ZAANSTAD NIEUWS


Gemeente Zaanstad: 20-2-2024

VOLLEYBALTOERNOOI VOOR STRATEN VAN ZAANSTAD.

Volleyballiefhebber Marijke Krabbenbos organiseert samen met het Sportbedrijf Zaanstad een recreatief grasvolleybaltoernooi voor de straten van Zaanstad. Op zomeravonden in mei en juni vinden in de dorpen en wijken van Zaanstad de voorrondes plaats, daarna een grote Zaanse finale. Straten kunnen een team aanmelden.

Aanleiding: Zaanstad bestaat uit trotse dorpen en buurten. Waarom strijden die nooit sportief tegen elkaar? Dat verwonderde Zaankanter Marijke Krabbenbos. Ze houdt zelf van volleybal, een echte campingsport en bedacht voor het feestjaar een volleybaltoernooi op grasvelden. Elke buurt en dorp heeft wel een park of grasveld waar het kan. “Ik heb het Sportbedrijf Zaanstad, de volleybalverenigingen en de gemeente benaderd en kreeg positieve reacties op het idee. Met een klein budget en goede samenwerking, zetten we 11 zomerse volleybalavonden neer.”

Het toernooi:De eerste avond is op donderdag 16 mei in Krommenie, de laatste voorronde op 20 juni in Zaandam. Zaandam wordt in vier delen opgedeeld. De wedstrijden vinden plaats in parken en bij sportverenigingen. De finale vindt plaats op zaterdagmiddag 29 juni bij het Topsportcentrum De Koog.

Een team moet bestaan uit 6 tot 8 straatgenoten (16+), waarvan minimaal twee vrouwen. Er wordt recreatief gespeeld. Elke voorronde is er plaats voor 10 stratenteams. Deelname is gratis.

Een team aanmelden kan via www.ideacompany.nl/volleybal

 

Sportbedrijf Zaanstad

Simon den Heeten, verenigingsondersteuner bij het Sportbedrijf: “Met subsidie vanuit 50 jaar Zaanstad kan dit mooie toernooi worden opgezet. Het is een mooie ledenwerf-kans voor de volleybalverenigingen in Zaanstad.”

Helpen?

Het toernooi kan nog enkele vrijwilligers gebruiken die bij een lokale voorronde willen helpen. Aanmelden kan via www.zaankantersvoorelkaar.nl of rechtstreeks bij Marijke.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-2-2024

Bonbon-Atelier N. Limmen B.V. komt in Assendelft.

Het nieuwe bedrijfspand van Bonbon-Atelier Limmen uit Zaandam, aan de Rode Ring 25 A1 in Assendelft, begint steeds meer kleur te krijgen. 8 februari j.l. werd de eerste paal geslagen en in de tussentijd wordt er hard gewerkt aan het verrijzen van het pand. Medio september 2024 vind de opening plaats van het nieuwe Bonbon-Atelier N. Limmen BV in Assendelft!

www.bonbonatelierlimmen.nl

Druk op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-2-2024

Ontdek de Kalverpolder met Staatsbosbeheer en St. Kalverpolder.

Vlak voor het broedseizoen begint, geeft Staatsbosbeheer in samenwerking met de vrijwilligers van Stichting de Kalverpolder twee keer een unieke excursie door het natuurgebied achter de Zaanse Schans. Ontdek de weidevogels, de prachtige veenweidennatuur en leer over het werk dat wordt gedaan om dit landschap zo te houden.

De Kalverpolder is een uniek staaltje Zaans landschap. Een polder met veenmosrietland en weidevogelgrasland vlak achter de dichtbebouwde en industriële rivier de Zaan. Van oudsher heeft deze polder een uniek verkavelingspatroon. Op een luchtfoto kun je goed zien hoe alle perceeltjes zijn ontstaan doordat mensen sloten zijn gaan graven vanaf de randen van de veenmosbulten en vanaf de oevers van de Zaan. Dit unieke landschap met haar bijzondere dieren en planten houden we in stand met de stichtingkalverpolder. Een bevlogen groep vrijwilligers werkt hier jaarlijks door te maaien en het maaisel af te voeren. Zo zorgen ze ervoor dat de landjes niet te voedselrijk worden en niet dichtgroeien met struiken en bomen. Anders zou hier alleen maar braam, berk en riet staan. Een van oudsher cultuurlandschap dat veel ruimte geeft aan biodiversiteit.

Je kunt van deze polder genieten door het Schanszichtpad af te lopen. Je wandelt dwars door de polder met een prachtig uitzicht op de windmolens van de Zaanse Schans. Let goed op of je tussen het riet nog een roodborsttapuit of een baardmannetje ziet zingen. En binnenkort arriveren ook de rietzangers en blauwborsten weer.

Op het plasdrasveldje aan het einde van het Schanszichtpad is jaarlijks dé plek om de eerste weidevogels en met name grutto's te zien. Maar stop voordat je daar bent even bij het Natuurpark van Stichting Kalverpolder om te zien en te lezen over de werkzaamheden die de stichting doet.

Wil je de polder en het pad ten volle beleven? Geef je dan op voor een van onze excursies in samenwerking met Stichting Kalverpolder eind februari en begin maart. Daarna, vanaf de start van het broedseizoen, sluiten ze het pad af zodat er in alle rust gebroed kan worden.

Aanmelden: https://ap.lc/EZFWQ

 

Foto: Staatsbosbeheer


Gemeente 17-2-2024

Onderhoud Schermersluisbrug Nauerna aan de gang.

De tweede fase onderhoud Schermersluisbrug Nauerna, de renovatie van de onderbouw van de brug en het brugdek, is begonnen Houd daarom rekening met: Afsluiting voor vaartuigen t/m vrijdag 29 maart Afsluiting voor gemotoriseerd verkeer ook t/m vrijdag 29 maart

Omleidingsroute voor autoverkeer via de N246 en S150 van dinsdag 6 februari t/m vrijdag 29 maart. De route is op borden langs de weg aangegeven.

Voor fietsers en voetgangers is er weer een noodbrug met leuningen over de sluiskolk beschikbaar.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente: 17-2-2024

Update: Sloopwerkzaamheden Stuk Slachthuisstraat / Boere Jonkerstraat hondemanstraat en Oostzijde.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 16-2-2024

Zaanstad subsidieert dit jaar 12 grote evenementen en ondersteunt ruim 25 kleinere.

Zaanstad heeft besloten om dit jaar – naast de 3 highlights van 50 jaar Zaanstad – 9 grote evenementen te subsidiëren en stelt het resterende subsidiegeld beschikbaar voor kleine evenementen.

Wethouder Wessel Breunesse: “Ik ben blij dat we in dit Zaanse jubileumjaar 12 grote en nog veel meer kleinere evenementen kunnen ondersteunen. En er is nog ruimte om inwoners en organisaties met een bijzonder plan te helpen om hun initiatief te realiseren.”

De volgende grote evenementen ontvangen in 2024 een subsidie:

Slag om de Zaan - 20 april 2024Zaanpride - 8 juni 2024Optimist on Tour - 3 juli 2024Darwinparkfestival - 6 juli 2024Foodfestival - 12 juli 2024Haltpop - 20 juli 2024Blues ad Zaan - 15 november 2024Jazz in de Winkel - 30 november 2024IFIKZ - 26 oktober t/m 3 november 2024

50 jaar Zaanstad:

PinksterZaan - 20 t/m 21 mei 2024Zaans Spektakel – n.n.b. 2024Wonderlicht – 8 t/m 10 november 2024

Wethouder Wessel Breunesse: “Het is een leuke mix waarbij inwoners kunnen genieten van sportieve activiteiten op het water, kunnen slenteren langs de Zaan met een drankje en een hapje, op een onbekende locatie verrast kunnen worden door een optreden, nieuwe alternatieve bandjes kunnen ontdekken en de industriecultuur van de Zaanstreek beter leren kennen. Verwacht bij de drie highlights van 50 Jaar Zaanstad spektakel voor het hele gezin. Daarnaast subsidieert Zaanstad gedurende het hele jaar tientallen kleine evenementen door heel Zaanstad.

Evenementen mogelijk blijven makenTegelijkertijd is het belangrijk te erkennen dat ook een aantal bekende organisaties de handdoek in de ring hebben gegooid. Dat vinden we oprecht jammer. Uit gesprekken met de evenementenorganisatoren, weten we dat ze worstelen met een optelsom van verschillende zaken, zoals stijgende kosten, regelgeving, moeite om bestuursleden en vrijwilligers te vinden en daar komt dan nog de complexiteit rond de aanvraag van vergunningen bovenop. In reactie hierop heeft het college eind 2023 opdracht gegeven voor een onderzoek naar de vraag hoe de gemeente de knelpunten die organisatoren ervaren zoveel mogelijk kan verminderen en evenementen op een veilige en gezonde manier – binnen het landelijke wettelijke kader – mogelijk kan blijven maken. We verwachten eind maart de eerste resultaten van dit onderzoek te ontvangen. In tussentijd blijven we vastberaden om de evenementenorganisatoren te ondersteunen.”

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 16-2-2024

Opening Margriet Eshuijs Zaal in De Bovenkruier te Zaandam.

Margriet Eshuijs is onlosmakelijk verbonden aan Zaandam, aan ‘haar wijk’ ’t Kalf en aan Buurtcentrum De Bovenkruier. Het buurtcentrum is al jaren de thuisbasis van haar koor, Het Margriet Eshuijs PopKoor. Elke woensdagavond repeteren zij met veel plezier en overgave in ‘De Grote Zaal’ van De Bovenkruier. Daarnaast worden er in deze ruimte steeds meer andere muzikale evenementen, zoals jams en optredens van Zaanse bands georganiseerd. Gedreven mensen van jong tot oud die graag met muziek bezig zijn en hier anderen mee willen inspireren en natuurlijk van mee willen laten genieten. Geheel in de geest van Margriet, voor wie muziek haar leven was.

Als eerbetoon aan deze bijzonder inspirerende vrouw, zangeres, dirigente, Kalver en Zaankanter, hebben de medewerkers van De Bovenkruier en Stichting Margriet Eshuijs PopKoor het initiatief genomen om ‘De Grote Zaal’ om te dopen in de ‘Margriet Eshuijs Zaal’. Haar eigen plek, in haar eigen wijk, in haar eigen Zaandam. Het naambord van de ‘Margriet Eshuijs Zaal’, ontworpen door haar zoon Boy Eshuijs, wordt zaterdag 2 maart om 15.30 uur officieel onthuld door Wethouder van der Laan. Waarna het Margriet Eshuijs PopKoor een optreden verzorgt. U bent van harte welkom vanaf 15.00 uur om deze bijzondere middag samen met ons te beleven.

Programma: Aanvang 15.00 uur met koffie/thee15.30 uur officiële opening van de zaal door Wethouder van der Laan Proosten op Margriet 16.00 uur optreden Margriet Eshuijs PopKoor in de Margriet Eshuijs Zaal Buurtcentrum de Bovenkruier, Drielse wetering 49, Zaandam

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-2-2024

Verfmolen De Kat tijdelijk gesloten!

Verfmolen De Kat staat nog steeds stil vanwege de storing met de roede. Hierdoor is de molen nog steeds niet in bedrijf en gaan de molenaars even heerlijk genieten van een wel verdiende vakantie! De molen is gesloten van zaterdag 17 februari tot en met zaterdag 24 februari.

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-2-2024

Doe mee met de Lego Bouwwedstrijd ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad.

Inzenden tot 1 mei. Vanaf 31 mei te zien in het stadhuis van Zaanstad. Prijsuitreiking door burgemeester van Zaanstad Jan Hamming.

Op 31 mei 2024 vindt de feestelijke opening van vijf jaar ZaanPride plaats met een gevarieerd middagprogramma in de raadzaal van het stadhuis van Zaanstad. Het thema van de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride 2024 is ‘Celebrating Diversity’. Als start van dit achtdaagse evenement wordt om 13.00 uur de Zaanse regenboogvlag uitgehangen. Daarna volgt een programma met diverse sprekers, film, optredens en de opening van LegoPride 2024.

Ze vieren hun diversiteit in het jubileumjaar ’vijftig jaar Zaanstad’. Sinds 1974 zijn Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk verbonden door één bestuur. Dat jubileum komt tot uiting in een grote Lego-tentoonstelling in de vitrines van de ontvangsthal van het stadhuis waarbij de thema’s vijftig jaar Zaanstad en vijf jaar ZaanPride centraal staan.

In de bovenste vitrine zijn zowel de wapens als een aantal karakteristieke gebouwen van de zeven verschillende voormalige gemeenten in Lego te zien. Via QR-codes is aanvullende informatie te verkrijgen over deze gebouwen en de geschiedenis erachter.  Op de middelste vitrine is ZaanPride in Lego te zien. Het is een stoet van honderden Lego-minifigures in alle kleuren van de regenboog, zoals deze op zaterdag 8 juni door Zaanstad zal trekken. De onderste vitrine is gereserveerd voor de resultaten van een heuse Legobouwwedstrijd. Daarnaast is in de vitrines van het Gemeentearchief een tentoonstelling van oude LEGO vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw te zien.

Bouwwedstrijd                                                                                                                                                                 

De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl, Gemeentearchief en gemeente Zaanstad schrijven deze wedstrijd uit. Het thema is ‘Bouw mee aan de toekomst van Zaanstad’. Ontwerp en bouw een creatie waarvan jij vindt dat het bij vijftig jaar Zaanstad past, plus wat je verhaal erbij is. Het kan een bestaand of een fantasiegebouw zijn, of heel iets anders.

Specificaties                                                                                                                                                           

Gebruik een bouwplaat van maximaal 32 bij 32 nopjes (L 25 cm x B 25 cm). De hoogte mag maximaal 40 cm zijn. Je mag alleen originele LEGO-onderdelen gebruiken. Het mag geen bestaand ontwerp/bouwdoos zijn. Alleen een eigen Lego creatie MOC (My Own Creation) is toegestaan. Er zijn drie leeftijdscategorieën; tot en met 11 jaar, van 12 tot 20 jaar en van 21 jaar en ouder.

Inzenden                                                                                                                                                                    

Maak duidelijke foto’s van je bouwwerk en mail deze samen met je naam, leeftijd en contactadres, plus een korte beschrijving naar info@dezaanseregenboog.nl

Inzenden kan tot uiterlijk 1 mei 2024. De geselecteerden krijgen de uitslag vóór 15 mei.

Uit de inzendingen worden maximaal zestien bouwwerken geselecteerd. Zij krijgen een plek in het stadhuis, vanaf 31 mei 2024. Per leeftijdscategorie is er bovendien een Lego-prijs te winnen ter waarde van honderd euro. Alle geselecteerde deelnemers ontvangen één van de unieke vijftig jaar Zaanstad Lego-minifigures. 

De jury bestaat uit de drie Pride Brickmasters van de tentoonstelling. Astrid Berk, Oscar Salomé en Jan van Run Kvist beoordelen de werken op originaliteit, creativiteit, bouwtechniek en het verhaal. De prijsuitreiking vind plaats op 31 mei door Jan Hamming, de burgemeester van Zaanstad.

De geselecteerden zal worden gevraagd het bouwwerk naar het Gemeentearchief te brengen, waar het wordt opgenomen in de grote Lego-tentoonstelling. Na afloop van de tentoonstelling kan het daar ook weer opgehaald worden.

Foto: Zaanse Regenboog

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 12-2-2024

Kom kijken in het Museum de Zaanse Tijd.

Woon je in Zaanstad? Op zondag 18 februari is het weer Zaandag in Museum Zaanse Tijd.

Op vertoon van je door de gemeente Zaanstad uitgegeven paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kun je het museum dan gratis bezoeken. Dus heb je geen Museumkaart, of komt het er nooit van een museum vlak bij huis binnen te stappen? Dan is nu je kans!

Alhoewel ´Zaanse klok´ een vertrouwd begrip is, weten veel Zaankanters niet dat authentieke exemplaren uit de periode 1670-1750 over de hele wereld bekend zijn, en geliefd bij verzamelaars. In het museum vind je een wereldwijd unieke collectie van dit prachtige, historische Zaanse streekproduct.

Op deze speciale dag zijn al de medewerkers beschikbaar voor vragen en uitleg, en voor kinderen is er een leuke speurtocht. Vanaf 11:00 ben je welkom – we zijn geopend tot 16:00.

Je vindt het museum op het hoekje van de Zaanse Schans bij de brug, naast de theekoepel.

📷 RTV Zaanstreek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Gemeente Zaanstad: 11-2-2024

Zaanstad: kort

Al staat het oude tankstation op de Thorbeckeweg te wachten voor verdere sloop, het nieuwe tankstation is al even geopend. Er worden nog werkzaamheden verricht en het nieuwe tankstation krijgt steeds meer kleur.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-2-2024

Wie verdient de Zaanse Regenboogprijs 2024?

 

Wie verbindt alle kleuren van de regenboog in de Zaanstreek? Wie draagt bij aan het vergroten van het draagvlak voor de LHBTIQ+-gemeenschap in Zaanstad? Stichting De Zaanse Regenboog en Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland roepen op om kandidaten nomineren voor de Zaanse Regenboogprijs.

In juni 2023 ontving de Paarse Vrijdag Krant in een propvolle Bullekerk de eerste Regenboogprijs. Tijdens de sluiting van de Zaanpride 2024 wordt er een nieuwe persoon of organisatie beloond met deze award.

Waarom?

Nadat het COC Zaanstreek-Waterland in de jaren ’80 van de vorige eeuw werd opgeheven, werden er aanvankelijk relatief weinig activiteiten georganiseerd rond gender en seksuele diversiteit. Het Bureau Discriminatiezaken (per 01/01/2024 Discriminatie.nl Zaanstreek- Waterland) gaf onder meer voorlichting op scholen, via de GGD startte het project I Am, de GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) werden steeds actiever op scholen en er was natuurlijk de Paarse Vrijdag Krant. Sinds 2015 is Zaanstad Regenboogstad. Sindsdien gebeurt er meer: van regenboogzebrapad tot LHBT-Netwerk Zaanstad (2016-april 2018).  Uit het LHBT-Netwerk is het Roze olifantje dames diner Club ontstaan. Vanaf juni 2018 werd De Zaanse Regenboog actiever, met informatievoorziening, belangenbehartiging en het organiseren van activiteiten. De Zaanse Regenboog groeide ondanks de langdurige corona-epidemie uit tot een volwaardige stichting met veel activiteiten.

Ze vinden desondanks dat er nog meer kan en mag gebeuren. Daarom reiken Stichting De Zaanse Regenboog en het Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland sinds vorig jaar de Zaanse Regenboogprijs uit. In aanmerking hiervoor komen mensen en organisaties die zich inzetten (of ingezet hebben) voor de Zaanse LHBTIQ+-ers of op het gebied van gender en seksuele diversiteit. In beginsel kan iedere Zaankanter  – als persoon of organisatie – genomineerd worden voor deze jaarlijkse prijs. De bedoeling is om op deze wijze mensen en organisaties te stimuleren activiteiten te organiseren met als thema gender en seksuele diversiteit.

De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van €250,-. Het kunstwerk, een Color BLCK in de natuurlijke regenboogkleuren, is vormgegeven door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos. (zie foto/bijlage). Kandidaten voor de prijs kunnen jaarlijks vóór 15 april worden aangemeld via het mailadres info@dezaanseregenboog.nl.

Vermeld in de mail de naam van de genomineerde persoon of organisatie, plus een uitgebreide motivering waarom deze kandidaat de prijs verdient. Belangrijk is dat er een link met Zaanstad bestaat. Vergeet ook niet de eigen naam en contactgegevens te vermelden. Mocht er aanvullende informatie nodig zijn, dan nemen we in april of mei contact op met de aanmelders. Bestuursleden van Stichting De Zaanse Regenboog en medewerkers van Discriminatie.nl Zaanstreek- Waterland zijn uitgesloten van deelname.

Foto: Zaanse Regenboog

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-2-2024

Verduurzaming woningen Westerwatering Zaandam.

Woningbouwvereniging Parteon is nog steeds bezig met het verduurzamen van de woningen in de Weidebuurt in Zaandam.

De werkzaamheden vorderen gestaag en de eerste woningen zijn reeds klaar en opgeleverd.

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-2-2024

Woningen heilige Martelaren van Gorcumkerk.

In de Heilige Martelaren van Gorcumkerk in Koog aan de Zaan komen waarschijnlijk woningen. De kerk, die niet meer in functie is, staat nu maar te verpieteren.

De Heilige Martelaren van Gorcumkerk was een rooms-katholieke kerk aan de Boschjesstraat.

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-2-2024

Zaanstad: Kort 

Subsidies worden toch niet door de gemeente Zaanstad afgeschaft voor evenementen met dieren! Het zou gaan om de sinterklaasintochten in Wormerveer en Westzaan en de harddraverij in Assendelft wat vindt u ?

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 9-2-2024

Update: Sloop 📷

Slachthuisstraat / Boere Jonkerstraat en Oostzijde / Hondemanstraat sloopwerkzaamheden.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 9-2-2024

Vereniging de zaansche molen wil niks liever dat Verfmolen de kat weer gaat draaien en volop in bedrijf is.

De Zaansche Molen besteed erg veel aandacht aan hun ambachten maar hoe zit het nou eigenlijk met Verfmolen de kat die nog steeds stil staat! De Zaansche Molen wil niks liever dat ook deze molen weer volop draaiende straalt op de Zaanse Schans! Maar helaas wacht de molen nog steeds op nieuwe roeden omdat er toen een breuk ontdekt is bij het wiekenkruis, helaas gaat dit nog wel even duren voor vernieuwing plaats vindt maar dat wil niet zeggen dat de molen gesloten is, deze is gewoon op de aangewezen tijden te bezichtigingen voor de bezoekers, al vinden de molenaars zelf dat als de molen draait dat er nog meer leven in de brouwerij is van het levende krakende hout.

📷 RTV Zaanstreek 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Gemeente Zaanstad: 8-2-2024

Gemeente is samenwerking gestart met Huisartsenzorg Zaanstreek-Waterland

'Belangrijk dat er voldoende huisartsen zijn voor onze inwoners'

Zaanstad en de coöperatie Huisartsenzorg Zaanstreek-Waterland (HZW) zijn een samenwerking gestart met als doel dat er voldoende ruimte is voor huisartsenpraktijken in de gemeente. Door deze samenwerking is er huisvesting gevonden voor een aantal huisartsen in Krommenie. In Krommenie luidden eind 2020 een aantal huisartsen de noodklok omdat zij er niet in slaagden om praktijkruimte te vinden. Dat probleem is opgelost. Drie huisartsen hebben al praktijkruimte gevonden en de vierde huisarts is in gesprek over een mogelijke locatie.

Wethouder Zorg Harrie van der Laan: "Het college vindt het belangrijk dat inwoners in hun eigen buurt naar de huisarts kunnen. Wij zijn dan ook erg blij dat er een oplossing is gevonden voor de huisartsen in Krommenie. Ook op andere plekken in de stad zorgt de samenwerking met HZW ervoor dat er bij gebiedsontwikkeling rekening wordt gehouden met voldoende huisvestingsopties voor huisartsen."

Hiermee geeft het college invulling aan de motie van de gemeenteraad uit 2021 waarin het college werd opgeroepen om tot een oplossing te komen voor de huisartsen in Krommenie.

Niet alleen in Krommenie maar in de hele gemeente is het uitdagend om voldoende ruimte te vinden voor huisartsenpraktijken. De ruimte is schaars, de stad groeit en daarmee neemt ook de vraag toe naar nieuwe huisartsenpraktijken. Ruim 50% van de huisartsenpraktijken in Zaanstad kan geen nieuwe patiënten meer aannemen omdat zij vol zitten.

Sander van den Akker, Coordinator huisvesting en 0-praktijken bij HZW: “Wij zijn tevreden over de samenwerking met gemeente Zaanstad. Het is voor onze huisartsen van groot belang dat er voldoende prakrijkruimte is en blijft in de hele gemeente. Daarnaast is het in deze groeiende stad van groot belang dat er nieuwe huisartsenpraktijken bijkomen, zodat de zorg dicht bij de patiënt geregeld kan worden en de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft. Het bieden van opties voor praktijkruimte is daarbij belangrijk.”

Voldoende ruimte voor medische voorzieningen bij nieuwbouwHet college vindt het belangrijk dat er bij nieuwbouwprojecten voldoende voorzieningen, waaronder medische voorzieningen, komen voor inwoners. Zaanstad en HZW zorgen ervoor dat ontwikkelaars en huisartsen elkaar op tijd weten te vinden om passende praktijkruimte te vinden. De gemeente stuurt erop dat er voldoende ruimte komt in de nieuwbouwprojecten. HZW neemt bijvoorbeeld patiëntenbestanden onder de loep en vraagt patiënten die niet meer in Zaanstad wonen, een huisarts te zoeken in hun nieuwe woonplaats. Ook probeert HZW waarnemend huisartsen te enthousiasmeren om een eigen praktijk te starten. HZW ondersteunt de huisartsen bij de zakelijke en financiële vraagstukken die horen bij het starten van een praktijk.

Goed op weg naar voldoende huisartsenzorg in ZaanstadEen goed voorbeeld van de samenwerking is dat er in het plangebied van de Jonker Juffer en de Slachthuisstraat een huisartsenpraktijk komt met een apotheek en een fysiotherapeut. In de startnotities van onder andere Marktstraat en Kerkstraat Noord staat eerstelijns zorg opgenomen als mogelijkheid voor een maatschappelijke voorziening. In het Zaankwartier komt ruimte voor medische voorzieningen. Bij het Hembrugterrein onderzoekt de gemeente de combinatie van een school en een huisartsenpraktijk.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-2-2024

De Zaanse Kinderjury is van start! Afgelopen maandag vond de aftrap plaats in basisschool De Regenboog in Assendelft zegt Zaanstad.

Wethouder Wessel Breunesse las voor uit het boek 'Hoe vang je een grote vis?'

Leerlingen van 16 Zaanse basisscholen lezen de aankomende maanden 14 kinderboeken van debuterende auteurs. Daarna mogen ze stemmen op hun favoriet. Eind juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De auteur van het winnende boek ontvangt de Hotze de Roosprijs, een unieke en eervolle (geld)prijs voor startende kinderboekenschrijvers. Hotze de Roos woonde en werkte in Krommenie. Hij is beroemd geworden met zijn boekenserie ‘De Kameleon’ (uitgeverij Kluitman). Aldus Zaanstad.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 6-2-2024

Zaanse Sportverkiezingen 2023.

Gisteravond in het Zaantheater.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 6-2-2024

Winnaars Zaanse Sportverkiezingen 2023 bekend

'Onze topsporters zijn fantastische ambassadeurs voor Zaanstad'

Het Zaantheater was gisteravond het feestelijke en sportieve decor van de Zaanse Sportverkiezingen. De genomineerde sporters hebben het afgelopen jaar allemaal op het hoogste niveau gestreden voor de winst. Wethouder Sport Gerard Slegers: “2023 is een buitengewoon succesvol sportjaar geweest waarin jullie met z’n topprestaties hebben geleverd. Jullie zijn fantastische ambassadeurs voor de Zaanse sport. Als wethouder Sport vind ik het belangrijk dat talentvolle sporters kunnen doorgroeien in hun sport waar ze goed in zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen tot het allerhoogste niveau. Als je in Zaanstad woont, moet je de kans hebben om je dromen waar te maken. Dat geldt niet alleen voor topsporters, maar voor iedere inwoner. Iedereen verdient dezelfde kans om zijn dromen waar te maken. Topsporters zijn daarbij prachtige ambassadeurs die vooral andere mensen kunnen inspireren en motiveren.

Hieronder een overzicht van de winnaars van de Zaanse sportverkiezingen 2023

Sportman van het jaar: Michael Korrel (Theo Meijer Sport): Judoka             

·        1e Grandslam Paris

·        2e Grandslam Tel Aviv

·        4e World Cup Abu Dhabi

 

Sportvrouw van het jaar: Lieke Rogge (ZV de Zaan Vrouwen 1): Waterpolo                        

·        1e WK Fukuoka

·        2e World Cup Super Finals

·        Treble met ZV de Zaan (landskampioen, beker en supercup)

 

Sporttalent van het jaar: Anna Konijn: Ski Racing

·        1e NK Alpine Skien 2023

·        1e Indoor Nederlandse Jeugd Kampioenschap U16

·        Winnaar SMN Cup U16

·        Winnaar NSKIV Cup U16

 

Sportcoach van het jaar: Mick van den Bree (ZV de Zaan) Waterpolo                      

·        Winnaar Supercup

·        Winnaar Beker

·        Kampioen van Nederland

·        Deelname Champions League

 

Sportploeg van het jaar:       AZ Youth O19: Voetbal                                                            

·        Winnaar Youth League

 

Oeuvreprijs:           Gerrie Knetemann
Omdat Zaanstad dit jaar 50 jaar bestaat, is er voor het eerst een ouvreprijs uitgereikt. Deze prijs ging naar Gerrie Knetemann vanwege zijn betekenis voor de Zaanse sport. De wielrenner heeft veel betekend voor Zaanstad. Niet alleen Gerrie Knetemann maar de hele familie Knetemann heeft  Zaanstad op de kaart gezet met sport. Gerrie was een geweldige wielrenner, Roxanne een wielrenster die haar laatste wielerkoers in Zaanstad heeft gereden en Elise was atleet bij Av Lycurgus. Elise nam de prijs in ontvangst gisteravond. Zij was een goede kogelstoterster en discuswerpster, al vanaf de jeugd lid van Av Lycurgus in Assendelft en getrouwd met een topdiscuswerper uit de Zaan, Patrick Groot. Wethouder Slegers: “Een zeer sportieve familie die vele nationale en internationale prestatie neergezet hebben. En hiermee een fundamentele bijdrage hebben geleverd in de sport in Zaanstad.”

 

Aanmoedigingsprijs:       FC Zaanstad Doventeam

FC Zaanstad is de grootste dovenvoetbalclub van Zaanstad en zelfs van Nederland.  In totaal voetballen ongeveer 50 doven en slechthorenden bij de Zaanse Leeuwen. De club is in 2022 en 2023 landskampioen geworden en in beide jaren werd de Supercup gewonnen. Tussen de oprichting van de doventak in 2020 en nu wonnen doventeams van FC Zaanstad in totaal zeven prijzen en zijn ze drie keer in Europa gegaan. In 2023 deden ze mee aan de Deaf Champions League en zijn ze knap 6e geworden. Deze week (4 t/m 11 februari) strijdt de club opnieuw  om de Deaf Champions League.  In Gudadalajara (Spanje) hoopt de club nog dichterbij de cup met de grote oren te komen.

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 4-2-2024

Zaanstad: kort

Veel mensen klagen over het busvervoer in Zaanstad en omgeving, maar ook de bussen zelf kunnen wel een poetsbeurt gebruiken.

Wat vind u van het busvervoer op het moment?

Foto's: RTV Zaanstrek  

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 4-2-2024

Meer groen in Zaanstad.

Langs de Provincialeweg ter hoogte kwikfit in Zaandam zijn afgelopen week diverse bomen aangeplant,
het gaat om de iepen. De iep is een typisch Hollandse boom, getuige ook de Latijnse naam voor deze boom: 'Ulmus hollandica'. 👌🌳

📷 RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 3-2-2024

Molen De Held Jozua draaide vanmiddag volop, de windrichting kwam uit de richting waar de paltrok-houtzaagmolen nog ze wind kan vangen! De andere kant word grotendeels momenteel belemmerd door de grote Zaanse torens die daar gebouwd worden.

De molen De Held Jozua is één van de laatste 5 paltrokmolens in Nederland. Alleen daarom al heel bijzonder en waardevol erfgoed.

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 3-2-2024

Meer groen in de tuin.

Wil jij jouw tuin vergroenen en heb je plaats voor een jonge boom of struik? Dan kon je vandaag zaterdag 3 februari naar de uitdeeldag op de BomenHub bij de schooltuinen in het Darwinpark in Zaandam.

Je kon tussen 10.30 en 13.30 uur gratis nakomelingen van bomen en struiken (zaailingen) ophalen. Vrijwilligers van MeerBomenNu oogstten deze Zaanse zaailingen de afgelopen maanden. Deze zaailingen hadden op hun oorspronkelijke plaats niet de mogelijkheid, om door te groeien tot een volwassen boom of struik.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 2-2-2024

Zaanbocht krijgt ‘Walk of Fame’

Voor (on)bekende en bijzondere Zaankanters.

Gemeente Zaanstad zet tijdens haar 50e verjaardag, Zaankanters in het zonnetje die een positieve bijdrage hebben geleverd. In 2024 krijgen 25 mensen een plek op de Walk of Fame Zaanstad. Deze mensen krijgen ieder een tegel met hun naam erin gegrafeerd. De tegels komen in de Zaanbocht in Wormerveer te liggen.  

Burgemeester Jan Hamming onthult dit jaar telkens 5 tegels: “De Walk of Fame is voor en door Zaankanters. Iedereen kan iemand opgeven. We zijn op zoek naar bijvoorbeeld de trots van de wijk, de verbinder tussen Zaankanters of een bron van inspiratie voor anderen. Het thema van ons feestjaar is ‘verbonden in verscheidenheid’. Daarom hopen we op mooie mix van diverse Zaankanters.”

Hoe het werkt

Van 1 februari tot en met 3 maart 2024 kunnen Zaankanters iemand opgeven. Een jury bekijkt alle inzendingen, controleert of deze aan de voorwaarden voldoen en kiest welke 25 mensen een plek krijgen op de Walk of Fame.

Iemand aanmelden kan via de website www.zaans.nl/nl/50-jaar-zaanstad/walk-of-fame, hier staan ook alle voorwaarden.

Foto: Gemeente Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 2-1-2024

Makelpunt Zaanstad: Samenbrengen van ruimtes en kansen.

Makelpunt Zaanstad is een nieuw initiatief van de gemeente Zaanstad dat 1 februari van start gaat. Met dit online platform brengt de gemeente vraag en aanbod van ruimtes samen, waardoor ruimtes in de stad efficiënter benut worden. De aangeboden ruimtes variëren van een (flex)werkplek, een kunstzinnige locatie tot een plek om te sporten. Met de inzet van Makelpunt is de ideale ruimte vindbaar.


Wethouder René Tuijn: “Het hoofddoel van dit platform is om te zorgen dat betaalbare ruimtes niet langer leeg staan en daarnaast om samenwerking tussen culturele, maatschappelijke en commerciële partijen te bevorderen. Makelpunt zorgt voor een directe match zonder tussenkomst van de gemeente.”

Via de website www.makelpuntzaanstad.nl kunnen vastgoedeigenaren of particuliere eigenaren hun ruimtes aanbieden. Potentiële huurders kunnen dan gemakkelijk geschikte ruimtes vinden of zoekvragen indienen. Het gaat om ruimtes met kortlopende contracten tot meerjarige huurcontracten, nadrukkelijk niet om woonruimte. Het gebruik van het platform is gratis.
Als onderdeel van de gemeente werkt Makelpunt Zaanstad samen met verschillende partners, zoals zorginstellingen, scholen en culturele organisaties. De rol van de gemeente is faciliterend; ze houdt de website actief, maar verhuurders en huurders maken zelf afspraken.

De pilot loopt tot 1 september, hierna wordt besloten of het initiatief doorgaat.

Foto: Gemeente Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 31-1-2024

Meer groen in de tuin.

Wil jij jouw tuin vergroenen en heb je plaats voor een jonge boom of struik? Kom dan op zaterdag 3 februari naar de uitdeeldag op de BomenHub bij de schooltuinen in het Darwinpark in Zaandam.

Je kunt tussen 10.30 en 13.30 uur gratis nakomelingen van bomen en struiken (zaailingen) ophalen. Vrijwilligers van MeerBomenNu oogstten deze Zaanse zaailingen de afgelopen maanden. Deze zaailingen hadden op hun oorspronkelijke plaats niet de mogelijkheid, om door te groeien tot een volwassen boom of struik.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 29-1-2024


Afgelopen vrijdag was burgemeester Jan Hamming namens het college aanwezig bij de Holocaust Memorial Day.


Tijdens deze herdenking zijn ter nagedachtenis aan de 117 joodse Zaanse slachtoffers alle namen opgelezen, hield de burgemeester een toespraak en droegen kinderen van basisschool De Dijk West gedichten voor.

Officieel is de Memorial Day op 27 januari. In 1941 kiezen de Duitsers Zaandam uit om als eerste gemeente 'joden-vrij' te worden. Op 27 januari 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz in Polen bevrijd door het Rode Leger. Deze dag is gekozen om alle zes miljoen vermoorde joden en de vele andere slachtoffers die vielen in de Tweede Wereld Oorlog te herdenken. Aldus Zaanstad.

Foto: Pascal Fielmich

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 28-1-2024

Renovatie rioolgemaal Zaandam-West.

Het rioolgemaal is verouderd en storingsgevoelig en wordt gerenoveerd om weer bedrijfszeker te kunnen draaien. Om de renovatie uit te kunnen voeren wordt het rioolwater doorgepompt, ondanks dat het gemaal tijdelijk niet meer in werking is vanwege de renovatie. Daarom wordt gedurende de werkzaamheden een tijdelijke pompinstallatie (TPI) ingezet die de pompfunctie van het gemaal tijdelijk overneemt. Tijdens de renovatiewerkzaamheden worden o.a. beton-, sloop- en herstelwerkzaamheden uitgevoerd en werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties vernieuwd.

Het rioolgemaal Zaandam-West is een bestaand rioolgemaal dat dateert uit 1976. Het rioolgemaal bestaat uit een ontvangstkelder die wordt gevoed door een gemeentelijk aanvoerstelsel en een droge pompenkelder. Het rioolwater wordt verzameld in de ontvangstkelder en wordt met een persleiding naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Westpoort in Amsterdam gepompt.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot en met juni van dit jaar.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 28-1-2024

Malafide glazenwassers in Zaanstad.

Er zijn intussen al 2 of meerdere boetes uitgedeeld in Zaanstad.

Per 1 juli 2024 komt er een vergunningplicht voor glazenwassers in Zaanstad. Burgemeester Jan Hamming nam deze week het besluit: “Criminele netwerken houden deze sector in een ijzeren greep. Het is schokkend hoe ze te werk gaan: afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Zeker in Zaandam-Oost, maar ook in de rest van Zaanstad en zelfs in heel Nederland, heeft dit impact op de leefbaarheid en veiligheid.”

Burgemeester Jan Hamming: “Andere glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden, zijn de dupe van deze malafide praktijken. Maar ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen. Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen.”

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 27-1-2024

Wethouder Stephanie Onclin ging gisteren op stap voor twee bijzondere felicitaties. Ter gelegenheid van het jubileumjaar van de gemeente ging de wethouder langs bij de eerstgeboren baby uit 2024 én bij de eerstgeboren Zaankanter uit het jaar 1974.

Wethouder Onclin over Lasse: “Grappig om te zien wat een enorme bos donker haar Lasse heeft en hoe eigenwijs hij met z’n drie weken al uit zijn ogen kijkt. Een echte Zaankanter dus!”
Meneer Kohlberg heeft in het verleden voor de gemeente Zaanstad gewerkt. Hij is een trotse inwoner. Kohlberg: “Zaanstad is mooi zoals het is. Daar mogen we trots op zijn.”

Het Zaanse bedrijf Zuivere Koffie gaf wethouder Onclin twee koffiepakketten mee voor de 'kraambezoeken', waar vooral de jonge ouders van Lasse nu hun voordeel mee gaan doen.
Ook kreeg meneer Kohlberg het speciaal gebrouwen 50-jaar Zaanstad bierpakket van Brouwerij Hoop. Aldus Zaanstad.

Foto: Pascal Fielmich

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 26-1-2024

Gisteren begon de Week van de Poëzie met de landelijke Gedichtendag zegt Zaanstad.

De perfecte gelegenheid voor de herbenoeming van de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch!

"Lisa en Reinier niet alleen onze zeer gewaardeerde woordkunstenaars, maar zij zijn ook belangrijke bruggenbouwers.
In Zaanstad zijn wij daar dol op," aldus wethouder Wessel Breunesse.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 26-1-2024

Controles op straat tegen malafide glazenwassers.

Vandaag hebben meerdere teams van politie, arbeidsinspectie en gemeente Zaanstad, controles uitgevoerd op glazenwassers. Het doel was opsporing en aanpakken van malafide praktijken en informatie ophalen, om beter grip te krijgen op de problematiek. Vorige week kondigde de gemeente een vergunningplicht voor de branche aan, deze zal per 1 juli ingaan.

Burgemeester Jan Hamming ging mee met de controle: “De malafide praktijken moeten stoppen. Intimidatie, uitbuiting, geweld, we tolereren het niet. Vandaag hebben we tientallen voertuigen staande gehouden en zijn we in gesprek gegaan. Ook zijn er twee boetes uitgedeeld van ieder 8.000 euro, omdat deze werkgevers een paar medewerkers illegaal aan het werk zetten en hen contant uitbetaalde. Met dit soort controles krijgen we meer grip op deze praktijken en laten we zien dat we niet terugdeinzen om dit probleem snoeihard aan te pakken.”

Oproep richting het Rijk Daarnaast doet burgemeester Jan Hamming samen met de burgemeesters van de grote steden en uit de regio een oproep aan het Rijk. Burgemeester Jan Hamming: “Dit probleem kunnen we alleen aanpakken als we de rijen sluiten en nauw samenwerken. De controles vandaag lieten zien dat we in de praktijk met onder meer de arbeidsinspectie en de politie samen een veel grotere slagkracht hebben. Dit soort samenwerking moet op alle niveaus, lokaal, regionaal én landelijk, de hoogste prioriteit krijgen om effectief te kunnen zijn.”

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad / Gemeente Wormerland: 25-1-2024

Zaanstad en Wormerland beginnen samen energieloket voor bewoners.

Op Marktplein 5 in Wormerveer gaat rond de zomer een energieloket voor inwoners van Zaanstad en Wormerland van start. Op deze plek kunnen inwoners onafhankelijk advies krijgen over hoe zij hun woning het beste energiezuiniger kunnen maken. Wethouder René Tuijn: "In het loket zijn ook diverse soorten warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en isolatiematerialen te zien. Naast advies kunnen inwoners ook ondersteuning krijgen bij het aanvragen van offertes en het indienen van subsidieverzoeken. Ik ben echt heel blij dat dit loket er komt!"

Het loket is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Zaanstad en Wormerland. In februari start hiervoor een subsidietender. De partij die geselecteerd wordt, kan dan beginnen met de inrichting van het pand aan het Marktplein in Wormerveer. Wethouder Rolf van Wanrooij van de gemeente Wormerland: "Het energieloket in Wormerveer is echt een aanwinst voor Wormerland. Veel mensen willen hun woning verduurzamen, maar weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. Ook zijn er veel vragen: hoeveel geluid maakt een warmtepomp? Wat zijn de verschillen tussen isolatiematerialen? Dit loket maakt de verduurzamingsopties concreet en tastbaar én helpt mensen op weg door middel van persoonlijk advies. Zo brengt het loket woningverduurzaming voor onze inwoners dichterbij."

 

Gemeente Zaanstad en Wormerland ondersteunen inwoners momenteel al op digitale wijze met het energiezuiniger maken van hun woning. Online is onder andere informatie beschikbaar via Duurzaam Bouwloket en Energiezuiniger - Wonen (zaanstad.nl). Daarnaast organiseren de gemeenten regelmatig collectieve inkoopacties voor bijvoorbeeld zonnepanelen en spouwmuurisolatie.

Digitaal niet voor iedereen voldoende
De digitale route biedt niet voor iedereen voldoende houvast. Veel mensen hebben behoefte aan onafhankelijk, deskundig advies (in de vorm van een live-gesprek) over hoe zij het energiezuiniger maken van hun woning het beste kunnen aanpakken, waar ze op moeten letten, bij welke aanbieders zij terecht kunnen en hoe ze subsidie kunnen aanvragen. Daarnaast willen ze graag zien en horen hoe bijvoorbeeld warmtepompen werken. Dat is de reden dat Gemeente Zaanstad en Wormerland een fysieke locatie (energieloket) willen inrichten waar inwoners terecht kunnen met hun vragen over het energiezuiniger maken van hun woning.

Professionele opzet
De gemeenten willen dat het loket een professionele uitstraling heeft, beschikt over voldoende en kwalitatief goed personeel, op een locatie zit met een grote natuurlijke aanloop en openingstijden heeft die vergelijkbaar zijn met reguliere winkels. Daartoe start de gemeente Zaanstad een subsidietender die in februari 2024 op TenderNed verschijnt.

Na vijf jaar zelfstandig verder
Als locatie is het oog gevallen op Marktplein 5 in Wormerveer. Het pand waar voorheen onder andere een bloemenzaak in was gevestigd, wordt vanaf 1 april 2024 voor 5 jaar door de gemeenten gehuurd. Het is het streven dat het energieloket deze zomer start en dat het na vijf jaar zelfstandig, zonder financiële ondersteuning van de gemeente(n), kan opereren.

Loket voor ondernemers
Ook ondernemers in de stad hebben aangegeven behoefte te hebben aan een onafhankelijk informatiepunt over duurzaamheid. Bekeken is of het mogelijk en wenselijk is een centraal punt te hebben voor zowel inwoners als ondernemers. Voor nu is dat niet nodig omdat ondernemers wel een aanspreekpunt willen hebben, maar die hoeft niet ergens op een fysieke locatie te zitten.

Foto: Google streetview

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 24-1-2024

Start verder onderzoek kruising Leeghwaterweg (N515) – Zuiderweg

De provincie Noord-Holland onderzoekt het verbeteren van de verkeersveiligheid van fietsers, voetgangers en dieren op en rondom de kruising van de Leeghwaterweg (N515) met de Zuiderweg.

Sinds 2008 worden mogelijkheden onderzocht voor het verbeteren van de kruising. Zoals de aanleg van een rotonde en fietstunnel. In 2022 bleek dat een rotonde er niet voor zorgt dat de bus beter kan doorrijden en niet zorgt voor een betere verkeersveiligheid op de kruising. Nu richt het onderzoek zich op een fietstunnel in combinatie met een onderdoorgang voor dieren (faunapassage). 

Online vragenlijst

Buurtbewoners, bedrijven, verenigingen, weggebruikers en andere belanghebbenden kunnen hun mening en ervaringen over de kruising delen in deze online vragenlijst. Het duurt ongeveer 5 minuten en is anoniem. De vragenlijst kan ingevuld worden tot en met vrijdag 2 februari 2024. 

De resultaten komen uiteindelijk op de projectpagina www.noord-holland.nl/N515-zuiderweg

Bijeenkomst

Omwonenden in de directe omgeving en naastgelegen bedrijven en verenigingen worden uitgenodigd voor een bijeenkomst.

Aantal verkeersdeelnemers

Van januari tot en met maart worden met verschillende meters op en naast de kruising alle verkeersdeelnemers geteld die langs de kruising komen. Omwonenden en weggebruikers hebben hier geen last van.

Samenwerking

De provincie werkt voor het onderzoek samen met de Vervoerregio Amsterdam (VRA), de gemeenten Zaanstad en Wormerland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Ingenieursbureau Sweco voert in opdracht van de provincie de nodige onderzoeken uit. 

Foto: Provincie Noord-Holland

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 24-1-2024

Afgelopen vrijdag was de aftrap van de expositie Circulair Challenge 2023-2024 bij Art Zaanstad! Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege, St. Michael College en het Zaanlands Lyceum presenteerden met passie hun duurzame kunstwerken.
De kunstwerken zijn gemaakt van materialen die anders weggegooid zouden worden, zoals vloeren en kantoormeubilair van bedrijven als Forbo Flooring Systems en Nederlandse Spoorwegen zegt Zaanstad.
Het doel van deze expositie is bewustwording creëren over hergebruik, scholen en bedrijven betrekken bij duurzaamheid, en slimme manieren bedenken om oude spullen nieuw leven in te blazen.
Wethouder Rene Tuijn opende de expositie, gevolgd door een gezellig samenzijn met drankjes en hapjes.👌

Foto: Bibi Looijestijn

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 23-1-2024

De Thorbeckeweg - N516 is een belangrijke verkeersader voor grote woongebieden zoals Zaandam Zuid, Poelenburg en Zaandam Centrum. Het verkeer van en naar de omliggende bedrijventerreinen maakt ook intensief gebruik van de weg. De verkeerssituatie is momenteel niet goed.

Dagelijks staan er files, de doorstroming van het openbaar vervoer is stroef en het fietsverkeer onveilig. Daarom gaat de Thorbeckeweg - N516 op de schop.

In februari is er een aantal informatiebijeenkomsten om de omgeving, bewoners en bedrijven bij te praten over de huidige ontwikkelingen op het project. Zaanstad verwelkomt iedereen graag op 8, 14 en/of 15 februari aanstaande.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 22-1-2024

Echtpaar Ockers-van Eldik was afgelopen vrijdag 65 jaar getrouwd!

Burgemeester Jan Hamming ging bij hen langs om ze te feliciteren zegt Zaanstad. Het echtpaar kende elkaar al via familie maar later tijdens het wachten op de tram om naar hun werk te gaan is de vonk overgeslagen. Intussen hebben zij 4 kinderen en 6 kleinkinderen.

Volgens het echtpaar is geduld, vertrouwen en elkaar vrijheid geven het geheim van een lang en gelukkig huwelijk. Aldus Zaanstad.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd.

 

Foto: Pascal Fielmich

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 21-1-2024

Zaanstad: Kort

De roltrappen blijven een probleem in Zaanstad, enkele staan regelmatig stil met een defect! Natuurlijk zijn er nog liften maar als deze ook defect zijn, wat wel eens gebeurd wat dan!

Wat vind u van de roltrappen in Zaanstad?

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-1-2024

Zaanstad gaat de strijd aan tegen malafide glazenwassers Vergunningplicht als drempel voor criminele netwerken.

Per 1 juli 2024 komt er een vergunningplicht voor glazenwassers in Zaanstad. Burgemeester Jan Hamming nam deze week het besluit: “Criminele netwerken houden deze sector in een ijzeren greep. Het is schokkend hoe ze te werk gaan: afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Zeker in Zaandam-Oost, maar ook in de rest van Zaanstad en zelfs in heel Nederland, heeft dit impact op de leefbaarheid en veiligheid.”

De burgemeester van Zaanstad nam deze week als eerste gemeente in Nederland, het besluit om het vergunningsstelsel in te voeren. Er is een overgangsfase van een half jaar, per 1 juli 2024 gaat de vergunningplicht in. De vergunningsplicht is tweeledig. Het betekent dat glazenwassers die in Zaandam-Oost gevestigd zijn en/of glazenwassers die ergens in Zaanstad ramen willen lappen, straks een vergunning nodig hebben. Een vereiste is onder andere dat er niet meer contant, maar giraal afgerekend moet worden. Ondernemingen die in Zaanstad als glazenwasser staan geregistreerd, ontvangen een brief met meer informatie.

Waarom een vergunning

Het merendeel van de 1.100 Zaanse ondernemingen in de glazenwasserij, is gevestigd in Zaandam-Oost. De afgelopen jaren lijkt de branche een monopolie te zijn geworden van criminele netwerken, die met geweld en intimidatie bepalen wie in welke wijken als glazenwasser mag werken. Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, die via tussenpersonen naar Zaandam-Oost gehaald worden en hier gehuisvest.

Burgemeester Jan Hamming: “Andere glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden, zijn de dupe van deze malafide praktijken. Maar ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen. Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen.”

Samenwerking nodig

De gemeente heeft andere instanties én inwoners nodig om effectief op te kunnen treden.

Burgemeester Jan Hamming: “De vergunningplicht is onderdeel van een brede aanpak. Handhaving en opsporing moet samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en Politie. En vergeet inwoners niet, tegen hen wil ik zeggen: Ga ook vooral niet in zee met glazenwassers als je het niet vertrouwt.”

Om het belang van de brede aanpak en samenwerking te onderstrepen, zegt Jan Hamming ten slotte: “Het probleem én de oplossing voor dit soort criminele praktijken, liggen in de bredere context. We moeten voorkomen dat Zaandam-Oost aantrekkelijk is voor criminaliteit. Niet voor niets is er een Pact Zaandam-Oost gesloten met ruim 40 partners, om samen te werken aan verbeteringen op het gebied van onderwijs, armoede, wonen en veiligheid. Door te investeren in kansengelijkheid én zichtbaar op te treden tegen ondermijning, lonkt criminaliteit minder en verbetert het perspectief van wijkbewoners.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 17-1-2024

Het is de week van de lieve briefjes en ook in de gemeente Zaanstad worden lieve briefjes geschreven. Wie verdient het niet een lief briefje, gewoon omdat het leuk is ze te krijgen.

Deze week t/m 19 januari is het de week waarin mensen gestimuleerd worden om (nog) meer naar elkaar om te kijken. Op verschillende plekken buurthuizen, bibliotheken, ouderen groepen, jongerengroepen, kerken, scholen hebben mensen gehoor gegeven lieve briefjes te schrijven of voor een bekende of voor een onbekend.

Je mag ze zelf bezorgen of ze sturen/afgeven bij Zaankanters voor Elkaar.

Bij Zaankanters voor Elkaar kun je ook kaartjes ophalen/geschreven kaartjes inleveren of meer informatie over het project vragen.

“Wie verdiend het niet om een lief briefje te krijgen en het is net het juiste moment, de donkere dagen” aldus Giovanni Masetti, medewerker Zaankanters voor elkaar.

Afgelopen week schreven ook burgemeester Jan Hamming  en wethouders Stephanie Onclin  en Rene Tuijn  enkele lieve briefjes. Dus wie weet ontvang jij er wel een of van iemand anders. Zaankanters voor Elkaar  schrijft het hele jaar door lieve briefjes tot ze op zijn. 

📸 Zaankanters voor elkaar

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 16-1-2024

Afgelopen weekend was het echtpaar Balçik-Ögmek 75 jaar getrouwd!

Het stel ontmoette elkaar op een verjaardag zegt Zaanstad. Zij stuurden liefdesbrieven naar elkaar en werden verliefd. Het echtpaar kreeg vijf kinderen; dochters Hanim, Günes, Sengül en zonen Ali en Engin. Er zijn inmiddels ook tien kleinkinderen.

Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? 'Wees niet te lang boos op elkaar en accepteer elkaar zoals je bent.’ Aldus Zaanstad.

Ook namens RTV Zaanstreek Gefeliciteerd!

Foto Gemeenten Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 16-1-2024

Samen en in samenhang investeren in Zaandam-Oost

Uitbreiding Pact: meer partners, meer inwoners, meer impact. 

Meer dan veertig partijen zetten deze week hun handtekening onder het ‘Pact Zaandam-Oost’, waaronder onderwijs, zorg, woningbouwcorporaties, cultuur, sport, bedrijfsleven, politie en vele anderen. Hun handtekeningen staan voor een gezamenlijke inspanning voor de komende twintig jaar, voor meer kansengelijkheid, leefbaarheid en veiligheid in Zaandam-Oost, een gebied met in totaal ruim 47.000 inwoners.

Burgemeester Jan Hamming: “Meer kinderen groeien hier op in armoede, met een ongezondere leefstijl, een onderwijsachterstand en een grotere kans om in de criminaliteit terecht te komen. Dit vraagt een stevige aanpak, met veel partners en een lange adem. En dat is precies waar het Pact Zaandam-Oost voor staat. De jeugd laten zien, dat hun kans op een goede toekomst op het rechte pad ligt. Dat betekent samen en in samenhang investeren om achterstanden te voorkomen én zichtbaar optreden tegen ondermijning. Mijn waardering voor alle partners en inwoners, die zich met ons hard maken voor dit doel, is enorm. Alleen op deze manier, maken we kans op een doorbraak en maken de kinderen kans op een goede toekomst.”

Namens de schoolbesturen, zegt Brigit Schumacher: “Het onderwijs is een onmisbare schakel in het leven van kinderen en jongeren. Maar als er thuis problemen zijn, zien we dat terug in schoolprestaties. Iedereen heeft talenten en moet de eigen mogelijkheden kunnen ontwikkelen. Dat vraagt in Zaandam-Oost extra inzet van verschillende partners en meer onderwijstijd. De afgelopen jaren hebben we ervaring opgedaan met de Pact-aanpak in de wijken Poelenburg en Peldersveld. We zien al mooie resultaten van de verlengde leertijd, de inzet van brugfunctionarissen, de samenwerking met het voortgezet onderwijs en het Jongerenwerk, en de grotere betrokkenheid van ouders. Aansluiten bij wat past bij de wijken en samenwerken volgens de logica van de wijken ; we zijn ervan overtuigd dat zo meer jongeren de kans krijgen op een schooldiploma en een toekomst die past bij hun mogelijkheden en ambities.”

Harry Platte, namens de Zaanse woningbouwcorporaties: “Een kansrijke toekomst begint thuis, met een dak boven je hoofd. Een fijne, veilige en energiezuinige woning is een basisbehoefte, dat doorwerkt op allerlei fronten. Hoe je woont, hoe je samenleeft met je buren, hoe je woonomgeving eruit ziet: als woningcorporaties kunnen we dat met elkaar, met inwoners en met andere partners een goede invulling geven. Wij staan daarom vierkant achter het Pact.”

Sherwin Tjin-Asjoe, Politie Zaanstreek: “Als politie geloven we dat begrenzen en bekrachtigen samen gaat. Kinderen van 8 t/m 12 jaar hebben in Zaandam-Oost al 13% kans om in de criminaliteit te belanden. Voor jongeren tussen 19 t/m 23 jaar, loopt dit zelfs op naar 23%. En we zien het op allerlei vlakken: van verkeersovertredingen en fraude, tot zware drugscriminaliteit en mensenhandel. Met consequent en zichtbaar optreden tegen criminele netwerken en ondermijning laten we zien dat misdaad niet loont en hier niet thuishoort. En hoe zichtbaarder ons optreden, hoe meer inwoners vertrouwen krijgen in het nut van melden. Hoe korter de lijnen met andere partijen, hoe meer grip we hebben en hoe effectiever we zijn.”

Foto: Pascal Fielmich

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 13-1-2024

Kaders herontwikkeling 90 sociale huurwoningen project Hondemanstraat vastgesteld door college.

Kaders herontwikkeling 90 sociale huurwoningen project Hondemanstraat vastgesteld door college.

het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 9 januari 2024 een besluit genomen over de kaders en uitgangspunten, voor de herontwikkeling van het project Hondemanstraat, vastgelegd in het Ruimtelijk Plan van Eisen (RPvE). Woningcorporatie Rochdale gaat haar sociale huurwoningen in de Boerejonkerbuurt (her)ontwikkelen, omdat deze woningen verouderd zijn en in een slechte staat verkeren.

Wethouder Wessel Breunesse: “De gemeente Zaanstad en Rochdale vinden het belangrijk om snel meer betaalbare woningen te ontwikkelen voor onze inwoners. Ik ben blij met de plannen die hier liggen, waar ook aandacht is voor de cultuurhistorische waarden van deze straat en de Boerjonkerbuurt. Dit is een belangrijke stap voorwaarts om onze gezamenlijke ambitie te realiseren.”

In het voorjaar van 2021 hebben de gemeente en Rochdale een intentieovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling van de verouderde woningen van Rochdale in de Boerejonkerbuurt. De afgelopen jaren hebben Rochdale, gemeente en bewoners overlegd over hoe de herontwikkeling eruit zou kunnen komen te zien, waarbij de wens voor meer betaalbare woningen en het behoud van de beeldbepalende cultuurhistorische woningen in deze buurt een hoofdrol speelde.

Plan voor herontwikkeling HondemanstraatOp 9 januari 2024 heeft het college van burgemeester en wethouder ingestemd met het RPvE Hondemanstraat. Het RPvE beschrijft waar de verdere uitwerking van het project Hondemanstraat aan moet voldoen en hoe het plan er uit kan komen te zien. Het plan voor de herontwikkeling van de Hondemanstraat omvat op hoofdlijnen:

de renovatie van 15 woningen ten noorden van de Boerejonkerstraat. Deze zullen opgeknapt worden en tevens aan de achterzijde worden uitgebreid. Dit worden middel dure huurwoningen. sloop van de overige 44 woningen, die vervangen worden door ongeveer 90 nieuwe sociale huurappartementen.Speeltuin en groen blijft Met de klankbordgroep Boerejonkerbuurt en direct omwonenden is sinds 2022 regelmatig overleg gevoerd over de plannen voor de herontwikkeling van de Hondemanstraat. In eerdere plannen, die de gemeente en Rochdale in 2022 voorlegden aan omwonenden, stonden nog woningen gepland op de speeltuin ten noorden van de woningen aan de Boerejonkerstraat. Omdat de omwonenden hier bezwaar tegen hadden, hebben de gemeente en Rochdale besloten om hier geen woningen te bouwen en de speeltuin en het omliggende groen te behouden.

44 oudere woningen vervangen door 90 sociale huurwoningenDe 44 woningen ten zuiden van de Boerejonkerstraat, die inmiddels 100 jaar oud zijn, worden gesloopt en vervangen door ongeveer 90 sociale huurwoningen. Deze verdichting is mogelijk door trapsgewijs een bouwlaag toe te voegen. Aan de Oostzijde wordt het gebouw maximaal 2 lagen hoog. Aan de Slachthuisstraat wordt het gebouw maximaal 4 lagen hoog. Rochdale en gemeente Zaanstad streven naar een volgende verdeling van deze 90 nieuwe woningen:

40% driekamerappartementen van ongeveer 60 m2, gericht op doorstroming van ouderen20% eenkamerwoningen van ongeveer 40 m2, gericht op starters, jongeren en andere eenpersoonshuishoudens40% twee tot driekamerwoningen van 50-60 m2, gericht op overige doelgroepen

Oorspronkelijke bewoners:Begin 2022 hebben de oorspronkelijke huurders een stadsvernieuwingsurgentie gekregen. Inmiddels hebben alle oorspronkelijke bewoners een nieuwe woning gevonden. Deze huurders hebben recht op terugkeer in nieuwbouw in de Boerejonkerbuurt mits de nieuwe woning passend is bij het inkomen en de huishoudensgrootte.

Volgende stappen:Voor het bestuurlijk draagvlak voor de verdere ontwikkeling van het project Hondemanstraat vraagt het college een zienswijze van de gemeenteraad op 25 januari dit jaar. De mogelijke aanbevelingen die hieruit voortvloeien, zullen meegenomen worden in het Definitief Ontwerp van de nieuwe woningen dat volgens planning in het derde kwartaal van 2024 gereed zal zijn. In het vierde kwartaal zal de planologische procedure worden doorlopen, waarna begin 2025 gestart wordt met de bouw van de woningen en de herinrichting van de openbare ruimte in de Hondemanstraat en omliggende straten.

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 13-1-2024

Zaanstad opent eigen Bomenhub.

Gratis meer dan 2000 jonge boompjes voor Zaankanters op zaterdag 3 februari en 2 maart.

om samen met haar inwoners en ondernemers de gemeente nog sneller en makkelijker te vergroenen, heeft Zaanstad sinds kort een bomenhub op het terrein van het Zaans Natuur & Milieu-Centrum (ZNMC) bij het Darwinpark. Hiermee geeft de gemeente invulling aan de motie ‘Help Meer Bomen Nu opstarten in Zaanstad’ van GroenLinks, Christen Unie, PvdA, ROSA, VVD, SP en Partij voor de Dieren van 20 juni 2023. Wethouder Wessel Breunesse nam woensdag een kijkje op de bomenhub en liet zich bijpraten door Henk Hoekstra van de organisatie Meer Bomen Nu en beheerder van de Zaanse bomenhub. Wethouder Breunesse: “Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering tegen te gaan en biodiversiteit te herstellen. Met het oog op onze strategische ambities om Zaanstad de komende jaren sneller te vergroenen, ben ik ook heel blij met de motie van deze raadsleden en hun initiatief voor samenwerking met de campagne Meer Bomen Nu.”

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne van Urgenda, MEERGroen en Caring Farmers om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook in Zaanstad.

Door de jonge struiken en boompjes te verplanten in plaats van te ruimen of versnipperen krijgen ze de kans om door te gaan met het opslaan van CO2 en uit te groeien tot een volwassen vlier, wilg of populier, waar we nog jaren plezier van gaan hebben hier in onze Zaanse dorpen, wijken en tuinen. Meer Bomen Nu werkt samen met tientallen gemeenten, provincies, boswachterijen en organisaties als PWN en NatuurMonumenten. Meer Bomen Nu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken gratis weg met een succespercentage van 80%.

Zaanse bomenhubDe gemeente heeft door contact te leggen met het Zaans Natuur & Milieu-Centrum (ZNMC), gezorgd dat een bomenhub tot stand kon komen op één van de schooltuinen op het terrein van het ZNMC. Een bomenhub is een plek waar de geoogste zaailingen gedurende de winter tijdelijk worden ‘ingekuild’ en deze winter op zaterdag 2 februari en zaterdag 3 maart opgehaald kunnen worden door inwoners van Zaanstad. Meer Bomen Nu kan de bomenhub tot medio maart 2024 gebruiken. Vanaf dat moment worden de schooltuinen – door ZNMC - weer in gereedheid gebracht voor de leerlingen.

‘Ik reken op Zaans enthousiasme’Breunesse: “Indrukwekkend om te zien dat vrijwilligers nu al 2000 jonge boompjes, struiken en andere stekken verzameld hebben aan de randen van sportvelden, maar ook op en rond het Hembrugterrein, Jagersplas en de Boerejonkerbuurt in Zaanstad. En dat terwijl de Zaanse bomenhub zelf in feite een piepjong initiatief is van diverse betrokken raadsleden. Een heel goed initiatief overigens waar ik als groene wethouder hoge verwachtingen van heb, omdat we onze inwoners kennende kunnen rekenen op veel enthousiasme bij jong en oud. Komend jaar ga ik mijn collega’s ook vragen om te onderzoeken of en hoe wij zaailingen voor gemeentelijke vergroeningsprojecten kunnen inzetten.

Ik kan het namelijk enorm waarderen dat deze circulaire manier van werken van Meer Bomen Nu ook grondstoffen bespaart omdat de natuur ze ‘gratis’ voor ons heeft ‘opgekweekt’ zonder dat wij hier iets voor hebben hoeven doen. Door dit ‘circulair groenbeheer’ kunnen wij zo samen met onze inwoners Zaanstad nog sneller vergroenen!”

Foto's: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 11-1-2024

Afgelopen jaar heeft Zaanstad 42 speelplaatsen vernieuwd in de gemeente! Voor 2024 zijn ze van plan om 45 speelplaatsen te vernieuwen en een deel van de al vernieuwde speelplaatsen te vergroenen.

Hiermee kijken ze naar hoe ze groen op een leuke manier kunnen gebruiken zoals hagen in de vorm van een doolhof voor kinderen.Ook kijkt Zaanstad naar plekken met weinig schaduw.

Door bomen te planten willen ze genoeg zitplekken maken in de schaduw.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-1-2024

Zaanstad: Kort

De Beatrixbrug in Zaandam is gestremd voor scheepvaart!

Dieven hebben koper gestolen waardoor de brug niet meer werkt, ook werken de camera's en de verlichting niet meer van de brug! De gemeente heeft aangifte gedaan bij de Politie van de koperdiefstal! Voor de komende dagen is het scheepvaart verkeer gestremd, de gemeente Zaanstad is druk bezig met het oplossen hier van, mogelijk is de Beatrixbrug eind van deze week dan weer in bedrijf!

De schepen die nu in de sluis liggen zitten vast!

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 10-1-2024

Zaanstad 50 jaar!

In 1974 sloegen 6 dorpen en 1 stad de handen ineen om Zaanstad te vormen. Hoewel er geen grote Abraham voor het gemeentehuis komt te staan, laten ze deze mijlpaal niet voorbij gaan. Het hele jaar zal in het teken staan van het jubileum, gevierd met verschillende activiteiten door heel Zaanstad. Gezamenlijk gaan ze een feestelijk jaar tegemoet!

De drie grote evenementen die gepland staan, PinksterZaan, Zaans spektakel en Wonderlicht, zijn gericht op het verleden, het heden en de toekomst van de gemeente. Verder staan er het hele jaar door kleinere evenementen gepland die zullen bijdragen aan het Zaanse feestjaar. Aldus Zaanstad.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 8-1-2023

Ondertekening Lokaal Veiligheidsarrangement voor veilige Zaanse treinstations.

Gemeente Zaanstad, politie, ProRail, NS en EBS werken samen aan veiligheid.

Gemeente Zaanstad, politie, ProRail, NS en EBS gaan verder samenwerken voor nog meer veiligheid op alle Zaanse treinstations. De afspraken over de samenwerking staan in het Lokaal Veiligheidsarrangement (LVA), een convenant dat alle partijen ondertekenen op 8 januari 2024 in het Stadhuis. De samenwerking borduurt voort op eerder gemaakte afspraken.

Locoburgemeester Harrie van der Laan: “Eerder heeft onze gezamenlijke inzet al kortere lijnen en concrete maatregelen zoals cameratoezicht opgeleverd. Dat was nodig na een aantal incidenten, die in 2018 aanleiding gaven tot een petitie en een raadsmotie. De veiligheid van reizigers, omwonenden en ondernemers staat voorop. Alle partijen hebben daarin een rol te spelen, mooi dat we nu samen weer een stap vooruit zetten om de veiligheid op de treinstations nog verder te verbeteren.”

Verbeterpunten:

In het convenant staan afspraken over de samenwerking tussen de partijen. Het doel is om de veiligheid te verbeteren op twee vlakken. Aan de ene kant door de 'objectieve’ veiligheid verder te verbeteren door het terugdringen van incidenten. Aan de andere kant wordt ook gekeken naar de ‘subjectieve’, sociale veiligheid. Dat is het gevoel en de beleving van de reizigers, het personeel en andere bezoekers.

Bij zes Zaanse treinstations wordt eerst gekeken waar de verbeterpunten liggen: Zaandam, Koog aan de Zaan, Kogerveld, Zaandijk/Zaanse Schans, Wormerveer en Krommenie-Assendelft. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de stationsbelevingsmonitor (SBM) van NS en ProRail, de registraties van de politie en meldingen bij EBS en gemeente Zaanstad.

Na het onderzoek volgen gedeelde doelen met alle partijen en gerichte acties. Dit kunnen werkafspraken zijn, maar ook fysieke maatregelen zoals het inzetten van cameratoezicht. De looptijd van het convenant is van 8 januari 2024 tot en met 7 januari 2026. Daarna volgt een evaluatie.

Op de foto: Ondertekenaars van de LVA op een van de Zaanse treinstations (Politie, EBS, Gemeente Zaanstad, NS en ProRail)

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-1-2024

In memoriam Greet Plekker

Na nu pas bekend geworden is, is op oudejaarsdag 2023 Greet Plekker-van Sante op 82 jarige leeftijd overleden. In de zomer van 2023 kreeg zij nog de erepenning van Zaanstad uitgereikt vanwege haar grote verdienste voor de samenleving, al eerder was zij geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Plekker was een voorvechter in de Emancipatiestrijd, ving pleegkinderen op was actief voor een kindertehuis in Soweto en medeoprichter van de digitale buurtkrant de Zuidkanter. Zij is afgelopen zaterdag in besloten kring begraven.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-1-2023

Vanmorgen in de vermaning aan de westzijden is de nieuwjaarsdienst gehouden welke ook meteen de aftrap was voor 50 jaar Zaanstad.
Wethouder Gerard Slegers sprak de legendarische woorden uit van Nicolaas Callf met de kortste preek van alle preken ooit uitgesproken in de vermaning aan de West Zijde in 1717: “denk wel, spreek wel en doe wel in de naam van de heer onze God, Amen".
Wethouder Slegers koppelde deze woorden ook aan 50 jaar Zaanstad.

Klik op de foto om hem te vergroten.

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 7-1-2024

Een stukje historie van Zaandam.

De Klauwershoek is één van de oudste bewoonde delen van Zaandam, gelegen bij de Oostzijderkerk! Iedereen heeft zijn sporen hier liggen! Zodra je dit hofje in loopt slaat er een boek achter je open met verhalen warmte maar ook andere verhalen.

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 6-1-2023

Kolossaal beeld Stille Strijd moet taboe rondom depressie en zelfdoding bij jongeren doorbreken.

Vanaf 2 januari al staat het beeld 'Stille Strijd' twee weken lang voor de Wilhelminasluis in Zaandam.

Met dit beeld wordt aandacht gevraagd voor het taboe dat speelt rondom depressie en zelfdoding onder jongeren.

Wethouder Natasja Groothuismink : “Met het plaatsen van dit beeld hoop ik dat het gesprek over en met jongeren die kampen met depressie en suïcidale gedachten op gang komt. Ik vind het belangrijk dat we om hen heen gaan staan. Je bent niet alleen.”

Samenkomst bij het beeld op 8 januari:

Op maandag 8 januari, van 13:00 tot 13:30 uur, organiseert de gemeente samen met Team Suïcidepreventie een samenkomst bij het beeld. Inwoners die hierbij aanwezig willen zijn, zijn van harte uitgenodigd.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl of bel gratis 0800-0113.

In regio Zaanstreek-Waterland kun je ook terecht bij GGD Zaanstreek-Waterland/Team Suïcidepreventie via 075 651 8380 of mabz@ggdzw.nl.

Foto's: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 5-1-2024

Zaanstad: Kort

Ze zijn weer gestart in dit nieuwe jaar 2024 met de nieuwe sofa.

De Brandaris sofa komt er nu al erg mooi uit te zien. Social Sofa Zaanstad hoopt dat deze Zaanse sofa rond de zomer zijn plek zal krijgen buiten op het plein voor de flat de Brandaris in Zaanstad.

Foto: Social Sofa Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 4-1-2024

Afspraken met zorgverzekeraars voor 2024.

Om goede zorg te leveren aan onze patiënten, sluiten we elk jaar contracten af met zorgverzekeraars zegt het Zaans Medisch Centrum. Afhankelijk van de verzekeringspolis heeft u recht op een vergoeding voor zorg die u in het Zaans Medisch Centrum krijgt. 

Met alle zorgverzekeraars zijn inmiddels afspraken gemaakt over de contracten voor medisch specialistische zorg in 2024.

Voor de geestelijke gezondheidszorg voeren ze nog met een aantal zorgverzekeraars  constructief overleg. Net als andere jaren is de verwachting dat ze ook hier tot een contract komen voor komend jaar.
Wat betekent dit voor u als patiënt?
Als ze nog in onderhandeling zijn met een (uw) verzekeraar en u heeft zorg nodig, kijk dan in de zorgzoeker van uw zorgverzekeraar wat dit voor u betekent. Komt u er niet uit, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Heeft uw zorgverzekeraar een contract met het Zaans Medisch Centrum dan krijgt u uw zorgkosten in het ziekenhuis vergoed. Behandelingen uit de basiszorgverzekering worden in principe helemaal vergoed behalve uw eigen risico. Bent u van plan om uw zorgverzekering voor 2024 te wijzigen of over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? U kunt tot en met 31 januari 2024 nog overstappen naar een andere polis bij uw huidige of andere zorgverzekeraar. Aldus het Zaans Medisch Centrum.

Informatie over uw zorgverzekering:
De keuze rondom zorgverzekeringen is de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Op de website van Patiëntenfederatie Nederland staat eerlijke en onafhankelijke informatie. Wilt u alle informatie over zorgverzekeringen in het algemeen en over uw zorgverzekering specifiek, dan verwijzen we u graag naar de consumentenbond: www.consumentenbond.nl/zorgverzekering.

Foto: RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 2-1-2024

Horecaonderneming in Zaandam gesloten na steekincident.

Op 2 januari is horecaonderneming Yavuz aan de Zuiddijk in Zaandam gesloten op last van locoburgemeester Harrie van der Laan. Afgelopen weekend was er een steekincident, waarbij vijf personen in het horecapand door de politie zijn aangehouden. Het was het derde incident in het afgelopen half jaar. In augustus kreeg de onderneming al een bestuurlijke waarschuwing vanwege een grote hoeveelheid sterke drank en in november werd een illegale tewerkstelling van een medewerker geconstateerd. 

Direct na het steekincident werd het pand door de politie gesloten voor sporenonderzoek. Op 2 januari werd het pand vrijgegeven en heeft de locoburgemeester besloten de sluiting voorlopig door te zetten.

 

Locoburgemeester Harrie van der Laan: “Horeca moet veilig zijn voor bezoekers, medewerkers en buurtbewoners. Zeker als het gaat om openbare orde en veiligheid, nemen we geen enkel risico.” Het pand blijft naar verwachting tenminste tussen de 2-4 weken gesloten, afhankelijk van de uitkomsten van het politieonderzoek. 

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Regio: 29-12-2023

Hondenpoepbakken en prullenbakken.

De gemeente Zaanstad heeft de meeste hondenpoepbakken en een aantal prullenbakken afgesloten.

Door het afsluiten van de bakken hopen ze op minder schade van opgablazen bakken.

Deze gaan na oud en nieuw weer open.

Als je jouw hond uitlaat, kun je het afval kwijt in het zwerfafvalklepje, aan de zijkant van de ondergrondse afvalcontainers.

Of gooi het thuis weg bij het restafval gooien. Zet het dus niet naast een dichte bak... 🤔

 

📸 RTV Zaanstreek

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 29-12-2023

Kolossaal beeld Stille Strijd moet taboe rondom depressie en zelfdoding bij jongeren doorbreken

Van 2 tot en met 15 januari is het beeld ‘Stille Strijd’ te zien in Zaanstad

vanaf dinsdag 2 januari staat het beeld 'Stille Strijd' twee weken lang voor de Wilhelminasluis in Zaandam. Met de plaatsing van dit beeld in Zaanstad vraagt de gemeente aandacht voor het taboe dat speelt rondom depressie en zelfdoding onder jongeren, en wil zij het gesprek op gang brengen. Wethouder Groothuismink: “Met het plaatsen van dit beeld hoop ik dat het gesprek over en met jongeren die kampen met depressie en suïcidale gedachten op gang komt. Ik vind het belangrijk dat we om hen heen gaan staan. Je bent niet alleen.”

Het enorme beeld van een in elkaar gedoken jongere, met een afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang, is met zijn felle gele kleur niet te missen. De afmeting past bij de boodschap die de maker van het beeld wil uitdragen: doorbreek het taboe onder jongeren om te praten over depressie en suïcidale gedachten.

Aantal zelfdodingen onder jongeren gestegen
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren landelijk toegenomen. Met name onder jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Bij jongeren onder de 30 jaar is zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak.

Uit de gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 (16-25 jaar) blijkt dat in de regio Zaanstreek-Waterland 31% van de jongvolwassenen in 2022 wel eens tot heel vaak suïcidegedachten had. Dit cijfer was voor zowel Zaanstad als de regio gelijk.

Wethouder Onclin: “Ik maak me zorgen over deze cijfers en word daar ook heel verdrietig van. Ik hoop dat wij als gemeente samen met partners een rol kunnen vervullen om deze jongeren op een andere gedachte te brengen. En over hoe we hen kunnen bereiken zou ik niet alleen met alle zorgpartners in gesprek willen, maar vooral ook met jongeren die deze gedachten hebben. Dus mijn uitnodiging is: reik uit! Naar mij of iemand anders waarvan je denkt dat ze je kunnen helpen.”

Praten over je gevoelens helpt
Team Suïcidepreventie van GGD Zaanstreek-Waterland, die het beeld samen met de gemeente naar Zaanstad heeft gehaald, kan het belang om erover te praten alleen maar beamen. Het team geeft hulp en advies aan inwoners die worstelen met suïcidale gedachten of een poging tot suïcide hebben gedaan. Ook ondersteunt zij nabestaanden van mensen die suïcide hebben gepleegd.

Helen Daniëls van GGD Team Suïcidepreventie: “Heb jij ooit wel eens aan iemand gevraagd: denk jij aan zelfmoord? Mensen denken vaak, laat ik het maar niet benoemen, want dan gebeurt het straks nog ook. Maar dat is een fabel. Juist het benoemen en delen kan soms het eenzame, wanhopige gevoel van iemand die opgesloten zit in zijn gedachten doorbreken. En een eerste stap zijn naar hulp.“

Samenkomst bij het beeld op 8 januari
Op 8 januari, van 13:00 tot 13:30 uur, organiseert de gemeente samen met Team Suïcidepreventie een samenkomst bij het beeld. Inwoners die hierbij aanwezig willen zijn, zijn van harte uitgenodigd.

Stille Strijd is een initiatief van kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.

Foto: Aatjan Renders

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 28-12-2023

Stuk Slachthuisstraat / Boere Jonkerstraat en Oostzijde spookachtig geworden momenteel.📷

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 27-12-2023

Vaartbrug Krommenie krijgt nog wat testen januari 2024.

Van 16 tot en met 19 januari 2024 zullen er nog testen uitgevoerd worden en dan kan de brug weer volledig in gebruik genomen worden zegt de gemeente Zaanstad. Tijdens deze testdagen zullen ze testen of alles goed en betrouwbaar werkt. Voetgangers en fietsers kunnen tijdens deze dagen gebruik maken van de pontonbrug. Al het andere verkeer wordt omgeleid via de route over de provinciale weg.

Foto: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeenten Zaanstad: 26-12-2023

Zaanse Schans op tweede kerstdag lekker druk.

Ook op deze tweede kerstdag
Is het lekker druk op de Zaanse Schans.
Ook veel mensen die deze dag even willen uitwaaien of er op uit willen in onze streek!

Foto's: RTV Zaanstreek 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 21-12-2023

Nieuwbouw Westzanerwerf een stap dichterbij. 

Voormalig bedrijventerrein wordt woonbuurt. 

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 12 december 2023 ingestemd met de voorlopige ontwerpplannen voor de Westzanerwerf. De Westzanerwerf is het voormalige terrein van houthandel PontMeyer in Westzaan. Van 28 december 2023 tot en met 7 februari 2024 kunnen inwoners en bedrijven reageren op de ontwerpplannen. Hiermee zetten we een stap richting de herontwikkeling van het voormalig bedrijventerrein. 

 

Op de Westzanerwerf komen naar schatting 200 woningen, waaronder appartementen, eengezinswoningen en 10 zelfbouwkavels. Het terrein ligt achter de gebouwen van het Zuideinde en ten noorden van de Dijksloot in het zuiden van Westzaan. In de woningbouwplannen houdt de gemeente rekening met duurzaamheid, (hout)bouw en een goede verbinding met de geschiedenis en de omgeving. Ook komen er openbare speel- en buitenplekken aan het water en met uitzicht op de polder. 

Herontwikkeling voormalig terrein PontMeyer
Om een bouwproject van de grond te krijgen, worden er uitgebreide procedures doorlopen. Van afspraken met marktpartijen, tot bestemmingsplannen en vergunningen. Met het voorlopig ontwerp van het stedenbouwkundig plan, ontwerp-uitwerkingsplan Westzanerwerf West en ontwerp-wijzigingsplan Westzanerwerf Oost wordt een belangrijke stap gezet om de herontwikkeling van het voormalig terrein van houthandel PontMeyer te Westzaan mogelijk te maken. De gemeenteraad heeft voor Westzanerwerf al in 2013 de kaders vastgelegd in het bestemmingsplan ‘Landelijk gebied Westzaan’.

Ter inzage
Het is van belang om de ontwerpplannen nog voor het einde van het jaar ter inzage te leggen, zodat deze nog onder de huidige Wet ruimtelijke ordening vallen. Er zijn echter nog onderdelen die we verder moeten uitwerken, zoals de inrichting van de openbare ruimte, het waterbeheer, de inpassing in het landschap en de extra ontsluiting voor hulpdiensten, onderhoudsdiensten die ook ingericht wordt als fiets- en voetpad.

Nu het college van B&W dit besluit genomen heeft, worden de voorlopige ontwerpplannen samen met de bijbehorende documenten ter inzage gelegd. 

Van 28 december 2023 tot en met 7 februari 2024 kunnen betrokkenen en geïnteresseerden de stukken inzien en hierop reageren. Dit noemen we een ‘zienswijze indienen’. De reacties én de beantwoording daarvan - met eventueel voorgestelde wijzigingen van het bestemmingsplan – worden meegegeven aan het college, dat uiteindelijk een besluit neemt.. Zodra het college akkoord is, zijn het definitieve uitwerkingsplan en wijzigingsplan vastgesteld. 

Inloopavond
Op dinsdag 17 januari 2024 van 19.00 tot 21:00 uur organiseert de gemeente een inloopavond in Dorpshuis de Kwaker in Westzaan. Omwonenden ontvangen hiervoor per brief een aparte uitnodiging, maar iedereen met interesse in de plannen is van harte welkom. 

Foto: Gemeente Zaanstad

Klik op de foto om hem te vergroten.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 20-12-2023

Burgemeester Jan Hamming  op bezoek bij brandweerposten Krommenie en Wormerveer.

Bijzonder bezoek weer aan twee brandweerposten. Dit keer had burgermeester Jan Hamming  de eer om twee vertrekkende vrijwilligers te bedanken en af te zwaaien: Pieter Corell en Jacob van de Veen. Voor hun jarenlange inzet mocht Hamming hen beiden een medaille en een oorkonde overhandigen. Pieter Corell was 42 jaar lang vrijwilliger bij de brandweer en deed de sprekende uitspraak: "Als brandweerman ben je op maandag nooit jarig." Maandagen zijn namelijk steevast de oefendagen op de brandweerpost. Wat een tomeloze toewijding, enorm trots op deze Zaankanters van deze brandweerposten. Aldus Hamming

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 20-12-2023

Maatregelen voor veilige feestdagen.

Zaanstad neemt maatregelen om de feestdagen zo veilig mogelijk te houden. Op verschillende plekken hebben bewoners last van vuurwerk en groepen rondhangende jongeren. De gemeente wil dit zoveel mogelijk voorkomen. Daarom komen op verschillende plekken extra camera’s en verlichting, zijn er vuurwerkvrije zones en komt er extra inzet van beveiliging. 

Burgemeester Jan Hamming: ‘We willen dat iedereen kan genieten van de feestdagen, daarom nemen we extra maatregelen. Er is niks feestelijks aan een gevaarlijke situatie met vuurwerk, en alle gevolgen van dien. We nemen maatregelen om overlast te voorkomen en treden samen met politie en handhaving op, als iemand toch de fout ingaat. Zo proberen we de jaarwisseling voor iedereen feestelijk en veilig te houden.’  

Overlast voorkomen is het veiligst 
Van 22 december tot en met 4 januari komen er extra camera’s in de openbare ruimte. Het gaat om het Kaaikhof in Assendelft, in Poelenburg en op het Trefplein (‘t Kalf) in Zaandam. Ook brengt de gemeente extra verlichting aan. Deze maatregelen hebben een bewezen afschrikwekkende werking en helpen voorkomen dat mensen de fout in gaan. 

Vuurwerk 
Om overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk te voorkomen zijn er verschillende maatregelen. Er zijn vuurwerkvrije zones bij parken, dierinstellingen, verzorgingstehuizen, opvangcentra voor vluchtelingen, de Zaanse Schans en het Zaans Medisch Centrum. Ook heeft de gemeente een vuurwerkinleveractie gehouden. In totaal hebben 28 inwoners hier bij elkaar 2.2. kg vuurwerk ingeleverd, variërend van ‘mild’ (zoals rotjes en kleine vuurpijlen) tot zwaarder (zoals Spaanse vlinderbommen). 

Aanwezigheid op straat
Op de plekken waarvan bekend is dat er regelmatig overlast is, zijn extra politie en handhavers aanwezig. Ook zet de gemeente twee particuliere beveiligingsbedrijven in. Deze gaan flexibel aan de slag van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 07.00 uur. 

Overtredingen aangepakt
Bij vandalisme, geluidsoverlast, gebruik van verdovende middelen, geweld of intimidatie, kunnen de politie en boa’s verblijfsontzegging opleggen. Als de persoon dan alsnog in het gebied komt, wordt hij/zij aangehouden en volgt een strafrechtelijke procedure. In een aantal individuele gevallen is als stevige waarschuwing, een last onder dwangsom opgelegd. Dat is een voorwaardelijk geldbedrag dat betaald moet worden als iemand toch de fout in gaat. 

Toch overlast? 
Medewerkers van de politie, brandweer, ambulancezorg en meldkamer staan paraat tijdens de jaarwisseling. Bel bij acuut gevaar altijd 112. Is er geen nood? Dan is er het geen-spoed nummer van de brandweer (0900-0904) of politie (0900-8844). Zo blijft de meldkamer bereikbaar voor mensen in een noodsituatie.  

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 19-12-2023

Hoog bezoek bij Zaankanter Niek de Bruin.

De hoofdrol in een toneelstuk, paardrijden, tennis, bowlen; Zaankanter Niek de Bruin bewijst dat een verstandelijke beperking niet hoeft te betekenen, dat je mogelijkheden beperkt zijn zegt Hamming.

Op zijn uitnodiging kwamen burgermeester Jan Hamming en zijn vrouw Roya bij hem langs op de koffie. Dit soort bezoekjes bij inwoners thuis zijn hartverwarmend.

Burgermeester Jan Hamming:

Vol trots laat Niek zijn appartement zien in de woonvorm van Odion en stralend vertelt hij over zijn werk op de dagbesteding bij Het Watermerk, Odion. Niek bedankt ons hartelijk als we weer vertrekken, “Dit bezoek was de dag van mijn leven”, maar die dankbaarheid over deze bijzonder warme ontmoeting is geheel wederzijds. Aldus Hamming.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-12-2023

Gemeente helpt huiseigenaren met krappe beurs met funderingsherstel en verduurzaming.

Wethouder Wonen Harrie van der Laan heeft twee modelwoningen geopend aan de Eendrachtstraat 40 en 42 in Zaandam. De gemeente heeft de fundering hersteld en de woning energiezuiniger gemaakt. Woningeigenaren die ook hun woning willen aanpakken kunnen inspiratie opdoen in deze modelhuizen. Inwoners die vragen hebben over funderingsherstel en verduurzaming van hun woning kunnen hier vanaf de tweede week van januari iedere werkdag langskomen.

Voor inwoners van Zaandam-Oost en iets daarbuiten met een krappe beurs heeft de gemeente financiële regelingen voor funderingsherstel en verduurzaming. De regeling is bestemd voor huizen met een slecht energielabel (E, F en G) én een funderingsprobleem.  Wethouder Wonen Harrie van der Laan: “Deze regeling helpt inwoners die nu klem zitten. Zij hebben de middelen niet om zelf hun woning op te knappen. Ondertussen raken de woningen in steeds slechtere staat wat ook effect kan hebben op de naastgelegen woningen. Vaak zijn dit mensen die ook in energiearmoede leven. Als we niets doen, wordt de funderingsproblematiek alleen maar erger.”


Voor wie?
De regeling is bedoeld voor eigenaar-bewoners van woningen in postcodegebied 1501, 1502, 1503, 1504, 1505, 1506, 1507, 1508 en 1541. Naast begeleiding vanuit de gemeente, kan de eigenaar gebruik maken van een financiële regeling via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ).

Meer weten?

Inwoners die vragen hebben kunnen contact opnemen met het funderingsloket van de gemeente:

Dat kan telefonisch via 075 - 655 22 27 of per mail via funderingsloket@zaanstad.nl.

Bron: Zaanstad

Foto: Gemeente Zaanstad 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 18-12-2023

Zaanstad: Kort

Rond de feestdagen gaan veel dingen anders, zo ook de afvalinzameling zegt Zaanstad. Check vroegtijdig de afvalkalender om te kijken wanneer jouw bak wordt geleegd.

Of download de HVC-app en zet de melding ‘afval herinnering’ aan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 16-12-2023

Project Durghorst Fase 2 vastgesteld door college B&W

Buurthuis nieuwe stijl ’De Nieuwe Pelikaan’ en bouw van circa 44

betaalbare woningen door Parteon.

Het College van B&W heeft afgelopen dinsdag ingestemd met project Durghorst Fase 2. Durghorst Fase 2 ligt aan het Durghorstplantsoen in Krommenie. Er komen circa 44 huurwoningen door Parteon én een buurthuis met een cultuurpodium. Dit is een innovatief concept voor een ‘buurthuis nieuwe stijl’ bekend onder de werktitel ‘de Nieuwe Pelikaan’.  De vervolgstap is dat het voorstel naar de raad gaat ter vaststelling en daarna volgt een ontwerp- en vergunningstraject richting realisatie.


Wethouder René Tuijn: “Ik ben heel blij dat we dit voorstel namens het college kunnen voorleggen aan de raad. Een nieuwe ontwikkeling en een bijzonder voorbeeld. Combinatie buurthuis en culturele ontmoetingsplek, echt uniek. Ik ben trots om dit toe te voegen aan Zaanstad-Noord in een mooie samenwerking met Parteon en Stichting Buurtcentrum De Pelikaan!”

 

De ontwikkeling aan het Durghorstplantsoen heeft als doel om zowel de cultureel-maatschappelijke voorzieningen als het woningaanbod van Krommenie te versterken en uit te breiden.

Projectontwikkelaar Pieter van der Werff van Parteon: “Met de toevoeging van nul-treden-woningen, naast een compleet nieuw buurtcentrum en voorzieningen in de buurt, wil Parteon maximaal inzetten op de doorstroom van senioren. De eengezinswoningen die zij daarbij achterlaten komen weer beschikbaar voor gezinnen. Zo creëren we wonen in combinatie met nieuwe mogelijkheden voor ontmoeting, verbinding en cultuur op deze centrumlocatie: een verrijking voor Krommenie!”

Ontmoeten en verbinden in ‘De Nieuwe Pelikaan’

Het ‘buurthuis nieuwe stijl’ levert efficiency- en financiële voordelen op, maar is vooral inhoudelijk interessant. Toekomstgericht met faciliteiten en programmering op het gebied van ontmoeting én cultuur. En met bijzondere aandacht voor jeugd en jongeren.

De voorziening brengt ontmoeting en verbinding tussen verschillende doelgroepen en oude en nieuwe bewoners op gang. Dat wordt duurzaam aangevlogen met de inzet van een programmamaker die zowel bestaande (buurthuis)activiteiten en -initiatieven faciliteert, als nieuwe culturele en maatschappelijke initiatieven en activiteiten aanjaagt en ontwikkelt. Bijvoorbeeld schoolvoorstellingen, repetities van lokale amateurverenigingen, dj-workshops, buurtmaaltijden en andere activiteiten voor een breed scala aan doel- en leeftijdsgroepen. ‘De Nieuwe Pelikaan’ kan op die manier een goede rol spelen bij het tegengaan van eenzaamheid. Culturele activiteiten brengen het onderling gesprek op gang, zorgen voor ontspanning en trots op de wijk, stimuleren de participatie en de (talent)ontwikkeling van de jeugd. Deze verbreding en verdieping vergroot het maatschappelijk rendement en de levensvatbaarheid en toekomstbestendigheid van de Pelikaan. Kees van den Berg, voorzitter van de Pelikaan: "Dit is een belangrijke stap in het voortbestaan van het buurtcentrum De Pelikaan, zeker ook voor alle mensen en organisaties die er nu al gebruik van maken."

Behoefte aan cultuur:

De behoefte aan een plek en podium voor cultuur in Zaanstad-Noord werd al in 2019 onderschreven en met de toevoeging van circa 5000 woningen in MAAK.Noord in de periode tot 2030 neemt die behoefte alleen maar toe. Stichting De Pelikaan is de beoogde exploitant van deze voorziening. Met hen is gewerkt aan een passend programma van eisen. ‘De Nieuwe Pelikaan’ is voor nu de werktitel; samen met de stichting zullen we kijken wat een pakkende nieuwe naam kan worden.

Woningbouw op huidige plek buurtcentrum de Pelikaan:

Sinds 2019 werkt de gemeente met Parteon en de Pelikaan aan het project Durghorst Fase 2. Op de huidige locatie van buurtcentrum De Pelikaan aan de Kervelstraat is woningbouw voorzien.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-12-2023

Herbenoeming Zaanse stadsdichters voor komende 2 jaar.

Lisa van Tongeren en Reinier Fosch verrijken cultureel en maatschappelijk Zaanstad concludeert het College.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 12 december 2023 besloten om de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch voor een tweede termijn van 2 jaar - 2024 en 2025 - te benoemen. Op de landelijke gedichtendag, 25 januari 2024, gaat hun tweede periode in.

 

Wethouder Wessel Breunesse: “De stadsdichters hebben het culturele en maatschappelijke landschap in Zaanstad de afgelopen 2 jaar op een heel eigen manier verrijkt met hun positieve bijdragen. De kwaliteit van hun gedichten is niet alleen hoog, maar de combinatie van poëzie, spoken word en rap spreekt bovendien een breed publiek aan.”

Sinds 2007 heeft Zaanstad een stadsdichter. De stadsdichter brengt poëzie, spoken word of rap dichter bij de Zaankanter én brengt onze inwoners en alle mensen dichter bij elkaar. De stadsdichter geeft met woordkunst gevraagd en ongevraagd meer bekendheid aan de verborgen en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in de gemeente Zaanstad. ‘Stadsdichter’ is een eretitel. Het is een eervolle rol voor een periode van twee tot maximaal vier jaar waarin op artistieke wijze gezicht gegeven wordt aan de gemeente Zaanstad, haar landschap, gebouwen en haar inwoners.

Alle vertrouwen
Bij meer dan 98 gelegenheden hebben de stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch de afgelopen jaren een positieve bijdrage geleverd. Daarnaast hebben zij workshops, lezingen en poëzie lessen verzorgd. Ook zijn deze stadsdichters zeer actief op social media. Het college heeft er alle vertrouwen in dat dit creatieve duo ook de komende twee jaar met hun ongebreidelde enthousiasme en creatieve invalshoeken een breed Zaans publiek blijft inspireren. Stadsdichter Lisa van Tongeren: “We hebben ons de afgelopen twee jaar erg welkom en gewaardeerd gevoeld als dichters van de stad. Er zijn zo veel deuren voor ons open gegaan. We lieten ons inspireren door mensen en gebeurtenissen en kregen de kans om onze woordkunst te delen met een divers en betrokken publiek.”

Foto: Gemeente Zaanstad

Feestelijk inluiden
Tijdens de landelijke gedichtendag op 25 januari 2024 luiden de stadsdichters en wethouder Breunesse de start van deze tweede periode officieel in door samen ‘de Verklaring van benoeming en aanvaarding stadsdichter 2024-2025’ te ondertekenen. In deze verklaring staan de wederzijdse rechten en verplichtingen waaraan beide partijen zich verbinden. De stadsdichters kijken ernaar uit ook de komende twee jaar bij te dragen aan het culturele leven in Zaanstad. “We gaan het met nog meer drive en passie voortzetten”, blikt Reinier vooruit. “We willen zelf meer initiatief nemen voor projecten en samenwerkingen met andere kunstenaars, organisaties en inwoners van Zaanstad. Dat gaat mooi worden.”

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 15-12-2023

Ontwikkeling Hemmes: herstel van cultuurhistorie aan de Zaan.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 12 december 2023 een besluit genomen over de ontwikkeling van de Hemmes. Een initiatief van betrokken Zaankanters, verenigd in de stichting de Hemmes Groep. Het ontwerp-bestemmingsplan is door B&W vastgesteld. Voorzitter Peter Ulle van het burgerinitiatief de Hemmes Groep: “Met deze belangrijke stap wordt onze droom concreet om een stuk cultuurhistorie terug te brengen in de vorm van de herbouw van de molen ‘de Zaadzaaier’ en historische loodsen in de houtbouw die de Zaanstreek typeert.”  

Het plan Molenaarserf Hemmes van de stichting de Hemmesgroep is het eerste onderdeel van de gefaseerde gebiedsontwikkeling van de Hemmes. Dit burgerinitiatief bereidt samen met de gemeente deze ontwikkeling voor die bestaat uit de herbouw van molen De Zaadzaaier en de herbouw van twee houtloodsen en enkele ‘Zaanse pandjes’. De inmiddels monumentale houtloodsen zullen gebruikt worden voor een ambachtelijke houtbouwopleiding van het Regiocollege. Voorzitter Ulle: “Een leuk en bovenal belangrijk detail van dit plan is dat de molen onder leiding van een bouwmeester door leerlingen van deze houtbouwopleiding zal worden herbouwd.”

Foto: Gemeente Zaanstad

Duurzaam en natuurinclusief initiatief


Wethouder Wessel Breunesse: “Ik draag deze plannen niet alleen een bijzonder warm hart toe vanwege het herstel van een stuk cultuurhistorie aan de Zaan door dit team van betrokken Zaankanters, maar als wethouder vergroening en klimaatadaptatie gaat mijn hart ook sneller kloppen van hun voornemen om met de molen energie op te wekken en de houtloodsen te voorzien van zonnepanelen. De energiecoöperatie die ze gaan oprichten maakt dit initiatief naast duurzaam ook toekomstbestendig. Daarnaast hebben ze in hun plannen ook echt oog voor natuurinclusief bouwen en het natuurlijk leven op dit eiland en de oevers. Al met al maakt dit de visie van het team van de Hemmes Groep echt een voorbeeld voor de rest van Nederland en Europa.”

Stappen in de richting van tijdelijke woningbouw
Sinds 2012 is gemeente Zaanstad eigenaar van een deel van de Hemmes. Sindsdien is gewerkt aan een plan voor woningbouw met de herbouw van enkele historische molens. Tot nu toe is gebleken dat de plannen voor permanente woningbouw nog niet haalbaar zijn. Dit komt omdat de grond is verdeeld over meerdere eigenaren. En door geur- en geluidscontouren van omliggende bedrijven. In 2019 heeft de gemeenteraad daarom besloten om de plannen voor permanente woningbouw voorlopig aan de kant te schuiven. Wel kon de gemeente onderzoeken of de bouw van de eerste molen en tijdelijke woningbouw haalbaar is.

In 2024 zal de gemeente een nieuwe partij zoeken om op de Hemmes tijdelijke woningbouw te realiseren in de vorm van tiny houses. Deze tiny houses worden niet meegenomen in het bestemmingsplan ‘Hemmes-Kramer’, omdat het hier om een tijdelijke situatie gaat van 10 jaar.

Scheeps- en machinefabriek Kramer
Op het westelijk deel van de Hemmes zit de scheepswerf- en machinefabriek Kramer. Het huidige bestemmingsplan is niet meer in lijn met de huidige werkzaamheden. Ook de aanwezige bedrijfs- en burgerwoning hebben nog geen officiële bestemming. Daarbij wordt met dit bestemmingsplan een nieuwe loods mogelijk gemaakt.. Daarom is het nodig om voor dit bedrijf een actuele bestemming op te nemen. Dat doen wij in het nieuwe bestemmingsplan ‘Hemmes-Kramer’.

Inloopavond en inzageperiode
Nu het college van B&W dit besluit genomen heeft, worden het ontwerp-bestemmingsplan samen met de bijbehorende documenten ter inzage gelegd. Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 kunnen betrokkenen en geïnteresseerden de stukken inzien en hierop reageren. Dit noemen we een ‘zienswijze indienen’.

De reacties én de beantwoording daarvan door het college - met eventueel voorgestelde wijzigingen van het bestemmingsplan - worden meegegeven aan de gemeenteraad. De raad neemt uiteindelijk een besluit over het bestemmingsplan. Zodra de gemeenteraad akkoord is, is het definitieve bestemmingsplan vastgesteld.

Op dinsdag 16 januari 2024 van 19.00 tot 20.30 uur organiseert de gemeente een inloopavond in Buurtcentrum de Bovenkruier in Zaanstad. Omwonenden ontvangen hiervoor per brief een aparte uitnodiging, maar iedereen met interesse in de plannen is van harte welkom.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 14-12-2023

Ontwerpbestemmingsplan ter inzage voor Molenweide en Groene Oase

Ruimte voor wijkboerderij De Veldmuis en natuurspeeltuin!

Het college van B&W heeft besloten om het ontwerpbestemmingsplan Molenweide en Groene Oase ter inzage te leggen.

 

Wethouder René Tuijn: “De Molenweide en Groene Oase is een groene en gezellige plek in het hart van de wijk Westerwatering. Met dit plan kunnen zowel de verouderdere natuurspeeltuin en ook de wijkboerderij, De Veldmuis, worden opgeknapt! Hoe mooi is het als buurtbewoners en bezoekers samen op deze fijne en groene plek een mooie tijd kunnen beleven.”

Door middel van het ontwerpbestemmingsplan krijgt De Veldmuis een juridisch planologische bestemming die het nu niet heeft. Dit geldt ook voor de molen die momenteel geen bestemming heeft. Verder worden de vrijstellingen en omgevingsvergunning voor de twee woningen, het restaurant en de natuurspeeltuin Groene Oase vertaald in een bestemmingsplan. Alles is erop gericht om de wijkboerderij te behouden voor de toekomst.

Toekomstvisie voor Molenweide en Groene Oase
In de afgelopen 3 jaar heeft de gemeente in samenspraak met de buurt, De Veldmuis en belangenvereniging Westerwatering een toekomstvisie voor het gebied van de Molenweide en de Groene Oase gemaakt. In deze visie staat wat we voor het gebied willen in de toekomst.

Ter inzage
Het ontwerpbestemmingplan wordt nu ter inzage gelegd. In dit plan staat hoe de grond gebruikt mag worden, bijvoorbeeld waar woningen, tuinen, voorzieningen of groen geplaatst mogen worden. Ook staat in een ontwerpbestemmingsplan bijvoorbeeld hoe hoog een gebouw mag worden. Omwonenden ontvangen een brief met informatie over de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Zij krijgen dan ook de mogelijkheid om met een zienswijze te reageren als ze het ergens niet mee eens zijn. In januari 2024 is er een bewonersbijeenkomst.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 14-12-2023

'Groot deel van de woningen gaat naar Zaanse starters' 

 Circa 170 flexwoningen op sportpark Poelenburg.

Er komen circa 170 tijdelijke sociale huurwoningen op het sportpark Poelenburg. De flexwoningen met een bouwhoogte van 4 lagen blijven daar maximaal 15 jaar staan. Circa 75% van de woningen zijn bestemd voor Zaanse starters. Daarnaast gaan 10-15% van de woningen naar statushouders en nog eens 10-15% naar Zaanse spoedzoekers.

Wethouder Wonen Harrie van der Laan: "De wooncrisis vraagt om snelle en flexibele oplossingen zodat meer mensen een dak boven hun hoofd krijgen. Na de Noorderveenweg in Assendelft is dit de tweede locatie voor flexwonen in de gemeente. Een groot deel van de tijdelijke woningen gaat naar Zaanse starters. Dat zijn mensen waarvoor het erg lastig is om een woning te vinden door de lange wachtlijst voor een sociale huurwoning. Flexwoningen bieden woningzoekenden een kans om sneller een woning te vinden." 

De beoogde partner is woningcorporatie Rochdale. De gemeente wil in 2024 de grond bouw- en woonrijp maken. De verwachting is dat de tijdelijke woningen er in 2025 zullen staan.    

Gemengd sporten en wonen gebied 
Op de langere termijn wil het college permanente woningbouw realiseren op sportpark Poelenburg. De komst van de flexwoningen ziet de gemeente als een eerste stap in de ontwikkeling van een gemengd sporten en wonen gebied. Zaanstad investeert in bomen en groen zodat de omgeving rondom de tijdelijke woningen aantrekkelijker wordt om te wonen. De flexwoningen komen op de plek waar nu nog beachvolleybalclub Silicum zit. De gemeente heeft afspraken gemaakt met Silicum over de verhuizing naar een andere plek op het sportpark.  

Financiële steun van het Rijk 
Om deze ontwikkeling mogelijk te maken vraagt het college de gemeenteraad om een investeringskrediet van € 2.968.000. Zaanstad heeft afspraken gemaakt met het Rijk voor financiële steun. Door de steun vanuit het Rijk en de huur voor de locatie kan Zaanstad uiteindelijk de tijdelijke woningen budgetneutraal realiseren. Naar verwachting zal de gemeenteraad in de raadsvergadering van januari 2024 van een besluit nemen over het benodigde investeringskrediet van € 2.968.000.  

Binnenkort ontvangen de omwonenden een uitnodigingsbrief voor een inloopbijeenkomst over de komst van de circa 170 flexwoningen op het sportpark Poelenburg. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 14-12-2023

De contouren van het nieuwe Shell tankstation aan de Thorbeckeweg zijn al goed zichtbaar zegt Zaanstad.

De opening van het nieuwe Shell tankstation staat gepland voor januari 2024.

Shell moet naar de nieuwe plek verhuizen voordat de onderdoorgang onder de Wibautstraat wordt aangelegd.

Dit is onderdeel van de Aanpak Verkeersdruk Thorbeckeweg – N516. Het oude tankstation op de hoek Thorbeckeweg-Wibautstraat wordt in 2024 gesloopt. Dit valt samen met de start van de hoofdwerkzaamheden van aannemer Boskalis. Aldus Zaanstad.

Foto: Gemeente Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad: 13-12-2023

Vernieuwing Peperstraat: extra woningen en meer groen.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 12 december 2023 een besluit genomen over de ontwikkeling van de Peperstraat. Het ontwerp-bestemmingsplan voor de hele Peperstraat en de ontwerp-omgevingsvergunning voor de bouw van fase 1 van de Peperstraat zijn door B&W vastgesteld. Wethouder René Tuijn:“ Ik ben blij dat we een stap verder zijn met dit mooie plan voor de vernieuwing van de Peperstraat! Deze ontwikkeling sluit helemaal aan op de doelen van de gemeente Zaanstad: extra woningen en meer groen. Over enkele jaren zie je hier een levendige straat met veel nieuwe woningen in een groene omgeving.”

Ontwikkeling:
De vernieuwde Peperstraat wordt de nieuwe oostelijke entree van het centrum van Zaandam. Er komt een ondergrondse parkeergarage met daarboven een groot plantsoen en in totaal negen woongebouwen. De nieuwe Peperstraat wordt een fijne plek. Er is straks meer ruimte voor groen, voetgangers en fietsers en er komt een goede mix van huur- en koopwoningen. Het totaal van ongeveer 560 nieuwe woningen bestaat voor 30% uit sociale huurwoningen en voor 20% uit middeldure huur. De architectuur van de nieuwe Peperstraat is geïnspireerd op de bouwgeschiedenis van begin vorige eeuw en sluit aan bij de gebouwen in de nabije omgeving. De woningen zijn duurzaam, ze krijgen bijvoorbeeld groene daken en in het ontwerp is rekening gehouden met biodiversiteit. De oorspronkelijke bewoners van de straat met een vaste huurovereenkomst kunnen terugkeren in de nieuwbouw als zij dat willen.  

 

Inzageperiode:
Nu het college van B&W dit besluit genomen heeft, worden het ontwerp-bestemmingsplan samen met de bijbehorende documenten ter inzage gelegd. Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 kan iedereen die dat wil een reactie (zienswijze) geven. De reacties én de beantwoording daarvan door het college - met eventueel voorgestelde wijzigingen van het bestemmingsplan - worden meegegeven aan de gemeenteraad. De raad neemt uiteindelijk een besluit over het bestemmingsplan. Als de gemeenteraad akkoord is, is het definitieve bestemmingsplan vastgesteld.

Het college van B&W heeft nu ook de ontwerp-omgevingsvergunning afgegeven. De omgeving kan hierop reageren. Na de reactietermijn besluit het college van B&W of de omgevingsvergunning definitief wordt. Dit kan pas, nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststelt.

Foto: Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: 13-12-2023

De gemeente houdt op zaterdag 16 december een vuurwerkinleveractie.

Het gaat dan om het inleveren van zwaarder knal – en sier vuurwerk. Het is al sinds 1 december 2020 niet meer toegestaan om dit af te steken. Inwoners die nog van dit soort vuurwerk hebben kunnen dit op zaterdag 16 december inleveren bij het fietsendepot aan de Aris van Broekweg in Zaandam. 

“Veel mensen weten het niet, maar het afsteken van knalvuurwerk is verboden", zegt burgemeester Jan Hamming. “Sommigen mensen hebben dit thuis liggen en dat kan gevaarlijk zijn. Ook zorgt het afsteken van dit vuurwerk voor overlast van veel andere inwoners. Lever dit vuurwerk daarom in!". 

Het vuurwerk dat inwoners op 16 december zonder straf kunnen inleveren is onder andere: 

  • Knalvuurwerk (zoals rotjes); 
  • Knalstrengen (zoals Chinese matten); 
  • Enkelschotsbuizen (single shots); 
  • (Baby)vuurpijlen. 

Voorkom gevaarlijke situaties 
De gemeente houdt deze eenmalige inleveractie, niet alleen vanwege overlast door knalvuurwerk, maar ook vanwege de gevaren van het bewaren van vuurwerk thuis. Illegaal bezit, vervoer of afsteken van verboden vuurwerk kan ook leiden tot boetes of zelfs gevangenisstraffen. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen een Halt-straf krijgen. 

Inleveren fietsendepot
Vuurwerk kan ingeleverd worden op het fietsendepot van de gemeente Zaanstad, Aris van Broekweg 2 in Zaandam, op zaterdag 16 december tussen 10.00 en 17.00 uur.

Foto: Zaanstad

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen


Gemeente Zaanstad:12-12-2023

Zaanstad gaat strijd aan met straatintimidatie.

In Zaanstad is de campagne van start gegaan waarin aandacht wordt gevraagd voor straatintimidatie. Dit is onderdeel van een aanpak die, onder andere, moet zorgen voor meer bewustwording over dit onderwerp. Om straatintimidatie aan te pakken werkt de gemeente intensief samen met partners zoals zorg en politie.  

Voorbeelden van straatintimidatie zijn sissen, fluiten, nalopen en in het nauw drijven van iemand.  
Burgemeester Jan Hamming: ‘In Zaanstad moet iedereen zich veilig voelen en ongestoord de op straat kunnen. Je anders kleden, bepaalde straten vermijden of niet alleen naar huis durven gaan: slachtoffers van straatintimidatie passen soms hun gedrag aan. Dit komt omdat mensen zich door straatintimidatie, zich onveilig voelen op straat. Dit is natuurlijk onacceptabel. Sta daarom op tegen straatintimidatie. Probeer als je iets verdachts ziet, in te grijpen en zoek contact met het slachtoffer. Vraag bijvoorbeeld hoe het met diegene gaat. Daarmee toon je betrokkenheid en geef je steun aan het slachtoffer.’  

Voorlichting op scholen en posters in de gemeente 
Zaanstad gaat de komende tijd aan de slag met bewustwording van Zaankanters over straatintimidatie en wat mensen hiertegen kunnen doen. Dat gebeurt met behulp van een communicatiecampagne en met bijvoorbeeld voorlichting op scholen die gegeven wordt door Stichting Halt. 

Melding van straatintimidatie 
Inwoners die straatintimidatie willen melden kunnen mailen naar straatintimidatie@zaanstad.nl. Dit is belangrijk omdat we hierdoor een beter beeld krijgen in hoe vaak het voorkomt en inzicht over plaatsen, waar veel straatintimidatie voorkomt. Zo kunnen we gerichte stappen zetten om straatintimidatie aan te pakken. Als er sprake is van zware vormen van grensoverschrijdend gedrag, zoals bedreiging, intimidatie, aanranding of mishandeling, dan kunnen mensen de politie bellen, via 112 (bij spoed) of 0900-8844 (geen spoed). 

Samenwerkende partners 
De partners met wie de gemeente samenwerkt zijn onder andere Bureau Discriminatiezaken, De Zaanse Regenboog, GGD, Stichting Halt, Politie, Jongerenwerk, de Paarse Vrijdagkrant, Sociale Wijkteams, Stichting Jeugdteams, Stichting RAAZ, Straathoekwerk en de GGD. 

 


Gemeente Zaanstad: 12-12-2023

Graskarper omgetoverd in groene speelplaats. 

Op de speelplaats de Graskarper in Krommenie zijn 15 nieuwe bomen (eiken, platanen en dennen) geplant. Dat gebeurde door wethouder Wessel Breunesse van Openbare Ruimte samen met leerlingen van groep 8 van CBS De Evenaar en leden van de Dorpsraad uit Krommenie. De rest van de speelplaats knapt de gemeente volgend jaar op. De nieuwe bomen geven schaduw bij warm weer. Dat maakt het een fijne speelplaats voor kinderen. Ouders kunnen hie