. Voortaan neemt de gemeente het afvoeren van het hout voor haar rekening.

Wethouder Actief Burgerschap Harrie van der Laan: “De huttenbouw is ontzettend belangrijk. Kinderen beleven hier veel plezier aan. Veel vrijwilligers zetten zich met hart en ziel hiervoor in en het brengt mensen samen. Voor sommige kinderen is dit hun enige uitje in de hele zomervakantie. Daarom moeten we de huttenbouw blijven koesteren.”

Vrijwilligers hebben aangegeven dat het afvoeren van hout erg tijdrovend is en ook kosten met zich meebrengt. Daarom neemt de gemeente vanaf komende zomer deze taak over.

Zaanstad heeft vijf huttenbouwgroepen, Wormerveer, Westzaan, Koog aan de zaan, Assendelft en Krommenie.

Planning huttenbouw De huttenbouw voor de zomer van 2024 vindt plaats in de laatste week van de schoolvakantie. De exacte planning is als volgt:

Westzaan: maandag 26 augustus tot en met woensdag 28 augustus Meer info: www.huttenbouwwestzaan.nl

Wormerveer : maandag 26 augustus tot en met vrijdag 30 augustus Meer info: www.huttenbouwers.nl

Krommenie: maandag 26 tot en met donderdag 29 augustus Meer info:  huttenbouw Krommenie klik hier 

Assendelft: maandag 26 augustus tot en met woensdag 28 augustus. Meer info: huttenbouw assendelft klik hier 

Koogerpark / Koog aan de Zaan: maandag 26 augustus tot en met vrijdag 30 augustus Meer info: www.koogerparkhuttenbouw.nl

 

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-6-2024

Zaanstad: Kort

Roltrappen drama.....even geduld Alsjeblieft......

Het bord geeft duidelijkheidgelukkig doet de lift het nu wel weer.

Zaanstad:We hebben soms te kampen met een liftstoring of storing van één van de roltrappen. Helaas doet de roltrap, die vanuit het Stadhuisplein ‘omlaag’ gaat naar het centrum van Zaandam het al enige tijd niet. Om deze te repareren moeten speciale onderdelen besteld worden. De levertijd daarvan is erg lang: zo'n twee maanden. Dat betekent helaas dat je deze roltrap in ieder geval tot en met half juni 2024 niet kunt gebruiken. Ook de opgaande roltrap is helaas in storing. Aldus Zaanstad.

Eind 2025 moet het voorbij zijn...

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-6-2024

Vergroening in de Gedempte Gracht om het waterkwaliteit te verbeteren....

Er zijn 'groene eilandjes' met waterplanten geplaatst door Zaanstad in de Gedempte Gracht. Dit drijvend groen gaat helpen om de waterkwaliteit te verbeteren. De beplanting bestaat uit inheems kruidachtige water en moerasplanten zoals Gele lis, Kattestaart, Kalmoes en Egelskop. Een deel van het water in de Gedempte Gracht heeft bijna geen doorstroming. Dit deel van het water is daardoor 'dood water'. In dood water leven weinig organismen, is het water troebel en bevat het zomers veel kroos en algen.

De waterplanten op de eilandjes zorgen ervoor kroos en algen minder voeding (mineralen en stikstof) krijgen. Hierdoor is het water minder geschikt voor de groei van kroos en algen. De eilandjes zorgen voor een strook met schaduw waar micro-organismen (zoals bacteriën) schuilen en zich vasthechten. De waterplanten helpen met het water reinigen. Aldus Zaanstad

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 8-6-2024

Zaanpride 2024.

Omdat iedereen mag zijn wie je bent in Zaanstad en daar buiten!

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 8-6-2024

Groot onderhoud Sluispolderweg.

De Sluispolderweg is toe aan groot onderhoud. Ook wil Zaanstad de verkeersveiligheid voor alle gebruikers verbeteren. De afgelopen maanden heeft Zaanstad het eerste schetsontwerp besproken met de diverse betrokkenen. Maar dit ontwerp - met een vrijliggend en verhoogd fietspad en een voetpad - kreeg weinig draagvlak bij de ondernemers. Het ontwerp werd juist als onveiliger ervaren. Ook zou het de bedrijfsvoering lastiger maker. Daarom werkt Zaanstad nu een tweede ontwerpvariant uit.

Het nieuwe ontwerp voor de Sluispolderweg:In het nieuwe ontwerp komen fietssuggestiestroken over gehele Sluispolderweg. Er komt een stoep aan 1 zijde, of aan 2 zijden waar mogelijk. Veilige oversteekplaatsen en aansluitingen op de Noorder IJ- en Zeedijk en op de Dam tot Dam fietsroute ter hoogte van Sluispolderweg 37. Daarnaast kijkt Zaanstad naar mogelijkheden om de snelheid te beperken, zoals een verhoogde ligging van de kruisingen (verkeersplateau's). Ze proberen het parkeren te verhelderen en te verbeteren. Ook zijn er nu verschillende voorrangssituaties op de kruisingen die ze gelijk willen maken, zodat dit duidelijker en veiliger is. Waar nodig worden ook kabels en leidingen vervangen of verlegd.

Planning van de werkzaamheden: De uitvoering van de Sluispolderweg moet aansluiten op de werkzaamheden aan de Thorbeckeweg en de aanleg van de Dam tot Dam fietsroute van Amsterdam naar Zaandam. Het doel is om de werkzaamheden aan de Sluispolderweg te starten in het laatste kwartaal van 2024 en af te ronden in 2025.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-6-2024

Zeehavendagen Amsterdam organiseert Zaanse versie op en aan de Zaan.

Zeehavendagen Amsterdam organiseert in het weekend van 29 en 30 juni een uitgebreide Zaanse variant in het kader van 50 jaar Zaanstad. Het programma concentreert zich aan de Zaan ter hoogte van de oude Verkadefabriek (Westzijde 188) en bestaat uit onder meer tours met en gids over de Zaan, schepen aan de Westzijde die kunnen worden bezocht, varend erfgoed (handel en marine), entertainment voor kinderen en horeca. Restaurant JP 1886 is nauw betrokken bij de organisatie van het evenement. Veel evenementen zijn gratis toegankelijk.

Op dezelfde locatie presenteren zogeheten 'maakbedrijven' uit Zaanstad zich in het weekend aan hun 'buren' met informatie en doe-activiteiten. Ook zetten zij hun vacatures in de etalage en openen zij exclusief tijdens Zeehavendagen Zaanstad hun deuren voor rondleidingen.

Deelnemers aan dit programma aan de Zaan en organisatoren van rondleidingen zijn onder andere Verkade, Tate&Lyle, Ahold/Delhaize Coffeemakers, cacao-terminal Vollers-CTVrede-GAM Bakker, Cargill, Royal Duyvis-Wiener, AAK en Exter. Ook Afvalzorg BV in het nabijgelegen Nauerna organiseert rondleidingen en opent op het 'Groene Schip' aan de overkant van het Noordzeekanaal een echte 'lookout' die onder meer uitkijkt over Zaanstad. Ook de Omgevingsdienst komt uitleggen wat ze doen.

Wethouder Economische Zaken en Arbeidsmarkt Stephanie Onclin is enthousiast over het programma: 'Waar de fabrieksdeuren vaak gesloten blijven, krijg je nu de kans om achter de schermen te kijken bij indrukwekkende bedrijven. Bedrijven waar we trots op zijn! Je kunt zelfs het water op met mijnenveger Nautilus of een rondvaart maken langs onze food-industrie. Dit unieke evenement vieren we ter ere van het 50-jarig bestaan van Zaanstad. De Zeehavendagen zijn ook een gouden kans voor werkzoekenden, want er zijn volop bedrijven met vacatures.'

Programma Zeehavendagen Zaanstad 10-17.00 uur (voor de oude Verkadefabriek):Proef Zaanstad MaakstadSpringkussen voor kinderenOpen schip Demonstraties BlusbootSloepje varenRondleidingen bij cacaoveem Vollers. Rondleidingen Royal Duyvis-Wiener 11.00 uur: Zaanstad-Amsterdam Classic Tour11.00 uur: Optreden shantikoor15.30 uur: Zaanstad-Amsterdam Classic Tour II14.00 uur: Optreden shantikoorAlleen zondag 30 juni10.00 en 13.00 uur: 50 jaar Zaanstad Foodferry Tour over de Zaan

50 jaar Zaanstad:De organisatie van Zeehavendagen Zaanstad verbindt zich aan 50 jaar Zaanstad, zodat de inwoners meer te weten komen over de nautische historie van hun stad en de (maak-)bedrijven die al eeuwen aan of nabij rivier de Zaan zijn gehuisvest. Aangezien een 'food' een belangrijke component is in het bestaan van Zaanstad, zal er in het Zeehavendagen Zaanstad-weekend ook van alles te proeven zijn.

Eric Nederhand is als voorzitter van Zaanstad Maakstad blij dat de Zaanse industrie zich op deze wijze kan presenteren. De industrie is immers ook een Zaankanter. "Zaanstad Maakstad is een vereniging van de 16 grootste voedingsmiddelen- en procesbedrijven in de Zaanstreek en exporteren hun producten over heel de wereld. Ook werken de verschillende Research & Development afdelingen aangesloten bij Zaanstad Maakstad aan onderzoek en innovatie in voeding. De industrie is een goede werkgever dus ook als je geïnteresseerd bent in een baan, kom langs tijdens de Zeehavendagen Zaanstad!", aldus Eric Nederhand.

Cacao en chocolade belangrijk voor Zaanstad:Van oudsher is het Noordzeekanaalgebied de belangrijkste en grootste cacaohaven ter wereld. De aanwezigheid van deze bedrijven zorgt ook voor veel werkgelegenheid.Tijdens de Zeehavendagen zijn maar liefst 5 chocoladefabrieken en een cacao overslagbedrijf te bezoeken in de havens rondom Zaanstad. Aurora, De Eenhoorn, De Jonker (allen deel uitmaken van de Cargill groep, de Royal Duyvis Wiener en Vollers openen hun deuren en geven op vaste tijden rondleidingen.

Meer dan chocolade: Naast chocolade- en cacao-industrie kent Zaanstad nog meer belangrijke maakbedrijven. Tijdens de Zeehavendagen opent ook Tate & Lyle haar deuren, dit bedrijf is de grootste zoetstoffenproducent ter wereld. En wie altijd benieuwd is hoe afval wordt verwerkt tot bouwstoffen en groenproducten kan terecht bij Afvalzorg Nauerna.

Over Zeehavendagen Zaanstad: Voor het eerst in het prille bestaan van Zeehavendagen Amsterdam ontwikkelt de organisatie een speciale versie van Zeehavendagen Amsterdam onder de noemer Zeehavendagen Zaanstad. Het doel is dit elk jaar een nautisch programma in deze stad te organiseren, waarbij de nadruk ligt op rondleidingen bij Zaanse maakbedrijven, bezoek aan open schepen, rondvaarten, demonstraties op het water en het promoten van vacatures in de (haven-)techniek en logistiek.

Foto: Benjamin Kotek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-6-2024

Schans Card vanaf maandag ingevoerd.

Ze zijn momenteel druk bezig met de aanleg van alles voor de Schans Card die op maandag 10 juni wordt ingevoerd op de Zaanse Schans! De aankleding voor de Portakabins en alles is in volle gang, er worden momenteel veel negatieve dingen over gezegd, maar eerst maar eens afwachten hoe dit zal vorderen.

Foto's: RTV Zaanstreek 


Gemeenten Zaanstad: 6-6-2024

Koog aan de Zaan:

Heeft het opknappen van het fietstunneltje in Koog aan de Zaan nog wel zin als ze dit maar blijven verpesten?

De kunst sierde het tunneltje net zo mooi maar schijnbaar wordt dit niet gewaardeerd toch maar fietstunnel camera's?

📸 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 4-6-2024

Burgemeester Jan Hamming en wethouder Harrie van der Laan gaan langs bij stembureau met gebarentolk.

Op donderdag 6 juni kunnen Zaankanters weer naar de stembus om te stemmen voor de Europese verkiezingen. Burgemeester Jan Hamming en wethouder Harrie van der Laan gaan onder andere langs bij het nieuwe stembureau in Anna's huis, waar voor het eerst een gebarentolk aanwezig is.

Naast de middelen voor stemmers met een visuele beperking, maakt de gemeente het stemmen nu ook gemakkelijker voor slechthorenden. Via tablets op de stemlokalen helpen gebarentolken online bij het stemmen. Daarnaast is bij het nieuwe stemlokaal in Anna’s huis van 15.30 tot 19.00 uur ook fysiek een gebarentolk aanwezig.

Meer info: https://ap.lc/TrYAH

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 2-6-2024

Online veiling inboedel Watertoren van Assendelft nog bezig.

Wil je nog een leuk aandenken van de Watertoren van Assendelft? De complete inboedel van het reeds gesloten restaurant wordt geveild en bieden kan tot maandag 10 juni 16.00 uur.

Bieden kan: https://ap.lc/euWRB

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 1-6-2024

Open monumentendag 2024; doet u ook mee?

Meld u aan en laat uw monument zien op 14 en 15 september! De Open Monumentendag is net als vorig jaar ook dit jaar een heel weekend. Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 kunnen monumenten voor iedereen hun deuren fysiek en digitaal openen. En ook dit jaar doet gemeente Zaanstad weer mee! U kunt zich tot 1 juli 2024 aanmelden om mee te doen. 

Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen

Dit jaar is de 38e editie van de Open Monumentendag. Al 38 jaar openen in de maand september tientallen Zaanse monumenten voor iedereen hun deuren. Deze editie  heeft als thema 'Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen'. Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.  

Doet u ook mee?
Is uw woning een verborgen erfgoedparel? Werkt u op een unieke historische locatie? Bent u vrijwilliger voor een stichting, museum of bijzondere locatie die zich tot het Zaanse erfgoed mag rekenen? Doe dan ook mee aan Open Monumentendag en toon uw erfgoed aan iedereen! Mocht u willen deelnemen, denk dan eens aan samenwerking met kunstenaars, dichters of culturele instellingen in het kader van het thema `routes, netwerken en verbindingen'. Aanmelden kan tot 1 juli 2024 door een mail te sturen naar de projectmanager van de Open Monumentendag Zaanstad: miranda.vanoostrom@zaans.nl 

Samen zorgen we voor een mooi programma
Samen met onder andere historische verenigingen, enthousiaste vrijwilligers en bewoners stellen we een mooi programma samen voor 14 en 15 september. Ze maken een (digitaal) programmaboekje met daarin de deelnemende monumenten en wat er te doen is.  

Zaanse monumenten: Gastvrij en toegankelijk  
Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Veel gebouwen die wij nu als monument kunnen bezoeken waren jaren- en soms zelfs eeuwenlang- niet toegankelijk. Tijdens de komende Open Monumentendag staan monumenten en hun verhalen centraal. De gemeente Zaanstad kent erfgoed in de vorm van archeologie en beschermde monumenten als rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Deze zijn bepalend voor de Zaanstreek en voor de identiteit van Zaanstad met zijn Zaankanters.  

Vragen of contact?  
Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u mailen naar miranda.vanoostrom@zaans.nl. Ze kijken uit naar uw aanmelding. 

Foto: Gemeente Zaanstad

Bronnen: Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 31-5-2024

Het startschot voor ZaanPride 2024.

Wethouder Gerard Slegers en de voorzitter van De Zaanse Regenboog Frank Vos hesen deze vrijdag 31 mei om 13:00 uur de Zaanse Regenboogvlag én de intersekse-vlag. Dit is het startschot voor ZaanPride 2024.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 31-5-2024

Oscar Bordelier, de “Brickmaster” legt de laatste hand aan de Lego expositie.

In de publieksruimte van het stadhuis is vanaf 31 mei de tentoonstelling Lego-Pride te zien. Dit is een indrukwekkende Lego-tentoonstelling ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad. Het overkoepelende thema is 'Celebrate Diversity'. De tentoonstelling is gerealiseerd door drie Pride Brickmasters: Astrid Berk, Oscar Salomé en Jan van Run Kvist. In de bovenste vitrine zijn karakteristieke gebouwen uit de zeven voormalige Zaanse gemeenten te zien. Via QR-codes kunnen bezoekers aanvullende informatie krijgen over de 'roze geschiedenis' achter deze gebouwen. In de middelste vitrine wordt ZaanPride in Lego gevierd. Een vrolijke stoet van honderden Lego-minifiguren. In de onderste vitrine de geselecteerde bouwwerken van de Lego-bouwwedstrijd. Tot slot is er in de vitrines van het Gemeentearchief een museale tentoonstelling te zien van Lego uit de jaren zestig tot tachtig.

Burgemeester Hamming opent om 15:30 uur de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt door tot in september.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 30-5-2024

Roltrappen drama eind 2025 eindelijk opgelost?

De roltrappen op het Ankersmidplein worden in 2025 vervangen door roltrappen die minder gevoelig zijn voor storingen.

Met het vervangen van deze roltrappen volgt het college van B&W de wens van de gemeenteraad. Die wil graag op het Ankersmidplein roltrappen houden, omdat die passen bij een hoge kwaliteitsbeleving van het winkelcentrum van Zaandam. Ook is een roltrap een goede voorziening voor personen, die minder mobiel zijn.

Boven de nieuwe roltrap komt een overkapping. Ook gaat de gemeente een afscheiding plaatsen tussen de roltrap en de waterval. Door deze aanpassingen, verwachten ze bij de nieuwe roltrappen, minder vaak te maken krijgen met storingen.

Tot die tijd blijft het bij reparaties van de roltrappen.

Foto's:  Archiefbeeld RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 29-5-2024

Bestrijding van grasaren.

Door het natte en milde weer van de laatste weken schieten ze dit jaar relatief vroeg de grond uit: grasaren. Ze komen voor in de hele gemeente, maar je ziet ze vooral op plekken waar het gras hoger staat en in bermen. Ook groeien ze soms in boomspiegels en tussen tegels, langs gevels en hekken.

Vervelend voor dieren:Grasaren zijn vervelend voor dieren. Door de ‘weerhaakjes’ blijven ze kleven in hun vacht. Met name honden hebben hier last van. Zaanstad zet dit jaar extra medewerkers in om de groei van grasaren te beperken. Dat doen ze in twee rondes: deze maand mei en juni en augustus en september.

Wat doet de gemeente Zaanstad: Omdat ze op zoveel plekken voorkomen is het onmogelijk om ze overal te bestrijden. Zaanstad richt zichzelf daarom alleen op plekken waar veel overlast wordt ervaren: bij hondenlosloopgebieden en in wijken waarvan ze weten dat daar ’s zomers veel grasaren groeien. Bijvoorbeeld Saendelft en Westerwatering, wijken die gebouwd zijn op opgespoten zand, grond waar het plantje goed op gedijt. Ook proberen ze zo veel mogelijk plekken mee te nemen waar veel meldingen over binnen komen. Zo hopen ze de overlast een beetje te verminderen.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 26-5-2024

Vaar veilig
De zonnige dagen hebben veel mensen met hun bootje het water op gelokt. Varen is een plezier voor jong en oud en Zaanstad heeft veel te bieden voor watersportliefhebbers. Veiligheid staat daarbij voorop. Het is belangrijk dat iedereen de vaar- en afmeerregels kent. Te hard varen is gevaarlijk voor andere schippers, verstoort watervogels en beschadigt de oevers. Zwemmen in de vaargeul, zoals in de Zaan, is gevaarlijk omdat zwemmers onzichtbaar zijn voor grote schepen. De waterkwaliteit van de Zaan is bovendien slecht, en zwemmen hierin kan een boete opleveren. Jongeren die voor het eerst een overtreding begaan, kunnen kiezen tussen een boete of een traject bij HALT. Dit traject omvat voorlichting en een verplicht werkstuk. HALT betrekt ook de ouders, wat op de lange termijn effectiever is dan een boete.

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 26-5-2024

ZaanPride 2024 komt eraan!

Van 31 mei tot en met 8 juni vindt de 5e ZaanPride plaats met als thema 'Celebrate Diversity'. Een bijzondere editie vanwege het jubileum 5 jaar ZaanPride dat samenvalt met het jubileum van 50 jaar Zaanstad.

Tijdens de Zaanse Regenboogweek is er van alles te doen op verschillende locaties in Zaanstad. Zaterdag 8 juni wordt de week afgesloten met de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam met aansluitende feesten. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen!

Bron: Zaanstad

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 25-5-2024

Op stadssafari Natuurinclusief bouwen in Zaanstad.

Het College van B&W van Zaanstad heeft afgelopen dinsdag 21 mei het puntensysteem voor natuurinclusief bouwen binnen de gemeente vastgesteld. Met dit puntensysteem gaat Zaanstad bouwprojecten toetsen op hun bijdrage aan biodiversiteit. Zo moet natuur ook in de stad een goede plek vinden waarmee “groen” bijdraagt aan leefbaarheid en woonplezier in Zaanse bouwprojecten.

Wethouder Wessel Breunesse: “natuurinclusief bouwen is een hot topic voor heel bouwend Nederland. Het gaat dan niet alleen om het ophangen van een paar nestkastjes of het plannen van een paar meter grasveld. Er moet al op de tekentafel nagedacht worden hoe de natuur goed zijn plek vindt in de stedelijke omgeving. Partijen zijn echt op zoek naar hoe dit op een goede manier kan. Bewoners hechten zelf ook aan groen in hun eigen leefomgeving en waarderen hun woonwijk dan vaak ook positief”.

Maar wat is het? Zaanstad staat voor een enorme bouwopgave: tot 2040 gaat de stad 16.000 woningen bijbouwen. De stad groeit tot 200.000 inwoners. Natuurinclusief bouwen is nodig om de biodiversiteit in de stad te verhogen en stedelijke omgevingen leefbaar te houden. Zaanstad voert daarom een puntensysteem in om bouwprojecten te toetsen op hun bijdrage aan biodiversiteit en het maken van een gezonde leefomgeving voor mensen, planten en dieren in het stedelijk gebied. Het puntensysteem werkt ook als gids voor initiatiefnemers van bouwprojecten. Zo komt er inzicht in welke maatregelen je kunt nemen voor welke dieren- en plantensoorten om die gezonde leefomgeving te maken en dus je punten te halen.

De wandeling was met medewerking van de bekende TV-boswachter Arjan Postma.

Op de foto: Arjan Postma, wethouder Wessel Breunesse en wethouder René Tuijn.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 24-5-2024

Aanpak Evenementen: meer mogelijk maken in Zaanstad.

Organisatie van een evenement in Zaanstad moet weer aantrekkelijk worden. Het College van B&W wil daarom alle aanbevelingen overnemen van het onafhankelijke Event Safety Institute (ESI). ESI analyseerde de problemen waar organisatoren de afgelopen jaren tegenaan liepen en adviseert de gemeente om professioneler te gaan werken. Ook de organisatoren zélf moeten – onder begeleiding van de gemeente – een verbeterslag maken.

Op basis van het stevige adviesrapport van het Event Safety Institute (ESI) is de “Aanpak Evenementen meer mogelijk maken” gemaakt. Het college stelt nu aan de gemeenteraad voor om voor uitvoering van deze aanpak budget vrij te maken bij de voorjaarsnota 2024. Voor de begroting van het lopende jaar 2024 en voor 2025 is éénmalig € 250.000 respectievelijk  438.000 euro geraamd. Vanaf 2026 zijn de kosten elk jaar  265.000.  

Wethouder Kunst en Cultuur Wessel Breunesse: “Evenementen zijn belangrijk voor Zaanstad. Ze zorgen voor reuring en verbinding. Vooral kleine en middelgrote evenementen zijn plekken waar Zaankanters elkaar treffen. We hebben de stevige conclusies uit het onderzoeksrapport in april gedeeld met de organisatoren van maatschappelijke evenementen en ook zij herkennen – net als wij - het beeld. We stellen dan ook voor alle aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Zaanstad is een prachtplek om mooie evenementen te organiseren en die willen we faciliteren”. 

Met uitvoering van de “Aanpak Evenementen meer mogelijk maken” brengt Zaanstad de dienstverlening rond evenementen op orde. De regeldruk gaat waar mogelijk omlaag en organisatoren krijgen betere ondersteuning bij het aanvragen en organiseren van evenementen. Belangrijke onderdelen zijn; 

- In het vergunningentraject voor evenementen komt meer ruimte voor overleg tussen organisatoren en de gemeente om samen een goede risico-inschatting te maken en passende maatregelen te nemen; 

- De meldingsplicht voor evenementen verruimt van 75 naar 250 personen waardoor veel minder evenementen vergunningplichtig zijn; 

- Organisatoren van (maatschappelijke) evenementen krijgen bijscholing en hulp aangeboden, bijvoorbeeld bij het maken van een veiligheidsplan of plattegrond; 

- Extra capaciteit binnen het team Evenementen voor een evenementenvergunning coördinator en een beleidsmedewerker evenementen. 

Rapport ESI 
ESI heeft alle problemen geïnventariseerd waarmee organisatoren van kleine en middelgrote evenementen te maken krijgen. Het bureau adviseert Zaanstad verbeterpunten op vijf onderdelen. Zowel het vergunningenproces, het evenementenbeleid, de capaciteit en expertise van de afdeling evenementen, het kennisniveau bij de evenementenorganisatoren als de plek van het team evenementen binnen de gemeente moeten beter.  

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 24-5-2024

De Zaanse Top 500 is vanmorgen geopend door wethouder Wessel Breunesse.

De Zaanse Top 500 is momenteel bezig in De Groote Weiver in Wormerveer en duurt tot en met zondag 26 mei. Vanmorgen opende de wethouder van cultuur, Wessel Breunesse, de Zaanse Top 500. Het belooft weer een spektakel te worden met een gevarieerd programma vol muziek en entertainment en uiteraard is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen!

Meer info en live mee kijken: www.zaansetop500.nl

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 24-5-2024

Voorjaarsnota 2024: dreigende korting vanuit DenHaag gaat Zaanstad hard raken.

De dreiging dat het Rijk vanaf 2026 de Nederlandse gemeenten jaarlijks € 3miljard gaat korten zal ook Zaanstad hard raken. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2024 die vandaag naar de gemeenteraad is gestuurd. Als Den Haag onverhoopt deze korting doorzet heeft Zaanstad vanaf 2026 jaarlijks een structureel miljoenentekort.

Wethouder financiën Stephanie Onclin: gemeenten staan voor tal van maatschappelijke uitdagingen zoals de zorg voor kwetsbare jongeren en ouderen, aanpak van het enorme woningtekort, leefbaarheid en duurzaamheid. Als het Rijk de gemeenten structureel met miljarden gaat korten dan stagneert de woningbouw, verschralen lokale voorzieningen en komen leefbaarheid en veiligheid onder druk te staan. We moeten dan enorme tekorten oplossen, wat alleen lukt door lokale lasten flink te verhogen en tegelijkertijd hiervoor minder te doen. Bij ons en veel andere gemeenten is de rek er echt wel uit inmiddels.

Jaarlijks stelt Zaanstad een voorjaarsnota op die bestaat uit twee delen. Dit zijn een voortgangsrapportage op het lopende jaar (2024) en de kaders voor het opstellen van de begroting voor de volgende jaren (2025-2028). Gezien de grote financiële onzekerheid en de tekorten die meerjarig ontstaan, legt het Zaanse College van B&W nu geen sluitend beeld voor de komende jaren neer. Voor 2025 lijkt Zaanstad nog wel te koersen op een sluitende begroting. Vanaf 2026 kan het tekort jaarlijks oplopen tot boven de 19 miljoen euro, afhankelijk van de keuzes die de rijksoverheid maakt.

Wethouder Stephanie Onclin hierover: Afgelopen jaren hebben we zelf veel opgevangen met tijdelijke oplossingen, dat kan komende jaren echt niet meerDit maken we als college nu zichtbaar door geen sluitende meerjarenraming naar de raad te sturen. Het gaat vanaf nu echt om lastige keuzes. Die keuzes moeten bij de begroting samen met de raad gemaakt worden. Dit gaat immers de hele stad aan. 
 
Doordat veel van de gemeentelijke uitgaven langjarig vastliggen is het aantal opties om te bezuinigen beperkt. Slechts een klein deel van de begroting is flexibel. Een dreigend jaarlijks tekort van € 19 miljoen vanaf 2026 is dan ook niet op te lossen met makkelijke maatregelen of puur technische ingrepen. Het college vaart al financieel scherper aan de wind om daarmee een aantal van de knelpunten weg te werkenEen aantal knelpunten zal zeker blijven bestaan. Ook is nog niet duidelijk hoe hoog de jaarlijkse korting vanuit het Rijk daadwerkelijk zal zijn.  

Zaanstad doet er in een lobby samen met de Nederlandse Vereniging voor Gemeenten alles aan om in Den Haag te pleiten voor meer geld. Dat is hard nodig, omdat de begrotingscijfers door de korting van het rijk voor de komende jaren een heel zorgelijk beeld laten zien. Stagnering van de woningbouw, flinke verschraling van lokale voorzieningen en verslechtering van leefbaarheid en veiligheid zullen een grote negatieve impact hebben op de snelgroeiende gemeente Zaanstad. 

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verwachte jaarlijkse Zaanse begrotingstekorten bij het uitblijven van compensatie vanuit de rijksoverheid. 
 

Verwachte begrotingstekorten Zaanstad op basis voorjaarsnota * 

2026 

19,4 

2027 

16,8 

2028 

16,5 

 
* In miljoenen euro’s 

Proces richting de gemeenteraad 
Vandaag is de voorjaarsnota gedeeld met de leden van de Zaanse gemeenteraad. 
Een debat in de gemeenteraad volgt op 11 en 13juni, aansluitend volgt besluitvorming in de raad op 20juniHet college zal op basis van de kaders van de vastgestelde voorjaarsnota de begroting voor 2025 opstellen.  

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 23-5-2024

Experiment voor gereguleerde cannabis op 17 juni van start in Zaanstad.

Het landelijke ‘experiment gesloten coffeeshopketen’ voor gereguleerde cannabis, gaat op 17 juni van start. Zaanstad is één van de tien deelnemende gemeenten. Om het experiment in Zaanstad mogelijk te maken, stelt de gemeente nadere regels vast.

Burgemeester Jan Hamming: “Drugscriminaliteit tast de leefbaarheid en veiligheid in Zaanstad aan. Bijna wekelijks rollen we illegale drugspanden op die middenin woonwijken staan, dit soort praktijken leveren voor de buurt levensgevaarlijke situaties en overlast op. Op allerlei manieren treden we hier samen met politie en andere betrokken partijen tegen op. Daarom doen we als Zaanstad ook mee aan het experiment gesloten coffeeshopketen. Op die manier willen we nog meer inzetten om de gevaren van drugs te beperken en de bijbehorende geldstromen uit het criminele circuit te halen.”

Verloop van het experiment: In het experiment doen telers, coffeeshophouders, vervoerders en toezichthouders ervaring op met de levering en verkoop van gereguleerde cannabis. Op 17 juni 2024 start de zogenaamde overgangsfase, waarin de coffeeshops zowel gedoogde als gereguleerde producten op voorraad hebben en verkopen. Na deze overgangsfase start de experimenteerfase waarschijnlijk op 16 september 2024. De experimenteerfase duurt vier jaar en kan met maximaal 1 jaar en 6 maanden worden verlengd. Het Rijk en de deelnemende gemeenten monitoren gedurende het experiment wat de effecten zijn op de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente.

Nadere regels coffeeshopbeleid: Gedurende het experiment wordt met nadere regels, afgeweken van de bestaande wet- en regelgeving. Zo kan de teelt, het vervoer en de verkoop van de hennep binnen het experiment niet strafrechtelijk worden vervolgd. Een nieuwe bepaling is ook dat het niet is toegestaan om verkoop vanuit de coffeeshop te laten plaatsvinden door middel van loketten aan de straatzijde, open puien of anderszins direct op of aan de weg.

Gezondheidsrisico’s: Het gebruik van cannabis geeft risico’s voor de gezondheid. Dat geldt ook voor de cannabis geproduceerd binnen het experiment. Voor de gereguleerde cannabis gelden wel kwaliteitseisen met betrekking tot vervuilende stoffen, om gezondheidsrisico’s te voorkomen en verminderen. Tijdens het experiment is er extra aandacht voor preventie. De deelnemende coffeeshops zijn verplicht om hun personeel te scholen in het geven van voorlichting over risico’s en verwijzing bij problematisch gebruik. Daarnaast wordt de consument geïnformeerd over effecten en gezondheidsrisico's van cannabisgebruik door middel van een bijsluiter.

Foto: pixabay

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 23-5-2024

Forse toename crisiszaken bij Veilig Thuis.

Uit de jaarcijfers van Veilig Thuis over 2023 blijkt dat er een grote toename is in het aantal crisiszaken die zij binnen krijgt. Voor deze stijging is niet één oorzaak aan te wijzen. Het aantal meldingen en adviesvragen is ook gestegen.

Veilig Thuis (VT) is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling in de regio Zaanstreek-Waterland. Zij ontvangt vanuit de 7 aangesloten gemeenten adviesaanvragen en meldingen rond huiselijk geweld. Vooral jongeren hebben het zwaar. Van de 16- tot 18-jarigen heeft 25% van de jongeren in Nederland te maken met huiselijk geweld, terwijl dit voor 3% van de 65-plussers geldt. Alleenstaande ouders zijn ook vaker slachtoffer. *

Bijzonder jaar2023 wordt in het jaarverslag een bijzonder jaar genoemd. Bastiaan Kloes, teammanager Veilig Thuis, is trots op wat er is bereikt. “We hebben de afgelopen twee jaar de wachtlijsten weten weg te werken. Dat was mogelijk, omdat de gemeenten ons extra financiële middelen hebben gegeven. Daardoor hebben we ook de bedrijfsvoering beter op orde kunnen brengen. Maar er zijn ook zorgen, de stijging van het aantal acute zaken over de afgelopen twee jaar met 55% is echt fors. En het gaat daarbij niet alleen om meer zaken, maar ook complexere zaken.”

Alle lagen Huiselijk geweld en kindermishandelingen komen in alle lagen van de bevolking voor. Het is een hardnekkig probleem, dat vaak van generatie op generatie over gaat. Om die cyclus te doorbreken is het van groot belang dat alle partners zich inspannen om in iedere situatie stabiele veiligheid te creëren. Niet alleen in het hier en nu, maar ook voor de lange termijn. In regio Zaanstreek-Waterland wordt hard gewerkt om de aanpak van huiselijk geweld nog slagvaardiger te maken. Het regionale Veiligheidsteam is daar een voorbeeld van maar ook de tandem samenwerking Preventieve Jeugdbescherming van Purmerend. In de nieuwe werkwijze wordt meer gekeken naar een gezinsgerichte aanpak, waardoor gezinnen niet langs verschillende loketten hoeven of steeds opnieuw hun verhaal moeten doen aan een nieuwe hulpverlener. Veilig Thuis is er niet alleen om hulp te bieden aan slachtoffers ook plegers kunnen voor advies en hulp bij hen terecht.

Hoog op de agenda Wethouders Natasja Groothuismink en Stephanie Onclin van Zaanstad hebben een duidelijke missie op dit onderwerp. “Dit onderwerp staat hoog op de bestuurlijke agenda’s in onze regio. Er wordt flink geïnvesteerd in de samenwerking en hopelijk zien we dat straks ook snel terug in de cijfers”, aldus Stephanie Onclin. Natasja Groothuismink geeft aan: “Het is voor ons van groot belang dat iedereen zich veilig voelt in de thuissituatie. Deze cijfers geven aan dat we als omgeving nog alerter moeten zijn op huiselijk geweld en dat zijn we allemaal: buren, leraren, sportverenigingen, scholen en professionals. Alleen door tijdig te signaleren en goed samen te werken kunnen we crisissituaties voorkomen.”

Foto: stockphoto

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 22-5-2024

Piet Kempenaar en zijn Hanneke zijn vandaag 50 jaar getrouwd!

Wij van RTV Zaanstreek feliciteren hun met dit mooie jubileum!

Gefeliciteerd!!

Foto's: RTV Zaanstreek 

Video: RTV Zaanstreek


Video Bron: otterdvd

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 22-5-2024

Opgraving Krommenie.

De laatste fase van de opgravingen op het voormalige Provily sportpark in Krommenie zijn gestart. Wat in 2018 al vermoed werd is nu zeker, onder de grond staat een Romeinse wachttoren en een palissade. Gemeentelijk archeoloog Piet Kleij: "deze opgraving gaat een goed en definitief beeld geven van het kampement uit de Romeinse tijd.". Op donderdag 23 mei kan iedereen vanaf 13.00 uur een kijkje komen nemen bij de opgraving.

Palissade met gat erin:
Tot nu toe is er al een aardig beeld van hoe het kampement eruit zag. Het gebied is ongeveer een half voetbalveld groot. In het midden stond de wachttoren en daaromheen was een palissade gemaakt met boomstammen. De palissade is een verdedigingswerk, maar het is opvallend dat hierin een opening van 7 meter zat. De vraag is of dit gat vrij toegankelijk was of dat er een hele brede poort in zat? Hopelijk geeft deze opgraving hier ook antwoord op. Archeologenbureau Argo uit Zaandam voert deze opgraving uit.

Open dag:
Op donderdagmiddag 23 mei vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers en belangstellende de opgraving bezoeken en met eigen ogen de resten van de Romeinen in de Zaanstreek bekijken. Het terrein is wel drassig, dus neem voor de zekerheid regenlaarzen mee.

 

📸 Aangeleverd

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 20-5-2024

Ontdek de toekomst én het verleden rond de Nauernasche Vaart.

Op zaterdag 25 mei is de voorjaarsmarkt van Krommenie. Met een informatiekraam staat de gemeente Zaanstad ook op de markt. Hier kunt u tusen 10.00 en 17.00 uur terecht voor informatie over de toekomst van Zaanstad Noord. U kunt ook aansluiten bij verschillende leuke activiteiten rondom de Nauernasche vaart, zoals een wandeling met een historicus of een stedenbouwkundige.

Kom binnen bij de Vermaning Krommenie en ga in gesprek:

Wilt u meer informatie over de ontwikkelingen rondom de Nauernasche Vaart en het dorpslint van Krommenie ? Stap dan binnen bij de Vermaning in Krommenie! Ook kunt u hier uw ideeën voor het gebied met mensen van de gemeente delen. U bent welkom in de Vermaning in Krommenie tussen 10.00 en 17.00 uur.

Sluit aan bij het gesprek over de cultuur en samenleving in uw dorp:

Benieuwd hoe we de cultuur in Zaanstad Noord kunnen behouden en versterken? Luister dan naar het gesprek tussen verschillende culturele en maatschappelijke partijen in de Vermaning. Het gesprek start om 15.00.

Ga op expeditie langs de Nauernasche Vaart:

Het gebied aan beide kanten van de Nauernasche Vaart heeft een bijzondere geschiedenis. En de komende jaren gaat er veel gebeuren.

Wandel langs de ontwikkelingen en bijzondere plekken bij de Nauernasche Vaart. Leer het gebied kennen en denk mee over de toekomst! Dit kan op drie manieren:

Wandel mee met een stedenbouwkundige: de wandeling duurt ongeveer een uur en start om 13:30. Wandel mee met een historicus: de wandeling duurt ongeveer een uur en start om 13:30.Ga zelf op onderzoek uit met de interactieve routekaart: u wandelt een route langs bijzondere plekken. De kaart is op de dag zelf op te halen bij de informatiekraam op de markt of in de Vermaning.

Wilt u met een van de georganiseerde wandelingen meedoen? Geef u dan op door een mail te sturen naar maaknoord@zaanstad.nl.

Per wandeling zijn er 20 plekken beschikbaar.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 19-5-2024

Zaanstad schoner in 1,5 dag.

Samen met schoolklassen bedrijven en vrijwilligers willen ze Zaanstad op vrijdag 24 mei in 1 dag zwerfafvalvrij maken. Een dag later staat al weer de vijfde zwerfafvalestafette van 2024 gepland. Een groep actieve inwoners gaat dan aan de slag in Zaandam. De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij BIJBIND, Middenweg 107 (Hembrugterrein). De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en wordt afgesloten met een lunch.

U hoeft niets mee te nemen als u wilt meedoen. De gemeente zorgt voor prikstokken en vuilniszakken. Ze hopen ook deze keer weer op een mooie opkomst!

Schade voor het milieu: Zwerfafval in het milieu levert veel schade op. Wist u bijvoorbeeld dat een bananenschil zo’n 1 tot 3 jaar nodig heeft om te vergaan? Door dit afval in de container te gooien houdt u uw leefomgeving schoon.

Ondergrondse restafvalcontainers: Maakt u ook al gebruik van de ondergrondse restafvalcontainers? Deze hebben allemaal een handig klepje, waarin u zwerfvuil kunt gooien. Deze hebben allemaal een sticker. Ze zijn dus niet te missen. Ook heeft u er geen pasje voor nodig.

Foto: Gemeente Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-5-2024

Officiële opening 5 jaar ZaanPride door wethouder Gerard Slegers.

Op vrijdag 31 mei om 13:00 uur wordt de Zaanse Regenboogvlag gehesen op het stadhuis Zaanstad als startsein en officiële opening van de Zaanse Regenboogweek/5 jaar ZaanPride.

 

Wethouder Gerard Slegers zal de vlag hijsen samen met vertegenwoordigers van De Zaanse Regenboog.

Ook op Zaanse scholen, openbare gebouwen, ondernemers en bij Zaankanters thuis gaat de Regenboogvlag in top.

Na het hijsen van de vlag vindt er aansluitend in de raadzaal van Gemeente Zaanstad een divers openingsprogramma plaats. Dit begint om 13.30 uur met de opening door Frank Vos. De presentatie is in handen van Rosanne Kolvers, secretaris van stichting De Zaanse Regenboog.

Het gevarieerde programma bestaat uit o.a. Ingeborg Oderwald met een tekst over homofobe bedreigingen. De film “De Beslissing” van filmmaker Wahid  Sanouji. De première van de film ‘De Zaanse Regenboog’ van Jasmine de Vries. Een terugblik op “Potsierlijk” door Agatha Hooijschuur (pottencabaret uit de jaren 70/80). Het ZaanPride lied door Rosanne Kolvers en Geert Rijken. Een burlesque act door Rosie Delovely. De Intersekse Verklaring van de NNID (Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit). De opening van de expositie LEGO Pride door de brickmasters en de prijsuitreiking van de LEGO bouwwedstrijd door burgemeester Jan Hamming en meer.De expositie LegoPride 2024 met het thema 5 jaar ZaanPride en 50 jaar Zaanstad, zal rond 15.45 uur door de brickmasters Astrid Berk, Oscar Bodelier en Jan van Run - Kvist geopend worden in de publiekshal. Tot slot is er tijd om na te praten bij de borrel. Deze middag wordt georganiseerd door Stichting De Zaanse Regenboog, Discriminatiezaken Zaanstreek Waterland en het Gemeentearchief Zaanstad en is voor iedereen toegankelijk.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-5-2024

De Zaanse Top500

De stembus voor editie 2024 is gesloten. Ze zijn op dit moment erg druk met alle voorbereidingen. 

De Zaanse Top 500 gaat dit jaar live in De Groote Weiver in Wormerveer op 24, 25 en 26 mei. Het belooft weer een spektakel te worden met een gevarieerd programma vol muziek en entertainment.

Dus, noteer de data alvast in je agenda en bereid je voor op een geweldig weekend vol muziek, plezier en herinneringen. We kijken ernaar uit je te zien bij de Zaanse Top500 in De Groote Weiver!

Vrijdag 24 mei 2024
10:00 – 10:05 uur: Officiële opening door Wessel Breunesse, Wethouder van Cultuur. Start nummer 500.
18:00 – 18:30 uur: Mauricio Huisman (bar)
19:00 – 19:45 uur: Kingfisher (zaal)
20:00 – 24:00 uur: Jongeren disco (zaal)
20:00 – 20:30 uur: Gerard Doorgeest (bar)
21:00 – 21:30 uur: Mr. Steel FB (bar)
22:00 – 22:30 uur: OneM!ke  (bar)
– 24:00 uur: Einde dag 1

Zaterdag 25 mei 2024
13:00 – 13:30 uur: Rolling The Sun (bar)
14:00 – 14:30 uur: Ellis Freijser & Lincoln Crew  (zaal)
15:00 – 15:30 uur: Luca Takes  (bar)
16:00 – 16:30 uur: D’railed (zaal)
17:00 – 17:30 uur: Timmi Tjon (bar)
18:00 – 18:30 uur: Unlocked! (zaal)
19:00 – 19:30 uur: Interview Jeroen Booy over The Scooters & The Scene (bar)
20:00 – 20:30 uur: Lorena + The Tide (zaal)
21:00 – 21:30 uur: Aura  (bar)
22:00 – 22:30 uur: Rauw & Teder (zaal)
– 24:00 uur: Einde dag 2

Zondag 26 mei 2024
13:00 – 13:30 uur: Jerney Kate Molenaar (bar)
14:00 – 14:30 uur: Vincent van der Voort (bar)
15:00 – 15:30 uur: Benjamin (bar)
16:00 – 16:30 uur: Alexander Broussard (bar)
17:00 – 17:30 uur: Ernest van Hartingsveldt & zoon Casper (bar)
18:00 – 18:30 uur: Marcel Kramer (bar)
19:00 – 19:30 uur: Smiegt (zaal)
20:00 – 20:30 uur: Cocoa River (zaal)
21:55 – 22:00 uur: Nummer 1 Zaanse Top500 editie 2024

*** Uitzendschema Top500 door DJs ***

Let op: Het tijdstip waarop een nummer gedraaid wordt kan afwijken a.g.v. de speelduur van andere nummers. Voor een volledig overzicht van de lijst, klik (later) hier.
Vrijdag 24 mei 2024
09:00 – 10:00 uur: Pre show met DJ Jeremy
10:00 – 12:00 uur: Nummers 500 – 476 : DJs Jeremy & Pascal
12:00 – 14:00 uur: Nummers 475 – 451 : DJs Elly / Paul
14:00 – 16:00 uur: Nummers 450 – 426 : DJs Jamie / Martin
16:00 – 18:00 uur: Nummers 425 – 401 : DJs Tessa / Rob J.
18:00 – 20:00 uur: Nummers 400 – 376 : DJs Martin / Mano / Jamie
20:00 – 22:00 uur: Nummers 375 – 351 : DJs Paul / Rob H.
22:00 – 24:00 uur: Nummers 350 – 326 : DJs Rob J. / Mano

Zaterdag 25 mei 2024
10:00 – 12:00 uur: Nummers 325 – 301 : DJs Jamie / Remko
12:00 – 14:00 uur: Nummers 300 – 276 : DJs Gerwin / Luciano
14:00 – 16:00 uur: Nummers 275 – 251 : DJs Ed / Tessa
16:00 – 18:00 uur: Nummers 250 – 226 : DJs Pascal / Remko
18:00 – 20:00 uur: Nummers 225 – 201 : DJs Richard / Dennis
20:00 – 22:00 uur: Nummers 200 – 176 : DJs Robert
22:00 – 24:00 uur: Nummers 175 – 151 : DJs Elly / Jeremy

Zondag 26 mei 2024
10:00 – 12:00 uur: Nummers 150 – 126 : DJs Gerwin / Martin
12:00 – 14:00 uur: Nummers 125 – 101 : DJs Mike
14:00 – 16:00 uur: Nummers 100 – 076 : DJs Paul / Jan
16:00 – 18:00 uur: Nummers 075 – 051 : DJs Ed / Luciano
18:00 – 20:00 uur: Nummers 050 – 026 : DJs Robert
20:00 – 22:00 uur: Nummers 025 – 001 : DJs Pascal / Jeremy

www.zaansetop500.nl

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 15-5-2024

Groene bushokjes in Zaanstad blijven mooi om te zien.

Op 18 bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg zijn  sedumdaken. 

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Het aanleggen van groene daken is één van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken. 

📸 RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 13-5-2024

Zaanstad, Rochdale en Parteon ontvangen ruim € 22 miljoen voor woningbouw en leefbaarheid in Zaandam-Oost.

Vandaag heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) bekend gemaakt dat Zaanstad € 22.469.517 ontvangt uit het Volkshuisvestingfonds om te investeren in Zaandam-Oost. “Dit is een geweldige impuls voor Zaandam-Oost. Het geld gaan we onder andere investeren in het verbeteren van bestaande woningen omdat er in dit deel van de gemeente relatief veel verouderde woningen zijn met een laag energielabel. Ook gaat er geld naar het verbeteren van de openbare ruimte en naar buurthuizen/ontmoetingsplekken. Door deze bijdrage kunnen we echt het verschil maken in Zaandam-Oost”, zegt wethouder Wonen Harrie van der Laan.

De gemeente heeft samen met Parteon en Rochdale een aanvraag gedaan bij het Volkshuisvestingsfonds. Het gaat in totaal om een investering van ruim € 32 miljoen in Zaandam-Oost. Hiervan komt ruim € 22 miljoen uit het Volkshuisvestingsfonds. Het resterende bedrag co-financieren de woningcorporaties en Zaanstad.

Het gaat om de volgende investeringen in Zaandam-Oost:

Het verbeteren van ongeveer 500 particuliere woningen door verduurzaming en de aanpak van achterstallig onderhoud. Het levensloopbestendig maken van 200 woningen. De mogelijkheid tot het inponden (aankopen) van 166 woningen door de woningcorporaties Parteon en Rochdale om bij ‘gespikkeld’ bezit weer te komen tot aansluitende complexen en om te voorkomen dat particulier bezit in verkeerde handen komt.Het realiseren van buurthuis Pannerood als ontmoetingsplek voor buurtbewoners door een investering in de bestaande bebouwing.

De aankoop en verbouwing van de Sint Jozefkerk om een ontmoetingsplek/buurtcentrum voor de Kogerveldwijk te realiseren.

De aanpak van het Kogerveldplein als onderdeel van de knooppuntontwikkeling.

Het vergroenen van Zaandam Oost door verschillende projecten in de openbare ruimte, onder andere de herinrichting van de Kleurenbuurt-Noord en Vriesgroenstraat, de voorpleinen van de ERA-flats, de recreatieve zone onder hoogspanningslijn Kogerveld en het Laanplantsoen. Daarnaast het aanleggen van een extra wandelpad, twee bruggen en een skatebaan in het Darwinpark.Het realiseren van het Huis van de Wijk. Deze multifunctionele maatschappelijke voorziening vervangt het huidige wijkcentrum en wordt onder andere uitgebreid met een bibliotheek. Vijf wijken

Zaandam-Oost bestaat uit vijf wijken: Poelenburg, Peldersveld, Kogerveld, Rosmolenwijk en Zaandam-Zuid. In deze wijken is de woningvoorraad eenzijdig en de kwaliteit van de openbare ruimte en de voorzieningen mager. Er woning relatief veel kwetsbare huishoudens met een stapeling van problemen op het gebied van armoede en schulden, werkloosheid, gezondheids- en onderwijsachterstanden, criminaliteit en ondermijning.

Pact Zaandam-Oost: In het Pact Zaandam-Oost werken ruim 40 partners doormiddel van een integrale aanpak aan een sterke veerkrachtige wijk. Ambitie is dat bewoners in Zaandam-Oost in gemengde buurten wonen met verschillende type woningen, in uiteenlopende prijsklassen, die verduurzaamd en dus energiezuinig zijn. Met aantrekkelijke en eigentijdse voorzieningen en een openbare ruimte met veel groen en volop mogelijkheden voor beweging. Met de bijdrage uit het volkshuisvestingsfonds kunnen corporaties, gemeente en andere partijen onder andere werken aan de verbetering van corporatiecomplexen en particuliere woningvoorraad.

Bron: Persbericht Zaanstad

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 12-5-2024

Meer vrijwilligers gezocht voor pontje Molletjesveer.

Nog steeds zijn meer vrijwillige schippers nodig voor het elektrisch pontje Molletjesveer om het huidige team te versterken.

Het is een ideale manier om een diversiteit aan mensen te ontmoeten en lekker op het water bezig te zijn.

Het pontje vaart over de Nauernasche Vaart tussen Krommeniedijk en Westknollendam. Vorig seizoen zijn meer dan 6500 mensen veilig overgezet.

De schipper is verantwoordelijk voor het veilig en comfortabel overzetten van de passagiers. Je hebt hiervoor een klein vaarbewijs (of bent bereid deze te behalen) en een VOG-verklaring nodig. Ze bieden je alle benodigde materialen, werkkleding, gereedschap, cursussen en begeleiding om deze rol succesvol te vervullen.

Meer info: https://ap.lc/GtPgD

Foto: Alkmaarder en uitgeestermeer

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-5-2024

Zaanstad / Wormerland / Oostzaan:

Nationale Molendag ook in onze regio.
Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openende vandaag hun deuren om bezoek te ontvangen.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Gemeente Zaanstad: 11-5-2024

Nu QR-codes voor brugbediening in Zaanstad.

De gemeente Zaanstad bedient vijftien bruggen op afstand. Dat gebeurt vanuit de Centrale Post op het Havenkantoor in Zaandam. De gemeente biedt schippers op de Zaan en op de Nauernasche Vaart nu behalve via de marifoon nu een extra service. Zij kunnen een verzoek doen om een brug te openen, door een QR-code te scannen.

 

Bij verschillende bruggen in Zaanstad staan borden met zo’n QR-code. Schippers die deze scannen met hun smartphone, voeren dan de gegevens van hun schip in. Deze sturen ze door naar de Centrale Post. Daar ontvangt de operator (die bedient de brug) het verzoek en beoordeelt dit. Daarna laat de operator aan de schipper weten, hoe lang de verwachte wachttijd is.

Storing van de brug

Als sprake is van een storing of als gewacht moet worden op hulpdiensten, krijgt de schipper hier ook een melding van. 

Waar vind ik de QR-codes?

Bij de volgende bruggen kunnen schippers al gebruik maken van een QR-code:

• Beatrixbrug
• Wilhelminabrug
• Dr. J.M. den Uylbrug
• William Pontbrug
• Prins Willem Alexanderbrug
• Zaanbrug
• Brug Nauerna
• Vaartbrug

Bronnen: Zaanstad

Foto: RTV Zaanstreek

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-5-2024

Meer groen voor de insecten, vogels en kleine zoogdieren in Zaanstad.

Door de zachte en natte winter is het gras hard gegroeid. Op veel plekken laat Zaanstad het gras 'verruigen' en maaien ze minder vaak dan voorheen. Waarom doen ze dat? Kort gras ziet er strak uit, maar is niet het beste voor de natuur. Hoog gras biedt een fijne leefplek voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. En geeft ruimte aan kruiden en bloemen. Zo helpen ze de natuur een handje. Op sommige plekken, zoals speelplaatsen, sportveldjes en hondenuitrenplaatsen maaien ze vaker. Net als plekken waar het voor de verkeersveiligheid nodig is, zoals langs kruispunten en rotondes.

Meer info: https://ap.lc/aQamZ

Foto's RTV Zaanstreek

Video: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-5-2024

Herinrichting Meren- en Bekenbuurt 't Kalf en vergroening.

Beentjes GWW is met de werkzaamheden bezig. Dit duurt ongeveer tot en met 25 juli 2025.

Ze vervangen het riool en richten de openbare ruimte opnieuw in. Ze doen dit omdat het riool in slechte staat verkeerd. De bestrating is verzakt en de inrichting is niet meer van deze tijd.

Ook de kabels- en leidingbedrijven maken van de gelegenheid gebruik om zijn/haar kabels te vernieuwen.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Bron: Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 4-5-2024

Op deze 4 mei staan ook de molens in de rouwstand en houden vanavond om 20:00 uur 2 minuten stilte.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 4-5-2024

Welk gebouw vind jij mooi in Zaanstad?

Dit jaar viert de gemeente Zaanstad haar 50-jarig bestaan, en Babel, het Zaans architectuurplatform, viert dit mee met een reeks activiteiten en een groots Babel-festival in oktober.

Zaanstad is benieuwd naar welk gebouw de Zaankanters het meest bewonderen. Denk daarbij niet alleen aan de iconische Zaans-groene huizen, maar ook aan moderne architectonische parels, kantoor- en schoolgebouwen. Of het nu oud of nieuw is, groot of klein, de keuze is aan jou.

Stuur Zaanstad een zelfgemaakte foto van jouw favoriete gebouw, vergezeld van een beschrijving van maximaal 60 woorden waarom juist dit gebouw jouw hart heeft gestolen. Zorg ervoor dat de foto ook iets van de omgeving van het gebouw laat zien, want architectuur staat nooit op zichzelf.

Kun je niet kiezen? Geen probleem, je mag gerust meer dan één gebouw insturen.

Je hebt tot en met 31 mei de tijd om je foto met toelichting in te sturen. Houd er rekening mee dat Babel en de pers jouw foto vrij kunnen gebruiken, met vermelding van jouw naam aldus Zaanstad.

Daarna zal een jury beoordelen welke maximaal 25 foto’s doorgaan naar de volgende ronde. De jury bestaat uit Marjolein Lensink-Neijzing (fotograaf), Lisa van Tongeren (stadsdichter), Annemée Dik (fotograaf en kunstdocent) en Anne van der Meulen (architect).

Vanaf 15 juni zullen deze foto's op de website van Zaanstad worden gepubliceerd, waarna alle Zaankanters hun stem kunnen uitbrengen. Op 5 oktober zullen ze bekendmaken welke foto de meeste stemmen heeft gekregen, en daarvoor stellen we een prijs beschikbaar.

Stuur je foto in: https://ap.lc/iDUoz

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 2-5-2024

Startbewijzen NN Dam tot Damloop 2024 vliegen de deur uit.

De inschrijving voor de 38e editie van de NN Dam tot Damloop, op zondag 22 september, is vorige week geopend voor alle lopers. Bedrijven en goede doelen kunnen zich al sinds 19 februari aanmelden voor een van de grootste Business Runs ter wereld. De belangstelling voor hét hardloopfeest van het jaar is dit jaar weer opvallend groot. Na slechts één week is de 10 Engelse Mijl al voor 75% verkocht. Om teleurstelling te voorkomen, adviseert sportorganisatie Le Champion hardlopers die de 16,1 km willen lopen op zondag, zich snel in te schrijven voordat de deelnemerslimiet is bereikt.

Op zaterdag 21 en zondag 22 september hebben 65.000 hardlopers de mogelijkheid om deel te nemen aan zowel de Damloop by night als de NN Dam tot Damloop. Naast de traditionele 10 Engelse Mijl (16,1 km), die de klassieke route van Amsterdam naar Zaandam volgt, staat ook de Damloop by night (5 Engelse Mijl) op het programma. De vele DJ's, bandjes en spectaculaire lichtshows zorgen voor een uniek hardloopfeestje.

Naast de duizenden individuele lopers nemen jaarlijks ook meer dan 20.000 lopers van bedrijven deel aan de Business Run. Samen met collega’s, relaties of klanten aan de start staan van dit loopspektakel is absoluut een onvergetelijke ervaring. Vitaliteit is de afgelopen jaren essentieel geworden op de werkvloer. Het heeft niet alleen een positieve invloed op het welzijn van werknemers, maar ook op hun prestaties. Dat blijkt ook uit het aantal inschrijvingen voor de Business Run, dat momenteel al ruim 4.000 bedrijfslopers hoger ligt dan vorig jaar rond dezelfde periode.

Groeiende populariteit:
Het succes van de NN Dam tot Damloop weerspiegelt niet alleen de groeiende populariteit van hardlopen als recreatieve activiteit, maar ook de nadruk die steeds meer wordt gelegd op gezondheid en welzijn in de samenleving. Het evenement biedt deelnemers van alle niveaus de mogelijkheid om hun persoonlijke doelen te bereiken en tegelijkertijd te genieten van een onvergetelijke ervaring. "Dit jaar zien we weer een uitzonderlijk grote belangstelling voor de NN Dam tot Damloop," zegt Jan Willem Mijderwijk, Senior Event Manager bij de organisatie.

"Het is fantastisch om te zien dat zoveel mensen enthousiast zijn om deel te nemen aan dit historische evenement. De NN Dam tot Damloop staat niet alleen bekend om het parcours van Amsterdam naar Zaandam en de iconische IJtunnel, maar ook om de unieke sfeer die wordt gecreëerd door duizenden bewoners en toeschouwers langs de weg."

Dam tot Dam Weekend:
Het Dam tot Dam Weekend is met 80.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Naast de NN Dam tot Damloop, organiseert sportorganisatie Le Champion op zaterdag 21 september de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht voor 13.000 wandelaars en de Damloop by night voor 12.000 hardlopers. Op zondag 22 september staat de Saxo Dam tot Dam FietsClassic op de agenda voor 4.000 fietsers.

Meer info:

www.lechampion.nl/dam-tot-dam-weekend

Foto: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 1-5-2024

Tien Cargill-fabrieken in Nederland draaien nu op groene energie.

Tien Cargill-vestigingen in Nederland worden nu aangedreven door groene energie, aangezien de samenwerking metVattenfall vandaag ingaat.

In het kader van de samenwerking wordt 78 megawatt aan energie geleverd door Windpark Hanze, wat naar verwachting deCO₂ -uitstoot met ongeveer 1,3 miljoen ton zal verminderen gedurende het 10-jarige contract - wat overeenkomt met het leveren van hernieuwbare elektriciteit voor meer dan 164.000 huishoudens per jaar.

Het project ondersteunt 10 Cargill-vestigingen in Nederland, waaronder Amsterdam Multiseed (Crush + Raffinaderij), Bergen Op Zoom, Deventer, Rotterdam Provimi, Rotterdam-BotlekRaffinaderij, Wormer, Zaandam - Aurora, Zaandam - Jonker en Zaandam – Olie Raffinaderij.​

Cargill is actief op 15 locaties in Nederland, waaronder het hoofdkantoor op Schiphol. Cargill meldde onlangs bijna een verdubbeling van zijn gecontracteerde capaciteit voor hernieuwbare energie wereldwijd, na de ondertekening van vijf nieuwe deals om 300 megawatt extra wind- en zonnecapaciteit online te brengen.

Niels Boetje, Country Directeur voor Nederland bij Cargill legt uit: "Bij Cargill richten we ons op het opschalen van oplossingen om de landbouwsector koolstofvrij te maken. Deze samenwerking is slechts een van de vele voorbeelden van hoe we deze wereldwijde ambities op lokale schaal implementeren.

"Met onze jarenlange aanwezigheid in Nederland is het de perfecte basis om duurzaamheidsinitiatieven te testen en toe te passen om ons dichter bij het bereiken van onze wereldwijde de carbonisatiedoelstellingen te brengen. Dit is de grootste fysieke groene stroomtransactie voor Cargill wereldwijd en de eerste in Europa, en we zullen op dit succes voortbouwen om onze resterende faciliteiten in Nederland tegen 2025 duurzamer te maken."

Cargill is sinds 1959 actief in Nederland. Het kondigde in 2021 een samenwerking aan met Vattenfall voor de bouw van Windpark Hanze, een windpark op land bestaande uit 13 windturbines. Het is in gebruik genomen in de provincie Flevoland bij Dronten en heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 90 megawatt.

Foto: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 28-4-2024

Zaanstad: Kort

Aan het Esso Tankstation bij de Prins Bernhardweg worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd aan het dak, het tankstation is niet  te bereiken.

Reacties

Angelica
3 maanden geleden

Tankstation niet bereikbaar 2x heen gegaan verschillende dagen en was overdag en stond iedere keer pionen dus kon niet gaan tanken iedere x

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 28-4-2024

Demonstratie tegen woonbeleid in centrum Zaandam.

De Zaanse Woonopstand demonstreert vandaag 28 april in Zaandam tegen het woningtekort en het huisvestingsbeleid.

Foto's: Inter Visual Studio

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 27-4-2024

Vergroenen schoolplein basisschool de Pionier.

In dit jaar 2024 krijgt basisschool de pionier in Wormerveer een groen schoolplein. Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurlijke speel- en leeromgeving. Het plein maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door buiten te spelen en te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Het groene schoolplein is een verlenging van het schoolgebouw en kan worden ingezet als buitenlokaal. Een reken- taal of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Op de inloopavond op 23 april 2024 hebben ze de ontwerpen gepresenteerd. Die zijn goed ontvangen door de bewoners en ouders. 

Presentatie 23-4-24.pptx

Basisontwerp 23-4-24.pdf

Ontwerp.pdf

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 27-4-2024

Koninklijke Onderscheidingen in Zaanstad.

Afgelopen vrijdag zijn 17 Zaankanters geëerd met een Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Jan Hamming. Veertien van hen worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau genoemd, terwijl drie anderen de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau krijgen. Dit gebeurde allemaal tijdens de jaarlijkse lintjesregen in De Bullekerk, Zaandam Aldus Zaanstad.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd!

Foto: Gemeente Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 25-4-2024

Zaanstad: Kort

Vandaag spontane felicitatie Wethouder Gerard Slegers.

Vanavond was er een spontane actie van de andere Wethouders in de raadzaal van Zaanstad om de jarige job van vandaag, wethouder Gerard Slegers, even in het zonnetje te zetten. Wethouder Harrie van der Laan, wethouder Wessel Breunesse, Natasja Groothuismink, Stephanie Onclin en wethouder Rene Tuijn kwamen met het bus-bord binnen lopen dat Slegers vaak gebruikt bij scholen. Het was een spontane actie van hun om Slegers op deze manier even te feliciteren en in het zonnetje te zetten.

Foto's RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 22-4-2024

Doe mee en meld je aan, samen gaan we aan de slag!

Op vrijdag 24 mei vindt de aller grootste opruimactie van Zaanstad plaats en willen ze Zaanstad in 1 dag schoon krijgen Tijdens deze dag gaan ze samen met scholen, bedrijven, verenigingen en vrijwilligers de uitdaging aan om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen.

Meedoen kan meld je aan en kijk voor meer informatie: https://ap.lc/ExMwi

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeenten Zaanstad: 22-4-2024

Start bodemsanering laatste tuin van project Zaans Lood.

Op woensdag 24 april 2024 start de bodemsanering van de laatste tuintjes binnen het project Zaans Lood. Deze saneringen startten in 2017 om loodverontreiniging in Zaanstad aan te pakken. Sindsdien zijn ruim zevenduizend particuliere tuinen kosteloos onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van lood. Nu is de laatste tuin aan de beurt om gesaneerd te worden. In totaal zijn dan 240 tuinen schoongemaakt.

Wethouder milieu Wessel Breunesse van Zaanstad zal woensdagmiddag 24 april een bezoek brengen aan de saneringswerkzaamheden in deze laatste tuin.

📸 Gemeenten Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 21-4-2024

De eerste vijf namen geselecteerd voor de Walk of Fame in Zaanstad!

Zaanstad houd het nog even spannend, deze vijf namen onthullen ze deze zomer aan de Zaanbocht in Wormerveer.

De overige onthullingen volgen later in het jubileumjaar.
In de tussentijd is de jury druk bezig met de verdere selectie van de overige twintig Zaankanters die een tegel verdienen volgens jullie: de inwoners van Zaanstad.

De jury is van mening dat iedereen nog een keer de kans moet krijgen om bijzondere mensen uit de volle breedte van Zaanstad aan te melden. Daarom hebben ze het aanmeldformulier opnieuw opengezet.

👉 https://bit.ly/walk-of-fame-aanmeldformulier

Foto: Gemeente Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 19-4-2024

Bestemmingsplan Figaro.

Bestemmingsplan Figaro naar de gemeenteraad.

Op 30 mei wordt het definitieve bestemmingsplan voor Figaro in de gemeenteraad besproken. De locatie Figaro ligt tegenover het stadhuis in het centrum van Zaandam en is nu nog een braakliggend terrein. Op deze locatie komen woningen, een bewaakte fietsenstalling en commerciële voorzieningen ter hoogte van het stadhuisplein. Ook de openbare ruimte gaat op de schop. Er komt een kiss&ride plek, taxistandplaatsen, een plek voor laden en lossen en een trap en liften naar het Stadhuisplein.

Wethouder Rene Tuijn: “De ontwikkeling van Figaro biedt een kwalitatief en hoogwaardig welkom aan Zaanstad. Het Stadhuisplein wordt door deze ontwikkeling afgemaakt en dat is nodig, omdat het een belangrijke verbinding en schakel is in het centrum van Zaandam. Het is de bedoeling dat deze plek bijdraagt aan ontmoeting, verbinding en levendigheid op straat. Daarnaast zorgt Figaro voor het verbeteren en vergemakkelijken van verkeersstromen voor alle bezoekers in dit gebied.”

Nieuwbouwproject Figaro: In de eerste plannen van Inverdan zou dit gebied gebruikt worden voor het realiseren van het Cultuurcluster. In 2018 is besloten dat dit niet doorging en moest er een nieuw plan worden ontwikkeld. In september 2023 zijn door de gemeenteraad de uitgangspunten voor de ontwikkeling van dit gebied vastgesteld. Er wordt een gemengd programma van wonen, werken en ontspanning gerealiseerd. In Figaro komen maximaal 195 woningen, waarin zowel sociale huur (30%), midden huur (30%) en vrije sector (40%) een plek krijgen. Daarnaast gaat de nieuwe fietsenstalling ruimte bieden aan 2400 fietsen. In het bestemmingsplan is een maximale hoogte van 75 meter toegestaan.

Het proces: In dit nieuwe bestemmingsplan is er ruimte voor alle ambities en doelen van de gemeenteraad. De benodigde budgetten voor de ontwikkeling zijn al eerder beschikbaar gesteld. Op dit moment vindt de selectieprocedure plaats om een ontwikkelaar uit te kiezen. Naar verwachting is daar na de zomer meer over bekend. De ontwikkelaar zorgt voor het ontwerp en de uiteindelijke bouw. Als alles volgens planning verloopt kan de bouw in 2026 starten.

Vervolgstappen: Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 ter inzage gelegen. Op basis van de zienswijzen zijn enkele tekstuele wijzigingen doorgevoerd. Een voorbeeld daarvan is dat de fietsenstalling nu als hoofdfunctie van het gebouw is opgenomen. Na vaststelling door de gemeenteraad is er nog ruimte voor een eventuele beroepsprocedure.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-4-2024

Groener Zaanstad komt uit de startblokken.

In de zomer van 2023 heeft het College van B&W budget vrijgemaakt voor extra initiatieven om de gemeente groener, biodiverser en klimaatbestendiger te makenZaanstad investeert hierin jaarlijks één miljoen euro extra. Vanaf dit jaar worden de eerste resultaten zichtbaarDit blijkt uit de “Voortgang brede aanpak groene leefomgeving” die het college vandaag met de gemeenteraad heeft gedeeld. Dit is een bundeling van vijf rapportages die samen een goed beeld geven van alle initiatieven die er lopen.

Vorig jaar zijn 804 bomen geplant in de stad. Het boomkroonpercentage is gestegen tot boven de 20%. Dit laatste getal geeft het percentage volwassen bomen aan. Deze stijging is ondanks het feit dat zomerstorm Poly vorig jaar maar liefst één procent van de totale boomvoorraad in de stad heeft omgeblazen 
 
Ook moeten nog bomen herplant worden die al eerder zijn verdwenen door bouwplannen of werkzaamhedenDe gemeente ziet toe op de herplantplicht bij verstrekte kapvergunningen en rapporteert tweejaarlijks over de resultaten.  

De vijf rapportages in vogelvlucht: 

Aanpak vergroening 

 • Gestart in de loop van 2023 
 • Meer projecten in de pijplijn dan beloofd 
 • Vooral projecten in Meerjarig InvesteringsProgramma gebruikt om extra vergroening mogelijk te maken (plusprojecten) 
 • Beperkte beschikbaarheid projectleiders zorgt voor vertraging bij start aantal projecten 
 • Inzet in 2024: groener en koeler maken van 21 nieuwe speelplekken, ontmoetingsplekken en schoolpleinen 
 • Start met vergroenen bedrijventerreinen 
 • Koelte- en biodiversiteitsimpuls aan groenblauwe netwerken (aantrekkelijke recreatieplekken met groen én water) 

Bomenbalans

 • Jaarlijkse rapportage 
  Rapportage van afhandeling van kapaanvragen en opgelegde herplantplicht 
 • In 2023 zijn 804 bomen geplant  

Bomenbeleidsplan 

 • Tweejaarlijkse rapportage 
 • Bomenbestand in Zaanstad komt steeds beter in beeld 
 • Ondergrens van 0,4 boom per inwoner gehaald 
 • Boomkroonpercentage 20,2% (percentage van bomen dat volgroeid is en ook schaduw geeft) 

Groen & Waterplan 

 • Nadruk ligt op opstellen van uitvoeringsplannen voor de Gebiedsvisie polder Oostzaan 
 • Aanpak biodiversiteit 
 • Projecten uit programma Duurzaam Varen 

Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie 

 • Start met vergroenen bedrijventerreinen 
 • Richtlijnen voor waterbergende maatregelen zoals wadi's, grastegels en wateropvang onder de weg. 
 • Klimaatadaptatie onderdeel van planningsproces bij gebiedsontwikkeling en ontwerpen openbare ruimte 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 17-4-2024

Gevelstenen uit school Zaandam gered en veilig gesteld.

Eerder is er al veel gesproken over de Gevelstenen uit de voormalige school in de slachthuisbuurt in Zaandam, ze zijn uit het pand gehaald, de stenen schapen gaan voorlopig in de opslag tot ze weer een doel krijgen.

Uit het gemeentearchief Zaanstad blijkt dat de Gevelstenen zijn gemaakt in 1951 door Theresia van der pand.

De eerste foto is van 18 nov 2022, toen David Sluis en Jan Broersma ze ontdekte.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: David Sluis

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 16-4-2024

Meer natuur op de Belt in Zaanstad.

Er is gestemd op 3 thema's.

Uitslag stemronde:
Zaanstad heeft veel reacties gehad op de oproep om mee te denken over de herinrichting van De Belt en een stem uit de brengen op een van de drie themaschetsen. In totaal hebben ze 886 stemformulieren ontvangen. Dit is de uitslag:

Natuur:                56% - 496 stemmen
Recreatie:           34% - 298 stemmen
Sporten:              10 % - 91 stemmen

Ze zien dat er een sterke voorkeur is uitgesproken voor thema Natuur. Bewoners hebben daarnaast ook aanvullende ideeën en aandachtspunten meegegeven in het toelichtingenveld. Deze informatie en de input die ze op de bewonersavond op 4 april hebben opgehaald nemen ze mee in de verdere uitwerking van het voorlopig ontwerp.

Voorlopig ontwerp:
De schets met de meeste stemmen werken ze graag samen met u uit tot een voorlopig ontwerp. Dit doen ze tijdens een tweede bewonersavond op maandag 22 april 2024 in de kantine van het Regio College. Deze avond begint om 19.00 uur. Let op: u ontvangt voor deze informatieavond geen aparte uitnodiging. Noteer deze avond dus in uw agenda.

Wat er sowieso komt is een uitkijkpunt aan de westkant van de Belt. Het ontwerp is een molenkap met  1 wiek. Bart Nieuwenhuijs van de Vereniging De  Zaansche Molen heeft het ontwerp gemaakt.

Definitief ontwerp:
Zaanstad werkt het voorlopig ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Dit verwachten ze begin juli 2024 aan u te kunnen presenteren.

Na vaststelling van het definitieve ontwerp starten de werkzaamheden eind 2024. Zaanstad verwacht in het voorjaar 2025 klaar te zijn.

Bron: Zaanstad 

📸 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 14-4-2024

Oude roeden Verfmolen De Kat nog even in de omgeving gespot!

Op 05 april was het dan eindelijk zo ver, Verfmolen De Kat kreeg op die dag haar nieuwe roeden. Het verliep die dag allemaal perfect, op wat kleine tegenwerking van de wind na. Vandaag waren we op pad en konden we het niet laten om toch nog even een kijkje te nemen bij de oude roeden en staart van de molen. Deze liggen op een ponton, klaar om opgehaald te worden. Ze hebben lang dienst gedaan als aandrijving van Verfmolen De Kat en zullen naar alle waarschijnlijkheid een andere bestemming gaan krijgen.

📷RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 14-4-2024

Melding openbare ruimte doorgeven makkelijker geworden Zaanstad.

Een melding doorgeven over de openbare ruimte? Bijvoorbeeld over kapotte straatverlichting, een losliggende stoeptegel, of het ophalen van (grof)afval? Dat kan vanaf nu via een nieuw systeem: ‘Signalen’.

Zaanstad vind meldingen belangrijk. Het levert belangrijke informatie op, wat in Zaanstad speelt. Inwoners zijn extra ogen en oren. Daarom moet het doen van een melding voor u zo makkelijk mogelijk zijn. Ook moet deze zo snel mogelijk op de juiste plek terechtkomen. Ze hebben gekeken hoe ze dat konden verbeteren.

Op de hoogte blijven van uw melding:

Als u een melding doet, hoeft u niet meer te kiezen uit verschillende categorieën. Het systeem herkent uit de door u intypte tekst waar het over gaat. Daarna krijgt u een paar korte vervolgvragen. Dat is nodig om een goed beeld van de situatie te krijgen. Als u wilt kunt u foto's toevoegen. Ook is op een digitale kaart te zien, of andere inwoners al een melding deden over bijvoorbeeld dezelfde kapotte lantaarnpaal.

Eenvoudig de status van uw melding volgen? Laat uw mailadres achter. Ze houden u dan stap voor stap op de hoogte.

Meer info op de gemeente Zaanstad website.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 12-4-2024

Regenboogzebrapad in Zaandam is opgeknapt.

De gemeente heeft het Regenboogzebrapad, op de kruising van de Westzijde met de Gedempte Gracht in Zaandam, opgeknapt. Het wegdek was namelijk versleten ook hebben ze op het zebrapad de kleuren weer opnieuw aangebracht en ziet het er op een paar strepen na weer perfect uit!

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 12-4-2024

Gerichte acties leiden tot pandsluiting en opsporing woonfraude.

Zaanstad zet in op leefbaarheid en veiligheid.

De afgelopen dagen zijn er in Zaanstad meerdere acties geweest. Dit leidde onder andere tot een pandsluiting aan de Peperstraat. Daarnaast leidden huisbezoeken tot vermoedens van woonfraude en onrechtmatig verblijf. 

Op maandag 8 april vond een spoedsluiting plaats van een pand aan de Peperstraat in Zaandam. Hier werd bedrijfsmatige prostitutie geconstateerd, terwijl hier geen vergunning voor was afgegeven. De activiteiten in en rondom het pand zorgden voor overlast en meldingen van omwonenden. Het pand blijft drie maanden gesloten. 

Woonfraude en leefbaarheid

Op donderdag 4 april en donderdag 11 april hebben het team Wijkgerichte Overlast en het Interventieteam van de gemeente, in samenwerking met de Politie, controles uitgevoerd in Zaandam-Oost. Dit naar aanleiding van concrete meldingen. Onder andere aan de Jaspersstraat en de Fluitekruidweg leidde dit tot diverse aanhoudingen. In totaal troffen zij vier personen aan zonder geldige verblijfsstatus, deze zijn aangehouden en mogen niet meer in Nederland verblijven.

Daarnaast zijn twee personen aangetroffen die een bijstandsuitkering ontvangen, maar waarvan hun woonsituatie en werkzaamheden niet duidelijk werden. Er is daarom een onderzoek gestart naar de geldigheid van hun bijstandsuitkering. Tot slot werden op meerdere adressen onjuiste inschrijvingen in de Basisregistratie Personen (BRP) geconstateerd. Personen die stonden ingeschreven bleken niet (meer) op het adres te wonen. De gemeente gaat deze gevallen verder onderzoeken. Het zijn situaties die kunnen duiden op adresfraude en misbruik van gemeentelijke regelingen. Daarbij kan dit soort ‘spookbewoning’ de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid in de buurt verminderen en beperkt het de informatiepositie van hulpverlening in het geval van incidenten en calamiteiten.

Foto: Aangeleverd 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-4-2024

Zaanstad verwacht in 2024 €35 miljoen te investeren in onderhoud openbare ruimte en riolering, vergroening en klimaatbestendigheid.

Ook in 2024 werkt Zaanstad op een groot aantal plekken in de stad aan het verbeteren en groener maken van de openbare ruimte en het onderhoud van de riolering. Zaanstad werkt via een meerjarenplanning aan investeringen in onderhoud en kijkt jaarlijks welke werkzaamheden prioriteit krijgen. Het College van B&W heeft nu vastgesteld hoe die prioritering eruitziet voor 2024.

Het college verwacht dit jaar totaal € 35 miljoen te investeren in een groot aantal projecten om de openbare ruimte in heel Zaanstad aantrekkelijker te maken. Dit op een manier die ook bijdraagt aan vergroening en klimaatbestendigheid.

Wethouder Wessel Breunesse van Openbare Ruimte en Klimaatadaptatie: “Dit jaar doen we opnieuw forse investeringen in het verbeteren van de openbare ruimte. In de lijst staat een aantal grote herinrichtingsprojecten zoals de aanleg van een nieuw rioleringssysteem in de Transvaalbuurt. Dit nieuwe riool kan straks zwaardere regenbuien afvoeren en zorgt bij droogte juist voor minder problemen met de grondwaterstand. Werk dat nodig is door de steeds nattere winters en droge zomers”.

Met het plannen van alle werkzaamheden voor dit jaar houdt de gemeente zoveel mogelijk rekening met de planning van andere partijen die ook willen werken in de openbare ruimte. Dit “werk met werk maken” beperkt de hinder voor de directe omgeving – zodat alle overlast voor omwonenden zo klein mogelijk is. Met de uitvoering van projecten wordt onder meer rekening gehouden met de wensen op gebied van klimaatadaptatie, duurzaamheid, de energietransitie en bereikbaarheid.

Naast wijkgerichte projecten als het vergroenen van stenige straten in Assendelft of de Russische Buurt staan op het investeringsplan ook projecten die juist meerdere wijken beslaan of zelfs in heel Zaanstad merkbaar zijn. Juist deze bovenwijkse projecten dragen in grote mate bij aan het verbeteren van de toegankelijkheid, vergroening, klimaat en biodiversiteit in de stad. Voorbeelden van deze projecten – die je in heel Zaanstad kunt tegenkomen komend jaar – zijn de realisatie van elektrische oplaadpunten, de vervanging van straatmeubilair, het vergroenen van speelplaatsen en het herplanten van door storm gevelde bomen.

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-4-2024

Afgelopen woensdag was het echtpaar den Enting – Snoek 65 jaar getrouwd! Burgemeester Jan Hamming ging bij ze langs om ze te feliciteren. Het echtpaar heeft elkaar in Amsterdam leren kennen met het buitenspelen en via de voetbal. Ze wonen inmiddels al 24 jaar met veel plezier in Assendelft. Voor hen betekent een goed huwelijk gezelligheid en alles voor elkaar overhebben. Aldus Zaanstad.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd.

Bron: Zaanstad 

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-4-2024

Roltrappendrama Zaanstad!

Afgelopen dinsdag 09 april meldde de Rodi Media nog dat er een monteur bij één van de roltrappen stond en er mee bezig was. Echter vandaag was te zien dat de roltrappen nog steeds defect zijn en moet men zich afvragen wat de betreffende monteur aan werkzaamheden heeft uitgevoerd. Tot overmaat van ramp is de lift naast de roltrappen ook al weken defect!

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 10-4-2024

Flexwoningen Assendelft.

Op dinsdag 2 april zijn de eerste units voor de flexwoningen aan de Noorderveenweg in Assendelft geplaatst. In totaal komen er 72 nieuwe sociale huurwoningen voor Zaanse starters of mensen uit de Zaanstreek die met spoed een woning nodig hebben. De woningen worden naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar opgeleverd en de woningen worden in etappes op het bouwterrein geplaatst.

📸 Gemeenten Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-4-2024

Opening van ereplek voor Zaanse veteranen.

Op donderdag 11 april is de officiële opening van het “Witte Anjer Perkje” in het Volkspark in Zaandam. Het initiatief staat symbool voor de erkenning en waardering voor veteranen vanuit de samenleving. Eerder nam de gemeenteraad hiervoor een motie aan. De locatie is gekozen in samenspraak met de kersverse Stichting Veteranen Zaanstad en het Nederlands Veteraneninstituut.

Over het Witte Anjer Perkje:In het Volkspark is bij de naald een herdenkplek aangelegd in een vak van twee bij vijf meter met witte anjers. Bij het perkje komt een informatiebord en drie vlaggenmasten zodat op speciale dagen de nationale vlag, de gemeentevlag en de Veteranenvlag kunnen worden gehesen.

Opening Witte Anjer Perkje, door burgemeester Jan Hamming en Erik Smit, voorzitter van de nieuwe Stichting Veteranen Zaanstad.

Waar: Het Volkspark, Provincialeweg, Zaandam.Wanneer: Donderdag 11 april - aanvang 14.15, start 14.30, einde 14.50.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-4-2024

Zaanstad gaat De Belt in Zaandam aanpakken, zodat iedereen kan genieten van deze unieke plek. Met meer natuur en mogelijkheden voor sport en recreatie.

Welke van deze thema’s vind jij het belangrijkst?

Breng jouw stem uit op één van de drie schetsvoorstellen en beslis mee met de plannen voor De Belt! Klik op de link om te stemmen dit kan tot en met 11 april. https://ap.lc/JYwuV

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 6-4-2024

Afgelopen week heeft wethouder Wessel Breunesse witte anjers geplant in het Volkspark van Zaandam.

Wethouder Wessel Breunesse:

"Samen met veteranen Erik Hofstra en John de Koning heb ik de anjers gepland voor het 'Witte Anjer Perk' in het Volkspark. De gemeenteraad had via een motie opgeroepen om samen met de veteranen een locatie te vinden voor een Witte Anjer Perk. Dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, wat jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni plaatsvindt. De Witte Anjer staat symbool voor de waardering voor veteranen. Volgende week is de officiële opening, maar het was bijzonder om dit samen met Zaanse veteranen te beplanten. Voor hen is deze plek belangrijk voor de erkenning en waardering". Aldus de wethouder.

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 6-4-2024

 

Uit een recent klanttevredenheidsonderzoek over Noot Personenvervoer blijkt dat ouders in Zaanstad het leerlingenvervoer gemiddeld een 7 geven. Reizigers geven het Aanvullend Openbaar Vervoer gemiddeld een 7,2.

Een ruimvoldoende, maar tegelijkertijd is er ruimte voor verbetering. Partijen slaan de handen ineen om die kansen te benutten. Noot overhandigde afgelopen week een actieplan aan wethouders Harrie van der Laan - Wethouder en Natasja Groothuismink. Belangrijke aandachtspunten de komende tijd zijn: communicatie richting ouders en reizigers wanneer er vertraging is, een betere klachtenafhandeling, het aanvraagproces optimaliseren en alternatieve vervoersvormen bekend maken onder de doelgroep. Aldus Zaanstad.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 5-4-2024

Zaanstad: Kort

Korte update van verfmolen de Kat op de Zaanse Schans. Bijna al de werkzaamheden zijn klaar en de roeden zien er bijna weer als nieuw uit!

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 5-4-2024

Marktverordening 2024.

Het College van B&W van Zaanstad legt aan de gemeenteraad de nieuwe Marktverordening Zaanstad 2024 voor. Aan de raad wordt gevraagd in te stemmen met de Marktverordening Zaanstad 2024 (en de Marktverordening Gemeente Zaanstad 2015 in te trekken). Ook stuurt het college aan de raad nieuwe inrichtingsplannen voor de dinsdagmarkt in Krommenie, de woensdagmarkt in Wormerveer en de donderdag- en zaterdagmarkt in Zaandam.

De Marktverordening 2024 is nodig om te voldoen aan de Europese Dienstenrichtlijn. Deze richtlijn beschouwt een marktvergunning als een schaarse vergunning die alleen voor bepaalde tijd uitgegeven kan worden. Tot nu toe gaf Zaanstad marktvergunningen uit voor onbepaalde tijd. De looptijd van deze vergunningen wordt straks vijftien jaar. Deze termijn geldt zowel voor marktkooplieden als andere standplaatshouders – zo worden deze ondernemers op dezelfde manier behandeld. De nieuwe Marktverordening is gebaseerd op een landelijk toegepaste modelverordening van de VNG en jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie. Ook op andere punten was de vorige Marktverordening (uit 2015) verouderd.

Wethouder Stephanie Onclin (Economische Zaken en Arbeidsmarkt): “Met deze Marktverordening voldoet Zaanstad aan de Europese richtlijn. Door te kiezen voor een looptijd van vijftien jaar voor een vergunning op de markt houdt Zaanstad waar mogelijk rekening met de terugverdientijd die een ondernemer voor zijn standplaats nodig heeft. Hij heeft kapitaal geïnvesteerd in zijn onderneming en moet ook een inkomen overhouden. Zaanstad werkt nu ook aan de verordening voor de losse standplaatsen – buiten de markt - waarvoor ook een vergunningstermijn van 15 jaar gaat gelden. Op deze manier maken we de regels zo helder en eerlijk mogelijk voor alle standplaatsen in Zaanstad”.

Overgangsrecht: Om het beleid te laten voldoen aan de Europese Dienstenrichtlijn, stelt het college nu aan de gemeenteraad voor om alle bestaande vaste marktvergunningen om te zetten naar vergunningen voor bepaalde tijd. De gemeente trekt dan alle bestaande vergunningen in en verleent deze vervolgens opnieuw onder de nieuwe Marktverordening 2024. Op dit moment zijn ook meerdere standplaatsen beschikbaar op de markt. Toegang voor nieuwe marktondernemers is daarmee mogelijk, ook weer voor vijftien jaar.

Selectiecriteria: Het huidige wachtlijst- en het anciënniteitsstelsel (gebaseerd op opgebouwd recht op de markt) maken op termijn plaats voor een verdeling van vergunningen op basis van selectiecriteria. Het College van B&W gaat dan bij een vergunningsaanvraag punten toekennen voor criteria als toegevoegde waarde van het assortiment, kwaliteit van de uitstalling, marktverleden en klantvriendelijkheid van de ondernemer. Alle gegadigden krijgen gelijke kansen wanneer een vergunning beschikbaar komt. Zo heeft het college straks méér grip op de kwaliteit en uitstraling van de markten. Deze verdelingsprocedure zal gaan spelen als de vergunningen (over vijftien jaar) aflopen.

Overleg: Rond de totstandkoming van de nieuwe verordening is meermaals gesproken met de marktcommissie. Deze bestaat uit een afvaardiging van marktkooplieden die actief zijn in Zaanstad.

Foto: Aangeleverd 


Gemeente: 4-4-2024

Roeden de Kat aangekomen op thuisbasis!

Vanmorgen zijn de nieuwe roeden, de staartbalk en het kruirad bij verfmolen de Kat aangekomen op de Zaanse schans. Het waaide flink, maar ondanks dat konden ze de boot met de nieuwe roeden goed aanmeren en ligt deze nu vredig te wachten, want als alles meezit gaat vrijdag het spektakel beginnen en zal verfmolen de Kat in ere worden hersteld.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Gemeente Zaanstad: 4-4-2024

Zaanstad verstevigt aanpak tegen overlast in Saendelft.

Jongeren in Saendelft zijn steeds vaker betrokken bij incidenten met overlast en geweld. Gemeente Zaanstad komt met een plan van aanpak, met meer samenhang in de maatregelen en een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen. Doel is om de leefbaarheid en weerbaarheid van de wijk te vergroten en te voorkomen dat jongeren verder afglijden richting criminaliteit.

Burgemeester Jan Hamming: “We zien steeds meer jongeren, steeds ernstigere vergrijpen plegen. Rotzooi trappen, vechtpartijen, berovingen: de maat is vol. Als gemeenschap moeten we een stevig signaal afgeven dat we prettig en veilig met elkaar willen samenleven en dat we dit gedrag absoluut niet tolereren in Zaanstad. Dat vraagt een zachte én een harde aanpak, een verstevigde inzet op preventie én hardere repressie.”

Samen optrekken, zodat ieder zijn rol beter kan pakken:  Wethouder Natasja Groothuismink: “Opgroeiende jeugd is afhankelijk van het netwerk om hen heen: ouders, de school, de wijkagent, de jongerenwerker, de sportvereniging, noem maar op, een ieder heeft daarin een taak. In Saendelft zijn er allerlei samenwerkingen en diverse activiteiten en trainingen voor de jeugd. De incidenten laten zien dat er nu duidelijk meer nodig is. Hoe hechter een gemeenschap, hoe weerbaarder en veiliger een wijk is.”

Weerbaarheid, leefbaarheid en voorkomen criminaliteit.

In het plan komt de gemeente met maatregelen om enerzijds ‘los’ aanbod te verstevigen, zoals een uitbreiding van de Buurtouders, een verruiming van het aanbod in de Jongerenhub, hulp aan winkeliers voor extra cameratoezicht en meer zichtbare aanwezigheid van politie en straattoezicht. Anderzijds gaat de gemeente de eigen regierol aanscherpen, om te zorgen dat er betere onderlinge afstemming en samenhang komt. Zo is er een convenant in de maak met afspraken tussen scholen, politie en gemeente en is er vaker overleg tussen politie, handhaving, jongerenwerk en het Sociaal Wijkteam.

Extra middelen nodig:De extra inzet in 2024 is mogelijk uit bestaande capaciteit en middelen van de gemeente en betrokken partijen. Om langdurig effect en zichtbaar resultaat te hebben in de wijk, is de verwachting dat de aanpak ook in 2025 continuïteit vraagt. Het gesprek over de benodigde middelen zal worden meegenomen bij de behandeling van de voorjaarsnota.

Foto: stock

Reactie plaatsen